餐厅: 大家樂
资讯:

2023-10-20 290 浏览
意大利燴牛肉飯$40推出了幾日,開頭都會擔心中伏,但食落真係唔差,隻汁真係用牛肉煲過,有濃郁牛肉味,非常鮮甜。牛肉亦煮得夠火候,炆得夠晒軟腍,非常入味,好似牛腩,值得推介抵食午餐。
2023-08-13 219 浏览
最近見到大家樂賣咖哩的新廣告,實在不堪入目到一個點,不過其焗飯向來都是有水準的。今次小人試的乃是龍蝦汁珍寶魚柳焗飯。擺盤就是一條魚柳加一兜焗飯,簡單直接。先說魚柳,不是說笑,勁長勁大條,真的足有一呎長!而且魚肉不是很薄,亦有一定厚度。炸層未算十分厚,脆脆的夠香口,食完也沒有壓迫的油膩感。魚肉沒有雪味,是合格的。至於龍蝦汁焗飯就是一貫的美味焗飯;龍蝦汁味道夠濃,份量亦多,足夠佐完整兜焗飯。果然是焗飯界的一哥,是焗豬飯的另外一個好選擇。

炸魚柳

焗飯

炸魚柳的魚肉

果然是焗飯界的一哥,是焗豬飯的另外一個好選擇。
午餐
炸魚柳
炸魚柳的魚肉
  • 龍蝦汁珍寶魚柳焗飯
2023-07-14 137 浏览
開心星期五當然要食好點,正當考慮緊食什麼的時候,路過大家樂,發現新產品,招牌焗 ~ 龍蝦汁珍寶魚柳焗飯,單售 $49,套餐$56 配茶/啡/汽水,喜歡焗飯嘅我當然要試試看。魚柳超級大塊,炸到金黃香脆,價錢便宜,整體不錯。
魚柳超級大塊,炸到金黃香脆,價錢便宜,整體不錯。
2023-06-14 72 浏览
大家樂嘅一哥焗豬扒飯,真係由細食到大,滿滿回憶招牌一哥焗豬扒飯$47大大塊、超厚身嘅豬扒,佈滿香濃嘅蕃茄汁,仲有蘑菇,青豆,菠蘿,洋蔥,粟米和蕃茄,配炒飯底,每次食都大大大滿足
大家樂嘅一哥焗豬扒飯,真係由細食到大,滿滿回憶

招牌一哥焗豬扒飯$47

2023-02-08 272 浏览
焗豬扒飯絶對是港式焗飯中的極品,快餐店、茶記,餐牌上永遠會有其蹤影。厚切的豬扒、誘人的橙色茄汁、半溶的芝士、軟腍的洋蔥及炒飯底,總叫人又愛又恨,今次又是久不久要來一次的午飯。焗飯的餐飲加了七個大洋跟例湯,今次的例湯乃木瓜花生唐排湯。木瓜花生這個組合相信可算是一個家常靚湯,以豬肉提升湯水的鮮甜味,喝得出沒加味精,鮮甜不油,滋潤味美。食大家樂的「一哥焗豬扒飯」,其實有一半是吃它的味道,另一半是想食番兒時回憶!這個飯食了十幾年,雖然豬扒細塊了,厚度又薄了,但仍然以連骨仍叫厚切的豬扒製作主菜,茄汁則用上番茄、西芹、洋蔥熬成,配料包括青豆、菠蘿、蕃茄都好夠好好味!還有大量芝士,焗出來香噴噴!焗飯好香,飯夠乾身,而且份量好大一定夠飽。唯一美中不足之處就是醬汁太少,食到一半已經沒有汁撈飯了!由小時侯十多元一個飯,轉眼間食到現在已經漲價到四十幾元一份連餐飲,算是性價比幾高的了。常不時間中食下都不錯!

木瓜花生唐排湯

一哥豬扒飯

食到一半已經無汁

午餐
一哥豬扒飯
2022-08-26 367 浏览
返工早左落車,見仲有時間,就食個Breakfast先返工啦,所以黎左大家樂炭返個靚早餐先。叫左個雞扒餐肉麵,個麵就應該係用左「福」字麵底,而個湯底都係同樣用左「福」字面味粉。午餐肉算係厚切,所以都好有咬口,而且肉質都有層次質感,唔會話一咬就糊哂。雞扒就有煎過先,所以都算香口,但係較為不足的地方係D麵放係個湯入面浸得耐左,所以D麵係比較淋既。大家樂既熱飲,我就推介熱奶茶,因為佢冇一般快餐店咁個茶底苦,而且入口都順滑。
2022-08-24
$45 (早餐)
2021-12-16 337 浏览
天冷最好來一個牛肉.豚肉麻辣火鍋趕時間但都可以有個一人火鍋時間一牛一豬不過不失另加魚蝦滑雖然肉質有少少散但蝦有鮮味欣賞待應姐姐好快手一見有鍋物就好快預備好個爐!
天冷最好來一個牛肉.豚肉麻辣火鍋
趕時間但都可以有個一人火鍋時間
一牛一豬不過不失
另加魚蝦滑
雖然肉質有少少散但蝦有鮮味
欣賞待應姐姐好快手
一見有鍋物就好快預備好個爐!
2021-11-24 181 浏览
今日經過荔枝角, Lunch 時間周圍餐廳都係人, 一個人食野真係頭癢😕 諗唔到食咩好,但冇咩要求最緊要方便同快,於是黎左長沙灣廣場食大家樂!lunch 時間呢度都係多人, 但堂食黎講都唔算難搵位, 相信係因為好多人都係外賣拎番office 食~ 收銀落單排一陣隊就落到單, 姐姐熟練既落單技巧真係值得欣賞💁🏻個個一埋到黎就自動波講出今日食咩野, 係咪會員, 八達通比錢; 水吧位出貨都快, 等5分鐘左右啦就有得食;食大家樂黎講, 咖喱牛腩同焗豬真係冇得輸, 水準其實間間都差唔多, 而且個人認為係好食, 今日都點左個焗豬, 收銀姐姐話送多杯檸樂比我, 唔知係咪因為我靚仔, 巧Kai鮮! 😊😊😊今日食既焗豬都係一貫既水準, 茄味夠, 有菠羅粒, 都幾開胃, 個飯底食到蛋絲都幾香, 豬扒夠腍, 仲有姐姐送比我既檸樂🥤🥤個人認為30-40$ 價錢冇得輸囉

個人認為30-40$ 價錢冇得輸囉
焗豬
2021-11-24
焗豬
  • 焗豬扒飯
2021-10-09 165 浏览
第一次吃這快餐店的全日早餐。全日早餐有兩款,分別是麥蘆卡蜜糖雞扒全日早餐( $43 )和即煎大牛扒全日早餐( $47.5 ),我吃的是雞扒。這全日早餐包括:雞扒:根據餐牌,這是麥蘆卡蜜糖雞扒,但其實和這店平日的洋蔥汁雞扒完全沒有分別,不過也沒所謂,因為這兒的洋蔥汁不俗,雞扒煎得嫩滑。炒蛋:蛋炒得滑滑的,味道也好。煙肉:煎得太乾,又或許是炸過的,吃的時候肉質有點乾。茄汁豆:就是罐頭茄汁豆。蕃茄:蕃茄味比較淡。薯餅:碟上的不是薯餅,是薯角,薯角要外脆內軟才好吃,這薯角外面不脆。煎多士:似乎是麵包沾了少許蛋液,然後略煎,一般。這早餐的雞扒和炒蛋味道原本是不錯的,可是不知為什麼,我們購票後等了很久才可以拿取,吃的時候食物全都不夠熱度,全只是微溫,所以口感和味道都大打折扣。至於飲品,我點了熱鴛鴦少奶,水準也是一般。
第一次吃這快餐店的全日早餐。
這全日早餐包括:
炒蛋:蛋炒得滑滑的,味道也好。
煙肉:煎得太乾,又或許是炸過的,吃的時候肉質有點乾。
茄汁豆:就是罐頭茄汁豆。
蕃茄:蕃茄味比較淡。
煎多士:似乎是麵包沾了少許蛋液,然後略煎,一般。
至於飲品,我點了熱鴛鴦少奶,水準也是一般。
2021-03-14 378 浏览
睇完戲之後就搵地方食lunch,但周圍啲地方都好多人,咁我就去咗大家樂,應該冇咩人,我真係唔想等太耐呀。。去到大家樂睇完水牌,每一次都好似選擇困難症咁唔知自己想食乜,最後決定食炸雞髀,但一隻炸雞髀又好似唔係好夠飽,咁佢搭嗰啲set又好似唔係好啱食咁,咁就最後決定叫多個特色三文治餐啦!大家樂嘅炸雞髀一直比我嘅感覺都係古早味,用萬年油炸到隻雞髀黑黑咁,個皮勁脆,雞肉都好夠味,好有兒時嘅味道!至於個特式三文治,其實係魚柳包,但夾咗好多菜落去,塊魚柳炸得好脆,但d魚肉好淋,個麵包係新鮮整嘅,但唔知點解咬落去好韌,好一般,早知食公治好過!因為有兩個餐嘅關係,所以都有兩杯嘢飲,但我真係飲唔晒,浪費咗。

炸雞髀
特式三文治
熱奶茶
2021-03-14
炸雞髀
熱奶茶
之前經過大家樂見到新出抹茶西多士,但有啲擔心抹茶醬同西多士會勁奇怪,後來有個吃貨朋友向我狂推介話好食,咁岩下午請左假有野搞,就順便試下,抹茶西多士 + 細份沙律 + 低糖凍綠茶,然後見到可以加$7要碗香芋紫米露喎,我本身好鍾意食紫米露,加上咁抵食!佢西多士用圓鐵板上,成件事高級左,熱辣辣,一切開,啲抹茶醬流曬出黎,馬上放入口,個抹茶醬其實真心唔錯,唔死甜,帶些少抹茶香,西多士好食,真係無諗過抹茶醬西多士都幾出色啵!但一望個鐵板,嘩!油浸咁勁多油呀!雖然我知係油炸,但我未食過咁過份,之前食開既西多士都唔會油浸咁誇張,多數既都乾身帶少少油亮面,好靚仔。然後我同朋友講,佢就話次次荃灣食,次次都係乾身,未試過多油到咁誇張,所以我就當只係特別呢間分店既問題。值得一讚係個香芋紫米露,甜度剛好,椰汁既比例又剛好,呢碗糖水好好食,出面既糖水舖,一係太甜,一係太稀。
之前經過大家樂見到新出抹茶西多士,
但有啲擔心抹茶醬同西多士會勁奇怪,
後來有個吃貨朋友向我狂推介話好食,
咁岩下午請左假有野搞,就順便試下,
抹茶西多士 + 細份沙律 + 低糖凍綠茶,
然後見到可以加$7要碗香芋紫米露喎,
我本身好鍾意食紫米露,加上咁抵食!

佢西多士用圓鐵板上,成件事高級左,
熱辣辣,一切開,啲抹茶醬流曬出黎,
馬上放入口,個抹茶醬其實真心唔錯,
唔死甜,帶些少抹茶香,西多士好食,
真係無諗過抹茶醬西多士都幾出色啵!
但一望個鐵板,嘩!油浸咁勁多油呀!
雖然我知係油炸,但我未食過咁過份,
之前食開既西多士都唔會油浸咁誇張,
多數既都乾身帶少少油亮面,好靚仔。
然後我同朋友講,佢就話次次荃灣食,
次次都係乾身,未試過多油到咁誇張,
所以我就當只係特別呢間分店既問題。

值得一讚係個香芋紫米露,甜度剛好,
椰汁既比例又剛好,呢碗糖水好好食,
出面既糖水舖,一係太甜,一係太稀。
2020-10-14
下午茶
2020-10-08 168 浏览
在疫情下大家樂推出抗疫價蒸飯一款$38, 雖然只係一款但以呢個價來講, 有兩條菜(多一條會更覺誠意) ,半邊咸蛋(有起油) ,還有飲品, 蒸飯份量唔算大, 不過都算係交足功課, 味道又唔太差, 只能說"做人要知足", 當日所見, 現場還是跟足防疫指引, 大家都有足夠距離空間, 相對某些小店大集團有比較充足資源同空間,

2020-06-26
2020-04-19 302 浏览
今日想飲紅豆冰和試試新推出的華田流心西多士,於是要了個紅豆冰配雞翼、華田西多士套餐。紅豆冰紅豆份量比較少,奶比較多,加上冰太多,所以不夠甜,麻麻華田流心西多士多士不夠熱,外層麵包很韌,毫不香脆,還有點油益味。阿華田煉奶沒華田味道,跟普通煉奶味道差不多; 阿華田流心醬很多,但同樣沒華田味,甜度又淡,有餡等於無餡,而且流心餡的堅果粒的益味非常強烈。第一次食到堪稱難食的西多士,好不容易吃了半塊,放棄。雞翼? 跟令人心灰意冷半份西多,一併推給男友消滅,男友的評價就是: 雞翼正正常常囉,西多士好難食。唉,它的質素真是每況愈下喔!

紅豆冰
紅豆份量比較少,奶比較多,加上冰太多,所以不夠甜,麻麻

華田流心西多士
華田流心西多士

多士不夠熱,外層麵包很韌
,有餡等於無餡,而且流心餡的堅果粒的益味非常強烈。

第一次食到堪稱難食的西多士,好不容易吃了半塊,放棄。

唉,它的質素真是每況愈下喔!
下午茶
2020-02-29 196 浏览
農曆年初一沒有去任何親戚家裡面拜年,只有妹跟妹夫一家人來到拜年,所以沒有太大的利是收穫。加上阿媽向來喜歡在年初一中午食齋,所以我急需要在晚上,尋找還有營業的食肆食晚飯。於是我在下午坐車前往長沙灣戲院,購買晚上看電影的戲票之後,我在長沙灣裡面尋找還有營業的食肆和享用晚餐。我發現農曆新年期間,九龍還在營業的食肆,始終還是集團連鎖食店為主。例如在「長沙灣廣場」樓上的集團連鎖餐廳「大家樂」,就是最佳的例子。不過受制於香港最近的遭遇,所以長沙灣裡面的人,比我預期之中稀少得多,長沙灣分店「大家樂」裡面竟然還有大量座位沒有人坐。所以即使長沙灣分店「大家樂」沒有專人送餐服務,但是食客自己一個人攜帶自身財物,離開檯櫈位置,再來回廚房櫃檯領取食品,攜帶食品返回座位的時候,也不需擔心座位會被其他食客佔據。另一方面,我本來有考慮過購買「大家樂」的一人火鍋套餐,可惜「大家樂」的一人火鍋套餐食材裡面,偏偏沒有能夠同時兼顧雞肉跟牛肉,所以我只能無奈放棄「大家樂」一人火鍋套餐。至於「大家樂」的版本鐵板餐,「咋咋淋鐵板大餐」裡面有一款名稱叫做「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」,看似能夠符合我晚餐,一定要同時食

至於「大家樂」的版本鐵板餐,「咋咋淋鐵板大餐」裡面有一款名稱叫做「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」,看似能夠符合我晚餐,一定要同時食到牛肉跟雞肉的要求,同時又有飯跟餐。

所以我決定了,購買「大家樂」價錢未算是最便宜的「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」套餐。我沒有另外加錢,為「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」套餐追加其他食品。

其實在「大家樂」購買區區一份「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」套餐,「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」套餐所有食品,已經足以鋪滿「大家樂」整塊的塑膠餐盤,只剩下一個位放置飲品。

所以食客除非是兩三個人光顧「大家樂」,否則再追加購買多一款甜品,「大家樂」餐盤肯定再沒有多餘的位置,可以擺放其他甜品,我最後放棄選擇購買甜品的計劃。

「大家樂」現在跟大部分集團連鎖食肆情況差不多,樓面都附設了一部飲水機,方便食客自行取免費的飲用水,亦因為方便不想再花額外金錢購買飲品的我。

我完成購票程序,取回正式收據跟領餐票據之後,坐在「大家樂」裡面其中一張檯櫈,等候「大家樂」等候取餐的螢光幕,等候廚房製作完成出來的「惹味非洲漢堡 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」餐。

「大家樂」鐵板餐的實際等候所需要的時間,比我預期來得更加快捷,要需要大概十多分鐘就已經順利出餐,廚房櫃檯的取餐螢光幕也立刻通知我可以取餐了。

「大家樂」的「咋咋淋鐵板餐」而預備的鐵板,鐵板實際上灸燒出來的溫度,比我最初預計的扒房鐵板溫度燒之低,所以根本沒有需要,跟近期熱門的灸熱「火石燒」作個比較高下。

不過當時為免任何不必要的意外發生,所以始終不敢觸及「大家樂」「咋咋淋鐵板餐」那塊,看似溫度開始有冷卻跡象,離遠感覺溫度不高的鐵板。

我的「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」餐,鐵板主要分為三個主要部分,正正就是頗有厚度的「非洲雞扒」、實際外型穿了一個小孔的「和牛漢堡」,一塊蕃茄,還有一支粟米棒。

不過,由於「惹味非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」使用的方形鐵板,鐵板實際上上檯時的溫度,已經沒有令「非洲雞扒」或者「和牛漢堡扒」,有被高溫鐵板燒熱,不斷發燙的跡象。

所以「非洲雞扒」在鐵板上形成的實際口感,已經在「非洲雞扒」最初被預先煮至非十成熟程度,然後被放在鐵板上加熱,到我切開「非洲雞扒」和享用時,雞扒已經接近全熟。雞扒跟牛扒,全熟雞扒的口感不會韌到難以咬開。

至於實際製成品剛剛被「大家樂」廚房放上鐵板時,製成品表面上已經穿了一個小孔的「和牛漢堡扒」,「和牛漢堡扒」實際口感很軟很有彈性,沒有因為鐵板實際溫度狀況,而影響到「和牛漢堡扒」的實際彈性口感。
惹味非洲雞扒 · 和牛 · 粟米鐵板

而且「和牛漢堡扒」的實際製成品質感,沒有我最初主觀看那麼鬆散,即使我用刀叉切開「和牛漢堡扒」,「和牛漢堡扒」也沒有因此崩解散開。

「大家樂」鐵板餐版本的「和牛漢堡扒」還有一個值得一提的地方,就是「和牛漢堡扒」本身的口感,「和牛漢堡扒」的口感充滿了彈性,而且「和牛漢堡扒」裡面完全沒有筋,令咀嚼漢堡扒過程變得十分輕鬆。

至於「和牛漢堡扒」製成品賣相除了有少許瑕疵之外,其他方面大致上也沒有其他問題。漢堡扒裡面的牛肉味道,牛肉裡面的原有牛肉味道,被調味鹽裡面的鹹味稍為掩蓋。

恰巧「大家樂」為「咋咋淋鐵板餐」安排預備了三款醬汁,包括黑椒汁、洋蔥汁還有蒜茸汁。結果我就決定選擇了「洋蔥汁」,因為「洋蔥汁」味道相對其他汁,會比較甜和比較濃厚。

結果我把甜味的「洋蔥汁」直接灑在「非洲雞扒」的表面上,「非洲雞扒」裡面原來偏向比較重調味鹽的鹹味,立刻因為「洋蔥汁」而變成了濃厚洋蔥甜味。

至於「非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」的厚燒雞扒,雞扒原本口感比較厚和有彈性,雞扒實際味道在淋上甜味「洋蔥汁」之後,就變成甜味的「洋蔥雞扒」。

至於「非洲雞扒 · 和牛漢堡 ·粟米鐵板」裡面的另一部分,由竹籤直接串起來的粟米,粟米的實際口感,已經因為被水煮過而稍為變腍,即使粟米味道偏甜,也未能扭轉粟米口感偏腍的缺點。

至於鐵板表面上的片裝蕃茄,蕃茄稍為被鐵板燒過,但是鐵板燒蕃茄的實際熱力不算非常之強,所以片裝蕃茄的實際口感,仍然有新鮮爽脆的感覺。

至於「大家樂」「惹味雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」餐裡面的其他部分,餐湯的實際色澤偏向深紅色,至於餐湯的味道很重蕃茄酸味,還有疑似來自醋的酸味,反而沒有明顯的肉類味道。

所以我最初以為「惹味雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」裡面的餐湯,很像沒有明顯肉類味道的「雜菜湯」,反而我要再三試飲餐湯之後,才能確認餐湯實際上,其實應該是酸味跟辣味的「羅宋湯」才對。

至於「惹味雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」餐裡面的另一部分食品「茄汁煙火腿腸片飯」,火腿跟香腸片煙燻味佔飯裡面的味道比例,其實不及蕃茄汁酸味的一半。

「大家樂」濃厚酸甜味的蕃茄醬醬汁,支配了「茄汁燒火腿腸片飯」表面實際上約九成的位置,蕃茄醬裡面的強烈酸味,甚至令火腿片跟香腸片實際味道,也因為酸味蕃茄醬而被改變了。

「非洲雞扒 · 和牛漢堡 · 粟米鐵板」餐實際上最美中不足的地方,其實是方形鐵板的傳熱能力不足以維護長時間,所以令到非洲雞扒跟和牛漢堡扒,未能夠保持長時間灸熱溫暖的口感效果。
2020-01-25
惹味非洲雞扒 · 和牛 · 粟米鐵板
  • 惹味非洲雞扒·和牛·粟米鐵板
  • 惹味非洲雞扒·和牛·粟米鐵板
2019-08-19 207 浏览
晚餐黎大家樂食,都係貪方便,平,快😂今晚呢個鐵板牛肉,($70) 我覺得都幾正。鐵板夠熱,一落汁,就勁大聲,炸得超勁,好爽的感覺。而牛扒下面放左d洋蔥,覺得呢d洋蔥先係重點,好香口!又吸左d牛扒既味!個牛又唔會太硬,一咬就ok,冇咩筋。不過覺得個黑椒汁有d油,所以我都冇落哂。個薯仔沙律係要另外加$8的,普普通通甘。酥皮湯個酥皮都幾好食,夠脆,放落d湯度一齊食勁正!整體黎講,呢個價錢,呢個質素都係抵架!呢間環境都ok,位置夠多😆👍🏻
晚餐黎大家樂食,都係貪方便,平,快😂

今晚呢個鐵板牛肉,($70) 我覺得都幾正。

個牛又唔會太硬,一咬就ok,冇咩筋。

不過覺得個黑椒汁有d油,所以我都冇落哂。

個薯仔沙律係要另外加$8的,普普通通甘。

酥皮湯個酥皮都幾好食,夠脆,放落d湯度一齊食勁正!

整體黎講,呢個價錢,呢個質素都係抵架!

呢間環境都ok,位置夠多😆👍🏻
2019-08-19