2021-12-27 612 浏览
這家店已經在佐敦屹立了二十多年,因為疫情,終於也要結業了...當年因為在佐敦一帶學花,所以認識了這家上海小館~除了食物出色外,還有一種人情味~因為爺爺嫲嫲是上海人,所以對上海菜有個情意結~記得第一次來試的是銀芽鱔糊,好久沒有嚐過的味道~之後銀芽鱔糊好像沒有了,就開始試不同的麵餐~個人最喜歡的是這個鎮江小排骨~又香又甜的鎮江醋,把小排骨煮得非常入味~湯底不是隨便的白開水,喝下去會有種甜味~麵底是上海麵,但又不會太軟爛~而且每一碗都會配上超多雪菜跟葱,實在是單吃這碗麵都覺得好吃~其次還有油炆筍,香濃的味道滲入每條筍~大部份都是非常幼嫩的筍尖~但當然無可避免有部份較老有渣的~這個也是我每次必點的~不論是配麵或是小食~這家的嫩雞煨麵也是一絕~因為用上了砂窩雲吞雞的湯底~有香甜的雞湯底,煮甚麼都好吃~最難忘的還有店面的姨姨們,人都很好,也很會推介食物~有一位肥姨姨令我忍像最深刻~她總是會主動為外藉遊客介紹菜式,也會逗得他們哈哈大笑~不過...這篇是第一次給他們寫的食評,也是最後一篇了...因為這家餐廳十二月底便會結業...帶著我學花一年的美好記憶,一併消失了...期待未來會在香港某處看見他們再開
當年因為在佐敦一帶學花,所以認識了這家上海小館~
除了食物出色外,還有一種人情味~

因為爺爺嫲嫲是上海人,所以對上海菜有個情意結~
記得第一次來試的是銀芽鱔糊,好久沒有嚐過的味道~
之後銀芽鱔糊好像沒有了,就開始試不同的麵餐~

個人最喜歡的是這個鎮江小排骨~
又香又甜的鎮江醋,把小排骨煮得非常入味~
湯底不是隨便的白開水,喝下去會有種甜味~
麵底是上海麵,但又不會太軟爛~
鎮江骨上海麵

其次還有油炆筍,香濃的味道滲入每條筍~
大部份都是非常幼嫩的筍尖~
但當然無可避免有部份較老有渣的~
這個也是我每次必點的~
不論是配麵或是小食~
油炆筍

這家的嫩雞煨麵也是一絕~
因為用上了砂窩雲吞雞的湯底~
有香甜的雞湯底,煮甚麼都好吃~
最難忘的還有店面的姨姨們,人都很好,也很會推介食物~
有一位肥姨姨令我忍像最深刻~
她總是會主動為外藉遊客介紹菜式,也會逗得他們哈哈大笑~

不過...這篇是第一次給他們寫的食評,也是最後一篇了...
因為這家餐廳十二月底便會結業...
帶著我學花一年的美好記憶,一併消失了...
期待未來會在香港某處看見他們再開業吧~
2021-12-24
鎮江骨上海麵
油炆筍
  • 鎮江小排骨
  • 嫩雞煨麵
2021-10-18 585 浏览
返夜學前肚餓路經吃D嘢⋯門口貼哂米芝蓮相信唔會差⋯點知一食⋯心裡兩個字「垃圾」飯唔熱又生米、炒個牛肉唔香丶無鑊氣⋯碗碟筷子「淋刺刺」,廚房旁邊食物唔新鮮,似由中午到夜晚,放足多個小時😫完全唔掂!
返夜學前肚餓路經吃D嘢⋯
門口貼哂米芝蓮相信唔會差⋯
點知一食⋯心裡兩個字「垃圾」
完全唔掂!
2021-10-16 407 浏览
叫左一般上海店都有得食既上海粗炒, 豬扒湯麵, 味道極度一般 , 小籠包, 豆沙窩餅, 銀絲卷都想叫, 不過無😞Btw, 咁都攞米芝蓮,我附近屋村既都好食過佢🥲都真係無下次🤣
2021-09-10 467 浏览
Lunch想食上海野,佐敦食上海野都有兩三間既,而呢間「好好上海小館」係呢一區都已經好多年,好多年前都有幫襯過佢~味道都ok既!下午有啲好抵食既套餐!鎮江小排骨麵$38小排骨既份量比想像既多🙂味道甜甜酸酸,肉質都唔錯!幾好幾好!!麵應該係上海麵,食落爽口、帶點梘水味🤔麵上面有酸菜,撈埋一齊食好正👍🏼豆漿+$5好耐冇飲豆漿,呢度既都幾好飲!性價比高既上海菜,可惜離我有啲遠,如果唔係一定會成日幫襯😛
下午有啲好抵食既套餐!
鎮江小排骨麵$38
麵應該係上海麵,食落爽口、帶點梘水味🤔
麵上面有酸菜,撈埋一齊食好正👍🏼

豆漿+$5
好耐冇飲豆漿,呢度既都幾好飲!

性價比高既上海菜,可惜離我有啲遠,如果唔係一定會成日幫襯😛

2021-07-31
  • 鎮江小排骨麵
2021-06-10 653 浏览
好熱! 今年感覺特別熱!定係我肥?上咗師傅辦公室一轉, 之後買外賣歸家!打算係好好上海小館買完外賣, 就係門口打的歸家!點咗一個回鍋肉, 魚香茄子同酸辣湯.優點: 1, 最大優點係個外賣盒好精美, 分上下兩層, 看圖就清楚了解.2, 不論魚香茄子定回鍋肉, 都有一個上海菜特式, 味道比較甜, 而味道亦都係我杯茶.缺點一大籮:1, 坐係餐廳內等外賣,冷氣不足!2, 蔥油餅生煎飽鍋貼小籠包一律欠奉!3, 酸辣湯係一股好死嘅酸味, 無辣味, 飲唔哂放底咗.4, 魚香茄子魚香不足, 甚至魚香都見唔到!5, 回鍋肉豬肉不足.6, 雖然係寫明6點后加8蚊, 但絕對難以接受!冷氣都唔足夠要收多8蚊, 下次重點幫襯?
好熱!

今年感覺特別熱!

定係我肥?

上咗師傅辦公室一轉, 之後買外賣歸家!

打算係好好上海小館買完外賣, 就係門口打的歸家!

點咗一個回鍋肉, 魚香茄子同酸辣湯.

優點:

缺點一大籮:

1, 坐係餐廳內等外賣,冷氣不足!

2, 蔥油餅生煎飽鍋貼小籠包一律欠奉!

3, 酸辣湯係一股好死嘅酸味, 無辣味, 飲唔哂放底咗.

4, 魚香茄子魚香不足, 甚至魚香都見唔到!

5, 回鍋肉豬肉不足.

外卖自取
身為上海人嘅我其實真係唔係好鍾意食上海料理皆因媽咪生前成日要食食到好苦悶但自從媽咪走咗上海料理就成為我懷緬佢嘅途徑之一而呢間上海料理對於我更加特別有意義因為當年我媽住伊院時 我都會喺呢度買吓外賣畀佢食其實呢間餐廳 喺我讀中學時期好似已經存在大大話話都有成三十年歷史我幫襯嗰日係午市時段 離奇地唔算多人 而且餐廳衛生程度算係可以接受 (本來想去亞龍咖哩 但衛生程度真係接受唔到 )所以就坐低咗而不嬲好酸辣湯嘅我 唔想齋食酸辣麵咁寡就點咗個酸辣三拼餃子麵首先佢跟餐加錢個凍檸茶已經令我幾滿意因為落咗成四塊檸檬 好真料實料(但茶味就唔夠咯)然後個麵嚟到就更加嚇人唔單止有六隻水餃 仲有好多好多麵連我咁大食嘅人 都焗住食剩好多 建議細食嘅你點嗰陣嗌少麵講番味道 呢個三拼餃子真係好驚喜佢哋分別係素餃、韮菜豬肉同津白豬肉 講真 三款餃子入面嘅菜都好新鮮素餃夠清新、 韮菜夠惹味、津白夠清甜 食完六隻都唔覺滯但係個麵哩 就麻麻哋唔知係咪因為份量太多 佢哋「琼」埋一箸同埋唔知係咪因為跟酸辣湯嘅關係食食吓 佢會由彈牙嘅幼麵變成糊爛嘅煨麵但係咁 係唔影響味道嘅 都係好食嘅至於個酸辣湯表現亦合乎標準 仲有啲刺激感添整
身為上海人嘅我

所以就坐低咗
而不嬲好酸辣湯嘅我 唔想齋食酸辣麵咁寡
就點咗個酸辣三拼餃子麵

首先佢跟餐加錢個凍檸茶已經令我幾滿意
因為落咗成四塊檸檬 好真料實料(但茶味就唔夠咯)
然後個麵嚟到就更加嚇人
唔單止有六隻水餃 仲有好多好多麵
連我咁大食嘅人 都焗住食剩好多 建議細食嘅你點嗰陣嗌少麵

講番味道 呢個三拼餃子真係好驚喜
佢哋分別係素餃、韮菜豬肉同津白豬肉
講真 三款餃子入面嘅菜都好新鮮
素餃夠清新、 韮菜夠惹味、津白夠清甜
食完六隻都唔覺滯

2021-04-28
  • 酸辣湯
  • 餃子三拼
2021-04-27 345 浏览
週末出尖沙咀行街最怕就係晚餐要周圍搵位,所以今次提早左6點半就食晚餐!舒舒服服唔洗同人迫!今次帶友人黎我幾鐘意既一間上海老店,其實熟客都會知呢到係拎過米芝連既餐廳!而且好多旅客為此而來!由於早來今次有卡位坐,今日點餐由友人發板!分別揀左兩個餐,一個係豐衣足食營養餐(晚市$78)- 冷盤美味薰魚,主食招牌擔擔拉麵 + 鮮味湯羹(+8)+熱豆漿(+5)。另一個係商務客飯套餐 ($55+$8晚市+$8假日)醬爆雞丁配菜飯(+$8)加溏心蛋及郊外油菜加酸辣湯($8)。雖然價錢比以前上升了一點點,但仍是算抵食的餐廳!擔擔拉麵依舊可選辣度,不過今次麻醬味不足,而菜飯則有點涼!但其他食物都係好好食,薰魚甜甜的,兩個湯都是同以前一樣保持水準!而溏心蛋真係做到流心!
2021-03-15 913 浏览
砂鍋雲吞雞套餐 $388 (另包3餸) 以下會再每碟分別評價。.一行5人,9:20pm去到,剩返45分鐘要食晒,點餐過程,侍應好好招呼,亦見我們人多,建議了這個餐最食,雲吞雞加3個餸,$388,我們便點了這個套餐。.👇砂窩雲吞雞套餐餐牌.餐廳還有很多選擇,我們急於點餐要十點前食完,故止只影多了這張,其實還有很多。.套餐一共4餸 ($388): (全部4分):🐔砂窩雲吞雞⭐️⭐️⭐️⭐️🐟松子魚⭐️⭐️⭐️⭐️🍆魚香茄子⭐️⭐️⭐️⭐️🥚賽螃蟹⭐️⭐️⭐️⭐️.🐔砂窩雲吞雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️太餓了,大家一人吃了一些才醒起要影相😅😅✅份量大✅雞🐔肉多而有味 (好多餐廳的雲吞雞的雞係無乜味)✅湯好飲✅菜、火腿等都多✅雲吞也不錯.🐟松子魚⭐️⭐️⭐️⭐️✅好大條✅炸得鬆化,仲好快上,廚房勁👍.🍆魚香茄子⭐️⭐️⭐️⭐️✅除茄子同肉外,還有菇,夠多料.🥚賽螃蟹⭐️⭐️⭐️⭐️總結:✅每碟都有⭐️⭐️⭐️⭐️4分,味道好✅份量大而足料✅快靚正✅服務好
👇砂窩雲吞雞套餐餐牌

套餐一共4餸 ($388): (全部4分):
🐔砂窩雲吞雞⭐️⭐️⭐️⭐️
🐟松子魚⭐️⭐️⭐️⭐️
🍆魚香茄子⭐️⭐️⭐️⭐️
🥚賽螃蟹⭐️⭐️⭐️⭐️
🐔砂窩雲吞雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️
太餓了,大家一人吃了一些才醒起要影相😅😅
✅份量大
✅雞🐔肉多而有味 (好多餐廳的雲吞雞的雞係無乜味)
✅湯好飲
✅菜、火腿等都多
✅雲吞也不錯

砂窩雲吞雞

🐟松子魚⭐️⭐️⭐️⭐️
✅好大條
✅炸得鬆化,仲好快上,廚房勁👍

松子魚

🍆魚香茄子⭐️⭐️⭐️⭐️
✅除茄子同肉外,還有菇,夠多料

魚香茄子

松子魚
魚香茄子
賽螃蟹
2021-01-27 464 浏览
You don't get fresh thin shanghai noodles much thinner than the type they serve here. Served in soup, they are, surprisingly, still pleasantly chewy when you eat them fresh out of the kitchen. However, during the course of eating, they do tend to get a bit clumpy and soggy, which I guess could be avoided if you gobbled it all up quickly.I got the fatty beef dan dan noodles ($48) which really hit the spot on a cool winter's day. Spiciness is a bit lacking, even if you order "big spicy", and I fou

I got the fatty beef dan dan noodles ($48) which really hit the spot on a cool winter's day. Spiciness is a bit lacking, even if you order "big spicy", and I found that I needed to add chilli oil and soy sauce to enhance the flavour. The soup is flavoured with salted vegetable and dried shrimp, so expect little kicks of flavour as you eat your bowl.

Fatty beef was simply added on top after blanching, and it was a bit disappointing that it was not infused with any particular flavour. A shame, I think next time I'd rather get the fried pork chop as my choice of protein, at least that requires some kitchen skill!

Nevertheless, it was still good for the price, and I ate the whole tasty bowl as the serving size was perfect.
Fatty beef dan dan noodles
Fatty beef dan dan noodles
2020-12-12 514 浏览
今日落佐敦行街 經過好好 諗起好耐冇食過上海嘢 就同friend 行入去醫下肚入到去最驚喜嘅係 竟然好好加左有奶茶咖啡呢種西式茶飲!!食物依然保持住以前嘅水準 出來嘅都熱辣辣 味道都適中 至於新加嘅奶茶同檸檬茶 熱奶茶香滑 茶味都出 唔會比奶味掩過 檸檬茶大杯抵飲 仲有四塊檸檬! 紅茶味都好濃 估唔到上海舖嘅西式茶飲同普通茶餐廳有得fight!令我最佩服係上海舖嘅一班老伙計佢地肯改 肯學 肯做 見佢地手法都幾熟練 而且又快手 沖出來又好飲呢個時勢好多地方經營都好困難大家都可以襯呢個艱難既pandemic 階段多多支持下呢d小店!順帶一提原來佢地依家仲有檸檬薏米水 下次來一定要試下!鍾意養顏嘅朋友都唔好錯過啊

入到去最驚喜嘅係 竟然好好加左有奶茶咖啡呢種西式茶飲!!
食物依然保持住以前嘅水準 出來嘅都熱辣辣 味道都適中
至於新加嘅奶茶同檸檬茶
熱奶茶香滑 茶味都出 唔會比奶味掩過
檸檬茶大杯抵飲 仲有四塊檸檬! 紅茶味都好濃
估唔到上海舖嘅西式茶飲同普通茶餐廳有得fight!
令我最佩服係
上海舖嘅一班老伙計佢地肯改 肯學 肯做
見佢地手法都幾熟練 而且又快手 沖出來又好飲
呢個時勢好多地方經營都好困難
第一次到這家店進食點了鎮江小排骨菜飯和暖豆漿上餐速度極快 大概相隔2分鐘便上齊了豆漿是我喝過最差的 一直都不期望餐廳的豆漿會很濃郁但只少也有點味道但這家餐廳的豆漿 真的是淡如水 一點豆味都沒有 我倒不如喝杯水另外主菜 鎮江小排骨菜飯 叫了少飯沒有少飯一吃下去 就後悔來了這家店吃排骨竟是凍的 彷彿放了一整天連加熱炒下都懶得做而且肉質非常乾、硬、粗糙 菜飯雖是暖 但菜十分少因為肚餓 才把它吃下去最後走去收銀結帳時同收銀員講排骨是凍的她竟然回我 對 因為這是冷盤當時十分驚訝 上網找了許多鎮江小排骨的做法 都沒有一個食譜是說冷盤
第一次到這家店進食

叫了少飯沒有少飯
一吃下去 就後悔來了這家店吃
排骨竟是凍的 彷彿放了一整天
連加熱炒下都懶得做
而且肉質非常乾、硬、粗糙
菜飯雖是暖 但菜十分少
因為肚餓 才把它吃下去

最後走去收銀結帳時
收銀員講排骨是凍的
她竟然回我 對 因為這是冷盤
鎮江小排骨菜飯加暖豆漿
2020-10-06
開頭諗住去吃果間又串又盛果間厚多士加意粉,剛剛就是經過這間小店,見他外面有哂價錢,即是唔係劈遊客的小店,跟住就算啦,和老婆入去食,叫上海粗炒和一個水餃麵,粗炒有返哂真正果種味和質感,老婆話個水餃麵都很出色,下次要試試獅子球和 回鍋肉飯,掛住食…一張相都冇影,絕對唔似我作風,下次補貼😆
2020-08-30
  • 上海粗炒
  • 豆漿
2020-08-30 699 浏览
有位朋友..見親佢都會大讚好好上海小館一試難忘.大概聽左10幾次後,前排特登同大食仔外賣晚餐😛·🥟鎮江醋撈餃($38)加入大量香蔥,賣相吸引!好多粒好抵食,但水餃皮好厚😣麻麻地·🍚鎮江小排骨菜飯($50)送粟米羹~食左一啖後wow左一聲,大食仔叫既總係特別好食🤣小排骨細細粒一口size,甜甜酸酸配飯一流😋份量超足,2個人share都得😙·🍜擔擔豬扒麵($48)送豆漿🥛應該堂食會好味d...外賣返到去d麵痴埋哂,質感好淋欠彈牙~加埋杰身湯底,成件事無哂胃口😢不過花生醬味超級香濃,豬扒大大塊,價錢又好抵!可以再試一次既....順路既話☹️·🥬三鮮津白($78)發現我地真係好大食😂一飯一麵一餃子一湯一豆漿再炒碟菜🤗超足料,火腿;紅蘿蔔;菇菌;蝦仁;津白💫味道清甜😋不錯👍🏻·📍好好上海菜館佐敦柯士甸道105號地下E2鋪

📍好好上海菜館
佐敦柯士甸道105號地下E2鋪
2020-06-21 663 浏览
本來以為好好已經結業,今日竟然見到開返 夜晚個餐諗唔到食咩 就走入去試下啦!入到去都繼續係原班人馬,服務態度同以前一樣咁親切,食物水準都keep 得到係度。坐底叫左個薰魚($38) 雞絲粉皮($34) 上海排骨麵($38)薰魚嘅甜度適中,炸完都唔會太油太膩,亦唔會太硬,都十分惹味雞絲粉皮嘅麻醬同出面嘅唔同 唔係比日式嘅,而係舊式個隻麻醬 麻醬味道都好適中 分量都好足排骨麵嘅湯底唔係味精湯 食完亦唔會好口渴 排骨稍微有d遜色 硬左少少 但都唔會好油 另外麵軟硬適中 唔會太糊 亦冇煮唔熟嘅感覺全餐整體性價比都頗高👍🏻味道 7.5/10環境:7.5/10價錢:8/10回頭度: 7.8/10
本來以為好好已經結業,今日竟然見到開返
薰魚嘅甜度適中,炸完都唔會太油太膩,亦唔會太硬,都十分惹味

排骨麵嘅湯底唔係味精湯 食完亦唔會好口渴
全餐整體性價比都頗高👍🏻
味道 7.5/10
環境:7.5/10
價錢:8/10
回頭度: 7.8/10
2020-03-27 782 浏览
想搵D平平地既野食,見兩點幾唔太多人就入左黎。最近想食多D菜,於是就叫左素餃麵。落order既時候店員都好細心咁提醒我個麵唔係全素,因為係豬骨湯底。一落完單店員都俾左杯豆漿我,過多唔夠5分鐘就上埋個麵,速度好快。都幾抵食,$38蚊,4粒餃子。仲有一杯豆漿。比起外面買既盒裝豆漿,佢地既豆味重D,都幾好飲。而麵既質地都唔錯,唔會太淋。味道唔太濃,幾岩我口味。餃子入面就有蘿蔔、木耳、菜、粉絲,都有D咬口。不過皮太厚,感覺半個餃子都係皮。整體黎講,份量都OK夠飽,又抵食,味道都OK。不過呀姐洗碗,個大筒有時係大場搬出搬入,亦有幾滴水滴左落地,衛生唔算特別好。
想搵D平平地既野食,見兩點幾唔太多人就入左黎。
素餃麵

都幾抵食,$38蚊,4粒餃子。仲有一杯豆漿。
比起外面買既盒裝豆漿,佢地既豆味重D,都幾好飲。
而麵既質地都唔錯,唔會太淋。味道唔太濃,幾岩我口味。

整體黎講,份量都OK夠飽,又抵食,味道都OK。
2020-03-27
素餃麵