2009-04-05 173 浏览
三人晚餐, 點了1 天麻氣鍋雞 中$8829 蒜泥白肉 $206 豆花米綫 $2713 醬爆葉子黃鱔米綫 $3215 雜菌米線 $3261 木瓜籽涼水 跟餐+$862 雲式香滑奶茶 跟餐+$863 三七花名茶 跟餐+$8xx 王溪醬醬雞 例 $451 天麻氣鍋雞: 氣鍋雞, 就是這個鍋, 溫度才得以保存. 天麻, 其實又不算什麼藥材的味道, 還是可以入口. 上湯清甜味美, 沒有味精. 雞肉煲過後很腍.29 蒜泥白肉: 少少辣, 很開胃, 但肉有少少鞋.6 豆花米綫: 很特別, 沒想過這個配搭有出人意表的效果. 彈牙的米綫加上香滑的豆花, 特別.13 醬爆葉子黃鱔米綫: 鱔太腍, 沒有應有的彈牙感覺. 而且味道略嫌不夠.15 雜菌米線: 素食者也有選擇, 當然是清一色菇呀蘿蔔呀等等.xx 王溪醬醬雞: 本想吃鬼雞, 但太好賣, 改吃xx 王溪醬醬雞. xx..不記得編號...... 醬醬雞不辣, 看起來就很辣. 皮厚厚的, 很彈牙, 很入味.63 三七花名茶 : 甘甘的味道, 有點像花旗參.相信過一段時間此店會復出!
三人晚餐, 點了
61 木瓜籽涼水 跟餐+$8
62 雲式香滑奶茶 跟餐+$8
63 三七花名茶 跟餐+$8
xx 王溪醬醬雞 例 $45
29 蒜泥白肉: 少少辣, 很開胃, 但肉有少少鞋.

63 三七花名茶 : 甘甘的味道, 有點像花旗參.
相信過一段時間此店會復出!
蒜泥白肉
醬爆葉子黃鱔米綫
雜菌米線
天麻氣鍋雞
2009-01-24 64 浏览
剛剛病好,搵食都有D顧忌,清清淡淡吃米線啦。只見一樓滿座,伙計帶了我們上二樓,別有洞天,只覺比店面清靜。老友叫了一碗過橋米線,不俗;自己則點了三菜湯年糕,湯底鮮甜,不加味精。但小食則普普通通,MENU上一隻辣椒其實已經很辣了,而豬耳沒有想像中爽口,可以不點。
剛剛病好,搵食都有D顧忌,清清淡淡吃米線啦。
過穚米線+豬耳+醃青瓜+貢菜
過穚米線+豬耳+醃青瓜+貢菜
  • 過橋米線
2009-01-21 46 浏览
原本想和好友吃譚仔麻辣或桂林酸辣米線, 可惜太多人排隊, 所以回頭大救駕, 大救駕不用等位, 座位是三間中坐得最舒服, 但環境太暗, 感覺還是怪怪的。自算米線亦是三間中最貴, 酸辣似是一餸計, 太煩了, 乾脆點特定套餐, 包小食和飲品。先來拍黃瓜, 細細碟, 原來都幾辣, 不過這已是全晚最出色的, 辣得來清新, 青瓜幾新鮮。好友點了醬爆排骨米線, 望見好似好辣, 但食落又不會, 而且幾香幾惹味, 好味過我點的金菇肥牛米線, 清清淡淡的, 肥牛略韌, 普普通通, 不夠譚仔麻辣或桂林酸辣米線來得有特色。餐飲凍檸茶, 亦是一般, 好似譚仔好些少。我和好友都覺得此店米線麻麻地, 下次寧願排隊譚仔也不會再幫襯。

餐飲凍檸茶, 亦是一般, 好似譚仔好些少。

拍黃瓜辣得來清新
金菇肥牛米線清清淡淡的
凍檸茶
醬爆排骨米線幾香幾惹味
拍黃瓜辣得來清新
醬爆排骨米線幾香幾惹味
2009-01-13 43 浏览
昨晚和男友到了太子那邊吃晚飯, 結果到了大救駕吃. 因為附近的餐廳不是太多人, 就是太次清, 再加上附近好多餐廳都是吃米線的,所以隨隨便便就入了大救駕. 初時, 我們對大救駕沒有太大的期望, 因為說到底, 她不及譚仔那麼旺. 我們點了的東西如下:- 炸醬排骨米線 << 少少辣, 個湯底很好, 不算太多味精, 配菜有腐皮, 牙菜, 炸醬排骨好香, 米線不太硬不太軟 - xx青瓜 (是跟餐送的, 唔記得個名) << 好香, 好好食.....- 昆明乳餅 << 有口感, 超重羊奶味, 我同男友都覺得好好食. - 鹵水牛展 << 不錯, 不過個汁好似多了一些油 - 熱檸蜜總括來說, 大救駕是一個不錯的選擇, 未試過的朋友, 可以一試. 下次再去的時候, 會試一下其他的食物, 有可能又會帶來surprised.

我們點了的東西如下:

- 鹵水牛展 << 不錯, 不過個汁好似多了一些油

- 熱檸蜜

2009-01-01 32 浏览
25/12(四) 2:30pm聖誕日的午膳,養精蓄銳,先到太子照料口腹方進樂園去.首嚐大救駕,點了下午茶餐:牛展米線$22,炸醬豆花米線$22,雲南糯米綠茶,檸茶;加$5的滷水鴨腎.滷水鴨腎--鴨腎爽口入味,份量慷慨!牛展米線--平凡不過的湯底及米線;至於牛展食味還可以,唯質感單薄,薄如蟬翼的牛展.炸醬豆花米線--水準比牛展米線高一點,因惹味的炸醬及嫩滑的豆花發揮之效用.雲南糯米綠茶--索然無味的糯米綠茶,吃虧了...檸茶--倒清甜的檸茶!大救駕,不過如此罷了...
25/12(四) 2:30pm

滷水鴨腎--鴨腎爽口入味,份量慷慨!

雲南糯米綠茶--索然無味的糯米綠茶,吃虧了...

檸茶--倒清甜的檸茶!

大救駕,不過如此罷了...
2008-12-20 16 浏览
如果我有留意佢來擺部電視喺門口播住阿邊個係咁話好食好味的話,就一定唔會入去!其實呢度米線嘅定位好奇怪,左手面譚仔賣麻辣,右手面又有雲南風味,對面街就魚湯!都唔明呢度嘅米線賣點係乜?叫咗一碗大辣----唔係酸唔係麻只係辣椒油果隻辣.米線煮到過晒火,淋到用筷子大力D夾都斷開!大腸未入囗都聞到好大陣騷味,炸醬同腩肉反而過得去.炸醬撈米線----米線太淋喇!熱辣辣撈埋變咗一灘嘢!麻辣雞軟骨----麻辣?灑辣椒粉喺面就當係?酥炸香酥----油溢味炸麵粉.炸菜腎片----唔算難食.蒜香骨----無蒜味,只不過係overcook嘅油溢肉粒.木瓜籽滑冰----唔知咩嚟!玫瑰味糖漿(樓面阿姐話係)加無味啫喱狀物體……唔能夠話佢好難食!但亦都唔會再嚟試!
都唔明呢度嘅米線賣點係乜?
炸醬撈米線----米線太淋喇!熱辣辣撈埋變咗一灘嘢!
麻辣雞軟骨----麻辣?灑辣椒粉喺面就當係?
酥炸香酥----油溢味炸麵粉.
炸菜腎片----唔算難食.
蒜香骨----無蒜味,只不過係overcook嘅油溢肉粒.
木瓜籽滑冰----唔知咩嚟!
玫瑰味糖漿(樓面阿姐話係)加無味啫喱狀物體……
唔能夠話佢好難食!但亦都唔會再嚟試!
2008-12-16 23 浏览
星期一已約了3個frd 去食飯.去到時,間店己很多人,經理就帶我地去雅座,環境OK.****先來個 過橋米線, 湯底很好, 米線淋左D將爆排骨米線 - 排骨好入味, 米線淋左D炒大救駕(年糕) - good炸雞亦 / 豬扒 - 比較麻麻地( 可能炸過籠)蒜泥白肉 - 正鬼雞 - 正正正 (小弟喜辣)上湯餃子 - 用九菜包,很香拍青瓜 - (經理送) 辣味正呀!!飲品 - 雲式奶茶, 凍咖啡, 凍O水, 木瓜子 ok gar我地4條友約座了2粒鐘食野吹水 - 都沒人叫我地走,呢樣我幾鐘意
星期一已約了3個frd 去食飯.
去到時,間店己很多人,經理就帶我地去雅座,環境OK.
****
先來個 過橋米線, 湯底很好, 米線淋左D

將爆排骨米線 - 排骨好入味, 米線淋左D

炒大救駕(年糕) - good
炸雞亦 / 豬扒 - 比較麻麻地( 可能炸過籠)
蒜泥白肉 - 正
鬼雞 - 正正正 (小弟喜辣)

上湯餃子 - 用九菜包,很香
拍青瓜 - (經理送) 辣味正呀!!
  • 鬼雞(喜歡辣既朋友)
  • 上湯餃子
2008-12-07 5 浏览
慕名而黎..豆花米線係首選。雖然地方淺窄, 但都算幾"企理", 職員都算友善。點左蒜泥白肉、豆花米線、排骨米線、當歸汽窩雞, 仲有糯米綠茶。整體都幾好味, 同埋平囉!值得推介!
慕名而黎..
豆花米線係首選。
雖然地方淺窄, 但都算幾"企理", 職員都算友善。
整體都幾好味, 同埋平囉!
值得推介!
  • 豆花米線
2008-11-30 4 浏览
同朋友行完街, 又打算去食咖喱包, 鬼叫尋日食唔到?!今日最尾又係無去到.......哈哈...走左去大救駕附近搵野食, 最尾揀左大救駕叫左一個排骨番薯粉, 一個冬菇番薯粉, 一個貢菜, 一個蒜泥白肉兩碗番薯粉...份量差好遠...哈哈...好明顯係一齊淥, 然後隨手拿仲要好唔要彩, 我0個碗大超多...唔係食唔晒...而係無論有几多我都會盡力食晒佢...無形中又食多左好多...貢菜几好味, 蒜泥白肉只係一般...(仍然幻想緊要食聯記既蒜泥白肉)至於個麵, 又無咩咁特別...d 粉都几好味, 几彈牙但係冬菇係超細隻, 咁就要唔知$5 定$6 囉...如果無咩特別野想食, 又路過既話會再試, 但係唔係特登再去朋友...几時食聯記?!
同朋友行完街, 又打算去食咖喱包, 鬼叫尋日食唔到?!
今日最尾又係無去到.......哈哈...
走左去大救駕附近搵野食, 最尾揀左大救駕

仲要好唔要彩, 我0個碗大超多...唔係食唔晒...

至於個麵, 又無咩咁特別...d 粉都几好味, 几彈牙
但係冬菇係超細隻, 咁就要唔知$5 定$6 囉...

如果無咩特別野想食, 又路過既話會再試, 但係唔係特登再去

朋友...几時食聯記?!
2008-11-21 2 浏览
對於雲南米線,算不上是喜歡,或者是坊間出品的水準實在強差人意了吧﹖今天的到來,是因為女食友Maxine的來電,跟她想了又想最後也決定來這家頗受好評的餐廳。因晚上要加班一會,女友跟食友比自己早到達了。座無虛席的餐廳,熱鬧非常但也不算很嘈雜,感覺不錯。跟食友研究了一會,點了幾個小菜,也就開始今天的雲南菜之旅....先來的是贈送的<<水晶皮凍>>,圓圓的它樣子頗討好,不過味道卻比想像中淡了一點,口感帶點煙韌。還好醬汁偏濃,不至於在味道上失衡。該不會跟是贈送而有關係吧﹖再來的<<蒜香骨>>,則要多費一點牙力來"處理",味道上亦只是很一般......來到這裡當然要一嚐跟招牌同名的<<大救駕>>,炒蛋在上層而類似年糕的便作為主體,加入了一點點椰菜、咸肉便炒作一團。真的如古時坊間一樣,在平民手中的就有一些簡單的食材,別說是甚麼中珍海味,連一點點的肉類也差不多完全欠奉。還好當時的平民運用了經歷,用椰菜作為爽脆的口感、咸肉的香味在炒後不斷散發﹔單是一點菜和那少得可憐的咸肉當然填不了肚子,所以便加上了年糕(餌塊

來到這裡當然要一嚐跟招牌同名的<<大救駕>>,炒蛋在上層而類似年糕的便作為主體,加入了一點點椰菜、咸肉便炒作一團。真的如古時坊間一樣,在平民手中的就有一些簡單的食材,別說是甚麼中珍海味,連一點點的肉類也差不多完全欠奉。還好當時的平民運用了經歷,用椰菜作為爽脆的口感、咸肉的香味在炒後不斷散發﹔單是一點菜和那少得可憐的咸肉當然填不了肚子,所以便加上了年糕(餌塊)來作飽肚之用。而在上層的蛋,在那時候來說該是最昂貴的材料了。這個小菜炒得香口,很有鑊氣。但是身在幸福的大眾,又怎能被這平平的菜色而感動到呢﹖

下一個是我自己有點期待的<<羊乳餅>>,此餅絕無澱粉質全因是由羊奶而製成。在外煎得有點焦香,帶有一點點羊奶該有的羶味。味道上就如牛奶般,帶著頗著績的奶香,口感上則有點似較乾身的芝士。對這喜愛與否,真的要看你是否羊癮﹔否則,將會有很大機會失望而回。
這裡的另一個主打就是米線,我們要的<<黃鱔米線>>,鱔肉不爽而過腍,雖說煮至入味,但是全沒口感。米線身滑帶不彈牙,有點點腍的口感,感覺實在很一般......沒有甚麼特別可言....
接著來的<<香辣肉片>>,經炸後的它被灑上了一點點的辣椒粉,香脆而可口,適合拿來送粥等味道較淡的食物。

另一個主角<<三七氣鍋雞>>,三七的意思是藥材份量的比例﹔本來認為這個該不會差的燉湯,味道反而令人失望。湯味淡如加了大份的水,藥材味道倒是有一點點,燉出來的湯味道該是清甜甘香,味道濃而不濁,可是這個氣鍋雞卻是完全相反.......
菜類食物,我們選了<<蒜辣炒芥蘭>>,就是一道味道正常的炒菜~
套餐中的小食<<炸雞翼>>,外層炸得金黃香脆,不過內裡卻有部份仍是生的。在通知了經理之後,她道歉了後再送了一碟<<炸餃子>>給我們。這些餃子味道正常,該有的韮菜香味和脆口的口感都是有的。

女食友在吃過後感到食物水準不算很突出,而我亦有同感。雖說不是難吃的食物,但是卻跟美味這二字仍有一段頗長的距離。後來見女食友有點意猶未盡,便帶了她去"鴨記"的感動雲吞店,來個淨雲吞以解其不歡之感耶~
  • 香辣肉片
2008-11-14 10 浏览
2008.11.09(日) 第四次黎幫襯,見個二人餐好似好多野好抵咁,就試下喇氣窩雞有四個味揀,要咗椰子烏雞,個盅都幾迷你,湯底幾清甜仲幾香椰子味,不過咁既份量我一個人飲都嫌少 過橋米線個碗好大,配料及米線另上,不過佢唔聲唔聲1 2 3 就將米線同配料倒晒落個大湯碗度,咁仲乜分開庄呢 會會多餘D呢,米線質地都幾煙韌,不過兩個人係唔夠食啵,分咗兩碗仔已經所淨無幾 蒜香骨超迷你,得五舊仔,真係少吃多滋味連兩杯飲品,轉特飲要加 $8,我地要咗兩杯木瓜籽埋單 $147 味道係唔差,不過唔會再叫二人餐,以為咁多野好抵,查實樣樣得少少,到喉唔到肺
不過咁既份量我一個人飲都嫌少

蒜香骨超迷你,得五舊仔,真係少吃多滋味
連兩杯飲品,轉特飲要加 $8,我地要咗兩杯木瓜籽

好味但好少,每人都冇三舊仔,俾多舊都好丫
呢個木八瓜籽特飲暫時只係大救駕先有
好味,但咪以為好大個,望下張大合照個比例先
2008-11-06
原本想去隔離既譚仔記,但實在超多人,所以轉軚。今次係我第3次去食,因我好鍾意飲湯,所以每次都會叫呢度既湯。第1次叫左黑白椰子雞湯,因實在太難忘佢白色既湯底,所以雖然米線麻麻地,都去左食第2次。第2次都有叫湯,叫左個有中藥成份既湯,男友唔鍾意,但我都覺得幾好!今次叫番黑白椰子雞湯,雖然都好香椰子味,但味道好似淡左,湯底唔係全白‧‧‧‧‧‧今次無叫米線,叫左蕃薯粉,幾有口感。可能我既筷子功真係麻麻,夾到d蕃薯粉掉晒落張檯度,hehe~~總共叫左兩碗蕃薯粉,一碟豬扒小食,一煲小size既湯,一碟灼生菜。希望佢個湯可以回復水準啦~~
原本想去隔離既譚仔記,但實在超多人,所以轉軚。

希望佢個湯可以回復水準啦~~
2008-10-20 14 浏览
經濟不景, 從前可以吃多幾餐好的貴的, 現在我也prefer吃得less豪一點, 不過, 這不代表要吃頹飯~ 平的, 也有很多好的, 這裡, 也是其中之一吧~是晚我們選址旺角, 吃米線~ 要了兩款米線兩款小吃::~~~~豆花米線~~~~是食友們早前推介的食品, 果然夠特別呢... 其實咸食豆花, 跟吃薄切滑豆腐差不多吧, 餐牌上寫有一隻辣椒, 但我也吃不出有辣味呢 倒是配上一點肉碎, 整個米線雖然很簡單, 但卻有種令人滿意的chemistry而米線本身的口感也相當不錯, 帶點點的彈牙, 而軟硬度也適中, 我認為, 比譚仔的米線更好吃~~~~~醬爆排骨米線~~~~聽說排骨pickle得很入味... 結論是: depends. 因為我們頭幾舊排骨肉太實, 不能吃得出甚麼味道來, 而湯底方面我們也比較喜歡豆花那個。 不過之後再吃, 有一些排骨也做得頗淋頗入味...只可以說這個米線水準不太平均小吃方面::~~~雞絲粉皮~~~這個粉皮真值得大讚呢, 先說粉皮的texture, 爽爽的, 不會一夾即散;醬汁方面, unlike上海式的麻醬, 四川式(?)的是有醋, 蒜蓉, 酸酸味味~ 越吃越開胃,

是晚我們選址旺角, 吃米線~ 要了兩款米線兩款小吃::

~~~~豆花米線~~~~

~~~~醬爆排骨米線~~~~

小吃方面::
~~~雞絲粉皮~~~
這個粉皮真值得大讚呢, 先說粉皮的texture, 爽爽的, 不會一夾即散;醬汁方面, unlike上海式的麻醬, 四川式(?)的是有醋, 蒜蓉, 酸酸味味~ 越吃越開胃, 我們也不知不覺間把它吃完, 可謂開胃小吃呢~

~~~麻辣雞軟骨~~~
要數全晚的食品, 最差也是這個吧! 又不入味, 又油... 我也吃不出有甚麼麻辣可言呢... 下次也不用浪費胃納於它身上了

還有一杯
木瓜籽飲品
, 似涼茶的味道, 而底部有些像啫喱的東西, 電視節目介紹說這些木瓜籽遇熱水就會變成這個texture呢, 是否這樣我沒有深究, 但倒覺得配上辣米線也是不錯的
是全晚的"冠軍"呢~
本食評的主題也
是全晚的"冠軍"呢~
2008-10-19
同個舊同事約左幾次終於約到出來早排睇完蔡瀾後又見呢度有cupon於是我就提議來試下我其實好想試過橋米線同大救駕炒年糕不過怕食唔晒結果放棄了年糕呢個米線唔記得叫極品定咩比過橋係貴10蚊話多左竹笙、炸菜同雲腿絲然後用了openrice的cupon食了個水晶皮凍再order了酥炸香酥同雞絲粉皮最先上來個水晶皮凍其實係粉皮那種材料但較厚身少少辣幾開胃其實order個雞絲粉皮時已知道同皮凍會 overlap了不過舊同事想食就由佢這個和鴨腎一樣中規中矩個酥炸香酥要趁熱食唔係凍左會變硬我覺得唔錯但同事嫌太硬了主角米線上桌我估唔到係佢地幫我地倒晒D料落去下次我會要求自己倒等我倒之前可以影左相先 雞湯雖然油但好鮮甜不過原來唔係好多我懷疑如果我一個人單點一碗也可食得晒 @@食完後侍應好主動斟水無趕客feel感覺得好
同個舊同事約左幾次終於約到出來
早排睇完蔡瀾後又見呢度有cupon
於是我就提議來試下

我其實好想試過橋米線同大救駕炒年糕
不過怕食唔晒
結果放棄了年糕

呢個米線唔記得叫極品定咩
比過橋係貴10蚊
話多左竹笙、炸菜同雲腿絲

然後用了openrice的cupon食了個水晶皮凍

感覺得好
L: 水晶皮凍; 酥炸香酥; R: 滷水鴨腎; 雞絲粉皮
L: 水晶皮凍; 酥炸香酥; R: 滷水鴨腎; 雞絲粉皮
2008-10-09 14 浏览
尋日同BF去食DINNER,叫個二人SET1. 當歸汽窩雞-有當歸味,但係無咩雞味,好似D當歸煲好先再落熟雞2. 過橋米線-米線都幾彈牙,d配料就一般,無咩特別3. 炒通菜-夠大碟,好味,但略嫌多油4. XX炸排骨-幾好食,不過超細碟,一人得兩舊仔,勁唔抵TOTAL $128+1=$141呢個價$$好似唔係好抵,都係譚仔好食D+抵d
尋日同BF去食DINNER,叫個二人SET
2. 過橋米線-米線都幾彈牙,d配料就一般,無咩特別
3. 炒通菜-夠大碟,好味,但略嫌多油
4. XX炸排骨-幾好食,不過超細碟,一人得兩舊仔,勁唔抵
TOTAL $128+1=$141
呢個價$$好似唔係好抵,都係譚仔好食D+抵d
  • 當歸汽窩雞