2016-07-06
忽然想食上海菜,帶埋阿爸阿媽黎試下。阿姐態度超級殷勤,唔知係咪睇得出我地係生客?我地點左$278既餐,有酸辣湯、醉雞、炒鱔糊、咕嚕肉,另外點左上海湯面。酸辣湯落得太多醋了,除此之外都ok既。醉雞唔係新鮮雞,但係雞肶肉都係嫰滑好味,啖啖都有花雕味。韮菜炒鱔糊好啱餸飯,口味比較清淡又口感豐富,好味。咕魯肉居然舊舊都獅子頭咁大粒,有啲嚇親。咕嚕汁唔係好突出,肉丸味道就好濃,肉質有咬口,不過份量太大食唔晒。上海湯面個湯好濃好香,我飲左一半。d椰菜都入味,個面居然係梘水面,點菜時阿姐話粗面係同烏冬,估唔到幼面都唔係上海面,阿媽其實想食中面既(粗同幼都唔啱)。個茶唔係特別香,但非常解渴。呢一餐我同阿爸都覺得ok,阿媽點唔到雲絲卷、鍋貼、小籠包同(真正既)上海面,好唔滿意,話呢間唔係正宗上海野喎,睇黎第日都係要自已黎食了。
酸辣湯落得太多醋了,除此之外都ok既。
醉雞唔係新鮮雞,但係雞肶肉都係嫰滑好味,啖啖都有花雕味。
韮菜炒鱔糊好啱餸飯,口味比較清淡又口感豐富,好味。
個茶唔係特別香,但非常解渴。