依日想搵啲特別少少嘅餐廳,所以就搵咗九龍城依間由中藥店活化做cafe嘅大和堂~☺️💙雞蛋仔與雞 (西檸汁)💙💵$118依個係cafe嘅其中一個signature dish,幾乎每枱都有叫~一上枱真係有少少俾佢個size嚇親😳上網睇相以為唔會好大份,但係其實份量真係唔少😂有成底雞蛋仔,都唔錯喎~做到外脆內軟,大概係一半蛋糕一半空氣,比例幾好☺️炸雞外皮好脆,唔算十分juicy但係唔會乾,加埋啲西檸汁都唔錯~私心幾鍾意啲糖漬檸檬😂😂💚傳統英式早餐💚💵$108依個正常質素啦~比較出色嘅係我覺得佢嘅茄汁焗豆幾好食😋唔似係一般嘅罐頭🤔不過佢個sourdough用咗油落去煎,個人覺得太過油🫢💛焙茶薑母拿鐵💛💵$44依個係期間限定嚟😳😳見佢幾特別,就試下~熱住飲嘅時候,薑母嘅味道比較出,似係薑母奶茶嘅味,到攤凍少少嘅時候,焙茶味就會出啲~我覺得都幾好飲,值得一試🥰🧡洋甘菊茶🧡💵$48正常質素,解膩度一流~💕overall💕本身以為依間可能只係打卡用cafe,但係食物質素其實都唔錯☺️想搵間特別少少嘅cafe嘅話都值得一試~不過要有要排隊嘅心理準備🥺

💙雞蛋仔與雞 (西檸汁)💙
💵$118

💚傳統英式早餐💚
💵$108

💛焙茶薑母拿鐵💛
💵$44

🧡洋甘菊茶🧡
💵$48
正常質素,解膩度一流~

💕overall💕
雞蛋仔與雞 (西檸汁)
傳統英式早餐
洋甘菊茶
焙茶薑母拿鐵
雞蛋仔與雞 (西檸汁)
傳統英式早餐
洋甘菊茶
焙茶薑母拿鐵
2022-03-24 265 浏览
喺IG 見到好多人打卡,收藏咗一段時間,今日終於嚟試吓,估唔到平日1:30都要等位喎。- 選擇:食物選擇頗多,較為特別,可惜飲品冇乜突出嘢。- 服務:店員態度不錯👍🏻- 價錢:2樣食物+2杯咖啡=埋單$350,未必有下次- 環境:內部係藥材舖改裝,所以有好多舊式擺設,可惜係餐單方面做唔到有任何連繫。當佢係一間普通cafe食都可接受嘅。食物質素方面,飲品點咗Cafe Mocha & Chai Ginger Latte。兩款都不過不失,可惜溫度唔合格,室溫都沒有。雞蛋仔與雞,有驚喜😬估唔到西檸汁同雞蛋仔又幾夾喎👍🏻第一啖個雞蛋仔仲脆脆地,啲雞又啖啖肉,正呀💯Carbonara 份量太少,一個人食都未必夠,不過味道不錯👍🏻意粉口感al dente,煙肉大大舊,不過好咸🤐

- 選擇:食物選擇頗多,較為特別,可惜飲品冇乜突出嘢。

- 服務:店員態度不錯👍🏻

- 價錢:2樣食物+2杯咖啡=埋單$350,未必有下次

2022-03-24
2022-02-18 1083 浏览
😋味道:7.8/10🗣服務:7.5/10🏡環境:10/10✨🤩特色:10/10✨💵人均:$100-130💰性價比:7/10 👍🏻推薦度:7.5/10.🐼Bookmark左好耐嘅cafe😆大和堂cafe前身係一間歷史悠久嘅中藥舖 活化後變成咖啡店 但仍然保留好多懷舊嘅裝潢🎞例如門口嘅牌匾同鐵閘 仲有Bar後超搶眼嘅百子櫃😆除咗打卡位之外 呢度嘅食物一樣好有gimmick好啱打卡😋主打fusion菜 有部分係港式嘅代表~不過咁有gimmick嘅壞處就係超多人🥲平日下晝去都要等成個幾鐘。。食物方面就正正常常 但就唔太抵食 雖然係有特色 但係要等咁耐就唔太值🥺.(👍🏻為推薦)👍🏻🐤雞蛋仔與雞(可選薑汁糖漿或西檸汁) $118 (7.5/10)呢個都係店舖推介之一~雞蛋仔外脆內軟 蛋味香😋而且配西檸汁都幾夾 酸酸地幾清新冇咁膩☺️不過炸雞嘅炸皮偏厚 連埋雞蛋仔咁食有啲乾西檸汁再多啲就好😗👍🏻🥪麻辣蛋牛三文治 $168 (8.2/10)呢個汁係麻辣蛋黃醬 幾辣幾惹味 有驚喜🤩而且牛都不錯!厚厚一塊 肉味濃郁🥰再配上粒粒麻辣肉粒 味道頗多層次😌三文治炸得香脆不過唔太抵食🙈🌮火腿班尼迪蛋 $88 (7.
😋味道:7.8/10
🗣服務:7.5/10
🏡環境:10/10✨
🤩特色:10/10✨
💵人均:$100-130
💰性價比:7/10
👍🏻推薦度:7.5/10
(👍🏻為推薦)
呢個都係店舖推介之一~
雞蛋仔外脆內軟 蛋味香😋
而且配西檸汁都幾夾 酸酸地幾清新冇咁膩☺️
不過炸雞嘅炸皮偏厚 連埋雞蛋仔咁食有啲乾
西檸汁再多啲就好😗

👍🏻🥪麻辣蛋牛三文治 $168 (8.2/10)
呢個汁係麻辣蛋黃醬 幾辣幾惹味 有驚喜🤩
而且牛都不錯!厚厚一塊 肉味濃郁🥰
再配上粒粒麻辣肉粒 味道頗多層次😌
三文治炸得香脆
不過唔太抵食🙈

🌮火腿班尼迪蛋 $88 (7.2/10)
蛋十分流心!
Sourdough偏酸同淋 口感一般

🍵Matcha Latte $46 (Iced $50) (7.8/10)
抹茶味唔算好濃
不過口感比一般順滑 整體唔錯😌

👍🏻☕️大和堂Latte $48 (8.4/10)
一般latte用咗伯爵奶茶😍增添一份香氣
而且都好滑😋
  • 大和堂鮮奶咖啡
  • 麻辣蛋牛三文治
2022-02-17 503 浏览
平時行過見到有人排隊,見今日無人排就入去點左杯espresso同芝麻蛋糕,首先杯espresso唔夠熱,飲第一啖就更加失望,可能個人口味問題,非常酸而且無香味,越飲就越酸件芝麻蛋糕就普普通通,好細件,賣差唔多$50就有d overpriced,唔夠芝麻味而且偏甜,失望!最後杯espresso真係飲唔落坐左一陣就走。espresso加埋件cake差不多$90,非常唔值。唯一可以讚嘅係有位staff幾有禮貌嘅
香港呢個地方充滿著人情味同歷史,但經歷政權/時代嘅變遷後,香港嘅自由都成了歷史。建築物也不例外,女神像,裕民坊等也被時代淘汰。但呢度有位牛津大學畢業生,為了保護本土文物,不想有更多嘅野成為回憶,就保留了大和堂😌。大和堂開業於1932年,經歷過三代人嘅經營😲,最終中藥行於2017年結業。現時咖啡店老闆出生於九龍城,小時有去過呢度睇中醫,喺英國畢業後回鄉見到呢度招租,又唔忍心見到被人拆毀呢個本土文物🥺,堅決租下舖位,裝修成為咖啡店,令更多人可以看到當日大和堂嘅樣貌🤩。 門口見到有金漆招牌,摺疊鐵閘,就連用黎磨藥材嘅木櫈都保留下來。座位上嘅牆壁有各種牌匾,百子櫃,連咖啡豆都用咗以前裝藥材嘅玻璃樽🤯。雖然用番d舊嘢,但入到去唔會覺得好唔自然,有一種舒適感。座位異常地少(大約只有七張二人枱),所以真係要等得比較耐⏳。 大和堂其實我已經第二次到訪,佢嘅餐牌都有換過,而家就變咗個正常西餐餐牌,失去了之前吸引之處。食物中西合壁,最吸引人有雞蛋仔與雞,山渣蛋糕,菠蘿包鵝肝。如覺得鬼異嘅,可以食返全日早餐/意大利粉😍。 大和堂菠蘿油$78 Size係極之細小🤏🤏,一啖就已經食哂有餘。但78蚊就有一塊鵝肝,

大和堂菠蘿油$78

大和堂菠蘿油

Size係極之細小🤏🤏,一啖就已經食哂有餘。但78蚊就有一塊鵝肝,唔係鴨肝喎,大家又覺得性價比如何呢😒?菠蘿包並非一般包店嗰D,入面有如牛角包般嘅蜂巢氣孔,而內裏都係黃色,但就冇咗菠蘿包上面嗰層脆身皮,我就有D失望😔。

入面嘅鵝肝外皮有D紋理,同一般鵝肝有少少出入,但都有適當嘅油香同鹹香。上面有層酸酸甜甜嘅果凍,原料應該係餐牌所謂嘅rhubarb(大黃)🧐,有清新嘅作用,但都係麻麻地推介。

雞蛋仔與雞$118

雞蛋仔與雞

Size同“菠蘿油”未免相差得太遠😅,一人食一定會飽死,性價比比“菠蘿油”高少少。炸雞叫咗係西檸汁,食落100%就係細個成日食嘅西檸雞🤣。雞肉唔知點解個皮就唔見咗,外面微脆,內裏唔算多汁,但都鮮嫩,勝在份量多。

西檸汁酸而黏身,甜蜜可口,冇苦味,比起蜜糖更特別,但又冇乜驚喜。檸檬浸過入糖漿入面,晶瑩剔透,但咬落都係咁酸/苦😑。雞蛋仔超級大底,外面香脆,內裏空氣感高,棉密軟糯,偏向甜,有蛋香。

麻辣蛋牛三文治$158

麻辣蛋牛三文治

估唔到蛋牛治個樣可以咁西式🤪,顏色鮮豔。牛肉用上牛柳,size都算厚,紅潤多汁,口感軟嫩無比,唔洗點咬就化開(冇誇張),肉味濃厚而充滿油香,又有層脆皮,出奇地高質,回味無窮🤤。

麵包外層重度烘過,但又未燶,內裏濕軟,有少少浸濕咗feel,底層嘅包同蛋結合為一,同樣有層脆皮,唔知點解會食到有陣懷舊風味。上面嘅醬汁的確有陣麻辣風味,香滑而有D芝士味,極之推介👍。

(P.s.食評全屬個人觀點,質素與你未來/之前嘅體驗可有不同,視乎當日出品)‼️

麻辣蛋牛三文治
2022-02-08 370 浏览
bookmark咗好耐終於嚟到呢間中藥鋪有百子櫃嘅cafe..☕️latte🥞homemade pancake🍳腐竹糖水撻..pancake同咖啡正常發揮💁🏻‍♀️..腐竹糖水撻 見佢咁得意忍唔住要試😉真係有腐竹糖水味 仲要有埋薏米😮上面嘅蛋黃係檸檬🍋醬可以話真係還原腐竹糖水🤗但係真係好甜 好甜 好甜😧如果連撻同🍋醬一齊食 會好少少但overall都真係好甜…🤐..下次試試雞蛋仔與雞------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘⚪️⚪️📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️------🐶寵物友善/Pet-friendly:🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
bookmark咗好耐終於嚟到呢間中藥鋪

如果連撻同🍋醬一齊食 會好少少
但overall都真係好甜…🤐
下次試試雞蛋仔與雞
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘⚪️⚪️
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️
🐶寵物友善/Pet-friendly:
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2022-02-04 421 浏览
-好耐之前嚟過一次,Weekend明明已經預早到11點嚟排隊,都已經勁多人,嗰陣因為趕時間所以放棄咗繼續排,今次同樣時間再嚟,等咗一陣就入得,果然呢啲係睇運氣嘅😂-😋 早晨美式早餐 ($98)👉🏻 配料都幾豐富,有窩夫、腸仔、煙肉、薯仔同煎蛋👍🏻👉🏻薯仔係千層薯仔,竟然喺舊薯仔入面搵到一樣叫「層次」嘅嘢,食落去個口感好有層次,小驚喜😍👉🏻 另一樣想highlight嘅就係窩夫😛 好香脆,脆卜卜,配合埋蜜糖好香好好食😋😋👉🏻 呢度嘅All Day Breakfast仲有傳統英式早餐選擇,有興趣嘅大家可以試吓-😋 雞蛋仔與雞 ($118)👉🏻 呢個係呢間舖頭嘅signature,都係我想嚟食嘅主要原因,完全無失望😍😍👉🏻 雞蛋仔唔係香脆嗰隻,比較偏軟身,幾香蛋香味,配合埋個炸雞,係邪惡又滿足嘅選擇🤣👉🏻 不過略嫌雞件比較大舊,食起上嚟比較唔方便👉🏻 可以選擇搭配薑汁糖漿或者西檸汁-🙋🏻‍♀️ 其他說說👉🏻 呢度個裝修係好似中藥行咁,但係食啲嘢係西式,成件事好衝突,但係又好有新鮮感😂

早晨美式早餐

😋 早晨美式早餐 ($98)
👉🏻 配料都幾豐富,有窩夫、腸仔、煙肉、薯仔同煎蛋👍🏻
雞蛋仔與雞

😋 雞蛋仔與雞 ($118)
👉🏻 不過略嫌雞件比較大舊,食起上嚟比較唔方便
👉🏻 可以選擇搭配薑汁糖漿或者西檸汁
🙋🏻‍♀️ 其他說說
2022-02-03 233 浏览
本身好期待😚特登入九龍城食,舖頭有一種古典味💕好靚!但因為人太多,所以無得chill住食,所有食物非常一般,價錢都唔夲,煮咩都完咩都成陣油味,連咖啡都無乜特別🥲🥲🥲um…唔黎真係唔可惜.🍔大和堂芝士漢堡$168 (2/5)個包同薯條份量算細,個包皮好似油浸咁,食完成口油,個肉扒都唔juicy..🥲我咁講,mos burger set 仲正!😔.All day breakfast $118 (2/5) 繼續搵油黎浸個包同薯餅🙃個份量都唔算多,普普通通🧐唯一得個豆煮得幾好食!

🍔大和堂芝士漢堡$168 (2/5)

All day breakfast $118 (2/5)

2022-01-10 444 浏览
經過無數次「大和堂」都未有光顧,原因朋友的不快經歷,今次決定親身試試《Egg Benedict + Rose Latte》Egg Benedict 賣相跟一般的不同,足見心思。流心蛋面再略略燒過,帶出一點焦香味道。荷蘭醬不會過稀或過濃,個人比較欣賞特別調味的菠菜醬,帶一點點酸味,配搭起來非常清新。 Rose Latte 也不錯,呷一口有淡淡的玫瑰香,不太濃卻足夠帶出花香及奶滑。《English Full Breakfast + Flat White》All day Breakfast 分美式及英式,今次選擇了英式,以鐵鑊奉上,感覺熱辣辣又很有鄉村風味,材料都是大路,但每一款烹調及選材都有心思,如茄汁焗豆有稍微烹煮,雞肉腸也特別選用配有香草味較濃的款式。至於咖啡,咖啡底香濃不錯。整體而言,不論裝修及食物都有特色,難怪在cafe店林立的九龍城仍佔一席位。

《Egg Benedict + Rose Latte》
Egg  Benedict   +  Rose  Latte

Full  English  Breakfast    +  Flat  White

2022-01-08
$140 (早餐)
2022-01-04 366 浏览
打卡cafe,本身無期望,價位係soho價,咖啡叫左dirty,做吾到dirty效果,蛋糕款式好特別,山楂莓,賣相都靚,打卡一流。內裡係一間舊式藥材鋪,有百子框,保留大部分裝修,都可以去打次卡既
2022-01-04 286 浏览
九龍城開左好多cafe,係openrice揀左好耐先決定去大和堂咖啡店。大和堂咖啡店係由開左業八十幾年既大和堂參茸藥行改裝而成,好多舊有裝修(例如百子櫃)都仲係度,夾埋新裝飾感覺和諧。係呢間富有時代感同人情味既cafe食個全日早餐,別有一番風味😌早晨美式早餐($98)有窩夫、瑞士薯餅、豬肉腸、煙肉同煎太陽蛋(轉左炒蛋😎)。🧇 | 窩夫外脆內軟,但又唔會脆到好硬,配埋🍯味道都唔會太甜,很好👍🏻🥔 | 薯餅係千層薯餅,感覺係長洲既龍捲風薯片壓成一個cube再去炸,又係外脆內軟,係成個早餐既MVP🌟鍾意既話仲可以照住切口切返一片片薯”片”黎食😆🥓 | 豬肉腸同煙肉都係好食既,不過煙肉唔夠脆。🍳 | 由太陽蛋轉左炒蛋,但覺得太濕太creamy。下次試返太陽蛋先🤔總括黎講,好鍾意呢間cafe既style同埋食物。下次要試埋好出名既雞蛋仔與雞同埋大和堂菠蘿油🤤

🥓 | 豬肉腸同煙肉都係好食既,不過煙肉唔夠脆。

2022-01-03 280 浏览
屯馬開通真的很興奮😆九龍城越開越多文青小店☕️今次dpz去咗好有懷舊氣息嘅大和堂🍵雞蛋仔與雞 配西檸汁 $118炸雞配雞蛋仔好特別🤩可惜雞蛋仔同西檸汁唔算太夾🤭炸雞塊香脆多汁😋份量十足🐣雞蛋仔甜而不膩🥚大和堂芝士漢堡包 $158漢堡包兩面都有煎香🍔用心之作厚厚漢堡扒唔會過硬👍🏻配上焦糖化嘅洋蔥同半溶芝士一流🤤香口帶皮嘅薯條配搭兩款醬汁好涮嘴🍟一啖接一啖唔覺意就食哂😝卡邦尼意粉 $138意大利粉煮得啱啱好🍝彈牙👍🏻可能廚師落芝士重手咗🧀🧀dpz同友人一致覺得意粉有啲鹹🥓有啲可惜😢大和堂菠蘿油 $78餐品比想像中份量細🤏🏻自家製嘅菠蘿油比較深色🥯鵝肝帶酒香同埋少少發酵嘅味道🍷榛子鮮奶咖啡 熱 $44玫瑰鮮奶 熱 $44朱古力 熱 $44飲品拉花好靚☕️打卡一流dpz友人星期日中午十二點半去只係排一張枱👯‍♀️用餐時間75分鐘⏳食完出嚟已經有條人龍嚕🕺🏼建議十二點早啲去食🍴同埋宋王臺站行去出口都要一段路程🥵都係搭番小巴或者巴士方便啲🚌😉
屯馬開通真的很興奮😆

同埋宋王臺站行去出口都要一段路程🥵
都係搭番小巴或者巴士方便啲🚌😉

• 招牌大和堂牛肉漢堡
2022-01-02 286 浏览
九龍城都好多特色Cafe,我哋今日就揀咗嚟呢間大和堂,因為佢嘅裝修有啲似以前嗰啲藥材舖,而個Menu其實都好有特色囉,好吸引。不過,呢間係要排隊等位嘅,等咗大概20分鐘左右啦,尚可接受。我哋今日就叫咗個carbonara意粉,仲叫咗佢其中一個signature dish, 就係雞蛋仔拼炸雞,味道就㨂咗檸檬味。所以都幾清甜唔會好油膩,炸雞同埋個格仔餅整得都唔會太乾。我哋仲叫咗另外一個必食推介,就係大和堂菠蘿油,入面係鵝肝嚟㗎,我覺得呢個真係幾好味。

Carbonara
雞蛋仔炸雞
  • 大和堂鮮奶咖啡
  • 卡邦尼扁意粉
2021-12-31 146 浏览
⋆⁺₊⋆.大和堂.一入到去有好多唔同嘅藥箱櫃桶非常吸睛(´⌣`ʃƪ)之後有機會一定要去試埋個lunch menu啲嘢ㅋㅋ.Aᴍᴇʀɪᴄᴀɴ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ/ $98 / 🥨🥨🥨🥨🥨 /呢個千層薯仔粒要比滿分( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )真係好好好食!層次分明得黎又唔會話好油~將蜂蜜淋上個窩夫到就更加唔洗講啦(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)唔太好甜食嘅朋友都會接受到~.S.ᴇɢɢs ᴛᴏᴀsᴛ ᴡɪᴛʜ ᴛʀᴜғғʟᴇ ʀᴏᴇ/ $98 / 🥨🥨🥨 /三文魚籽+黑松露+炒蛋又係一個冇得輸嘅配搭ㅋㅋ一啖咬埋個吐司~口感好豐富(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵).ᴛᴡᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ (+$5 ᴏᴀᴛ ᴍɪʟᴋ)/ $53 / 🥨🥨🥨 / 伯爵茶加咖啡呢個配搭意外地好夾ㅎ茶香中飲到淡淡嘅咖啡~..[滿分5個🥨]...⌫ 大和堂咖啡店 (九龍城)九龍城衙前塱道24號地舖.#九龍城咔嚓
⋆⁺₊⋆
大和堂
Aᴍᴇʀɪᴄᴀɴ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ
/ $98 / 🥨🥨🥨🥨🥨 /
S.ᴇɢɢs ᴛᴏᴀsᴛ ᴡɪᴛʜ ᴛʀᴜғғʟᴇ ʀᴏᴇ
/ $98 / 🥨🥨🥨 /
ᴛᴡᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ (+$5 ᴏᴀᴛ ᴍɪʟᴋ)
/ $53 / 🥨🥨🥨 /
伯爵茶加咖啡呢個配搭意外地好夾ㅎ茶香中飲到淡淡嘅咖啡~
[滿分5個🥨]
...
⌫ 大和堂咖啡店 (九龍城)
九龍城衙前塱道24號地舖
#九龍城咔嚓
一直都好想試哩間餐廳,但星期六日次次都好長龍,老公無咁好耐性排隊所以無機會一試。終於早幾日趁清假平日少人d,排左15分鐘左右啦就入座喇。老公嗌左English Breakfast 加杯 Hazelnut Latte。一向算口刁既佢都讚食物好味,係杯Latte 唔岩佢口味,咖啡味偏淡,不過整體好滿意。而我就嗌左松露炒蛋三文魚籽多士同Hand Drip Coffee。多士係sourdough整體不錯,hand drip coffee 我點左Mordecofe, Guji, Ethiopia Heirloom,帶少少花香,用左好似sake既樽仔同杯仔serve,好別緻。環境陳列都有保留大和堂舊時風光,帶點文青懷舊氣息。期待下次再黎試d再特色d既菜式!
終於早幾日趁清假平日少人d,排左15分鐘左右啦就入座喇。

English Breakfast ,  Hazelnut  Latte

松露炒蛋三文魚籽多士
Hand  Drip  Coffee