2018-10-04 128 浏览
之前只係食過”宏”既甜品,所以今次試下佢既咸食。▫️大鰻魚飯套餐(HKD 180)🐟有沙律、海藻烏冬、小抹茶蛋卷同埋錫蘭紅茶。大鰻魚飯外層燒到香脆,濃濃的燒汁真係岩哂鰻魚控。不過今次無白燒鰻魚飯,下次要試埋先得。▫️三彩丼定食(HKD 148)🍱相當豐富✨有迷李饅魚飯、吞拿魚蓉飯和同埋海藻烏冬,岩哂15/16既人叫,因為可以一次過試晒三款😋另外定食跟埋沙律、抹茶蛋卷同錫蘭紅茶,盤上有七味粉同胡椒粉可任意加。🐟鰻魚飯有兩片鰻魚,鰻魚很腍很入味,味道唔錯,但多啲燒汁會更好。🐟吞拿魚蓉飯雖然是迷你版,但食落都唔細嫁,吞拿魚蓉很軟滑,不過味道比較淡食唔到鮮甜味。 🍜海藻烏冬由海藻整的🌿,食落淡淡海藻清香,配上甘甜的海帶木魚湯,好特別好好食。▫️京都宇治抹茶軟雪糕芭菲🍵🍦有雪糕,白玉、抹茶啫喱同紅豆蓉,最底仲有小蛋糕,味道唔會好甜,作為飯後甜品都唔錯。
之前只係食過”宏”既甜品,所以今次試下佢既咸食。

▫️大鰻魚飯套餐(HKD 180)🐟

抹茶蛋卷

▫️京都宇治抹茶軟雪糕芭菲🍵🍦
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

2018-10-03 54 浏览
呢日經開黃埔,行下九號水產,原來樓下咁多嘢食,見到「宏」門口陳列櫃擺咗好多蛋糕🍰好吸引於是就試吓。我叫咗迷你三彩丼定食,有吞拿魚碎魚生飯、鰻魚飯、海苔烏冬,每樣細細碗但分量十足吞拿魚碎鋪得滿滿,個人最鍾意鰻魚飯,鰻魚厚身肥美,食落啖啖肉好滿足,海苔烏冬亦好特別,帶點香草味嘅烏冬,配上青蔥,簡單清香嘅配搭整個套餐仲附送有沙律,沙律既酸汁開胃,生菜亦爽口。另外右邊綠色嘅係日式山椒粉,用嚟霹除鰻魚腥味,山椒粉帶點香味但唔辣另外同行朋友叫左大鰻魚飯套餐,大讚份量十足!兩個套餐都附送小蛋卷,我哋叫咗抹茶同香草味,抹茶味濃,帶有陣陣茶香,而且蛋捲鬆軟,中間既抹茶cream幼滑香草味特出左蛋捲嘅蛋香,同樣出色飲品我叫咗抹茶沙冰,面頭嘅抹茶軟雪糕好細滑無冰粒抹茶沙冰亦頗甘醇。二人買單四百幾蚊,這個價錢食到烏冬、日式丼飯,又有沙律甜品,加飲品絕對超值!而且抹茶抹嘅你絕對不能錯過!
於是就試吓。

整個套餐仲附送有沙律,沙律既酸汁開胃,生菜亦爽口。

另外同行朋友叫左大鰻魚飯套餐,大讚份量十足!

香草味特出左蛋捲嘅蛋香,同樣出色

飲品我叫咗抹茶沙冰,面頭嘅抹茶軟雪糕好細滑無冰粒
抹茶沙冰亦頗甘醇。

2018-09-30 78 浏览
今日同幾個朋友仔去左位於黃埔水產九號內既《宏》,《宏》主要都係主打日式料理同食材。今次同朋友仔叫左迷你三彩丼定食溫泉蛋撈烏冬麵大鰻魚飯套餐。對於中意食鰻魚既我,每次去食日本料理既餐廳我一定會叫一客鰻魚黎試下,而《宏》既鰻魚料理真係令我喜出望外,鰻魚燒得䭃又入味,入口果陣魚油香味令我好難忘。之後再食個飯後甜品抹茶味日本蒟蒻芭菲香草牛奶軟雪糕芭菲日本草莓班戟呢三款甜品無論賣相同味道都好正,好適合三五知己打卡呃like
今次同朋友仔叫左
迷你三彩丼定食
溫泉蛋撈烏冬麵
大鰻魚飯套餐。

,鰻魚燒得䭃又入味,入口果陣魚油香味令我好難忘。

之後再食個飯後甜品
抹茶味日本蒟蒻芭菲
香草牛奶軟雪糕芭菲
日本草莓班戟

2018-09-28 62 浏览
餐廳位於九號水產內,餐廳以甜品為主,但亦有定食、烏冬、咖哩飯,都有很多選擇,真的花多眼亂迷你三彩丼定食有小碗鰻魚飯、小碗吞拿魚碎飯、小碗海藻烏冬,還有開胃沙律菜,而且還有細細件的香草蛋糕。細細碗,可以試到不同種類既飯。鰻魚飯-有兩條鰻魚,都算大條,醬汁甜蜜美味,肉身夠厚,口感軟嫩帶彈性吞拿魚蓉,先將醬油和wasbi 混合,再倒上吞拿魚蓉飯上,吞拿魚蓉剁得夠幼細,接近入口即溶。海藻烏冬-海藻烏冬配上鰹魚湯底,麵條上有一點點的海藻,口感爽滑,簡單又健康香草蛋糕-好鬆軟,蛋味濃,忌廉又軟又滑餐廳好貼心,有兒童餐,以個份量對小朋友剛剛好,而且仲好健康,有大量紅蘿白,小小西蘭花,蛋入面加了豚肉粒粒,蛋好香好滑,飯用了米奇造型,小朋友食得開心,還有一杯青森蘋果汁咖啡(冷)-冷咖啡是經過7-8小時抽出而調製的咖啡,我們並沒有加奶加糖,因為原味道真的非常香醇和濃郁,順滑,而且不苦不酸澀

細細碗,可以試到不同種類既飯。

香草蛋糕-好鬆軟,蛋味濃,忌廉又軟又滑

2018-09-28 924 浏览
今日我地去紅磡九號水產買野,而且黃埔有地鐵之後,真係方便得多,九號水產進駐了不少餐廳,但最吸引我既餐廳就係有抹茶,因為我係一個抹茶控,見到有抹茶既野都不能錯過呀。餐廳有多款套餐,甜品選擇,我們點了一份炸豬扒套餐和一份抹茶甜品 ,炸豬扒套餐有海藻烏冬,抹茶小蛋糕炸豬扒飯,飯是用日本新瀉米,口感Q彈,米粒飽滿,炸豬扒炸得金黃香脆,粉漿厚薄剛剛好,但肉質不夠嫩滑,有少少咬口,整碗食落口感太乾,如果多一點醬汁會比較好海藻烏冬烏冬加入了海藻微粒,口感好彈牙,煙煙韌韌抹茶小蛋糕抹茶濃厚甘醇,忌廉的空氣感十足,非常幼滑,整體不是太甜,好食到主角出場啦!就係抹茶甜品set ,有5款甜品,可以試晒不同款既抹茶京都宇治抹茶蛋糕北海道牛奶抹茶雪糕北海道牛奶的抹茶雪糕的奶香及茶味並重,抹茶的回甘慢慢滲出抹茶水晶糕口感煙煙韌韌抹茶布丁抹茶布丁的質感滑溜,綿密細膩抹茶曲奇好鬆化,淡淡的抹茶味宇治抹茶奶 抹茶非常濃,抹茶控必試

海藻烏冬
烏冬加入了海藻微粒,口感好彈牙,煙煙韌韌

抹茶小蛋糕

京都宇治抹茶蛋糕

北海道牛奶抹茶雪糕
北海道牛奶的抹茶雪糕的奶香及茶味並重,抹茶的回甘慢慢滲出

抹茶水晶糕
口感煙煙韌韌

抹茶布丁
抹茶布丁的質感滑溜,綿密細膩

抹茶曲奇
好鬆化,淡淡的抹茶味

宇治抹茶奶
抹茶非常濃,抹茶控必試

2018-09-28 31 浏览
黃埔新天地有唔少日式料理既選擇,當中我最鐘意既宏Hiroshi,原因係呢間店可以同時提供日式料理同埋甜品而且味道同係日本食十分相似😋 今次我去就試左鰻魚飯($180)同牛肉飯套餐($130),套餐係跟一杯野飲(特飲要加錢),一碗沙津,一碗細烏冬同埋一細卷蛋糕。 鰻魚飯同坊間相比,係肥美個種而且個汁唔會死甜,拎來配飯一流而且米係日本米十分香,而牛肉飯牛肉係根質素都唔錯,烏冬就幾滑汁就係撈麵個種。野飲方面轉左青蘋果沙冰($32)係日本個種果汁溝成既沙冰,唔係化學甜。 跟餐蛋糕缺點就係太細😂不過蛋糕🍰鬆軟忌廉香滑值得一試。一場來到緊係試埋出名既抹茶甜品setA($160)入面有抹茶🍵配丸子,馬卡龍,蛋卷,拿破崙雪糕同埋奶涷,當中最推薦就係拿破崙因爲坊間好少有拿破崙做到皮脆但甜而不膩。整體來說價錢可能略貴,但質素對得起價錢。

跟餐蛋糕缺點就係太細😂不過蛋糕🍰鬆軟忌廉香滑值得一試。

前排出開紅磡心血來潮想食抹茶甜品就即刻諗起宏🙋🏻‍♀️ 一入到黎就係熟悉的感覺,而紅磡分店有個好處就係唔洗等咁耐,可以好快食得🤪食甜品前就緊係要食個正餐先啦🤗呢個照燒雞飯套餐($140)沙律新鮮又開胃😇雞燒得好香,又能夠鎖住肉汁😝,送飯一流海藻烏冬就一小碗,似係簥麥麵咁,食落幾彈牙甜品方面,foodpigss🐷🐷就揀左黑芝麻小蛋卷。食落蛋糕鬆軟,cream好幼滑,重點係黑芝麻味好重,岩曬口味另外仲有香草同抹茶揀,印象中都係唔錯的而套餐仲送高級斯里蘭卡紅茶,不過個人就想試下新野所以揀左轉其他飲品(正價減$20)呢杯宇治焙茶奶(正價$40)焙茶味濃,不過有點略甜,算係試過可以了👉🏻👈🏻最後就係期待已久既抹茶甜品-抹茶軟雪糕芭菲($88)雪糕富抹茶味都已經眾所週知,然而目光係轉左focus喺煙韌既丸子😌,超級好咬。另外仲有抹茶果凍、紅豆同脆脆,十分豐富,食落又有層次,真係滿載而歸覺得有幸福感

甜品前就緊係要食個正餐先啦🤗
呢個照燒雞飯套餐($140)

沙律新鮮又開胃😇

雞燒得好香,又能夠鎖住肉汁😝,送飯一流

海藻烏冬就一小碗,似係簥麥麵咁,食落幾彈牙

另外仲有香草同抹茶揀,印象中都係唔錯的

最後就係期待已久既抹茶甜品-抹茶軟雪糕芭菲($88)

覺得有幸福感
2018-09-13
  • 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2018-09-22 35 浏览
是日周未,湊住阿寶去紅磡攞野,順便行下九號水產。見宏有兒童餐就入去望。帶小朋友去食飯,好怕叫一個餐佢又食淨好多,但若果同佢share 個餐,我又唔夠食,幾苦惱。最後揀左果三彩丼餐同阿寶share。有麵食有鰻魚飯有吞拿魚蓉飯⋯ 幾種口感滿足3個願望好吸引。最估唔到大丼裡飯真係好好食,暖身香軟。

最後揀左果三彩丼餐同阿寶share。
有麵食有鰻魚飯有吞拿魚蓉飯⋯ 幾種口感滿足3個願望好吸引。
最估唔到大丼裡飯真係好好食,暖身香軟。
馳名三彩定食

吞拿魚蓉飯
  • 迷你三彩定食
  • 錫蘭紅茶
2018-09-21 45 浏览
黃埔美食區 - 九號水產,上年才開始營運,內有不同美食食肆,其中開了”宏”分店,可能該點尚算新,人流比較少,慣常係總店要排長籠先有得食,係分店就機乎我包場。我地都係鰻魚控叫左幾個鰻魚餐都唔係好夠,當然食埋甜品就要包住個肚走人。整體食物質素高,我地都好滿足。迷你三彩定食$148  有魚生飯(吞拿魚)、拉麵、鰻魚飯三碗都係下午茶迷你板,仲有沙律,美味豐富,先食魚生飯加少少wasabi豉油,再食拉麵感覺相對比效清新,鰻魚肉厚,好肥美,真係好好食。如果再叫多次會叫4個鰻魚餐。大鰻魚飯+烏冬麵$180大鰻魚餐份量double唔止,同時會跟拉麵🍜同沙律。同樣唔需要講鰻魚質量同樣高準。山芋温泉蛋撈烏冬麵$120温泉蛋同湯撈埋一齊再食呢個係餐廳建議食法,不過味道比較淡,我本人比較鐘意食時再點湯食會好味D。抺茶奶$20濃濃抺茶味焙茶奶$20少許甜日本草莓沙冰$69大杯抵飲,朋友好鐘意飲宇治抺茶紅豆+抺茶卷(S) $50抺茶味都出唔會被紅豆搶風豆,而抺茶卷係鋪頭推介,好濃抺茶味,鬆軟的,都唔差。日本草莓班戟$88吸晴😃 影相拍片都好靚,士多啤梨係日本新鮮空運黎,班戟好鬆軟及好香既蛋味。香草牛奶軟雪糕芭菲$

迷你三彩定食$148
大鰻魚飯+烏冬麵$180
山芋温泉蛋撈烏冬麵$120
抺茶奶$20
濃濃抺茶味

焙茶奶$20
少許甜

日本草莓沙冰$69
大杯抵飲,朋友好鐘意飲
宇治抺茶紅豆+抺茶卷(S) $50

日本草莓班戟$88
香草牛奶軟雪糕芭菲$88
呢個係用左乳酪雪糕,旁邊有香蕉草莓等,底有果仁,清甜可口,好好味。
日本蒟蒻抺茶芭菲$88
抺茶芭菲同軟雪糕芭菲既組口差唔好,都係D生果包圍住佢,最底底就係啫哩黎,口感再豐富D。

2018-09-19 422 浏览
以前係紅磡返工成日覺得冇啖好食但係自從黃埔站開左之後就越黎越多好西所以就黎呢到食下好西順手重遊舊地==============================呢到距離黃埔站都幾近,只有約五至十分鐘路程同埋黎得早都唔洗等位就有得食迷你三彩丼定食+宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕極力推薦~有三款不同既飯同烏冬分別係鰻魚飯、吞拿魚魚碎魚生飯、海藻烏冬每一碗都細細碗,但三碗夾埋個份量就非常之夠飽最正係可以試多d口味超鍾意吞拿魚魚碎魚生飯吞拿魚都幾靚,幾新鮮,唔會有血腥味鰻魚飯鰻魚好彈牙好鮮味個汁都好惹味但如果再多d汁會更好海藻烏冬食左濃味既魚生飯同鰻魚飯可以用呢個清淡d既作結佢最特別係烏冬係幼烏冬黎同埋似係將d海藻溝左落烏冬到整好特別宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕抹茶軟雪糕既抹茶味非常之香濃而且軟雪糕都整得好幼滑各位一定要試大鰻魚飯套餐大大盒鰻魚飯!其實同上面細鰻魚飯係一樣既不過條鰻魚就大好多而且飯量都多好多個汁同樣咁惹味不過都係果句,如果再多d汁會更好同埋大飯呢個d飯就硬左少少如果再軟返d就更好啦海藻烏冬一樣有呢個海藻烏冬各位大胃王都唔怕唔夠飽啦另外建議大家食鰻魚飯可以落呢個比較少見既調味料:山椒粉正宗既鰻魚
以前係紅磡返工
成日覺得冇啖好食
但係自從黃埔站開左之後就越黎越多好西
所以就黎呢到食下好西順手重遊舊地

呢到距離黃埔站都幾近,只有約五至十分鐘路程
同埋黎得早都唔洗等位就有得食
迷你三彩丼定食+宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕
極力推薦~
有三款不同既飯同烏冬
分別係鰻魚飯、吞拿魚魚碎魚生飯、海藻烏冬
每一碗都細細碗,但三碗夾埋個份量就非常之夠飽
最正係可以試多d口味
超鍾意
吞拿魚魚碎魚生飯
吞拿魚都幾靚,幾新鮮,唔會有血腥味
鰻魚飯

其實同上面細鰻魚飯係一樣既

不過條鰻魚就大好多
而且飯量都多好多
個汁同樣咁惹味
不過都係果句,如果再多d汁會更好
同埋大飯呢個d飯就硬左少少
日本滴漏咖啡沙冰香草軟雪糕
軟雪糕好香好滑
同埋不愧係滴漏咖啡
味道果然好香濃
跟餐仲有甜品送!抵!
我地叫左雲尼拿味同芝麻味既蛋卷
雖然味道唔錯,蛋味係好香濃
但係口感可圈可點
似係雪櫃既問題
有d濕濕地,同搞到唔夠綿同鬆軟
可惜了好材料
焦糖布甸芭菲
好豐富既芭菲!
食芭菲最開心就係見到咁大杯咁豐富既芭菲上台果下
佢完全做到
焦糖布甸同雪糕都又香又滑
而且其他料,例如cream呀,脆脆呢d都好豐富
岩晒我呢d鍾意食超甜甜品既人

日本草莓班戟
淨係睇已經令人賞心悅目
班戟既用料好好,好有蛋味
但如果再鬆軟d會更好,依家搞到有d似食緊蛋糕咁
但個雪糕好香好滑

2018-09-18
  • 宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕
  • 大鰻魚飯套餐
  • 焦糖布甸芭菲
港鐵站開啟之後, 黃埔邊間交通方便好多。 今晚來到九號水產宏食晚飯, 聽說宏晚飯套餐同甜品 都做得十分出色, 咁啱來到黃埔一於晚飯就喺度食晚飯啦! 叫咗個有鰻魚,魚生飯,湯烏冬的迷你三彩定食; 另一個係雜錦天婦羅飯配湯烏冬。飲品方面揀咗個熱紅茶,同埋凍嘅紅豆宇治抹茶。嘢食嚟得好快,餐廳七點半之後亦都,變得繁忙起來, 迷你三彩定食, 湯烏冬湯底夠味道; 鰻魚燒得肥美香脆;魚生飯切得幼嫩, 配上鮮製的芥末。雜錦天婦羅飯, 天婦羅炸得好鬆化, 唔油膩。炸蝦新鮮, 蕃薯香甜,低層原來還有一層白飯, 單係食晚飯定食已經份量十足。跟餐可以選擇小卷蛋 有原味,抹茶, 芝麻, 咖啡。朋友極力推介原味, 結果另一款揀了抹茶味。 卷蛋果然原味蛋味香濃出眾, 而另一款茶味濃郁, 兩種味道同樣出色!另外, 再點了日本士多啤梨班戟; 士多啤梨超甜, pancake 厚身鬆彈, 配雲尼拿雪櫃, 好夾好有層次。紅茶, 茶感突出, 味道似香如伯爵茶; 抹茶紅豆, 調配出色, 紅豆配凍抹茶, 果然係經典推介!整體環境舒適, 店員十分有禮, 每一道菜配哪款醬汁都解釋得十分詳細。 如果想靜靜地食餐晚飯, 一定要來主菜,甜品
港鐵站開啟之後, 黃埔邊間交通方便好多。

如果想靜靜地食餐晚飯, 一定要來主菜,甜品,飲品都同樣出色的宏, 你一定會愛上!

迷你三彩定食

• 雜錦天婦羅飯
  • 抹茶卷蛋
  • 原味
2018-09-17 25 浏览
黃埔嘅日式定食,呢間真係性價比高又幾好食唔係第一次嚟食㗎啦,你鍾意就係啊有迷你蛋捲送嘅定食套餐💁🏻‍♀️🐷炸豬扒套餐$130有炸豬扒飯,海藻烏冬同埋沙律🥗豬扒外皮炸得幾香脆,裏面嘅肉亦算滑嫩,點啊係燒汁就更加惹味😋普通沙律,作為前菜開胃烏冬食到我雪雪聲,好滑同彈牙😚🐟迷你三彩丼定食$148鍾意食魚生嘅朋友就fit晒啦😳有沙律,兩個丼同海藻烏冬💁🏻‍♀️吞拿魚飯,份量都幾多色澤唔錯,食落新鮮,有啲入口即溶嘅感覺😋大大條鰻魚飯,配上燒汁十分香口,而且好厚肉😋另外呢一款定食餐都可以選擇蛋捲做小甜品🐣最推介綠茶味,蛋捲鬆軟得來個cream有香滑😚套餐係包括左一杯紅茶既☕️另外呢度嘅甜品都十分值得推介😋抹茶軟雪糕芭菲🍦$88淡淡的抹茶香,唔會太甜,軟雪糕亦十分奶滑☺️白玉煙煙韌韌,配上紅豆脆餅同杏仁脆,多重口感十分滋味🤤
黃埔嘅日式定食,呢間真係性價比高又幾好食

🐷炸豬扒套餐$130

有炸豬扒飯,海藻烏冬同埋沙律🥗

普通沙律,作為前菜開胃

烏冬食到我雪雪聲,好滑同彈牙😚

🐟迷你三彩丼定食$148
鍾意食魚生嘅朋友就fit晒啦😳
有沙律,兩個丼同海藻烏冬💁🏻‍♀️

大大條鰻魚飯,配上燒汁十分香口,而且好厚肉😋

另外呢一款定食餐都可以選擇蛋捲做小甜品🐣
最推介綠茶味,蛋捲鬆軟得來個cream有香滑😚

套餐係包括左一杯紅茶既☕️
另外呢度嘅甜品都十分值得推介😋

抹茶軟雪糕芭菲🍦$88
淡淡的抹茶香,唔會太甜,軟雪糕亦十分奶滑☺️
白玉煙煙韌韌,配上紅豆脆餅同杏仁脆,多重口感十分滋味🤤
2018-09-16 45 浏览
今天和男朋友到黃埔逛街,發現了一間餐廳,身為甜品狂人的我,當然不能錯過這裡的甜品啦.但是實在食不下蛋糕,只好下次再品嘗了,於是就購買了4個馬卡龍.首先當然要從馬卡龍的外表說起啦.外表要做得好並不容易,做得好的馬卡龍外表需要光亮平滑。這家的馬卡龍就能做到這一點,外表光亮,在燈光的反射下,外皮閃亮,令人望梅止渴呢。說笑,身為一個食貨,怎會只是卻步於外表呢。吾知道大家知吾知道,好食o既馬卡龍系唔會癡牙架,咬落去都應該系脆,吾應該林。呢度o既馬卡龍就好好甘符合左所有o既要求.對於我地兩個都系選擇困難症o既人,當然系前面望左好耐啦,最終就間左白桃,櫻花,黑加侖子,柚子味,我就甘幫佢做一個我心中最喜愛排名啦4th 白桃:白桃一直都系我最中意o既味道之一,當我滿心期待甘食左之後,就十分失望。食落就只有甜味,絲毫桃味都無,過於平淡3rd 櫻花:近年來吾少店鋪都推出左櫻花味去吸引顧客,尤其對日本有興趣o既人,甘當然我都要嘗一下新啦。但系可惜o既系櫻花味吾夠出,有D同白桃相似,比較甜,驚喜並吾大.2nd 柚子:柚子這種水果本來是有些小苦加酸甜感,但系呢個馬卡龍系只酸甜而不苦,而且有柚子的香味。美中不足的是
4th 白桃:
3rd 櫻花:
2nd 柚子:柚子這種水果本來是有些小苦加酸甜感,但系呢個馬卡龍系只酸甜而不苦,而且有柚子的香味。美中不足的是有些小甜,倘若甜度降低,那就更好,平時吾食柚子o既大家可以試下感受柚子味
1st  黑加侖子
黑加侖子是四個裏面最好食個個。外皮不是太甜,中間夾的黑加侖子醬酸酸甜甜,帶黑加侖子果香,口感非常清新,增加食欲,回味無窮。
希望以後有更加多好食o既馬卡龍,或者甜品,或者食物可以推薦比大家啦!!
外卖自取
  • 黑加侖子馬卡龍
小朋友剛開學,放早又未有家課去食個豐富的午餐再一起買餸返屋企鰻魚怪囝囝點了份 ... 大鰻魚飯套餐套餐有沙律、海藻烏冬、小抺茶蛋卷和錫蘭紅茶儍媽就點了份 ... 海藻烏冬配甜品餐有沙律、加州卷、醬油海藻烏冬、甜品和錫蘭紅茶海藻烏冬是以日本出產的小麥粉和很有營養的海藻製成,好健康的麵條上面有很多海藻粒粒,入口順滑富彈性配上不會死咸的淡口醬油湯,味道清爽美味上次在尖沙咀分店已經試過口感鬆軟、茶味濃厚的抺茶蛋卷今次終於可以試埋芝麻味,芝麻味道濃郁、忌廉又香又滑 ~~囝囝 +$ 配了杯凍宇治抺茶奶和儍媽的錫蘭紅茶大食囝囝唔多夠喉又話要食甜品,儍媽當然樂意陪食喇 !!!囝囝的京都宇治抺茶芭菲和儍媽的京都宇治抺茶軟雪糕芭菲京都宇治抺茶軟雪糕芭菲 ↑配料很豐富,有香濃軟滑的抺茶軟雪糕、抺茶味喱、蜜糖杏仁脆片、軟糯的白玉、香甜的紅豆蓉和脆卜卜曲奇薄片食埋甜品真是飽足又滿足呢 !!!** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
小朋友剛開學,放早又未有家課
去食個豐富的午餐再一起買餸返屋企

鰻魚怪囝囝點了份 ... 大鰻魚飯套餐
套餐有沙律、海藻烏冬、小抺茶蛋卷和錫蘭紅茶

儍媽就點了份 ... 海藻烏冬配甜品

有沙律、加州卷、醬油海藻烏冬、甜品和錫蘭紅茶

海藻烏冬是以日本出產的小麥粉和很有營養的海藻製成,好健康的
麵條上面有很多海藻粒粒,入口順滑富彈性
配上不會死咸的淡口醬油湯,味道清爽美味

上次在尖沙咀分店已經試過口感鬆軟、茶味濃厚的抺茶蛋卷
今次終於可以試埋芝麻味,芝麻味道濃郁、忌廉又香又滑 ~~

囝囝 +$ 配了杯凍宇治抺茶奶和儍媽的錫蘭紅茶

大食囝囝唔多夠喉又話要食甜品,儍媽當然樂意陪食喇 !!!

囝囝的京都宇治抺茶芭菲和儍媽的京都宇治抺茶軟雪糕芭菲

京都宇治抺茶軟雪糕芭菲 ↑
配料很豐富,有香濃軟滑的抺茶軟雪糕、抺茶味喱、
蜜糖杏仁脆片、軟糯的白玉、香甜的紅豆蓉和脆卜卜曲奇薄片

食埋甜品真是飽足又滿足呢 !!!

2018-09-05
午餐
  • 京都宇治抺茶軟雪糕芭菲
  • 抺茶蛋卷
  • 海藻烏冬
2018-09-14 661 浏览
一路以為紅磡嘅九號水產只係食新鮮刺身,壽司等。。。原來有間日式甜品餐廳'宏',有定食,有甜品,又有cake 👍環境清雅,座位寬敞迷你三彩定食$148有新鮮沙律茶,湯烏冬,鰻魚飯,仲有我最喜歡嘅吞拿魚蓉飯😍碎吞拿魚腩幼細香滑,軟綿綿的口感加上脂香,再伴以珍珠米飯吃,唯一的感覺就是滿足。厚厚嘅鰻魚,有成半條,份量真不少,女士們兩個人share都夠😜燒鱈魚定食鱈魚係去骨後煎,啖啖肉,外香內滑,滋味無比👍配上附有的醬汁,一粒飯都清晒😜餐飲選橙味cocktail, 香醇,餐廳選用雪凍了的金屬粒,取代冰粒,令cocktail 不會越飲越淡👍抹茶紅豆特飲,抹茶味濃濃,既香且滑😋😋😋綠茶雪糕拿破崙,綠茶雪糕香滑,拿破崙香脆,賣相跟味道都正😉跟餐餐有迷你蛋糕,好香滑👍這裡的甜品真的不錯😋其實我們叫的份量,四個人都夠,但估吾到。。。我兩都能吃精光😜因為真係好好好味😅食到捧住肚都吾捨得徙🤩😜

一路以為紅磡嘅九號水產只係食新鮮刺身壽司等。。。原來有間日式甜品餐廳'宏',有定食,有甜品,又有cake 👍

環境清雅,座位寬敞

迷你三彩定食$148
有新鮮沙律茶,湯烏冬,鰻魚飯,仲有我最喜歡嘅吞拿魚蓉飯😍

燒鱈魚定食

抹茶紅豆特飲,抹茶味濃濃,既香且滑😋😋😋

綠茶雪糕拿破崙,綠茶雪糕香滑,拿破崙香脆,賣相跟味道都正😉

跟餐餐有迷你蛋糕,好香滑👍這裡的甜品真的不錯😋

2018-09-10
  • 燒鱈魚飯定食