2012-12-12 153 浏览
約左舊同學食飯,估唔到竟然訂到卡位坐得幾舒服,不過等食物到都接近要20分鐘鴨胸伴凱撒沙律細碟左小小,不過唔咸,都唔錯蒜蓉包一人一塊,唔算特別雜菜湯一般炭燒西冷牛扒好香炭燒味,ORDER左5成,就唔成,好準,但唔夠稔,口感好好。側面伴碟係蕃著蓉,好特別,好好食朱古力心太軟唔太甜,夠哂流心,非常好食埋單AROUND$130,好抵食,環境唔錯,絕對可以ENCORE
約左舊同學食飯,估唔到竟然訂到卡位
坐得幾舒服,不過等食物到都接近要20分鐘
鴨胸伴凱撒沙律
細碟左小小,不過唔咸,都唔錯
蒜蓉包
一人一塊,唔算特別
雜菜湯
一般
朱古力心太軟
唔太甜,夠哂流心,非常好食

2012-12-11
  • 朱古力心太軟,炭燒牛扒
2012-11-01 4 浏览
琴日同朋友同埋老公一齊去食飯~!! 看食評的唔差就訂位試下~!!我地5個人~4個人先到~9點坐到9點半都未落單~ 自己都覺得唔好意思~但係服務員~都無什麼唔好既態度!! 幾好!!我地第5個朋友到了~我地就一次過叫野食~!! 我2個朋友叫左BBQ雞扒配腸 ~老公同埋遲來既朋友就叫你晚餐7.煎鵝肝配燒西冷牛扒而我自己就叫了晚餐2. 係一個意太利飯黎既~(名已經唔記得左LA~太長了~不過晚餐都只係得一個意大利飯既選擇 "有點失望")最快黎到一定係前菜同埋湯~我地3個晚餐既前菜叫了兩客是青口~一個係凱撒沙律~(由於我老公對沙律醬敏感~我地問服務員有無沙律醬~果人話無~點知黎到我老公食左兩淡見唔對路就無再食俾左我~而我發現係有沙律醬)其實有無做員工應該要知道~不過呢個都係小問題~我地就算數了~!!而我地叫左兩個忌廉湯~三個紅湯~忌廉湯~係磨菇湯~我覺得好味~因為佢真係有好多菇~唔似出面果O的~明顯係用粉開出黎~!但係佢地既湯係足料的~!!好味~!!連個包都幾好味~!! 唔係凍~係熱既~不過呢就唔係我想像中咁脆~我兩個朋友既主菜黎喇~!!BBQ雞扒配腸~~我試了那個腸~都還可以~因為無乜特別=0=

我地第5個朋友到了~我地就一次過叫野食~!!

我兩個朋友既主菜黎喇~!!BBQ雞扒配腸~~我試了那個腸~都還可以~因為無乜特別=0=|

老公同埋呢一個遲來的朋友~煎鵝肝配燒西冷牛扒黎到了~!! 老公果個黎先~8 OZ 牛扒~老公一見到就覺得一定無~8OZ 叫了7成熟~黎到真係7成~!! GOOD
!! 之後朋友果個黎到~!! 細塊O的~但係好厚身~!! 感覺朋友果舊足8OZ 多過老公果舊~不過我就覺得差不多~!(因為本人唔食牛肉~真係唔知道=0=||)

老公食飽~我果飯都未黎~咁就叫人幫我地跟下~!! 咁O的態度都唔錯~!! 幾好~!!
咁黎到之後~就開動LA~!第一淡~!! =0=||
個飯~好甜~!!不過口感OK~!! 唔會太林~又唔會有硬~!!
食到3分2 ~已經頂唔順~因為實左太甜~!! 俾左老公食~!!!

食飽我地就叫了甜品同埋飲品~!! 我地叫左兩杯凍O茶~兩杯熱咖啡~ 老公話杯咖啡~有O的黑色點點~!! 唔知咩黎~!!
不過都係一O的小事~就算了~!! 而甜品我地叫左3個心太軟~連最食得甜既老公都話好甜~不過佢地都食得哂~我就食唔哂~
因為我已經食左個好甜既飯~再食個甜品~有O的甜到想嘔~
好好味~既湯
總結: 其實間餐廳都唔差~燈光都幾有FEEL~不過就好嘈~係外面等入座之前~O的朋友已經話~會唔會嘈到咁牙~!! 仲以為會靜O的~!! 搞到大家講野~都大聲左O的~!! XDD

可能每個人既感覺都唔一樣~我唔鐘意食甜既意大利飯~也許都會有人鐘意食~!!

(以上全是個人意見~)
2012-10-31
好好味~既湯
2012-10-24 14 浏览
上Openrice見到呢間平民價嘅扒房,所以就搵咗晚同愛人去試下~由於果晚比較早到,唔洗排隊等𨋢一入到去,係門口睇咗餐牌,食物種類都算多,價錢又唔貴~就入咗去~由於比較早,唔洗等位待應帶咗我地去一張近窗嘅卡位~望落去係彌敦道夜景,讚!餐廳裝修好靚,燈光又暗暗地~好又情調過咗陣,待應拎咗水同Menu泥,需然呢度係平民扒房,我係唔應該咁高要求,但係杯水冇加檸檬令我有少少失望...我愛人叫咗個煎鵝肝配燒西冷牛扒,而我就叫咗個8oz炭燒西冷牛扒...但係過咗陣個待應話今日冇鵝肝..所以我愛人就叫埋同我一樣~~過咗五分鐘,就上沙律~我地叫咗鴨胸沙律,份量雖然少,但係啲菜好新鮮,個Dressing味道較得好好~之後泥餐湯,我愛人叫咗個南瓜雞蓉湯,而我就加28蚊叫啦個焗洋蔥湯~個南瓜湯好足料,絕非面粉味精湯~而塊面包都好正好新鮮而我焗洋蔥湯就簡直係佳作,冇落味精之餘仲要有大量芝士係上面,塊面包仲要索晒啲味~掂!飮完湯,到主菜~個牛扒正如我地order嘅一樣,係Medium Rare冇Over Cook,肉質好好,冇雪味,肥瘦比例啱啱好~個汁係超水準,同牛扒嘅味道好夾~而啲薯菜亦都唔求期,薯蓉奶味好重

由於果晚比較早到,唔洗排隊等𨋢

待應帶咗我地去一張近窗嘅卡位~望落去係彌敦道夜景,讚!

餐廳裝修好靚,燈光又暗暗地~好又情調

個汁係超水準,同牛扒嘅味道好夾~而啲薯菜亦都唔求期,薯蓉奶味好重,口感好好,絕非用粉開出泥嘅~食物賣相亦好有條理.
炭燒西冷牛扒
甜品,我同我愛人都叫咗心太軟,而佢就加8蚊要多個朱古力雪糕~個心太軟好靚,一切落去啲朱古力流哂出泥~個皮唔太硬
而個雪糕更加唔係普通雀X貨色~係某D字牌子嘅上等貨~
朱古力心太軟
最後個餐飲,我愛人叫咗個熱朱古力~味道好濃,好正

呢間扒房我絕對會再去,因為佢水準同性價比絕對高過扒X之X!
题外话/补充资料: 唯一美中不足嘅係佢地播啲歌...小弟唔係唔中意廣東or國語歌..不過係咁有情調嘅環境之下點解要播廣東&國語流行曲呢?!:mad:
2012-10-23
2012-10-20 8 浏览
前陣子路過朗豪坊那邊, 發現天機棧遷了到瓊華, 是日又在旺角一帶, 忽然醒起新天機, 便上去一試骨子的擺位, 質地好的餐牌, 連placemat都不是差的品質很簡單的蘋果粒, 加少許沙律醬, 幾條蟹柳絲, 馬虎得很, 沒賣相, 沒份量, 不好吃一片所謂巴馬火腿, 算了, 是可原諒的, 沒理由要求跟餐的小前菜有什麼驚喜, 加幾片菜, 其實是沒有什麼heart的作品 雜菜湯總算多菜, 湯不是很稀的那種, 都算ok, 可惜的是看似蒜蓉包的竟然不是蒜蓉包, 而且是凍而不脆, 很失望大蝦一隻, 沒什麼特別, 不是不新鮮, 但又沒什麼蝦味焗蠔一隻, 又是沒什麼好吃不好吃之評, 幸好都算大隻鱸魚一片, 不過不失焗螺一個, 不知所謂, 沒味道, 都不知焗什麼帶子一隻, 不要期待會怎樣矜貴, 只是很細型那種薯條及雜菜一堆.... 都是熱的....其實整個主菜都不夠熱, 實在很失望不出色的牛肉, 溫度控制有問題, 沒肝味的所謂鵝肝, 配在凍的麵包上, 失望又是不堆不夠熱的雜菜及意粉.... 吃到這裡其實已覺'搵笨'加錢轉配tiramisu為甜品, 非常細件, 正常味道, 沒什麼出色, 但可改進終於來個似樣
蘋果蟹柳沙律
巴馬火腿沙律
雜菜湯+餐包
海鮮拼盤
大蝦一隻, 沒什麼特別, 不是不新鮮, 但又沒什麼蝦味

焗蠔一隻, 又是沒什麼好吃不好吃之評, 幸好都算大隻

鱸魚一片, 不過不失

焗螺一個, 不知所謂, 沒味道, 都不知焗什麼

帶子一隻, 不要期待會怎樣矜貴, 只是很細型那種

薯條及雜菜一堆.... 都是熱的....
其實整個主菜都不夠熱, 實在很失望
牛扒拼鵝肝多士
不出色的牛肉, 溫度控制有問題,

沒肝味的所謂鵝肝, 配在凍的麵包上, 失望

Tiramisu
心太軟
終於來個似樣的, 朱古力香濃, 有流心的朱古力出來, 可惜沒有一小球雪糕相伴, 有點失色
题外话/补充资料: 上餐時間太久, 職員雖然態度好, 但未能細心地顧及客人進食流程, 實在可以改善
2012-10-08
心太軟
想搵個中價位而有舒服地方同友人食飯傾計, 所試下呢間. 訂左七點的位, 無需等就入座.Order左個2 人套餐, 包括前菜, 餐湯, 主菜, 甜品及熱飲 各2客, 每人才$108.前菜: 雞肉海凱沙律 - 小巧的沙律, 無驚喜.餐湯: 黑松露忌床弁廉蘑菇湯 + 餐包 - 湯較淡, 忌廉味蓋過菇味, 但口感唔錯. 餐包微溫,軟軟的,帶牛油香~正.主菜: 黑醋野菌意大利雲吞 - 雲吞軟硬適中, 不會乾. 但黑醋汁蓋過雲吞的味. 帶子墨魚飯 - 實色黑色的飯(有點嚇人)同白色的帶子有強烈對比. 但味道很好: 飯有菇香,帶甜.甜品: 心太軟 - 唔會太甜, 有流心. 如果再熱D會更好.待應服務很好, 主動熱心, 上菜時間安排得好好. 友人有覺得主菜過於偏甜, 但我個人覺得尚可. 想搵舒服的地方同朋友傾下計又唔想比咁多錢的話, 這個係唔錯的choice.

前菜: 雞肉海凱沙律 - 小巧的沙律, 無驚喜.

帶子墨魚飯 - 實色黑色的飯
唔錯

2012-08-21
唔錯
  • 帶子墨魚飯
2012-08-10 9 浏览
今日同男朋友補祝生日飯~諗住去天機棧食~以前去過幾次,環境氣氛都好好~枱度放蠟燭燈光暗好浪漫~食物味道同份量都ok~最o岩情侶二人世界撐枱腳~真係特別有feel~好正~先兩日上網搵電話訂位,發現佢搬左~今日一去到見到,d燈好光無左蠟燭~咩氣氛情調都無哂~大係大左~但超嘈,好似街市咁......搞到頭都痛埋.....前菜,湯同主菜份量都小左好多同以前完全唔同哂......我鍾意以前個格調多d囉/,\又無左d特飲,飲開o個隻好似叫紅粉佳人....新鋪試左一次我諗應該唔會再幫襯.....咁就無左間有情調o既餐廳.....唔想令我舊時o既好印象無哂......------------------------------不過值得讚o既係~服務員態度好好,好有禮貌~服務都好好~好有笑容~食物o既味道都ok,唔差~只係格調變了味同太嘈想同情人靜靜地享受晚餐都唔得...
今日同男朋友補祝生日飯~
諗住去天機棧食~
以前去過幾次,環境氣氛都好好~
枱度放蠟燭燈光暗好浪漫~
食物味道同份量都ok~
最o岩情侶二人世界撐枱腳~
真係特別有feel~好正~

先兩日上網搵電話訂位,發現佢搬左~
今日一去到見到,d燈好光無左蠟燭~
咩氣氛情調都無哂~
大係大左~但超嘈,好似街市咁......
搞到頭都痛埋.....
前菜,湯同主菜份量都小左好多

同以前完全唔同哂......
我鍾意以前個格調多d囉/,\
又無左d特飲,飲開o個隻好似叫紅粉佳人....

新鋪試左一次我諗應該唔會再幫襯.....
咁就無左間有情調o既餐廳.....
唔想令我舊時o既好印象無哂......

不過值得讚o既係~
服務員態度好好,好有禮貌~
服務都好好~好有笑容~
食物o既味道都ok,唔差~
只係格調變了味同太嘈想同情人靜靜地享受晚餐都唔得...
2012-08-10
庆祝纪念
生日
2012-07-18 31 浏览
今天出旺角辦事,出發前在開飯找地方食晏,剛好看到有食家寫天機棧扒房的一篇,還記得天機棧在數年前在砵蘭街開業,很快便成為熱話,加上食物出品好,自不然受歡迎起來。那時我都想去光照顧,不過聽聞地方不太好坐,所以就無動力過去。剔入那篇食評看看,原來在砵蘭街的店子已搬上樓,看到描述是新店地方很大,以及午餐價錢很經濟,就是一個"抵"打中我心房,就決定今日去試下。過了食飯時間,店內的客人也走得七七八八,自行找位時給一位女店員看到我,雖然只有她一人在忙著執拾十數張枱子的碗碟,不過也放低工作先來帶位。坐下後還叫我慢慢看要吃什麼。餐牌在瓊華中心大堂及餐廳門口也有放出來,我看到餐價好抵所以上來才考慮吃什麼。午餐最經濟由$38起,特別款式就$56,再有頭盤的午餐都只是$72,餐食款式也與眾不同。不過無論什麼價錢,都會跟餐包﹑餐湯﹑飲品和甜品,而且不用收加一。餐廳以啡黑色為主,加上燈光較暗了,不期然帶出情調味兒來,我估在這裡談心或傾計也不錯吧。設有窗口卡位約有十張,內部一半是半卡位,另一半則是木枱配木凳,我發現木凳是皇宮做形,有說不出的典雅。點餐後就很快奉上麵包和餐湯,麵包翻得夠熱,那鬆軟感一吃就吃得出絕不是那
今天出旺角辦事,出發前在開飯找地方食晏

皮餐牌,有很型
蝴蝶樽
全包宴午餐
位與位的空間尚算闊落
點餐後就很快奉上麵包和餐湯
,麵包翻得夠熱,那鬆軟感一吃就吃得出絕不是那些翻N次之作,(椰林閣好鐘意將餐包翻完又翻,令麵包乾到不堪
)。

湯有紅有白,我當然飲紅的啦。
用上的碗子很特別,手握位是圓圓扁扁的。蕃茄膏下得夠,湯色很紅,也充滿蕃茄味道,當中帶點酸咪咪,很是開胃。而且菜蔬特多,有西芹﹑椰菜﹑紅蘿蔔等,煲到又淋又吸哂湯汁,不知是否加了薯仔入去煲,湯汁帶點傑身,又濃又多料實在好飲呀。
吃完已飽三分一
難得出城,主菜當然要吃平時較少接觸的啦
,所以我在$56那一批中選擇,四種也相當吸引,不過平時我很少吃三文魚,所以這個扒鮮三文魚燴黑松露意大利飯飛不出我五指山
不過都有問清楚,知道三文魚是熟的才安心ORDER。
完美的主菜
這主菜都等了一段時間,看網上資料才得悉煮意大利飯起碼要廿分鐘,那怪不得了。
看到碟頭大,原來份量也有好多的~~大大件的三文魚煎得很香口,魚肉嫩滑到不得了﹗
看到魚肉內的魚油非常豐盈,而且魚的調味只用了少許鹽巴灑面去煎,每口味道是先嚐到少少咸香,餘下便是滿口魚油香,實在好好吃。

說回這意大利飯,飯粒口感外軟內煙韌,芯處還帶點生,加上和忌廉醬汁融合起來,變得質感黏稠,這出品有著一定的水準。
吃到一半看到飯粒間有點油份溜走出來,原來用油量都不少呢,希望店方是用橄欖油吧。
一粒粒黑色的相信是黑松露,初初幾口飯是吃出黑松露的香,剎時吸引
,不過飯內混入大量雜菌,真是香得離譜呀
,之後的味道和風頭也被雜菌搶去了。
每口雜菌
因為入場前我吃了免費派發的富豪雪糕,所以這碟飯我盡量食都只能吃到三分二...罪過罪過。

請女店員加水時,她順便問"不如上埋餐飲﹖"。我見餐牌有指定熱花茶不用加錢,便問她內容,雖然她仍然忙到甩碌,但也停下來講解給我知道。
跟餐有特飲及甜品
桂圓花茶的糖漿下多了,甜了少少,自行加水去溝淡就剛好,飲完喉嚨感到好滋潤。
而跟餐甜品是一杯小小的牛奶奶凍,吃到有練奶味,所以較甜,不過質地好鬼滑啊。

今餐既飽到爆炸亦非常完滿,在旺角區來說,這個全包抵玩午餐實在值得推介呢。
午餐後,我認同了這十隻字
题外话/补充资料: 文中提到那位女店員做事真是好賣力,下午兩時後見只有她一人負責全場的工作,老闆只是負責收銀。在執枱時她打破了一個調味樽,老闆就當住全場大大聲罵她,真是好應。我覺得現今社會能請到像她咁落力工作的年青人真是好難得了,希望這位老闆不要對她太嚴厲吧。^_^"
2012-07-17
跟餐有特飲及甜品
  • 扒鮮三文魚燴黑松露意大利飯
(非会员)
2012-07-15 13 浏览
今日來到瓊華中心這棟大廈的食肆 看到間間都要等位 只有這間不需要想下試一下新野 我看下MENU 都有點貴 不過沒辦法 好餓 沒位 只好進去 反正有位全場都是不舒服的凳 又賣那麼貴 算了 全棟都沒位 我坐下好耐 沒人招呼 樓面好似好不夠人 我叫極都沒人理終於 有個眼鏡仔過來 問他問三不知 成個飯糰 後來 又要叫另一個幫手 先可以同我推薦食物介紹黃金豬手同M5和牛西冷我想推薦安全D 黃金豬手又乾 又硬M5和牛 一點都不似和牛 我要七成 他給我血淋淋 似3成只有 心太軟OK一點我真是 好後悔 不等位就是不OK 千萬不可信就算賣貴野 都是便貨 笨

想下試一下新野

M5和牛 一點都不似和牛 我要七成 他給我血淋淋 似3成

只有 心太軟OK一點
我真是 好後悔 不等位就是不OK 千萬不可信
就算賣貴野 都是便貨 笨
题外话/补充资料: 如果不帶多點錢 不介意吃差野 你就可以去
2012-07-14
  • 無 差 差差
2012-07-15 10 浏览
見到介紹佢搬左新鋪, 又想浪漫下就黎試下, 幾年前食過一次, 普通, 今次再食覺得佢高檔左好多, 價錢都幾貴, 不過知道9:30有折就當然黎試下啦我們2人選左2人套餐:頭盤係:A 沙樂美腸沙律(男友蠢左, 叫D禁簡單) D. 鴨胸鵝肝卷沙律(好香好味)餐湯西蘭花蜆肉忌廉湯(好味) 主菜: 5. 豬手(勁大隻, 好脆仲食到...飽晒)10. 鵝肝煎牛柳( 見前人經驗, 知佢D牛會OVER, 叫4成...黎到都7成熟)甜品: 焦糖燉蛋(其實係凍...)朱古力心太遠(我最愛~)我見到其他人點左梳乎厘, 個賣相好吸引, 下次都想試

我們2人選左2人套餐:
頭盤係:
A 沙樂美腸沙律(男友蠢左, 叫D禁簡單)
D. 鴨胸鵝肝卷沙律(好香好味)

餐湯
西蘭花蜆肉忌廉湯(好味)

主菜:
5. 豬手(勁大隻, 好脆仲食到...飽晒

甜品:
焦糖燉蛋(其實係凍...)
朱古力心太遠(我最愛~)

我見到其他人點左梳乎厘, 個賣相好吸引, 下次都想試
题外话/补充资料: 小插曲, 個甜品第一個心太軟, 無朱古力流出黎, 個侍應識得主動過黎問, 又換個果, 服務真係唔錯~ 個重點我無叫佢, 佢識得過黎, 抵讚~
2012-07-14
  • 朱古力心太軟~
2012-07-14 16 浏览
呢間幾有名氣既西餐廳已經搬左地點換來更大更有格調既地方可容納更多既擁躉唔知係咪位大左顯得人少左,連weekend lunch time 都好容易搵位一d 都唔full 呢一個lunch set $68-72,唔加一仲要有齊appetizer + 湯 + 主食 + dessert實在好吸引先黎麵包同餐湯如果兩個人黎食,就可以拼成好似米奇老鼠耳仔既效果,蠻得意喔忌廉湯同平時其他食店既忌廉湯好唔同好rich 好厚身既忌廉湯,細切蘑菇粒令成個湯好有咬口而且完完全全食到好豐富既鮮甜既魚不過唔鍾意食魚既朋友有可能唔會鍾意意大利菜湯亦都絕不欺場,料足亦都唔會好水頭盤出場了,三文魚新鮮夠晒凍反而最鍾意個蟹籽蘋果班戟,蘋果好清新,配埋班戟好d 可愛好香既黑松露意粉,creamy~不過龍利柳就細塊左少少,但可讚的是炸粉唔會好厚,煎得唔錯雞扒好有「厚道」可惜帶子細粒到好似炸到融左… 是日甜品原本係waffle + 雪糕可惜到我地order 既時候已經賣晒… 唯有轉食抺茶奶凍雖然有d 失望,但呢個奶凍都好滑身,牛奶味道都幾出再嘆一杯香濃咖啡為weekend lunch 劃上完美句點
呢間幾有名氣既西餐廳已經搬左地點
實在好吸引
麵包
鮮菌蟹柳忌廉湯 ︳意大利菜湯
先黎麵包同餐湯
如果兩個人黎食,就可以拼成好似米奇老鼠耳仔既效果,蠻得意喔
忌廉湯同平時其他食店既忌廉湯好唔同
好rich 好厚身既忌廉湯,細切蘑菇粒令成個湯好有咬口
而且完完全全食到好豐富既鮮甜既魚
不過唔鍾意食魚既朋友有可能唔會鍾意
意大利菜湯亦都絕不欺場,料足亦都唔會好水
蟹籽蘋果班戟、芥末玫瑰煙三文魚、Parmesan cheese salad
頭盤出場了,三文魚新鮮夠晒凍
反而最鍾意個蟹籽蘋果班戟,蘋果好清新,配埋班戟好d 可愛
意式龍利柳拼大蝦配黑松露意粉
好香既黑松露意粉,creamy~
不過龍利柳就細塊左少少,但可讚的是炸粉唔會好厚,煎得唔錯
蜜糖雞扒拼帶子伴乾蔥蒜蓉汁配意粉
雞扒好有「厚道」
可惜帶子細粒到好似炸到融左…
咖啡 ︳抺茶奶凍
是日甜品原本係waffle + 雪糕
可惜到我地order 既時候已經賣晒… 唯有轉食抺茶奶凍
雖然有d 失望,但呢個奶凍都好滑身,牛奶味道都幾出
再嘆一杯香濃咖啡為weekend lunch 劃上完美句點

2012-07-14 13 浏览
上一次寫REVIEW都係天機棧不過係舊鋪個邊~~今次上OPENRICE先知轉左位依稀記得上次食價錢同食物都好OKUM, 咁好啦, HAPPY FRI就試下你7 點半男朋友到左先就去拎位好神奇居然唔駛等就有位!可能係因為地點問題? ANYWAY星期5 夜晚食飯唔駛等位都真係好開心一入到就睇MENU叫左2 人餐, 一個墨汁意大利飯($108) + 鵝肝牛肩扒($158)為左慶祝BF轉工, 仲試左半打USA生蠔($148/6pc)!! 等左陣就上生蠔喇一直食開既美國蠔都係手掌咁大隻呢度既美國蠔size就無咁誇張, 係正常蠔既size未試之前有諗過叫法國蠔$248/6pcs 不過諗諗下係呢度試有d唔抵哈哈講返正題, 我地淨落左lemon juice第一啖gee感覺係: 好有蠔味wor!! 唔係之前食開既美蠔咁淡口都幾有海水味~~!! 唔錯!! 好快就食晒半打了~~之後gee 前菜我地叫左ham 同鴨胸鵝肝卷~份量就真係好細 ( 不過味道都ok...ge餐湯就一白一紅, 我gee白湯係南瓜海鮮湯好中意呀!! 好creamy同埋有海鮮gee 鮮味!! 好快就飲晒哈哈等左ard 20mins, 就
上一次寫REVIEW都係天機棧

不過係舊鋪個邊~~

今次上OPENRICE先知轉左位

依稀記得上次食價錢同食物都好OK

UM, 咁好啦, HAPPY FRI就試下你

7 點半男朋友到左先就去拎位

好神奇居然唔駛等就有位!

一入到就睇MENU

等左陣就上生蠔

一直食開既美國蠔都係手掌咁大隻

呢度既美國蠔size就無咁誇張, 係正常蠔既size

未試之前有諗過叫法國蠔$248/6pcs
不過諗諗下係呢度試有d唔抵哈哈

講返正題, 我地淨落左lemon juice

都幾有海水味~~!! 唔錯!! 好快就食晒半打了~~

之後gee 前菜我地叫左ham 同鴨胸鵝肝卷~

份量就真係好細
( 不過味道都ok...ge

餐湯就一白一紅, 我gee白湯係南瓜海鮮湯

等左ard 20mins, 就先上main course

食左兩啖先醒起, 係wor, 我地係嗌鵝肝x 牛肩扒

waitress好似比錯左淨肉眼我地@_@ 算啦

牛扒好香炭燒味, 不過有d overcook!! 我地原先係叫左7 成>_<

而家就變左10成@_@ overall都唔錯

墨汁意大利飯 有3隻大帶子係上面~~

味道ok啦,,, 我覺得太漏了>_<食左一半就同bf交換左..

仲有跟兩個甜品!! 我地叫左木糠布甸 + creme brulee

呢兩個都好普通//.

埋單$455
题外话/补充资料: 食物真係唔錯, 但位與位之間好近, 同埋真係好嘈@@
2012-07-13
最近女友人想吃「回憶」,重回以往到過的食府再品嚐食物,這次她提議到我倆一起慶祝生日的地點─天機棧。可是,以往的天機棧搬遷了,不再煮理西餐;我和女友人都想重吃心太軟,姑且就試一下新店天機棧扒房的水準吧。辛勞工作了一週,我們星期四晚上六時十五分入席,人數不多,只有兩台客人。眼觀四周裝修和佈局,維持以往柔和的燈光,座位舒適,令人放輕鬆。坐下後,我們點了一個精選二人套餐,一客美國新鮮藍青口黑松露菌燴意大利飯,一客香煎法國鵝肝拼炭燒紐西蘭牛肩扒,配以頭盤、主菜、甜品及餐飲。頭盤方面,我們分別點了燒雞胸凱撒沙律(上)及鴨胸釀鵝肝卷配黑醋汁沙律(下)。先討論兩個]頭盤。兩者蔬菜新鮮,味道清新;燒雞胸口感一般,味道清淡;鴨皮少少脆口,咸度適中;鵝肝卷肉不錯,咸度適中。總言之,頭盤沒有大驚喜,不過不失。其次,談一下]主菜美國新鮮藍青口黑松露菌燴意大利飯(圖上)。煮法是以用忌廉濕炒經蒜粒炒香的青口、少許菌類及意大利飯外觀不俗,以青口整齊出十字形,底部是一粒粒細緻的意大利飯;侍應上菜時已嗅到忌廉香味,令人食指大動;味道方面,重點是要將忌廉汁要均勻地和配料溝勻。而今次的主菜每粒飯都沾滿忌廉汁,均勻分佈,味覺可

頭盤方面,我們分別點了燒雞胸凱撒沙律(上)鴨胸釀鵝肝卷配黑醋汁沙律(下)
燒雞胸凱撒沙律(上)
鴨胸釀鵝肝卷配黑醋汁沙律(下)
先討論兩個[b]頭盤。兩者蔬菜新鮮,味道清新;燒雞胸口感一般,味道清淡;鴨皮少少脆口,咸度適中;鵝肝卷肉不錯,咸度適中。總言之,頭盤沒有大驚喜,不過不失。
美國新鮮藍青口黑松露菌燴意大利飯
其次,談一下[b]主菜美國新鮮藍青口黑松露菌燴意大利飯(圖上)。煮法是以用忌廉濕炒經蒜粒炒香的青口、少許菌類及意大利飯

外觀不俗,以青口整齊出十字形,底部是一粒粒細緻的意大利飯;
侍應上菜時已嗅到忌廉香味,令人食指大動;
味道方面,重點是要將忌廉汁要均勻地和配料溝勻。而今次的主菜每粒飯都沾滿忌廉汁,均勻分佈,味覺可口;青口有口感、富彈性,鮮甜肉汁隨口咬下四溢,令人意想不到。

之前也品嚐過天機棧的燴意大利飯,這次在天機棧扒房所吃到的水準不相上下,令人滿足。
價錢為$108,中上,比以往貴,也許是搬遷及裝修的關係吧。
香煎法國鵝肝拼炭燒紐西蘭牛肩扒
再分析一下香煎法國鵝肝拼炭燒紐西蘭牛肩扒吧。

之前女友人推薦要試一下吃鵝肝,來到新店再次品嚐。先咬一口鵝肝,吃到牛油的滋潤、鵝肝的肥美、麵包的鬆脆,好美味!比上次吃的更香,更肥美,正!

然而,牛肩扒的水準與期望不乎。咬一口五成熟的肉扒,可惜的是肉汁欠奉,味道普通;難以咬開,沒有口感;外觀厚實,不太吸引。

雖有牛肩扒令人失望,但有美味的鵝肝補償,打個和吧。

價錢為$158,中上,如果扒的水準高一級的話也許值得的。
心太軟
討論過[b]頭盤及[u]主菜,最後來到[b]甜品了!

女友人打趣道,女人有兩個胃,一個吃主菜,另一個則吃甜品,縱然吃主菜的胃飽了,說到吃甜品的話她還有胃口吃更多喔!

心太軟(上圖)就是其中一個我倆都好喜歡吃的甜品,今次的沒有令人失望。

打開鬆軟的表皮,內裡熱溶溶的朱古力漿向缺口四溢,朱古力香難抑飄散。立刻點上忌廉,然後夾一口,好美味,朱古力不太甜但十分香濃,表皮鬆軟入口即溶。一如以往的好!

---
總的而言,天機棧扒房的食物水準與以前的天機棧的相差不遠,意大利飯、鵝肝和心太軟都值得推薦;扒肉仍有改進空間。

至於環境,當然比以前的好,坐得舒服,氣氛柔和,都令人感到舒暢忘憂。

服務水平也好,侍應反應快,會向客人交代甜品遲上的原因(過熟,要再煮)。

期望日後會更多人光顧,不至令新店過於冷清。
2012-06-28
燒雞胸凱撒沙律(上)
鴨胸釀鵝肝卷配黑醋汁沙律(下)
美國新鮮藍青口黑松露菌燴意大利飯
香煎法國鵝肝拼炭燒紐西蘭牛肩扒
心太軟
  • 意大利飯,鵝肝,心太軟
2012-07-07 3 浏览
本來想去食富記,上到去5樓先知已經執左換來晚係天機棧。。。打算一場黎到就係門口睇下以前成日食砵蘭街個間既lunch, 已經覺得好食但未食過dinner,一睇個menu。。哇。。。咁貴既。。全部都108/158/188/238但已經一眼睇中個鵝肝牛柳!有個waiter 介紹我地, 話呢d係2人set, 有包,湯,前菜,main course,甜品,飲品其實好平不過我都係覺得貴, 打算同友人講都係走啦。。我地話走既一刻, 佢再提我地,話而家係岩岩過左9點半有7/75折(我忘了)咁見如果有折又不妨試下!結果緊係簡左鵝肝牛扖友人簡豬手前菜佢要焗芝士蟹肉酥盒我就要pama ham 同莎樂美腸上到黎好細碟,2個都跟salad, 但係。。。我個個冇沙律醬。。真係乾吃。。不過d ham,腸同埋個酥盒真係好正!!!好好味湯係菠菜蜆肉忌廉湯好好飲啊,要搵1間好飲既湯真係唔容易!main course終於來了(不過飲埋湯食曬前菜都等左成10分鐘先有)wow wow wow個鵝肝真係好好好好味不過。。。都真係幾油。。。每食完一啖都要抺咀。。牛柳好味,友人試完後只係講左句︰我好想講好有牛味隻豬手勁大隻友人都食唔
本來想去食富記,上到去5樓先知已經執左

換來晚係天機棧。。。
打算一場黎到就係門口睇下
以前成日食砵蘭街個間既lunch, 已經覺得好食
但未食過dinner,一睇個menu。。
哇。。。咁貴既。。
全部都108/158/188/238
但已經一眼睇中個鵝肝牛柳!
有個waiter 介紹我地,
其實好平
不過我都係覺得貴, 打算同友人講都係走啦。。
我地話走既一刻, 佢再提我地,話而家係岩岩過左9點半
有7/75折(我忘了)
咁見如果有折又不妨試下!
結果緊係簡左鵝肝牛扖
友人簡豬手
前菜佢要焗芝士蟹肉酥盒
我就要pama ham 同莎樂美腸
真係乾吃。。
不過d ham,腸同埋個酥盒真係好正!!!
好好味
湯係菠菜蜆肉忌廉湯
好好飲啊,要搵1間好飲既湯真係唔容易!
main course終於來了
(不過飲埋湯食曬前菜都等左成10分鐘先有)
wow wow wow
個鵝肝真係好好好好味
不過。。。都真係幾油。。。
每食完一啖都要抺咀。。
牛柳好味,友人試完後只係講左句︰我好想講好有牛味
隻豬手勁大隻
友人都食唔曬。。。
不過跟上個source。。。好奇怪。。
唔知係咩source,入面仲有d 一食會爆既粒粒。。
又甜甜地。。真係好奇怪。。
結果我地都冇點豬手。。就。。。都幾dry下

食完後上甜品
我要心太軟, 以前係砵蘭街個間食lunch 都知好味, 都會間唔中加錢食
友人就要焦糖燉蛋(凍)
好味就好味, 但係個心太軟酒味太重,加上食完成個set真係好飽
都食唔曬

但整體唔洗$200 per each食到呢餐,我覺得都唔錯, 可以下次再食
2012-07-05
2012-07-06 7 浏览
未搬果時食過1次,都OK幾抵食,但已經遺忘左...見佢地而家係瓊華中心咪食下啦囉.,成10點半先去到無咩人,我地4個人叫左4個餐,好多野食,不過唔知係咪因為等4個餐一齊出,所以出到黎D食物已經唔熱...我地叫既食物全部唔同款,湯同頭盤麻麻地,餐包唔好食主菜海鮮就幾好,有個炸薯蓉好好食,夠熱,其他OK LA甜品味道款式都係普通野...散叫左半打蠔就幾好唔太腥,我平時唔係太LIKE食蠔,但都認為幾好最後飲品我無飲了,因為已經超級飽,留返比其他男生埋單$8XX,OK LA 4個人,話哂西餐,環境舒服,靜靜地...
未搬果時食過1次,都OK幾抵食,但已經遺忘左...

我地叫既食物全部唔同款,湯同頭盤麻麻地,餐包唔好食

主菜海鮮就幾好,有個炸薯蓉好好食,夠熱
,其他OK LA

甜品味道款式都係普通野...

最後飲品我無飲了,因為已經超級飽,留返比其他男生

2012-06-27
宵夜
用餐优惠
信用卡優惠
(非会员)
2012-07-03 3 浏览
幾日前去旺角行完街,想食西餐,就上OPENRICE睇下有咩心水餐廳介紹,睇完之後就選了天機棧扒房..睇食評就話抵食,好味,兩個人就上去試一試.上到去門口幾靓,有個藍色光流水既玻璃,不過唔知佢有咩用途.不過幾特別.可能星期五既原因,人都算多,有幾張卡位不過比其他人坐哂最後坐了一張半卡位既檯感覺都幾好.打開MENU有二人餐,另外有個MENU係一D冷盤同PASTA ,RISOTTO,都幾多選擇!仲有我至愛既生蠔最後選了二人餐,另外加半打法國生蠔.先講下個二人餐頭盤,選了COLD CUT 沙樂美腸同PARMA HAM,另外一個係芝士蟹肉酥盒COLD CUT個份量小D,另外個酥盒焗得都幾香生蠔佢地有兩去款,一款係美國維珍尼亞,另外一款係法個GILLARDEAU,我地選了法國個隻,都好新鮮好鮮甜,因為平時自己去CITYSUPER買我都會買哩隻食,踉住有餐湯,有意大利菜湯同埋野菌湯選擇另外加28蚊可以轉法式焗洋蔥湯我要洋蔥湯.我女朋友要野菌湯,個洋蔥湯好好,落左好多芝士係面焗到出黎既時候好香好熱,加28算抵野菌湯就普通D,不過菌味都算夠,如果再重菌味多D就最好到左主菜就選了OPENRICE介紹既黃金
可能星期五既原因,人都算多,有幾張卡位不過比其他人坐哂
最後坐了一張半卡位既檯感覺都幾好.

最後選了二人餐,另外加半打法國生蠔.
COLD CUT個份量小D,另外個酥盒焗得都幾香

野菌湯就普通D,不過菌味都算夠,如果再重菌味多D就最好

到左主菜就選了OPENRICE介紹既黃金豬手同埋M5和牛西冷

先講隻豬手,出到我面前既時候比佢嚇親,超大隻188蚊有咁大隻豬手抵食到不得了
成隻豬手係炸既,個皮勁脆,肉質都算OK,不過如果肉質個度juiced會好D!

到個M5和牛西冷,我女朋友食既,因為佢比較鐘意食牛所以要求都幾高.
叫左4成熟出到黎個成數都OK,唔會話OVER COOK,好夠肉味.另外食得出廚師加了海鹽落件扒到
所以個牛扒味再突出多D.係旺角食過不同既西餐廳.哩間真係算好有心機做食物比客人.抵讃!

到最後甜品
叫左朱古力人太軟同加錢轉左個梳夫厘
心太軟好好味,朱古力好濃,容左既朱古力勁流心,不過唔算太熱,如果熱D就好
梳夫厘都唔錯,唔算太甜,夠軟綿,加左D雲呢拿落去好香,不過可能已經太飽,所以食唔哂.

總括成晚既食物真係可以比90分,係旺角可以講得算係好好既餐廳,
希望可以KEEP住.因為我會再去幫襯!
2012-06-29
用餐优惠
信用卡優惠
  • 法國生蠔
  • 法式焗洋蔥湯
  • M5和牛西冷
  • 朱古力心太軟.