2022-09-02 645 浏览
在荔枝角工作了十多年,一直沒光顧好好運(沙嗲牛肉麵關注組名店),直到好好運在半島大廈重開,我去朝聖一下。在半島大廈地下轉入店中,店員安排座位落單到上菜一氣呵成(戰鬥格)。餐點極速上桌,吃得出牛肉不是被鬆肉粉醃得淋到沒有質感,厚切紅腸很有咬口不過不夠脆口;關注組組員說加炒蛋是至尊,感覺普普通通;麵質是硬和爽身之間;湯底夠濃不夠香;咖啡是普通茶記水準太多奶,感覺有點膩。沙嗲牛肉麵餐收費$50,當作午餐可以一試。
沙嗲牛肉麵餐
2022-08-24
  • 沙嗲牛肉麵
2022-09-01 442 浏览
在沙嗲牛關注組長期的榜內荔枝角看似有許多餐廳 選擇其實不多吃回老店才是最好的半島大廈裡 比較難找到的秘密地方沙嗲牛肉米通 配炒蛋和雪菜肉絲沙嗲牛肉公仔麵 配午餐肉和煎蛋米通的長度挺長 軟糯口感公仔麵的麵感不會太易軟 也不吸湯發漲整碗沙嗲醬給的剛好有帶花生沙嗲香的醬汁 略偏鹹口要混合湯底才算好吃 不過也算正常水準牛肉份量不少 肉質滑嫩有咬口本身牛肉和沙嗲有伴炒 牛肉帶有沙嗲味其實配菜都很簡單 快餐類的炒蛋必吃 真的很滑溜和嫩口比外面很多都好吃整體快餐店的質素在門外點餐 服務員已經很快速出餐很快 不過我覺得麵不夠熱
在沙嗲牛關注組長期的榜內

整體快餐店的質素
在門外點餐 服務員已經很快速
出餐很快 不過我覺得麵不夠熱

2022-09-01 435 浏览
今次是特登為了“沙爹牛肉”而去荔枝角搵食的好彩我們早了些小到達, 大約中午12點15分去到, 不用排隊, 坐低後過了5分鐘左右已見到有人開始排隊了, 當吃完離開時大約有7至8個人在排隊等位.點了兩份 “沙爹牛肉麵餐”:🍴🍜沙嗲牛肉紅腸煎蛋公仔麵 + 🥤凍奶茶($50)🍴 🍜沙爹牛肉五餐肉煙肉公仔麵 + 🥤凍咖啡 ($50)沙爹牛肉的沙爹醬有些似印尼餐廳的串燒那些沙爹醬的味道, 濃香得來不會太鹹, 牛肉肉質淋滑, 口感剛剛好. 太陽蛋煎得很靚, 蛋黃流心的.  另外的餸有紅腸、午餐肉、煙肉, 相信都是來貨的, 但這裡給的份量實在嚇我一跳, 全部都大大件, 我吃到最後還吃剩了少少餸呢.💢沙爹牛真係好好食😋 而且份量勁多🤩, 餸勁大件😍, 凍熱飲同價, 這“沙爹牛肉麵餐”價錢CP值極高.😁 果然係“沙爹牛肉關注組”第一位💯這茶餐廳的環境很乾淨👍👍, 加上員工亦好好禮貌, 雖然這裡多人幫襯, 亦不會催你下單
今次是特登為了“沙爹牛肉”而去荔枝角搵食的

點了兩份 “沙爹牛肉麵餐”:

🍴🍜沙嗲牛肉紅腸煎蛋公仔麵 + 🥤凍奶茶($50)
沙嗲牛肉紅腸煎蛋公仔麵

🍴 🍜沙爹牛肉五餐肉煙肉公仔麵 + 🥤凍咖啡 ($50)
沙爹牛肉五餐肉煙肉公仔麵

太陽蛋煎得很靚, 蛋黃流心的
我吃到最後還吃剩了少少餸呢.

2022-08-27
沙嗲牛肉紅腸煎蛋公仔麵
沙爹牛肉五餐肉煙肉公仔麵
  • 沙爹牛肉
2022-08-27 443 浏览
早餐想食一碗邪惡沙嗲牛麵,搵左係荔枝角,憑藉一碗沙嗲牛肉麵而遠近馳名,獲社交平台「沙嗲牛麵關注組」熱捧既好好運快餐店小店係青山道但門口係半島大廈內,大門冇招牌好隱閉。環境就係普通港式飯堂甘,內裡位置天有員工locker&雜物,好地道。早上920到來,大部份人為沙嗲牛肉而來,個個點餐必點沙嗲牛早餐賣$39,可揀三樣食物,除左沙嗲牛肉外,仲有煎蛋、炒蛋、餐肉、紅腸、回鍋肉等,選擇大眾化。沙嗲牛肉大大塊,份量仲勁多,軟腍度適中又掛汁,沙嗲香濃帶甜又有花生碎&洋蔥,足料好味。估唔到連紅腸、炒蛋都大大份,紅腸厚切好重手,不過有d咸,炒蛋滑,有一隻半至兩隻蛋既份量。麵底用上大光麵,麵條,爽口彈牙,yummy。凍檸茶加$1抵加$8有烘底多士,雙拼同價見到有得買淨沙嗲牛一磅,磅想買,只可惜天氣太熱驚會壞,唯有下次先。

麵底用上大光麵,麵條,爽口彈牙,yummy。
凍檸茶加$1抵
加$8有烘底多士,雙拼同價

2022-08-26 320 浏览
對上一次係好好運到食沙嗲牛 已經係佢舊鋪嗰陣🥺 換左大舖 第一次去!環境大咗 又坐得舒服咗~ 重點係沙嗲牛仍然係咁好食‼️唔係剩係得早餐先有得食 就算係假日下午茶時段都有🥹 唔洗再排長輪先有得食😍【太陽蛋紅腸沙嗲牛麵】$50太陽蛋同紅腸係必定嘅組合! 紅腸3舊勁厚身!太陽蛋係茶記水準~ 朋友嗌咗炒蛋 好似仲正🤤🤤 重點都係係沙嗲牛到! 個湯底咸同偏辣 但不自覺咁會飲好多啖湯~ 牛肉份量仍然有好多 甜味都好出~ 舖頭仲有米通食🤤 米通嘅話應該仲濃郁🔥 個湯仲有蔥花 估唔到都幾香😆

【太陽蛋紅腸沙嗲牛麵】$50
2022-08-18 459 浏览
今日同老公出去荔枝角有啲嘢做咁就順便望吓附近有咩食就比我搵到呢間沙嗲牛麵關注組冧巴溫嘅沙嗲牛麵二話不說即刻去試吓! !佢個地址喺半島大廈嘅入邊有啲難搵.當時係lunch time都有10個人左右排緊隊排左差唔多15分鐘就入得唔算太耐我叫咗個紅腸煎蛋沙嗲牛公仔麵我老公就叫咗煎蛋腸仔沙嗲牛個湯頭真係不得了超好食好濃好重口味啱晒連我老公都話咁好食嘅沙嗲牛麵都值得特登再嚟食多次Hahaha講講吓都有啲流口水添$50一個餐連埋嘢飲,價錢都非常合理

二話不說即刻去試吓! !
佢個地址喺半島大廈嘅入邊有啲難搵.
我叫咗個紅腸煎蛋沙嗲牛公仔麵
我老公就叫咗煎蛋腸仔沙嗲牛
個湯頭真係不得了超好食好濃好重口味啱晒
連我老公都話咁好食嘅沙嗲牛麵都值得特登再嚟食多次
Hahaha
講講吓都有啲流口水添

$50一個餐連埋嘢飲,價錢都非常合理
2022-08-18 323 浏览
𓌉◯𓇋【沙嗲牛關注組極力推介既必食之選😆 】呢間好耐之前已經聽過佢大名 只可惜星期日吾開 有啲難就時間🤧🤢作為沙爹牛粉絲之一 熱辣辣排隊都要食呀個靚早餐呀😚😚▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀炒蛋沙嗲牛紅腸公仔麵🍜 ($39)一睇就知炒蛋幾靚 恰到好處🌟紅腸兩大舊 仲要超厚切🤣 至於主角沙嗲牛肉份量都幾多 食極都仲有 食得出無乜點用鬆肉粉 保持肉質但又吾會太韌🙌🏻仲有啲洋蔥絲 但花生醬味感覺吾太突出 有少少過鹹 吾中意食重口味人士要留意🤔❗️大光麵如果可能煮得再硬身少少就好😼加$1有凍檸茶好吸引🥵🥵茶底吾澀幾順口 茶記必飲之選🫣⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰全部10分為滿分✨ღ味道:7.5 (對我太重口味)ღ環境:3 (排隊熱 坐得逼迫)ღ性價比:8.5ღ回頭再食機會: 7(吾使排隊既可以)
𓌉◯𓇋
【沙嗲牛關注組極力推介既必食之選😆 】

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀炒蛋沙嗲牛紅腸公仔麵🍜 ($39)

加$1有凍檸茶好吸引🥵🥵茶底吾澀幾順口 茶記必飲之選🫣

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

全部10分為滿分✨
ღ味道:7.5 (對我太重口味)
ღ環境:3 (排隊熱 坐得逼迫)
ღ性價比:8.5
ღ回頭再食機會: 7(吾使排隊既可以)

早餐
2022-08-17 370 浏览
荔枝角工廠大廈都有間隱世茶記系沙嗲牛肉麵關注組收穫不少關注單靠沙嗲牛都吸引左吾少人佢地既沙嗲牛系好濃郁口感有濃濃同炒香左既花生香牛肉每塊吾會太韌 無乜肉筋夠淋身本身都有腌下 所以有少少調味整體夾翻個公仔麵 真系世一吾使點排隊既話 好建議黎試下比較起觀塘 呢邊又吾算有好多人特登黎搵食不過通常系工業區都有啲驚喜
荔枝角工廠大廈都有間隱世茶記

吾使點排隊既話 好建議黎試下
比較起觀塘 呢邊又吾算有好多人特登黎搵食
不過通常系工業區都有啲驚喜
2022-07-05 2395 浏览
相信有留意沙嗲牛關注組既朋友一定會知道依間舖😆 依間咁出名既沙嗲牛舖當然係好多人排隊啦,但係其實都好快可以入到座!但係因為間舖比較細,如果同行係得兩個人 基本上都係要同人搭枱🙈一場黎到當然係叫沙嗲牛麵啦!但因為我見佢地有得揀米通,所以就揀咗沙嗲牛米通😋 每個餐可以配搭兩個餸同埋一杯嘢飲,咁我就叫左炒蛋同腸仔! 沙嗲牛個湯底真係好濃而且仲係少少花生粒,食落去真係好好味😋😋 唯一一個缺點就係食完之後keep住都好口渴,飲好多水都解決唔到🤣🤣

2022-07-02 1263 浏览
的確出色嘅沙嗲牛肉麵🤩雖然出餐出得好快但熱辣辣沙嗲汁嘅洋蔥味好出(第一次試有咁嘅味),花生都明顯,又唔算太咸💯牛肉有啲筋,但起碼唔會鬆肉粉味炒蛋好正🤩🤩好食過好多茶餐廳嘅常餐蛋🤩又滑又有蛋香煙肉就有啲硬,不過反正佢唔係重點,見好多人叫紅腸,大家可以試下😆麵我會偏好再硬身少少,但佢唔係淋哂嗰種嘅餐廳入口有啲難搵,唔係對住馬路而要經大廈(但去錯都會有張紙教返你嘅)餐廳哥哥好好人🤣本身想加份豬扒但佢驚我食唔哂勸退左我🤣好彩因為食完個麵真係好飽🤣仲係咁同我吹水jengsWeekday lunch 1300唔駛排隊但要搭枱
的確出色嘅沙嗲牛肉麵🤩
雖然出餐出得好快但熱辣辣
牛肉有啲筋,但起碼唔會鬆肉粉味
炒蛋好正🤩🤩好食過好多茶餐廳嘅常餐蛋🤩又滑又有蛋香
麵我會偏好再硬身少少,但佢唔係淋哂嗰種嘅

Weekday lunch 1300唔駛排隊但要搭枱
  • 沙嗲牛肉麵
2022-06-29 1695 浏览
走來這裡進餐的,或許有一小撮人如我者,是看了網上沙嗲牛肉麵群組,評選好好運為香港之冠。另外幾間榜上有名的,如九龍城方榮記、元朗順記、連鎖紅茶、慈雲山榮記亦曾訪過,反之冠軍店舖好好運從不見經轉,猶如天外飛仙,橫空隔世般降臨於大家眼前。結果出爐後,曾想過即時朝聖,但傳說營業時間只方便附近上班一族於星期六日休息,及經常中午售罄沙嗲牛肉,怕自己白走荔枝角一躺,便擱置了朝聖計劃。直至群組知道它停業、搬遷、及新店開張,便特意找一個平日下午前來,位置相當難找,門面不顯眼,容易錯過。最終將車輛胡亂泊在附近停車場,步行細找。看著地圖來到大廈,幸好門前有易拉架告示此為好好運餐廳,否則根本沒可能知道。按圖索驥,要進入餐廳,需繞過大廈接待處及卸貨區,才到達正門。內裡裝修簡潔,白色燈光形造乾淨感覺,典型港式茶餐廳佈局,十數張卡位及圓檯,加上水吧櫃檯、門口收銀處,招牌霓虹燈配以宋體好好運三字便能營運。當然要嘗試招牌之沙嗲牛肉,可選擇麵或飯餐,午餐$50左右,合理價格,但盈利頗高。估計店主知曉自己生意火旺,便加價賺取更多報酬,但又愧對客人,於是刻意地在麵餐額外多送兩款配菜吧。【沙嗲牛肉麵】以大容量碗具盛載,特別點是

【沙嗲牛肉麵】
以大容量碗具盛載,特別點是在湯面上灑有蔥花,店家對自己的牛肉出品有信心,錦上添花以增加味道層次感。先進一口沙嗲湯水,配搭高質,鹹甜均衡,帶有沙嗲洋蔥香味。但濃稠度較方榮記、榮記略稀,仍可作汁醬掛麵效果。牛肉大塊長身薄切,選材及手工以茶餐廳質素,算是非常上乘,可見店家曾下苦功研究。

個人感覺而言,此店高湯宜略縮減,以免沖淡沙嗲汁醬。汁醬調校家家配方不同,至緊為有香味、濃稠、味道舒服。而牛肉水準高上,大小厚度均一,刀功準繩。好好運確實有質素。
2022-06-25 900 浏览
今日放假,下晝諗住去長沙灣睇戲,睇戲之前就去左試馳名全港既好好運沙爹牛!下午1點左右到,好彩一個人黎咋,因為一去到已經見到門外有長長既人龍。。好彩等左5分鐘就入得,老細好快手就即刻問埋食乜野~第一次黎到梗係食沙爹牛啦,可以配兩個餸,咁我就揀左炒蛋同火腿。第一次都係食d簡單野試試佢先哈哈坐低等左幾分鐘就已經有得食!未食見到個湯底已經覺得好正,唔會好稀。食落果然係非常入味,而且唔會死咸,好濃郁!牛肉既份量都係唔少的,加埋兩個餸真係好夠飽!!但個人認為個炒蛋就熟左少少,不過$50一個餐包埋野飲就冇野可以彈啦~
好彩等左5分鐘就入得,老細好快手就即刻問埋食乜野~

2022-06-17 799 浏览
久聞此店馳名沙嗲牛,終去一試,希望吃份早餐。原來一碗過,配料全堆碗內,亦沒有麵包或多士,需另加。沙嗲牛肉麵濃但偏甜,有點怪怪的。不過由於汁很濃,所以是絕對比其他地方吃的更飽肚,很少覺得未吃完碗麵已覺飽,可能這原因,早餐不跟麵包或多士吧食物整體略失望,不過員工全體態度很好。環境就是茶餐廳格局,沒什麼舒適不舒適的。
久聞此店馳名沙嗲牛,終去一試,希望吃份早餐。
原來一碗過,配料全堆碗內,亦沒有麵包或多士,需另加。
2022-06-14 569 浏览
不要看這間快餐店門面這麼簡陋,原來在荔枝角區非常出名,繁忙時間往往要排很久;據說它的沙嗲牛肉麵及奶醬多非常出色,那就一於去試吓。因我們不吃牛肉,所以改叫豬扒米通,加煎蛋及沙嗲醬;沙嗲醬味道香濃,的確幾出色;豬扒外層炸至金黃色,肉質鮮嫩,可惜沒有分開上,外衣開始浸淋,唔夠貼心;米通明顯煮得過淋,相信係一早煮好,要時再加上熱湯;煎蛋唔熱,又係一早煎好。奶醬多花生醬非常多,香脆可口,也算不錯;奶茶香滑可口,但茶味偏淡。水準和想像有落差,是我要求太高嗎?#熱奶茶#凍奶茶#奶醬多#椒鹽墨魚丸#豬扒米通加煎蛋及沙嗲醬#酸辣豬扒米通好好運快餐店地址: 荔枝角青山道538號半島大廈地下3號舖電話: 23882691

水準和想像有落差,是我要求太高嗎?

#熱奶茶

電話: 23882691
2022-06-04
  • 沙嗲汁
2022-06-14 328 浏览
終於食到傳說中嘅沙嗲牛麵🤣🤣🤣沙嗲比一般嘅香濃微辣又唔咸,如果多返少少花生味就prefect😝牛肉都算多,紅腸超厚😍 失敗嘅係piggy唔記得叫太陽蛋🙈去開附近可以一試,特登就唔洗👻奶茶亦有啲失望🙃