1K
銅鑼灣區雖然多食肆,不過很多時餐廳門外都有長長的人龍,而且入座後必需於指定時間交枱,香港人就連食餐飯都感到壓力 XD其實工作時間以外也想鬆一鬆,這次就來到位於Times Square 對開的小桃咖啡室。Cafe 面積不太大,座位不多,所以最好事先book定枱,更可坐在室外bar 枱,將鬧市的不夜天景色盡收眼底。Cafe 內亦有提供漫畫及各種board game,十分適合一大班人包場聚會。食物選擇以小食為主,不過也有可以醫飽肚的main dish。卡邦尼白菌煙肉意粉 ($88)意粉煮出輕微韌度的口感,煙肉香口,配以香滑濃稠的卡邦尼白汁,就已成一碟簡單經典又好味的意粉。傳統辣肉腸薄餅 ($98)pizza是薄餅底,入口香脆,芝士味香濃,辣肉腸份量也不少,所以食多了就稍為有點鹹。煙肉舖天薯條配上忌廉芝士醬 ($78)我和老公都是薯條控,一見到Poutine就知道是必點!而且雖然只點普通size,但原來份量也多得可以當飯吃 厚切薯條連着薯皮炸得脆卜卜,金黃脆皮包裹著豐滿的薯仔肉,外脆內軟,還可牽出芝士絲,附上三款醬汁隨意點,包括茄汁、燒汁、酸忌廉,而我最喜歡的是帶有甜味的燒烤醬汁,面對如此邪惡

卡邦尼白菌煙肉意粉 ($88)

卡邦尼白菌煙肉意粉
傳統辣肉腸薄餅 ($98)

傳統辣肉腸薄餅
煙肉舖天薯條配上忌廉芝士醬 ($78)

厚切薯條連着薯皮炸得脆卜卜,金黃脆皮包裹著豐滿的薯仔肉,外脆內軟,還可牽出芝士絲,附上三款醬汁隨意點,包括茄汁、燒汁、酸忌廉,而我最喜歡的是帶有甜味的燒烤醬汁,面對如此邪惡美食,完全吃到停不了口!
煙肉舖天薯條配上忌廉芝士醬
2017-02-28
  • 煙肉舖天薯條配上忌廉芝士醬
1K
2017-03-01 194 浏览
能這樣眺望銅鑼灣,這裡是小桃咖啡室。這裡有吃的,有喝的(還有吸煙區)有boardgame,漫畫,立即讓我回到中學年代的快樂時光。這樣的樓上咖啡已經不多了,現在的年輕人,大概是比較喜歡有VR的party room?還是一般可以叉電有wifi的cafe?我不知道,因為我遠離年輕太遠了。(啊啊,青春!) 作為樓上cafe,飲料款式多,用到的餐具亦見講究。帶酒精的皇室咖啡,味道不俗,外間亦比較少見。喜歡茶的,亦有各式花茶果茶選擇。 賣相當然也很重要,這個世代,不手機食先是沒可能的。凍朱古力,好像也不錯的樣子。 食物方面我覺得選擇亦不算少,但礙於樓上cafe廚房不大,製作亦局限於此類食物。我對樓上cafe的食物沒有太大期望,事實亦是如此。 比較像樣的有這個即叫即烤的現成pizza,有好幾種口味,咋看客去,我們點的墨西哥風情和最基本的classic一樣是辣肉腸,芝士,火腿,唔,總之味道不俗,就沒有刻意去深究。 all day breakfast似模似樣的,餐牌上的牛肉腸貌似豬肉腸多一點。 不要誤會,在我年輕的時候,樓上cafe的食物質素是非常不濟,所以有感小桃咖啡室已經是很盡力在有限

不要誤會,在我年輕的時候,樓上cafe的食物質素是非常不濟,所以有感小桃咖啡室已經是很盡力在有限空間和成本下提供最好給客人。醉意之意不在酒,我們吃罷就立即進入游戲mode了。時光帶走了我們當年的天真,但同時加深了我們的情誼,
2017-02-28 274 浏览
話說同呢個閨蜜好耐無坐低食飯傾計點知佢話想介紹個靜靜地方便傾計嘅地方原來佢想宣布好消息,因為佢又做媽咪👍🏻呢間Cafe隱身於超旺嘅銅鑼灣仲可以望到Times Square添平時點解我留意唔到嘅🤔同一般cafe一樣,檯數量唔算好多,一樣可以包場,而且仲有大量嘅board game 添仲有一樣野好,就係無。煙。味!呢點對於我咁怕煙味同大肚婆黎講真係好重要!先黎一點小食,點左一客蜜糖雞翼熱騰騰上檯,蜜糖剛好唔會太甜蘑菇湯,正常,而且仲有啲蘑菇碎,都幾好飲嘅配合左件脆脆牛油多士,正我地仲點左另一個小食就係八爪魚腸配蝦多士腸就係普通嘅廚師腸,不過勝在有心思蝦多士唔會話食到成口油,都唔錯再點多個得獎菜式~ 燒豬仔骨配鋪天薯條豬仔骨味道剛好,不會太濃味,而且燒烤醬令豬仔骨做到骨肉分離,咁就唔會食到呢咁HEA至於薯條,真係有名你叫「鋪天蓋地」上面淋左芝士同肉醬,再配多舊sour cream減低左熱氣感之餘,仲豐富左個口感食咁多野,梗要點返杯飲品我果杯由新鮮水果打成,感覺健康至於大肚婆唔飲得凍野只能點杯熱可可最後,我地再點多個甜品作結!我地分別點左一個心太軟同埋窩夫窩夫正常,不過不失心太軟值得一提因為入
話說同呢個閨蜜好耐無坐低食飯傾計

點知佢話想介紹個靜靜地方便傾計嘅地方

原來佢想宣布好消息,因為佢又做媽咪👍🏻
呢間Cafe隱身於超旺嘅銅鑼灣
仲可以望到Times Square添

平時點解我留意唔到嘅🤔

先黎一點小食,點左一客蜜糖雞翼
熱騰騰上檯,蜜糖剛好
唔會太甜
蘑菇湯,正常,而且仲有啲蘑菇碎,都幾好飲嘅
配合左件脆脆牛油多士,正

至於薯條,真係有名你叫「鋪天蓋地」
上面淋左芝士同肉醬,再配多舊sour cream

減低左熱氣感之餘,仲豐富左個口感

食咁多野,梗要點返杯飲品

我果杯由新鮮水果打成,感覺健康

至於大肚婆唔飲得凍野
只能點杯熱可可
最後,我地再點多個甜品作結!我地分別點左一個心太軟同埋窩夫
窩夫正常,不過不失心太軟值得一提因為入面個朱古力流心實在太療癒啦~
不過個朱古力略為有點太甜~ HAHA
2017-01-19
2017-02-28 201 浏览
想找個地方無限時,可以舒服地吃飯、談天或悠閒一下,樓上咖啡室其實不錯。上次在梵高餐廳join 了membership,知道同集團除了薯仔屋,原來還有一間小桃咖啡室。既然未去過,趁記得有折要多去。這裡環境光鮮亮麗,感覺很舒服,而且也很適合拍照。當然這裡少不了有大量遊戲,可以和朋友一起玩過痛快這裡,我見到這裡有獨立房呢。同樣地,覺得好玩亦可以買全新回家。不想玩遊戲,這裡也有不少書籍漫畫可供大家坐下來慢慢看。懶得想所以點了二人套餐。是日沙律是凱薩沙拉配蒜蓉包,沙律菜新鮮,醬汁份量剛剛好,蒜蓉包香脆熱騰,入口有淡淡蒜香。另一個要了餐湯,羅宋湯内有不少料,味道也不錯呢。蜜汁雞翼頗大隻,煮得夠入味,肉質也夠軟稔。醬燒豬仔全骨配肉醬薯仔屋通天薯條豬仔骨所用的醬甜中帶酸,很開胃,選用的肋骨質素不錯,有很多肉,而且燒得夠軟不會太乾,也很易脫骨,口感和味道都得好。於樓上cafe 吃到這樣的菜式是有驚喜的,難怪會成為得獎菜。其實不太明白如此長的菜式命是什麼意思,但這個薯條很好吃就是了。除了肉醬,還有BBQ醬、茄醬和少量芥末,味道豐富得來又很夾,加上香脆的薯條,讚。卡邦尼白菌煙肉意粉意粉有用油鹽水煮過,配料份

既然未去過,趁記得有折要多去。
這裡環境光鮮亮麗,感覺很舒服,而且也很適合拍照。
懶得想所以點了二人套餐。
另一個要了餐湯,羅宋湯内有不少料,味道也不錯呢。
蜜汁雞翼頗大隻,煮得夠入味,肉質也夠軟稔。
醬燒豬仔全骨配肉醬薯仔屋通天薯條
卡邦尼白菌煙肉意粉
意粉有用油鹽水煮過,配料份量很多,醬汁的濃淡恰到好處,每條意粉都有沾上醬汁,整體味道不錯又不會太膩。
玫瑰花茶
茶具很精緻,喜歡可以一直為花茶維持熱度的茶壺。
薄荷朱古力
雖然是用薄荷糖漿,但味道不錯,朱古力味十足。
甜品是泡芙,沒什麼特別。

以樓上cafe 來說,這裡環境不錯,食物更比不少同類型cafe 有誠意,值得一試。
2017-02-26 70 浏览
繼上次到過某咖啡店用餐,令在下回到童年時代,今晚又到銅鑼灣另一咖啡店,繼續在另一咖啡店用餐。小桃咖啡店位於波斯富街,亦是一間樓上 cafe,雖然店子細細,但與上次去過的有點不同,不過仍有漫畫可以借閱。打開餐牌,亦是以西式食品為主,於是隨便點來一款食物作為晚餐。先來一個沙律,有長通粉配蒜茸包。長通粉被那白色的忌廉汁覆蓋,白濛濛一片,當中不乏creamy 口感,亦具有較清新的味覺。蒜茸包亦具蒜香味道,仍有香脆口感。三文魚卡邦尼長通粉也許是在下喜愛的主食,儘管有忌廉包圍通粉,亦具 creamy。而三文魚亦具柔糯和鮮甜。雖然晚上並不常喝奶茶,但是今晚仍然點來一杯。奶茶香味足夠且醇厚,又夠滑,不錯吧!食過晚飯,又是回家的時候。
食過晚飯,又是回家的時候。
2017-02-09
2017-02-26 72 浏览
今日去左cwb行街 2點左右肚餓就搵下附近有乜好食 結果就貪近同想試新野 所以尼左衣間小桃咖啡屋食lunch見佢散叫太多野揀(我有選擇困難症) d set 又幾吸引 就叫左個2人特級套餐 加一後$229一個人係等緊既同時 我地就揀左個board games玩玩玩下就d野就陸續尼lu 首先係花茶🌸 我就叫左隨心花釀 即係可以任揀2種花茶夾埋一齊 衣到分別係茉莉花同桂花 味道唔錯👍🏻之後就到頭盤 法國酥皮焗田螺配凱薩沙律🐚我最最最中意就係個田螺 啱啱焗起個酥皮好鬆脆好好味😭今日既餐湯係羅宋湯配法式蒜蓉包 包上面仲有芝士😋🧀前菜我地揀左香煎法國鵝肝伴蕃茄莎莎 衣個價錢食到咁既質素真係抵到喊🙈主菜就緊係要試下攞過食神獎既醬燒豬仔全骨配肉醬鋪天薯條 幾中意佢自己調嗰個醬汁 個肉醬薯條就唔洗講 正👍🏻👍🏻仲有個卡邦尼白菌煙肉意粉😋最後就係甜品喇👏🏻👏🏻 食完透心涼👍🏻總括而言 衣到抵食又好味😍 同我仲有見到佢個tea set都好想試!見到人地食好似好正咁 下次一定再尼試過哈

係等緊既同時 我地就揀左個board games玩
仲有個卡邦尼白菌煙肉意粉😋
最後就係甜品喇👏🏻👏🏻 食完透心涼👍🏻

2017-02-26
2017-02-26 86 浏览
今日黎到銅鑼灣 搵左間有得玩boardgame ge cafe選擇好多 好岩一班人一齊黎食個tea 玩個game我同朋友叫左個2人英式下午茶($248) 都幾多野食下 個tea set 可以每人配個花茶 咖啡或茶食得下午茶 梗係要花茶啦我就好鍾意個杯 好歐洲feel 影相好靚呢到就係成個tea set最下面個層係咸點 sandwiches, smoked salmon toast, Oat bread with ham and cheese d包都烘到脆脆地 微暖 唔錯中間個層就係鵝肝醬多士同酥盒個鵝肝醬好smooth 唔算好騷最上層就係甜品puff, cheesecake n tiramisu估唔到件件都好細件 最後都可以食飽值得一提係呢到嘅野飲可以無限refillhea 成個下就完全冇難度👍🏻👍🏻👍🏻
選擇好多 好岩一班人一齊黎食個tea 玩個game
d包都烘到脆脆地 微暖 唔錯

中間個層就係鵝肝醬多士同酥盒
個鵝肝醬好smooth 唔算好騷

最上層就係甜品
puff, cheesecake n tiramisu

估唔到件件都好細件 最後都可以食飽
值得一提係呢到嘅野飲可以無限refill
hea 成個下就完全冇難度👍🏻👍🏻👍🏻
2017-02-26 83 浏览
同個朋友出黎行街,行左腳都累埋!搵地方食野又唔知食咩好,最後揀左黎食呢間!一入黎就見到好靚既水晶燈啦!佢既位有高枱又有正常可以坐對面既枱,胡桃夾子係窗台加埋有花襯托,好歐洲feel! 可惜背景係香港既高樓大廈影完終於乖乖地坐低睇menu! 佢有個漫畫櫃,真係下次同朋友行完街唔想返屋企既話都可以自己上黎玩叫左玫瑰花茶,個杯真係好靚好靚好靚 重要既野要講3次!叫左個afternoon tea英式下午茶,係兩人份架!要開始享受我地既girls afternoon tea la😽😽下次一班朋友上黎玩board game或者自己一個靜靜地坐下飲花茶過寧靜既下午,都係唔錯既選擇
同個朋友出黎行街,行左腳都累埋!
搵地方食野又唔知食咩好,最後揀左黎食呢間!
一入黎就見到好靚既水晶燈啦!
影完終於乖乖地坐低睇menu!
叫左玫瑰花茶,個杯真係好靚
好靚
好靚
重要既野要講3次!
叫左個afternoon tea英式下午茶,係兩人份架!

銅鑼灣的鬧市找一間價錢不算貴,環境又不錯的Cafe真的不容易,今晚跟好友想談談心事,想找一間有點情調的餐廳,不經意遇上了這間,位於時代廣場附近的上樓咖啡室。未上去之前還有點緊張,沒想到走進餐廳,居然是一個浪漫的天地。這間Cafe不算很大,但有一個房間可供人多時坐進去而最吸引視線的,當然是這個露台-居然可以看著繁華的時代廣場,跟熱鬧之地似近還遠點了一支啤酒,然後決定坐出露台欣賞夜裡的市區隨便拍也可以拍出美照,讓我跟好友都拍得忘了聊天呢!點了一客Pizza,非常美味!最令人驚喜是Pizza的餅底,很薄很脆口,吃完整個Pizza也不會感到很膩去到那一處都要點的蜜糖雞翼,大讚!這碟雞翼不止外面脆口,內裡的肉質也很滑,而且蜜糖的香甜也能滲到雞肉裡,不會有一種「雞皮有味,雞肉無味」的情況,超級推介!就這樣,跟好友一邊喝著啤酒吃著小食、一邊居高臨下的看著地面人來人往的熱鬧,我們聊了很多很多……渡過了非常暢快的一夜。沒料到市區中也能找到具氣氛、價錢合理、食物高質素的Cafe。以後來到銅鑼灣也不愁沒有一個落腳地點了!

這間Cafe不算很大,但有一個房間可供人多時坐進去
Asahi
點了一支啤酒,然後決定坐出露台欣賞夜裡的市區
隨便拍也可以拍出美照,讓我跟好友都拍得忘了聊天呢!
Pizza
點了一客Pizza,非常美味!

蜜糖雞翼

以後來到銅鑼灣也不愁沒有一個落腳地點了!
2017-01-25
Asahi
Pizza
蜜糖雞翼
3K
2017-02-23 59 浏览
時代廣場為右隣,窗外熙來攘往的行人,繁雜的車聲,但我偏偏坐在一角欣賞著,這就是香港,繁華都市。找到我的小天地! 麻雀雖小,但五臟俱全。聽著音樂,享受美食,喜歡的話三五知己來些益智遊戲,也是消磨時間的好去處。薯仔磨菇栗米忌廉湯質感好濃稠,啖啖充滿著綿綿的薯香,磨菇片,栗米粒份量頗多,真材實料,甚少食到的質素。豬肋排肉質非常軟腍,肥膏位不多,肉汁四溢。烤醬味道適中不過甜不過鹹還好惹味,越食越滋味。伴碟的薯條也花了心思,用了酸忌廉和蕃茄醬....做了自家製秘醬,好夾。小泡芙細細件好可愛,軟熟的外層包裹著凍冰冰的雪糕,口腔內慢慢溶化,滋味。

薯仔磨菇栗米忌廉湯

豬肋排

小泡芙

2017-02-23
而家去食飯, 多數都係搵樓上餐廳了!因為旺區好多地舖都又貴又唔好食, 性價比低~ 同埋又多人, 食個飯都要急急腳, 唔可以同朋友慢慢享受......今次就約埋閨蜜去樓上CAFE又食又傾!食得開心, 又可以慢慢傾計, 結果傾到成11點都唔捨得走XD趕唔切去奶奶屋企接返個囡, 哈哈, 好彩有老公幫手~~~今次選了位於銅鑼灣TIMES附近的小桃咖啡室!!!!!!我最喜歡佢地有個靚VIEW! 可以睇晒成個TIMES SQUARE景色~ 雖然樓層唔高, 但也很寧靜舒服呢~((題外話, 原來小桃咖啡室的上手餐廳是女僕cafe呢~))蘑菇湯, 味道濃郁, 充滿了蘑菇香, 好滑身添~飲品點了:  焦糖可可 $48 & 異國戀人 $52因為我近期不可以飲冰品, 所以無緣品嚐小桃咖啡室的多款特色飲品!!!每樣都好吸引呀!!! 異國戀人由香蕉+菠蘿打成的沙冰, 我好想好想飲!!XD小食盤: 蜜糖腸 + 脆炸蝦餅 $98滋味小吃, 好岩做前菜, 蝦餅夠脆熱!蜜汁雞中亦 $68女仔真係好喜歡食雞亦XDXD 煎過的雞亦配埋沙律菜, 感覺無咁邪惡~得獎菜式(!!) 魁北克舖天薯條 配 醬燒豬仔全骨 $198/HAL
而家去食飯, 多數都係搵樓上餐廳了!

今次就約埋閨蜜去樓上CAFE又食又傾!

趕唔切去奶奶屋企接返個囡, 哈哈, 好彩有老公幫手~~~
今次選了位於銅鑼灣TIMES附近的小桃咖啡室!!!!!!

我最喜歡佢地有個靚VIEW!

蘑菇湯
蘑菇湯, 味道濃郁, 充滿了蘑菇香, 好滑身添~
焦糖可可 $48 & 異國戀人 $52
飲品點了:  焦糖可可 $48 & 異國戀人 $52

每樣都好吸引呀!!!
異國戀人由香蕉+菠蘿打成的沙冰, 我好想好想飲!!XD
蜜糖腸 + 脆炸蝦餅
小食盤: 蜜糖腸 + 脆炸蝦餅 $98

滋味小吃, 好岩做前菜, 蝦餅夠脆熱!
蜜汁雞中亦
蜜汁雞中亦 $68

魁北克舖天薯條 配 醬燒豬仔全骨
得獎菜式(!!) 魁北克舖天薯條 配 醬燒豬仔全骨 $198/HALF

牛仔骨非常之軟腍, 醬汁好入味, 唔會好濃味, 分了少少香甜感~~

同埋, 半份都好大份!! 兩個女仔食唔晒XD
魁北克舖天薯條 配 醬燒豬仔全骨
魁北克舖天薯條, 用左MOZZARELLA芝士同埋特色醬汁調味~

加上剛剛炸起的薯條, 非常MATCH!!!! (但都好熱氣好邪惡XD)
CHEESE CAKE
就算食到幾飽, 作為一個女生, 總要點返個甜品,

咁先叫完美!!

我地點了一個CHEESE CAKE同一個心太軟~~
心太軟
心太軟, $58

即叫即焗, 時間要等耐一點, 但都值得,

因為一切落去, 流心果下, 真係好治癒~~~~

今晚食得好開心, 除左食物不錯外, 環境也非常合適朋友們去傾計, 我仲見到有好多BOARDGAME可以玩~ 而且唔趕人架! 我地坐左成3-4個鐘XDXD 都仲好好服務!!! 佢地仲可以包場添~~ 我見餐牌有好多PARTY FOOD! 會按不同人數有不同食品及價錢, 好貼心~~~
蘑菇湯
焦糖可可 $48 & 異國戀人 $52
蜜糖腸 + 脆炸蝦餅
蜜汁雞中亦
CHEESE CAKE
心太軟
2017-02-22 31 浏览
小桃系一間位於銅鑼灣既cafe ,環境同氣氛都好適合一班朋友黎開party,亦都好適合三五知己約埋系度慢慢食,傾下心事,靜靜享受下呢度既美食~英式格雷伯爵茶係呢度跟餐可以叫個特色飲品,本身好中意茶,又比較中意熱飲既我就簡左呢壺伯爵紅茶,熱住飲,可以keep好耐,飲好耐今晚既餐湯系羅宋湯,餐包好脆,夾埋食,好開胃。煙肉鋪天薯條配上芝士忌廉醬聽講小桃既鋪天薯條好出名,就叫翻個煙肉鋪天薯條啦!一試果然唔簡單,有三種醬料任君選擇,薯條外脆內軟,上面鋪滿芝士同煙肉,食法同味道都好特別啊!法國酥皮芝士田螺喺脆脆中間上放置田螺而去焗過,有一種意想不到嘅效果。田螺同外層既蘇皮融為一體,同平常一般既田螺口感絕對唔同。特式鰻魚炒飯原條鰻魚放左喺炒飯上面,有種壯觀既效果。鰻魚咬上去亦都非常好食,而味道濃厚,肉質亦都好有咬口!
英式格雷伯爵茶
今晚既餐湯系羅宋湯,餐包好脆,夾埋食,好開胃。
煙肉鋪天薯條配上芝士忌廉醬
法國酥皮芝士田螺
特式鰻魚炒飯
2017-02-22 78 浏览
銅鑼灣呢度有一間比較隱蔽嘅咖啡室,隱藏於熱鬧繁華嘅夜市,要上大厦嘅二樓先會見到。同朋友黎呢度感受下慢活嘅生活,邊食邊傾計,好正。呢度環境超級優美,中可以邊食邊望住對出嘅大樓,放鬆心情。呢杯粉紅白雪,口感超滑溜,啖啖棉花糖咁嘅感覺,上面一層好似泡沫咁,下面就係奶昔,全杯都散發着好香嘅草莓味,顏色好靚,上層係深深粉,奶昔部分係淡粉。卡邦尼白菌煙肉意粉,成碟嘅賣相都好吸引,各種餐色配搭相宜,聞落好香,意粉好爽滑,醬汁香濃,而且好creamy,上面嘅煙肉咸咸地,襯番成個意粉,味美但唔腻,真心比like甜品係精緻嘅泡芙雪糕係是日甜品,六粒細細嘅泡芙比cream包圍住,頂端中有一粒藍莓做點綴,隔離嘅士多啤梨超甜,食一啖泡芙,入口即溶,雪糕凍冰冰,配埋外皮好好味,表面嘅醬汁除左用作做點綴,味道配搭得岩岩好。
呢度環境超級優美,中可以邊食邊望住對出嘅大樓,放鬆心情。
2017-02-21 72 浏览
因為係銅鑼灣個頭,所以就諗住附近搵下野食醫肚。係timesquare附近有一間cafe好吸引我眼球,閃閃下嘅燈飾加上open式,於是走上去試下。一入去見到有個外國人好嘆咁一邊做野,一邊飲野食野😂雖然話食下午茶,但都有啲啲肚餓。所以二話不說叫左個煙三文魚凱撒沙律,仲有辣肉腸pizza同埋酥皮芝士焗田螺。個凱撒沙律啲醬唔會過分多啱啱好,而且煙三文魚嘅份量都被想像中多,西生菜都好爽口。煙三文魚凱撒沙律 $78辣肉腸pizza黎到之後已經流晒口水,辣肉腸加上芝士都係我嘅最愛,而且值得一讚嘅係個皮好薄,食到唔想停😀八吋size兩個人食剛剛好辣肉腸pizza $108而酥皮芝士焗田螺一黎到已經好香,入面嘅白汁加上帶少少蒜味嘅田螺,野味到暈,酥皮都脆口嘅!酥皮芝士焗田螺 $68 六粒飲品叫左杯水蜜桃紅茶同埋推介嘅焦糖咖啡,蜜桃茶清清地我like,焦糖咖啡就唔會太甜,啱晒啲鍾意飲咖啡又要少甜嘅人。水蜜桃紅茶$44焦糖咖啡$48如果行開銅鑼灣又想係食個下午茶,呢度都係個好選擇✨✨✨
因為係銅鑼灣個頭,
所以就諗住附近搵下野食醫肚。
係timesquare附近有一間cafe好吸引我眼球,
閃閃下嘅燈飾加上open式,
於是走上去試下。
一入去見到有個外國人好嘆咁一邊做野,
一邊飲野食野😂
雖然話食下午茶,
但都有啲啲肚餓。
所以二話不說叫左個煙三文魚凱撒沙律,
仲有辣肉腸pizza同埋酥皮芝士焗田螺。
個凱撒沙律啲醬唔會過分多啱啱好,
而且煙三文魚嘅份量都被想像中多,
西生菜都好爽口。
煙三文魚凱撒沙律 $78

辣肉腸pizza黎到之後已經流晒口水,
辣肉腸加上芝士都係我嘅最愛,
而且值得一讚嘅係個皮好薄,
食到唔想停😀
八吋size兩個人食剛剛好
辣肉腸pizza $108

而酥皮芝士焗田螺一黎到已經好香,
入面嘅白汁加上帶少少蒜味嘅田螺,
野味到暈,酥皮都脆口嘅!
酥皮芝士焗田螺 $68 六粒

飲品叫左杯水蜜桃紅茶同埋推介嘅焦糖咖啡,
蜜桃茶清清地我like,
焦糖咖啡就唔會太甜,
啱晒啲鍾意飲咖啡又要少甜嘅人。
水蜜桃紅茶$44
焦糖咖啡$48

如果行開銅鑼灣又想係食個下午茶,
呢度都係個好選擇✨✨✨
下午茶
2017-02-20 57 浏览
同好姊妹行完街,血拼完一輪之後,又未到食飯時間,好姊妹行到有d攰,就提議去揾間cafe 坐下,食下tea休息下。一入到間cafe,見到有個露台位,就二話不說就揀左呢個位坐,加上天氣又咁好,又對住times square咁好環境,靜靜地好適合兩個傾下計打開menu,都幾多野食可以揀,我地都心大心細,諗左好耐,結果揀左個2人份既英式下午茶。入面包埋花茶任飲,我地就分別揀左茉莉花同桂花茶,花茶一黎到就仲有個燭台熱住啲茶,好細心,而且兩種茶都好清香。冇幾耐,野食都上埋啦,三層架鋪滿哂林林總總好精緻嘅食物,好豐富!有芝士火腿迷你燕麥包、煙熏三文魚措施、藍莓法式蝴蝶酥、法國鵝肝醬配多士、酥皮芝士田螺盒、意式雲呢拿泡芙、意大利芝士餅同埋是日芝士餅。我哋兩個都最鍾意酥皮芝士田螺盒同我哋兩個都最鍾意酥皮芝士田螺盒同蝴蝶酥,兩個都好鬆化,其他鹹點同甜點都唔錯,都係比較少見同特別既,都係比較少見嘅,而且價錢都好合理,二百幾蚊有咁多款式嘅食物,我諗我哋都會行開銅鑼灣嘅時候再上黎坐下食下野
  • 法國酥皮田螺