2014-11-16 966 浏览
我一向鍾情港式小食,蛋撻和雞蛋仔是我的兩大至愛,這趟說了多時的大澳遊最大原因就是為了一睹炭燒雞蛋仔的風彩! 在大澳巴士站下車,那邊大澳大街見到有類似的炭燒雞蛋仔檔口,心想難道黑超雞蛋仔叔叔換人了?繼續走,又發現好幾檔雞蛋仔,原來是因雞蛋仔出名了,所以不少食店也仿傚售賣呢~找找地圖,原來叔叔的是在吉慶街這邊,見到一條短短的人龍,終於發現這間夢寐以求的雞蛋仔!去到時正值下午茶時間,不過等的食客不多,前面大概有三至四名,約等了二十分鐘。因炭燒雞蛋仔是即叫即製,製作需時,黑超叔叔全程沒有停過不斷弄雞蛋仔,很厲害!我也算吃遍雞蛋仔,但炭燒雞蛋仔還真是第一次,製作時叔叔全神貫注,十分認真弄好每一底雞蛋仔。相信炭爐很熱,十分欣賞其認真精神!剛沉醉完叔叔的英姿,不知不覺間我們的炭燒雞蛋仔($15)便出爐了!顏色跟平時吃到的不同,呈點點啡色,看上去有點像在荃灣吃過古早味雞蛋仔。這裡的雞蛋仔蛋粒較細,口感不像平時那種有咬勁和鬆軟,反而咬下去有綿綿脆脆的感覺,蛋香偏甜。若要比較的話,其實我較愛平時吃到的雞蛋仔,baka也說不太合其口味。吃完後發現人龍已在不知不覺間變長,真幸運呢!雖然大澳炭燒雞蛋仔沒有期待
炭燒雞蛋仔
吃完後發現人龍已在不知不覺間變長,真幸運呢!
雖然大澳炭燒雞蛋仔沒有期待般驚艷的感覺,不過我真的非常非常欣賞叔叔對雞蛋仔製作的那份堅持和用心,值得再來捧場!
2014-11-01
20 分钟 (外卖自取)
2014-11-01 769 浏览
本人是雞蛋仔的die-hard fan~~~ 難得「山長水遠」入到大澳,一定要食炭燒雞蛋仔~!可能因平日關係,排隊的人不多,排了3個人,等了大概10分鐘便食到。伯伯快手地翻下翻下,兩分鐘左右便燒起一底雞蛋仔。新鮮熱辣已經忍唔住放入口!咬一口,非常驚喜!雞蛋仔內裡綿綿的蛋糕質感~ 如果您吃過牛頭角下邨的炭燒雞蛋仔,便知道是甚麼感覺~ 久違了的味道...... 滿滿的蛋香,外脆內軟,每粒雞蛋仔內裡充滿綿綿蛋糕感,坊間確實難尋。現時坊間吃到的雞蛋仔,有些標榜脆,可是多數都硬得吃"損"口腔;有些蛋漿太少,每粒雞蛋仔內裡都是空空的。賣到15-20元確實不值!所以,大家去到大澳,必定要一嘗伯伯的炭燒雞蛋仔~10個推介(因為太心急吃而忘記拍攝關係,只好送上一張伯伯燒雞蛋仔的英姿照)
本人是雞蛋仔的die-hard fan~~~

難得「山長水遠」入到大澳,一定要食炭燒雞蛋仔~!
伯伯快手地翻下翻下,兩分鐘左右便燒起一底雞蛋仔。

如果您吃過牛頭角下邨的炭燒雞蛋仔,便知道是甚麼感覺~

久違了的味道......

所以,大家去到大澳,必定要一嘗伯伯的炭燒雞蛋仔~
10個推介

2014-08-25
10 分钟 (外卖自取)
2014-10-11 972 浏览
在平日放假少之又少,繼上次在閒日放假,今次已經第二次了,於是趁放假便走到大澳行一日。今次則選擇由東涌乘坐巴士直入大澳,都很方便。先行了一陣後,到兩時多便走炭燒伯伯的雞蛋仔,一嚐由炭爐栱製的雞蛋仔。由於是平日的關係,不用排隊,便可以立即由伯伯在炭爐做雞蛋仔了。十分左右後,便可以吃到一底脽蛋仔,蛋香不特止,而且還是綿綿的,吃落也停不了手,到最後差點兒忘了拍攝,於是立即把餘下的雞仔拍下。幸好是在平日,否則真的排隊也很久才輪到呢!

幸好是在平日,否則真的排隊也很久才輪到呢!
2014-09-25
10 分钟 (外卖自取)
2014-09-09 1122 浏览
入到大澳,打開Openrice個App,好出奇最多評價第一個唔係海鮮,而係雞蛋仔,點解咁特別吸引到我去到睇睇,真係未見過用炭爐燒,平時見親都係電爐夾,咁見咁出名當然要試下,相就唔放上黎喇,去到影都係一樣,炭爐出黎係耐過一般電爐夾,但相對香,蛋漿好均勻咁響個模度慢慢流慢慢定形而又唔會乾哂。果然唔錯。
2014-08-24
2014-09-04 641 浏览
大澳既雞蛋仔之前已經聽過,好出名個雞蛋仔呀叔永遠都帶住副黑超,又唔多講野咁,好酷間鋪頭入面有隻狗,佢好驚相機,一拎相機鏡頭對住佢佢就會吠同走開,好搞笑見到黑超呀叔倒D蛋漿入個模度D蛋漿係好靚既奶黃色,唔係一般街邊放左好多粉既奶白色蛋漿未拎到個雞蛋仔已經聞到好香咬落去個新鮮出爐既雞蛋仔,外脆內軟,重要係實心架!實心既雞蛋仔真係第一次食!而且大澳入面得呢間黑超呀叔既雞蛋仔係實心不過個雞蛋仔甜左少少,其他鋪頭會冇咁甜但就冇咁充料兩個人食都有少少飽得滯,最好就3-4個人一齊SHARE咁就可以食多D大澳入面唔同既美味喇!
大澳既雞蛋仔之前已經聽過,好出名
個雞蛋仔呀叔永遠都帶住副黑超,又唔多講野咁,好酷
見到黑超呀叔倒D蛋漿入個模度
D蛋漿係好靚既奶黃色,唔係一般街邊放左好多粉既奶白色蛋漿
未拎到個雞蛋仔已經聞到好香
咬落去個新鮮出爐既雞蛋仔,外脆內軟,重要係實心架!
實心既雞蛋仔真係第一次食!
而且大澳入面得呢間黑超呀叔既雞蛋仔係實心
不過個雞蛋仔甜左少少,其他鋪頭會冇咁甜但就冇咁充料
兩個人食都有少少飽得滯,最好就3-4個人一齊SHARE
咁就可以食多D大澳入面唔同既美味喇!
2014-08-18 853 浏览
入來大澳,,點可以唔吃炭燒雞蛋仔。。戴住黑超有型既伯伯,單憑雞蛋仔,就得到甘多人既喜愛,可想而知,味道一定唔差。。 哈哈哈哈,今日終於有幸吃到啦。伯伯手勢純熟,倒入蛋醬後,,將它1轉2轉3反,,就放上爐去燒啦,之後制成後,伯伯會將雞蛋仔放低吹一吹風扇,先再俾客人。炭燒雞蛋仔,燒到金黃色,賣相好吸引,,外面真是好脆,但入面口感好像吃緊蛋糕仔甘 👍 👍 👍好丰富。。
哈哈哈哈,今日終於有幸吃到啦。
炭燒雞蛋仔,燒到金黃色,賣相好吸引

2014-08-16
2014-08-10 668 浏览
行到入吉慶街一心唸住食雞蛋仔先,點知原來十二點先開始整,唯有行住先啦。十二點番到尼已經有人等緊,雞蛋仔叔叔係到整熱緊個爐啦。傳統炭燒造法真係好特別,不過就熱左啲,雞蛋仔叔叔整到汗流浹背。衣度得一個爐所以每次都係整一底,不過每一底雞蛋仔既制作時間唔係好耐,如果冇咩人排隊都唔洗等太耐。雞蛋仔外脆內軟,衣度啲雞蛋仔同出面既好唔同,冇咁煙韌,反而好鬆軟,口感好特別!

20 分钟 (外卖自取)
2014-08-04 918 浏览
一直聽說大澳有聞名已久的炭燒雞蛋仔!終於搵到一日同老公去大澳一日遊!目標之一梗係去食啦!聽講好多人排隊,一落船即刻搵路去!約12點去到,都未係好長龍!叔叔一臉英姿技巧純熟咁制作炭燒雞蛋仔!嘩!終於到手啦!陽光底下金黃色的雞蛋仔!熱烘烘外脆內軟,真係別有一番風味呀!果然名符其實!

叔叔一臉英姿技巧純熟咁制作炭燒雞蛋仔!

嘩!終於到手啦!陽光底下金黃色的雞蛋仔!

熱烘烘外脆內軟,真係別有一番風味呀!果然名符其實!
2014-04-26
  • 炭燒雞蛋仔
今次來到大澳Hea遊一餐, 當然要去搵大澳黑超阿伯食大澳好出名的炭燒雞蛋仔。大澳黑超阿伯炭燒雞蛋仔,其實是在一間村屋的地下,店鋪由阿伯製作炭燒雞蛋仔。 用一個燒得火紅的炭爐,全人手一底一底的把雞蛋仔燒出來, 慢工出細貨, 看阿伯燒雞蛋仔的手法相當入型入格, 再加上那個黑超造型, 真是獨一無二。用炭爐燒出來的雞蛋仔是特別不同, 因為燒雞蛋仔的時間控制得啱啱好, 雞蛋仔燒得脆身, 外面也不會太燶, 新鮮出爐熱辣辣的雞蛋仔入口蛋香濃厚, 外面好脆, 食落內軟, 效果與別不同, 真的佩服阿伯的專業精神, 把這個小小的雞蛋仔做得如此出色。
2014-08-02
  • 炭爐雞蛋仔
2014-06-15 907 浏览
個伯伯態度好好,但係今次d雞蛋仔都唔係外脆內軟,而是軟綿綿的,成個雞蛋仔係林的,又無咩蛋味,有點失望。但會再次光顧,我相信及希望下次會不失我所望。支持伯伯的堅持
2014-06-14
其他
2014-05-30 1301 浏览
So, we are used to the standard egg ball waffle that is so great everywhere in Hong Kong.  Normally, it is crispy and chewy at the same time.  Here, we go to try a more old-school style.The owner is a very calm guy who seems to be totally happy about spending the whole day turning out his great waffles.  The charcoal fire blazes as he heats the iron.  Then, removing it, he fills it with thick batter from a pot before swirling it over both sides of the closed iron. After a few minutes, he empies

The owner is a very calm guy who seems to be totally happy about spending the whole day turning out his great waffles.  The charcoal fire blazes as he heats the iron.  Then, removing it, he fills it with thick batter from a pot before swirling it over both sides of the closed iron. After a few minutes, he empies the smoke infused results onto a cooling rack before bagging it, fanning it and then handing it to you for a very reasonable $15.

The resulting waffle is much softer than what you get in many places.  We happily tore off little balls and munched on them greedily.  They are a little eggier than many also - the batter is yellower and denser. It was great and a little of the charcoal smoke got into the sweet waffle.

Definitely a must visit when in Tai O.
2014-05-29
5 分钟 (外卖自取)
$15 (其他)
2014-05-29 1065 浏览
今次已經是第三次光顧炭燒雞蛋仔了 在香港已經買少見少試過不少的雞蛋仔 各有各的特色 但最原始的反而最難做伯伯堅持即叫即做 將新鮮熱辣辣的雞蛋仔送到客人手上大家都不介意在高溫下等候 炭燒的確十分好風味等候大概5分鐘左右 伯伯會’起’成底雞蛋仔 然後放在架上半分鐘這個過程應該是令雞蛋仔變脆的重要開鍵  手上拿著新鮮的雞蛋仔 已經感受到脆卜卜 名符其實的外脆內軟不像坊間過硬的或空氣雞蛋仔 那種脆不似餅乾或薯片 似有層脆脆在面頭感覺上份量比一般的雞蛋仔少 不過味道好就沒關係啦辛苦及欣賞伯伯的慢工出細貨的堅持 令雞蛋仔格外好食!
今次已經是第三次光顧炭燒雞蛋仔了 在香港已經買少見少
試過不少的雞蛋仔 各有各的特色 但最原始的反而最難做
伯伯堅持即叫即做 將新鮮熱辣辣的雞蛋仔送到客人手上
大家都不介意在高溫下等候 炭燒的確十分好風味
這個過程應該是令雞蛋仔變脆的重要開鍵
手上拿著新鮮的雞蛋仔 已經感受到脆卜卜 名符其實的外脆內軟
2014-05-12 1048 浏览
透過Openrice,見到大澳好似好多美食,我咁大個女又未去過,所以帶埋爸爸媽媽一齊入去行下,順便掃街。可能我地太早入去既關係,所以只有雞蛋仔亞叔開左門,所以叫左一底雞蛋仔share食,見到亞叔用傳統既炭爐慢慢烘雞蛋仔好有心機,仲要每次入袋後細心叫你攞住袋下面位置避免燙到隻手,烘完既雞蛋仔好似有陣焦糖香味,所以外脆內軟,值得Encore~~~~PS.店內隻狗是嚴禁拍照,因為有個日本家庭幫襯時順道拍照,誰不知隻狗狂吠,伯伯話隻狗唔鍾意人地影佢相,所以大家要留意喇~~~~~

2014-05-11
庆祝纪念
母亲节
2014-05-09 667 浏览
雞蛋仔系限量供應,去到差d就賣曬,好彩……阿叔都幾周到,整好之後攤一攤凍、放落袋之後用風扇再吹一陣先給你,確保唔會太熱。第一次見到雞蛋仔用炭燒方法做,出來噶顏色比平時吃噶略深,但味道都幾夠,可以吃得出濃噶蛋味;而且可以區分得到炭燒同電爐燒個味道。幾特別,值得一試!
幾特別,值得一試!
2014-05-05
$15 (其他)
2014-05-06 935 浏览
趁有假期便千里迢迢到大澳觀光。除了看風景外,當然要試大澳的著名小食,由於該店是 Openrice 在大澳區排名第一,便去試一下。一到達,店前有幾個人在排隊,由於只有帶著墨鏡的叔叔在烤,所以製作需時。當我拿起相機拍照時,叔叔的唐狗立刻吠起來,叔叔說他的狗是不喜歡相機的,所以各位想拍照的朋友要小心。等了大概15分鐘,熱烘烘的雞蛋仔終於做好。雞蛋仔的顏色十分漂亮。可是吃起來比一般的雞蛋仔軟身,皮並不是脆的。中心就好像海綿般軟,吃起來有一點像海綿蛋糕。這個雞蛋仔比我預期中的有點差距,可能是因為外皮不夠脆的原因。可是蛋味都很香,所以不過不失吧!

2014-05-05