餐厅: 大滾友火鍋
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-07-02 37 浏览
上次是完荃灣分店,回味無窮,今次同男朋友試下元朗嗰邊既我哋嘅鍋底揀咗卜卜蜆鍋,真係一個好正嘅選擇!! 蜆肉估計有兩斤以上而且非常鮮甜大牙 真係食到最尾都食唔曬!!首先,我哋試咗佢哋嘅牛肉拼盤。牛肉切得薄薄嘅,質感鮮嫩,入口即化。每塊牛肉都帶有淡淡嘅肉汁,令人回味無窮。配上火鍋底,真係一絕。接着,嘗試咗蟹子蝦膠手打丸同廣島蠔。蟹子蝦膠手打丸彈牙有彈性,充滿海鮮鮮味;而廣島蠔鮮甜多汁,肉質鮮嫩。兩者都將海鮮嘅鮮味完美展現,令人垂涎三尺。然後,品嚐咗伊比利亞橡果豬同雜菜拼盤。伊比利亞橡果豬肉質豐腴,入口滑嫩,肉汁豐富。搭配新鮮嘅雜菜,口感清脆,增添咗豐富嘅層次感。最後,我哋叫咗兩杯大生啤,清涼解渴。大生啤嘅香氣與火鍋搭配得天衣無縫,真係一種享受。總括而言,我哋嘅大滾友火鍋體驗非常出色。餐廳提供嘅食材新鮮,質量一流。服務態度亦好好,令人感受到溫暖嘅招待。
上次是完荃灣分店,回味無窮,今次同男朋友試下元朗嗰邊既

2024-06-25 850 浏览
大滾友是一家火鍋店,一開始有九宮格可以自行配搭醬汁。然後前菜有手拍青瓜,這道小吃微辣口味,花椒的味道也相當突出。湯底方面我們選了特色卜卜蜆湯底,蜆的份量十分豐富,湯底中有芹菜味道香濃,並有大量的芽菜,湯底清新香甜且帶有海鮮的風味。蜆肉肉質鮮甜,給人一種滿足感。牛肉拼盤(細)包含了多種部位的牛肉,牛肉雪花均勻,特別推薦的是牛黃喉,這個位置的牛肉非常爽口。牛𦟌的香濃牛味令人滿足。伊比利亞橡果豬的豬肉鮮嫩且有彈性,咀嚼起來十分享受。大滾友雜菜拼盤包含了蕃茄、粟米、金菇和各種菜類,還有蓮藕。這道菜的菜品種類豐富,口感豐富多樣,手打鵝肝墨汁墨魚丸是另一道推薦的菜品。墨汁的味道濃郁,並且丸子的口感彈牙。脆炸黑松露午餐肉是一道口感十分脆炸的小吃,黑松露的味道濃郁。竹蔗茅根一瓶配搭火鍋,十分解渴及解膩,而所有的竹蔗茅根的用料都在瓶內顯示,十分豐富。火焰焦糖豆腐花是一道令人驚豔的甜品。這道甜品真的有火在燒,給人帶來視覺上的享受。豆腐花的口感滑嫩,焦糖的甜味和微焦的口感相得益彰,是一道完美的結尾。

2024-06-25
2024-06-24 27 浏览
去完泰國旅行🇹🇭日日都心心念住 香港既美食🥹🇭🇰因爲已經連續一日三餐 七日泰菜🙂‍↔️身為 長期糧尾既我 平時都唔係好捨得食 但真係好好食🤤見到佢嘅優惠 六點前嚟做全單有六五折 即衝!!!🍲特色卜卜蜆鍋全部都大大隻!無沙x10!!啲肉加鮮甜 蜆怪表示:滿足😌加埋鮮雞湯仲有芽菜芹菜 個湯頭好甜 清甜🌼大滾友打邊爐 一定係先飲湯後再滾🍲🍄‍🟫黑松露午餐肉炸午餐肉 再沾滿黑松露 ~香脆可口🐮牛肉拼盤(細)蟹🦀籽蝦丸🐷伊比利亞橡果豬🥬大滾友雜菜拼盤🔥火焰豆腐花
🤤見到佢嘅優惠 六點前嚟做全單有六五折 即衝!!!

🍲特色卜卜蜆鍋

🍄‍🟫黑松露午餐肉
炸午餐肉 再沾滿黑松露 ~香脆可口

🐮牛肉拼盤(細)

蟹🦀籽蝦丸
🐷伊比利亞橡果豬

🥬大滾友雜菜拼盤

🔥火焰豆腐花
  • 伊比利亞橡果豬
  • 牛肉拼盤
2024-06-17 30 浏览
之前係元朗食過既邊爐 , 念念不忘之後 , 今次再約朋友黎食 , 入黎仍係宮延式既裝潢 , 餐具都好有特色 , 仲會有職員幫手用滾水洗餐具 , 細心又衛生今次湯底揀特色卜卜蜆鍋 , 上台已經忍唔住哇出聲 , 勁華麗勁打卡 able , 蜆肉仲要食極都有 , 新鮮又好抵食大滾友牛肉拼盤 , 諗唔到嗌咩肉最方便就係嗌拼盤 , 基本上咩都有齊哂 , 牛柳粒 , 牛頸脊 , 牛舌 , 雪花肥牛 , 牛黃喉 , 牛腱 , 全部都好新鮮好香牛味 伊比利亞橡果豬 , 大大碟豬肉 , 脂肪分佈均勻大滾友雜菜拼盤 , 食得多肉可以食番 d 菜解下膩 , 入面份量亦超多 , 食極都有 , 可以慢慢淥慢慢食手打蟹籽鮮蝦丸 , 蝦丸好彈牙 , 蟹膏同鮮蝦融合後好爽滑 , 入口即溶 , 唔錯之選脆炸黑松露午餐肉 , 好抵食 , 大大碟可以作餐前小食 , 加左黑松露既午餐肉好特別 , 更加香口 , 外皮炸得好爽脆最後仲有火焰焦糖豆腐花 , 最後黎個甜品 perfect , 又甜又滑既焦糖豆腐花 , 好正

伊比利亞橡果豬 , 大大碟豬肉 , 脂肪分佈均勻

2024-06-10 110 浏览
終於試到大滾友啦,之前成日經過都冇機會試~附近成條街都係食肆,餐廳好近形點,喺西鐵站行過去好快到👍🏻裝修好有中國風,好有feel~我哋揀咗半隻花膠雞湯底,湯底幾香,雞件好滑,令我幾驚喜😍因為平時食嘅雞好容易煮得好柴,但呢度啲雞肉幾嫩滑,有雞味👍🏻花膠都幾厚,煲咗一陣之後食落真係有花膠味,同埋幾淋滑,我都幾鍾意😋😋☁️牛肉拼盤(細)擺盤十分精美,好大一盤牛肉,包括有牛舌、牛板腱、靚肥牛等等,肉質新鮮,食落富有牛香,仲有少見嘅黃喉,好爽口🤩☁️雜菜拼盤份量好足夠!新鮮!好多唔同嘅蔬菜類,例如蕃茄、芋頭、萵筍、金菇、生菜、油麥菜、粟米等等,真係好抵~推介✨☁️ 伊比利亞橡果豬擺盤靚,豚肉片油脂分布平均,食落唔似豬肉,肉味濃,夠嫩滑,烚一烚就食得~☁️ 手打鵝肝墨汁墨魚丸坊間比較少見嘅肉丸,入面真係有包住一粒鵝肝,食落都幾特別,都值得一試~☁️響鈴拼盤推介~ 應該係自家製,有一半嘅響鈴係即食嘅,外面包滿鹹蛋黃,炸得好酥脆好好味😋另一半就烚嚟食,食到好香嘅豆香👍🏻叫咗2杯Stella生啤~甜品幾有噱頭,名字叫火焰焦糖豆腐花,睇得又食得😂
終於試到大滾友啦,之前成日經過都冇機會試~
附近成條街都係食肆,餐廳好近形點,喺西鐵站行過去好快到👍🏻

裝修好有中國風,好有feel~

☁️牛肉拼盤(細)

☁️雜菜拼盤
雜菜拼盤

☁️ 伊比利亞橡果豬

☁️ 手打鵝肝墨汁墨魚丸
手打鵝肝墨汁墨魚丸

☁️響鈴拼盤
響鈴拼盤

叫咗2杯Stella生啤~

甜品幾有噱頭,名字叫火焰焦糖豆腐花,睇得又食得😂
2024-06-10 28 浏览
這一輪連綿細雨,非常潮濕,最適合就是去打邊爐。這間位於元朗的大滾友火鍋,有多款特色湯底及新鮮的火鍋配料,質素有保證。我們先點了半隻花膠雞,是用鮮魚熬制,雞件啖啖肉,足半隻的雞件外,還有大大隻的花膠,女士至愛,要飲多碗湯補一補。牛肉拼盤一次過可以品嚐到幾款不同部位的牛肉,包括牛頸脊,牛𦟌、胸爽等,牛肉味濃郁新鮮,而且有彈性。金屋藏嬌和牛墨魚丸,新鮮彈牙。鬼馬油炸鬼墨魚滑新鮮彈牙。伊比利亞橡果豬豬肉帶點清香,沒有豬騷味,而且肉質嫩腍。雜菜拼盤蔬菜盤豐富,幾款蔬菜都很新鮮乾淨。火焰焦糖豆腐花原筒豆腐花十分香滑,加上焦糖香味十分突出,甜而不膩。打邊爐一定要飲返杯啤酒下火。

金屋藏嬌
和牛墨魚丸,新鮮彈牙。

鬼馬油炸鬼
墨魚滑新鮮彈牙。

伊比利亞橡果豬
豬肉帶點清香,沒有豬騷味,而且肉質嫩腍。

雜菜拼盤
蔬菜盤豐富,幾款蔬菜都很新鮮乾淨。

火焰焦糖豆腐花
原筒豆腐花十分香滑,加上焦糖香味十分突出,甜而不膩。

打邊爐一定要飲返杯啤酒下火。

大滾友已經有幾間分店,元朗多次回訪,食物質素係難得區內高質👍🏻餐廳裝修以中國宮庭風做主題,餐具都好金碧輝煌✨ 而且餐廳都是卡座位,坐得好舒適,可以慢慢食火鍋😋經QR Code📝下單後,職員就會在面前用熱水清洗餐具,之後好快督奉上最愛嘅花膠雞湯底喇。𓐎 玲瓏浮凸花膠雞🐔半隻 $328好大塊嘅花膠,睇見就覺得好養顏啦🥰快手先飲番2碗熱呼呼香濃花膠湯,之後再落熟雞🐔加熱5分鐘,雞肉肉質嫩滑,真係食極都仲有!𓐎 伊比利亞橡果豬🐷 $228西班牙高級黑毛豬絕對係豬肉中嘅和牛般,薄薄的易入口,但又有豐富油脂,肉質嫩滑,肉味濃郁,不愧店長推介之選⭐️⭐️⭐️𓐎大滾友牛肉🐮拼盤(細) $428有頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌花,齊集不同部位的靚牛😍仲要每款份量都唔少㗎👍🏻𓐎水魷魚 $88保持水準,爽口彈牙,火煱之選。𓐎 金屋藏嬌鮮蝦丸4粒 $78超驚喜🤩入面原來有粒和牛粒㗎🤣鮮甜蝦配上濃郁和牛,原來都可以好夾,仲一次過滿足晒兩個願望添🤭❤ 𓐎 大滾友雜菜拼盤 $118估火到比較少見嘅紫淮山同萵筍都有啊!仲有唐生菜同娃娃菜,栗米🌽🍅等,加落湯底吸晒花膠湯底精華。

𓐎 玲瓏浮凸花膠雞🐔半隻 $328
好大塊嘅花膠,睇見就覺得好養顏啦🥰

𓐎 伊比利亞橡果豬🐷 $228

𓐎大滾友牛肉🐮拼盤(細) $428

𓐎水魷魚 $88
保持水準,爽口彈牙,火煱之選。

𓐎 金屋藏嬌鮮蝦丸4粒 $78

❤ 𓐎 大滾友雜菜拼盤 $118
估火到比較少見嘅紫淮山同萵筍都有啊!
仲有唐生菜同娃娃菜,栗米🌽🍅等,加落湯底吸晒花膠湯底精華。

𓐎自家製足料竹蔗茅根水 $78
清新甘甜,清涼解渴,一大支夠2個人飲到食2-3杯,夠晒清熱氣!

𓐎甜品
好正!有木桶裝的自家製豆腐花作結,超完美的大餐😋

𓐎醬介 $26/位
𓐎
大滾友火鍋 (元朗)
𖠿 𖤣𖤥元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
📍 大滾友火鍋(元朗)近排真係好多人北上食牛肉火鍋🍲其實係香港🇭🇰一樣可以食到高質既牛肉火鍋店🐮入座會先試飲湯頭 點餐係以散叫形式自己想食咩就食咩~但我每次黎到都必點~牛肉拼盤🐮高質素靚牛肉,仲可以食到不同部分,己經滿足左我個胃🫢✨半隻花膠雞湯底打卡養顏必備金湯花膠雞鍋🐔由一大塊花膠裹著的雞鍋,店員會剪開花膠再添加濃郁的雞湯,內有多片花膠、半隻雞身在內念性價比甚高🤌✨ 牛肉拼盤一盤有齊7款牛部位,有牛黃喉、牛舌片、骰子牛肉粒、手切頂級安格斯牛肉、頂級雪花牛肉、澳洲黃牛金錢展、手切本地牛肉(頸脊)全部都係新鮮又高質既靚牛🐮各個部位各有特色,有啲牛味重啲,口感嚼勁不同,有啲部位之前未試過,例如牛黃喉,我覺得呢個牛肉拼盤都幾有誠意😍✨ 手打蟹子鮮蝦丸手打丸類真嚼勁彈牙,帶著蟹籽粒,增添咬口~✨ 新鮮鮑魚鮑魚經過慢煮 軟腍入味 雞湯精華在內🥳✨ 伊比利亞橡果豬每塊都係簿切,粉嫩既豬肉🐷肥瘦適中,肉質冧軟,豬肉味濃~✨ 大滾友雜菜拼盤由多款蔬菜必組成的蔬菜拼盤,新鮮而且多種🥬✨ 竹蔗茅根真材實料自家制竹蔗茅根勁足料!清熱又解毒,必飲絕配🫗

📍 大滾友火鍋(元朗)

近排真係好多人北上食牛肉火鍋🍲
其實係香港🇭🇰一樣可以食到高質既牛肉火鍋店🐮
入座會先試飲湯頭 點餐係以散叫形式
自己想食咩就食咩~
但我每次黎到都必點~牛肉拼盤🐮
高質素靚牛肉,仲可以食到不同部分,己經滿足左我個胃🫢

✨半隻花膠雞湯底
打卡養顏必備金湯花膠雞鍋🐔

✨ 牛肉拼盤
全部都係新鮮又高質既靚牛🐮

✨ 手打蟹子鮮蝦丸
手打丸類真嚼勁彈牙,帶著蟹籽粒,增添咬口~

✨ 新鮮鮑魚
鮑魚經過慢煮 軟腍入味 雞湯精華在內🥳

✨ 伊比利亞橡果豬
每塊都係簿切,粉嫩既豬肉🐷
肥瘦適中,肉質冧軟,豬肉味濃~

✨ 大滾友雜菜拼盤
由多款蔬菜必組成的蔬菜拼盤,新鮮而且多種🥬

✨ 竹蔗茅根
真材實料自家制竹蔗茅根勁足料!
清熱又解毒,必飲絕配🫗

2024-06-03 32 浏览
今天終於有機會去嚐試了一家在區內很火的火鍋店──「大滾友」。聽同事一直推薦說他們的食材新鮮,湯底也很特別,終於去嚐了一次。我們點了花膠雞湯作為火鍋底料,雞湯非常鮮甜,一點也不膩,非常好喝。我還喝了兩大碗呢!花膠塊頭也相當大,雞肉更是足足有半隻雞那麼多,食材非常鮮嫩多汁。(順便說一句,店員很貼心地提醒我們可以先喝雞湯,然後再慢慢加入其他火鍋食材。)牛肉拼盤(小份)這個拼盤有足足7種牛部位,不僅有我喜歡的厚牛舌、薄切安格斯牛肉,還有牛柏葉,口感都非常爽口。非常適合喜歡吃不同牛部位的人,每一款牛肉都香濃,肉質鮮嫩,超值!手打蟹子蝦丸味道非常棒,蝦丸超級彈牙,一咬開都是滿滿的蝦肉,強推!伊比利亞橡果豬薄切的豬肉不膩,一涮就很快熟,非常適合像我這樣心急的人。大滾友雜菜拼盤雜菜拼盤非常划算,單單蔬菜就有4、5種,還有玉米、芋頭、番茄、蘑菇等等,同樣非常新鮮。喜歡各種蔬菜的朋友可以點這款。雙響鈴除了普通的響鈴,還有咸蛋黃響鈴,咸蛋黃的味道不會太鹹,帶點蛋黃香,不錯。竹蔗茅根一渣打邊爐必點的竹蔗茅根,不太甜,喝完非常清涼。火焰焦糖豆腐花這款豆腐花非常特別,店員在食客面前點燃焦糖,豆腐花非常嫩滑,帶有一

牛肉拼盤(小份)

手打蟹子蝦丸
味道非常棒,蝦丸超級彈牙,一咬開都是滿滿的蝦肉,強推!

伊比利亞橡果豬
薄切的豬肉不膩,一涮就很快熟,非常適合像我這樣心急的人。

大滾友雜菜拼盤

雙響鈴

竹蔗茅根一渣
打邊爐必點的竹蔗茅根,不太甜,喝完非常清涼。

火焰焦糖豆腐花
這款豆腐花非常特別,店員在食客面前點燃焦糖,豆腐花非常嫩滑,帶有一點酒味,非常有特色。

整體來說,這家火鍋店的食材非常實在新鮮,無論是蔬菜還是肉類拼盤都很有特色,非常適合一家人或者朋友一起來享受。店員也非常細心,會時不時過來加湯,我和朋友都吃得非常滿足。

@大滾友 #元朗 #元朗美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋 #yoho #moodzfoodz #m今天終於有機會去嘗試了一家在區內很火的火鍋店──「大滾友」。聽同事一直推薦說他們的食材新鮮,湯底也很特別,終於去嘗了一次。

牛肉拼盤(小份)

手打蟹子蝦丸
味道非常棒,蝦丸超級彈牙,一咬開都是滿滿的蝦肉,強推!

伊比利亞橡果豬
薄切的豬肉不膩,一涮就很快熟,非常適合像我這樣心急的人。

大滾友雜菜拼盤

雙響鈴

竹蔗茅根一渣
打邊爐必點的竹蔗茅根,不太甜,喝完非常清涼。

火焰焦糖豆腐花

@大滾友 #元朗 #元朗美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋 #yoho #moodzfoodz #moodzfoodie
  • 大滾友牛肉拼盤
  • 花膠雞湯鍋
  • 雜菜拼盤
元朗精緻火鍋|養生湯底X精品牛肉 大滾友消暑冬瓜瑤柱湯大滾油湯底絕對係令人陷入選擇困難症入面,到咗夏天揀返啲消暑嘅瓜湯,呢個冬瓜瑤柱湯絕對值得一讚,冬瓜盅入邊有滿滿瑤柱,清新鮮甜牛肉拼盤(細)一個拼盤有齊唔同牛部份比你試勻哂,牛腱,牛頸脊,安格斯,黃牛,牛舌,牛柳粒。牛頸脊同安格斯我最愛紋路極靚伊比利亞橡果豬豬肉片油花細緻肉質鮮嫰,肉肉獸最愛韭菜豬肉餃眾多的餡料中,韭菜豬肉餡人氣極高,餃子爆汁韭菜翠綠,滿滿韭菜香氣大滾友火鍋📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
元朗精緻火鍋|養生湯底X精品牛肉 大滾友

消暑冬瓜瑤柱湯

牛肉拼盤(細)

伊比利亞橡果豬
豬肉片油花細緻肉質鮮嫰,肉肉獸最愛

韭菜豬肉餃

大滾友火鍋
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
2024-05-31 93 浏览
太耐無出街打邊爐,今晚去元朗,開OpenRice 睇下附近有咩好食,見到呢間有好多個 👍🏻 決定去試下一坐低,店員已經為你哋準備咗好多唔同嘅醬料,然之後就係揀湯底啦😆店員介紹佢哋嘅花膠雞鍋湯底(半隻$318)係非常之出名,所以我地都決定試吓一嚟到,店員會先放低雞湯,然之後就會再俾花膠同埋雞我哋打卡影相先😎只係就會幫我哋剪花膠放落去個雞湯度煲,店員亦都會細心介紹我哋先飲咗啲湯,個湯真係好濃郁🤗🤗我自己好鍾意❤️雞肉亦都夠嫩滑🉐🉐牛肉拼盤($418)打邊爐點可以冇牛肉,呢個牛肉拼盤就有好多唔同嘅配搭,每個部位都有少少俾客人試一試,除咗牛肉之外仲有牛胸爽😱😱呢個真係讚😆伊比利亞橡果豬($168)呢隻豬好好味,完全冇so味!唔會鞋口!我覺得好食過牛🤣🤣手打蟹籽鮮蝦丸($72)呢個蝦丸,非常之鮮甜,亦都好彈牙,絕對唔會係個d cheap cheap 好粉既丸,價錢相對上係高左少少,不過都可一試大滾友響鈴拼盤($88)呢個響鈴拼盤,包括黃金響鈴,同埋原味響鈴,黃金響鈴真係無得輸🤣🤣越邪惡嘅嘢,果然係越好食🉐🉐🉐大滾油雜菜拼盤($98)呢個一set 唔同嘅菜,有生菜,油麥菜,粟米,蕃茄,茼蒿,芋頭等等

牛肉拼盤($418)

伊比利亞橡果豬($168)
呢隻豬好好味,完全冇so味!唔會鞋口!我覺得好食過牛🤣🤣

手打蟹籽鮮蝦丸($72)

大滾友響鈴拼盤($88)

大滾油雜菜拼盤($98)
呢個一set 唔同嘅菜,有生菜,油麥菜,粟米,蕃茄,茼蒿,芋頭等等 ,份量打爆晒👍🏻👍🏻蔬菜亦都係非常之新鮮

自家製足料竹蔗茅根($78)
甜度岩岩口,清甜解渴,打邊爐必備😎

火焰焦糖豆腐花
呢個豆腐花非常之有gimmick 🤣🤣豆腐花上面有一層焦糖,店員會即場點着火,等啲焦糖慢慢溶😆
手打蟹籽鮮蝦丸
花膠雞鍋湯底
2024-05-30
手打蟹籽鮮蝦丸
花膠雞鍋湯底
2024-05-24 418 浏览
💖 大滾友火鍋 (元朗)✨元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️又黎食大滾友😋,次次行過都排長龍,今日落雨見冇乜人就同老公試下walkin🥰,好彩有位‼️-半隻花膠雞湯🐣 $318今次一如既往揀咗花膠雞湯底,我哋兩個人揀半隻雞就夠🤓,濃郁鮮美😌滋補養生。花膠食落去好彈牙充滿膠質🥰,雞肉滑溜。最緊要就係個湯底我哋由頭飲到落尾😋-牛肉拼盤🐃 $418上次食佢個牛肉拼盤覺得幾好!因為咩部位嘅肉都會有少少😚唔使只係食一款咁dry🤭,一口牛食落去好Juicy👍🏻-手打鮮牛丸🐮 $72今次叫咗牛肉丸,味道真係好濃郁,好香牛肉味😳,我同老公好快咁樣就爭住食晒😌-伊比利亞橡果豬🐷 $168上次我就少食豬肉,今次我就試返多少少😍發覺原來豬肉勁好味🤩,厚度唔會話太厚所以六幾秒就熟咗可以食得😚,唔會鞋口😎-大滾友雜菜拼盤🥬 $98每一次嚟都覺得呢一兜菜好抵食😏,又係咩菜都有啲😚,最唔少得嘅就係娃娃菜啦!除此之外仲有油麥菜、生菜、蕃茄、粟米、芋頭等等🤗,提前放喺湯底入邊仲要勁甜😉-沙白蜆🐚$7810粒大粒蜆😝除咗可以湯底鮮味之外仲可以食到大大粒蜆肉😆。-自家製足料竹蔗

💖 大滾友火鍋 (元朗)
✨元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖

-半隻花膠雞湯🐣 $318

-牛肉拼盤🐃 $418

-手打鮮牛丸🐮 $72

-伊比利亞橡果豬🐷 $168

-大滾友雜菜拼盤🥬 $98

-沙白蜆🐚$78
10粒大粒蜆😝除咗可以湯底鮮味之外仲可以食到大大粒蜆肉😆。

-自家製足料竹蔗茅根🥕 $78
一揸竹蔗茅根夠晒我哋兩個人飲😚好清甜。

-火焰焦糖豆腐花🔥
甜品就更加唔少得呢個豆腐花啦!即叫即整‼️面頭嗰層焦糖薄脆令到成個豆腐花😋生色不少。

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-05-23
  • 花膠雞湯鍋
2024-05-24 40 浏览
今日專登同朋友入元朗打邊爐,必揀大滾友無誤👍🏻大大份又適合打卡😍湯底揀咗特色卜卜蜆鍋,一上枱非常打卡able😍全部蜆都大大隻,滾起後好快開哂口👍🏻冇沙又鮮甜🤤湯底加入大量芹菜、芽菜、蒜蓉、辣椒🌶️好惹味!醬料盤好精緻👍🏻手拍青瓜辣得過癮🥒$428大滾友牛肉拼盤🐮細份分量都好多👍🏻牛柳粒/牛頸脊/牛舌/雪花肥牛/牛黃喉/牛腱🤤牛頸脊同肥牛油脂分布比例唔錯👍🏻入口好重牛香👍🏻牛柳粒同牛腱有咬口👍🏻牛舌同牛黃喉就好爽口😋$72手打鵝肝墨汁墨魚丸🍡彈牙嘅墨汁丸包住軟軟嘅鵝肝,入口滿滿鵝油香🤤🤤正$228伊比利亞橡果豬🐽薄薄嘅豬肉片肥瘦均勻👍🏻 碌一碌就食得👍🏻$118大滾友雜菜拼盤🥬有木耳/蓮藕/生菜/油麥菜/粟米/金菇/娃娃菜/蕃茄😆 份量超多!$88陳年花雕醉雞🐥雞肉嫩滑,超香花雕酒醃到入哂味🥂$78竹蔗茅根🍹以為細細壺好快飲哂,點知飲到最後都仲有👍🏻唔會太甜好解渴👍🏻餐廳仲會免費送火焰焦糖豆腐花作為甜品🤤加入冧酒燒熱依然入口順滑🤤滿意的一餐~

湯底加入大量芹菜、芽菜、蒜蓉、辣椒🌶️好惹味!

醬料盤好精緻👍🏻手拍青瓜辣得過癮🥒

$428大滾友牛肉拼盤🐮

$72手打鵝肝墨汁墨魚丸🍡
彈牙嘅墨汁丸包住軟軟嘅鵝肝,入口滿滿鵝油香🤤🤤正

$228伊比利亞橡果豬🐽
薄薄嘅豬肉片肥瘦均勻👍🏻 碌一碌就食得👍🏻

$118大滾友雜菜拼盤🥬

$88陳年花雕醉雞🐥
雞肉嫩滑,超香花雕酒醃到入哂味🥂

$78竹蔗茅根🍹

滿意的一餐~
  • 特色卜卜蜆鍋
  • 手打鵝肝墨汁墨魚丸
  • 伊比利亞橡果豬
  • 大滾友牛肉拼盤
2024-05-22 45 浏览
下雨天清涼的天氣,忽然好想打邊爐,呢間中午做緊六八折,好吸引。火鍋最佳拍擋九宮格配料,推蔫蔥油增香。花膠雞湯鍋底:滋補的花膠雞湯鍋。服務員將花膠剪成細件,入口軟滑。雞件足料,半隻份量已經十分驚人。大滾友什菜拼盤:包括生菜、油麥菜、槐山、娃娃菜、玉米、金針菇等,蔬菜吸收湯鍋的精華,軟淋可口。大滾友響鈴拼盤:兩種口味的響鈴各款三位,原味放入湯鍋進食,另一款響鈴香脆可口,外層佔滿咸蛋黃,食到大家停不了手。大滾友牛肉拼盤:牛肉拼盤集合了各種部位的牛肉,經過烹煮,即煮即食,口感鮮嫩多汁,搭配特製的醬汁更是增添了層次感。伊比利亞橡果豬:這道橡果豬可說是餐廳的招牌菜之一。豬肉部位精挑細選,肉質細緻柔嫩,帶有淡淡的香氣。經過慢烹煮,表層酥脆,入口即化。手打鵝肝墨汁墨魚丸: 鵝肝釀入墨魚丸中,揉合出不同的口感和風味。鵝肝的濃郁香醇與墨魚丸的軟嫩質感形成絕妙的搭配。竹蔗茅根湯:由雪櫃拿出,仍然保持冰凍,帶來清涼而解渴。豆腐花:火灸豆腐花非常有誠意,火紅旺旺的燒焦面層焦糖,帶點酒香,味道豐富,帶來甜蜜的結合。

火鍋最佳拍擋九宮格配料,推蔫蔥油增香。

花膠雞湯鍋底:

大滾友什菜拼盤:

大滾友響鈴拼盤:

大滾友牛肉拼盤:

伊比利亞橡果豬:

手打鵝肝墨汁墨魚丸:

竹蔗茅根湯:
由雪櫃拿出,仍然保持冰凍,帶來清涼而解渴。

豆腐花:
2024-05-19 17 浏览
在港式火鍋為主打的餐廳,真正讓我感受到了火鍋的獨特魅力。首先,湯底是玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)。這款湯底的特點是雞湯鮮甜,並且使用了新鮮嫩滑的雞肉,經過事先處理,使其八成熟。品嚐時,濃郁的雞湯香氣彌漫在整個鍋中,讓人食指大動。喝下一口湯底,滋味鮮美,回味無窮。接下來是主打的大滾友牛肉拼盤(細)。這個拼盤提供了部位齊全的牛肉選擇,滿足了不同人的各種願望。肉質肥美,質素高,每一片牛肉都散發出誘人的香氣。無論是涮煮還是爆炒,牛肉的口感都十分出色,入口即化,讓人忍不住一次次回味。店長推介的伊比利亞橡果豬也是不可錯過的美味。這道菜擺盤浮誇,肉味濃郁,沒有臊味,而且肉質彈牙。每一口都能品味到豬肉的鮮美,令人陶醉其中。伊比利亞橡果豬獨特的風味絕對會成為您火鍋體驗的亮點之一。除了肉類,大滾友還提供了豐富的雜菜拼盤。生菜、娃娃菜、金菇等各種新鮮蔬菜應有盡有,給火鍋增添了豐富的色彩和營養。這些蔬菜經過精心挑選和處理,保持了它們的原始風味和口感,讓人在享受美食的同時也注入了健康的元素。在吃火鍋時,少不了一些美味的小吃。這家店的手打蟹子鮮蝦丸是我強烈推薦的一道。這些丸子勁彈牙,入口即化,吃起來十分爽滑。蟹肉
在港式火鍋為主打的餐廳,真正讓我感受到了火鍋的獨特魅力。

在吃火鍋時,少不了一些美味的小吃。這家店的手打蟹子鮮蝦丸是我強烈推薦的一道。這些丸子勁彈牙,入口即化,吃起來十分爽滑。蟹肉和鮮蝦的結合,讓這道小吃散發出獨特的海鮮風味,絕對是火鍋中的一大亮點。

如果您想要嚐一些特別的小吃,那麼黑松露蟹肉餃絕對不容錯過。這些餃子采用真材實料,餡料中充滿了鮮美的蟹肉和黑松露的香氣。一咬下去,餃子皮薄餡多,口感鮮甜,黑松露的香味在口中綻放,令人回味無窮。

最後,店家自家製的足料竹蔗茅根湯也是一道令人驚艷的佳餚。這道湯品足料十足,清熱解渴,讓人在火鍋過程中享受到清爽的口感。