2021-10-14 97 浏览
大和堂入面嘅設計好特別,好似舊式藥房咁😍食完上網睇返先知原來以前真係中醫館,近年活化咗,啱哂打卡😗▪️雞蛋仔與雞($98)見到呢個菜式就諗起喺美國間唔中就會食嘅 Chicken and Waffles😎不過呢個就係香港版,變咗雞蛋仔😂特別之餘都好食㗎!雞蛋仔外面脆卜卜,入面鬆軟,炸雞肉嫩滑😋配埋酸酸甜甜嘅檸檬醬都幾夾🍋▪️蕃茄薯仔蜆扁意粉($148)個人嚟講幾鍾意呢個意粉~意粉煮得啱啱好,彈牙有咬口,唔會話好稔😌蜆肉同蕃茄鮮甜,仲有少少炸薯仔粒,整體一啲都唔膩😙▪️麻辣蛋牛三文治($148)因為我唔食得辣,所以只係試咗好少😉剩係可以講,佢真係麻辣㗎,連薯條本身都有小小辣😂牛肉嘅部分都幾好食,唔會韌,鍾意食辣嘅不妨一試😜▪️自家製黑糖青檸湯力($48)專試特別嘢嘅我見到呢杯飲品當然唔會錯過😌今次好彩冇中伏😂係可以想像到有黑糖嘅甜味加青檸味嘅有氣飲品,加埋冇話特別夾好好飲,但係又唔係伏咁😙P.S. Weekend兩點去到都已經要排隊,大家唔想排嘅可能要平日去🤣同埋繁忙時段剩係可以坐75分鐘😉

▪️雞蛋仔與雞($98)

▪️蕃茄薯仔蜆扁意粉($148)

▪️麻辣蛋牛三文治($148)

▪️自家製黑糖青檸湯力($48)

• 雞蛋仔與雞
2021-10-09 150 浏览
一間九龍城出名用中藥櫃做主題既cafe 星期六日永遠爆滿加排隊超過一個鍾,又要唔俾拎飛,一定要外面等,最好就係閒日星一至五黎比較好 ,今日黎左食早餐,唔多人排隊就衝左份黎!美式早餐$88 +太和堂鮮奶咖啡$48早餐包括熱香餅、瑞士薯餅、豬肉腸、煙肉、雞蛋兩件pancake 熱辣辣新鮮做出,有保證,加埋牛油即時溶化,加埋糖漿,夠哂滑,好味😋一隻太陽蛋、三塊煙肉、一條德國腸,夠哂豐富,夠哂熱量 太和頭鮮奶咖啡即係鮮奶咖啡加伯爵茶,中間有個心心既拼圖花
一間九龍城出名用中藥櫃做主題既cafe

美式早餐$88 +太和堂鮮奶咖啡$48
早餐包括熱香餅、瑞士薯餅、豬肉腸、煙肉、雞蛋

一隻太陽蛋、三塊煙肉、一條德國腸,夠哂豐富,夠哂熱量

太和頭鮮奶咖啡
即係鮮奶咖啡加伯爵茶,中間有個心心既拼圖花

2021-10-06 143 浏览
九龍城一家充滿懷舊風的文青咖啡廳☺️店舖前身是老中藥店店內保留了大部分的老店裝潢擺設拍照超有感覺!!-◾️#大和堂熱狗 HKD$98熱狗上滿滿的料和芝士超吸引的😍麵包有烤過外皮微脆還帶有牛油的香☺️豬肉腸是脆皮的有黑椒味不會很咸肉醬很香蕃茄 微酸的開胃解膩加上水牛芝士整個超豐富‼️還配有炸粗薯條跟番茄醬-◾️#大和堂肉醬扁意粉HKD$138跟熱狗上的肉醬是一樣的他們的肉醬比較不會水水的料比醬汁多👍🏻扁意粉的軟硬度很適中看上去份量不多 但吃起來剛好-◾️#鮮果雪糕窩夫HKD$88窩夫外脆內軟暖暖的味道比較淡配有香蕉和草莓焦糖雪糕味道有點怪🥲-◾️#熱榛子咖啡 HKD$44◾️#凍朱古力咖啡HKD$48-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌗🌑🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌑🌑-#大和堂咖啡店 📍九龍城衙前塱道24號地舖📞 2623 2006🕐 08:00-18:00
九龍城一家充滿懷舊風的文青咖啡廳☺️
店舖前身是老中藥店
店內保留了大部分的老店裝潢擺設
拍照超有感覺!!

◾️#大和堂熱狗 HKD$98

配有香蕉和草莓
焦糖雪糕味道有點怪🥲

◾️#熱榛子咖啡 HKD$44
◾️#凍朱古力咖啡HKD$48

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
#大和堂咖啡店
📍九龍城衙前塱道24號地舖
📞 2623 2006
🕐 08:00-18:00
九龍城一向都係有好多活化舊建築物既餐廳,自從係附近返工之後,都多左探索呢個社區。今日我去左大和堂— 由藥材舖活化成餐廳既地方食個brunch~鋪外同室內設計都保留左昔日藥材舖既陳設:百子櫃、牌匾、紀念牌匾等等食物方面亦好有特色🐔雞蛋仔與雞顧名思義,係鷄蛋仔同炸雞,有得揀薑汁或西檸汁,我地叫左西檸汁~炸雞用左雞排,炸得好香脆,而鷄蛋仔都外脆內軟,又鹹又甜好特別!🥚Egg benedict呢個好出色,有別於一般用鬆餅,佢用左多士做底,煎得好香脆~上面鋪左酸忌廉菠菜 好醒胃!再加埋火腿,水波蛋同荷蘭醬,出色!🍝卡邦尼意粉正常發揮~意粉夠al dente~厚切煙肉值得加分!☕️自家製黑糖鮮奶咖啡咖啡味濃,加埋黑糖鮮奶,好香滑~🍫凍朱古力好濃厚既朱古力,正!好似入左時光隧道,係舊式藥材鋪嘆咖啡☕️

食物方面亦好有特色

🐔雞蛋仔與雞

🥚Egg benedict

🍝卡邦尼意粉
正常發揮~意粉夠al dente~厚切煙肉值得加分!

☕️自家製黑糖鮮奶咖啡
咖啡味濃,加埋黑糖鮮奶,好香滑~

🍫凍朱古力
好濃厚既朱古力,正!

好似入左時光隧道,係舊式藥材鋪嘆咖啡☕️
2021-10-05
午餐
2021-09-29 230 浏览
要數九龍城舊舖新裝的咖啡店,前身為藥行的大和堂可算是其中的表表者。當年的百子櫃,現今依然完整保留,多種餐點亦以本土元素作發想,例如以「茶走」作概念的「啡走」,即以煉奶代替牛奶製作咖啡,成品自帶煉奶獨有的濃郁和香甜。另一特色小吃大和堂菠蘿油,將菠蘿油常用的原件牛油換上鴨肝,油香程度頓時培增,即使只是手掌心的大小,也令人感受到滿滿的邪惡感。
啡走
大和堂菠蘿油
啡走
大和堂菠蘿油
2021-09-28 92 浏览
大和堂咖啡店 九龍城又一間用舊式建築物改建嘅Cafe,兩代中醫之後轉為藥材舖,到最後荒廢過嚟,有心人改建成為Cafe,但仍然保留佢嘅金漆招牌,百子櫃,門口大閘,同埋一啲舊家具,舊照片⋯⋯好有味道嘅環境,入去之後,佢哋都好主動好熱心咁介紹Cafe嘅來由,當日去食早餐,佢哋冇set嘅breakfast,需要分開order,最初價錢望落唔算好貴,不過當見到賣相再加上食埋落去,就覺得價錢偏高1. 熱香餅配藍梅醬 $88- 講真見到賣相已經大打折扣,食埋之後真係覺得需要改善,佢係傳統熱香餅,但係佢煎到好實,真係M記好食過佢😣2. 早晨美式早餐 $88- 多油,味道好一般3. Americano $384. Cappuccino $42- 咖啡係OK嘅總括來講,想感受下舊式中醫舖嘅氣氛,不妨嚟試一試,自己就應該未必會再去
大和堂咖啡店

入去之後,佢哋都好主動好熱心咁介紹Cafe嘅來由,

1. 熱香餅配藍梅醬 $88

2. 早晨美式早餐 $88
- 多油,味道好一般

3. Americano $38

4. Cappuccino $42
- 咖啡係OK嘅

2021-09-14 111 浏览
西式的cafe食cake就試得多,港式雞蛋仔配咖啡又真係冇試過。雞蛋仔好脆好香,配炸雞另一番風味。要支持下港色特色小店,裝修都好靚,港色下午茶都可以打卡,我會再黎。
9月10 暴風雨前夕的大晴天屯馬線開通,促成「週六獨遊九龍城咖啡探險之旅」今次介紹一間光顧了三次而依然未有改善空間的咖啡店「極品」表表者是日餐點:手沖咖啡素吞拿魚雞蛋多士重點地解說三次光顧後的不愉快用膳經歷(10大要點)注意⚠️我絕無向任何店員發洩自己的愁緒或怒火‼️⚠️1. 店員以傲慢的接待方式為我帶位,天氣炎熱的情況下,店內空調有令人有步入冰箱的感覺(體貼?)咖啡最敏感的關鍵因素:溫度(值得留意!)2. 可幸終於有新餐單上線,設計精美,感覺選擇比2020年多,早餐選擇亦不少店員還可以解答我對新菜式的疑惑、手沖咖啡的偏好,下單時面對面當面要求了「希望手沖咖啡先上,餐點可以慢慢後上,另外,酸種麵包微烘,唔好過份烤焗至硬身,唔該!」3. 店內太冷,店員都應要求先上一杯暖水然後多士已在十分鐘內送到我面前但依然未見咖啡送上在空調極度充足的情況下,我唯有先為多士打卡未進食經已預期將會享用一份冷凍多士4. 為多士打卡期間,意外發現多士與相片及文字描述有極嚴重的不符正想向剛才的店員查問時,發現該店員正忙於為我沖咖啡,耐心等候的期間,有一店員準備更衣上班,此店員尚算機敏地關注我「請問多士點解無烤紅洋蔥?」
9月10 暴風雨前夕的大晴天
屯馬線開通,促成「週六獨遊九龍城咖啡探險之旅」

是日餐點:
手沖咖啡
素吞拿魚雞蛋多士

重點地解說三次光顧後的不愉快用膳經歷(10大要點)
注意⚠️我絕無向任何店員發洩自己的愁緒或怒火‼️⚠️
咖啡最敏感的關鍵因素:溫度(值得留意!)
3. 店內太冷,店員都應要求先上一杯暖水
然後多士已在十分鐘內送到我面前
但依然未見咖啡送上
在空調極度充足的情況下,我唯有先為多士打卡
未進食經已預期將會享用一份冷凍多士
「請問多士點解無烤紅洋蔥?」,到最後店員為我送上一小杯烤洋蔥(普通洋蔥)

5. 尚算解決了洋蔥的問題,但咖啡仍然遲遲未到
再三分鐘後,「期望可先上的咖啡」終於送到眼前,馬上先品嚐手沖咖啡的味道,入口尚算可,層次、香氣欠奉,但性價比極低
6. 慢慢享受後補普通洋蔥的凍多士又凍又硬(或者刀齒未被開鋒、或者我牙齒咀嚼力不足)
一件沒有靈魂的菜式
享用期間,再發生一段小插曲,期後上班的男店員在我座位的旁邊不發一言抽走菜單,我發現後馬上喝住「我仲想要再點菜!」
男女授受不親,一句「請問仲需要餐牌嗎?」顯得極其珍貴

7. 愁緒一直被店員們牽動至谷底,經已無追加的慾望,眼見店員們一身鮮藍制服,與店內保育年代古舊建築裝潢形成極不和諧的強烈對比,感覺似一班清潔嬸嬸/大叔們在店內走動

8. 勉強完成多士後
驚見人客開始漸多,在我早知有75分鐘限時的情況下,我被另一位剛上班的同事用欠缺「說話藝術」的語調、用詞提醒我盡快交枱,我向外一望暫未現光顧的人龍,此時此刻我深深感受到何謂「無情的催趕」
欠缺人性化的對話交流,令用餐過程更添一份難受的感覺

9. 不得不提,店內雖有洗手間,但只有一小格連洗手盤,男女共用感覺少許尷尬的同時,請保留「用餐前後需要洗手20秒」的奢望

10. 店員們都自得其樂,我接受傲慢的服務態度,但不接受欠缺禮貌、欠缺被尊重的招待
食物質素欠佳、服務態度惡劣,性價比極其低的原因可綜合為以下三點:空調、冗員、裝潢

三次光顧後的個人小建議:
站於打卡立場,不妨一試

着重味覺享受,請再考慮
欠缺紅洋蔥的多士
後補普通烤洋蔥
自行放在一齊的成品
手沖咖啡
2021-09-06 290 浏览
屯馬開通真的很興奮 佢既開通令我地搵食既道路都一齊開通埋!平時我地最多米去下旺角尖沙咀 或者番放工既地方食好東西但係屯馬開通之後 佢有宋王臺土瓜環呢啲美食地方!仲唔係搵食好時機!我地基本上無特別去過九龍城搵食 所以今次就由一係網站搜尋就會出現既「大和堂」開始!首先講講少少環境 原身係藥材鋪既佢 保留左唔少特色 百子櫃 鐵閘 招牌 全部都相當吸晴食物都唔簡單!我地叫左兩個主菜兩杯飲品!就先講講飲品 去到藥材鋪就不經意咁養生左少少叫左一杯熱既玫瑰鮮奶咖啡同熱既玫瑰鮮奶玫瑰鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️相當唔錯 甜度適中 三種味道有層次但相當夾得黎而另外一杯玫瑰鮮奶⭐️⭐️⭐️就岩唔想要咖啡因既你 但相對有啲甜 如果下次有機會再試 試下問下可唔可以少甜先🤣 雞蛋仔與雞 ⭐️⭐️⭐️⭐都算係相信特別既配答 佢有得揀薑汁或者檸檬汁 一時醒唔起雞配薑蓉都可以唔錯 所以揀左檸檬汁 變成西檸炸雞與西檸汁雞蛋仔!萬萬都估唔到 係夾架!佢雞蛋仔相對脆同乾身 變相兩樣野都好乾身 加少少掛汁 唔會好膩 美中不足係汁有啲少 食到雪藏雞既味道(雖然我知一定用雪藏雞 但大家都知出面大部分都係用雪藏雞 咁點解個啲又無雪藏味呀🤣)意大利香蒜青醬
屯馬開通真的很興奮 佢既開通令我地搵食既道路都一齊開通埋!
平時我地最多米去下旺角尖沙咀 或者番放工既地方食好東西
我地基本上無特別去過九龍城搵食
所以今次就由一係網站搜尋就會出現既「大和堂」開始!

食物都唔簡單!我地叫左兩個主菜兩杯飲品!
就先講講飲品 去到藥材鋪就不經意咁養生左少少

雞蛋仔與雞

雞蛋仔與雞 ⭐️⭐️⭐️⭐
意大利香蒜青醬蘑菇意粉

意大利香蒜青醬蘑菇意粉⭐️⭐️⭐
好多時都會揀個素食去平衡番個心理 但唔知係因為覺得自己係藥材鋪 硬係好似食到個意粉有中藥味 我地又無問店員或者睇番個餐牌有無描述 只係愈食愈覺得有少少中藥味 並唔抗拒 但又真係有少少得意 😅

總括黎講 環境好食物都唔錯 而加店舖相當有禮貌 令成個飲食體驗好好🥰
好!有機會再去九龍城試下啲新野先!
2021-09-05
玫瑰鮮奶咖啡
雞蛋仔與雞
2021-09-05 130 浏览
前幾次假期經過大和堂都太多人排隊等位。終於今早九點去咗試吓囉今次點了American breakfast 😂,同一set All day breakfast ;另加一杯cafe latte 和瓶裝果汁American breakfast 送到過嚟都只係覺得微暖而且份量好一般 煎蛋竟然燶底同有怪味(可能冇徹底清潔個Pan)至於all day breakfast 就比較熱(我指個pan🤣🤣🤣) 薯餅散晒同佈滿炸油 煙肉亦非常一般嘅貨色 煎蛋同樣燶底有𤓓味至於cafe latte 可跟麥記同級!但佢收double😢😢😢整體來講只係普通快餐店水準伍收三四星價錢 更另人驚奇的疫情期間兩位站在cafe station 的員工竟然褪下口罩在吹水😡😡😡😡

整體來講只係普通快餐店水準伍收三四星價錢

2021-09-05
$150 (早餐)
2021-08-27 142 浏览
一睇就被佢裝修吸引,好有特色,餐牌啲嘢食都幾fusion😍每樣都好好食,特別係個炸雞☺️大和堂菠蘿油 $78用鵝肝製成牛油,配埋脆口嘅菠蘿包食,不得了🤩🤩🤩🤩🤩雞蛋仔與雞 $98香濃蛋香😋薑味楓糖漿好有特色👍🏻👍🏻👍🏻炸雞最好食,超脆!加上糖漿,沾埋一齊食,配搭得非常好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻麻辣M5和牛漢堡 $128薯寶配麻辣蛋黃醬,配搭幾惹味😋大和堂鮮奶咖啡 $48

大和堂菠蘿油 $78
用鵝肝製成牛油,配埋脆口嘅菠蘿包食,不得了🤩🤩🤩🤩🤩

雞蛋仔與雞 $98
香濃蛋香😋薑味楓糖漿好有特色👍🏻👍🏻👍🏻

麻辣M5和牛漢堡 $128
薯寶配麻辣蛋黃醬,配搭幾惹味😋

大和堂鮮奶咖啡 $48

2021-08-23 132 浏览
今天路經九龍城,平時見門口人山人海,好難至入到去,今日難得非繁忙時間,所以入去試。環境不錯,舊的中醫店變咖啡店,感覺好好。叫咗一杯Mocha及西班牙油炸鬼伴雪糕。咖啡水準還好,味道也夠濃。可是當那碟西班牙油炸鬼伴雪糕來到時,我即時也說了一句:「吓!咁嘅樣嘅?亅份量細也不再講,同我預期中的西班牙油炸鬼~Churro!完全係兩回事,我見到的只是我們常見的$10已經買到的中式油條,再加舊雪糕,我便付了費$88。其實那一刻我已經覺得不滿,但我只是想.. 可能只是自己點了一樣水準較差的食物,但其實已經打算不會再來。之後,我和朋友吃完便離開。後來我再上來openrice望望其他人的食評,才發覺我今天點的西班牙油炸鬼伴雪糕,和之前所有食評吃到的,完全是兩回事,實在令我太氣憤。原本吃完之後已經很不滿,加上再見到其他人吃的和我的完全是100%不對版。實在有必要在這裡說說。不會再去。

環境不錯,舊的中醫店變咖啡店,感覺好好。

叫咗一杯Mocha及西班牙油炸鬼伴雪糕。

不會再去。
2021-08-23
2021-08-21 88 浏览
今日上午去到見無乜人排隊,於是入去食個早餐,見那位好有禮貌的侍應介紹咗D食品,於是落單試吓,可惜實在令人失望:薑蔥蟹肉凍腸粉食落發覺腸粉太實又唔入味,實在不能夠凍食,唔值$88。麻辣蛋牛三文治,聽落吸引,但三文治麵包同蛋都沾滿油,牛肉也太肥如圖示,實在食唔落肚,唔值$148,始終咖啡店叫嘢食都係叫咖啡同甜品就算。
薑蔥蟹凍腸粉
麻辣蛋牛三文治
2021-08-21
2021-08-21 110 浏览
之前就星期日下午黎,等咗個半鐘先有位,今次平日放假,一於早啲嚟食早餐。咁今次就唔使等位啦!由於朋友話鍾意,佢都好鍾意嚟呢度,因為呢度前身係中藥舖。🔸素食英式早餐酸種麵包外脆內軟👍🏻薯餅同出面食開嘅唔同,係細細粒嘅,脆香唔油膩👍🏻啡磨菇同車厘茄好味🥰🔸煙三文魚炒蛋多士多士一樣外脆內軟,紅洋蔥酸酸甜甜,配埋三文魚幾好味喎😂🔸Hand drip、Flat White手沖揀咗坦桑尼亞嘅咖啡豆,味道唔錯👍🏻

🔸素食英式早餐

🔸煙三文魚炒蛋多士
多士一樣外脆內軟,紅洋蔥酸酸甜甜,配埋三文魚幾好味喎😂

🔸Hand drip、Flat White
手沖揀咗坦桑尼亞嘅咖啡豆,味道唔錯👍🏻
早餐
2021-08-20 139 浏览
趁平日放假去打個卡❤️星期五早上11:30 去到唔洗排隊座底先知原來轉咗新餐牌⚪️Dirty⚪️Espresso Tonic⚪️Signature cheeseburger⚪️Carbonara杯Dirty一嚟到,有少少愕然,得半杯,味道正常,比較普通Espresso Tonic 都係一般,espresso 味唔夠Burger 同意粉偏咸,但味道係ok 嘅性價比唔高,勝在服務幾好,職員有禮貌,環境打卡一流,試一次無妨。
趁平日放假去打個卡❤️
星期五早上11:30 去到唔洗排隊
座底先知原來轉咗新餐牌
⚪️Dirty
⚪️Espresso Tonic
⚪️Signature cheeseburger
⚪️Carbonara
杯Dirty一嚟到,有少少愕然,得半杯,味道正常,比較普通
Burger 同意粉偏咸,但味道係ok 嘅
2021-08-20