So good!! The roast pork and dim sum was just on point. I really think this place deserves more credit because it is honestly one of the best dim sums I’ve had. If you go, you need to book two weeks in advance and make sure you pre order the suckling pig. I would 100% come here again. Here is what I had ~
2018-05-26
Mango  pudding
  • Roast  Pig
  • Roast  Pork  Bun
2018-05-20 3892 浏览
午市點心基本一律收$70,中規中矩,沒有驚喜。不值這個價錢。最差是$138的灌湯餃,基乎沒有材料的,空空如也!僅有的丁點才料也是散翅幾條,蟹肉丁點,不是什麼珍品!荷葉飯基本上是荷葉盛著的炒飯,味道不錯,但沒有以荷葉一起蒸的幽香。沒有意義!最大的問題是,吃完之後,一直口喝,這種感覺很不好!咦?為什麼會那麼口喝。第二次來吃,覺得明顯退步了,那麼新的店就那麼快走樣。或許是海外擴張太快吧!希望他們用心去改善,否則,付這個價錢的客人實在大把選擇。
午市點心基本一律收$70,中規中矩,沒有驚喜。
不值這個價錢。
2018-05-10 3622 浏览
蟹皇翅好有蟹膏味既翅🤔鮑魚拼海參貴價食品,做開嘅酒樓好難會做得差,所以唔評論🤷🏻‍♀️炒蘆筍炒得很爽口, 但豆苗略為有點油膩火雲腿,乳鴿肉拼田雞腿肉鴛鴦乳鴿肉,同田雞腿肉,兩種肉都各有千秋,係一味值得你點既菜式👍🏻特別一提,半碟嘅火雲腿,雖然唔係好均勻,每塊都係上等但揀啱色澤好過快食,乾身得黎好有味, 有味之餘唔會過喊😋😋蛋白花雕蒸蟹蟹同花雕嘅味,同蛋白融為一體👍🏻叫多碗白飯用黎送飯食真係一流,不過我從來都覺得食蟹真係一樣好麻煩嘅事🤔如果可以拆埋啲蟹肉出嚟俾我食就好了😂雲吞外表看似一個普通嘅菜肉雲吞,食落口先知道什麼叫不同凡響,裏面只有蝦肉,仲有蟹肉,味道亦都非常之分明👍🏻👍🏻杏汁燉燕窩唔會好甜既杏汁配燕窩,係女仕既恩物😍😍

蟹皇翅
好有蟹膏味既翅🤔

鮑魚拼海參
貴價食品,做開嘅酒樓好難會做得差,
所以唔評論🤷🏻‍♀️

炒蘆筍
炒得很爽口,
但豆苗略為有點油膩

火雲腿,乳鴿肉拼田雞腿肉鴛鴦
乳鴿肉,同田雞腿肉,
兩種肉都各有千秋,係一味值得你點既菜式👍🏻
特別一提,半碟嘅火雲腿,
雖然唔係好均勻,每塊都係上等
但揀啱色澤好過快食,
乾身得黎好有味, 有味之餘唔會過喊😋😋

蛋白花雕蒸蟹
蟹同花雕嘅味,同蛋白融為一體👍🏻
叫多碗白飯用黎送飯食真係一流,
不過我從來都覺得食蟹真係一樣好麻煩嘅事🤔
如果可以拆埋啲蟹肉出嚟俾我食就好了😂

雲吞
外表看似一個普通嘅菜肉雲吞,
食落口先知道什麼叫不同凡響,
裏面只有蝦肉,仲有蟹肉,
味道亦都非常之分明👍🏻👍🏻

杏汁燉燕窩
唔會好甜既杏汁配燕窩,
係女仕既恩物😍😍

2018-03-20 3702 浏览
環境5分:酒店高級中菜廳格局。 衛生5分:  廁所都乾淨過人。服務5分:  酒店級服務態度,富豪式享受。味道5分:   1)      魚翅灌湯餃皮薄餡靚上湯清。   2)      爽滑牛肉腸皮薄軟滑,牛肉香嫩,甜豉油另上好講究。   3)      蟹皇蒸燒賣唔肥膩,好健康。   4)      半隻乾蔥豆豉爆雞熱辣香口有鑊氣。  5) 鮑汁鱆魚雞粒飯濕炒有趙頭,又唔油,好好味。抵食5分:  有富豪請客,食野唔洗比錢,一定抵。
環境5分:
酒店高級中菜廳格局。 衛生5分:
廁所都乾淨過人。
服務5分:
酒店級服務態度,富豪式享受。

味道5分:
1)      魚翅灌湯餃皮薄餡靚上湯清。
魚翅灌湯餃
爽滑牛肉腸
3)      蟹皇蒸燒賣唔肥膩,好健康。
蟹皇蒸燒賣
4)      半隻乾蔥豆豉爆雞熱辣香口有鑊氣。
半隻乾蔥豆豉爆雞
5) 鮑汁鱆魚雞粒飯濕炒有趙頭,又唔油,好好味。
鮑汁鱆魚雞粒飯
抵食5分:
有富豪請客,食野唔洗比錢,一定抵。
2018-03-16
魚翅灌湯餃
爽滑牛肉腸
半隻乾蔥豆豉爆雞
鮑汁鱆魚雞粒飯
2018-02-25 2161 浏览
We like Fook Lam Moon and looked forward to eating here for dim sum lunch.The food is pretty expensive and quality does not live up to the price.  We ate at Lung King Heen the previous day and found their food far superior.Many dishes including har gow, har cheung fun, and their special Chinese New Year dishes were very average.Service and Environment was just fine.

2018-02-25
  • Deep Fried Pork Dumplings
  • Char Siu
  • Crispy pig
  • Glutinous rice in lotus leaf
  • Jook
每次來這𥚃,都會令我有驚喜,今日亦不例外!水準都比任何一間米芝蓮中菜餐館出色,尤其乳豬、蛇羹及鮑魚,真是值得推介。還有最後的甜品亦萬不能錯過,那個杏仁茶芝麻湯丸,就算肚飽還要吃!唯一美中不足,就是釀蟹蓋,味道雖好,但是賣相不太好,令我影出來的相片不夠美!
2017-10-09 3846 浏览
多得公司高層請食飯,才有機會一嚐貴價飲茶滋味,不過食物質素有如前局長一樣,唔得掂。.首先每碟基本點心都要五六十元,俾得這個價固然對食物有少少期望,點心一來到,直頭以為自己落左屋企樓下飲茶,賣相沒特別,好!唔睇樣睇內涵,x,一樣冇料到。.公平講,咪一般茶樓中上水準,但價錢唔係吖嘛大哥....食環境呢?ok la,除了枱與枱之間多點空間,設計裝潢和美心等中等酒樓無大分別。客人(因為都是富貴人家)看上去有教養,侍應(因為冇乜幾枱得閒點)serve得幾好。.比較有驚喜的是有蔴蓉包,不過可能隔了一段時間才吃,食落好一般,油和蔴蓉已是分開狀態。.總的而言,味道不是差,但收咁貴個點喺邊?我睇唔透。
公平講,咪一般茶樓中上水準,但價錢唔係吖嘛大哥...
總的而言,味道不是差,但收咁貴個點喺邊?我睇唔透。
2017-09-27
2017-09-23 3124 浏览
今天有事到灣仔, 十一點打電話訂位食中午飯,幾間都話fully book, 可能是星期五,個個都出嚟食,只有七福有位。 酒家走高檔路線 ,由上電梯至入座 ,都招呼周到, 環境清靜,是個可以談天的好地方。與朋友兩人叫了筍尖蝦餃, 牛肉腸粉 ,蜆蚧鯪魚球, 百花釀魚肚。因為價錢唔平, 真係唔夠食,才考慮再叫。蝦餃 size 比普通酒樓大, 筍尖太少,沒有什麼口感,幸好不是太老, 而且皮比較厚身, 蝦都只是平常, 只是數量多些。反而百花釀魚肚,比想像中好,蝦膠厚又爽口,相對蝦餃的蝦,美味得多。而且汁的烹調,亦帶出應有的鮮味 。蜆蚧鯪魚球,加了煙肉,蝦米碎 ,蔥混在一起炸,非常好味,炸得適中,不會太乾 ,但蜆介醬略為鹹。最後是牛肉腸粉, 腸粉皮較為厚身,牛肉黏口,可能是生粉落多了,以這價錢和賣相,不太值得。四個點心中, 其中兩個粉皮都覺厚, 純屬個人口感。最後埋單,要三百多元,以一個中午來說,都算是貴的 ,覺得物非所值!

• 魚肚釀花膠
「福臨門」是名氣響噹噹的富豪飯堂。「家全七福」由「福臨門」的七公子所開,承就「福臨門」的名氣,早已招來筆者的目光。最近與同事相約飯局,趁機一試這間家傳酒家。午市到訪,主要試試酒家的各式點心及炒粉麵飯。蒸點各式蒸餃普遍賣相精巧,皮薄通透。鮮蝦基本上是七福鮮蝦餃、海鮮菜苗餃與蟹皇蒸燒賣的共同主要食材,選料新鮮彈爽。 豉汁蒸鳳爪及豉汁蒸排骨可算是最常見的酒家蒸點,鳳爪製作入味,排骨略感骨多肉少只屬一般。 燒味叉燒看來是大家共同喜愛的食物,前後共點選了三道與叉燒有關的美食。蜜汁叉燒色澤紅潤光鮮,肉質紋理清晰,只可惜細味下沒有預期中的鬆軟食感。脆皮燒腩仔講求香脆肉嫩,肥瘦適中。香脆無容置疑,肉嫩則談不上。腸粉腸粉要做得白滑皮薄考功夫,這兩碟爽滑鮮蝦腸及蜜汁叉燒腸從外觀上有不俗的評分。淺嚐了一件叉燒腸,腸粉外皮達標,叉燒味道平平。 煎炸包點要數最好吃的叉燒美饌,蜜汁叉燒酥食味溫熱酥化明顯稍勝一籌。 炒粉麵飯 蟹肉瑤柱蛋白炒飯炒得乾身,飯粒白淨分明富帶彈的嚼勁。蟹肉瑤柱相比,瑤柱份量較多,味道亦較突出,好吃!沙嗲時菜炒牛河口味帶辣惹味,軟腍的牛肉搭載綠嫩的菜遠,效果不比炒飯遜息。 甜品

午市到訪,主要試試酒家的各式點心及炒粉麵飯。
蒸點

各式蒸餃普遍賣相精巧,皮薄通透。鮮蝦基本上是七福鮮蝦餃海鮮菜苗餃蟹皇蒸燒賣的共同主要食材,選料新鮮彈爽。
海鮮菜苗餃
豉汁蒸鳳爪
豉汁蒸排骨
北菇綿花雞
燒味

蜜汁叉燒
脆皮燒腩仔
腸粉

腸粉要做得白滑皮薄考功夫,這兩碟爽滑鮮蝦腸蜜汁叉燒腸從外觀上有不俗的評分。淺嚐了一件叉燒腸,腸粉外皮達標,叉燒味道平平。
爽滑鮮蝦腸
煎炸包點

要數最好吃的叉燒美饌,蜜汁叉燒酥食味溫熱酥化明顯稍勝一籌。
蜜汁叉燒酥
瑤柱雞包仔
炒粉麵飯

蟹肉瑤柱蛋白炒飯
沙嗲時菜炒牛河
甜品

酥皮蛋撻仔是整頓飯唯一的甜點,酥皮層次分明很鬆化,蛋熱香滑可口,讚!
酥皮蛋撻仔
整體而言,家全七福的點心小炒賣相用料富一定水準,但計及價錢則未能給予物有所值的感覺。尤其是當餐單價錢和福臨門差不遠,福臨門是較吸引的選擇。

[11/5/2017; Thu]
2017-05-11
爽滑鮮蝦腸
蜜汁叉燒酥
蟹肉瑤柱蛋白炒飯
沙嗲時菜炒牛河
2016-12-04 8449 浏览
一早訂枱晚飯兼預訂八宝鴨。3人行於12月4日準時到達。點之果位Daniel哥仔話唔記得落單,八宝鴨落空。fine. 咁我點 menu 內不用預訂的炆班翅,又話無。咕噜肉果d就有。。咩 service ? 咩飯店來的?味道: 水準和一般屋村酒樓差不多,荷葉飯食完口乾。附圖有單有據。

2016-12-04
2016-08-24 11894 浏览
所謂「天上雷公,地下舅公」,舅公喺屋企人心目中o既崇高地位可真無人能敵。長輩深知舅公最愛食鮑魚同魚翅,上週五宴席就專誠揀咗一家以鮑參翅肚聞名o既「家全七福」舉行。剛剛喬遷往新址o既「家全七福」仍然留喺灣仔區,不過就升級成為酒店中菜廳。餐廳佔用全層面積,接待處先以鎮店靚翅及魚缸裝飾。走廊及牆身簡單掛上國畫,自然地流露出中國文化o既色彩。大堂設有多張圓枱散座,光鮮企理,雖則右手邊樓底明顯比左邊高,但由於枱於枱間空間好足,人多時聲浪都唔會好大,配埋厚墊椅櫈,坐落極之舒適自在。「家全七福」屬名人飯堂之一,當然係唔少得私人廂房,間間同樣寬敞,大方得體。房內長期有兩位服務生為客人斟添酒水、分餸換碟,溫婉落力,很是周到。餐桌上每位客人面前都放有一份菜譜,餐單上可見晚宴合共十三道菜,主人家當真盛設非常!皮蛋醬蘿蔔:為晚餐打響頭炮o既皮蛋隻隻流心又溏心,色澤亮麗,且香濃美味;配角醬蘿蔔不但巧妙地砌到成朵花咁靚,片片花瓣都一樣咁爽脆惹味,同個皮蛋真係好相襯。食完咁開胃o既前菜,乳豬亦啱啱燒好。大紅片皮乳豬全體:乳豬皮一啲肥膏都冇,咬落輕巧薄脆,鬆化無比,夾上麵包後再輕輕點上甜醬已夠可口。正當大家細嚐緊乳豬
。餐廳佔用全層面積,接待處先以鎮店靚翅及魚缸裝飾。
走廊及牆身簡單掛上國畫,自然地流露出中國文化o既色彩。
,片片花瓣都一樣咁爽脆惹味,同個皮蛋真係好相襯。
皮蛋醬蘿蔔
食完咁開胃o既前菜,乳豬亦啱啱燒好。
大紅片皮乳豬全體
大紅片皮乳豬全體乳豬皮一啲肥膏都冇,咬落輕巧薄脆,鬆化無比,夾上麵包後再輕輕點上甜醬已夠可口
大紅片皮乳豬全體
正當大家細嚐緊乳豬o既手撕二度時,經理姐姐就推出兩煲靚湯
豬肚鳳吞大鮑翅
清澈o既湯底看似平平無奇,但其實內兩隻疑似大水蛋o既物體原來暗藏玄機
豬肚鳳吞大鮑翅
經理姐姐手起刀落,邊切邊講解巨蛋最外層為豬肚豬肚下藏著一隻,而內則載滿鮑翅

此道古法翅品o既三重包裝需時又考功夫,雞骨湯底亦要肴燉上六個鐘頭,真係少啲心機都唔得呀!
豬肚鳳吞大鮑翅
靚靚媽咪好多時炒餸都會贊一贊酒,據悉原來食翅前混入一、兩滴拔蘭地,其效果都可以好似贊酒般為翅品再度提升
。主人家出名識食,故亦一早預備好幾壺拔蘭地好等客人自行贊入湯內。
拔蘭地
豬肚鳳吞大鮑翅:粗粗o既鮑翅滑溜脆身,贊過酒o既雞湯亦芬芳濃郁,白雪雪o既豬肚更加係爽滑過人,精彩尤甚
豬肚鳳吞大鮑翅
蠔皇30頭吉品鮑伴鮮腐件鵝掌芥蘭:「七福」名菜30頭吉品鮑香潤溏心,大大隻鵝掌腍滑又軟熟,芥蘭亦翠綠清脆,就連伴上o既鮮腐件都入哂味,實在完美
蠔皇30頭吉品鮑伴鮮腐件鵝掌芥蘭
蟹肉韭菜盒:記得之前食韭菜盒都總係喺潮州酒家度食,一人一件都幾溜吓。意外地,「七福」個蟹肉韭菜盒皮薄香脆得黎食落一啲都唔油膩,個蟹肉韭菜餡料清香嫩甜,比起潮州菜館個版本健康得多。
蟹肉韭菜盒
煎素腐皮卷:可能蟹肉韭菜盒煮得特別出色,喺有比較o既情況下,個素腐皮卷就變得齋咗少少
煎素腐皮卷
雞子戈炸:與長輩食飯不時都會聽到好多故仔,當晚其中一個就講及此味雞子戈炸o既來由。據說,「雞子」乃北方人o既雞蛋,即雞之子也,而並非廣東人所理解o既雞睪丸
,而「戈渣」則為「鍋炸」,合併埋o既「雞子戈渣」其實即係「炸雞蛋」。後因對「雞子」有所誤解,好多廚師都開始加入雞睪丸去烹煮菜式,所以就演變成「炸雞蛋」同「炸雞睪丸」兩款「雞子戈渣」。「七福」版雞子戈炸皮層薄而乾巧,毫不油膩,個雞蛋心好似白雲般輕柔軟潤,超
!(由於在場o既女士們都唔想查明所吃下o既「雞子戈炸」究竟係南北邊派o既「雞子
,小肥就冇再追問所用o既食材。)
雞子戈炸
銀牙蟹肉炒桂花蝦絲:遠睇桂花蝦絲金黃色o既外表真係好似炒桂花翅,因用上o既材料好相近。雪白o既蟹肉鮮甜幼嫩,幼幼o既蝦絲牙菜則又爽又脆,桂花蝦絲熱辣又乾身,炒得好夠鑊氣。
銀牙蟹肉炒桂花蝦絲
蜜味玫瑰雞:怕骨o既XO仔食雞只會揀雞胸雞皮黎食,兩者之健康對比可真能比喻成天使與惡魔
。健美o既雞胸厚身無肥,好多時都會被煮得又嚡又乾,幸好師傅掌握火候恰到好處,此道玫瑰雞o既雞胸白滑嫩口,極為細膩。雞皮雞隻最油滑及最味濃之部位,所以個人覺得食雞唔食皮比起淨食雞皮更為罪過
,每次例必搜集各方準備棄掉之雞皮,然後慢慢品嚐。溢滿蜜糖香玫瑰露o既雞皮芳香甘醇,油潤光滑,當真絕無欺場!
蜜味玫瑰雞
苦瓜豆卜炆斑尾翅:仍停留喺初級食魚班o既小肥雖則只係細嚐咗兩口,但都食得出苦瓜甘香,斑尾斑翅魚肉新鮮嫩滑,魚皮好夠軟腍,實屬好魚
苦瓜豆卜炆斑尾翅
上湯煎粉粿:中國人食飯總愛以飯麵作單尾,但因賓客大多都要遠離澱粉質,主人家就特意改選懷舊o既上湯煎粉粿
上湯煎粉粿
每人被分派清澈而濃郁o既上湯一碗,輕輕將煎粉粿滲過上湯粉粿外皮化於口中,餡料爽厚得黎半帶鬆脆,咸中帶甜,美味非常。
上湯煎粉粿
酥皮蛋撻仔:新鮮焗製o既蛋撻仔微甜香滑,層酥皮又唔會過份油膩,一口一隻極為輕盈
酥皮蛋撻仔
千層糕:熱辣辣、香噴噴o既千層糕糕身鬆軟,姨媽們大讚健康唔溜滯,細佬卻略嫌咸蛋黃o既份量唔夠多。
千層糕
家全七福」新店無論係位置、環境、服務、衛生、食物質素都升達酒店級水平。長輩於樓底高高o既大廂房內宴席一圍,並為主賓舅公舅婆特訂多款懷舊功夫菜,小肥有份參與其中深感榮幸之際,更覺視野開闊不少
。宴會上o既佳餚更有一系列o既美酒襯托,果真極其美滿!
美酒
雞子戈炸
銀牙蟹肉炒桂花蝦絲
蜜味玫瑰雞
2016-05-24 10252 浏览
福臨門雖然被稱為富豪飯堂,但它給我最大的感受,是實而不華。家全七福雖然是七哥離巢另闖天下之作,但作風同樣是貨真價實不欺人。這間中菜館是朋友J君的強烈推介之一,只是因緣際會下一直都沒有機會,直至最近店方遷址,便決定來試試。從灣仔站C出口走到華美粵海酒店只需5分鐘,甫踏出升降機門,便看見一大堆祝賀喬遷的花籃,店方兩邊樓底比較低,只有大廳中央比較有高聳的空間感,可幸餐桌之間的距離尚算寬闊,不然會很侷促。金碧輝煌的天井跟平實的紅木地板,還有牆上簡樸的裝潢則形成很有趣的對比。這兒的點心和甜品款式頗多,價錢也較一般酒店中菜廳便宜一成多。喜歡重口味的朋友,一定不會錯過椒鹽田雞腿,還有蜜汁燒鳳肝,我們比較土,蝦餃燒賣已經很心滿意足。最先來的蝦餃,$60一客四件。端來的時候,蒸汽瀰漫,要稍待熱氣散開,餃皮才不會又黏又爛。這兒的蝦餃,外形飽滿,內裡蝦仁不算特別爽,但筍的清香卻異常突出。餃皮雖然算不上很Q彈,但在十多道摺口下仍然顯得透薄誘人。叉燒包($60/三件)比較小巧飽滿,掰開已經嗅到蜜香,內裡的叉燒肥瘦混雜,包身爽爽的,不會黏牙,相當不錯。在點心紙上找不到想要的雞扎,唯有改點百花釀魚肚($60/三件)
百花釀魚肚
在點心紙上找不到想要的雞扎,唯有改點百花釀魚肚($60/三件)。蒸出來的是帶有蛋白絲、比較濃稠的茨汁,味道非常清淡,少了一般的薑辣味,但底部厚厚的魚肚因為處理得好,所以只有香,沒有腥,表面薄薄的蝦滑真材實料夠爽口,沒有蓋過主角的風頭。
蜜汁叉燒腸
腸粉的賣相跟福臨門時代如出一轍,驟眼看,眼前的叉燒腸跟牛腸倒有幾分相似。這兒的叉燒水準各來不差,薄切的叉燒蜜味香濃,還夾了陣陣香茜味,配上又薄又滑的腸粉皮,令人難忘。
懷舊芝麻卷
從小到大都沒有很喜歡芝麻卷,不過男友卻十分喜歡。家全七福的芝麻卷跟一般不同之處,是它比較扎實,卷了六圈卻不易糊開或散開,芝麻卷的顏色黑到發亮,入口微甜,表面加上炒香的白芝麻輕易地把芝麻香氣推至更高的層次,可說是神來之筆。
豆沙蘋葉角
尾聲的甜品選了豆沙蘋葉角,這道點心令人聯想客家人的茶果,長長的荷葉對摺被剪成蘋果葉的模樣。拆開竹籤時,總覺得荷葉油油亮亮,內裡一小團軟滑綿綿的糯米皮,包裹着香滑的紅豆沙餡。最令人驚喜的,是紅豆口感起沙而且完全無殻,微甜的味道更突顯糯米部分強烈的荷葉清香,真正入口卻發現沒半點油膩感,實在令人愛不釋手。
豆沙蘋葉角
是日帳單$364(折後),持匯豐信用咭可享9折。除了價錢相宜,店員的服務水準也很高,很久沒有歎過一餐令人有驚喜的點心,家全七福值得推介。

题外话/补充资料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.* Instagram | ig_four_month Facebook | 四月出走 Fourmonth away 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*
2016-05-21