2018-12-13 258 浏览
屯門藍地-天聚源:$498蒸氣石鍋套餐(2人份量)+10%-12月聚會特別多,而唔知點解今年班班朋友都話要食蒸海鮮,所以我8日食左3餐蒸海鮮!-打頭陣既係位於藍地既天聚源,地方最大,有室內和戶外區,天氣唔熱既話,坐戶外感覺幾好,在小木屋下真正既圍爐取暖。呢度自設兩排水缸,養住d海鮮,所以上到枱時好多海鮮都仲郁緊...新鮮到爆. 而且都超大隻,當中大蟶子係超甜超爽,貴花蚌和特大扇貝都好大隻!海蝦非常新鮮,鮮活到我不忍放佢落蒸爐😢我唯有以好好享受和感恩的心情去吃牠們,真的很甜很彈牙,蜆類也很飽滿清甜。-平d既$498套餐都有龍蝦、大蟶子、貴花蚌、特大扇貝、海蝦、幾款蜆類等,包一樣野飲,較特別的是還有羅浮山走地雞(係咪即係流浮山?),蒸雞很滑和有雞味!另外還有冷烏冬和沙律,而食完海鮮當然係要食鍋底一開始落既白米,經蒸多輪海鮮後變成既海鮮精華粥,店員可幫手加生菜絲落去,不過可能海鮮唔夠多去整呢個份量既粥,又無想像中咁甜,不過就真係好綿!-PS 一樣有蒸海鮮時間指引和計時器幫你手PS 野飲有支裝津路烏龍茶!
屯門藍地-天聚源:$498蒸氣石鍋套餐(2人份量)+10%

PS 一樣有蒸海鮮時間指引和計時器幫你手
PS 野飲有支裝津路烏龍茶!
2018-11-18 265 浏览
藍地附近嘅餐廳都好有風味。有一日經過藍地大街,決定去試吓呢間前身係居酒屋嘅餐廳。聽講佢而家有蒸氣海鮮鍋,好想去試吓。試完之後發現真係好值得一試覺得好有心既店員都好有禮貌!
2018-11-08 339 浏览
$498 套餐有好多海鮮:有龍蝦、大蟶子、特大扇貝、海蝦、貴花蚌、花甲、貝貝蜆、沙白蜆、走地雞、冷烏冬同沙律等等. 好豐富,仲有粥食.最後要食個粥,因所有海鮮的精華都係入面,粥的質地又煮得軟綿綿,食完就好飽肚,都有幾碗分量.有個牌會有每種食物要蒸幾耐的時間俾你參考,等客人可以自己計時. 海鮮好新鮮,好爽口,這裡有好多個缸,養住海鮮,保證海鮮係生同新鮮.大聖子好大,新鮮,好爽口.當晚係平日,都好爆場.有好多飲品選擇,還有啤酒飲.這裡環境好舒服,係度好似度假feel,好靚.還有3隻大烏龜,有魚缸, 仲有3張搖搖椅座,可以同心愛的人,談談心.

大聖子好大,新鮮,好爽口.

當晚係平日,都好爆場.

有好多飲品選擇,還有啤酒飲.

這裡環境好舒服,係度好似度假feel,好靚.

2018-10-29 174 浏览
餐廳位於屯門藍地大街,都唔算好難搵,由青山公路向季季紅推進, 不消三兩分鐘,見到呢個大大個嘅德國啤招牌就係架喇。之前上網睇過其他食友嘅相片都知道呢度有個戶外嘅area ,今日親身體驗真係別有洞天,喺門口進入之後,先會經過一個較細嘅用餐區,跟住從後門走出去,廣大嘅戶外區域就呈現喺你眼前,我估呢度閒閒地都坐到成百零人,戶外嘅枱櫈都以木系為主,極具園林嘅風味,喺木製嘅搖搖椅上面影相,夠哂呃like,餐廳仲歡迎包場活動添。嚟得食蒸氣鍋,海鮮當然係主打嘅項目,喺戶外區域有一個位置,整咗一個海鮮檔,即劏即食就夠哂新鮮啦。嗌咗個大盛石鍋蒸氣套餐,套餐包括多款精選海 鮮,前菜仲有沙律同冷烏冬添,海 鮮包括龍蝦,紅蟹,大蟶子,特大扇貝,海蝦,花甲,貴花蚌,貝貝蜆,沙白蜆,蕃薯蜆同流浮山新鮮走地雞,夠哂氣勢。海蝦,海蝦個子不少,隻隻都有成隻手板咁長,重點係蝦頭蘊含大量嘅蝦膏,用甘香嘅蝦膏嚟餸彈牙嘅蝦肉,完全唔洗點豉油都咁鮮味。特大扇貝,肉質爽甜,一啲都唔靱,加少少葱花更加香口。貴花蚌,新鮮嘅貴花蚌甜味突出。流浮山新鮮走地雞,走地雞風味確係一絕,雞味特濃,零舍唔同。龍蝦,龍蝦爽口彈牙,用蒸嘅烹調方法令到每一

特大扇貝,肉質爽甜,一啲都唔靱,加少少葱花更加香口。

貴花蚌,新鮮嘅貴花蚌甜味突出。

流浮山新鮮走地雞,走地雞風味確係一絕,雞味特濃,零舍唔同。

龍蝦,龍蝦爽口彈牙,用蒸嘅烹調方法令到每一啖龍蝦肉都咁JUICY。

紅蟹,蟹膏多過蟹肉,正。

臨尾底下煲粥吸盡以上所有海鮮嘅精華,粥底綿滑不特止,食落仲份外鮮甜,我仲特登留番啲海鮮嚟個自製海鮮粥添。
2018-10-29 170 浏览
藍地大街一向都畀人一個休閒小區嘅感覺沿住藍地大街行 唔難發現特色餐廳又或者小士多朋友介紹呢間《天聚源》門口睇起黎以為冇乜特別誰知柳暗花明又一村估唔到 入面嘅環境原來係咁靚夜晚嚟食飯 趁著秋天天氣有點涼意可以揀戶外座位每張枱都掛有燈籠 非常有特色同情調而且仲有個海鮮檔可以睇完邊樣海鮮新鮮 即買即煮如果唔想坐戶外座位就可以揀小木屋裏面木屋裏面有卡位坐樓底又高 夠曬空間感呢次就選擇咗四人蒸氣海鮮套餐圍起一個人都唔使二百蚊 簡直係超值蒸海鮮最緊要就係新鮮只要食材新鮮 就可以品嘗到海鮮嘅原味精華呢個海鮮拼盤份量超級豐富而且種類都有十款咁多由於蒸得太耐會變得太老唔好食 餐廳就提供咗呢個蒸煮時間畀我哋參考一下海中蝦非常生猛 蒸起來紮紮跳蝦肉夠爽身彈牙 而且味道鮮甜蟶子大大條 洗得有夠乾淨食起來完全冇沙 肉質夠嫩特大扇貝肉質非常厚加少少辣椒豉油點綴一下食得出貝殼類那份獨有嘅鮮甜美味仲有雞件 雞件唔會太肥而且肉嫩多汁 仲有重頭戲龍蝦龍蝦size一啲都唔細 而且更有蝦膏龍蝦肉出名結實彈牙 味道又夠甜蝦膏甘味十足 性價比超高而且仲有四款貝類有卜卜蜆花甲 貴妃蚌 沙白每款蜆都非常之鮮甜更帶有海水嘅鹹香蒸好之後
藍地大街一向都畀人一個休閒小區嘅感覺

雖然地點唔算好方便

不過去藍地行下 感受一下鄉村嘅氣息

食返餐又新鮮 性價比又高嘅海鮮宴

為自己嘅肚皮同精神打打氣亦不錯

今日嚟到屯門嘅天聚源~ 唔係朋友帶我嚟都唔知屯門有個咁正嘅地方😍可以揀室內或者室外食㗎~朋友想坐室內,但其實我想坐室外㗎😆你唔覺得好有風味咩🤔仲可以食串燒添🤩好似去咗迷你海鮮市場咁😎 你真係見到等陣間食嘅海鮮係咁新鮮㗎😍🤩今晚食呢個海鮮蒸氣石鍋套餐🐟🦐未開始侍應姐姐放碗米落去先~嘩😯正呀~等陣間有海鮮粥食😋首先俾個冷盤沙律你食先~驚你太肚餓咁等~俾個冷烏冬您食住先😉主角嚟啦~ 真係估唔到呢個價錢兩個人都可以食到咁多款嘅海鮮😍 相影唔到咋,d海鮮仲郁緊🤩🤩除咗海鮮仲有雞🐔侍應姐姐仲幫你放上嗰鍋度蒸~每次一款海鮮~食晒啲海鮮就輪到食原汁原味嘅海鮮粥啦, 真係一啲都冇曬呀野~之前嗰啲海鮮嘅汁,落到嚟煲粥好鮮味😋順帶一提~仲會送一包嘢飲添~ 我就揀咗檸檬汁✌

可以揀室內或者室外食㗎~

今晚食呢個海鮮蒸氣石鍋套餐🐟🦐

未開始侍應姐姐放碗米落去先~嘩😯正呀~等陣間有海鮮粥食😋

首先俾個冷盤沙律你食先~

驚你太肚餓咁等~俾個冷烏冬您食住先😉

除咗海鮮仲有雞🐔

侍應姐姐仲幫你放上嗰鍋度蒸~每次一款海鮮~

順帶一提~仲會送一包嘢飲添~ 我就揀咗檸檬汁✌
2018-10-18 205 浏览
家人生日聚餐,坦白說最初感覺真的很差,店家安排了一間獨立包廂,可能剛開空調,有一股酸餿味,菜單油淋淋的,根本不敢翻看,而且沒人招呼,連水也沒有,感覺像孤島一樣。即使上菜後,也不太敢進食,因為感覺很髒的樣子,鼓氣勇氣氣下第一口扇貝,感覺才安心下來嘗試其他食物,發覺原來食材新鮮,海鮮放進來的時候還在動呢~當中的貝貝蜆尤其鮮甜,在外面不容易吃到!之後我們還追加了蟶子及象拔蚌仔除了海鮮外,我們還點了一些燒烤小食如炭燒蠔、炭燒扇貝和炭燒豬腩仔等希望這餐廳不要浪費了那麼新鮮的食材,管理方面做得細緻一點,必定大有作為!

希望這餐廳不要浪費了那麼新鮮的食材,
管理方面做得細緻一點,必定大有作為!
2018-10-17
庆祝纪念
生日
  • 貝貝蜆
2018-10-17 106 浏览
近來蒸氣火鍋非常有名,開的地方愈來愈多,還沒試過還真心癢癢想試一下,剛好中學同學約聚餐,便決定回母校附近新開的一間吃蒸氣火鍋的首嚐一下~因是村附近,店面偏大,所以挺闊落,有室內室外食~方便大家隨喜好選擇。很大的一個蒸氣火鍋放在旁邊~感覺很有趣,我們點了個$598蒸氣套餐~超抵吃!首先上盤是麻醬撈烏冬,不會太多醬,還不錯,重點是之後的海鮮哈哈。然後是沙律,也是很清新的前菜,挺鮮,有菜下肚也不錯方便消化~終於到海鮮!第一個是蝦,蝦肉挺鮮甜,用蒸氣蒸鎖粥水分,且原汁原味。第二道時蒸雞,這樣蒸雞肉很嫩,肉也彈口。第三道有兩海鮮,一是扇貝一是大扇貝,扇貝肉是一絲絲蠻香甜,而大扇貝肉很香濃的海鮮鮮甜味,比想像中好食。第四道閃龍蝦跟蟹~蝦肉很彈口,蝦膏也很多。然後閃蜆與蟶子,都是肉質嫩但口感很爽身。最後是更小的蜆與大點的蜆肉,蜆肉很飽滿原會瘦瘦的,超鮮爽。精華的海鮮粥,加點高麗菜,索了海鮮的水煮出來特別鮮甜。以600元吃4人分量還真不錯這店也有燒烤不過今次太飽就沒試了哈哈。有機會下次嚐嚐。

第二道時蒸雞,這樣蒸雞肉很嫩,肉也彈口。

第四道閃龍蝦跟蟹~蝦肉很彈口,蝦膏也很多。

然後閃蜆與蟶子,都是肉質嫩但口感很爽身。

最後是更小的蜆與大點的蜆肉,蜆肉很飽滿原會瘦瘦的,超鮮爽。

精華的海鮮粥,加點高麗菜,索了海鮮的水煮出來特別鮮甜。

以600元吃4人分量還真不錯
這店也有燒烤不過今次太飽就沒試了哈哈。有機會下次嚐嚐。
2018-10-11 106 浏览
單看門面,從沒想過內里竟然別有洞天!餐廳里面分為幾個區,有室外浪漫醉飲區、三個室內暢談區域,今次在室內,下次真要在外面吃飯感受看看!餐廳桌面很大,座位前後不會很寬,出入注意即可。四人即點大盛蒸氣石鍋套餐,簡單方便。蝦上鍋時還跳躍掙扎,新鮮卻不太敢看。羅浮生走地雞雞肉皮薄,脂肪不多,肉質嫩而富雞香。海鮮新鮮彈牙爽甜,每隻個頭也不小,連平日不愛吃海鮮的祖母也讚鮮甜好味。龍蝦紅蟹肉質細嫩幼滑,味道清甜爽口,質素有點喜出望外。粥粥底火鍋,最後當然少不了粥,粥入口綿絮,味道清甜,不算濃卻帶鮮香。整體來說,價錢便宜,性價比高,沒想到藍地還有如此一個地方!

單看門面,從沒想過內里竟然別有洞天!

餐廳桌面很大,座位前後不會很寬,出入注意即可。

四人即點大盛蒸氣石鍋套餐,簡單方便。

上鍋時還跳躍掙扎,新鮮卻不太敢看。

羅浮生走地雞

雞肉皮薄,脂肪不多,肉質嫩而富雞香。

龍蝦紅蟹

肉質細嫩幼滑,味道清甜爽口,質素有點喜出望外。

整體來說,價錢便宜,性價比高,沒想到藍地還有如此一個地方!
2018-09-29 193 浏览
網上搜尋到屯門有間人氣海鮮蒸鍋店,而我十分喜愛食海鮮,今天我慕名而來,餐廳後面仲有個私人停車場,可供給客人免費泊車太細心了😍入到店舖店員很有禮貌地招呼我們坐低,這裏地方十分寬敞的,環境十分之大,還有個戶外場,好有情調,主要係用木屋仔砌成而室內是一個全木制嘅小屋感覺十分溫馨,經店員介紹,他們的主打每樣都是活海鮮,我點了一個二人套餐價值498二人套餐先上的是他們自製的冷烏冬和沙律,有海蝦,龍蝦,大元貝,大花甲,北寄貝,貴妃蚌,聖子王好多種類這些花甲王烝得剛剛好,一食落口非常鮮甜,真係好新鮮,肉爽口冇得彈這個大扇貝非常之大粒,厚肉,不用加調味料都很好食大扇貝經過清洗後,所有嘅腸內都清洗得非常乾淨,令客人可以食得放心,職員話蒸3分鐘就剛剛好,海鮮完全不用配任何醬料都覺得好夠味,非常彈牙😁鮮甜😛海鮮嘅鮮味出晒嚟😋呢個二人餐入面有埋龍蝦食,性價比真係好高,喺街市買龍蝦一隻都起碼要$80,仲要係細細隻,蒸完五分鈡出嚟嘅龍蝦可以完全保持本身有嘅鮮味肉質仍然爽口又嫩滑二人餐入邊有四隻大蝦,蝦頭亦非常多膏,蝦肉又夠爽口,大蝦一早已用竹籤串起,令客人容易食用,廚師非常細心北寄貝夠大隻,又鮮甜又爽口全部海鮮都
而室內是一個全木制嘅小屋感覺十分溫馨,
這個大扇貝非常之大粒,厚肉,不用加調味料都很好食
北寄貝夠大隻,又鮮甜又爽口全部海鮮都非常新鮮,一路食一路讚不絕口
特大聖子肉厚,爽口,鮮甜,蒸3分鐘就食得,最重要是一粒沙都冇,清洗得非常乾淨😁啖啖肉
粥底煲好,好棉,望落雖然乜都冇,但非常鮮甜,所有海鮮既鮮味都浸入粥,職員話可以加一些生菜絲,不過我話唔需要,因為乜都吾加都可以食到好鮮味嘅粥
2018-09-25 225 浏览
有朋友之前食過呢間蒸海鮮話正,今日特登同男朋友去試試餐廳位於藍地大街,輕鐵藍地站落車行5分鐘左右就到,都幾易搵。入面有室內外坐位,坐外面都幾有feel,不過我地怕熱就揀室內坐。魚缸有好多生猛海鮮。我見大部份人都係點呢兩個套餐,加減散叫一兩樣食物,我同男朋友兩個怕食唔哂就只係單點左$398個套餐。一落完單侍應就先上左個麻醬拌冷烏冬同沙津,正好比我地醫一醫肚先,再開一開胃。有指示教你每一款海鮮需要蒸幾耐,仲有計時器提供,確保唔會蒸過龍。話甘快就上菜啦,不得不讚每一樣都洗得好乾淨,同好新鮮,個蝦同龍蝦上枱時仲識郁,估唔到個龍蝦斬開咗一半都仲郁到。食咗咁多款海鮮真係全部都好新鮮,唔需要調味已經有海水本身的咸鮮味,蝦有少少蝦膏,龍蝦肉蒸得剛好一d都唔鞋口,我個人最鍾意食聖子。依家餐廳搞緊個活動,每台可派一個代表單手撈起d蜆,撈到的就可以免費送你 撈到15粒或以上就可以進入第二關,搖兩次骰仔如果三粒一樣就可以送蟹。雖然我哋失敗左,但都撈到20粒蜆食。呢間餐廳有德國啤酒飲,仲有其他配酒小食例如德國香腸同豬手可以叫。食完蒸海鮮就開始食個粥底,吸收晒海鮮的鮮味再配上生菜絲,為呢餐作一個完美嘅句號。
有朋友之前食過呢間蒸海鮮話正,今日特登同男朋友去試試

,估唔到個龍蝦斬開咗一半都仲郁到。

。雖然我哋失敗左,但都撈到20粒蜆食

2018-09-17 183 浏览
早幾日見天氣冇咁熱 約埋朋友一齊去行山 行完山都天黑 朋友就車咗我哋嚟依度食晚飯 附近有得泊車呢度地方真係好大 門面只係一個鋪位 入面其實內有乾坤 自成一角 食飽飯可以同朋友喺花園度坐下傾下計 佈置非常有氣氛我哋叫左個四人海鮮餐 海鮮真係好新鮮 上檯之後都仲係識郁 見到佢出面好似海鮮檔咁放咗好多個魚缸養住啲海鮮 唔怪得咁新鮮啦呢個套餐真係幾抵 每人都係夾百幾蚊 已經有龍蝦食 海鮮攞嚟蒸可以保留番佢個鮮味 我覺得唔使點醬都ok 原汁原味仲有個大聖子 每人有一隻 喺出邊食可能要200蚊 所以真係幾抵 海鮮都有好多款 食完海鮮仲有隻黃油雞 啲肉好滑 絕對係平靚正

唔怪得咁新鮮啦
絕對係平靚正

2018-09-12 124 浏览
昨天與兩個舊同學到屯門跟一個中學老師脕膳,這老師是一個對飲食要求相當高,除講求食物美味還要顧及健康,而天聚源是這老師常常光顅的食肆,我們都想嘗試一下,一行四人到達天聚源後,大家就點了一個套餐,套餐有蝦,蟹,大聖子,花甲,貴花蚌,蜆,扇貝等等,還有滑嫩的雞全部都有專人為妳烹調,經驗豐富的專人, 對食物烹調的時間掌握得剛剛好,既熟透又不會過火,但值得一讚鍋内在烹調食物時已放下一些米,當在煑海鮮時,海鮮的晶華全落在鍋底内,吃完火鍋後,鍋底的美味粥剛剛好,不只海鲜美味,粥底更加更加好吃,我們現在明白老師為何時常光顧這食肆,這食肆的食物真的又鮮味,又健康,符合晒我們老師的要求。

2018-08-29 150 浏览
落大雨就要躲在室內喇🙉.🔺$398海鮮套餐套餐包括龍蝦、大蟶子、大扇貝、海蝦、花甲、桂花蚌、貝貝蜆、白沙蜆、特大蜆、走地雞、冷烏冬同沙律。蜆、蝦同龍蝦都好新鮮,上到枱仲識郁既,對不起喇今晚要食左你地。海鮮夠鮮甜,多餘既汁用黎整最後個粥底,令到粥好鮮甜🤤.另外服務都好好,雖然staff都好後生,但會用timer,主動幫你整野食,成個過程食得好自在,唔洗自己落手,岩曬我呢啲懶人。最後我覺得好飽。

落大雨就要躲在室內喇🙉
🔺$398海鮮套餐
最後我覺得好飽。
2018-08-29 122 浏览
由藍地大街淨係得茶餐廳嘅日子,到依家佢開特別嘅食肆開到成行成列,真係估佢唔到,平時都會食佢間西餐廳,今次見宵夜有特價,就去咗食依間蒸氣火鍋🚂七五折又真係幾抵😗😗經過佢個弄堂去到後院別有洞天,入到去見到大大個煲係枱尾,連住一個氣喉同蒸餾水,又真係幾特別😲煲底係生米,好緊張,好想食海鮮粥🍲上基本配料同沙律,一邊食沙律一邊等可以放海鮮😼✨有花甲、大蜆、沙白同貝貝蜆,貝貝蜆同沙白非常鮮甜,而且數量夠多🐿反而蚌冇咁鮮甜同好似老咗少少🤧因為海蝦冇哂,所以換咗花螺比我哋,份量都唔少,肉質鮮美😗😗💕帶子都幾甜,唔算厚肉,但都叫做唔錯🙈走地雞唔算肥,迫咗一陣雞油出嚟就更加健康🐔龍蝦係泰國嚟嘅,唔算重味但勝在夠彈牙,點埋豉油就完美🙆🏻最後嘅粥加葱加生菜,比想像中好味,加埋少少配料,我哋食哂成煲🤤宵夜嚟講真係幾抵食🚂🚂🚂

七五折又真係幾抵😗😗

煲底係生米,好緊張,好想食海鮮粥🍲

上基本配料同沙律,一邊食沙律一邊等可以放海鮮😼✨

帶子都幾甜,唔算厚肉,但都叫做唔錯🙈

走地雞唔算肥,迫咗一陣雞油出嚟就更加健康🐔

龍蝦係泰國嚟嘅,唔算重味但勝在夠彈牙,點埋豉油就完美🙆🏻

宵夜嚟講真係幾抵食🚂🚂🚂