2022-01-15
🤥慢慢等快快吃。名過於實連鎖壽司店🍣🍴壽司郎📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖日本人氣壽司郎自2019年進駐香港,分店開完一間又一間,但因為經常都大排長龍,而我又好怕排隊,一直都仲未有機會試。在政府宣布再次延長社交距離措施,無咩好玩的情況下,最適合的活動當然就是排壽司郎🤣🥴🥴 今日就專登去咗呢間OpenRice評分最高嘅壽司郎+最優秀九龍城開飯熱店,排一排,試一試😀😀 食評之前,俾個參考大家,今日我11am到店取票,大約130pm入座🤫🤫🔅醬漬智利海膽軍艦 第一次食智利海膽,無下次❗️完全冇海膽的鮮甜,仲少少腥🤢🔅 油甘魚壽司 🐟油份充足,好嫩滑👍🏻🔅蟹肉茶碗蒸 如果是被蟹肉🦀吸引而叫茶碗蒸的話,建議不要叫,因現實與圖片中滿滿的蟹肉非常有落差,而蟹肉也不鮮甜🥴🥴茶碗蒸配料算豐富,有熟帆立貝、蝦仔、冬菇及白果,都算滑,但冇乜蛋香,同埋好鹹好鹹🤢🔅日本產原隻帆立貝 🐚鮮甜肥美👍🏻🔅特選中吞拿魚腩🐟有魚香,但魚油脂略嫌不足😞🔅特選大吞拿魚腩 🐠油脂分布均勻,勝在無筋。但相比一般的大拖羅,油脂都是略嫌不足,稱不上是入口融化,也沒有一般大拖羅魚油脂的甘香🤨🤨🔅極上海膽海苔包 賣相已經扣咗
🍴壽司郎
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖
🔅醬漬智利海膽軍艦
第一次食智利海膽,無下次❗️
完全冇海膽的鮮甜,仲少少腥🤢
🔅 油甘魚壽司 🐟
油份充足,好嫩滑👍🏻
🔅蟹肉茶碗蒸
🔅日本產原隻帆立貝 🐚
鮮甜肥美👍🏻
🔅特選中吞拿魚腩🐟
有魚香,但魚油脂略嫌不足😞
🔅特選大吞拿魚腩 🐠
🔅極上海膽海苔包
賣相已經扣咗分,偏水,完全冇顆粒感同光澤。食落有少少🤏腥,無鹹香味,亦無鮮甜味😫
餐單上冇註明產地,唔知係有幾”極上”呢❓🤔
🔅赤蝦 🦐
好大隻,可惜蝦肉並不彈牙,亦不鮮甜👎🏻
🔅特盛紅楚蟹海苔包 🦀
紅楚蟹果然特澎湃❗️蟹膏都勁有鹹鮮味🤤👍🏻
可惜,澎湃的紅楚蟹肉、與期望的新鮮蟹肉口感有太大反差,現實是完全無蟹肉味同鮮味,食落好似海苔夾住一堆無味的肉絲。。🤮
🔅三文魚籽軍艦
由於已好飽,只係試左三文魚籽,一個字,腥🤢
🍮🍮🍮 甜品 🍰🍰🍰
🔅卡達拉娜 (Catalana)
是日最愛❤️
口感是雪糕🍨、cheesecake🍰 及creme brûlée🍮
的混合版,好幼滑、又有好香嘅雲呢拿味。而Catalana上面的脆焦糖,也令味道同口感更有層次🤤
🔅抹茶瑞士卷🍵
瑞士卷口感軟綿,抹茶忌廉帶點苦甘味,有茶香🍵
配生忌廉同吃令口感層次更加豐富👍🏻
🐷🐷整體評價:
出乎意料,壽司郎的甜品居然比壽司出色😵😵
壽司食材大多不夠新鮮,壽司飯粒也不夠飽滿,酸度略嫌不足。而最失望可說是吞拿魚腩同海膽,實在同外間對佢嘅極高的評價有著太大落差🥲🥲
食後感覺完全唔值得排咁耐隊,仲要限一個鐘還檯😵🤫
就連鎖店而言,元氣壽司整體的質素都比它好,而價格也不相上下,所以應該無下次了 (但會外賣甜品🤪🤪)‼️
同場加映,壽司郎口罩袋,好特別😅😅