2015-06-23 638 浏览
很久沒食個雞脾,很懷念就叫了一個。雞脾比較少其實也沒所謂(當然大的更好)可惜燒得太乾了皮又乾又難咬,肉則是乾和鞋白飯落水太多了,不過也算ok(比起雞脾)燒汁算是最正常的一種....結論是,太失望了--環境上,好吧,冷氣夠,這點可以讚。大快活,看來除了咖哩就是伏了。
很久沒食個雞脾,很懷念就叫了一個

雞脾比較少其實也沒所謂(當然大的更好)

可惜燒得太乾了
皮又乾又難咬,肉則是乾和鞋

白飯
落水太多了,不過也算ok(比起雞脾)

燒汁算是最正常的一種....

結論是,太失望了

環境上,好吧,冷氣夠,這點可以讚。

大快活,看來除了咖哩就是伏了。
2015-06-23
2015-05-02 396 浏览
又是一個趕時間的早上,今天客人比較多。搵位搵左一陣。。。四號早餐+香辣肉碎米多士今次夠脆,雞扒好滑,蛋都係,香辣肉碎米嘅肉炒得好香,溫度剛好,唔會超級熱。熱可力都係未攪勻嘅,但分量剛好。唔洗加糖都夠晒味!今日係返學日,明顯媽媽們比較多。所以下次真係要預埋等位時間呀!
又是一個趕時間的早上,
今天客人比較多。
搵位搵左一陣。。。

四號早餐+香辣肉碎米
多士今次夠脆,雞扒好滑,蛋都係,
香辣肉碎米嘅肉炒得好香,
溫度剛好,唔會超級熱。
熱可力
都係未攪勻嘅,但分量剛好。
唔洗加糖都夠晒味!

今日係返學日,明顯媽媽們比較多。
所以下次真係要預埋等位時間呀!
2015-04-28
$33 (早餐)
一個人的早餐~4號早餐簡簡單單,又快又岩食蛋炒得滑,包硬左啲,多汁,雞扒都幾滑!杯可力就唔洗講一定係未攪勻嫁啦!以前大快活係平靚正之選,但依個餐都$28.5我諗都無左平靚正哩樣野啦!

一個人的早餐~

4號早餐

簡簡單單,又快又岩食
蛋炒得滑,包硬左啲,
多汁,雞扒都幾滑!

杯可力就唔洗講一定係未攪勻嫁啦!

以前大快活係平靚正之選,
但依個餐都$28.5
我諗都無左平靚正哩樣野啦!
2015-04-18
$29 (早餐)
2014-10-31 436 浏览
有沒有見過,搽厚多士的牛油,融化掉,像盒裝花生油一樣?現場吃,相信不會有這個問題。因為大多餐廳會將牛油雪藏,所以平日只會怪牛油太硬搽不到。今次外賣,不知是否因為麥皮太熱,而店員又沒留心將牛油放好,可能牛油在麥皮圓盒上蒸了許久,全融化了。吃多士沒牛油,是可惜,但不算最慘。最慘的是,我傾斜著開那盒牛油,以致液體牛油嘩啦嘩啦的倒了出來,辦公室地上、辦公桌、我雙手盡是牛油液。還好我公司不是舖地毯,如果舖地毯的公司,倒瀉飲料已糟,倒瀉油就真的大件事。又或者,大公司大人物在重要合約/文件上倒瀉了,後果可大可小。炒蛋,又使用了整整一個發泡膠盒來盛著一小團炒,多麽不環保。炒蛋夠滑,不是全熟掉,不錯。麥皮很淡,其實內裏不錯太熱,但卻足以令牛油融掉。感覺葵芳大快活的麥皮較美味,可能也因為“倒瀉牛油”令早上本來愉快的心情也變糟了。$22.5有這麽大份的早餐,還算划算。

有沒有見過,搽厚多士的牛油,融化掉,像盒裝花生油一樣?

了。

,辦公室地上
、辦公桌、我雙手盡是牛油液。

還好我公司不是舖地毯
,如果舖地毯的公司,倒瀉飲料已糟,倒瀉油就真的大件事

$22.5有這麽大份的早餐,還算划算。
5 分钟 (外卖自取)
$23 (早餐)
  • 牛油
2014-10-23 258 浏览
晚餐黎左大快活食,餐牌就有好多野揀,但去到收銀落單就咩都無,收銀話佢唔得閒收牌,所以出面list嘅其實已賣哂。最後叫左三樣野,一家三口share食。炸魚加咖哩汁,炸魚一大塊,炸粉唔厚,幾嫩,咖哩汁香口,但個飯比較凍。咖哩吉列豬扒飯,一大碗,呢個日式咖哩汁同上面果個港式咖哩汁差唔多味,汁較稀。豬扒軟熟,炸得香口,拍得住專食炸豬扒嘅店架。鐵板雞扒配脆皮腸,一大盤,鐵板枝枝響,倒啲黑椒汁落去即刻香味四出。雞扒皮脆肉嫩,脆皮腸仔好有肉味,配菜有翠玉瓜,矮瓜同一球薯蓉,好味。野食係好嘅,但服務認真差,收銀黑口黑面都算,執餐果個男人,呼呼喝喝,我見廚房已經拎緊出黎,但個男人死都要叫人返埋位等,聽叫號啦,埋到位都未坐低咪叫左,都唔知為乜,黎食餐飯啫,唔使咁惡呀。

最後叫左三樣野,一家三口share食。

2014-08-17
2012-09-06 57 浏览
往往星期六/日, 都總會去大快活嘆早餐, 因個人覺得超級豐富又抵食有一塊厚多士, 煎雙蛋, 兩塊火腿, 連一杯熱飲才$20, 加多一碗湯粉 +$3.5. 真的大滿足!不過這天的火腿就有點失準, 好像煎過火了, 比較乾身...不太好吃...厚多士烘得剛剛好, 再塗上牛油加煉奶一流~~雪菜肉絲米, 我就轉了上海面, 因為我覺得上海面口感好一點若不是火腿像風乾了, 整個早餐就prefect 了!

厚多士烘得剛剛好, 再塗上牛油加煉奶一流~~

雪菜肉絲米, 我就轉了上海面, 因為我覺得上海面口感好一點

若不是火腿像風乾了, 整個早餐就prefect 了!
题外话/补充资料: 還是覺得淘大店質數比較穩定, 另外不知為何元朗店沒有花生醬提供.....
$23.5 (早餐)
  • 阿活煎雙蛋早餐
2012-07-18 40 浏览
黎呢間大快活打邊爐大快活既員工出名態度差,今次都唔例外,問佢拎兩杯水已經黑面食物質素先係最差!呢間野係超級無敵爆污糟!!出面裝豉油既兜仔,係”每個”,”每個”都洗唔乾淨/有油/痴左d積係度!真係見到都唔開胃食到尾聲,先見到有兩隻虫仔係鍋內!成餐飯,只可以用”污糟”黎形容,仲係污糟得好恐怖個隻以後都唔會再去呢間!

黎呢間大快活打邊爐
大快活既員工出名態度差,
今次都唔例外,問佢拎兩杯水已經黑面

食物質素先係最差!
呢間野係超級無敵爆污糟!!
出面裝豉油既兜仔,
係”每個”,”每個”都洗唔乾淨/有油/痴左d積係度!
真係見到都唔開胃

食到尾聲,先見到有兩隻虫仔係鍋內!
成餐飯,只可以用”污糟”黎形容,
仲係污糟得好恐怖個隻
以後都唔會再去呢間!

有幾隻虫!
生菜送頭髮!嘔心!
2012-05-27
2012-07-05 66 浏览
一向喜歡大家樂既我, 見到大快活有火鍋拉面,好似幾吸引WOR!!!經過元朗,咪試下LAW!!6:00 未到走上去,點知下午茶牌都未除,我地仲催個姐姐快D換牌!!6:00 大快活唔係好多人, 搵個靚合位先!!個賣相好似好得,但好細個鍋,唔抵!!整個飯無咩汁,淡!!!比較正的是杯檸檬忌廉,好飲!!太失望了!!一個字,唔抵,唔好食!!首先50幾蚊一個火鍋,我地加了18蚊牛肉,本身個餐跟豚肉!!仲加錢先有杯可樂!!有兩件超硬豆卜,兩條芝士腸,一片日式魚旦,一條獅子狗,一小串金菇,兩舊粟米,仲有D 生菜放底,豚肉算多,但係不好吃!!加的牛肉同豚肉份量一樣, 牛肉相比下幾好味, 有牛肉味!!點解一兩粒丸都無,不夠豐富呢!!講番拉面,佢有張紙教我地煮拉面!!但要我地食完所有配料先留一小半湯,再落拉面,蓋好,分半鐘後放叉燒,放黑蒜油!!食得!!但問題是,食完哂配料才食得拉面,甘這個餐只不過是兩個餐合併,俾我地玩下煮拉面!!可惜不特別, 拉面不特別,黑蒜油似出前一丁款, 叉燒不肥,太瘦,食完所有配料已經飽了, 拉面好像是其次!!!火鍋當然喜歡混醬, 點知,佢D 醬好少款, 有豉油, 蒜粒,蒜蓉,辣椒油

6:00 大快活唔係好多人, 搵個靚合位先!!
蒜蓉牛柳石頭鍋飯
火鍋拉面

火鍋當然喜歡混醬, 點知,佢D 醬好少款, 有豉油, 蒜粒,蒜蓉,辣椒油,蔥粒,無了!!竟然無麻油,仲有我最愛既指天椒粒都無

可惡是支辣椒油,整個樽肥膩膩,好油,好DIRTY!!!
我不會有下次!!
2012-07-01
2011-09-25 31 浏览
轉口味的關係,早餐來這裡買外買早餐食炸魚柳:其實以一般快餐店/茶餐廳黎講,大快活的炸魚柳真係幾好味,炸得脆脆的外皮包著的是不鬆散不淋軟的魚肉,所配的沙律醬亦叫人食得開胃,雖然同樣帶有零零星星酸瓜,但只是點綴,不會酸到要人卻步,反而有點甜味,大家互相配合下,個醬真係好出色!!美中不足的是魚味欠奉(亦相信冇人喺快餐店食到有魚味ge魚柳啦~)但每一次都會金黃色的一塊,未試過萬年油炸出黎架~~煎雙蛋:不會失手的煎雙蛋,邊邊脆脆的,除左蛋黃唔係熟ge外,其實為左唔煎熟蛋黃,所以有1/3蛋白都係生的... ... 要改善的是...本身蛋味淡,沒有鹽同黑辣調味,會令人食得不是太滋味>.<豬仔包:加左$唔要多士改豬仔包,知道嗎?早餐的大快活除左魚柳好味,另一吸引人的就係"佢"啦!!!一個豬仔包跟一個牛油一個鍊奶,自已做一個奶油豬豬;那包外在微硬、脆脆的,中間少焦真的好好味!!低糖綠茶:好欣賞大快活用碎冰伴飲品,飲飲下有時啜入d冰碎,更加可以中和口中的綠茶甜味,雖然叫低糖,但我依然覺得甜味濃左d,而綠茶可以提高些呀~
轉口味的關係,早餐來這裡買外買早餐食
3 分钟 (外卖自取)
$23 (早餐)
(非会员)
2010-04-03 43 浏览
今天和家人行街又下雨,為方便就去了大快活~可能太耐沒有去大快活,而家d茶餐都ok好的~蜜糖燒雞脾+碗仔翅+牛奶泡好立克蜜糖燒雞脾: 蜜糖的甜味,肉沒有太老,好味好味~碗仔翅:估唔到咁好,料夠,沒有糊成一團,"杰"度剛好,good~牛奶泡好立克:好牛奶味的好立克,ok啦(我不太飲牛奶不太喜歡)雞脾+飲品 - $19 (碗仔翅要+$5)(牛奶泡好立克要+$2)
今天和家人行街又下雨,為方便就去了大快活~

可能太耐沒有去大快活,而家d茶餐都ok好的~

蜜糖燒雞脾+碗仔翅+牛奶泡好立克

蜜糖燒雞脾: 蜜糖的甜味,肉沒有太老,好味好味~

蜜糖燒雞脾~正
good~~
牛奶泡好立克
家人的豬扒包
2010-04-02
蜜糖燒雞脾~正
good~~
今天食了 新出的柚子魚飯和蜜桃雞飯, 為什麼這裡的產品總是與餐牌上的差那麼遠呢,=="魚塊和雞塊又小又少,還是淋的, 柚子魚沒有柚子味=實際上蜜桃雞只是咕嚕雞把菠蘿轉成蜜桃,又少了傳統的火喉和脆口。當天有一中年女在打約5歲兒仔, 是大大力打! 因她的仔仔不停在吵鬧又掟野, 整到客人發脾氣,現場非常嘈, 我和友人忍了很久要搬台, 環境大扣分!!要求若不高己算OK吧.......
今天食了 新出的柚子魚飯和蜜桃雞飯,
為什麼這裡的產品總是與餐牌上的差那麼遠呢,=="
魚塊和雞塊又小又少,還是淋的, 柚子魚沒有柚子味=
實際上蜜桃雞只是咕嚕雞把菠蘿轉成蜜桃,
又少了傳統的火喉和脆口。

要求若不高己算OK吧.......
蜜桃雞
蜜桃雞
2009-06-18
Lunch大快活36元~鹽焗雞飯~有生之年最難食的鹽焗雞~超咸, 冇雞味, D雞最係冰冷凍,要拿去再加熱, 加完熱, 就更死, 再咸d, 再硬d..大快活點解要賣鹽焗雞呢? 早知食Curry/食豬扒都好 10倍以上!!!!!!

Lunch大快活
36元~鹽焗雞飯~
加完熱, 就更死, 再咸d, 再硬d..
大快活點解要賣鹽焗雞呢?
早知食Curry/食豬扒都好 10倍以上!!!!!!

2009-05-21
  • 唔好食鹽焗雞飯
2008-06-14 21 浏览
早前弄失的身份證, 今天媽媽和我一起到元朗去辦補領手續。因為有網上預約, 10:00am左右去到, 10:15am已經可以離開,又下著大雨, 媽媽提意先吃個早餐。已經不知有多久, 沒有和家人這樣吃個早餐了。去了大快活, 乘電梯到店內, 一個阿姨剛在弄雨傘套, 還給了我一個。我要了個炒蛋 + 脆皮腸 + 烘麵包的餐, 配熱華田媽媽要了鮮茄牛肉通粉, 配熱奶茶。我告訴媽媽我要什麼之後便去找座位, 誰知媽媽來的時候脆皮腸變了火腿..所以我也不知道是媽媽叫錯, 還知人家給錯了 =_____="炒蛋挺滑的, 媽媽笑我怕肥卻吃牛油炒蛋, 雖然聽後我對這炒蛋有點卻步,但心想: 已經開始吃了, 還是繼續吧!!不過鹽應該下得挺多, 有些部分真的挺咸的。火腿有兩片, 我給了一片給媽, 自己吃一片, 煎得挺香。麵包外面烘得硬又脆脆的, 不過入面是軟身的, 挺喜歡。媽媽的, 那通粉賣相不太好, 問媽媽覺得味道如何, 她說酸酸的, 挺開胃。華田我沒下糖, 味道還可以吧。吃的時候和媽媽談天, 又看到外面的雨愈下愈大,食物的味道其實也只是普通, 但我想, 吃的是另一種的味道吧。
早前弄失的身份證, 今天媽媽和我一起到元朗去辦補領手續。
又下著大雨, 媽媽提意先吃個早餐。

已經不知有多久, 沒有和家人這樣吃個早餐了。

我要了個炒蛋 + 脆皮腸 + 烘麵包的餐, 配熱華田
媽媽要了鮮茄牛肉通粉, 配熱奶茶。

但心想: 已經開始吃了, 還是繼續吧!!
不過鹽應該下得挺多, 有些部分真的挺咸的。
火腿有兩片, 我給了一片給媽, 自己吃一片, 煎得挺香。
麵包外面烘得硬又脆脆的, 不過入面是軟身的, 挺喜歡。

華田我沒下糖, 味道還可以吧。

吃的時候和媽媽談天, 又看到外面的雨愈下愈大,
2008-02-11 25 浏览
年初一o黎食tea, 人頭湧湧.....等個餐等o左成10 分鐘!西多拼雞翼, 雞翼ok, 但發現件西多只係一塊麵包炸o左佢.... 唔係兩塊中間搽o左醬夾埋先炸味道嘛, 脆得o黎都頗硬....不過$16, 要求或者唔可以咁高~
年初一o黎食tea, 人頭湧湧.....

等個餐等o左成10 分鐘!
西多拼雞翼, 雞翼ok,
味道嘛, 脆得o黎都頗硬....

不過$16, 要求或者唔可以咁高~
2007-11-16 24 浏览
早餐來這裏,就算十点多也常見長龍排隊,外賣也常見一人買五六份餐.今天要咗滑蛋魚柳,魚柳炸得剛剛好,內裏好滑外邊又脆,滑蛋放在多士上一齊食好正.O茶夠酸夠茶味,實在是一個醒晨又豐富的早餐.
O茶夠酸夠茶味,實在是一個醒晨又豐富的早餐.