2024-01-31 3622 浏览
呢幾日濕凍好適合食酸菜魚,朋友提議試吓被譽為酸菜魚嘅天花板太二酸菜魚。依家太二在香港有四間分店,香港人唔洗北上都可以食到,仲可經連結登記訂座勁方便!餐廳環境闊落好坐,設有自助茶水,每枱仲有個搞笑抽籤,一路聽到店員齊齊助力「吃魚拯救世界」,氣氛都幾開心吓。必點老壇酸菜魚!老壇子酸菜魚1-2人份 HKD258另外可以再加脆豆腐/紅薯粉 /金針菇大大嘅盤子邊寫住「酸菜比魚好吃」勁搞笑。冇得咁比架喎!酸菜系酸菜,魚系魚,魚肉嫩滑大塊,口感扎實又鮮甜,魚肉肉質頂誇誇,酸菜入口脆爽,酸度正岩,另加紅薯粉充滿飽足感。藤椒撈汁海鮮雞 被佢個菜名吸引,原黎系雞肉拼海鮮再淋上特製藤椒汁,充滿麻辣風味,卻不失清爽,麻辣程度自己控制。麻辣小酥肉賣相唔錯,即叫即炸香酥可口,仲配咗辣粉更惹味。芥末虾仁球大大粒蝦球口感彈牙,搭配芥末醬絕對夠香口。马蹄好椰清补涼好有驚喜!飲落有好多爆珠在口中爆開,口感好得意。

必點老壇酸菜魚!
老壇子酸菜魚1-2人份 HKD258

另外可以再加脆豆腐/紅薯粉 /金針菇
大大嘅盤子邊寫住「酸菜比魚好吃」勁搞笑。

藤椒撈汁海鮮雞

麻辣小酥肉
賣相唔錯,即叫即炸香酥可口,仲配咗辣粉更惹味。

芥末虾仁球
大大粒蝦球口感彈牙,搭配芥末醬絕對夠香口。

马蹄好椰清补涼
好有驚喜!飲落有好多爆珠在口中爆開,口感好得意。

2024-01-31 81 浏览
幾年前北上食過呢間太二酸菜魚覺得好食!近排佢地嚟咗香港,屋企人話想試下就去咗啟德Airside 分店,我地去到等左陣已經截位,可見其受歡迎程度!🍭好無骨氣雞爪($68)呢個好好食呀!無骨雞爪食得好暢快,口感爽脆,加上麻麻辣辣嘅醬料真係會食到上癮🤤 食晒成碟都覺得唔夠喉😂 🍭老壇子酸菜魚1至2人份($278)酸菜魚是必吃,有1-2人/3-4人份量,我地加$20落埋薯粉!酸菜魚好滑好香口!酸菜都好食!🍭蛋酥軟糍粑($48)佢嘅糍粑好食,熱辣辣上碟,咬落去口感好軟糯,加入黃豆粉及糖漿增添甜味🫶🏻🍭喜翻翻砂紅糖冰粉($22)冰粉比較少食,冰粉好滑溜,仲有唔同配料如涼粉、丸子、nuts等,口感豐富!🍭馬蹄好椰清補涼($28)呢個真係好岩食辣嘢飲😂 好清涼爽口,幫助解辣解膩!✨可經連結訂座很方便

🍭好無骨氣雞爪($68)

🍭老壇子酸菜魚1至2人份($278)

🍭蛋酥軟糍粑($48)

🍭喜翻翻砂紅糖冰粉($22)

🍭馬蹄好椰清補涼($28)
呢個真係好岩食辣嘢飲😂 好清涼爽口,幫助解辣解膩!

✨可經連結訂座很方便
2024-01-31 69 浏览
由深圳食到黎香港都要食佢🤩無論要排幾耐隊都要食,真心值得排嘅一間👍🏻老壇子酸菜魚1-2人份必點的好食到不得之了,先講下個魚滑到唔使咬個種嫩滑,酸菜都冇得輸惹味到呢,我加左粉絲吸晒d汁,正到唔識形容,一定一定要食。大滿貫小吃拼盤🥘有雞翼、蝦片、魷魚鬚、紅薯波波,小食都好豐富。蝦仁娃娃菜🥬有蝦仁香味加左小小肉粒,令到娃娃菜吸晒d湯味。馬蹄好椰清補涼🥣我同係講好清涼消暑,估佢唔到咁好味。我地再加左半碗白飯,佢半碗盛裝好搞笑🤣仲有陳皮、洛神花茶係任飲添。
老壇子酸菜魚1-2人份
大滿貫小吃拼盤🥘
有雞翼、蝦片、魷魚鬚、紅薯波波,小食都好豐富。
蝦仁娃娃菜🥬
有蝦仁香味加左小小肉粒,令到娃娃菜吸晒d湯味。
馬蹄好椰清補涼🥣
我同係講好清涼消暑,估佢唔到咁好味。
我地再加左半碗白飯,佢半碗盛裝好搞笑🤣
仲有陳皮、洛神花茶係任飲添。
用餐时段
2024-01-30 65 浏览
從前到深圳必食的太二酸菜魚🐟終於在香港開設了分店急不及待要馬上衝去試試餐廳裝潢與深圳無異都是以黑白色簡潔型格設計會主餐廳同樣提供免費自助洛神花茶區可以自已沖泡陳皮洛神花茶🫖好飲之餘仲有益養生另外餐廳亦有提供叉電線非常貼心至於食物方面當然必點酸菜魚✤ 老壇子酸菜魚一至二人份($258)魚肉嫩滑無骨而且每一片都很完整厚身每一口都非常滿足而酸菜亦非常出色夠酸夠爽太二強調酸菜比魚好吃便可見其對酸菜的信心加上微微辣味🌶️真的非常開胃另外加了金菇($20)和粉絲($20)令整體更豐富粉絲吸收了湯底精華味道一絕✤ 糊辣口水雞 ($68)有別於大部分餐廳所用的現成口水雞醬這碟口水雞的醬汁味道相當獨特麻香辣非常平衡而且味道不會過咸加上已去骨的雞肉🐔方便又好吃✤ 個個鍾意食雞翼($68)雞翼外皮香脆可口內裏仍保留肉汁雞翼醃得非常入味沾上蜜糖🍯芥末醬味道更有層次✤ 馬蹄好椰清補涼($28)椰汁🥥味好突出非常香甜總結太二在香港的分店同樣能發揮水準無論酸菜魚或其他小食都很出色絕對值得一試👍🏻而且太二可以經連結訂座非常方便
從前到深圳必食的太二酸菜魚🐟終於在香港開設了分店

好飲之餘仲有益養生
另外餐廳亦有提供叉電線
非常貼心

至於食物方面當然必點酸菜魚
✤ 老壇子酸菜魚一至二人份($258)
魚肉嫩滑無骨而且每一片都很完整厚身
每一口都非常滿足
而酸菜亦非常出色夠酸夠爽
太二強調酸菜比魚好吃便可見其對酸菜的信心
加上微微辣味🌶️真的非常開胃

另外加了金菇($20)和粉絲($20)
令整體更豐富
粉絲吸收了湯底精華味道一絕

✤ 糊辣口水雞 ($68)
有別於大部分餐廳所用的現成口水雞醬
這碟口水雞的醬汁味道相當獨特
麻香辣非常平衡而且味道不會過咸
加上已去骨的雞肉🐔
方便又好吃

✤ 個個鍾意食雞翼($68)
雞翼外皮香脆可口
內裏仍保留肉汁
雞翼醃得非常入味
沾上蜜糖🍯芥末醬
味道更有層次

✤ 馬蹄好椰清補涼($28)
椰汁🥥味好突出非常香甜

總結太二在香港的分店同樣能發揮水準
無論酸菜魚或其他小食都很出色
絕對值得一試👍🏻
而且太二可以經連結訂座非常方便

這陣子天氣實在太凍了,好友知道我又怕凍又喜歡吃酸菜魚,於是她便即興提議在最凍的那一天一起到「太二酸菜魚」吃酸菜魚。我們從沒有到過內地的「太二酸菜魚」,但在網上看到內地分店的環境基本上跟你香港分店差不多,都是光線充足,設計簡約,而這裏還有很多卡座,感覺非常舒適!此外,每一張枱上都有求籤筒,好讓客人在等待食物的時候求籤玩樂一番,所以我亦趁着有此機會,求了兩支籤,最終求到了兩支令人感覺良好的好籤。老壇酸菜魚$258.金針菇$20.紅薯粉$20酸菜魚份量十足,魚方面就用上非常嫩滑的鱸魚,同時每一塊鱸魚都相當大塊又頗厚身,而大部份魚片都是沒有魚骨的,所以吃上去口感非常好又方便!酸菜味道啱啱好,沒有過酸或過淡,湯頭亦做到恰到好處,不會過酸或過辣,還帶點麻,整個味道都非常討人喜歡!此外,我們還加了爽口的金針菇和口感帶少許煙靭的紅薯粉,兩者都跟湯頭十分匹配,紅薯粉又吸收了湯頭的精華,吃上去都特別滋味!大滿貫小吃拼盤 $82拼盤包括印尼蝦片、炸薯粒、雞翼和炸酥肉。每一款小食都炸得香脆不油膩,還可以因應自己的喜好配上旁邊的辣粉和蜜糖芥末醬來吃。整個拼盤裏,我自己最喜歡的是炸酥肉,它沒有炸得乾柴,而且非常鬆

老壇酸菜魚$258.金針菇$20.紅薯粉$20

大滿貫小吃拼盤 $82

整個拼盤裏,我自己最喜歡的是炸酥肉,它沒有炸得乾柴,而且非常鬆化,酥肉吃上去有肉香味之餘,還帶點甘香,所以不消一會兒,我便把它傳全清了!

蝦仁娃娃菜 $48

吃過濃郁的酸菜魚和香口的小食拼盤,再吃清一點的娃娃菜就最好不過!娃娃菜清而不寡,吃上去清甜可口,再配以鹹香的午餐肉和鮮甜的蝦仁一起吃,配搭得宜又美味!

楊桃百香果檸檬茶 $28

本以為這裏名物只有酸菜魚,誰不知這裏的楊桃百香果檸檬茶也非常美味!它的甜酸度調教得恰到好處,味道開胃醒神,喝得到百香果的味道,也沒有蓋過檸檬香,美味得我們連續點了兩杯!

陳皮洛神花茶 (免費任飲)

自助花茶區擺放了陳皮、洛神花和熱水,這裏提供的熱水就是沖花茶的最佳溫度,介乎在60-70 °C,同時亦有溫馨提示陳皮和洛神花的份量以調配一杯美味的花茶,真的非常貼心!這杯花甜甜酸酸,十分開胃 ,加上這陣子非常寒冷,喝上熱飲,感覺都特別舒適!

總括而言,現在不用北上就可以在香港吃得到他們酸菜魚,實在是方便!加上亦可透過社交平台私訊他們獲取訂座link,訂座後有QR code,這便省卻了排隊的時間!加上這裏不論是食物還是飲品都很美味,服務又不錯,所以我們也想着回訪了!
2024-01-23
用餐时段
2024-01-30 46 浏览
▫️老壇⼦酸菜⿂( $𝟐𝟓𝟖)🍲⿂⾁質緊實夠滑, 用上鮮味嫩滑既鱸⿂製成🐟自家製既酸菜酸度適中🥬唔會太淋或太硬, 整體食落去唔會太油膩👍🏻▫️大滿貫小吃拼盤 ($𝟕𝟖)特別推介佢個炸酥肉, 外層炸到好酥脆入面依然鮮嫩, 配合埋⿇辣調味, 麻香味濃🌶️😍▫️蛋酥糍粑 ($𝟒𝟖)比起一般既糍粑有小小唔同, 加入左蛋酥,食個陣再沾上黑糖醬, 軟糯香甜🥰▫️蝦仁娃娃菜湯鮮菜嫩 ($𝟒𝟖)娃娃菜吸滿湯汁, 加埋午餐肉同蝦仁提味🦐, 唔錯既選擇🥬👍🏻
▫️老壇⼦酸菜⿂( $𝟐𝟓𝟖)

▫️大滿貫小吃拼盤 ($𝟕𝟖)

▫️蛋酥糍粑 ($𝟒𝟖)

▫️蝦仁娃娃菜湯鮮菜嫩 ($𝟒𝟖)
2024-01-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 老壇子酸菜魚
with over 500 branches globally, @taierhkmacau has finally launched in hong kong with multiple locations 💫 signature suan cai (sauerkraut) and fish 🍲 tilapia fish fillets 🐟 pickled cabbage 🥬 peppercorns 🌱 and chilli peppers 🔥 perfect balance of spicy, sour, and numb 🌶️ an array of sides and snacks 🥢 various desserts and drinks 🧋 and complimentary herbal tea 🌺全球超過500間分店 @taierhkmacau 終於進駐香港 連開分店 💫 招牌酸菜魚 🍲 酸辣麻香 🔥 鱸⿂片 🐟 老壇子酸菜 🥬 花椒 🌱 辣椒 🌶️ 各款小菜 小吃🥢 甜點 飲品 🧋 仲有免費花茶 🌺 🍲 老甕酸菜魚 (1-2 人份量) HKD$258suancai and

🍲 老甕酸菜魚 (1-2 人份量) HKD$258
suancai and fish for 1-2 person
太二立下「酸菜魚就一種味道,就用一種魚、一種辣度, 不加辣也不減辣」
鱸⿂無骨 🐟 啖啖肉 細嫩緊實
老壇子酸菜 🥬 醃製30天 爽脆開胃
雖然酸辣度固定 🌶️ 酸辣麻香 恰到好處
▫️紅薯粉 🥢 + HKD$20 煙韌滑溜 吸滿湯汁
▫️金針菇 enoki mushroom 🍄 + HKD$20 軟嫩爽脆

🍤 芥末蝦仁球 HKD$78
fried crispy prawn topped with mustard
芥末沙律醬 💛 微辛帶甜
蝦仁球香脆 🍤爽口彈牙 滋味可口

🥬 蝦仁娃娃菜 HKD$48
braised baby cabbage with chicken soup
娃娃菜鮮嫩 雞湯鮮甜 🐓 配蝦仁 🦐 午餐肉粒 🍖

🐣 蛋酥軟糍粑 HKD$48
egg coated glutinous rice rolls with brown sugar
蛋香酥脆 軟糯煙靭

🍵 花茶 self serve herbal tea
自助花茶區 陳皮 🍊甘甜香醇
洛神花 🌺 微酸清香 降血脂 抗氧化

⭐️ 可經連結訂座 簡單又方便

📍 @airsidehk 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 地下G003-G004號舖 🇭🇰
  • 芥末蝦仁球
  • 蝦仁娃娃菜
  • 蛋酥軟糍粑
  • 西瓜椰椰冰
深圳人氣酸菜魚係香港都有分店啦,朋友都有係深圳食過,味道都差唔多,價錢亦唔算差太遠~出邊有個吧枱可以自己沖花茶,分別提供左陳皮同洛神花~因為真係太多人,可以經官網鏈接登記信息及訂座,完成後會有二維碼,到店出示就可入座,唔洗等方便好多~🔹二人份酸菜魚($258)份量好多,酸菜真係好好味,魚肉片亦好嫩,仲有白蘿蔔片,全部材料都好入味!🔹蹄筋麻婆豆腐($78)係新出嘅菜式,夠辣夠送飯一流,加咗蹄筋粒幾得意!🔹好冇骨氣雞腳($68)朋友推介必點,夠晒啦,雞腳爽口入味~🔹蛋酥糍粑($48)亦係朋友推介必點,糍粑夠軟夠煙靭,配埋紅糖醬非常好味!🔹楊桃百香果檬茶($28)都幾解,如果怕辣嘅話建議點椰汁嗰個會比較解辣~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 9/10環境: 9/10CP值: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 8.5/10
服務: 9/10
環境: 9/10
CP值: 8/10
推介值:8/10

• 蛋酥糍粑
  • 好冇骨氣雞腳
2024-01-26 60 浏览
🤩香港終於有得食啦🤩唔方便返大陸嘅朋友,都可以食到太二酸菜魚❤️店舖乾淨企理,一入舖頭店員熱烈歡迎👏🏻👏🏻店舖裝修格局同內地一樣,花茶紙巾免費👍🏻😎😎嚟到呢度主要當然食酸菜魚啦😎😎為咗可以放任咁食一餐酸菜魚😆所以我哋兩個人叫咗個三至四人份量嘅~🍉《老壇子酸菜魚》~$388因為幾個朋友一齊食,都食得唔夠喉🤭(係我最愛嘅酸菜魚😆真係好香,幾多地方食唔到,酸菜同魚一樣咁好食,魚片非常大片,而且好滑,連湯送飯真係會令人回味無窮)🍉西瓜椰椰冰粉~$22(小丸子、西瓜、冰粉、椰子片⋯⋯喜歡佢唔會太甜,解辣一流)🍉楊桃百香果檸檬茶~28(呢個配搭非常清新開胃👍🏻)

🤩香港終於有得食啦🤩
唔方便返大陸嘅朋友,都可以食到太二酸菜魚❤️

店舖乾淨企理,一入舖頭店員熱烈歡迎👏🏻👏🏻
店舖裝修格局同內地一樣,花茶紙巾免費👍🏻
😎😎嚟到呢度主要當然食酸菜魚啦😎😎

為咗可以放任咁食一餐酸菜魚😆
所以我哋兩個人叫咗個三至四人份量嘅~
🍉《老壇子酸菜魚》~$388
因為幾個朋友一齊食,都食得唔夠喉🤭

🍉西瓜椰椰冰粉~$22
(小丸子、西瓜、冰粉、椰子片⋯⋯喜歡佢唔會太甜,解辣一流)

🍉楊桃百香果檸檬茶~28
(呢個配搭非常清新開胃👍🏻)
  • 西瓜椰椰冰粉
  • 楊桃百香果檸檬茶
2024-01-26 417 浏览
約咗朋友去Airside 那邊食飯同行街我哋之前上網看了一輪,原來呢度新開了[太二酸菜魚],我朋友之前食過話好好食😋原來呢度每枱最多招呼4 個人,坐位好濶落好好座👍🏻廚房是半開放式,可以看到廚房內環境。店員跟我們說明,用手機點枱上的QR code就可以落單,好方便👍🏻可以手機即時付款或到店門口付款也可。枱面有個求籤筒,好盞鬼🤣店內有自助花茶提供,是洛神花 + 陳皮我覺得飲完可以撇除口腔嘅味道 除了酸菜魚外, 還有好多嘢食, 有小食、涼菜、雲吞、飯、麵,等等。我哋點咗: 🐟 老壇子酸菜魚1至2人份 $258 + 紅薯粉 $20店員上菜時有句口號(講普通話),不過我聽唔清楚佢講咩😅好鬼搞笑原來魚可以咁滑! 係鱸魚來的,原條魚切片,魚頭魚尾也見得到。酸菜魚個湯係麻辣,雖然舖頭口號說:「酸菜比魚好吃」,但我覺得魚片非常之咁好食!索了麻辣湯汁!朋友說,味道跟深圳食的是一樣 「佢隻辣,唔係死辣,係回甘嗰隻,食得過癮!」紅薯粉係寬粉,煙煙韌韌,吸晒湯汁嘅味道,好好味! 🐓 大滿貫小吃拼盤$82 有雞翼、雞柳、薯寶及蝦片有辣椒粉同芥末醬,呢度嘅炸嘢好出色,就算唔點醬汁都好好食!🥚蛋酥軟糍粑$48 同個
約咗朋友去Airside 那邊食飯同行街

枱面有個求籤筒,好盞鬼🤣

店內有自助花茶提供,是洛神花 + 陳皮
我覺得飲完可以撇除口腔嘅味道

🐟 老壇子酸菜魚1至2人份 $258 + 紅薯粉 $20

朋友說,味道跟深圳食的是一樣
「佢隻辣,唔係死辣,係回甘嗰隻,食得過癮!」

紅薯粉係寬粉,煙煙韌韌,吸晒湯汁嘅味道,好好味!

🐓 大滿貫小吃拼盤$82
有雞翼、雞柳、薯寶及蝦片
有辣椒粉同芥末醬,呢度嘅炸嘢好出色,就算唔點醬汁都好好食!

🥚蛋酥軟糍粑$48
同個名一樣,外面酥,入面軟糯,加上醬汁,好好味!

🥤楊桃百香果檬茶 $28
整個組合是清新嘅,酸酸哋,好解渴!

以後唔使特登搭車上大陸食酸菜魚👍🏻
老壇子酸菜魚
大滿貫小吃拼盤
蛋酥軟糍粑
楊桃百香果檬茶
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ太二酸菜魚早前通關後不斷有人流一窩蜂北上消費太二酸菜魚更是一眾消費者目標不少內地的商店都開始於香港商場開業不用花大量時間過關亦可以置身於內地食店店舖位於啟德新商場「ᴀɪʀ sɪᴅᴇ」由整體包裝及裝修均與內地分店搬字過紙一樣店員的服務質素食物的味道均與內地分店9成9相似上至店員的衣著及口號下至座位抽櫃的差電線及檯面的抽籤筒唯一不同的地方是「商場有冷氣」唔洗食到身水身汗🔸 限定 藤椒撈汁海鮮雞 $68ʜᴋᴅ內有蜆肉、蝦、手撕雞肉、青瓜配上另上的辣汁食材夠冰凍,辣汁調味辣度剛好非常開胃,推薦🔸老壇子酸菜魚 1-2人份 $258ʜᴋᴅ店舖的開放式廚房可以給予客人見到店員將鱸魚肉走油再上檯的時間不足一分鐘能夠保持到魚肉的爽口每片啖啖肉,配上酸辣適中湯底配薯粉或飯均非常合適🔸蛋酥軟糍粑 $48ʜᴋᴅ沾滿蛋漿後再炸配上黃豆粉及紅糖漿每次都必點🔸奶凍綿綿紅豆冰 $28ʜᴋᴅ🔸馬蹄好椰清補涼 $28ʜᴋᴅ兩杯飲品都足料味道不錯好有感覺好似係內地攞住手搖入店的感覺😂總括如果一時引起想返內地食酸菜魚但又唔想長途跋涉的話的確是一個非常方便的選擇太二酸菜魚 (ᴋᴀɪ ᴛᴀᴋ)📍
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

太二酸菜魚

早前通關後不斷有人流一窩蜂北上消費
太二酸菜魚更是一眾消費者目標
不少內地的商店都開始於香港商場開業
不用花大量時間過關
亦可以置身於內地食店
店舖位於啟德新商場「ᴀɪʀ sɪᴅᴇ」

由整體包裝及裝修均與內地分店搬字過紙一樣
店員的服務質素
食物的味道均與內地分店9成9相似
上至店員的衣著及口號
下至座位抽櫃的差電線及檯面的抽籤筒
唯一不同的地方是
「商場有冷氣」唔洗食到身水身汗

🔸 限定 藤椒撈汁海鮮雞 $68ʜᴋᴅ
內有蜆肉、蝦、手撕雞肉、青瓜
配上另上的辣汁
食材夠冰凍,辣汁調味辣度剛好
非常開胃,推薦

🔸老壇子酸菜魚 1-2人份 $258ʜᴋᴅ
店舖的開放式廚房
可以給予客人見到店員將鱸魚肉走油
再上檯的時間不足一分鐘
能夠保持到魚肉的爽口
每片啖啖肉,配上酸辣適中湯底
配薯粉或飯均非常合適

好有感覺好似係內地攞住手搖入店的感覺😂

總括如果一時引起想返內地食酸菜魚
但又唔想長途跋涉的話
的確是一個非常方便的選擇

太二酸菜魚 (ᴋᴀɪ ᴛᴀᴋ)
📍 sʜᴏᴘ ɢ003, ɢ/ғ, ᴀɪʀsɪᴅᴇ, ᴋᴀɪᴛᴀᴋ
2024-01-25 129 浏览
同朋友去食酸菜魚,大把人龍,好彩女朋友收得早,一早拎定位👏🏻👏🏻‼️‼️吃魚拯救世界🌍服務員每枱上魚時都會呼叫歡迎語~⋄👍🏻酸菜比魚好吃|自家研發酸菜,醃製接近30日,「控溫」、「控濕」散發出一股酸香爽脆味道,令人垂涎欲滴 😋⋄📍香港連開4間分店尖沙咀|九龍城|九龍塘|沙田====—====—====—====—🐟老罈子酸菜魚3至4人份($388)•紅薯粉($20)酸菜魚是太二酸菜魚的招牌菜,酸菜的酸味和魚的鮮美完美結合,湯頭鹹香鮮甜,酸菜香爽脆口,魚肉嫩滑無比,讓人回味無窮😜紅薯粉經過烹煮後,煙韌Q彈,掛湯力一流,搭配酸菜魚的湯汁,口感豐富🤟🏻⋄🐄亂刀雙椒炒牛肉($118)牛肉切成小粒,配以紅椒、綠椒、芹菜等,再加以調味,使得惹味無比,風味一足,伴白飯吃一流😄⋄🦐芥末蝦仁球($78)蝦仁球外脆內嫩,芥末的辣味使蝦仁球更加開胃🤤⋄🐥好無骨氣雞爪($68)雞爪沾滿麻辣紅油,醬料調味得宜,屬一流下酒佳品👍🏻⋄🥬蝦仁娃娃菜($48)清爽的娃娃菜搭配鮮嫩的蝦仁,豐富且味道鮮美😜⋄🍜重慶頂流碗雜麵($48)重慶特色麵食,配以豆蓉、肉醬等配料,豐富濃郁☺️⋄🥞蛋酥軟糍粑($48)口感獨特,外酥內軟,吃起

‼️‼️吃魚拯救世界🌍服務員每枱上魚時都會呼叫歡迎語~

📍香港連開4間分店
尖沙咀|九龍城|九龍塘|沙田

====—====—====—====—

🐟老罈子酸菜魚3至4人份($388)
•紅薯粉($20)

🐄亂刀雙椒炒牛肉($118)

🦐芥末蝦仁球($78)

蝦仁球外脆內嫩,芥末的辣味使蝦仁球更加開胃🤤

🐥好無骨氣雞爪($68)

雞爪沾滿麻辣紅油,醬料調味得宜,屬一流下酒佳品👍🏻

🥬蝦仁娃娃菜($48)

清爽的娃娃菜搭配鮮嫩的蝦仁,豐富且味道鮮美😜

🍜重慶頂流碗雜麵($48)

重慶特色麵食,配以豆蓉、肉醬等配料,豐富濃郁☺️

🥞蛋酥軟糍粑($48)

口感獨特,外酥內軟,吃起來香甜可口😛

🧀芝士紅薯波波 ($48)

紅薯波波搭配芝士,口感綿密,甜而不膩😍

🍚一碗飯($12)
飯粒米香十足,搭配上亂刀雙椒炒牛肉吃一流,非常開胃😎

🍉西瓜椰椰冰粉($22)

西瓜和椰子的味道相互襯托,清涼的甜品為豐富的晚餐作結😜
====—====—====—====—

2024-01-19
2024-01-25 97 浏览
太二終於喺香港開幕呀,依排係咁聽到唔同媒體介紹佢,搞到我即刻book左去食晚餐,而且佢啲Booking都幾full下一入到去環境都企理,而且花茶可以免費飲,紙巾嗰啲都可以免費拎。咁嚟到太二梗係要一定要一份酸菜魚,佢嘅酸菜魚好大份,而且好夠辣同酸。好適合陪住白飯嚟食,而且兩個人嘅話完全夠飽。我仲叫咗一個小食拼盤,有雞翼,蝦片,薯寶同埋小酥肉。佢個雞翼超級好食,建議大家都試吓佢嘅雞翼。雖然出邊有免費嘅花茶自己沖,但係想飲凍嘢嘅話,都不妨叫一下佢嘅飲品,我叫咗佢嘅紅豆冰。甜到飲落去都舒服,而且都多配料喺入邊。如果想訂位嘅話,記得去返佢嘅網站度訂會容易啲book。

如果想訂位嘅話,記得去返佢嘅網站度訂會容易啲book。
2024-01-25 62 浏览
呢間酸菜魚喺內地一直都好出名✨ 近排見佢喺香港好快咁開咗幾間分店見佢定價比內地唔係貴好多🤔 所以就同朋友嚟試吓~想講真係超級多人 我哋去啟德分店星期五晚市19:00前已經冇得再拎飛😨 所以有興趣嘅朋友仔記住要早啲嚟或者book位先 佢哋有link可以訂座好方便❣️✔️老壇子酸菜魚 $258雖然佢標榜酸菜比魚好食 但係講唔停覺得佢嘅魚質素都好好 厚薄適中 而且夠滑!湯底雖然有點偏油 但係酸味啱啱好 麻感極重🌶️ 唔食得辣嘅人記住嗌定杯凍飲🙈 入面仲有好多酸菜同萵筍 我哋仲加咗紅薯粉同埋金菇 講唔停超推紅薯粉 煙靭吸湯 正🥰✔️糊辣口水雞 $68佢同出邊嘅口水雞唔同 係已經撕咗成一絲絲嘅雞肉 肉質就不過不失🤏🏻紅油係唔辣偏惹味嗰種 份量唔算多但係overall幾好食🥰✔️麻辣小酥肉 $52酥肉香脆可口 不會太油膩😚✔️馬蹄好椰清補凉 $28

✔️老壇子酸菜魚 $258

✔️糊辣口水雞 $68

✔️麻辣小酥肉 $52
酥肉香脆可口 不會太油膩😚

✔️馬蹄好椰清補凉 $28
📍太二酸菜魚 🔎九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 地下G003-G004號舖----心癢癢突然想吃酸菜魚,就來了香港最近新開的這家太二。他們有好幾個分店(九龍灣、啟德、沙田、尖沙咀),這次來的是啟德店。餐廳裝修雅緻摩登,跟之前去的深圳分店差不多,開放式廚房,也令人倍感安心。.店員服務態度挺好,每張枱備有充電線和插頭,可以給客人免費充電,亦有免費紙巾提供,挺貼心的。.🐟老壇子酸菜魚(1至2人份)($258)主打酸菜比魚好吃,酸菜確實比他家酸菜魚餐廳出色,爽爽脆脆不太鹹。魚質嫩滑鮮甜,湯汁酸鹹並重,比起坊間的酸菜魚,湯底胡椒味較突出,喜歡不喜歡很看個人口味啦。表面灑上片片菊花,貌相很精緻。.🦐限定-藤椒撈汁海鮮($68)材料有蝦、蟶子、青瓜和雞絲等等,看似簡簡單單,但加上酸酸甜甜帶點麻椒香的辣汁後,就瞬間變得豪不普通。撈汁是上桌之後自己加的,儀式感滿滿。.🥟蝦仁嘅鐘水餃($48)不過不失,有原味和辣味,其實辣味也只是另外給辣豉油,原味非常清淡,最正的吃法是把餃子加到藤椒撈汁海鮮的撈汁裡面浸泡一下再吃,好像紅油抄手那樣,非常不錯。.🍉西瓜椰椰冰粉($22)低甜清新,非常解辣,椰子凍加上冰粉
📍太二酸菜魚
----

🐟老壇子酸菜魚(1至2人份)($258)

🦐限定-藤椒撈汁海鮮($68)

🥟蝦仁嘅鐘水餃($48)

🍉西瓜椰椰冰粉($22)
低甜清新,非常解辣,椰子凍加上冰粉嘅嶄新組合,出乎意料地比傳統嘅黑糖冰粉更正,加上椰子🥥脆片,香口之餘,口感亦非常不錯。

🥬乾葱菌菇灼菜心($38)
菜心有批到外層嘅渣位,令到每一條入口都青脆嫩口。