2005-02-15 23 浏览
最近食過這店的魚蛋粉。魚蛋食得出一定是店子自家的出品,因為不同坊間一般的潮州白魚蛋。魚蛋本身不太彈牙,最失敗是湯少且淡而無味再遇上碗中的河粉,簡直同白開水無分別!!
2004-12-29 14 浏览
來了兩次都叫了碗魚蛋粉加紫菜炸魚皮,首先魚蛋很有魚味但不是彈牙果種;魚片最正,很爽很有口趙頭;炸魚皮很香脆而且新鮮,但太細塊及薄了;河粉很滑配埋佢哋 嘅 辣椒油,整支裝汽水果真一流!16元一碗魚蛋粉都唔算貴,有時無咩胃口去食吓 都幾好
2004-12-20 8 浏览
尋日同媽咪咁o岩經過, 記得大家讚過佢地o既魚蛋, 就外賣d返屋企. 當晚煮左黎食, 魚蛋味道好濃, 而且係幾彈牙, 如果淨食好覺得鹹左d, 但係當餸食就唔錯!
2004-10-31 10 浏览
去開太平道同勝利道買狗仔用品,行過記得呢度都幾出名就黎試下~男友要左魚旦河,我就要左碗淨紫菜魚旦墨丸. 魚旦唔係好彈牙o個種,但的確幾有魚味,唔錯,不過相比下我覺得魚片更出色, 墨丸細細粒亦好味,唔會好粉好實;河粉就ok啦,可以再好o的, 最正係o的辣椒油,夠香又夠辣,同魚旦粉配合得天衣無縫, 好辣既朋友不容錯過!

2004-10-08 19 浏览
魚旦的質素不錯是很好,但也不值得大驚小怪,也不值得專程去吃,這裡的魚旦很爽滑,又很淋,有別於其他的商號,棘油也很香很勁,但是其他的食物就很一般,但比別人貴,所謂牛什,原來只是牛肚加牛腩,炸魚皮很脆但太薄,質感不足,只像一陣風,麵的梘水味很重,湯肯定是用魚煲的,因為很腥,味精很多,食完口渴到爆炸o本人怕腥,所以不會再去了o
Ok
2004-10-07 4 浏览
OK la! Not very special.
OK la! Not very special.
2004-10-06 21 浏览
個人意見覺得係一間中等或中上的餐館, 亦唔覺得這裡的魚蛋很美味, 當然又唔算差.
2004-09-23 28 浏览
<三寶米粉- 魚蛋,魚鮫,墨魚丸>味道:提起夏銘記, 很多食家都會重點評論該店最馳名的魚蛋, 不過我覺得他們的魚餃和墨魚丸也有相當高的水準. 是除了魚蛋之外值得推介的美食. 有別於一般以鹼水作粉麵湯底茶餐廳, 夏銘記所用的湯底則帶著淡淡的魚香. 不過粉麵的質素比較普通. 順帶一提, 這裡的辣椒油嚴重的辣. 想挑戰對”辣”的承受力的朋友, 不妨購買夏銘記秘製的辣椒油, ($13 一小) 保證刻骨銘心. 環境,衛生: 典型老式粉麵店的格局. 服務: 可能光顧時比較清閒, 侍應們都算有禮貌, 並且有問必答, 沒有先前其他食家形容得這麼不滯. 抵食:一碗麵約$16 - $22, 絕對不昂貴, 至少三寶的質素的確有保證.

<三寶米粉- 魚蛋,魚鮫,墨魚丸>

味道:

環境,衛生:
典型老式粉麵店的格局.

服務:

抵食:

(非会员)
2004-09-22 3 浏览
我住台灣看到介紹去吃,發現真的很好吃,值得推薦!
我住台灣看到介紹去吃,發現真的很好吃,值得推薦!
2004-08-23 0 浏览
今日悶悶地行開附近,見有d肚餓,入去試試叫左一碗魚旦粉,魚旦好有魚味,入口鬆軟,口感不俗,但唔知點解,好多店舖都唔肯用d好d既粉,呢度都一樣,d粉完全唔得,比起進發仲差,不過進發d魚旦魚味無呢度咁濃,但進發彈牙d,下次去都係叫淨魚旦.湯底有魚味,但未食完已經要飲汽水辣椒油好辣,我落三滴都已經辣到流鼻水,中招~~~
今日悶悶地行開附近,見有d肚餓,入去試試
湯底有魚味,但未食完已經要飲汽水
辣椒油好辣,我落三滴都已經辣到流鼻水,中招~~~

2004-08-10 3 浏览
我果日食完奇香更係順便黎食番碗野啦,一入到去,居然很靜,得1台客,我叫了一碗淨四寶-我覺得魚片比較好d,小熊叫了牛腩米-佢話d牛腩都算淋,兩樣都ok啦,但d味精真係好勁,好似d味精唔洗錢敢,食完真係好鬼頸渴,服務都ok,果兩公婆(老闆)都已經很老了,所以唔知係咪敢有好多野已經力不從心呢?? !!
(非会员)
2004-04-15 0 浏览
我之前都係何文田生活過一排,都成日食呢間野。魚蛋同墨魚丸的確好正,魚蛋係林身個款,但好有魚味。同埋我鍾意呢度的榨醬麵,真係好好味。辣椒油係自製,真係好辣,如果你覺得唔辣只係可能你食得好辣。但食開都知呢間野D衛生真係唔好,你碗野有條蟲、甲由真係唔出奇,個廁所有時仲會有臭味。D麵個湯底同其他粉麵檔一樣都係味精,所以我覺得你淨係買魚蛋、墨魚丸同魚餃返屋企煮會好好多。
我之前都係何文田生活過一排,都成日食呢間野。
辣椒油係自製,真係好辣,如果你覺得唔辣只係可能你食得好辣。
2004-03-05 7 浏览
一入去就已經見到好多報章同食評貼係牆啦, 佢間舖亦係魚旦工場, 環境有點嘈,但都可以接受叫了一客魚旦河,水餃河,油菜同魚皮,水餃一般,河粉幾滑,魚旦係潮州魚旦,比較淋身,我覺得一般,反而魚片有質感得來又彈口喎!嘩!!魚皮就正啦,唔油膩又脆,好薄身,唔錯唔錯!!
嘩!!魚皮就正啦,唔油膩又脆,好薄身,唔錯唔錯!!
2003-07-08 3 浏览
佢d魚蛋係用鯊魚肉來整, 彈牙之餘有少少辣口, 好正架.
佢d魚蛋係用鯊魚肉來整, 彈牙之餘有少少辣口,
好正架.
2003-05-16 2 浏览
魚旦係比較出名.但我本人就唔太鍾意D魚旦.夏銘記D 魚旦真係好有魚味, 不過唔彈牙, 個人比夠鍾意彈牙果種.除左魚旦之外,柱侯牛腩其實係好好食,D 牛腩好入味,D 腩汁夠濃味,如果食撈麵就最適合.重有D 辣椒油係好夠辣,唔錯.