2022-08-04 364 浏览
依加要搵一間好食既日本魚生店🐟並不容易!小編終於食到間正野可以介紹😋佢係位於尖沙咀厚福街既…🍽定食DORAYA🍱據說呢間餐廳本來只是一間🐟優質吞拿魚稍售批發的公司,早前開始搖身一變成為左一間日式定食店,當中最值得留意的為藍鰭吞拿魚🎣黎到既指定動作當然要order自選丼👍🏻因為想食咩就叫咩,自由度大,滿滿的刺身放在一碗中,好滿足阿。🌟🐮鹽燒牛舌牛舌切得稍為簿身,配上🍋檸檬汁,味道剛剛好。🥟雞皮餃子($58)雞皮包有豬肉餡,加埋🍋檸檬汁再用生菜包住食,juicy得黎帶點清新,冇咁油膩。🍱自選丼定食三文魚子($55),帆立($62),藍鰭吞拿魚大腩($98),生海膽($118)(連味噌湯、茶碗蒸、小菜、漬物)吞拿魚大腩肥美甘甜,放入口中魚油味好香,肉質軟滑無筋入口即溶。白雪雪的帶子味道甘甜,豐厚的肉身極富彈性。海膽甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶。脆卜卜的三文魚子放入口中輕輕一咬以致撲一聲,中間的醬汁在口腔中釋放,為軟綿的醋飯帶點色彩。💡小知識 :大腩即由魚頸至魚身中間位置,由於魚腩位運動量少;最容易積聚脂肪,因此也是整條魚最肥美的部分,佔整條魚不足30%,所以特別矜貴。魚肉呈粉紅帶白色網紋的筋

🍽定食DORAYA🍱

🐮鹽燒牛舌
牛舌切得稍為簿身,配上🍋檸檬汁,味道剛剛
好。

🥟雞皮餃子($58)

🍱自選丼定食

💡小知識 :大腩即由魚頸至魚身中間位置,由於魚腩位運動量少;最容易積聚脂肪,因此也是整條魚最肥美的部分,佔整條魚不足30%,所以特別矜貴。魚肉呈粉紅帶白色網紋的筋,中間肌理分明,油脂含量達25%,有如和牛般霜降的效果,網紋的肉筋沒有半點渣,入口鬆化即溶。

🍽 定食DORAYA
🏠 尖沙咀厚福街8號H8 6樓

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-08-09
  • 雞皮餃子
  • 自選魚生飯
2022-08-03 292 浏览
突然間想食壽司去咗呢一間度食抵食之選😉$200一set拖羅冇筋不過最好早啲去排隊唔係就排隊等好耐另外order 咗個牛舌不過不失價錢合理蟹膏$1xx 份量太少🤪
突然間想食壽司去咗呢一間度食抵食之選😉
$200一set拖羅冇筋不過最好早啲去排隊
唔係就排隊等好耐
另外order 咗個牛舌不過不失價錢合理
蟹膏$1xx 份量太少🤪

2022-07-31 468 浏览
尖沙咀遍布不少的刺身飯,唯獨依間最吸引我,CP值超級高,試過反唔到轉頭。難得有左口魚飯,一定要試!配菜都非常好食,依個配搭,價錢亦唔貴,簡直絕配超值!中拖羅飯,塊塊都厚切!

中拖羅飯,塊塊都厚切!
2022-07-15
2022-07-20 944 浏览
平時收藏唔少餐廳 都未有時間逐一到訪前晚約咗朋友食飯 咁啱佢哋都話聽過呢間 評價唔錯 就終於嚟咗🙈當晚尖沙咀其實人唔多 但上到餐廳 都全場爆滿lift口座位、企位都係輸候嘅人好在等咗幾個字就有位😆Menu選擇都多 都係丼飯為主 有固定組合同自選刺身丼💁🏻‍♀️朋友分別叫咗角切丼飯 同魚餃定食而我就食自選 最少揀三款食材 自由配搭每款唔同價錢 約莫幾十到7、80一款 👆🏻自選丼飯都有配set 有汁煮雜菜、配菜、茶碗蒸同味噌湯 味道偏家常 沒有非常驚喜可能重點係刺身😂刺身切得非常厚 而且質素都對得住價錢有埋紫蘇葉 可以包啲飯嚟食不過飯就有少少乾😵‍💫另外 配味噌湯同茶碗蒸都是一半的 圖中為未起筷嘅份量 可以多返少少就好啦🤔同埋原先想食海膽 但店員表示近期海膽唔靚 誠實又貼心的提醒 加返啲分🥰一般朋友聚會可以嚟試吓 但座位就會迫少少 環境都比較嘈
平時收藏唔少餐廳 都未有時間逐一到訪

當晚尖沙咀其實人唔多
但上到餐廳 都全場爆滿
lift口座位、企位都係輸候嘅人
好在等咗幾個字就有位😆

Menu選擇都多 都係丼飯為主
有固定組合同自選刺身丼💁🏻‍♀️

朋友分別叫咗角切丼飯 同魚餃定食
而我就食自選 最少揀三款食材 自由配搭
每款唔同價錢 約莫幾十到7、80一款

👆🏻自選丼飯都有配set
有汁煮雜菜、配菜、茶碗蒸同味噌湯
味道偏家常 沒有非常驚喜

同埋原先想食海膽 但店員表示近期海膽唔靚
誠實又貼心的提醒 加返啲分🥰

一般朋友聚會可以嚟試吓
但座位就會迫少少 環境都比較嘈
呢間成日都想食.但佢冇得BOOK位.只有WALK IN適逢早收工.就早早去到~~可惜都要齊人先入座🥲好彩餐廳位置都多.朋友一到就入座~!!😎係門口見到必食推介.由於本身唔好海膽所以好快已經揀到食咩😚因為食物選擇都多.朋友最後決定自選丼飯😌💥火灸平目魚 吞拿魚赤身丼定食🔥🍱💥自選丼飯: 三文魚 赤身 帆立貝 蝦 三文魚籽丼定食🍱SET附有沙律 前菜 漬物 茶碗蒸同味噌湯成個SET係超豐富.好抵食🤩D魚料都厚身新鮮~火灸平目魚 魚油香.又肥美~!!好好食🤤吞拿魚赤身肥美厚切.大滿足🤤朋友個自選SET都好吸引.好足料一致覺得係好食又抵食!!絕對可以ENCORE!!😍最後我地都食唔哂D飯~🈵
呢間成日都想食.但佢冇得BOOK位.只有WALK IN

吞拿魚赤身肥美厚切.大滿足🤤
朋友個自選SET都好吸引.好足料
一致覺得係好食又抵食!!絕對可以ENCORE!!😍
最後我地都食唔哂D飯~🈵
Doraya一直係我最念念不忘既日本餐廳,每隔一段時間就會心思思想去食😆差唔多每一次去都係必叫吞拿魚🐟🐟🐟餐廳座位唔算多,而且冇得book枱,walk-in 仲要等齊人先入得,所以一出lift口長期都會見到一大班人等緊位😂回頭率極高藍鰭吞拿魚扒丼定食🐟🍚(配日本溫泉蛋)$158吞拿魚扒係保持一貫水準,但以等食左咁多年黎講,覺得師傅好似切薄左😭😭😭咬落既口感比起以前冇咁滿足,不過都係叫做好食既,而且價錢仲係百幾蚊成個set, 性價比仲係高既👍🏻不過今次食既壽司飯底唔記得左走豉油🙈本人唔係咁鍾意食有汁既飯,所以覺得略咸🙈值得一讚既係茶碗蒸係好好好好食!蛋相當滑溜,蛋中有香菇同蟹柳,加上上湯十分入味,成杯茶碗蒸超高水準👍🏻👍🏻👍🏻雞皮餃子🐔🥟 $58/5隻店員建議餃子連埋生菜一齊食,又真係幾清新,雞皮餃子新鮮熱辣,外皮好脆,內餡都好熱辣辣,包左一層生菜既話會似韓國燒肉原理,唔需要怕食雞皮會油膩,2個人share食都唔夠喉😆😆雖然話吞拿魚扒切得薄左啲,不過我都會繼續黎😂下次會試下中腩/大腩定食,希望佢地既油脂滿足到我啦🥺

回頭率極高
藍鰭吞拿魚扒丼定食🐟🍚(配日本溫泉蛋)$158

藍鰭吞拿魚扒定食(配溫泉蛋)

雞皮餃子🐔🥟 $58/5隻

雞皮餃子

藍鰭吞拿魚扒定食(配溫泉蛋)
雞皮餃子
2022-07-12 686 浏览
如果想食唔錯嘅藍鰭吞拿魚,又唔想洗咁多錢,咁呢間就係唔錯嘅選擇😆🔸藍鰭吞拿魚扒丼定食炙燒過嘅吞拿魚扒略帶焦香,入口充滿魚脂香氣,同壽司飯係絕配~🔸藍鰭吞拿魚四色丼定食 四色丼包括有大腩、赤身、炙燒大腩、腩蓉~大腩係我嘅至愛!入口即化,滿滿魚油香味!就咁食或者加少少刺身醬油同wasabi都正~腩蓉口感細滑,帶魚油香赤身魚油香冇咁重但亦冇咁膩,加埋落去令個飯層次豐富啲👍🏻🔸雞皮餃子炸到金黄香脆嘅雞皮包住充滿肉汁嘅內餡,冇得輸~可以加少少檸檬汁再攞生菜包住食~🔸慢煮鹽燒藍鰭吞拿魚鮫火候控制好好,表面焦香,魚肉夠滑唔乾!調味亦恰度好處!丼飯份量好多,男士食都實夠飽~餐廳地點方便,價錢相宜,值得一試~———————————————定食ᴅᴏʀᴀʏᴀ •厚福街分店

🔸藍鰭吞拿魚扒丼定食

🔸藍鰭吞拿魚四色丼定食
四色丼包括有大腩、赤身、炙燒大腩、腩蓉~
腩蓉口感細滑,帶魚油香
赤身魚油香冇咁重但亦冇咁膩,加埋落去令個飯層次豐富啲👍🏻

🔸雞皮餃子
炸到金黄香脆嘅雞皮包住充滿肉汁嘅內餡,冇得輸~
可以加少少檸檬汁再攞生菜包住食~

🔸慢煮鹽燒藍鰭吞拿魚鮫
火候控制好好,表面焦香,魚肉夠滑唔乾!調味亦恰度好處!

丼飯份量好多,男士食都實夠飽~
餐廳地點方便,價錢相宜,值得一試~
———————————————
定食ᴅᴏʀᴀʏᴀ •厚福街分店
  • 雞皮餃子
睇關注組都有好多人推介呢間嘅魚生特別係吞拿魚今日咁岩經過黎試下*Menu 上好多野都想試最後揀左定食餐有三色魚生又有炸物魚生厚度ok,味道好好,吞拿魚油香夠果然值得咁多人推薦炸物一樣出色炸雞夠熱,仲要juicy炸蠔熱辣辣,連沙律醬都俾兩款,非常貼心最驚喜係可以揀壽司飯小小醋味非常開胃*隔離台見到點左三文魚定食,燒三文魚腩都好大件,外表燒得唔錯感覺呢間店咩都好有水準咁*價錢對我黎講有點小貴但物超所值,性價比高離場見到走廊排哂隊啲人都讚呢間性價比高
睇關注組都有好多人推介呢間嘅魚生
特別係吞拿魚
今日咁岩經過黎試下
Menu 上好多野都想試
最後揀左定食餐
有三色魚生又有炸物
魚生厚度ok,味道好好,吞拿魚油香夠
果然值得咁多人推薦
炸物一樣出色
炸雞夠熱,仲要juicy
炸蠔熱辣辣,連沙律醬都俾兩款,非常貼心
最驚喜係可以揀壽司
小小醋味非常開胃
隔離台見到點左三文魚定食,
燒三文魚腩都好大件,外表燒得唔錯
感覺呢間店咩都好有水準咁
價錢對我黎講有點小貴
但物超所值,性價比高
離場見到走廊排哂隊
啲人都讚呢間性價比高

2022-07-07
2022-07-08 493 浏览
今次係第二次食呢間餐廳。之前嚟嘅時候點咗一個大拖羅丼飯,覺得有啲濟,今次點呢個三色吞拿魚飯就啱啱好,樣樣都可以試下。食拖羅或者吞拿魚嘅話,我一定會揀呢一間。百幾二百蚊就食到高質拖羅,性價比超高。
已經食過幾次,今次星期六下午去食,唔使等位揀左自選丼,套餐有埋蒸蛋,湯同漬物~大滿足另外加左個枝豆,熱辣辣而且份量都幾多,唔會因為唔係主食就求其刺身新鮮肥美,服務員態度好好而且有效率,值得讚賞⭐️~食飯除咗要食物有質素,服務都好緊要,呢間餐廳係間唔中想食好啲就會去
已經食過幾次,今次星期六下午去食,唔使等位

揀左自選丼,套餐有埋蒸蛋,湯同漬物~大滿足

刺身新鮮肥美
服務員態度好好而且有效率,值得讚賞⭐️

2022-06-04 1200 浏览
每次嚟Doraya食晚飯,都一定好滿足。基本上我每次都會叫大拖羅定食,一定冇得輸,食過咁多次都冇一次失望過,又新鮮又抵食!叫咗一份是日限定:鰆魚刺生,師傅會將魚皮燒一燒,令到件魚刺身多一份香味,本身魚肉係偏淋,所以整體係好食,如果下次佢仲有我一定會再叫嚟食。我哋仲叫咗一客慢煮鹽燒吞拿魚魚鮫,呢一味餸菜我都食過三至四次,亦都係好好食,又係冇失望過,可能係慢煮嘅關係所以魚肉會好Juicy!好嫩!yummy !
2022-05-22 1529 浏览
今次到日本野,嚟到呢一間doraya食佢哋最出名嘅吞拿魚拖羅😆呢間餐廳最唔好嘅地方就係冇得book位,好彩今日早食晚餐,大約6:30就去到,要齊人先至入得,大約等咗10分鐘就有位。不過我哋離開時,外面有大量客人排隊等候,所以如果想食但又唔想等位,可能就要早啲嚟啦。我就叫咗吞拿魚大腩加吞拿魚魚蓉定食。飯佢有得揀白飯同壽司飯,我就揀咗壽司飯。定食入邊包咗麵豉湯,日式蒸蛋,日本漬物同埋前菜。日式蒸蛋味道不過不失,麵豉湯略嫌太鹹。吞拿魚蓉正常發揮,不過感覺都好新鮮。吞拿魚大腩美中不足嘅地方係啱啱好今次切嗰個位置有筋,無筋既位置真係無得彈,油脂分布岩岩好,魚油油脂香味非常濃,入口即化,非常新鮮!唔記得影menu,不過大拖羅+吞拿魚蓉同中拖羅+吞拿魚蓉定食只係相差$10,所以記住叫大拖羅。呢間餐廳絕對值得一試再試,CP值太高了~

我就叫咗吞拿魚大腩加吞拿魚魚蓉定食。
飯佢有得揀白飯同壽司飯,我就揀咗壽司飯。
大拖羅吞拿魚蓉定食

定食入邊包咗麵豉湯,日式蒸蛋,日本漬物同埋前菜。

日式蒸蛋味道不過不失,麵豉湯略嫌太鹹。

大拖羅吞拿魚蓉定食
2022-05-20 1132 浏览
要說在香港會不斷回頭去吃的魚生飯日本餐廳,絕對就是定食Doraya。小店格局,平日中午12時已經有客人不斷入座,12:25已經滿座要等位了,可見他的品質深受懂吃的人愛戴🙂午餐時段會有午市定食提供,有便當🍱,有魚生丼飯,有其他燒魚定食等等…..而是日,我就點了這家店絕對推介的#藍鰭吞拿魚扒小丼 $108,炙燒過厚厚的藍鰭吞拿魚扒魚香豐富,好像香港較少吃到,配上白芝麻、香蔥及醬油,真的十級滿足,吃過的就會懂呢。套餐可再自選蕎麥麵或烏冬,步入初夏,30度的今天,當然點了清新的冷蕎麥麵吧。由於有感難得到訪,額外追加了$45/3片的#油甘魚刺身 ,配上伴隨清新的大葉吃,突顯油甘魚的魚香😌或許由於師傅趕不及預備,茶碗蒸需在15mins後才奉上,頓時變了像飯後甜品似的,不過,真的很飽腹了😙真心推介給未曾吃過這家性價比高的丼飯店給大家💛不過,要預時間等候呢,除非你同樣是愛早吃的一群🫠

藍鰭吞拿魚扒小丼伴冷蕎麥麵

2022-05-20
藍鰭吞拿魚扒小丼伴冷蕎麥麵
2022-04-23 1477 浏览
📍定食Doraya 尖沙咀 H8大廈💰 人均200左右 一間性價比很好的丼飯餐廳,一份丼飯差不多150左右,如果你想吃高級一點的價格就貴更貴一些~豐儉由人。我是在九龍公園遊完泳之後去吃的~覺得特別好吃!餐廳枱與枱之間的距離還可以,不是很逼仄。我點了一份角切丼飯,配了一些小菜、茶碗蒸和味增湯,我們還要了唐揚雞塊和菠菜,拌菠菜的菠菜口感便老,唐揚雞塊還OK~總的來說是一件CP值很高的餐廳,可以一來再來的那種~
📍定食Doraya 尖沙咀 H8大廈
💰 人均200左右
2022-04-10 1044 浏览
事關係尖沙咀工作的緣故午餐都必須在尖沙咀區解決大多數餐廳都試過呢間係別人推薦既就抱著一試心態叫左一個刺身雜錦餐 有三文魚 玉子 魚籽 吞拿整體都好味同新鮮! 對於我來說 (刺身如果暖係大忌)所以對於刺身 我確實幾滿意另外呢個餐有送燉蛋同一個小食仲估佢唔到送烏冬/蕎麥麵 有凍熱之選一個人食係好飽架🤣🤣🤣最後埋單1百幾 ! 整體10分有8分☺️推薦!
事關係尖沙咀工作的緣故
午餐都必須在尖沙咀區解決
大多數餐廳都試過
呢間係別人推薦既
就抱著一試心態
叫左一個刺身雜錦餐
有三文魚 玉子 魚籽 吞拿
整體都好味同新鮮!
對於我來說 (刺身如果暖係大忌)
所以對於刺身 我確實幾滿意
另外呢個餐有送燉蛋同一個小食