2024-10-02 0 浏览
之前喺門口經過幾次,今次終於的起心肝試下呢間小店好唔好食啦。一入到去,見到得1個員工,之後見到有個小朋友同婆婆出現,就意會到係家庭式經營嘅餐廳。可能因為咁,基本上間餐廳無乜服務可言 (可能又咁啱撞正星期六下午茶D時間,阻住佢地一家天倫樂) 口水雞||$28口水汁唔會好咸又夠麻辣,夠濃味得黎又唔會口渴,雞肉彈牙,可能因為午市個價錢真係好平嘅關係,佢俾晒d雞翼位我 (仲有幾件痴住雞胸嘅骨但去左雞胸肉得返好薄一層雞肉),就本人黎講,雞翼位都仲可以接受,始終呢個價錢仲想點? 但用骨黎墊底呢個行為本人就唔太欣賞。鮮椒魚米線||$78好足料! 好麻! 好食! 用左青紅辣椒、新鮮同乾花椒,個湯夠晒麻! 魚片爽滑彈牙,份量又夠多又大片! 唯一美中不足係魚片無起骨,好在無大安旨意係咁易咬兩下就吞者~ (呢度要溫馨提示一下大家,小心食魚,d骨仲要幾長下,怕食魚骨嘅人唔建議點呢個菜式)酸梅湯||$8 (午市跟餐價)唔夠酸,似烏梅湯多d,無酸梅湯飲落果種清新又開胃嘅感覺,但味道都ok嘅 (因為唔會好甜)。整體感覺:小店黎講性價比都幾高,味道正宗,價錢又公道,只係無乜服務同有d位唔夠細心 (例如上述魚片去埋骨,

口水雞|
|$28
口水雞

鮮椒魚米線|
|$78
鮮椒魚米線

酸梅湯|
|$8 (午市跟餐價)

整體感覺:小店黎講性價比都幾高,味道正宗,價錢又公道,只係無乜服務同有d位唔夠細心 (例如上述魚片去埋骨,口水雞唔好用骨墊底),座位寬敞又舒適 (大部份都係卡位),中意食四川野嘅朋友不妨約埋三五知己去呢度聚下。
2024-10-01
口水雞
鮮椒魚米線
2024-08-11 126 浏览
一家三口大熱天時想食辣嘢於是就搵到呢間。感覺上有啲似家庭式經營,收銀侍應都係私底下用四川話溝通。點咗四個餸,酸辣雞雜、酸辣土豆絲、螞蟻上樹、夫妻肺片… 全部揀中辣。味道上基本上都可以,除咗螞蟻上樹比較淡… 唔知係咪食咗其他,所以覺得無乜味。😅
2024-07-21 231 浏览
點了兩個套餐'兩杯杯飲品,等了半個鐘,吹了服務員幾次,好不容易才來了兩杯飲品!又再等了半小時,食物都還沒有回來'服務員只是叫我們一路再等!我看見其他顧客亦都有類似的情況出現。客人都等得不耐煩。結果超過1小時,亦沒有服務員和我跟進,不知道再要等多久,結果直接埋單走了走。其實如果廚房應付不來,應該一開始跟我們溝通要等多久,並不是一直只是叫我們等!我亦不明白為什麼飲品(其實只是罐裝啤酒) 亦要等半小時後才有,服務水準實在太差了,以後都不用會再去!

2024-07-21
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-06-03 247 浏览
地方雅潔,有鍋氣性價比高的午餐之選!大雨滂沱的日子,從天后站幾步就到。有機會要試試他們店的招牌菜。今日今日60元一個套餐,有飯有菜有飲品,再加上清淨雅潔的環境,必須點贊和推薦!
脆筍小抄肉
脆筍小抄肉
今日去咗間鬼馬的四川菜館,實話實說,幾正!我一坐低就點咗招牌酸菜魚紅薯粉,呢個湯頭足料又惹味,酸酸辣辣啱晒我嚟,個魚片溜之極溜,簡直係滑過舌頭,好入心肺噃!跟住,我額手稱慶咁試咗紅燒牛肉飯,個牛肉咬落軟綿綿,又吸滿咗醬汁,有啲微辣,令人食慾大開,嘴巴唔自覺嘅就嚟多幾啖!啊噢,嗰碟乾煸四季豆啊,無論係賣相定係味道,都俾個讚先!滿滿嘅肉碎,炒得豆角外酥內脆,巧妙地攪拌出鹹香開胃嘅好滋味!口水雞嘅話,嗱,陣陣花椒香,啖啖嫩滑肉質,麻麻辣辣,簡直係饞得我口淚流晒啦!仲有得拍枱都唔冧嘅芒果沙冰,呢個我畀滿分!杯邊滿出嚟嘅芒果粒粒,甜滋滋嘅冰沙,啜一口咁開心,好似夏天嚟咗一樣!最後呢,講吓啲酒釀丸子,丸子Q彈到飛起,食落去心暖笠笠,簡直係完美收場!總之,喺呢度嘅美食,正!切合我想辣嘅心情,一次過服務嗮我成個胃,食完之後,覺得:呢啲辣,真係辣到我心入面!🌶️👅💥

2023-09-03 518 浏览
已經在訂單中備注中辣大麻,但餐廳完全不看備注,來的水煮魚完全無法食,食了兩口,個胃痛了成晚。浪費了成盤水煮魚,想不到外賣和堂食相差咁多如果餐廳人員不看備注,那開個備注個位有咩用水煮魚一直都是點的都是中辣大麻,但今天的這個水煮魚太差了,魚也不新鮮,還有少少腥味,而且點的是中辣,但來的完全是大辣。土匪豬肝還不錯,但外賣的味道還是有區別的。至於土豆絲,還是不推薦了,沒有什麼味道,而且也不夠酸味,也對不起這個價。水煮魚真的大失所望。
浪費了成盤水煮魚,想不到外賣和堂食相差咁多
如果餐廳人員不看備注,那開個備注個位有咩用

土匪豬肝還不錯,但外賣的味道還是有區別的。

水煮魚真的大失所望。
2023-09-03
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2023-08-15 314 浏览
今日突然想食酸菜魚 就黎左呢間試下✨酸菜桂花魚 $328啲魚係幾滑同埋係有魚味 但係有魚骨 😵 同埋個湯我覺得主要係得個咸字🙈🙈😖 唔係好酸辣 啲酸菜都唔酸😢✨夫妻肺片 $88一食落口就係醋味好勁 偏酸 🙈🙈 味道冇乜層次 ✨手絲雞涼麵 $68都係好普通🙈🙈🙈 啲麵冇彈性🥲 雞冇乜雞味🍺青島 $30總括黎講味道一般 啲好評應該都似係買返黎🙈🙈 唔推薦 環境都坐得幾舒服嘅味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$280(收+1)
今日突然想食酸菜魚 就黎左呢間試下

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$280(收+1)
2023-07-19 281 浏览
朋友介紹的川菜餐廳,去過两次,每次都食到好飽,两次食完都好想再去,價錢吾算平,但真系值呢個價,每度菜都好有四川風味,推价剁椒魚頭,酸菜魚,鮮椒魚. 環境都好舒服. 附近都好多餐廳
外卖自取
  • 酸菜魚
2023-06-19 272 浏览
✏️以前經常去天后地區都是為了做運動或只是經過,驟眼法國的確有好多特色小店。今次又由我帶大家去體驗一下川菜🌶️🌶️🌶️ 樓面亦很乾淨👍🏻本人唔係好食得辣,但係呢度嗌小辣的確係辣度上一啲都冇難度🩷✏️乾鍋椰菜花乾鍋裏有啲鹹肉片。如果食素可走肉。有火爐補温,椰菜花越煮越淋,食到尾聲椰菜花仲係暖笠笠。夠惹味🤤✏️口水雞因為是雞髀位置,雞肉夠曬嫩滑,而且每件雞肉都均勻沾上辣油同麻油,非常夠味🤤✏️香辣串串蝦香噴噴,一串串大大的蝦鋪滿,真的很有誠意,個人認為真的是必點之選💯‼️咬一口,蝦殼的味道香辣無比,肉質帶鮮味。食到我跟朋友都讚口不斷。送酒一流💯‼️💯‼️✏️鐵板水晶粉內有豬肉、酸包菜、土豆粉等,吃起来味道酸中帶辣,入口濃香,口感又爽脆又軟靭彈滑💯‼️💯‼️舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
本人唔係好食得辣,但係呢度嗌小辣的確係辣度上一啲都冇難度🩷

✏️乾鍋椰菜花
✏️口水雞
因為是雞髀位置,雞肉夠曬嫩滑,而且每件雞肉都均勻
沾上辣油同麻油,非常夠味🤤

✏️香辣串串蝦
✏️鐵板水晶粉

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
2023-06-16
2023-06-10 216 浏览
最近試左依間新川菜餐廳,品嚐了他們的泡椒鱔魚、燒椒雞、手撕雞涼麵和乾煸四季豆,真的是一頓美味的盛宴。 泡椒鱔魚是我最喜歡的一道菜。 鱔魚肉質鮮嫩,搭配上酸辣的泡椒味道,口感非常好。 燒椒雞也很不錯,雞肉口感鮮嫩,辣椒和花椒的香味讓人回味無窮。 手撕雞涼麵也是一道非常特別的菜餚,麵條口感勁道,搭配上手撕雞肉和各種調味料,味道非常棒。 最後,乾煸四季豆也是一道非常好吃的小菜,四季豆炒得香脆,搭配上辣椒和蒜頭的味道,真是美味無比。 總體來說,感覺這家川菜館的菜餚味道非常地道,口感也很棒,絕對有家的味道。 如果你喜歡吃辣的川菜,絕對推介這間餐廳。

泡椒鱔魚
2023-06-09
用餐时段
泡椒鱔魚
2023-06-08 145 浏览
鐘意食辣既我,川菜都好岩我口味朋友介紹位於天后呢間小店價錢唔貴又相當出色,今日就同同事去試吓水煮牛、毛血旺、酸菜魚、乾鍋及涼拌小食,仲有特色飲品,可以解辣裝修光猛,乾淨、以卡位為主,坐得舒服又闊落午餐有好多選擇平均價錢都係$60-70,好抵食喎我地叫咗兩個午餐水煮牛肉紅薯粉,牛肉好嫩滑,配有芽菜及寬粉份量好多啊乾煸四季豆飯,四季豆配肉碎炒,有四川風味加多一點鹹香天府乾鍋,配料非常豐富;有蝦、牛肉、蓮藕、椰菜花、午餐肉、田雞、魷魚和薯仔等……味道非常地道,麻辣及香料帶出整碟菜嘅味覺層次仲有好多菜式都想試,下次多啲朋友一齊嚟,可以試多啲
鐘意食辣既我,川菜都好岩我口味

裝修光猛,乾淨、以卡位為主,坐得舒服又闊落
午餐有好多選擇平均價錢都係$60-70,好抵食喎
我地叫咗兩個午餐

水煮牛肉紅薯粉,牛肉好嫩滑,配有芽菜及寬粉
份量好多啊

乾煸四季豆飯,四季豆配肉碎炒,有四川風味加多一點鹹香

味道非常地道,麻辣及香料帶出整碟菜嘅味覺層次
仲有好多菜式都想試,下次多啲朋友一齊嚟,可以試多啲
2023-06-02 103 浏览
朋友帶我黎食川菜,天后有好多餐廳,清風街呢間川菜都幾特別,小菜有辣有唔辣,好好味,即叫即煮食材新鮮,香辣牛辣得黎又香口,入面有辣油底,加埋莞茜同醬汁甘真係好夾,呢度好多位置都係卡位,鐘意飲酒仲有多款啤酒選擇,梗有一款岩你既,仲有甜品芒果沙冰唔係得冰味係有香濃芒果味既,小菜叫左一碟炒鱔糊,鱔魚肉彈牙好味,餐廳職員友善,上菜速度好快,唔駛等好耐就好快煮好,佢仲有水煮系列,下次可以黎叫水煮魚,見佢個樣都好吸引甘。
2023-06-01 99 浏览
位於天后的川菜小館,餐廳整潔,座位寬闊,牆壁掛滿川菜图片,睇到令人垂憐三尺。...今天有點餓,2個人要了三道川菜,首先是酸菜桂花魚。桂花魚整條起骨切片,肉白鮮嫩,配上酸菜的酸味,和花椒的香味,十分開胃。要的是小辣,真的不辣,看來下次要中辣比較好🫡。酸菜魚湯底配製了冬粉、芽菜和酸菜,開胃可口。...接下來是水煮牛肉,也是小辣,但辣度剛好,牛肉切厚片,入口軟嫩,十分美味。湯底有大量芽菜,跟牛肉搭配著吃,芽菜爽口,牛肉嫩滑😍,正👍🏻。...最後是手撕雞涼麵,雞肉肉質鮮嫩(可惜有點少),撕成絲狀,搭配菜館自調的涼麵醬和涼麵一起吃,口感清爽,很適合夏天食用。...整體而言,餐廳環境清潔舒適,服務態度也很好,值得回頭。
位於天后的川菜小館,餐廳整潔,座位寬闊,
牆壁掛滿川菜图片,睇到令人垂憐三尺。
今天有點餓,2個人要了三道川菜,
首先是酸菜桂花魚。
桂花魚整條起骨切片,肉白鮮嫩,

接下來是水煮牛肉,也是小辣,但辣度剛好,

最後是手撕雞涼麵,雞肉肉質鮮嫩(可惜有點少),撕成絲狀,

整體而言,餐廳環境清潔舒適,服務態度也很好,值得回頭。
  • 酸菜魚
  • 水煮牛肉
2023-05-25 71 浏览
朋友話想嘗辣,講到辣,當然系食川菜,近近地來到天府川菜。韭香牛肉十分鐘意呢道菜,性價比高高,除了多分量牛肉外,湯底藏有大量娃娃菜。韭香濃郁,牛肉嫩滑细腻,娃娃菜也鮮甜。黃金炸饅頭伴煉奶外層金黃薄酥脆,內裡細密軟綿,配上煉奶,簡單而滋味,重拾兒時回憶,以前自己好鐘意食。四川涼面份量多,性價比高甚高,微辣,加埋芝麻醬和花生脆脆粒更香,面質口感佳。整體而言,環境舒適整潔,菜式富川菜特色,建議食lunch 免加一服務費!

朋友話想嘗辣,講到辣,當然系食川菜,近近地來到天府川菜。

韭香牛肉

黃金炸饅頭伴煉奶

四川涼面

2023-05-24 550 浏览
川菜絕對係最受歡迎嘅中國菜系,嗰種麻辣味道嘅層次真係會令人食上癮㗎!嚟到天后呢個臥虎藏龍嘅美食小區,當然唔少得川菜餐廳啦!天府川菜以茶餐廳格局,所以價錢非常親民,加上由四川靚仔廚師主理,真係令人好hot呀,唔知辛辣度會唔會係18禁呢?涼拌木耳前菜就揀咗非常醒胃嘅涼拌木耳,木耳非常爽脆,酸味較重,唔會太辣,作為開胃菜就啱哂。燒椒雞燒椒雞係天府人家其中一道特色嘅招牌菜,外表有啲似口水雞,但上面鋪滿剁碎咗嘅青辣椒同芝麻,唔算太辣,配上嫩滑雞件,口感味道豐富。乾煸四季豆講到川菜嘅菜類選擇,又點少得四季豆呢?乾煸四季豆炒得非常乾身,四季豆非常脆嫩,辣味啱啱好,炒得非常惹味!手撕雞涼麵食咗咁多辣嘢,諗住就叫返個涼麵中和一下,點知呢個手撕雞涼麵都淋上麻辣汁,正呀!涼麵口感煙韌,雞肉索晒麻辣味,加上多汁嘅爽脆青瓜,口感非常有層次,夠晒惹味。草莓益力多食辣嘢點都要叫番杯特飲,呢杯草莓益力多,就係大家所認識嘅益力多加上士多啤梨。值得一讚嘅係,店主非常大方,益力多嘅比例多,酸酸甜甜,非常醒胃解辣!另外,士多啤梨用新鮮士多啤梨打成,相信成本價非常高呢!芒果沙冰大大杯嘅芒果沙冰,甜度適中,凍到入心,夠晒醒胃解辣

涼拌木耳

草莓益力多

芒果沙冰
大大杯嘅芒果沙冰,甜度適中,凍到入心,夠晒醒胃解辣!
2023-05-23