2022-09-12 332 浏览
今日公眾假期,唔洗返工,專登過嚟黃大仙搵朋友食晏。喺友人嘅引領下,嚟咗鳳凰新村環鳳街呢間「家常麵」。聽朋友講,餐廳主打上海菜,店裡嘅麵食同水餃都做得好用心,尤其是招牌手作餃子,全部都係每日新鮮即製,所以就算係閒日,都有唔少街坊過嚟幫襯。既然友人係常客,點餐嘅任務就一於交由他發辦。先嚟一客涼拌小雲耳 ($28),入口爽脆Q彈,酸味亦恰到好處,非常醒胃。跟住係一客餐廳嘅招牌菜蒸餃子 ($30) 一籠有 8 隻,認真抵食。每粒餃子嘅外形都脹卜卜,接痕清晰美觀,令人賞心悅目,而且最正係用料十足,內有韭菜、豬肉、蔥和蘿蔔,啖啖滋味。另外每張檯都擺放咗一樽餐廳秘製嘅招牌辣醬,以純人手製作,入口辛而不辣,用嚟拌餃子吃,味道一流!見到餐牌有燉湯,又即時加咗盅雪梨燉豬肺 ($30),睇下幾足料,燉得火喉十足,入口清甜滋潤,加上豬肺洗得好乾淨, 口感軟腍有彈性,不得不讚。麵食方面,點了菜肉雲吞擔擔麵 ($48) 同 胡麻醬冷麵 ($45)。擔擔麵嘅肉碎分量恰到好處,麵條爽滑有彈性,入口散發住濃濃嘅花生香,好惹味。雲吞皮薄、內餡豬肉嫩滑,而且小店絕對冇放味精,絕對值得一試。另外客胡麻醬冷麵,口感亦唔錯,麵身
另外客胡麻醬冷麵,口感亦唔錯,麵身彈牙,麻醬味道好香,分量亦啱啱好,唔會過多而感覺太膩,配上青瓜絲,食落好清爽。
飲品點咗豆漿 ($8) 同 陳皮山楂洛神花茶 ($15),豆漿豆香濃郁,入口順喉。洛神花茶加入了陳皮同山楂,味道酸酸甜甜,消暑又解渴。
2022-08-11 156 浏览
好耐冇嚟過黃大仙啦今日一於試吓佢哋呢度嘅小店,主打上海食物的麵館先先來一個土豆絲,滿滿嘅紅油放喺碟上面令到普通嘅土豆絲變得10分香口店主話呢一點餃子撈麵係佢哋嘅新出品所以我就試吓主要係用擔擔面嘅醬汁去做嘅味道略嫌有啲乾口 所以我就叫咗一杯豆漿 兩樣嘢一齊食味道更加好 老闆話呢個份量可以兩個人食所以大家都可以叫一份就可以了👍🏻朋友話餃子可以再叫多啲所以我就叫多咗一份,分別係韭菜餃同埋椰菜餃,都係我鍾意嘅小食
好耐冇嚟過黃大仙啦
今日一於試吓佢哋呢度嘅小店,主打上海食物的麵館先

店主話呢一點餃子撈麵係佢哋嘅新出品所以我就試吓
2022-07-30 137 浏览
用APP叫外賣,不考慮送餐時間會比自取耐餐廳盛載食物餐盒非常不理想分別叫了湯餃子及炸餃子明白炸物需要疏氣才不會影響食物質素,但外賣送達居然發現盛載炸餃的盒沒有蓋...經過長時間送遞,衛生有欠佳湯餃亦沒有分湯,餃皮長時間泡在湯中已經糊掉...一夾就散開,用湯匙亦難以完整取出口感好難食...湯亦被餃子皮吸收得剩下一點點...(儘管已經即時取出餃子)上次APP叫了蒸餃,味道是很不錯的炸餃都好好吃!希望貴餐廳能改善盛載食物的方法
用APP叫外賣,不考慮送餐時間會比自取耐
餐廳盛載食物餐盒非常不理想

分別叫了湯餃子及炸餃子

明白炸物需要疏氣才不會影響食物質素,
但外賣送達居然發現盛載炸餃的盒沒有蓋...
經過長時間送遞,衛生有欠佳

湯餃亦沒有分湯,餃皮長時間泡在湯中已經糊掉...
一夾就散開,用湯匙亦難以完整取出
口感好難食...

湯亦被餃子皮吸收得剩下一點點...(儘管已經即時取出餃子)

上次APP叫了蒸餃,味道是很不錯的
炸餃都好好吃!

2022-07-30
外卖送餐
  • 蒸餃,炸餃
2022-07-30 110 浏览
生為黃大仙30年老街坊,此新店絕對值得推薦。同區好多老字號上海菜都名過其實,質素每況越下。第一次黎呢到食,叫左個青瓜雞絲擔擔麵,價錢係同區差唔多一半,但好食好多,麵夠彈牙,湯底花生醬夠香而不油利,雞亦夠滑。美中不足係豆漿冇得揀無糖,偏甜左D。蒸餃都岩食,味偏清淡,但感覺健康,岩減肥中既老婆XD8隻30蚊性價比高。唔知係咪新開冇咩人知,晚市時段黎一個人都冇,唔知老闆頂唔頂到,望大家比次機會新鋪,黃大仙真係太多劣食了.
8隻30蚊性價比高。

2022-07-28 119 浏览
每逢屋企附近有新餐廳開,我屋企人都會叫我一齊去試下。呢個位新開左間食上海菜既小店。環境都幾舒服,而且職員有禮親切,好詳細咁推介餐廳既食物。食物質素都好唔錯,小店質素黎講十分驚嘆。😎✅招牌冷麵 $45叫得做“招牌”都對佢有期望,而佢完全符合到我既期望。麵質好彈牙,非常滑。配上小小既肉絲,肉質爽口。另外再加上餐廳自制既招牌,辣醬成個配搭非常好!✅炸雲吞 $30呢個炸雲吞係必食推介!皮炸到好脆,再配上個泰式雞醬,真係好夾,食多幾碟都唔會厭。肉方面都份量大,而且都好Juicy。推介!✅花生醬拌餃子8隻 $38花生醬拌餃子聽落幾特別,就叫左黎試。花生醬好香滑,估唔到配上餃子都幾好食。不過佢最優勝係餃子本身,真係超高質,佢係全人手自己包,餡料好足而且好好食,個皮就做到好滑,真係高質之作!✅蒜泥白肉 $45平時出面食開果d超油,呢間就唔會覺得油,但一樣食到佢果種肥美既味道,唔錯。✅豆漿 $8好滑,豆味都好充足。

✅招牌冷麵 $45

✅炸雲吞 $30

✅花生醬拌餃子8隻 $38

✅蒜泥白肉 $45

✅豆漿 $8
好滑,豆味都好充足。
家庭式上海菜館餐廳名改得非常貼切,真的是一間日常都會前往,充滿人情味的一家小店,由店主兩公婆主理,各款餃子都是老闆娘每日新鮮製作。蒸餃子一籠八隻 $30 ~必食幾乎每個進來的客人都會點一籠蒸餃子,絕對可稱為餐廳的招牌菜,蒸餃子皮做得相當薄,包成柳葉型,非常精緻,餡料豐富相當有口感,調味剛好,一點也不馬虎,雖然不是用藤製蒸籠,但在蒸籠上方上一層鹹水草織成的網,令蒸餃子更有風味。燻魚擔擔麵 $48~ 必試燻魚非常之有驚喜,真的炸得外脆內嫩,肉質嫩滑。灼餃子$28/6隻有白菜豬肉、韭菜豬肉、椰菜豬肉及芹菜豬肉。今次除了芹菜其他都試了,與蒸餃子一樣每天數量有限售完即止,灼餃子包成元寶狀,各款餃子都相當出色,最有驚喜的是白菜豬肉餃。招牌冷麵$45 用上招牌辣醬做的冷麵,醬汁椒麻刺激,冷麵爽滑清新。陳皮山楂洛神花茶$15薄荷檸檬茉莉花茶$15各款飲品都是店家自家煲的,十分足料,薄荷茉莉清新清涼,陳皮山楂洛神花開胃消滯,而且都沒有額外添加糖分。
家庭式上海菜館

蒸餃子一籠八隻 $30 ~必食

燻魚擔擔麵 $48~ 必試
燻魚非常之有驚喜,真的炸得外脆內嫩,肉質嫩滑。

灼餃子$28/6隻

招牌冷麵$45
用上招牌辣醬做的冷麵,醬汁椒麻刺激,冷麵爽滑清新。

陳皮山楂洛神花茶$15
薄荷檸檬茉莉花茶$15

• 蒸餃
  • 燻魚
2022-06-28 102 浏览
黃大仙除咗出名拜神🕯️都有地道好吃既小店😋 舖頭唔太顯眼但勝在嘢食好味 🍚上海豬扒菜飯$48, 青菜 輕輕炒白飯,夠營養👍🥟花生醬拌餃子$38(8隻) 呢度菜係家常做法, 當然自己梗係冇做得咁好味啦😆 餃子裏面有韭菜肉鬆紅蘿蔔非常健康🥟 紅油抄手$38(8隻) 每隻餃子都係手工餃,餡料有豬肉菜小小麻辣, 皮薄配醬汁好味🥤陳皮山楂洛神花茶$15,酸酸甜甜好開胃🥤薄荷檸檬茉莉花茶$15,好特別用新鮮薄荷葉同茉莉花沖水,味道爽涼快🌶️鍾意食辣嘅朋友仲可以買樽回家,自家制地道👍環境乾淨企理👍親切家常麵👍即做即包食材新鮮

🍚上海豬扒菜飯$48, 青菜 輕輕炒白飯,夠營養👍

🥤陳皮山楂洛神花茶$15,酸酸甜甜好開胃

🌶️鍾意食辣嘅朋友仲可以買樽回家,自家制地道

👍環境乾淨企理
👍親切家常麵
👍即做即包食材新鮮
2022-06-27 98 浏览
餐廳位於黃大仙,鄰近地鐵站,路程大約五分鐘左右,十分方便快捷,這間餐廳主打的就是上海菜。食物方面,這天我挑選了雲吞擔擔麵和排骨菜飯。擔擔麵是我的最愛,喜愛這裏的湯底,味道濃郁,花生味重,小辣更能帶出餐廳的細緻味道,面質煮得剛剛好,入口口感一流,不太硬也不太軟,但令我最驚喜的絕對是自家製作的雲吞,內裏餡料十足,絕對是性價比之選,菜肉雲吞,菜和肉的比例剛剛好,最重要每一口也充滿營養價值。另外,就是排骨菜飯,排骨香脆可口,肥瘦適中,配搭菜飯更為健康。
2022-06-17 94 浏览
前幾天(4/6/2022)到鳳德搵食,見一間唔多起眼既小店,因見門口既餃子樣子特別,價錢亦不貴,所以一試。店內坐位不多,附近太多食肆,不用等位。點了雞絲粉皮,青瓜爽口,醬汁濃味及足,好味。手作餃子,幾好食,無用醋伴食,用雞絲粉皮的麻醬拌食,唔錯。豬扒擔擔麵都唔錯,湯底味濃,麵爽口
店內坐位不多,附近太多食肆,不用等位。

點了
雞絲粉皮,青瓜爽口,醬汁濃味及足,好味。

手作餃子,幾好食,無用醋伴食,用雞絲粉皮的麻醬拌食,唔錯。

豬扒擔擔麵都唔錯,湯底味濃,麵爽口

2022-06-04
2022-06-05 64 浏览
家常麵小店❤️我哋叫咗一碟涼拌小雲耳。作為前菜,佢酸酸辣辣咁樣非常開胃。最好嘅就係佢唔會好似其他舖頭咁整得太酸。食得辣嘅朋友,就可以加佢哋整嘅秘製辣醬,就會更加惹味。蒸餃子可以選擇都有四種,一種係白菜豬肉,一種係韭菜豬肉,一種係椰菜豬肉,一種係芹菜豬肉,我就揀咗韭菜豬肉,賣相好靚,而且入面餡料都好多,脹卜卜!蒸餃另一個好處就係佢個皮唔會過硬,而且唔會太厚。擔擔菜肉雲吞麵好有上海風味。佢唔係整得太辣,可以比適合自己調校適合自己嘅辣度。同佢其他雲吞一樣 ,雲吞麵嘅雲吞好足料,皮薄餡靚。我哋叫咗一碟炸雲吞。雲吞炸得好鬆脆,每台食客都食到有好脆口嘅聲音。個餡入邊嘅豬肉唔錯㗎。仲有個泰式辣醬點。平時其他餐廳嘅洛神花茶,一係溝到好淡,冇乜味,一係就搞到好酸味,搞到我都唔係咁鍾意,但係呢度嘅洛神花茶入面有少少山楂,令到佢嘅甜味增加,又唔會帶走佢本身嘅酸味,幾特別。豆漿就正正常常啦,食個麵配杯豆漿就飽晒啦。
家常麵小店❤️

豆漿就正正常常啦,食個麵配杯豆漿就飽晒啦。
2022-05-26 310 浏览
家常麵 (黃大仙)黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖紅油炒手$ 38 8隻以前食過其他餐廳,會用好重分量嘅辣油調味同上色。好多時食落都會好油膩🤨。但哩間餐廳用嘅辣油、調味醬汁都唔多而且唔濃,所以雲吞味好出。雲吞餡夠足料系基本😆入面嘅菜同肉比例好均勻,菜粒好爽口,整體口感爽滑。一啖一粒滑入口好滿足!餐廳提供左秘製辣醬,我配炒手食覺得好正,埋單仲買咗一罌辣醬番屋企食 。9.5/10分蒸餃子$30 8隻好大隻!食一隻要分開兩啖食。咬開一半睇到入面餡料有4~5樣。韭菜汁滲曬入肉碎入面,好有鮮味!餃子皮夠厚而且包得好實,夠飽肚之餘鎖死曬啲汁系餃子入面。雖然未至於會漏汁但已經超有水準。個蒸籠睇落好特別,好想問下老板娘系邊度買定係獨家製作…不過佢太忙我廢事阻到佢😅9/10菜肉雲吞擔擔麵$48擔擔麵嘅湯底唔會好杰。味道夠濃,麻醬一定唔係食腸粉果隻麻醬。(之前試過啲餐廳嘅擔擔麵,個湯底食落好似同腸粉嘅麻醬差唔多🥲感覺好冇誠意…)麵質我覺得偏淋少少。不過份量系ok。菜肉雪吞真系唔再多講…哩間餐廳嘅餃子雲吞真系好高質好抵,得4隻但完全夠食。9/10香炸雞翼$25 3隻如果X仔土匪雞翼香草雞翼有8分,哩間嘅雞翼我
家常麵 (黃大仙)
黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖

紅油炒手$ 38 8隻

蒸餃子$30 8隻

菜肉雲吞擔擔麵$48

炸雞翼$25 3隻
如果X仔土匪雞翼香草雞翼有8分,哩間嘅雞翼我比9分…熱啲,多汁啲,滑啲。完。

飲品
陳皮山楂洛神花茶 $15
洛神花茶意外位置唔會太甜,甜度適中,成杯好醒神。

豆漿 $8
豆漿好滑,又唔會有渣,上枱嘅時候面仲有一陣薄冰,幫我解暑。

甜品
杞子桂花糕 $18 4件
呢隻桂花糕好清甜,老闆娘仲特登用酒釀,令到成件桂花糕除咗清甜之外又帶有少少酒味,真係好好食。

整體黎講,哩間餐廳比我印象好深。睇落真係平平無奇,但所有菜式食落都好有驚喜。餃子、雲吞,真系好用心整。真系有“家”的感覺。因為我一直覺得只有屋企人包嘅餃子先會有新鮮材料同充足餡料。而雞翼炸得好都真系難,火喉同時間都要好準~真係冇預計過喺呢一間主打食麵嘅餐廳可以有高水準嘅小食。過兩日放假一定帶屋企人黎試下😆
2022-05-26
2022-05-25 62 浏览
屋企附近新開了這間家常麵,主打手工餃子。另有湯麵,菜飯及小食。他們每日新鮮包製的手工餃子有分灼餃,湯餃及蒸餃。灼餃及湯餃有四款餡料可選,點了六隻的椰菜豬肉灼餃,$28很抵食,餃子皮薄飽滿,內邊的豬肉跟椰菜的比例很平均,椰菜令餃子多了一份咬口。而蒸餃就沒有餡料可選,只有一款,一籠八隻都只是$30, 賣相跟一般餃子很有不同,包得扭麻花般,隻隻都脹卜卜,十分足料。內邊有九菜,紅蘿蔔,豬肉及蔥,少肉多菜,所以食多隻都不覺膩。可配上他們的招牌辣醬,味道香口帶有微辣,好味。四川擔擔麵($35), 麵質爽口不淋身。湯底帶有少少花生醬的香,簡單配上榨菜及肉碎,好味。餐廳連燉湯都有,點了原盅燉的淮山杞子竹絲雞湯($39), 足料清甜,不油膩。

2022-05-19
2022-05-15 70 浏览
睇見有新鋪開嚟試下呢間上海野鳳凰村附近上海野真係都幾多 平嘅、老字號都有無添加、唔重油同味精嘅上海野真係市面上比較少要做到冇味精,出品都係以家常菜為主試左個蒸餃同酸辣米線,飲品就叫左豆漿食慣重口味嘅我就覺得味道中規中矩價錢相宜,環境整潔,喺呢區嚟講絕對係可以成為平民飯堂嘅地方👏🏻
睇見有新鋪開嚟試下呢間上海野
鳳凰村附近上海野真係都幾多 平嘅、老字號都有
無添加、唔重油同味精嘅上海野真係市面上比較少
要做到冇味精,出品都係以家常菜為主
試左個蒸餃同酸辣米線,飲品就叫左豆漿
食慣重口味嘅我就覺得味道中規中矩
蒸餃子
2022-05-15
蒸餃子
平日好夜收工,放假要做返個稱職既女友,要左黃大仙陪男友食午餐👩🏻‍🤝‍👨🏼。見到一間新開既手作餃子店🥟,二話不說就衝左入去,一齊試下新野🧡蒸餃子🥟($30)以竹盤擺放餃子,賣相靚之餘又可以令餃子保持鮮度,留住餃子最鮮時刻🤤。菜同肉質都好新鮮,餃子既包法亦好少見,好有心思🤍菜肉雲吞擔擔麵🍜($48)麵質夠爽,唔會太焾,係我鍾意既質感😋,配榨菜一齊食幾有口感👍🏻。有4粒渾圓既菜肉雲吞,份量適中,雲吞饀料亦夠新鮮。細心既店員💓落單時問左我食唔食得辣,所以擔擔麵係微辣,唔洗食到流鼻水🤧香炸雞中翼($25)新鮮炸起♨,孜然味超級香,而且肉質滑溜,完全冇油膩感。仔細睇原來仲係用自家碟,加分✨雪梨豬肺燉湯🥣($30)豬肺好乾淨,配雪梨🍐幾清潤,味道清甜,感覺冇味精。仲有百合、紅棗等配料,係誠意十足既愛心燉湯🧡陳皮山楂洛神花茶($15)試過飲洛神花茶覺得太酸,但尼杯加左陳皮同山渣,中和左酸度👏🏻,好味又開胃,有驚喜🥳夏天啦,飲山楂仲可以幫助消化🤩凍豆漿🥛($12)豆味幾濃郁,係擔擔麵既最佳配搭!

蒸餃子🥟($30)

菜肉雲吞擔擔麵🍜($48)

炸雞中翼($25)

雪梨豬肺燉湯🥣($30)

陳皮山楂洛神花茶($15)

凍豆漿🥛($12)
豆味幾濃郁,係擔擔麵既最佳配搭!
星期六最忙學課外活動 , 揸車到黃大仙附近,準備上找停車場, 剛好附近有咪錶。 淨係咪錶對面有兩間餐廳,女兒想吃餃子 ,就揀家常麵。 店員好親切推介幾款招牌菜 招牌蒸餃子,皮薄多汁 ,女兒吃了4 個,停不了口, 而且 沒有味精,真材實料 。菜肉雲吞擔擔麵 $48 擔擔麵不會太辣,有肉碎榨菜花生醬,都好惹味。 菜肉雲吞都是每天新鮮包,用心製作。招牌胡麻醬冷麵$45熱天食個冷麵,好清涼, 配上新鮮青瓜絲。炸雲吞,炸得很香脆均勻 。配上凍檸茶,及自家製洛神花茶$15 解渴又健康。
淨係咪錶對面有兩間餐廳,女兒想吃餃子 ,就揀家常麵。

店員好親切推介幾款招牌菜

菜肉雲吞擔擔麵 $48

招牌胡麻醬冷麵$45
熱天食個冷麵,好清涼, 配上新鮮青瓜絲。

炸雲吞,炸得很香脆均勻 。

配上凍檸茶,及自家製洛神花茶$15
解渴又健康。