2021-01-30 58 浏览
星期六成個銅鑼灣人山人海行開渣甸街先發現原來開咗間新嘅餃子店喎~望望下午茶都唔算太貴喎~就同男朋友嗌左啲餃子同小食試試佢呢味蒜泥白肉佢配左啲青瓜薄片食落蒜香得來又清爽配湯嘅蒜香牛肉餃都唔錯~ 不過原來另外嗰份韭菜豬肉餃仲好食配埋啲花生醬仲正!職員見我哋食到舔舔脷就再行過嚟推介我哋飲埋呢個酸辣湯好滿足好好味配埋杯暖豆漿就啱啱好~~
星期六成個銅鑼灣人山人海

行開渣甸街先發現原來開咗間新嘅餃子店喎~

望望下午茶都唔算太貴喎~
就同男朋友嗌左啲餃子同小食試試佢

呢味蒜泥白肉佢配左啲青瓜薄片
食落蒜香得來又清爽

配湯嘅蒜香牛肉餃都唔錯~ 不過原來另外嗰份韭菜豬肉餃仲好食

配埋啲花生醬仲正!

職員見我哋食到舔舔脷
就再行過嚟推介我哋飲埋呢個酸辣湯

好滿足好好味

配埋杯暖豆漿就啱啱好~~
2021-01-29 41 浏览
對於咁中意食餃子既我🥟見到公司附近新開左一間餃子店,緊係要去試下啦,見到係即日新鮮,現場都有店員包緊,除左餃子見到仲有粥,小食,幾正!食物方面:⚪️白菜豬肉餃子煎餃10隻餃子唔算好大粒,2啖可以食哂1粒,餡料好豐富粒粒餃子都好飽滿😊調味都岩岩好,煎餃外脆內軟!⚪️京芹豬肉餃子8隻+酸辣湯湯餃比起煎餃大隻少少,同樣餡料好多好滿,配上酸辣湯更加好味,酸辣湯好足料😍有豆腐粒,冬菇,豬紅,豬肚,紅蘿蔔,木耳,酸辣湯做得好正出,飲埋個湯超飽!⚪️口水雞(去骨)第1次食無骨既口水雞,真係連碎骨都無,味道帶麻香少辣,好惹味,雞好滑😚⚪️海帶絲好爽脆既海帶絲,但味道有少少濃味,配湯餃子食就岩岩好!⚪️2杯熱豆漿🥛豆味好濃,好飲!整體方面:店舖唔算好大,但都唔會好迫,一入去就見到店員不停包緊餃子好新鮮,味道都好好,唔想成日食飯🥟食下餃子都係唔錯既選擇!
對於咁中意食餃子既我🥟
見到公司附近新開左一間餃子店,
緊係要去試下啦,見到係即日新鮮,
現場都有店員包緊,
除左餃子見到仲有粥,小食,幾正!

食物方面:

⚪️白菜豬肉餃子煎餃10隻
餃子唔算好大粒,2啖可以食哂1粒,
餡料好豐富粒粒餃子都好飽滿😊
調味都岩岩好,煎餃外脆內軟!

⚪️京芹豬肉餃子8隻+酸辣湯
湯餃比起煎餃大隻少少,同樣餡料好多好滿,
配上酸辣湯更加好味,酸辣湯好足料😍
有豆腐粒,冬菇,豬紅,豬肚,紅蘿蔔,木耳,
酸辣湯做得好正出,飲埋個湯超飽!

⚪️口水雞(去骨)
第1次食無骨既口水雞,真係連碎骨都無,
味道帶麻香少辣,好惹味,雞好滑😚

⚪️海帶絲
好爽脆既海帶絲,但味道有少少濃味,
配湯餃子食就岩岩好!

⚪️2杯熱豆漿
🥛豆味好濃,好飲!
整體方面:
店舖唔算好大,但都唔會好迫,
一入去就見到店員不停包緊餃子好新鮮,
味道都好好,唔想成日食飯🥟
食下餃子都係唔錯既選擇!
  • 白菜豬肉餃子
  • 酸辣湯
  • 口水雞去骨
2021-01-25 1165 浏览
吾知大家有冇發現越開越多餃子店,但無論你喜歡北方餃子與否都可以去新店「大餃子」試吓,一入到舖見到姐姐即包餃子,肯定系加分位。小食揀左「口水雞」吾好睇少佢,蒜蓉多到吾使錢咁;辣油將鷄件半浸著,每一口也盡是麻辣香氣,又麻、又辣、又蒜加埋真係超惹味。我就決定淨食餃子 「白菜餃子」+「牛肉大蔥餃」$36北方餃子皮吾會好似廣東餃子咁薄,但餃皮依然好滑,牛肉大蔥餃更顯北方口味,味道夠濃夠霸道,有驚喜;相對白菜餃軟為清淡,味道較鮮,餡料豐富,肉質不死實。但可能先入為主,覺得「牛肉大蔥餃」味道豐富啲。白菜餃子(4隻)+川式炸醬麵 $53份量不少,盡顯北方人的豪邁。男友是上海人所以對「川式炸醬麵」很有要求,炸醬麵最著重炸醬,而這個醬汁是採用了「麻醬、辣椒、豬肉、花生碎等」製成濃郁、厚重的醬汁,醬汁又香又麻,白麵條掛汁一流,麵條軟滑可口,配上不太濃味的白菜餃平衡下都吾錯。見到個胃仲有空位,點多個 「酸辣湯」嘩!原來系二人份量,真係好大碗,都只係賣$38 。材料比一般的更。更。更豐富,有冬筍、黑木耳、紅蘿蔔絲、豬肚、豆腐、豬紅、瘦肉絲、鷄絲、蛋花等,基本上味道已經夠,吾使再加醋,而湯底酸度、辣度很平均,飲完

姐姐即包餃子,肯定系加分位。

小食揀左「口水雞」

我就決定淨食餃子
「白菜餃子」+「牛肉大蔥餃」$36

牛肉大蔥餃

相對白菜餃軟為清淡,味道較鮮,餡料豐富,肉質不死實。

但可能先入為主,覺得「牛肉大蔥餃」味道豐富啲。

白菜餃子(4隻)+川式炸醬麵 $53

份量不少,盡顯北方人的豪邁。

男友是上海人所以對

見到個胃仲有空位,點多個 「酸辣湯」

嘩!原來系二人份量,真係好大碗,都只係賣$38 。

上味道已經夠,吾使再加醋,而湯底酸度、辣度很平均,飲完成個人暖笠笠。

店員話 「熱豆漿 」$10系自家製,要下啦
2021-01-21
牛肉大蔥餃
2021-01-25 44 浏览
天氣一凍就想食啲暖野食隻餃子🥟暖暖身酸辣湯$38酸味剛剛好,而且真係相當足料(包括:豬紅、豬肚、豆腐、蘿蔔絲、荀、肉絲)最可惜既係佢呢度無飯😂如果唔係配埋飯真係一流👍🏻CP值爆登蒜泥白肉$45卷得好整齊,而且係用青衣包住,中和返辣既味道,所以食落唔會太辣,食落去既有兩重味道,好有層次感,濃濃既蒜蓉味再加上少量辣度。北京水餃🥟$33 /6隻一咬落去啲汁噴出黎,餃子餡料爆棚,同埋店員親自包的,做到皮薄餡令既要求👍🏻仲要漲卜卜。鐘餃子🥟$42/6隻入面係白菜🥬同豬肉係餡料,所以比較清淡。但個汁親係口水汁😊登一聲,原來兩者都幾夾。推介試一試👍🏻而豆漿係店舖即磨,可以選擇咸同甜,飲落去真係比較清。佢仲有好多款餃子可以比你選,牛肉大蔥個啲😊

天氣一凍就想食啲暖野
食隻餃子🥟暖暖身

酸辣湯$38

蒜泥白肉$45

北京水餃🥟$33 /6隻

鐘餃子🥟$42/6隻

2021-01-25 29 浏览
蒜泥白肉💲45佢係一個 由青瓜包住 肉嘅外型, 配上自家製嘅辣油豆瓣醬, 超級香口,唔算太辣,我較食到幾件, 青瓜上面鋪滿大量蒜蓉同青蔥, 令到口感同埋味道更加強烈酸辣湯餃子( 芹菜餃) 💲55我自己平時好少飲酸辣湯, 因為我辣有啲敏感, 但係呢度嘅酸辣湯 非常值得推介, 佢冇出面 嗰隻酸宿味, 飲落口仲好香。 酸辣湯中搭配咗豬紅, 非常惹味。 芹菜餃更加唔洗講皮薄餡靚多汁, 八隻都唔係好夠食牛肉大蔥餃子 $40(6隻)呢度所有嘅餃子都非常出色, 全部都皮薄餡靚, 牛肉份量都好多, 配返清湯食都餃子嘅鮮味, 咬開一半仲好多汁飛出泥, 下次一定要食埋其他 款式郊外油菜💲10 (菜心)好少可食到油菜咁甜, 雖然份量少啲,但質量 搭夠
蒜泥白肉💲45

酸辣湯餃子( 芹菜餃) 💲55

牛肉大蔥餃子 $40(6隻)

郊外油菜💲10 (菜心)
好少可食到油菜咁甜, 雖然份量少啲,但質量 搭夠
2021-01-23
2021-01-23 98 浏览
今天來到銅鑼灣搵食,看到這間剛開業的主推即包餃子,當然要試一試餐牌除了餃子,還有粥品和麵食酸辣湯配餃子 - 賣相七彩繽紛,令人食慾大增,份量也很多,女生應該是吃不完的酸辣湯是非常足料,有很多豆腐,豬紅,豬肚等等,微辣的味道,吃不停口餃子選了芹菜豬肉餃,真的非常大粒!終於知道名店的由來哈哈一口咬下去是滿滿肉汁的,餡料也是塞滿的,真的非常滿足蒜泥白肉 - 這間做法比較特別,用青瓜包着白肉,可以減少腻感覺最驚喜是醬汁,除了是多蒜外,醬汁甜甜辣辣的,非常惹味京蔥牛肉煎餃子 - 同樣餃子都是大大粒煎的餃子帶有香口的感覺,外皮煎得香脆,內裡牛肉味重這間餃子店的餃子真的真材實料,絕對值得一試

餐牌除了餃子,還有粥品和麵食
酸辣湯配餃子

酸辣湯

芹菜豬肉餃子

餃子選了芹菜豬肉餃,真的非常大粒!終於知道名店的由來哈哈
芹菜豬肉餃子

一口咬下去是滿滿肉汁的,餡料也是塞滿的,真的非常滿足

蒜泥白肉

最驚喜是醬汁,除了是多蒜外,醬汁甜甜辣辣的,非常惹味

京蔥牛肉煎餃子 - 同樣餃子都是大大粒
京蔥牛肉煎餃子

煎的餃子帶有香口的感覺,外皮煎得香脆,內裡牛肉味重

這間餃子店的餃子真的真材實料,絕對值得一試
酸辣湯配餃子
酸辣湯
2021-01-23 33 浏览
喺銅鑼灣做完嘢,下午茶時間有少少餓,決定去食街渣甸街搵食。見到開咗間叫大餃子既餐廳,價錢大眾化,環境企理,決定入去幫襯。除咗餃子,仲有粥食,食番碗新鮮鯇魚腩 粥暖胃,熱辣辣嘅靚粥粥底綿滑,魚腩新鮮肥美,粥底吸收曬魚嘅鮮味,又濃又香,又大碗,$40超抵食。酸辣湯亦都係招牌,38蚊勁大碗,材料好多,非常足料,有木耳絲,紅蘿蔔絲,筍絲 ,蛋花,豆腐,豬紅等。白菜豬肉餃大大隻,新鮮爽脆,豬肉鮮甜。豆漿係即磨,豆味濃郁,健康。
喺銅鑼灣做完嘢,下午茶時間有少少餓,決定去食街渣甸街搵食。

2021-01-22 740 浏览
餃子應該係好多人都鍾意食嘅嘢,我自己都唔例外😍喺香港好多地方都有得食餃子,不過整得正宗嘅冇話有幾多間,最近發現原來銅鑼灣渣甸街開咗一間餃子店,位置十分方便,就喺好多間台式飲品店嗰條街🤪之前放工有經過嗰度都見到好多人排隊,今日得閒去試吓。餐廳名叫大餃子,不過就當然唔係剩係得餃子,老闆十分用心為我哋推介唔同嘅菜式☺️佢強烈推介酸辣湯、蒜泥白肉同埋口水雞,佢咁有誠意就一於試晒佢😆🥟 酸辣湯餃子8隻 (韭菜餃4隻、白菜餃4隻)老闆強烈推介酸辣湯,加埋餃子就冇得輸啦😍叫咗韭菜餃同埋白菜豬肉餃,連我呢個本身吾系話好中意韭菜嘅人都覺得好好食👍🏼裡面嘅豬肉餡夠曬足料☺️平時好少就咁飲酸辣湯,反而酸辣粉就多人食?🤓呢度有得就咁賣酸辣湯又幾正。入面有蘿蔔、雲耳、豬肉絲、豆腐,材料非常豐富!啖啖都食到好刺激嘅酸辣味🤣口感都好豐富,酸辣味同啲材料都好夾。平時喺譚仔食蒜泥白肉就食得多,喺出面真系極少就咁叫😳好多蒜蓉好香口,我本身就勁中意有蒜蓉嘅野食,白肉連埋蒜蓉食就更香口。同平時嘅蒜泥白肉吾同嘅系,白肉仲有青瓜包住,咁有啲蔬菜一齊食下冇咁有罪惡感🤣口水雞都米話吾正🤤向來吾系話好食得辣嘅我黎講都對口水雞有興趣,因為整

🥟 酸辣湯餃子8隻 (韭菜餃4隻、白菜餃4隻)
餃子8隻 + 酸辣湯

蒜泥白肉

口水雞都米話吾正🤤向來吾系話好食得辣嘅我黎講都對口水雞有興趣,因為整得好嘅口水雞吾會話真系好辣。口水雞上面都有好多蒜蓉,仲有花生,食得幾乎吾辣,有好香嘅醬汁味,雞肉好嫩滑。
口水雞

鐘餃子系用咗複合醬汁,咩叫複合醬汁?老闆就話好似紅油抄手嘅味道,食落又真系幾似🤣食落稍微油膩,但又出奇地好食🤪因為個味都幾出,裡面嘅餡都系豬肉同埋韭菜,豬肉都結實,吾會散得好西利。
鐘餃子
2021-01-17
餃子8隻 + 酸辣湯
鐘餃子
2021-01-22 23 浏览
今次第二次黎食,叫左酸辣湯麵 $45佢寫明足料都真係幾足料,有豬紅、豬肚絲、紅蘿蔔絲、木耳絲、筍絲、蔥、蛋絲、豆腐夠酸微辣,我覺得個湯可以杰番少少個湯我飲晒,因為真係好開胃其實我想食酸辣麵加餃子,可惜佢無呢個套餐,其他麵都可以配餃子,唯獨酸辣湯麵唔可以,散叫兩個又好貴我上一次食過佢既A餐:8隻餃子+酸辣湯 $58餃子都唔錯,雖然韮菜唔夠香,但佢都整得大隻好食,白菜就一般啦,牛肉餃我都想試下,轉牛肉就每隻要加一蚊,下次試!
今次第二次黎食,叫左酸辣湯麵 $45

夠酸微辣,我覺得個湯可以杰番少少
個湯我飲晒,因為真係好開胃

我上一次食過佢既A餐:8隻餃子+酸辣湯 $58
2021-01-20
  • 酸辣湯
2021-01-20 36 浏览
話說同朋友喺銅鑼灣行到有啲攰,係咁凍嘅天氣之下想食返啲暖粒粒又飽肚嘅嘢食,行過見到呢間新開嘅餃子店門面好乾淨,所以入左去試吓。——————今次叫咗韭菜餃,一上到枱見到餃子嘅size已經知道唔少野,遠處見到廚房裏面姐姐係到手工包緊餃子,呢度一隻餃子等於我哋平時食既灣仔碼頭兩隻份量咁多,食落仲要好多汁好新鮮。淨湯麵嘅湯頭都好清,一飲已經知道唔係味精湯,夾埋餃子一齊食特別舒服🥰🥰口水雞上枱前已經事先去晒骨,連平時食開嘅雞翼位都幫你去買骨,實在係幾貼心。而雞肉質地都十分嫩滑,煮嘅時間啱啱好,一啲都唔會太老。連埋麻辣口水汁一齊食,簡直係人間極品🤭

——————

2021-01-20 41 浏览
行過銅鑼灣 想食嘢就諗起渣甸街佢見呢間舖頭有即製嘅餃子 心動動好想試吓叫咗一個滋味配搭A餐餃子8 + 酸辣湯 $55 餃子都係唔做隔夜餡 現包的現場都見到啲工作人員喺度包緊啲餃子睇見啲肉質新鮮 ♡︎北京餃子 即係韭菜豬肉味 ♡︎白菜豬肉餃 ♡︎京蔥芹菜豬肉餃♡︎牛肉大蔥餃 每一款餃子嘅口味都做得好出色 食落去都好鮮甜 高質另外佢仲有煎嘅 香脆啲 鍾意香口嘅都可以選擇返♡︎酸辣湯 好足料 特別推介大大件豆腐 豬紅 加上豬肚絲 筍絲 甘筍絲 等等嘅材料 唔太辣 湯嘅質地都唔黏口 清爽嘅另外仲叫左 ♡︎蒜泥白肉 $45 呢一道菜每一間餐廳嘅做法都唔一樣而呢一度嘅做法就係將個青瓜捲着啲豬肉在喺上面鋪上厚厚嘅蒜泥 同配上醬汁一啖一個 好易入口 同埋有好滿足嘅感覺♡︎現磨凍豆漿 原味 $10 呢度凍豆漿只係得原味嘅選擇 即係唔落糖所以飲到充滿嘅豆香味夜晚六點後開到12:00 而家疫情關係只係做外賣如果夜晚想食得健康啲 喺銅鑼灣又唔知食咩好不妨都試吓呢一度另外仲有一啲粥品 同埋王牌鹹肉糭 啱晒健康的宵夜

行過銅鑼灣 想食嘢就諗起渣甸街

所以飲到充滿嘅豆香味

夜晚六點後開到12:00 而家疫情關係只係做外賣
如果夜晚想食得健康啲 喺銅鑼灣又唔知食咩好不妨都試吓呢一度
另外仲有一啲粥品 同埋王牌鹹肉糭 啱晒健康的宵夜

渣甸街非常多野食,今次試左呢間新開既大餃子。叫得大餃子,當然要食佢地自家包既餃子。叫左煎北京餃子 ($33,煎+$5),韭菜豬肉餡爆滿,煎得好香脆,大部分客人仲會請佢地煎燶D!飲埋佢地自家磨既豆漿,非常配合!白菜豬肉餃 ($33),同樣肉餡爆滿,湯餃既感覺比較清新解膩!皇牌咸肉粽 ($18) ,糯米稔,餡料充足新鮮滑牛粥 ($35),有驚喜,牛肉份量多,夠稔,粥夠綿滑,食到尾都唔會變水,配埋脆脆既油炸鬼食,非常暖同飽。呢間店既老闆非常和藹,事事親力親為,同時推介左蒜泥白肉同埋酸辣湯係該店招牌菜! 不過因為我同朋友唔係好食辣,下次會再去試下!銅鑼灣地段呢個價錢食到咁多野都幾抵,外賣煎餃更係好多人買!
渣甸街非常多野食,今次試左呢間新開既大餃子。

皇牌咸肉粽 ($18) ,糯米稔,餡料充足

銅鑼灣地段呢個價錢食到咁多野都幾抵,外賣煎餃更係好多人買!

• 新鮮滑牛肉粥
  • 北京餃子
2021-01-18 638 浏览
挨年近晚,又係時候要開始辦年貨。快活不知時日過,逛下逛下竟然行到下晝三點鐘。有人話想去食碗粥,記得渣甸街有間舊式粥店,提議過去看看。來到發現原來舖頭已經結業,換成了另一間餃子店。看過門外餐牌,除了餃子外,原來店子還有粥麵和風味小吃等供應,反正未幫襯過,一於內進試試。店員推介我哋試下店裡的餃子,話全部都係現場人手包製。揀咗韭菜豬肉餃 同 牛肉大蔥餃,另外再加咗一碗粥、炒麵、咸肉粽同豆漿。兩款餃子都以大湯碗盛上,韭菜豬肉餃 ($33/6隻)  賣相很吸引,外形呈彎月,餃皮厚薄適中,能吃到麵粉的香氣。餡料的韭菜同豬肉比例亦剛好,韭菜幽香飄逸,入口汁豐味美。至於另一客牛肉大蔥餃 ($40/6隻)  亦做得頗有水準,餃子大大隻,外形豐滿,牛肉腍滑細嫩,肉汁亦甚多,加上味濃嘅大蔥,成功吊出牛肉香,真係令人百吃不厭。食完餃子就試下店裡嘅粥品、炒麵同咸肉粽,揀咗新鮮鯇魚片粥 ($32),粥底的火候掌握得恰到好處,煲得稀稠合度,入口綿滑。魚肉鮮甜嫩滑,與充滿米香嘅粥身混合吃,更顯滑溜。至於隻皇牌咸肉粽 ($18)  食味亦不俗,雖然用料好簡單,只係得糯米、豬肉、綠豆同咸蛋黃等,但糯米煙韌,綠豆鬆化、調味
至於隻皇牌咸肉粽 ($18)  食味亦不俗,雖然用料好簡單,只係得糯米、豬肉、綠豆同咸蛋黃等,但糯米煙韌,綠豆鬆化、調味也適中,令人吃得相當滋味。
另外碟韭菜銀芽炒麵 ($15)  亦炒得幾有水準,麵條夠爽身,入口充滿豉油香, 加上內裡夾雜著不少韭菜、銀芽和紅蘿蔔絲,跟麵條一齊食,口感更豐富。食飽飽再飲番杯店家現磨嘅濃豆漿 ($10) 大滿足!
2021-01-17 72 浏览
👉渣甸街作為銅鑼灣其中一條食街,新開嘅餃子🥟小店梗係要試吓啦😀.呢度預設咗幾個set,啱晒我,可以諗少啲:📌四川擔擔麵、韮菜豬肉餃子 $53 ~ 見到個濃厚湯底,即時嘩咗一聲~湯底看似好辣,但明顯地經過調較,適合香港人嘅辣,口味香濃,層次不減。韮菜豬肉餃~韮菜粗粒翠綠好新鮮,咬開小心爆汁🤪📌川式炸醬麵、京芹豬肉餃子 $53 ~ 麵底勁大碗,湯汁都好香濃而不太辣,反而香麻味更突出。京芹豬肉餃子~喜愛芹菜香味嘅不要錯過,🈶️驚喜😆📌蒜泥白肉 $45 ~ 賣相、味道都🈵️分,勁有心機逐片青瓜包上五花豬肉,配上蒜蓉、香麻醬汁真係好好味,又夠爽口啱晒我口味🤤📌豆漿都唔🉑️以錯過,濃豆少甜版~正‼️
呢度預設咗幾個set,啱晒我,可以諗少啲:
四川擔擔麵、韮菜豬肉餃子

京芹豬肉餃子~喜愛芹菜香味嘅不要錯過,🈶️驚喜😆

蒜泥白肉

📌豆漿都唔🉑️以錯過,濃豆少甜版~正‼️
2021-01-16
2021-01-14 106 浏览
天氣凍冰冰個人都凍到變雪條咁就梗係要食啲暖笠笠嘅野啦😊—————————————————呢個時候我除左諗到拉麵第二樣就係漲卜卜嘅餃子啦配埋暖笠笠嘅湯底食完暖曬面頭落左啲好香嘅花椒油睇下啲餃子幾大隻絕對唔係一口size皮薄餡多滿滿韭菜鮮肉一咬爆汁👍🏻下次可以試吓煎餃 應該都好好食自從食過譚仔嘅蒜泥白肉唔知點解每次去到餐廳見到都會叫今次都唔例外😂卷得好整齊 面頭仲有一片青瓜包住可以中和油膩感 不過其實塊肉都唔係好肥中島幾中意個汁唔辣又夠香 唔錯重點係開到夜晚十二點啱晒夜鬼做宵夜—————————————————◖ 北京水餃(6隻) $33◖ 蒜泥白肉 $45
天氣凍冰冰
個人都凍到變雪條