2016-06-24 747 浏览
大口仔問今日喺邊度食,我話“好雪片片”,佢笑咗出嚟,個名咁得意嘅?原來係取自禪語:好雪片片,不落別處... 真係有詩意...撐過一層樓梯,一推門入嚟就好似去咗另一個國度咁樣... 柔和嘅音樂、舒適嘅木檯木櫈、被各式嘅茶煲及茶葉包圍住,好雅致嘅佈置... 呢度真係太子嗎?除了賞茶外,茶館仲有漢堡包、意粉、蛋糕等,不過今日好似太早到,蛋糕櫃入面空空如也...藍山咖啡 ($70)唔熟悉咖啡,好耐之前飲過一杯,只係記得幾好飲,今日再試試!呢杯藍山咖啡口味濃郁香醇,有一種活潑跳脫嘅酸味,第一口會覺得好酸好酸,不過好快就會變成咖啡嘅清香味,層次算幾分明黑松露意粉 ($115)賣相不錯,火箭菜好新鮮,望住大口仔好似隻牛咁食到索索聲.... 意粉軟硬度適中,有濃郁香草味,但只有微量黑松露味道;唔止係一種菇咁單調,味香濃而且量多;唯一係份量比較細,以一個正常男仔嚟講一定唔夠食食物OK,環境無得頂,如果喺附近行到攰攰哋,上嚟呢度坐吓飲杯野,嘆返個下晝真係不二之選
藍山咖啡 ($70)
黑松露意粉 ($115)
藍山咖啡
黑松露意粉
藍山咖啡
黑松露意粉
2016-06-24 2592 浏览
地方休雅,方能平靜!地點舒式,才能放鬆心寧。一個集藝術,品茗及晚飯的好地方,不來是你的損一失,卻是我的「幸運」😆黑松露蘑菇忌廉湯($35)~ 湯未到已嗅到黑松露的香味,湯面加上黑松露醬增加香氣以及一片乾身的菇菌予以點綴,配以適量的忌廉;美味香濃。廣島蠔意大利飯($138)~ 見到相中蠔相信大家都估到此蠔應該不會太差吧?是的,它確是肥美甘香、蠔味十足,一吃便停不了下來。而另一主角意大利飯亦處理得宜,仍然保留了一點點米芯,對啦,就是喜歡它不夠軟熟嘛😁珍寶帶子墨魚汁意粉($148)~ 二粒大大隻香煎過的帶子,味道鮮美,墨汁意粉爽身有咬口,然因為加了很多忌廉汁,雖然増添了奶香味;吃罷卻是滯到不行呢!
地方休雅,方能平靜!
地點舒式,才能放鬆心寧。
2016-06-09 1913 浏览
太子★好雪片片尋日朋友介紹完,今日咁岩有飯局即刻去試下佢龍與鳳行下行下先知原來係隱藏係太子花墟之中既樓上鋪~入到去發現東南西北都有好多茶具擺設,清楚表露茶室既身分不過比起d茶具,梳化area更加深得我心室內裝潢帶日式感覺,簡約美麗而舒適星期一放工帶住疲憊既身軀黎到,坐係張梳化真係梳乎到有d蠢蠢欲睡zzz....搵食時間煙三文魚沙律($90):★★★★★ ★★☆☆☆絕對覺得個沙律靚到值得有個藝術d既名,例如百🌻齊放啦!三文魚玫瑰花打番開都有四片喎岩岩好夠分厚薄適中味道尚算新鮮。沙律菜粟米紅黃蕃茄仔除左令成個picture colourful d,仲因為加左好鬼酸既黑醋帶來味覺上既衝擊清新得黎真係好開胃呀下(可以輕手番dd....)。個人黎講就麻麻地鐘意食紫椰菜,總係覺得佢苦苦地好奇怪咁和風帶子明太子意粉($138):★★★★★ ★☆☆☆☆上枱時大家都o左嘴,橫睇掂睇都係得一小撮意粉,份量少得可憐……和風style灑上紫菜絲同鮮橙色既蟹子粒粒,賣相好靚帶子大大粒幾鮮甜,意粉充份掛汁,有明太子獨特既味道,唔腥之餘又辣辣地好正之不過開心既時光未免過得太快,每人分得一兩啖,“zip牙啦”都唔夠.
太子★好雪片片
尋日朋友介紹完,今日咁岩有飯局即刻去試下佢龍與鳳
不過比起d茶具,梳化area更加深得我心
室內裝潢帶日式感覺簡約美麗而舒適
搵食時間
煙三文魚沙律($90):
煙三文魚沙律
★★★★★ ★★☆☆☆
絕對覺得個沙律靚到值得有個藝術d既名,例如百🌻齊放啦

三文魚玫瑰花打番開都有四片喎岩岩好夠分
厚薄適中味道尚算新鮮沙律菜粟米紅黃蕃茄仔除左令成個picture colourful d,仲因為加左好鬼酸既黑醋帶來味覺上既衝擊
清新得黎真係好開胃呀下(可以輕手番dd....)。
個人黎講就麻麻地鐘意食紫椰菜,總係覺得佢苦苦地好奇怪咁

和風帶子明太子意粉($138):
和風帶子明太子意粉
★★★★★ ★☆☆☆☆
上枱時大家都o左嘴,橫睇掂睇都係得一小撮意粉,份量少得可憐
……
和風style灑上紫菜絲同鮮橙色既蟹子粒粒,賣相好靚
之不過開心既時光未免過得太快,每人分得一兩啖,“zip牙啦”都唔夠...
咖喱海鮮飯($138):
咖喱海鮮飯
★★★★★ ★★★★☆
睇個樣都知好食啦!黃咖喱濃稠適中,香而不辣夠creamy,撈飯食一流
海鮮方面呢……兩粒爽蝦加兩舊厚魚柳清晰呈現眼前,我唔客氣啦~哈哈!驚唔夠飽下面仲有d入晒味既薯仔同紅蘿蔔添~
不過百幾蚊一個咖喱飯,都係要扣番粒

頂級安格斯牛肉漢堡($148):
頂級安格斯牛肉漢堡
★★★★★ ★★☆☆☆
其實職員都提左我地一分為四可能會影響左個賣相,不過估唔到廚師既刀功真係咁麻麻地
切到散晒d餡飛晒出黎…食果時都唔太辨認到入面有乜料,印象中就有芝士蘑菇蕃茄生菜~塊牛burger煎香左味道唔錯,都叫有d肉汁幾juicy,不過係咪頂級就見仁見智啦

好健康地……沒有期望中的薯條

花果茶
(每壺$50):
花果茶
★★☆☆☆ ☆☆☆☆☆
(前)臺灣果粒茶:睇到d深紅色都知佢濃,飲落真係好酸兼有少少澀
朋友仔話好似濃縮羅拔臣o者o厘既味道……
(後)本身嗌左蘋果花茶,不過好似比錯左洋甘菊茶?!大家無乜所謂都照飲啦,味道勁淡同另一壺好大對比
同埋無乜菊花既清香味…
見佢係間茶室,估唔到d花茶咁令人失望

埋單$614/4ppl。
整體黎講環境夠寧靜又梳乎
食物賣相好靚
,味道都幾好,只係性價比真係唔太高。花茶就令人期望落空喇,可能飲番d中國茶會安全d...
不過呢,假若想係太子搵個地方同人促膝相談都可以考慮下
~~
2016-05-30
咖喱海鮮飯
2016-05-24 963 浏览
三人晚餐,來到了這個舒適的環境,加上抒情的音樂,帶動人情緒起伏,很好的地方。今天吃素吃素,全菜咖哩!入面有粟米仔、秋葵、菇、薯仔、泰國小茄子、青瓜,好豐富!咖哩好惹味好香亦夠辣,但重點是,份量也太多了吧!相信男士食都食得飽。再來個煙三文魚沙律,一上枱,好靚!不過略為酸左小小,黑醋太重手,但煙三文魚打返個和,還等不錯。來到茶舍當然要試它的花茶!叫了胎菊黃花茶,有小怯濕清熱作用,加入小許蜂蜜香,好Fresh呀~最後來個豆腐芝士蛋糕,超級香濃豆腐味,但又不會蓋過芝士味,平衡得非常好,質感入口即溶,一試難忘呀!

雜菜咖哩
煙三文魚沙律
豆腐芝士蛋糕
雜菜咖哩
豆腐芝士蛋糕
2015-08-31 2608 浏览
花墟,稱得上香港的景點之一。除了應有盡有的花和盆栽,還有一樣著名的-人多。行人路兩旁放滿盆栽,買花的人看得心花怒放,壓抑在潛意識裡的購物慾,都盡情地釋放出來。我呢?無心賞花,只想回家。逼在人潮中,只能仰天長嘆。每次抬頭,都看到樓上的茶室。隔著玻璃窗,散發著一份寧靜,平靜地看著人來人往的街道、你擠我擁的人們。好奇心驅使下,有了第一次拜訪。門牌柔和的燈光,落在深沉的木門。舊式唐樓的背景,懷舊又復古的氛圍,令我遲疑了兩秒。推門而進,卻是另一番景象。寬敞的室內,中央放了數張桌子,其中一張放滿茶具,想必是店主舉辦茶班的地方。窗邊有梳化,架子上放滿各式各樣的茶具,把空間隔外。吊燈照著淡黃的燈光,加上幽靜的環境,洗滌心靈。店員讓我們坐到窗邊。看出窗外,熟悉的街道,換個角度看,變得截然不同。隔了音,再沒有不耐煩的汽車響咹,沒有叫賣,沒有講價,一切喧鬧變成一套黙劇。用眼去看,用心去感受。店員遞上餐牌。下午茶時間,沒有熱食供應,可以到櫥櫃選甜點。洋甘菊洋甘菊,有安神之效。能紓緩焦慮、緊張、憤怒和恐惧,使人放鬆,平靜心靈,改善失眠。苦澀的茶甘後,迎來一片清香。臺灣果粒茶若說洋甘菊平靜沉實,果粒茶則是調皮活潑

店員遞上餐牌。下午茶時間,沒有熱食供應,可以到櫥櫃選甜點。
洋甘菊
臺灣果粒茶
若說洋甘菊平靜沉實,果粒茶則是調皮活潑。花香混著果香,清新的酸味輕輕地刺激味蕾,未至於強到口水分泌,卻令人精神為之一振。洋甘菊像社工般安撫情緒,果粒茶則讓人有被調戲的感覺,清爽、甜蜜。怕酸的話,可以加點蜜糖。
豆腐芝士
可愛的蘑菇造型,實在非試不可。蛋白糖做的蘑菇,脆脆的,不算太甜。淡淡的忌廉芝士,入口既軟身又輕盈。冷凍的芝士餅比焗的要軟和濕。豆腐味比芝士突出得多,男友甚至說,還以為自己在吃真正的豆腐。甜度控制得宜,確是好吃。餅碎混了較硬較脆的杏仁碎,造成餅底,雙重味道,雙重口感。
朱古力泥壺
又是被它的精緻賣相吸引。松露朱古力,鋪上可可粉,跟紫砂茶壺有幾分相似,表面看上去毫無瑕疵。先吃掉茶壺咀,朱古力入口即融,滑溜無比。有時候,明知道混了牛油和忌廉的松露朱古力卡路里較高,卻難奈它滑溜溜的甜蜜誘惑。微苦的可可粉,濃郁滑溜的松露朱古力,輕盈帶氣泡感的朱古力慕絲,再加上底部的海綿蛋糕,一切只在小小的泥壺中。
看著天色漸暗,一片清靜之下,度過了黃昏時光。古時有李商隱驅車登古原,一解鬱悶之愁,今日有我們到茶室一聚,躲在這兒,逃離煩囂,避開陰陰沉沉、下著毛毛細雨的一天。得到的,是同一體會。夕陽無限好,只是近黃昏。多好喝的茶,多好吃的糕餅,跟夕陽一樣,只是曇花一現。只剩下茶葉、餅屑,還有一直靜靜陪伴在旁的小草。
6時半,轉晚市。臨行前,看看熱食選擇。為了這裡恬靜的環境、舒服的梳化、有禮的服務,當然少不了美味的食物,可以再來。
2015-08-29
2015-07-30 2308 浏览
約左老死晚飯,因為老死係太子附近番工,為左方便佢收工即刻有飯食,就搵D係太子既餐廳上網SEARCH到呢間TEA HOUSE,睇相見D裝修好靚又近朋友,就揀左呢到。地點都唔算難搵,係旺角球場隔離,不過因為要上樓,所以要留意佢個門口係匿埋係D花舖中間上到去,店主好有禮貌咁招呼我地,安排左SOFA位比我地坐,之後有問我地係唔係第一次黎,介紹番有咩食,佢既MEUN寫左係出面收銀個黑板到食物款式唔多,有5、6樣,其中有幾款素食,都係D簡單既食物例如意粉、燴飯同BURGER食物大概$80-$130左右,會跟一杯餐飲(果汁)點好餐之後就仔細睇一睇環境,成個感覺真係好舒服裝修好簡單,以淺啡色為主,四圍都放滿茶具,而且坐位唔多,所有客人都可以好舒服咁坐好因為其他客人都係到用緊餐,唔好意思周圍影所以正係影左座位附近既環境咁等左10分鐘左右食物就到喇。跟主菜既餐飲 - 西柚汁我就點左野菌黑松露意粉意粉整得好好,個麵唔會太軟或太硬相中都可以睇到,每條意粉都有醬汁包住,絕對唔會覺得太乾或太多汁。雖然黑松露味道唔係太濃,但正正係咁反而岩我口味每一啖都可以食到野菌獨特的味道,絕對值得一讚。而朋友就點左(好似係) '
約左老死晚飯,因為老死係太子附近番工,

為左方便佢收工即刻有飯食,就搵D係太子既餐廳

地點都唔算難搵,係旺角球場隔離,

不過因為要上樓,所以要留意佢個門口係匿埋係D花舖中間

上到去,店主好有禮貌咁招呼我地,安排左SOFA位比我地坐,

之後有問我地係唔係第一次黎,

介紹番有咩食,佢既MEUN寫左係出面收銀個黑板到

食物款式唔多,有5、6樣,其中有幾款素食,

都係D簡單既食物例如意粉、燴飯同BURGER

食物大概$80-$130左右,會跟一杯餐飲(果汁)

點好餐之後就仔細睇一睇環境,成個感覺真係好舒服

裝修好簡單,以淺啡色為主,四圍都放滿茶具,

而且坐位唔多,所有客人都可以好舒服咁坐好

因為其他客人都係到用緊餐,唔好意思周圍影

所以正係影左座位附近既環境
咁等左10分鐘左右食物就到喇。

跟主菜既餐飲 - 西柚汁
我就點左野菌黑松露意粉
意粉整得好好,個麵唔會太軟或太硬

相中都可以睇到,每條意粉都有醬汁包住,

絕對唔會覺得太乾或太多汁。

雖然黑松露味道唔係太濃,但正正係咁反而岩我口味

每一啖都可以食到野菌獨特的味道,絕對值得一讚。

而朋友就點左(好似係) '白汁野菌燴意大利飯' (對唔住,,我唔記得抄低個名)
意大利飯都好味,菌味濃,而且用左好多芝士

底下裝飾既翠肉瓜片都有驚喜,用黑椒同鹽煎過,而且好新鮮爽脆

有小小美中不足就係D飯有小小淋左D,不過整體都不錯!

上到黎茶室,當然唔小得飲番杯茶啦
朋友既洋甘菊同我既台灣果粒茶 ($45一壺)

果粒茶酸酸甜甜好飲,朋友既洋甘菊都好香

好飲,抵飲又健康過星星克啦

近年我地成日都話要支持本土既餐廳、企業

所以我真係好推介大家去呢到食野

環境好,食物水準高,服務態度好,而且價格合理

真係無諗過可以係太子搵到個咁舒服既地方

同朋友靜靜地飲杯茶,傾下計,渡過一個愉快既晚上

*不過呢,如果好似小公主咁大食既朋友

建議打小小底先上去,因為我真係覺得唔夠食呀!!哈哈哈

(食物份量係好合理既!!)

2015-07-28
  • 野菌黑松露意粉
  • 台灣果粒茶
2015-07-02 2462 浏览
在繁忙的太子,即使花墟也是熱鬧的,穿梭花店間,也會看到一些茶藝小店。茶藝和田園也能令心情紓暢輕鬆,同樣是來自大自然的植物,花草與茶藝向來都是分不開的。而我這次特意來花墟的目的,是為了找一個寧靜的角落與很久不見的朋友聚聚舊,步上唐二樓,竟然有一家充滿茶道氣息的餐廳,遠離煩囂的好地方──好雪片片。「好雪片片,不落別處。」簡單來說,名字意思就是追求別處未知的風景,不如欣賞眼前的美好。看到餐廳內的環境,便知道這是一個品茶的好地方,也是不少愛茶之人的眾腳點。假如你對茶藝有興趣,這裡也會不定期開辦相關課程。即使不懂茶藝如我們,也可在這裡品嚐美食,聽說他們去年才開始售賣食物,時間雖短但不代表經驗淺,這裡的食物絕對有水準!餐廳內放滿了茶具等瓷器精品,都是老闆從各處搜集的,除了成為餐廳美麗的點綴外,愛好者也能把它們買回家。每張枱旁都放有茶具,應該是供來品茶的客人使用吧。梳化座位又大又舒適,友人像回到家般,甫進來就卸下背包,接著悠閒地走出去選餐。枱上的小草更讓人感放鬆。坐了一陣子,忽然度假的感覺,心裡不禁懷疑,這裡真的是香港嗎?!餐牌寫著是白汁意粉,出來不如想像,但比起濃烈白汁味的,這款帶有濃郁香草及橄欖

白汁煙三文魚意粉
餐牌寫著是白汁意粉,出來不如想像,但比起濃烈白汁味的,這款帶有濃郁香草及橄欖油味的意粉更合我心意,而且煙三文魚份量也多,有大大的兩三片而且很juicy。
野菌黑松露意粉
除了帶有香濃菌味,意粉的質感亦非常好,整齊亦比不少西餐廳做得更好。本來為找一個好環境,猜不到這個品茶之地,連食物質素也非常高!
咖啡及芝士蛋糕
食物重質不重量,份量不算多,多點一份甜品剛好為美好一餐畫上句號。知道他們的豆腐芝士蛋糕很有水準,可惜那天晚上或許售罄了,故我只選了一份簡單的芝士蛋糕,味道不過不失。意粉是包餐飲的,可選咖啡、橙汁等,這次遺憾沒有試他們的茶,縱不懂品嚐中國好茶,下次再來也定要試試他們的花茶!
2015-06-15
白汁煙三文魚意粉
野菌黑松露意粉
咖啡及芝士蛋糕
  • 意粉
2015-06-29 1885 浏览
網上見呢間既豆腐甜品被吸引黎,所以冒味而來,呢到環境好舒服,適合放鬆,環境都好清靜,聚舊超正,沒限時間,果日我同朋友坐左兩個半鐘,推薦意粉,味道剛剛好,甜品當然係豆腐芝士啦,唔會太甜,而又超有豆腐及芝士味,必試。
2015-01-16 2416 浏览
想在太子找個地方和朋友詳談,在openrice看到這間茶館,地點方便,相片看來也不錯,便去試試。想不到在花墟別有洞天,茶館的環境很舒適,一角放置很多茶具,有點禪味。店主態度親切,最難得的是鼓勵客人放鬆,在香港較少有啊~讓我也不其然放慢腳步,調節心情。茶館主打當然是茶,不過我對中國茶沒有研究,還好那裏有不同花茶和其他飲品。選擇不多,但看來不錯。我選了洋甘菊茶(38元),想不到茶館用漂亮的茶具奉茶,格調提升不少呢。到茶館主打當然不是吃飯吧,但甜品很出色,主餐也不錯,這要加分 (花茶跟餐只要20元,實惠得很。)最重要是茶館提供了一個理想的環境,我和友人詳談兩個小時完全沒壓力,店主還不時為我們的花茶加水~茶館營業時間竟然到午夜十二點,實在意想不到 又多一個好地方!

(花茶跟餐只要20元,實惠得很。)

紐約芝士餅

香菇黑松露意粉

又多一個好地方!
2015-01-15
紐約芝士餅
香菇黑松露意粉
2014-01-14 2139 浏览
以食作為話題,絕對是一種可行的溝通方式,跟髮型師相識多年,他知道我喜歡泡咖啡店,弄頭髮時他向我介紹區內一間名為"好雪片片"的茶室,他還形容為環境別緻又夠清靜.....在花墟行走多年也不知道花叢中有家茶室,加上他的生動形容,真的讓我想頂著滿頭髮卷即時跑去看看的衝動,觀人於微的他特意在我需坐定定讓髮型定型時走到茶室探過究竟,然後回報的說:"放心,今日有開呀!",噢....謝謝你!!在花墟公共洗手間對面唐樓並沒有什麼招牌,但抬頭一望就看到這家茶室的近窗情況,按下樓下大門的叮噹,踏上一層樓梯後,店主已開門迎接,不怕會摸錯門口。像住家的小店裡有著不少書籍,中式茶具及擺設,甚有書香的陳設令客人突然覺得書卷味突然加重了,從落地大玻璃窗望著對街熱鬧花墟,自己卻如包場般在閒適地飲茶,像不屬於這個世界的感覺多有趣。 只有一張兩面A4紙的餐牌只有中國茶、花茶及咖啡幾款選擇,茶點則只有曲奇、芝士蛋糕及另一款甜點,完全是貴精不貴多的餐點選擇。在如此氣氛的茶室裡飲杯茶似乎比咖啡更貼題,在寥寥幾款花茶裡挑了蘋果花茶($40)。一盞茶時間後溫文的男店主為我送上這份以透明茶具沖泡的蘋果花茶,簡單而漂亮。 淡黃色的花茶沒

蘋果花茶配蜂蜜
蘋果花茶
淡黃色的花茶沒有以為會有蘋果果香,帶點甜味的茶香清淡可人,加蜜糖後更清甜美味,在這乾燥冬天實在滋潤極了;花茶還有加水服務,好讓客人繼續慢慢的品茶。
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕($15)只是小小一角,以這親民價有片芝士蛋糕也應收貨了。芝士蛋糕有著蠻香濃的芝士味道,蛋糕不算極度幼滑,帶一點點粗糙感覺很有自家製的風味,只是餅底不夠香脆未能造成對比口感,蛋糕裡加入藍莓醬加多一點甜度,用來伴熱茶的效果真的不錯。

後來跟店主閒聊一會才得知蛋糕出自其朋友,果然是自家製出品,店主有這位做餅出色的朋友真能幫忙很大哦。

店主見我有點無聊就跟我聊聊,方才知道對方也是愛泡咖啡店的男生,並得知店裡的咖啡是以虹吸式製作, 要不是時間關係,真的可以慢慢聊更多耶。
藍莓芝士蛋糕
蘋果花茶配蜂蜜