今次去朋友家,經過呢間小店。天氣好熱🥵,二不話說同朋友入咗去試下。小店喺黃大仙出口步行一會兒就到。麻辣土豆絲$28前菜酸酸甜甜,比外邊餐廳還爽口,好醒胃。招牌醬拌麵 $45麵條是老闆精心挑選的,非常煙靭,加上招牌甜酸醬有少少辣,夾埋青瓜及雞肉絲,在呢個炎熱的夏天帶上小清新。美味熏魚菜飯$48用上美味的龍脷柳去炸,炸得非常乾身,沒有魚骨啖啖肉,亦不油膩,再加上酸甜醬,非常開胃。菜飯非常出色,菜有少少鹹味,加上熱辣辣的飯,會令人吃多幾口。招牌蒸餃 $33/8隻採用柳葉餃,全人手製作。不得不讚個皮好薄非常煙韌好好食!價錢亦都非常抵食!好有家的味道,入邊配料有豬肉、韭菜、蔥及紅蘿蔔。味道適中,忍不住食多幾隻。👍🏻口水雞 $49濃濃的醬汁加上芝麻粒,是好滑溜的本地雞,喜歡辣的人一定要試👍🏻凍奶茶 $10奶味較重,不過不失。凍檸茶 $10茶膽不錯,沒有澀味。

小店喺黃大仙出口步行一會兒就到。

麻辣土豆絲$28

前菜酸酸甜甜,比外邊餐廳還爽口,好醒胃。

招牌醬拌麵 $45

麵條是老闆精心挑選的,非常煙靭,加上招牌

甜酸醬有少少辣,夾埋青瓜及雞肉絲,在呢個

炎熱的夏天帶上小清新。

美味熏魚菜飯$48

用上美味的龍脷柳去炸,炸得非常乾身,沒有

魚骨啖啖肉,亦不油膩,再加上酸甜醬,非常

開胃。菜飯非常出色,菜有少少鹹味,加上熱

辣辣的飯,會令人吃多幾口。

招牌蒸餃 $33/8隻

採用柳葉餃,全人手製作。不得不讚個皮好薄

非常煙韌好好食!價錢亦都非常抵食!

好有家的味道,入邊配料有豬肉、韭菜、蔥及

紅蘿蔔。味道適中,忍不住食多幾隻。👍🏻

口水雞 $49

濃濃的醬汁加上芝麻粒,是好滑溜的本地雞,

喜歡辣的人一定要試👍🏻

凍奶茶 $10
奶味較重,不過不失。

凍檸茶 $10
茶膽不錯,沒有澀味。
🤩擔擔麵以豬肉絞肉、花生醬、辣椒油、芝麻、蒜泥、醋等多種調味料搭配麵條製作而成。香氣四溢的花生醬,味道豐富,麵條煮得剛剛好,彈牙有嚼勁,搭配上豬肉絞肉和花生醬的鮮香味🤩蒜泥白肉以滷過的豬肉搭配濃郁的蒜泥醬豐富了口感。豬肉滷得恰到好處,口感鮮嫩多汁,蒜泥醬則是鹹香微辣,非常開胃🤤🤤🤤🤩口水雞招牌冷麵搭配入味的口水雞肉和爽脆的青瓜,雞絲等配菜,味道鮮美清爽。麵條煮得剛剛好,口感爽滑,秘製香辣醬的味道濃郁卻不膩,使整道菜更加有層次感。涼浸浸,好好食👍👍👍🤩招牌蒸餃蒸餃皮薄而有彈性,包裹著鮮嫩多汁的豬肉、韭菜、蔥和紅蘿蔔等配料,每一口都是一種滋味的享受。這道蒸餃的餡料量十分足夠,每一個餃子都很飽滿,給人一種物超所值的感覺🤣🤣🤣🤩陳皮山楂洛神花茶由陳皮、山楂和洛神花混合而成的。陳皮是一種中藥材,具有理氣消食的功效,山楂則能促進食慾和消化,洛神花則有清熱解暑的作用😝😝😝🤩陳皮山楂茉莉花茶由陳皮、山楂和茉莉花混合而成的。茉莉花有著清香的花香味,而陳皮和山楂的功效前面已經介紹過了。味道清新怡人,是一款非常適合在夏天飲用的茶品👍👍👍
🤩擔擔麵

🤩蒜泥白肉

🤩口水雞招牌冷麵

🤩招牌蒸餃

🤩陳皮山楂洛神花茶

🤩陳皮山楂茉莉花茶
5月24日揾食肥華諗住帶靚媽,試呢間在OPenRiCe有不少,食評家讚好嘅,家常麵店,見有咁多好評都諗住呢餐都唔會,差得去邊,咁就點咗兩款湯麵,一款篜手工餃子,和一件炸豬扒及一杯熱荳䊢,就係簡簡單單,肥華兩口子今晚嘅晚餐,憑心而論此店出品雖未為肥華帶來驚喜,但亦致於要俾劣評,若行過路過肥華認為此店,可以一試,但各人口味有異,靚媽對肥華給此間食店評語,卻不認同,佢話此店食物,唔係好食過人,價錢在鳳凰村又唔係平過人,揾唔到原因要再幫襯此店😵😵😵
2023-05-21 174 浏览
今朝同另一半游完水就去咗黃大仙一間小店「家常麵」到食lunch,本身都好有期望,因為睇到Openrice啲評語都唔差,食落我覺得係直頭會一試再試。今次大約下晝1:30左右到嗌咗:1)花生醬拌餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)招牌醬冷麵 + 花雕醉雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)惹味土豆絲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)香炸雞中翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5)豆漿 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️6)陳皮山楂洛神花茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️花生醬拌餃真係世一,因為見到出面好少會有呢個配搭,所以就膽粗粗嗌黎試下,估唔到個口感同味道都係超出咗自己嘅想像,諗唔到會咁夾咁好味,而個餃子皮亦都好薄,令到入面嘅餡晒透出黎,而佢呢款餃子係用柳葉餃嘅方法去包,出面基本上唔會用啲咁麻煩嘅方法 所以睇得出一定係自家製,如果唔係嗌咗其他餸嘅話,真係會再黎多一round 😋另外就嗌咗招牌醬冷麵 + 花雕醉雞 ,係呢個炎炎夏日本身唔算太有胃口,但佢招牌醬係酸酸甜甜,加上用黎拌冷麵,就令到胃口大增,而個花雕醉雞就雞肉嫩滑,帶有淡淡嘅花雕清香,令到夏日有種透心涼嘅感覺。之後因為太好味嘅關係,我地再encore嗌咗個惹味
5)豆漿 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

花生醬拌餃真係世一,因為見到出面好少會有呢個配搭,所以就膽粗粗嗌黎試下,估唔到個口感同味道都係超出咗自己嘅想像,諗唔到會咁夾咁好味,而個餃子皮亦都好薄,令到入面嘅餡晒透出黎,而佢呢款餃子係用柳葉餃嘅方法去包,出面基本上唔會用啲咁麻煩嘅方法 所以睇得出一定係自家製,如果唔係嗌咗其他餸嘅話,真係會再黎多一round 😋另外就嗌咗招牌醬冷麵 + 花雕醉雞 ,係呢個炎炎夏日本身唔算太有胃口,但佢招牌醬係酸酸甜甜,加上用黎拌冷麵,就令到胃口大增,而個花雕醉雞就雞肉嫩滑,帶有淡淡嘅花雕清香,令到夏日有種透心涼嘅感覺。之後因為太好味嘅關係,我地再encore嗌咗個惹味土豆絲同埋香炸雞中翼,本身都有少少開始飽,但個惹味土豆絲真係惹味到我地繼續食落去🤣個種麻辣味道配上土豆絲嘅爽口口感,就會想一直食落去。香炸雞中翼一咬落去啲肉汁直頭係滴出嚟,外脆內嫩,睇得出老闆娘花咗好多時間先試得出最佳嘅油溫同時間去炸。

呢間小店睇返喺2021年疫情期間開始營業直到依家,老闆娘選擇係最艱難嘅時候開業,證明佢對於自己嘅餸菜係非常有信心,而今次除咗食得出人手製作嘅心機,更加食到小店之間帶黎嘅溫情,就好似老闆娘知道個招牌醬冷麵係辣嘅,會特登問我哋食唔食得辣。雖然聽日又係一個Blue Monday,但可以喺星期日食到咁有水準嘅一餐,睇黎聽日返工都唔需要怕啦。😎
招牌醬冷麵
惹味土豆絲
香炸雞中翼
  • 花生醬拌餸
2023-05-17 122 浏览
記錄了我美好的一次經驗我覺得最好食是他們的餃子。韭菜餃子是中國北方地區非常受歡迎的小吃,外層酥脆,內餡鮮美,是一種美味且經濟實惠的食品。這種餃子的獨特之處在於餡料中使用了大量韭菜,這為整個餃子帶來了獨特的香氣和味道。我最喜歡的是,這些餃子是手工製作的,所以它們的形狀和大小都不完全一樣,這讓我感覺到這是一個非常傳統和自然的食品。總的來說,如果你喜歡中國菜,我強烈建議你嚐一嚐這些美味recipe,一家大細都喜歡。
記錄了我美好的一次經驗我覺得最好食是他們的餃子。

一家大細都喜歡。
2023-05-01 171 浏览
住附近都未食過,最近睇米紙有介紹過就試吓啦,果然冇介紹錯👍🏻招牌擔擔麵 $35擔擔麵最緊要係個湯,湯底花生味都幾濃,辣度只係BB辣,唔食辣都食到,麵條好掛湯招牌醬冷麵 $45冷麵爽口彈牙,招牌辣醬幾惹味,夏天食夠晒清涼消暑紅油抄手 $38抄手皮薄餡靚,而且夠實淨,食落飽滿啖啖肉,蘸上特制嘅辣油同醋真係令人食到停唔到口🤤蒜泥白肉 $46白肉肥瘦適中,蒜泥酸酸辣辣好惹味雪梨豬肺湯 +$25呢度嘅自家製燉湯都係招牌之一,雪梨豬肺湯清甜滋潤,清熱氣啱晒陳皮山楂洛神花茶

招牌擔擔麵 $35

招牌醬冷麵 $45
冷麵爽口彈牙,招牌辣醬幾惹味,夏天食夠晒清涼消暑

紅油抄手 $38

蒜泥白肉 $46
白肉肥瘦適中,蒜泥酸酸辣辣好惹味

雪梨豬肺湯 +$25

陳皮山楂洛神花茶
2023-04-29 112 浏览
大約晏晝2點左右到,因為係平日嘅下午,人唔算多,入座率未到一半。叫咗8隻蒸餃、1客醉雞、1個排骨擔擔麵、1個雪梨豬肺湯。職員算熱心,一聽到蒸餃就話拿拿聲蒸咗先唔好要我哋等。蒸餃算大隻足料,入面係包咗啲炸蒜,名味但冇咩特別。醉雞都唔少,有肉夠滑,少少酒味偏甜。排骨炸得酥嫩有汁;擔擔麵湯底少少稀,麵中間偏軟,普通。個湯就清清哋飲唔出咩味,比茶餐廳例湯淡少少咁。另外食咗佢鋪頭自家製辣醬,其實係唔辣唔咸嘅李錦記豆瓣醬咁上下,其實冇咩特別,偏多蒜嘅。2個人食都算幾飽,但食完一陣覺得口乾眼瞓,應該都有少味精。

叫咗8隻蒸餃、1客醉雞、1個排骨擔擔麵、1個雪梨豬肺湯。

職員算熱心,一聽到蒸餃就話拿拿聲蒸咗先唔好要我哋等。

蒸餃算大隻足料,入面係包咗啲炸蒜,名味但冇咩特別。

醉雞都唔少,有肉夠滑,少少酒味偏甜。

排骨炸得酥嫩有汁;擔擔麵湯底少少稀,麵中間偏軟,普通。

個湯就清清哋飲唔出咩味,比茶餐廳例湯淡少少咁。

2個人食都算幾飽,但食完一陣覺得口乾眼瞓,應該都有少味精。
2023-04-28
2023-04-26 106 浏览
家常麵😘😘😘健康家原味道黃大仙鳳凰新村、懷舊歴史村落、隱藏手工製作、以馬太手作之餃子🥟⋯⋯鋪位不太、擺放整齊、擺放共十張枱單人雙人枱、都感覺寬敞舒服、員工親切有禮🥰🥰馬太手工餃子🥟必食👍🏻招牌餃子🥟$33/8隻實材實料、皮薄、餡料脹卜卜、除了韮菜、豬肉還加了蔥、紅蘿蔔、手工細緻、採用柳葉摺法、可愛、用心手工製作、即叫即蒸、味道唔太鹹、剛好、夠健康、可沾點辣醬或醋、增添風味、夠滋味、惹味!燻魚擔擔麵$48擔擔麵、選用幼上海麵、麵軟腍到剛好、煙韌有嚼口、湯底濃濃芝麻醬清香撲鼻、川冬菜點綴、色彩艷麗、賣相吸睛、口感豐富、在配埋燻魚、冇帶骨、啖啖魚肉、香脆內軟、飽肚滿足!冇添加陳皮山楂洛神花茶$17⋯⋯顏色艷麗、少少甜、味道好清新、特色加添陳皮、一定要飲、化痰消滯功能!飲多杯都不怕😁家常麵黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖港鐵黃大仙A出口、步行約8分鐘
😘😘😘

擔擔麵
陳皮洛神花山楂茶
  • 陳皮山楂洛神花茶
2023-04-22 91 浏览
叫左四樣野食 分別係上海排骨擔擔麵 雞絲粉皮 花雕醉雞 同埋花生醬拌餃圖入面總共要$191上海排骨擔擔麵同花生醬拌餃份量都還好各四十幾蚊但雞絲粉皮同花雕醉雞(小菜)份量間直sip牙la都唔夠!!!都要四十幾蚊一份花雕醉雞完全冇酒味 雖然去左骨 但肉比較少 皮同肉比例係1:1.5 以為小菜份量會多啲但完全唔係 個人認為只係值廿幾蚊雞絲粉皮幾啖就食晒上海排骨擔擔麵既話 麵既味道唔錯但豬扒又係勁少勁細舊 但四十幾蚊就算係咁啦花生醬拌餃係最滿意既一樣既包得好靚 味道都唔錯但擔擔麵 雞絲粉皮同拌餃都係花生醬就有啲”漏”如果幫襯最好叫返主食同餃子好了
圖入面總共要$191

上海排骨擔擔麵既話 麵既味道唔錯
但豬扒又係勁少勁細舊 但四十幾蚊就算係咁啦

花生醬拌餃係最滿意既一樣既
包得好靚 味道都唔錯
但擔擔麵 雞絲粉皮同拌餃都係花生醬就有啲”漏”

如果幫襯最好叫返主食同餃子好了
  • 花生醬拌餃
2023-04-18 194 浏览
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》呢次同屋企人嚟到黃大仙行商場見到呢間食上海菜嘅小店價錢親民之餘好多嘢都係自家人手製健康得嚟又啱香港人口味🧐花生醬拌餃 $39皮夠薄 餡料係韭菜豬肉即叫即包唔怪之得完全無雪味花生醬好香滑好夾香炸雞中翼 (3隻) $28新鮮即炸皮脆肉滑上菜時香味已經好吸引紅油炒手 $38個辣椒醬汁好入味椰菜餃(6隻)$30清清地中意食辣嘅配埋招牌辣醬食好夾佢嘅秘製招牌辣醬係人手製作以醋加辣椒調製非常開胃 用嚟配餃子食一流👍炸雲吞$30好脆口 配泰式雞醬酸酸甜甜好想食多幾件花生醬拌麵 $45好香濃嘅花生醬味仲有好爽嘅榨菜配埋上海麵食口感豐富薄荷檸檬茉莉花茶 $12有茉莉花嘅清香 仲有檸檬酸酸地好開胃陳皮山楂洛神花茶 $12好有陳皮味加埋洛神花飲落好舒服潤喉人均價錢: $100 (Dinner) 味道: 7.5/10環境: 7/10服務: 7/10回頭率: 7/10📍 家常麵 地址: 黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖電話: 62789398
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

有茉莉花嘅清香
仲有檸檬酸酸地好開胃

陳皮山楂洛神花茶 $12
好有陳皮味加埋洛神花飲落好舒服潤喉

人均價錢: $100 (Dinner)
味道: 7.5/10
環境: 7/10
服務: 7/10
回頭率: 7/10

📍 家常麵 地址: 黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖
電話: 62789398

2023-04-06 155 浏览
平時經開無留意,今日有時間一於去試下陳皮山楂洛神花茶🌺($14)平時飲開嘅洛神花只有酸味,但呢個山楂洛神花酸度適中,仲好醒胃添陳皮山楂茉莉花茶($14)店主話用新鮮嘅茉莉花去沖,飲落有淡淡嘅陳皮香味添花生醬拌餃($39)餃子嘅包法採用「柳葉餃」🌿,皮好薄,餡料豐富,店主話落單後先即整,所以好新鮮,無雪藏味🐔雞絲粉皮($43)濃濃嘅花生醬香味同爽口煙韌嘅粉皮好夾椰菜豬肉手工餃子🥟($30)雖然我唔食辣,但佢呢個招牌辣醬真係無得頂!落少少食呢個餃子超好味四川擔擔麵+炸豬扒🐷($35+$20)好怕食啲麵會太淋,佢嘅麵煙韌度剛剛好。個豬扒炸左之後無鞋烚烚,仲保留到少少juicy嘅口感
平時經開無留意,今日有時間一於去試下

陳皮山楂洛神花茶🌺($14)

陳皮山楂茉莉花茶($14)
店主話用新鮮嘅茉莉花去沖,飲落有淡淡嘅陳皮香味添

花生醬拌餃($39)

🐔雞絲粉皮($43)
濃濃嘅花生醬香味同爽口煙韌嘅粉皮好夾

椰菜豬肉手工餃子🥟($30)

四川擔擔麵+炸豬扒🐷($35+$20)
有事嚟咗黃大仙,完全唔熟悉呢區,肚餓要食嘢,亂咁行,見到呢間小店,食麵🍜同餃子🥟,好似幾啱呢日嘅胃口,咁就決定入去開餐😆$45「招牌冷麵」:食到嘅材料有雞絲、青瓜絲、蒜頭,同埋加咗麵店嘅「自家秘製招牌辣醬」,撈埋一齊幾好味;「冷麵」就好煙韌彈牙😋$18「油菜」:係菜心,菜心細細條大大碟,非常鮮嫩爽脆,簡單好食😋$33「招牌蒸餃(8隻)」:餐牌寫住{採用「柳葉餃」餡料},包括豬肉、韭菜、蔥、紅蘿蔔,即叫即蒸,熱辣辣,味道幾清新😋$8「熱奶茶」:都幾香滑😋食完再加咗4隻「灼餃子🥟」街坊價錢,食得超級飽🤩

$8「熱奶茶」:都幾香滑😋

食完再加咗4隻「灼餃子🥟」

街坊價錢,食得超級飽🤩
呢間餃子差唔多每個星期都會幫襯一次買返屋企煲麵,鍾意佢有家既味道,感覺健康✨今日收工黎試下堂食, 先飲個蟲草花燉乳鴿湯, 入面仲有紅棗, 味道好清甜無味精既感覺。✨陳皮山渣洛神花茶: 酸酸甜甜幾開胃,而且洛神花本身都好有益,有養顏美容、降血壓護肝等功效,好過飲汽水。✨招牌擔擔麵+菜肉雲吞: 菜肉雲吞皮薄餡多, 擔擔面可以比我走辣太開心,唔錯有淡淡既花生香,入面仲有榨菜,肉碎,櫻花蝦。✨招牌花生醬拌餃: 呢個柳葉餃真係包得好靚,喺其他地方好少見到. 食落係超熱,入面既饀係韭菜,蔥,紅蘿蔔,豬肉。花生醬都香,但個餃味相對突出, 之後我拎個醬黎撈左啖麵,原來係好好食,下次可以試花生醬拌麵。✨美味燻魚:唔係講笑呢個真係好好食, 以前食開果d 燻魚都係乾爭爭。 呢個汁本身已經好好食酸酸甜甜,個魚係微脆得黎好嫩滑而且無骨,啱晒我哋呢啲唔識食魚既朋友。✨香炸雞中翼 : 新鮮炸起超級熱, 個雞翼都幾大隻,外脆內軟嫩滑多汁, 仲有d 香草味,我覺得好食過譚x.原來除左餃子,炸物都真係幾有驚食👍🏻如果過黎一定要試下。

原來除左餃子,炸物都真係幾有驚食👍🏻如果過黎一定要試下。
家常麵📍黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖成日見有人推薦呢間家常麵,今日終於有機會黎到黃大仙食~平民價錢,家的味道🤩招牌蒸餃 $30 /8隻 花生醬蒸餃 $39 /8隻🥟蒸餃即叫即蒸,每隻蒸餃都包到脹卜卜,餃子入面有韭菜🥬豬肉🐖紅蘿蔔🥕,如果點埋秘製招牌辣醬,辣辣地相當好食😋😋✨️十分推薦花生醬蒸餃,真係好好食🤩🤩🍜四川擔擔麵 $35擔擔麵湯底好濃,充滿花生醬嘅味道,花生醬絕對係呢一碗擔擔麵嘅靈魂🍜再配埋豬肉碎、榨菜同埋幼麵條,好邪惡好正😆但係本人十分推薦✨️上海豬扒菜飯🐖🥬 $48好大碗菜飯,豬扒有5-6件,炸得好香好脆,而且價錢只係$48,相當抵食😋雪梨豬肺湯 +$25好清甜好足料,入面重有4-5件豬肺同雪梨,住家湯的味道😆
📍黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖
招牌蒸餃 $30 /8隻
花生醬蒸餃 $39 /8隻
✨️十分推薦花生醬蒸餃,真係好好食🤩🤩
🍜四川擔擔麵 $35
  • 招牌蒸餃
  • 花生醬蒸餃
  • 四川擔擔麵
2023-03-10 85 浏览
馬太餃食非常好食!仲要係全人手製作!好用心!蒸餃鮮甜多汁!洛神花冰茶酸酸甜甜好開胃!如果去到黃大仙,必食!服務態度仲好好!店員仲好有禮貌!要多支持本土小店!個次行街行到好熱、又肚餓、之後就求其搵間餐廳,點知去左煮家麵,D水餃算係我食過咁多間餐廳黎講最好食嘅!因為我平時去開個D餐廳包嘅餃子多數加左太多鹽,又好重味精味,食得多已經覺得好油膩,呢間就唔同,真心食得出D材料好新鮮,而家係即叫即整,熱辣辣!如果下次再去黃大仙,一定會再食