昨天和好朋友放工了吃個晚飯, 本想去吃日本菜, 怎知度度都爆棚~ 之後朋友說不如去打邊爐, 所以就立即上op看看, 發覺旺角瓊華有一間叫好一煱 價位只是hkd 158 , 9:30pm入座就收hkd 138 , 但就可以任飲任食足足2.5小時!!! 真心覺得抵食, 所以就walkin入了~ walkin 真的很長龍><" 在門外站了一會兒才安排入座, 下次都係早啲訂枱了~ 入座後, 可以正式點餐, 個人覺得食物選擇都不算少! 先說說湯底, 二人可自己選雙拼, 三拼(一個窩) 而7-11人可選二個鍋, 12人以上可以3個窩! 湯底選擇共有10款, 包括有鮮茄薯仔牛尾骨鍋, 椰子雞湯, 香茜皮旦, 四川麻辣,醉雞等等 我們二人點了二款, 分別是鮮茄薯仔牛尾骨鍋和香茜皮旦 湯底有鮮味, 淡淡的不錯! 而 鮮茄薯仔牛尾骨鍋內有鮮茄, 薯仔和二件牛尾骨, 用材不賴! 接着是自選任飲任食火窩配料, 項目足有幾十款, 大路的手切肥牛, 美國肥牛, 牛根腩, 花膠, 海鮮(蜆), 各式丸丸, 蝦, 脆肉魚腩, 豬柳肉, 羊肉, 豬肚, 雞片都有 還有各式餃餃, 蔬菜, 豆腐, 菰菰 ,
昨天和好朋友放工了吃個晚飯, 本想去吃日本菜,
怎知度度都爆棚~

之後朋友說不如去打邊爐, 所以就立即上op看看,
發覺旺角瓊華有一間叫好一煱
真心覺得抵食, 所以就walkin入了~

入座後, 可以正式點餐, 個人覺得食物選擇都不算少!
先說說湯底, 二人可自己選雙拼, 三拼(一個窩)
而7-11人可選二個鍋, 12人以上可以3個窩!
我們二人點了二款, 分別是鮮茄薯仔牛尾骨鍋和香茜皮旦

還有各式餃餃, 蔬菜, 豆腐, 菰菰 , 如要每樣都試齊, 相信要有二個大肚tum!
另外, 2人還會送一個名貴點的配料, 我們點了生蠔, 份量很多! 我們一個女生都分到4-5隻!

飲品方面亦是任飲, 我們要了一jar 竹遮芧根精, 甜度不大, 甜甜地清清涼涼又解熱氣~

我們簡單點了滑牛, 墨魚滑, 芝士丸, 生菜, 花腸和一些生菜~

來評一評分~

牛丸- 好好味, 充滿牛肉清香, 而且咬下去很有肉質的那款,二人份量會有6粒, 比平時食的山竹牛肉更好味!

脆肉魚腩 - 不腥, 薄薄的一片灼幾下就ok, 肉質爽脆

帶子- 普通, 灼熟後變細粒, 而且有砂(細粒)

牛栢業- 水準, 沒有哥士的怪味, 灼熟沾豉油好味

蓮偶- 好爽好脆, 肉又厚, 正!

滑牛- 是粥鋪的滑牛, 灼熟又軟又滑, 是我必吃的項目

芝士丸- 流心的, 芝味豐富, 不能不試

魚皮- 應該是入貨的, 脆脆的好味

生蠔 - 份量很多, 入口很粉, 有滿滿的蠔味, 完全冇腥味,好味!

蜆 - 鮮味十足, 女生多吃有補血作用

墨魚滑- 失望, 很腥, 咬下去完全無彈性, 應該不新鮮, 原碟放下

其它整體不錯, 以百多元來吃2.5小時, 相當抵吃!

好一鍋海鮮火鍋專門店
旺角彌敦道628號瓊華中心11樓

2017-10-25
2017-10-25 1827 浏览
一年四季都離不開火鍋,火鍋已經成為香港人飲食文化中不可或缺的一環,無論一人火鍋,還是大顆親朋好友一起圍爐也大受歡迎,今晚我們兩口子又出動吃火鍋了﹗是次選了旺角好一鍋,一來地點方便,二來價錢優惠⋯來到好一鍋,火鍋的香氣四溢,氣氛十足⋯晚上7:30前離座成人只需$138,我們8時才到,成人每位都是$158,就可以任飲任食2個半小時,時間上都比很多火鍋店長呢﹗選擇雖然不算很多,但對經常打邊爐的我們來說,其實很多時都是食那幾款食物,所以貴精不貴多,質素還是比較重要,另外有幾款額外收費的店長特價推介,有三文魚刺身、美國桶蠔和桂花蚌,Nosir忍不住另外點了美國桶蠔⋯飲品都是自助無限飲的﹗醬油方面也齊全⋯好一鍋最抵是湯底,無論雙拼還是三拼也不另外收費,7-11位有兩個湯鍋,12位以上更有3個湯鍋,人多真的可以試齊十款湯底啊﹗火鍋來說湯底真的很重要,有好的湯底,就算不沾任何醬油都可以帶出食物原有的味道,我們選了鮮茄薯仔牛尾骨鍋和木瓜魚尾湯鍋,要讚鮮茄薯仔牛尾骨鍋好夠茄味,而且內裡的牛尾骨牛味很重,而木瓜魚尾湯相對清甜,奶白色的魚湯很吸引,一個濃味,一個清甜是火鍋的最佳組合﹗手切肥牛、美國肥牛、西班牙
一年四季都離不開火鍋火鍋已經成為香港人飲食文化中不可或缺的一環,無論一人火鍋,還是大顆親朋好友一起圍爐也大受歡迎,今晚我們兩口子又出動吃火鍋了﹗是次選了旺角好一鍋,一來地點方便,二來價錢優惠⋯

來到好一鍋,火鍋的香氣四溢,氣氛十足⋯

飲品都是自助無限飲的﹗

醬油方面也齊全⋯

手切肥牛、美國肥牛、西班牙白豚肉完全滿足我們2個食肉獸~

牛肉脂肪比例適中,肉質嫩滑,不油不膩,可以多吃一點⋯咔⋯

另外打邊爐必備的響鈴、水餃還有手打丸也不錯⋯

美國桶蠔
美國桶蠔勁肥大,鮮味十足⋯

煮熟後仍然大大隻蠔~

甜品還有自助雪糕機,是日供應乳酪雪糕,這餐真的算是大滿足﹗
2017-10-19
$222.2 (宵夜)
美國桶蠔
2017-10-23 346 浏览
晚上放工後和大頭仔閑逛旺角,看到瓊華有平價$158任食火鍋!兩個貪的人當然忍不住誘惑!一頁餐紙上的食物都可以任點。湯底選了椰子雞湯和泰式冬陰功湯雙拼。點過湯底後馬上調醬料選食物!醬料有麻醬和類似沙茶醬的,乾濕蒜,蔥和辣椒。值得一提那湯底,足料的關係湯底很香濃!真的有椰子在內,還有好幾件雞件。而冬陰公的香料也不容忽視,還有海鮮和蝦在內,鮮味十足!而食物質素也不錯,我個人特別喜歡吃蜂巢豆腐、灸燒芝士丸。走單情況不算太嚴重,值得欣賞。火鍋後還有雪榚呢!經濟之選!推介呢!
晚上放工後和大頭仔閑逛旺角,看到瓊華有平價$158任食火鍋
兩個貪的人當然忍不住誘惑!

一頁餐紙上的食物都可以任點。

湯底選了椰子雞湯和泰式冬陰功湯雙拼。

點過湯底後馬上調醬料選食物!
醬料有麻醬和類似沙茶醬的,乾濕蒜,蔥和辣椒。

值得一提那湯底,足料的關係湯底很香濃!
真的有椰子在內,還有好幾件雞件。
而冬陰公的香料也不容忽視,還有海鮮和蝦在內,鮮味十足!
而食物質素也不錯,我個人特別喜歡吃蜂巢豆腐、灸燒芝士丸。

走單情況不算太嚴重,值得欣賞。

火鍋後還有雪榚呢!

經濟之選!推介呢!

2017-10-09
2017-10-22 1479 浏览
今天有朋友約我聚一聚,佢話想食火鍋,我就即說去旺角的好一鍋,果度好底食,任飲任食材料新鮮,地方雅潔,好適合邊食邊倾計,我都去過好多次,每次都全場滿座要等位,就知道係好啦!我們選了芫茜皮蛋和馬來沙嗲皇做湯底。見到店長推介的餐紙好吸引,朋友想食蠔,所以我們加錢要了美國桶蠔。美國桶蠔:好新鮮,大大隻又飽滿,份量也不少,灼熟後好爽口又鮮味,真的值得推介!水魷魚、鵝腸、豬肚都是爽口火鍋材料,都好新鮮,鹅腸,豬肚洗得乾乾淨淨,没有異味。豆腐、鮮蝦雲吞、滋補花膠:雲吞皮薄鮮蝦爽口,花膠雖然是普通的花膠仔,但都有口感,骨膠原也很豐富。是日推介海鮮,每天都有不同的,總之一定是最新鮮的,今天就是蜆,鮮甜又沒有沙。生猛海蝦:生猛新鮮,鮮甜彈牙,可以食多幾轉。三寶丸:全部手打,非一般急凍肉丸,有豬肉丸、墨魚丸、鲮魚球,用新鮮材料手打成滑,做成丸,鮮甜爽口彈牙!白鱔片、脆鲩片:爽口彈牙,記得只需灼一灼,不要灼太耐。還有其他數拾款新鮮火鍋料,適合不同口味的食客。多種蔬菜類中,我最喜歡皇帝菜,只需灼一灼就食得,香味有點似唐好,好味!食完火鍋,記得食甜品,乳酪雪糕,為完美的好一鍋火鍋餐劃上完美的句號!

我們選了芫茜皮蛋和馬來沙嗲皇做湯底。

生猛海蝦:生猛新鮮,鮮甜彈牙,可以食多幾轉。

白鱔片、脆鲩片:爽口彈牙,記得只需灼一灼,不要灼太耐。

還有其他數拾款新鮮火鍋料,適合不同口味的食客。

2017-10-11
2017-10-13 1683 浏览
秋風起啦啦啦~~~終於真係有涼意有秋意啦邊爐友又係時候出動啦今晚同埋另一邊爐友去左間有得任飲任食既火鍋店,本身都驚有伏,但朋友話佢已經食過幾次,叫我唔洗擔心先黎既當然係基本“混醬”啦,自己中意點溝都得配料都真係幾多選擇,單係肥牛都有“手切肥牛”同“美國肥牛”兩款可以揀,而湯底就雙拼都唔洗加錢汽水凍飲都係自取任飲,唔想飲凍野既就可以好似我地咁飲佢地一jar jar既竹庶茅根,暖暖地唔太甜都幾好飲我地湯底揀左“鯊魚骨猴頭菇鍋”拼“ 胡椒鹹菜豬肚鍋”;前者較清,後者胡椒味濃肥牛之中我就中意手切肥牛多啲,雖然無美國肥牛咁多油香,但手切肥牛既牛肉味較濃,所以就更岩我心水之後我同朋友都想食蠔,見佢啲蠔做緊特價都唔係貴,所以就嗌返份“美國桶蠔”HKd$128+10%黎滿足下自己先每隻蠔都有手掌咁大架就算滾熟左都無乜點縮水~依然大大隻!食落鮮味無沙而旁邊既蜆係當日既精選海鮮,同樣大大粒,食落鮮甜無沙,呢個蜆仲可以任食添任食邊爐有種好,就係自己想食乜就點乜,而黎既份量又唔會太多,唔洗驚浪費!我地嗰晚都點左其他配料一齊食,質素都唔錯自己就最欣賞佢地既“手打墨魚丸/滑”同埋“脆魭魚腩/片”,脆魭encore
秋風起啦啦啦~~~
終於真係有涼意有秋意啦

邊爐友又係時候出動啦

先黎既當然係基本“混醬”啦,自己中意點溝都得

每隻蠔都有手掌咁大架

就算滾熟左都無乜點縮水~依然大大隻!食落鮮味無沙

我地嗰晚都點左其他配料一齊食,質素都唔錯

自己就最欣賞佢地既“手打墨魚丸/滑”同埋“脆魭魚腩/片”,脆魭encore左兩三次都仲係既爽脆又肥美

最後食飽仲可以自己吱返杯Froyo做甜品

喺7點幾呢啲食飯既黃金時間食足兩個半鐘都係HKd$158+10%,而且全晚都無乜點漏單,店員又唔會粗聲粗氣,服務態度都唔差,性價比真心幾高
2017-10-12
2017-10-01 316 浏览
一班朋友聚舊,最好莫過於去自助放題類餐廳。由於進場時間較早,不需等候太久便能入座, 這家火鍋店使用鴛鴦鍋,可讓食客選兩款不同口味的湯底,選擇頗多,結果選了四川麻辣和馬來沙爹鍋。除了放題紙上的食物外還可選加錢的配料,我們額外點了美國桶蠔。份量相當多,而且十分厚肉,從桌上也能聞到蠔的鮮味,可見相當新鮮。肉類雖然種類多,但也不是每一款也好吃。當中羊肉比較出色,牛肉只屬一般,亦難以分辨兩款牛有何分別。豬肉片則比較失望,不但口感較韌,而且味道不太新鮮,不值一試。火鍋當然少不了響鈴和炸魚皮,在百味於一鍋的滾湯下迅速烚再放進口,濃味的湯底再加上酥脆的口感的確回味無窮。可惜兩款炸物可能因存放問題而失去卜脆感。最後值得一提的是放在角落的乳酪雪糕。提供兩款口味,分別是原味和士多啤梨味。旁邊還有不少配料例如棉花糖和彩虹糖等,令雪糕錦上添花。

2017-09-20 2435 浏览
今晚個朋友好有雅慶話想去打邊爐 係旺角好多選擇 花多眼亂 所以由個朋友決定 佢就話食過好一鍋係瓊華11/F 我印象中佐敦都有分店 好彩早到如果唔係就要等好耐 坐低卡位就見到門口好多人了 伙計跟手送上調味料架 基本蒜蓉麻醬沙爹蔥粒 還可以食足2.5 小時 因為價錢經濟實惠 人均$158 + 10 % 任飲任食 啤酒亦只需$10支 甚至某品牌還做promotion $10 5罐添 講真我相信一分錢一分貨 但係火鍋料一定要新鮮囉 湯底更加要有要求 今次我選左椰子雞湯 朋友揀左胡椒鹹菜豬肚湯底 可以各有所好 湯底都足料 食物碌完都會吸收埋d精華 其他配料應有盡有 可惜兩個人食得唔多 所以每樣都少許 啱晒 本人覺得回本必叫海蝦 新鮮肉質彈牙 有膏添 還有蜆 元貝 無限添加 牛柏葉朋友極喜愛 唔係漂到無味個d 牛肉就有手切同美國肥牛 超薄食幾碟都無問題 當然口感唔及散叫咁正 但都可以啦 手打丸同墨魚滑都唔錯 真係多選擇 蔬菜都多選擇同乾淨新鮮 基本野都齊 麵食種類 烏冬 公仔麵 魚皮夠脆口 即食放湯也配合還有加錢嘅店長推介 我見到我鐘意嘅桂花蚌 $68 忍唔住就order左 都新鮮夠爽脆 有

湯底都足料
食物碌完都會吸收埋d精華

牛柏葉朋友極喜愛 唔係漂到無味個d

手打丸同墨魚滑都唔錯 真係多選擇

蔬菜都多選擇同乾淨新鮮 基本野都齊 麵食種類 烏冬 公仔麵

魚皮夠脆口 即食放湯也配合

還有加錢嘅店長推介 我見到我鐘意嘅桂花蚌 $68 忍唔住就order左 都新鮮夠爽脆 有嚼頭 3

2017-09-19
好耐都無打邊爐啦 一黎到就可以自己較左個汁先 有好多選擇 佢地個麻醬好好食 有少少似花生醬 撈烏冬真係一流 另外有個沙茶醬好惹味 好好食 可以搭配蔬菜之後我地叫左個安格斯肥牛 賣相好靚 油脂分佈分明 雖然比較薄 但咁都食到好濃既牛肉味 唔錯特別推介呢度既蔬菜 本身都無乜期望 點知棵棵都好新鮮 無爛無黑咁 同埋食落好清甜 可以落肉之前先食菜 咁又可以打個底無咁肥 又可以食到更加甜既湯底架最後不得不提就係可以自助雪糕 有提子牛奶兩溝 味道唔會太甜 唔錯 有消化餅碎可以加 好驚喜

2017-09-11 302 浏览
收工先來肚餓行到瓊華中心,見到有幾間火鍋,就上咗嚟11樓。任食最好啦,咩都可以叫,吾唔使諗咁多^_^揀咗個冬陰公湯底同埋皮蛋芫荽湯底,冬陰公同底個味道會比較出啲有得任食海鮮,每一疊嘅份量都有小小,啱晒我哋嚟食啦。可以每一樣都試試。食到凌晨兩點。可以下次再食下。
收工先來肚餓
行到瓊華中心,見到有幾間火鍋,就上咗嚟11樓。

任食最好啦,咩都可以叫,吾唔使諗咁多^_^

2017-09-06 245 浏览
天氣再熱都阻唔到我想食火鍋嘅心無錯想食火鍋係唔分季節嘅最好可以食嘅地方方便又就腳所以嚟咗佐敦呢幢大廈因為朋友食過其他樓層未食過呢間所以我哋今日就試吓呢間好唔好食價錢都算平同埋抵食百零蚊一個人除咗飲食之外仲有得加錢食啲再好食啲嘅我見到有安格斯肥牛就叫咗一碟另外呢度有得揀湯底有辣有唔辣可以雙拼五個人仲可以三拼我就揀咗個清清地嘅椰子雞湯鍋同埋沙嗲鍋椰子雞湯好清甜唔會好熱氣嘅感覺而且好重味精沙爹就夠香濃食之前有各種醬料可以自己條配有各種汽水嘢飲任飲檸檬茶可樂都有安格斯肥牛終於嚟到同幅相一模一樣架!仲要超好味超重牛味又有油花脂肪分布均勻點滾都唔會老另外一定要試墨魚滑彈牙又爽口呢度仲有炸魚皮食浸埋啲湯雙重享受啲菜都好新鮮我叫左啲通菜條條都要翠綠食完之後仲有得食雪糕係乳酪味嘅仲可以自己揀配料為呢個豐富嘅晚餐畫上完美嘅句號
天氣再熱都阻唔到我想食火鍋嘅心

食之前有各種醬料可以自己條配

有各種汽水嘢飲任飲
檸檬茶可樂都有

安格斯肥牛終於嚟到
同幅相一模一樣架!

仲要超好味超重牛味

食完之後仲有得食雪糕
係乳酪味嘅仲可以自己揀配料

為呢個豐富嘅晚餐畫上完美嘅句號

2017-09-06 367 浏览
朋友請食飯,一心打算幫他省錢,便去吃$158 任食火鍋,怎料到他一坐下便說要加錢食靚肥牛。其實任食食物選擇不算少,我覺得不需要加錢,不過朋友請客,朋友話事。加$128的安格斯極品肥牛,好靚!味道比任食的手切肥牛好,肉質比較滑。大大碟的,都抵食的!但我覺得手切肥牛都不錯,不會太肥,而且味道都可以。食物都是細細碟,大部份的都是4件的,最適合為食的我。食物味道不過不失,沒有驚喜,亦沒有使人失望。有帆立貝!一元硬幣的大小,沒想到百幾蚊的任食都有帆立貝。這是菜心苗,看起來比較老,但食的時候,都不是太老,而且不會苦。我最怕苦的菜心,還好這個不苦。這頓任食火鍋真的很抵食,雖然食物都是平常的味道,但勝在價格相宜,環境乾淨!

但我覺得手切肥牛都不錯,不會太肥,而且味道都可以。
有帆立貝!一元硬幣的大小,沒想到百幾蚊的任食都有帆立貝。
2017-09-04 196 浏览
番茄薯仔鍋我至愛,番茄味好濃仲有牛肉味。另一邊係木瓜魚尾湯。雖然係任食,份量都唔錯,樣樣都幾新鮮你會見到種類都唔算少,仲有特別野,好似台式魚子腸,香蔥雪魚腐咁,鍋都好多種,下次可以試下椰子雞鍋同冬陰功鍋肥牛當然一定要牛,脂肪同肉的比例都唔錯驚喜係脆肉魚玩,非常好食,食左幾碟,任叫唔嬲魚皮餃都幾好食,蟹柳好鮮味巢穴豆腐,吸收晒湯汁,好好食冬爪食返中禾味道濃既肉鮮雞好大份,食質都唔錯,煮好之後會滑,好好食

雖然係任食,份量都唔錯,樣樣都幾新鮮

肥牛當然一定要牛,脂肪同肉的比例都唔錯

驚喜係脆肉魚玩,非常好食,食左幾碟,任叫唔嬲

魚皮餃都幾好食,蟹柳好鮮味

巢穴豆腐,吸收晒湯汁,好好食

冬爪食返中禾味道濃既肉

鮮雞好大份,食質都唔錯,煮好之後會滑,好好食
2017-09-02 272 浏览
之前去過佐敦店,都幾好呀,啲份量都多,今次再去旺角試下,因為兩個湯底都唔洗加錢,其他出面個啲又要加錢。一座底就見到有螞蟻,都算啦,都係一隻,點知見到牆又有一隻😰,即刻扣分,好啦,叫左野食,上既速度較慢,黎到既份量,每樣兩粒?手切牛得兩片?我明明寫2,正常都應該係兩碟,唔係兩片,寫響玲,寫4,又係黎兩件。只覺得好失望,可一不可再😡😡

只覺得好失望,可一不可再😡😡
2017-09-01
2017-09-02 287 浏览
Book左七點半!七點三到左等到八點半都入唔到。但係後面黎啲walk in同人數嘅就不斷放😡最後都仲要搭枱😡😡啲野食不過不失啦。但係服務態度極差啦😡😡😡😡
Book左七點半!

最後都仲要搭枱😡😡

啲野食不過不失啦。但係服務態度極差啦😡😡😡😡

2017-08-20 373 浏览
我與同行6位朋友提早電話訂座,訂了8點。當時訂座亦有說明可能要8:30才會有位置,我們接受並理解,認為上一輪任食的食客在8:30才完結離開。當天是朋友生日,我們帶著蛋糕7:40左右便到達貴店,貴店當時亦有很多客人在店外等候。時間久了,到了8:30,進店的只有兩批食客左右,我們便上前查詢,店員說等多5分鐘。說我們排在第一位,我們便等,一等便差不多9時了,再上次詢問,說9:15前,當時有很多等候的在嘈,有幾批也是電話訂座8點的,亦有幾批是8點來walkin。但大家卻得到相同待遇,就是仍沒有位。我們素未謀面的食客都看到一個離譜的畫面,店員把一批只是等候了十多分鐘的食客放進場。原因是,店員在排位的紙上只寫了姓氏和人數,姓陳姓何的多的是。在我旁的陳先生極不滿,等了一小時多沒有位,但另一位陳先生卻很快便入座。1.貴店若沒有能力去應付超額的客人請不要接受那麼多訂座和walkin。眼見在外等候的超過30位客人。2.貴店會否選擇更好的方式去排位?為何不選擇留下客人電話或是分配編號去避免問題發生?最後很掃興,要生日的朋友一起等候一個多小時,大家亦剛下班很餓很累,所以沒有等下去便走了。不會再次前往貴店在貴店

在貴店樓上16/F的大鍋口本是我們首選,但他們早就表示fullbooking才選擇到貴店。想不到同一大廈裡,會有不同的待遇。
2017-08-18