2023-10-04 296 浏览
今日放假專登帶媽媽食好西。這家餐廳從外賣網店擴大到實體餐廳,位於尖沙咀海防道,環境寬敞舒適,裝修充滿日本風情,令人彷彿置身於日本。餐廳主打的是日本薩摩牛壽喜燒,午餐時段只需$199起即可享用A5薩摩牛壽喜燒套餐。薩摩牛生長環境良好,飼料優質,相對於其他和牛,它的肉色較紅,油分更高,入口即溶。點了兩款人氣套餐,特選·赤身A5薩摩牛壽喜燒$199和特上·霜降A5薩摩牛壽喜燒$249。套餐還包括前菜、野菜盛盒、珍珠米飯和蘭王蛋。這兩款套餐都非常豐盛,而且肉質極佳。霜降薩摩牛入口即溶,非常優雅,而赤身牛肉則有濃郁的味道。配上蘭王蛋汁,搭配珍珠飯,絕對是絕配。在飲品方面,你們點了星紫流沙和夕燒。星紫流沙使用石榴、益力多和蝶豆花茶調配而成,呈現出夢幻的紫色,口感酸甜,散發著石榴的香氣。另一款夕燒則使用芒果、蜜桃、西柚和四季春,同樣酸甜開胃。在用餐之前,服務員會先為你們提供前菜,然後主動協助烹調首輪壽喜燒,並詳細講解。他們的服務非常細心,你和媽媽都覺得霜降薩摩牛入口即溶,而赤身牛肉則味道濃郁。兩款都非常美味,尤其是沾上蘭王蛋汁並搭配珍珠飯,絕對是絕配的組合。

2023-09-21
午餐
  • 特選·赤身A5薩摩牛壽喜燒
  • 特上·霜降A5薩摩牛壽喜燒
想吃壽喜燒的話,又多款性價比極高的新選擇了☺️,可能是全港最平的壽喜燒之一呢!尖沙咀海防道有間新的壽喜燒專門店🆕,由外賣直送網店起家,受歡迎程度變成實體餐廳😍!選址方便,環境舒適,餐點以壽喜燒為主🍲,提供午市及晚市套餐選擇!以午市套餐的性價比最高,價錢只是$199起🌟▫️▫️▫️▫️▫️特選A5薩摩牛 ($199) 特上A5薩摩牛 ($249) ▫️ 前菜 (薯仔沙律、胡麻豆腐、牛肉丸)一開始有3款特色前菜🥗,胡麻醬好濃,而自家製牛肉丸有驚喜,裡面加了雞軟骨,增加咬口脆卜卜~😝▫️ A5薩摩牛壽喜燒片110g▫️野菜盛盒 (京蔥、冬菇、日式燒豆腐、大白菜、芋絲麵)之後會有店員先在鐵盤鋪上野菜,每款都好新鮮~最後到戲肉加上A5薩摩牛片🥩,特上和特選分別油脂豐富和肉味較濃,個人比較喜歡肉味香濃的特上☺️ 放上牛肉片後再倒上壽喜燒汁,關東壽喜燒的煮法將牛肉、配菜一起煮,好像吃火鍋一樣,令牛肉吸收壽喜歡的甜味~🥹 最推介連芋絲麵都充滿壽喜燒汁😚▫️蘭王蛋▫️米飯及漬物將牛肉片蘸上蘭王蛋汁🍳,蛋汁包裹整塊牛肉,再連同米飯一起吃🍚,大滿足的滋味享受😋▫️▫️▫️▫️▫️📍 壽喜燒·肉屋🗺️ 尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓港鐵尖

▫️▫️▫️▫️▫️

特選A5薩摩牛 ($199)
特上A5薩摩牛 ($249)

▫️ 前菜 (薯仔沙律、胡麻豆腐、牛肉丸)

▫️ A5薩摩牛壽喜燒片110g
▫️野菜盛盒 (京蔥、冬菇、日式燒豆腐、大白菜、芋絲麵)

▫️蘭王蛋
▫️米飯及漬物

▫️▫️▫️▫️▫️

📍 壽喜燒·肉屋
🗺️ 尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 步行約2分鐘

2023-10-02 488 浏览
最近人氣壽喜燒店壽喜燒肉屋同朋友去試一試lunch環境舒適,濃厚日式氛圍。ᱬ特選薩摩牛壽喜燒($199)前菜、野菜盛合、米飯及漬物、蘭玉蛋特選A5薩摩牛壽喜燒片110g。ᱬ特上薩摩牛壽喜燒($249)前菜、野菜盛合、米飯及漬物、蘭玉蛋特上A5薩摩牛壽喜燒片110g。以為110g份量會不夠吃,沒想到最後飽到瘋掉特選A5薩摩牛牛肉肉花分明,牛肉香較重,油脂充分,配上蘭王蛋,口感會更順滑!。特上A5薩摩牛油花分佈均勻,入口完全不費勁,做到入口即化,超級大滿足,配上蛋漿同日本米飯,超級大滿足呀!。店員會先示範烹調技巧,將蔬菜放一旁,加入牛肉及倒上壽喜燒醬汁,牛肉脂香同壽喜燒醬汁香甜好配搭
最近人氣壽喜燒店
壽喜燒肉屋
同朋友去試一試lunch
環境舒適,濃厚日式氛圍

ᱬ特選薩摩牛壽喜燒($199)
前菜、野菜盛合、米飯及漬物、蘭玉蛋
特選A5薩摩牛壽喜燒片110g

ᱬ特上薩摩牛壽喜燒($249)
前菜、野菜盛合、米飯及漬物、蘭玉蛋
特上A5薩摩牛壽喜燒片110g

以為110g份量會不夠吃,沒想到最後飽到瘋掉

一直備受好評既sukiyaki online shop 肉屋終於係尖沙咀開左實體店啦~係尖沙咀站行3分鐘左右就到 非常方便🫶🏻佢地主要做lunch set同dinner set一入到店已經聞到好香既壽喜燒味 裝修非常日式 同我係日本食既感覺好似 而lunch set 性價比會更高 200幾蚊有交易 已經可以食到A5和牛😋店員一開始會幫手燒同教應該點控制火喉 之後就由我地自己燒😚.🤍高質Sukiyaki Lunch Set🤍✅薩摩牛壽喜燒肉片110g✅前菜三點 (薯仔沙律, 牛肉球, 胡麻醬豆腐)✅野菜盛合(有大葱, 冬菇, 菜品, 豆腐, 芋絲)✅米飯及漬物✅蘭王蛋🥚.特選薩摩牛和牛赤身肉味香濃 而特上係霜降和牛肉 雪花紋理更靚 肉質軟腍放上大葱同蔬菜 再倒入壽喜燒汁 輕輕煎和牛 就可以浸落打好既蘭王蛋😋入口香濃 同蛋味好夾 一食難忘.叫埋特飲星紫流砂同夕燒け 價錢都係38$唔會太甜 又有漸層 打卡好靚🩷
佢地主要做lunch set同dinner set
店員一開始會幫手燒同教應該點控制火喉 之後就由我地自己燒😚
🤍高質Sukiyaki Lunch Set🤍
✅薩摩牛壽喜燒肉片110g
✅前菜三點 (薯仔沙律, 牛肉球, 胡麻醬豆腐)
✅野菜盛合(有大葱, 冬菇, 菜品, 豆腐, 芋絲)
✅米飯及漬物
✅蘭王蛋🥚
叫埋特飲星紫流砂同夕燒け 價錢都係38$
唔會太甜 又有漸層 打卡好靚🩷

2023-09-29 299 浏览
朋友話尖沙咀新開左間食壽喜燒既餐廳,叫埋我一齊去試。我平時都好鍾意食日本牛,今次仲要係食A5達摩牛,梗係去試下啦!店入面裝修好日式風格,門口仲有塊牌寫住達摩牛架。我地去到揀左特選達摩牛壽喜燒套餐,當中包左前菜、沙律野菜盛合、日本蘭王蛋同埋一碗飯。✨前菜✨總共有3款食物,包括薯仔沙律、薯胡麻豆腐同埋和牛雞軟骨丸子。前菜個碟好靚呀,睇得出餐廳花左心思,有3款食物都好好食,特別係牛雞軟骨丸子,好少係出面食到。✨A5達摩牛✨呢度既店員會幫你燒肉,同埋附上日本蘭王蛋俾你點住和牛黎食,日本蛋果然唔同D,蛋汁又比較濃同結身。而和牛方面牛味濃同埋油脂滿滿,好好食好高質!另外會有一盤野菜盛合,入面有大蔥、豆腐、冬菇同芋絲,有菜中和一下油膩感,D菜吸哂壽喜燒汁好好食!✨飲品✨另外叫左特調飲品, 分別係星紫流砂同緋紅琥珀。飲品係佢地自己特調,唔會太甜,幾好飲!

2023-09-29 295 浏览
最近係網上見到尖沙咀新開左間食壽喜燒既餐廳,好鍾意食壽喜燒既我梗係要去潮聖一下入面既裝修好有高級日式餐廳感覺,座位亦都好闊落。今次去左食Lunch Set,分別有特選達摩牛壽喜燒$199同特選達摩牛壽喜燒$249,我地叫左特選達摩牛壽喜燒。🟣前菜分別有胡麻醬豆腐,和牛雞軟骨丸子配甜酸醬同埋薯仔沙律。三樣都好好食,胡麻醬夠香夠濃,而個丸子好有驚喜,一食就知道係手打既丸子,而個醬酸酸甜甜同個丸子好夾,好好食🟠特選達摩牛壽喜燒黎到主角A5達摩牛,牛油脂分布比例平均,而且份量都唔算少。店員會幫手落左D蔬菜同牛先,之後就俾我地自己燒。牛味好濃同埋有入口即融既感覺,好好食呀!另外仲會俾隻日本蘭王蛋,可以撈埋D和牛一齊食。個人認為係香港食和牛比較難食到有入口即融既感覺,而呢度D牛就可以😍而個壽喜燒汁亦唔會過咸或過甜,好出色。🟡野菜盛合有冬菇、豆腐、芋絲同埋大蔥。芋絲吸哂壽喜燒汁既湯,好濃味又彈牙。🟢飲品叫左2杯特調飲品,外型好靚岩哂打卡!第一杯緋紅琥珀,佢係有紫蘇同檸檬既梳打,唔會太甜,個人幾鐘意呢杯。另一杯叫星紫流砂,有石榴、益力多同蝶石花荼,相對呢杯就甜D,個味道有似提子汁,酸酸甜甜。

🟣前菜

🟠特選達摩牛壽喜燒

🟡野菜盛合

🟢飲品
2023-09-29 425 浏览
以前試過係IG shop試過買返屋企自己整,覺得啲牛既質素好靚,有入口即溶嘅感覺,油脂分布平均,份量多配菜都非常吸引!包裝都好高級既感覺而且香港又好少地方可以食到薩摩牛。最有印象就係個4%奇蹟。今次知道原來開左實體店,就抱住期望book位試下係咪一如既往咁好!但係期望愈大失望愈大,食完真係冇下次。我地嗌左兩個套餐:特上薩摩牛壽喜燒套餐 $498呢個套餐最為失望,直頭覺得係中左伏咁。個碟牛肉係由數塊細過十蚊紙幣既size堆砌而成,望落以為係一塊完整既牛肉,但係一夾開係一塊塊細塊既牛肉,食起上嚟完全冇口感,又超級薄切,肥牛好似仲好,咁細塊用黎做壽喜燒,真係未見過,打邊爐都驚淥完會唔見。極上薩摩牛壽喜燒套餐 $698諗住嗌個最貴既套餐 應該點都好啲掛!但原來唔係,呢個套餐啲牛夠大塊,不過油脂分布極唔平均,有根,肥膏集中係邊邊位,中間啲肉好似瘦肉咁!甚至有某部位咬唔爛!要Lur返出黎!感覺有啲似食梗一塊薄切既豬肉片☺️講完啲牛,啲配菜份量極少,一粒獅子狗兩舊豆腐仔,兩舊冬菇,幾條皇帝菜 再加一執芋絲!不過,好彩啲飯夠多,有一大碗,唔係真係驚食唔飽😄另外野飲相當普通,冇咩特別,嗌左杯烏龍茶同夕燒X
但係期望愈大失望愈大,食完真係冇下次。
我地嗌左兩個套餐:
特上薩摩牛壽喜燒套餐 $498
極上薩摩牛壽喜燒套餐 $698
諗住嗌個最貴既套餐 應該點都好啲掛!
不過,好彩啲飯夠多,有一大碗,唔係真係驚食唔飽😄另外野飲相當普通,冇咩特別,嗌左杯烏龍茶同夕燒X。話係芒果蜜桃西柚四季春,但唔係好飲到呢啲味!
去食之前睇左啲comment 整體都係話服務態度問題,但當日服務態度又冇評論講既咁差。只係野食質素 真係需要改善,價錢唔係特別平!
2023-09-28 207 浏览
期待已久既肉屋終於係尖沙咀開左餐廳啦~之前一直做online shop壽喜燒既佢地一直高質 而且備受好評 我都食過好多次😋今次黎餐廳食lunch set 感覺就好似置身於日本咁 好高質🫶🏻店員一開始會介紹同幫手整 之後就由我地自己操刀🙌🏻.Sukiyaki Lunch Set🌟薩摩牛壽喜燒肉片110g前菜 (薯仔沙律, 胡麻醬豆腐, 牛肉ball ball)🥙野菜盛合米飯及漬物蘭王蛋🥚.特選係薩摩牛和牛赤身 而特上級數再提升 係霜降和牛 兩款都各有優點前者肉味較濃郁 而後者較軟腍🤗倒入壽喜燒汁煮好 再浸落蛋味濃既蘭王蛋完美🤌🏻.特飲方面唔會太甜 有驚喜下次再黎食埋dinner~😚希望質素會保持住
期待已久既肉屋終於係尖沙咀開左餐廳啦~
店員一開始會介紹同幫手整 之後就由我地自己操刀🙌🏻

Sukiyaki Lunch Set🌟
薩摩牛壽喜燒肉片110g
前菜 (薯仔沙律, 胡麻醬豆腐, 牛肉ball ball)
🥙野菜盛合

特飲方面唔會太甜 有驚喜
下次再黎食埋dinner~😚希望質素會保持住
2023-09-17
午餐
🚩壽喜燒·肉屋雖然我就嚟去大阪但都冇咗我想食壽喜燒嘅決心‼️以前成日刻板印象叫親壽喜燒都係一大煲湯,香港係冇嗰種好淺湯嘅壽喜燒,估唔到近排轆轆吓IG見到尖沙咀開咗間好想食嘅壽喜燒,馬上過嚟食吓睇吓係咪夢想中嘅味道😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈特選·薩摩牛壽喜燒套餐 $199🌈特上·薩摩牛壽喜燒套餐 $249✨特選A5薩摩牛切片 油脂比例較特上少,比較食到肉紮實嘅質感份量感覺上都比較多添🤭我個人比較鍾意食依款✨特上A5薩摩牛切片 完完全全入口即溶嘅感覺壽喜燒嗰種味甜嘅湯底中和返整體油膩感建議大家都可以叫兩款唔同套餐試吓佢哋嘅肉✨前菜薯仔沙律🥗薯仔壓得好綿密,裏面仲有少少火腿嘅鹹香味胡麻醬豆腐🍨豆腐嫩滑,胡麻醬都俾得好慷慨和牛雞軟骨肉丸🍡雞肉丸就食得多,牛肉做底真係一次食✨野菜盛盒一碟有齊芋絲,娃娃菜,冬菇,豆腐特別鍾意娃娃菜,煮到佢超淋再吸滿壽喜燒嘅湯汁🤤🤤✨蘭王蛋及無菌蛋✨米飯用嘅係日本珍珠米,口感特別煙靭🍚
🚩壽喜燒·肉屋

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈特選·薩摩牛壽喜燒套餐 $199
🌈特上·薩摩牛壽喜燒套餐 $249
✨特選A5薩摩牛切片
油脂比例較特上少,比較食到肉紮實嘅質感
份量感覺上都比較多添🤭我個人比較鍾意食依款

✨特上A5薩摩牛切片
完完全全入口即溶嘅感覺
壽喜燒嗰種味甜嘅湯底中和返整體油膩感
建議大家都可以叫兩款唔同套餐試吓佢哋嘅肉

✨前菜

薯仔沙律🥗
薯仔壓得好綿密,裏面仲有少少火腿嘅鹹香味
胡麻醬豆腐🍨
豆腐嫩滑,胡麻醬都俾得好慷慨
和牛雞軟骨肉丸🍡
雞肉丸就食得多,牛肉做底真係一次食

✨野菜盛盒
一碟有齊芋絲,娃娃菜,冬菇,豆腐
特別鍾意娃娃菜,煮到佢超淋再吸滿壽喜燒嘅湯汁🤤🤤

✨蘭王蛋及無菌蛋

✨米飯
用嘅係日本珍珠米,口感特別煙靭🍚
2023-09-27 196 浏览
一人定食有3款, 特選, 特上, 極上, 由$398至$698不等, 而lunch set牛肉得110g, 同少左一隻蛋同甜品, 但最平$198就有交易都算抵, 前菜有3款份量都唔少, 所以個餐都飽肚餐廳採用木色和風設計, 除左中間木枱凳仲有唔少卡位; 起菜後店員會幫手開火同起爐, 之後就可以動手自己燒喇牛肉唔算好大塊, 但確確實實鋪滿成個碟, 沾上壽喜燒汁可以加清水調味, 野菜盛合個豆腐勁香豆味, 成個set一齊食好有和風感覺, 珍珠米都好有咬口set冇包飲品叫左杯特調, 幾靚幾大杯

set冇包飲品叫左杯特調, 幾靚幾大杯

🇯🇵依間壽喜燒餐廳喺肺炎期間已經一直有留意開🥩網店時已經覺得好高質🥹可以用外賣既形式喺屋企食到sukiyaki🇯🇵😍終於都由網店搬到門市‼️真係好期待佢地既門市體驗🤣因為dinner 太full只可以約到lunch time 🥹🥰我地叫左兩個lunch set✅📝特選•薩摩牛壽喜燒•特選A5薩摩牛壽喜燒片110g•前菜•野菜盛合•米飯及潰物(日本米選用)•蘭王蛋📌雖然lunch set 只有110g特選A5薩摩牛🥩不過睇油花就知道係好靚既部分‼️油花同肉對比起特上相對深色❤️肉味較突出🥩油脂感同肉感都好平均🫰🏻📝特上•薩摩牛壽喜燒·特上A5薩摩牛喜燒片 110g·前菜·野菜盛合·米飯及漬物(日本米選用)·蘭王蛋📌特上既油花較多 脂肪感比特選高d入口既口感再軟身一d🥰有少少即溶口感❤️配埋蘭王蛋同日本米真係perfect match💕仲有中間夾住野菜🥗同豆腐感覺冇咁滯🫰🏻💕成個配搭都同日本既壽喜燒體驗冇分別‼️🍸仲有兩杯特飲分別係📝特飲•星紫流砂💜•夕焼け💛好靚既顏色 飲落都好fresh 💫
🇯🇵依間壽喜燒餐廳喺肺炎期間已經一直有留意開🥩
😍終於都由網店搬到門市‼️
真係好期待佢地既門市體驗🤣

🥰我地叫左兩個lunch set✅

📝特選•薩摩牛壽喜燒

•特選A5薩摩牛壽喜燒片110g
•前菜
•野菜盛合
•米飯及潰物(日本米選用)
•蘭王蛋

📝特上•薩摩牛壽喜燒

·特上A5薩摩牛喜燒片 110g
·前菜
·野菜盛合
·米飯及漬物(日本米選用)
·蘭王蛋

📝特飲
•星紫流砂💜
•夕焼け💛

好靚既顏色 飲落都好fresh 💫
【尖沙咀•壽喜燒·肉屋】@nikuya_hkofficialππππππππππππππππππππππππππππππ牛控必去 關東煮法 高質享受🌻|特選·薩摩牛壽喜燒(一人前)|HKD 199特選A5薩摩牛壽喜燒片 110g前菜(豬軟骨、豆腐、薯仔沙律)野菜盛合米飯及清物(日本米選用)蘭王蛋特選A5薩摩牛壽喜燒片(雪花較多)嘅味道非常鮮美。佢嘅肉質鬆軟多汁,肉香十足,入口即溶。佢嘅脂肪分佈均勻,帶嚟嘅脂肪味道濃郁,令味蕾感受到滿滿嘅香氣。食落去,牛肉嘅鮮甜味好突出,加埋壽喜燒醬汁,有著獨特嘅味道。米飯同清物係無半分嘅配搭,互相增添口感同風味。日本米種類獨特,粒粒飽滿,口感Q彈,令人愛不釋手。而蘭王蛋又係一種特別嘅蛋品,口感綿密,味道濃郁,散發出淡淡嘅奶香味。佢地一齊食,更加激發出彼此嘅美味,食落去,米飯嘅清甜同蛋嘅濃郁相互交融,令人嘴齒留香,大快朵頤。🌼|特上·薩摩牛壽喜燒|HKD 249特上A5薩摩牛壽喜燒片 110g前菜(豬軟骨、豆腐、薯仔沙律)野菜盛合米飯及清物(日本米用)蘭王蛋特上A5薩摩牛壽喜燒片(霜降較多)嘅味道非常濃郁和豐富。霜降部位係牛肉嘅精華所在,肉質極其嫩滑,入
牛控必去 關東煮法 高質享受

🌻|特選·薩摩牛壽喜燒(一人前)|HKD 199
特選A5薩摩牛壽喜燒片 110g
前菜(豬軟骨、豆腐、薯仔沙律)
野菜盛合
米飯及清物(日本米選用)
蘭王蛋

🌼|特上·薩摩牛壽喜燒|HKD 249
特上A5薩摩牛壽喜燒片 110g
前菜(豬軟骨、豆腐、薯仔沙律)
野菜盛合
米飯及清物(日本米用)
蘭王蛋

特上A5薩摩牛壽喜燒片(霜降較多)嘅味道非常濃郁和豐富。霜降部位係牛肉嘅精華所在,肉質極其嫩滑,入口即化。佢嘅脂肪分佈均勻,帶嚟嘅脂肪味道非常濃郁,令味蕾感受到滿滿嘅香氣。

前菜方面,豬軟骨經過烹煮後變得軟嫩,帶有一點點的嚼勁,並且搭配了日式調味料,讓豬軟骨的味道更加鮮美。

接著是豆腐,豆腐柔軟滑嫩,口感非常細膩,同時它還有著豆腥味,非常清爽又健康。

薯仔沙拉,薯仔被烹煮至稍微軟爛,搭配了美味的沙拉醬汁,吃起來非常清新可口。

🏵️|星紫流砂(石榴、益力多、蝶豆花茶)|HKD 38
結合了多種不同的味道和口感,酸甜的石榴、濃郁的益力多和花香的蝶豆花茶相互融合,帶來一種豐富、平衡的口味體驗。

🍁|夕燒(芒果、蜜桃、西柚、四季春)|HKD 38
甜味和酸味相互平衡,清香與果香相互融合。這款飲品口感豐富,清新、甜美,給人一種夏日的享受。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #壽喜燒·肉屋 #web3尖沙咀
壽喜燒·肉屋
尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
今日係生日,男朋友專登book咗呢間嚟試。本身好期待,因為我哋之前都有食過香港其他專食壽喜燒嘅餐廳都好鍾意食。呢間餐廳喺confirm booking嘅時候要求男朋友寫低信用卡嘅資料,講明如果唔出席會扣張卡200蚊。我哋早咗到,一入門口,reception位置冇staff喺度standby,等咗好幾分鐘先有人過嚟,雖然未有位坐,但係個staff畀咗個QR code我哋,叫我哋落咗單先。我哋嚟之前已經有共識打算嗌最貴嗰個600幾蚊嘅極上餐,話哂都係第一次嚟當然係想試咗最靚嘅先。一打開QR code,最貴嗰個餐寫住sold out,但係嗰陣時只係六點幾。再碌落少少,就發現反而散嗌嘅貴牛冇sold out。以為係可能個app出錯,即刻問番個staff,個staff就答話,因為係”稀少部位”所以只供散嗌,冇得叫餐。此時已經R哂頭,既然冇得叫最貴嘅餐咁點解要放喺個menu度?睇番open rice其他comment原來有其他人都係咁。我哋都冇辦法,唯有坐低咗,order咗第二貴嘅餐(500蚊左右)。Order完冇幾耐,有幾個staff分別將前菜,蛋,牛,白飯,菇菜,全部放哂上枱面,並冇等我哋食完

我哋都冇辦法,唯有坐低咗,order咗第二貴嘅餐(500蚊左右)。Order完冇幾耐,有幾個staff分別將前菜,蛋,牛,白飯,菇菜,全部放哂上枱面,並冇等我哋食完前菜先上其他嘢。
前菜係三樣嘢: 慢煮和牛配黑松路沙律醬,麻醬豆腐,同雞軟骨丸子。全部都係不過不失冇乜驚喜。個staff只有好hea咁用3秒介紹過個前菜就行開咗。

跟住到食完前菜,有人埋嚟幫我哋整牛肉。牛分咗兩碟,個staff全程都冇任何嘅解釋,直到我哋問,佢先答咗一句話其中一碟係西冷嚟。咁佢就煮咗西冷先嘅,牛脂用咗合成牛脂,白色會溶嗰種,而唔係一般壽喜燒會使用嘅由牛肉切出嚟嘅真牛脂,另外個staff又倒極大量嘅汁,個牛係被煲熟而唔係煎熟,完全冇香氣,個staff一粒聲都冇出就將塊牛掉落去啲冰凍嘅蛋汁度,不足10秒,塊牛已經變咗全冰凍😅加上塊牛仲有條勁闊嘅肥膏邊係冇cut走,亦都有筋,真係算不上好食。

食完第一塊牛,個staff就將所有菇菜放哂落個煎pan度,連埋啲和牛一齊煲,呢part都冇問題,但係我哋真係想可以煎香少少先食,唔想浪費咗淨番嘅牛,所以食完嗰一round我地就要求換咗個煎pan打算自己嚟整算,唔想再由佢哋嘅staff去整我哋嘅牛🥲

換咗個新嘅之後,有另一個女仔staff埋嚟問都冇問就又倒到成個pan都係汁,stop都stop佢唔切,我哋講多一次畀我哋自己嚟啦。
我哋煎到一半好地地,又再一次有另一個staff埋嚟,又係冇問我哋就想直接倒啲水落個pan度,我地三番四次講我哋唔想加水,佢就堅持話應該要加水喺度同我哋拗,我最後忍唔住話,不如真係等我哋自己嚟😅個staff先至肯行開。

終於食完枱上嘅嘢,上咗個柚子雪芭,味道偏甜但正常。

食完想去廁所,問個staff廁所喺邊,都係單手插住袋好hea咁指畀我睇,仲要同另一個staff傾偈傾得好開心。其實如果呢間係一間普通嘅餐廳,可能都唔覺得有咩問題。
但係呢間嘢係專賣壽喜燒,埋單都成千蚊唔係特別平,真係唔expect d staff可以hea到咁,毫無服務態度可言。嘢食亦完全冇出眾嘅地方。呢間嘢真係冇下次🙂Overall嚟講體驗都有少少差。

2023-09-24
庆祝纪念
生日
2023-09-24 780 浏览
幾個同事仔,期待咗差唔多成個月嘅gathering ,結果未食完已經失望到極點。我哋4位女仕,每人最低消費係要叫一個餐,份量係幾多嘅,仲要送咗份西冷,我哋其實真係食得幾吃力😥呢個咁一人一個餐嘅policy,真係好屈機掠水😑入到去其實無咩可以比你揀,因為只係得3個餐,唔太肥,幾肥,同好肥嘅和牛,因為好肥果款無貨,所以只能夠揀剩低果兩款落完單,唔知係咪佢哋太得閒,張檯又細,啲侍應仔又係咁上菜,我都唔知點執比佢好🙄,喂呀!大家都知食呢啲真係要啲時間,佢哋唔應該將限時交枱就set得咁短囉,食餐飯都趕頭趕命咁。我哋4條友,得一個咁細嘅pan ,真係要唔停手咁煮先趕得切,由於實在太油膩,我就問個女侍應可唔可以換過個新pan比我哋,因為我唔想啲菜都索哂果啲油,結果個女侍應反咗我白眼,仲要係一句說話都冇講,我問佢係咪唔得,佢繼續唔出聲,果種笑容好似笑緊我哋低B咁,另一個男侍應行過嚟就正常態度,我先覺得我哋唔係有問題。整體來講,食物質素尚可,服務態度好差,價錢方面就……我覺得呢個價可以再搵到間好食好多囉!

前菜
西冷
第二肥嘅和牛
前菜
2023-09-24 255 浏览
我唔係經常喺OpenRice留 review但係我想話佢哋嘅服務態度真係極度惡劣Book 咗 8pm 留埋$500 deposit 都要8:15pm先可入座. 目測𥚃面勁多張枱係冇人坐嘅,但係又冇人去執枱. 明明又見到有五六個 waiter waitress 喺度行來行去, 唔覺係缺乏人手問題.另外就係 d waiter waitress 完全冇brief過佢哋會唔會幫客人去燒肉. 就咁由啲肉喺度”灘”. 唔叫佢哋唔問佢哋都唔知佢哋喺度做緊乜. 又要我哋10pm 交枱喎. 咁又唔快手d 俾我哋入座嘅? 點解要等我哋舉晒手叫佢哋嘅時候先幫我哋燒呢, 由我哋空等. 到最後啲肉啲菜都未食完就上雪糕了. 以後都唔會去啦
我唔係經常喺OpenRice留 review
但係我想話佢哋嘅服務態度真係極度惡劣

以後都唔會去啦