2024-04-25
屯馬線對我嚟講真係去邊度都方便咗。某日工作完畢順便去宋王臺探店,果邊仲保留咗啲戰前唐樓,好值得去探索一下,因為唔知幾時會拆清光!搵到呢間前身屬中醫館嘅歷史建築活化成café ,內籠裝修保留了昔日香港老舖味道,掛著古董玻璃牌匾、發黃的舊店照片、沖咖啡位背後有往日用以擺放藥材嘅百子櫃為店舖特色。欣賞一輪係時候點個tea食Savoury Pancake▪︎Bacon, Pan Seared Egg, Hollandaise Sauce 大和堂鹹班戟・煙肉、煎蛋、荷蘭汁> 返歸後睇返餐牌係配"荷蘭汁"、當時卻俾糖漿我,唔怪得食落又鹹又甜,心諗味道係咪咁㗎?覺得班戟煎得還可以,邊脆內軟okay香Seasonal Cake原味巴斯克芝士蛋糕> 呢件餅食完即刻搵店員問係嚟貨定點?佢話餐廳有工場整蛋糕。哦、自己出品明啦!未食時就咁睇無乜特別,一叉落去feel到好柔軟、原來蛋糕中間軟心㗎!入口幼滑芝士味適中唔騷、甜度剛好,好食過個pancake Tai Wo Tang Latte 大和堂拿鐵咖啡 (拿鐵+蜜糖+伯爵茶)> 拉花係天鵝,面灑咗啲earl grey茶葉,飲時攪勻佢。味道
Savoury Pancake
大和堂鹹班戟
・煙肉、煎蛋、荷蘭汁
Seasonal Cake
原味巴斯克芝士蛋糕
Tai Wo Tang Latte
大和堂拿鐵咖啡
(拿鐵+蜜糖+伯爵茶)
> 拉花係天鵝,面灑咗啲earl grey茶葉,飲時攪勻佢。味道就係latte有啲伯爵茶香,用蜜糖調節甜味,飲落去舒服嘅