2024-08-05 242 浏览
對上一次寫這家店食評已是2022年它剛開業不久的事今天經過發現它已跟以前餐牌、價錢及風格有所不同了這次點了個椰香咖哩燒雞扒煲配白飯咖哩中的香矛味很出,可見有好好處理過香料也明顯有先爆過再去煮咖哩可能你會說「這是基本要做的事吧」對呀,可是現在有很多店家都不注重這一點咖哩內有薯仔煮得剛好適中,外脆內軟如果要說不足,可能是咖哩內的椰味不是很濃但由於我個人不是太喜歡那種濃稠椰香味及口感反而這道菜對我來說是很對胃口不過你如果是很注重椰香可能就略有不足或者點餐時叫店家多加些椰漿咖哩煲我份量比一碗飯多吃到最尾是餸及汁會多出一點點不配飯吃會有點咸以65元包餐飲來說算是符近越南菜比較便宜的價格但CP值不算太高而服務態度也是正常的題外話是這家店對比起以前開店時菜式完全是另一回事,現在是比較走特色及有點走中位價格路線多一點偶爾食一下不錯那種
對上一次寫這家店食評
已是2022年它剛開業不久的事
今天經過發現它已跟以前餐牌、價錢及風格有所不同了
椰香咖哩燒雞扒煲配白飯

這次點了個椰香咖哩燒雞扒煲配白飯
咖哩中的香矛味很出,可見有好好處理過
香料也明顯有先爆過再去煮咖哩
可能你會說「這是基本要做的事吧」
對呀,可是現在有很多店家都不注重這一點
咖哩內有薯仔煮得剛好適中,外脆內軟
如果要說不足,可能是咖哩內的椰味不是很濃
但由於我個人不是太喜歡那種濃稠椰香味及口感

算是符近越南菜比較便宜的價格
但CP值不算太高
而服務態度也是正常的

題外話是這家店對比起以前開店時
菜式完全是另一回事,現在是比較走特色
及有點走中位價格路線多一點
偶爾食一下不錯那種
2024-08-04
椰香咖哩燒雞扒煲配白飯
2024-07-19 342 浏览
大份午市套餐 包飲品🥤係粉嶺中心地下 有飯有粉午市有包飲品 叫咗熱百香果蜜有塊檸檬 唔算好甜 清清地幾好燒雞髀牛骨湯河 ($61)燒雞髀分開上 感覺似煎炸多過燒😂不過都好香脆 邪惡😈 啖啖肉唔算好入味 但係配埋個湯河啱啱好牛骨湯都幾濃郁 配埋啲香料唔錯份量都幾多 好大碗 夠晒飽😎燒雞髀撈檬 ($61)撈檬嘅話個雞髀會斬件都係好大份 個魚露有辣椒辣辣地咁幾惹味 呢個都唔錯~

大份午市套餐 包飲品🥤
係粉嶺中心地下 有飯有粉

午市有包飲品 叫咗熱百香果蜜
有塊檸檬 唔算好甜 清清地幾好

燒雞髀牛骨湯河 ($61)
燒雞髀分開上 感覺似煎炸多過燒😂
不過都好香脆 邪惡😈 啖啖肉
唔算好入味 但係配埋個湯河啱啱好
牛骨湯都幾濃郁 配埋啲香料唔錯
份量都幾多 好大碗 夠晒飽😎

燒雞髀撈檬 ($61)
撈檬嘅話個雞髀會斬件
都係好大份 個魚露有辣椒
辣辣地咁幾惹味 呢個都唔錯~
2024-03-11 606 浏览
是日午餐,來到粉嶺區的小河內!看著餐廳人不算很旺場,但正好有個卡位坐得舒服一點!點了豪華三寶餐,海南雞飯,還有香茅牛肉椰香咖喱,賣相也很吸睛!豪華三寶餐,香茅雞翼及豬扒熟得剛剛好,不會太乾身,裡面還有肉汁。湯金邊粉,湯清新,配菜也很足夠,如果扎肉再大片些,就更滿足了!這個海南雞飯,是上次朋友推介所以就點了。份量不吝嗇,絕對不會一堆骨頭,而且肉質不會軟爛,是有口感的,油飯香而不膩!椰香咖喱配香茅牛肉,辣到也是剛好的,而且甜甜辣辣的,很好送飯呀,牛肉軟滑,份量同樣很足夠。服從也很值得稱讚!很有禮貌之餘,有杯咖啡端來時不小心濺到杯邊,男侍應連聲道歉,很細心的服務,值得誇一下他!👍🏽
豪華三寶
海南雞飯
椰香咖喱配香茅牛肉
豪華三寶
海南雞飯
椰香咖喱配香茅牛肉
2024-03-09 374 浏览
星期六晚六時入座,地方明亮潔淨,是我最愛的Tiffany blue 和歐式有花地磚。天寒地凍叫了一碗酸辣大蝦扎肉河粉($62-免加一),配上香葉和檸檬辣椒,唔~吃完立即暖笠笠。總結:平靚正之選,會一再幫襯。
2024-03-09
  • 酸辣燒蝦扎肉河粉
#MC帶你去粉嶺.香港人對粉麵一定唔會陌生,除咗雲吞麵地道粉麵,越式湯河、撈檬都有唔少人喜愛😋越南粉麵最大特色就係牛骨湯頭,配上越式獨有香料,食落十分惹味開胃🤤🍜 河內生牛肉湯河 $48生牛肉被微微灼熟,上枱時仲有少少粉嫩色💕牛肉湯頭香味撲鼻而來,湯頭清甜帶少少牛骨香🦴生牛肉食落牛肉味濃郁,口感嫩滑👍🏻而且仲有配料蘿蔔、芽菜、月桂葉、乾蔥等等,蘿蔔味道正常,但食落唔算好淋身🙊🫔 越式炸春卷(兩件)加配價 $24一上枱已經對半切好,所以有4嚿,雖然炸到金黃色,但未食都睇到入面啲餡料😋所以皮薄香脆,食落口感十分豐富。.✨ 環境由於係街坊小店,裝潢以樸素簡單為主,但都十分乾淨企理。坐位寬敞舒適。.✨ 總結雖然喺做街坊生意,但味道不錯,價錢大眾化又親民,雖然生牛肉份量唔多但下午茶價錢嚟講合理。.⭐整體︰8.0/10⭐食物︰8.5/10⭐環境︰7.5/10⭐價錢︰9.0/10.==============================📍 小河內 (粉嶺)地址︰粉嶺新運路33號粉嶺中心地下148-148A號舖交通︰港鐵粉嶺站 A1 出口==============================
#MC帶你去粉嶺

🍜 河內生牛肉湯河 $48
越式炸春卷(兩件)

🫔 越式炸春卷(兩件)加配價 $24
✨ 環境
✨ 總結
⭐整體︰8.0/10
⭐食物︰8.5/10
⭐環境︰7.5/10
⭐價錢︰9.0/10
📍 小河內 (粉嶺)
地址︰粉嶺新運路33號粉嶺中心地下148-148A號舖
交通︰港鐵粉嶺站 A1 出口
#MC #Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #粉嶺美食 #北區美食 #粉嶺一日遊 #粉嶺好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #粉嶺 #小河內 #越南菜 #撈檬 #生牛肉湯河
2023-08-27
河內生牛肉湯河
越式炸春卷(兩件)
2023-03-19 887 浏览
第一次係呢間到買外賣叫左半隻燒春雞同牛腩,等左半個鐘先話燒春雞無-,-企左係門口半個鐘先叫我轉海南雞!職員態度惡劣,個咖哩牛腩成78蚊仲要得幾舊真係唔會再幫襯😅😅😅😅😅😅
外卖自取
晚餐大約6:30pm 來到不用排隊直接入座!餐廳環境唔錯,坐到卡位,好舒適!精選越式套餐有食撈檬/湯粉的優惠2人餐、食飯的美味2人餐,也有特惠4人餐和精選6人餐,套裝幾抵食!優惠2人餐 $188-扎肉撈檬-香茅豬扒撈檬-越式春卷(2件)-馬拉盞炒什菜以上套餐可選凍/熱飲2杯-兩杯凍檸茶😋食後感:-好抵食🤤一個2人餐包小食、主食、菜和飲品,人均$94-越式春卷👉🏻皮薄裡面有好多餡料,脆脆哋口感豐富好味-撈檬汁酸甜剛好,正👍🏻-扎肉撈檬竟然有好多雞絲🤤-香茅豬扒撈檬👉🏻豬扒好香口😍不過少少乾-本來叫咗馬拉盞炒芥蘭,嚟錯咗馬拉盞炒什菜,第一次食呢款,又幾好食,錯有錯着
晚餐大約6:30pm 來到不用排隊直接入座!
餐廳環境唔錯,坐到卡位,好舒適!

優惠2人餐 $188
-扎肉撈檬
-香茅豬扒撈檬
-越式春卷(2件)
-馬拉盞炒什菜
以上套餐可選凍/熱飲2杯
-兩杯凍檸茶

😋食後感:
-好抵食🤤一個2人餐包小食、主食、菜和飲品,人均$94
-越式春卷👉🏻皮薄裡面有好多餡料,脆脆哋口感豐富好味
-撈檬汁酸甜剛好,正👍🏻
-扎肉撈檬竟然有好多雞絲🤤
-香茅豬扒撈檬👉🏻豬扒好香口😍不過少少乾
2023-02-26
  • 優惠2人餐
  • 越式春卷(2件)
  • 香茅豬扒撈檬
  • 扎肉撈檬
  • 馬拉盞炒什菜
2023-02-04 600 浏览
位於粉嶺中心嘅小河內都食過兩次,食物正常發揮,價錢經濟合理,整體環境唔侷促,店員都親切有禮貌,同埋勝在唔使排隊。店舖以彩藍色及深藍色做主調,我哋揀咗窗邊卡位坐低,坐位寬敞舒適,樓底高,從大玻璃窗望到店外環境,雖然係屋苑景,但都感到份外休閒寧靜。睇餐牌叫咗兩個越式午市套餐。#河內生牛肉金邊粉 $58個湯底比起出面其他越南河較為清淡,唔係話好熱辣辣,薄生牛肉片都保持住半生熟狀態,份量都正常,麵底有幾款選擇,我就揀咗金邊粉,鍾意佢比河粉幼身,煮得硬度剛好,配料有蔥、洋蔥、芽菜同九層塔都俾得多嘅,套餐包咗熱飲,餐廳係無加一收費,呢個價錢有呢個配套都非常唔錯。#河內三寶飯 $62越南三寶有香茅豬扒、雞翼及扎肉,豬扒同雞翼都醃得入味,豬扒煎得甘香,香茅味好出,雞中翼有兩隻,正常好味水平,扎肉都預咗係凍嘅,不過質地有少少凍到硬硬哋,同有少少雪味,感覺似雪咗好耐。個飯加隻荷包蛋撈埋豉油、蔥油、炸乾蔥一齊食都唔錯,不過隻荷包蛋同個飯就略嫌唔夠熱。#小河內地址:粉嶺新運路33號粉嶺中心地下148-148A號舖
河內生牛肉金邊粉
#河內生牛肉金邊粉 $58
河內三寶飯
#河內三寶飯 $62
#小河內
地址:粉嶺新運路33號粉嶺中心地下148-148A號舖
2023-01-28
$61.5 (午餐)
今日突然想食越南河😊近近地就去左粉嶺中心呢間小河內試下😊 除左有基本湯河🤗撈濛外!仲有飯類串燒可以選擇‼️河內生牛肉湯河 每次食越南嘢🤗爸爸必點生牛肉湯河🤤薄薄生牛肉浸入濃郁牛肉湯致半生熟🤤牛肉口感嫩滑可口👍河內熟牛腩湯河牛腩片口感軟糯🤤湯底味道清甜得黎帶點牛肉香😊與生牛河口感截然不同!喜歡有咬口既朋友可試呢款😊香茅雞翼湯河香茅雞翼即叫即炸另上唔會被湯浸到淋哂👍外皮充滿香茅味道且炸到非常香脆😎肉質鮮嫩可口😌熱奶茶茶味都算可以😌

河內熟牛腩湯河

香茅雞翼湯河

熱奶茶茶味都算可以😌

2023-01-25 222 浏览
同屋企人去粉嶺玩,經過見到越南餐廳就打算嘗試下。環境整體非常舒適,卡位坐得好舒服,店員都好親切。手打牛丸湯河非常驚喜,多汁有料香茅牛肉撈檬都唔錯,夠入味,唔會鞋口豬頸肉爽口彈牙鳳爪非常入味,非常彈牙
手打牛丸湯河

手打牛丸湯河非常驚喜,多汁有料
香茅牛肉撈檬

香茅牛肉撈檬都唔錯,夠入味,唔會鞋口
豬頸肉木瓜沙律

豬頸肉爽口彈牙
酸辣鳳爪

鳳爪非常入味,非常彈牙

手打牛丸湯河
香茅牛肉撈檬
豬頸肉木瓜沙律
酸辣鳳爪
2023-01-04 215 浏览
約咗朋友係新界一日遊,行到攰就係粉嶺附近搵間餐廳食下嘢。見到小河內環境都乾淨企理,咁就入去試下,估唔到食物質素都好好,而且價廉物美,所以諗唔到食咩都可以揀呢間餐廳試下😁餐廳衛生同舒適度都幾好,枱面清潔,唔會油淋淋。見到都有員工做清潔,餐廳整體整潔企理。而且,座位唔會好迫,都算幾闊,坐得舒服。我哋係下午茶時段嚟,係餐廳食完嘢再坐多咗陣、傾陣偈都無員工嚟趕人走。而且,服務幾好,員工都好有禮貌。我哋幾個人點咗春卷撈檬、豬頸肉撈檬、火車頭湯河同咖哩豬扒飯。總體嚟講,食物質素唔錯,價錢都唔貴,性價比高。首先講下春卷撈矇同豬頸肉撈檬,檬粉爽口,個粉撈埋甜酸汁,酸酸甜甜好開胃。但估唔到係個越式炸春卷係咁好食,春卷皮脆卜卜,而且唔會好油,個餡有少少木耳,口感有層次,重點推介。而豬頸肉都係爽彈口感,算唔錯。食親越南嘢就一定要點火車頭湯河!最怕就係個湯底好多味精,食完就會好口喝。但今次呢個個湯應該無咩味精,食完唔會要係咁飲水,同湯底都有陣陣牛味。而今次推介係佢嘅牛丸,牛味濃郁,而且彈牙,口感唔錯。整體而言,呢個火車頭湯河都係推薦。而朋友就鍾意食飯,所以點咗個咖哩豬扒飯,個咖哩都幾香,少少辣,而豬扒都鬆軟。

[環境]

[服務]

[食物]

春卷撈檬

豬頸肉撈檬

火車頭湯河

嘢飲方面,我哋點咗滴漏咖啡、牛油果奶昔同紅豆冰。

估唔到呢間餐廳都有滴漏咖啡,幾得意。
滴漏咖啡

牛油果奶昔係重點推介,好特別,質地濃厚,奶香幼滑,而且牛油果味好出同唔會好甜。
牛油果奶昔

整體而言,食物質素高,價錢合理。而且,服務質素唔錯,員工有禮貌。下次可以再嚟試試其他嘢。
春卷撈檬
火車頭湯河
牛油果奶昔
2022-12-29 898 浏览
呢個舖位本身都係一間越式餐廳,之前望過餐牌,價錢唔吸引,所以無再留意呢個舖位。唔知幾時轉左手😯,星期六居然都有下午餐,而且仲幾抵食,最貴都只係$48 (包熱飲),仲要無加一、多選擇、份量唔會細細份攝牙罅😏。碳燒豬頸肉撈檬 $48豬頸肉好多,起碼有6-8片;雖然好薄,亦無彈牙口感,但調味唔差,而且外層微焦,食果陣仲暖暖地,加上唔貴,下次嚟都會點佢🙂。碳烤香茅豬扒飯 $48估唔到仲有一隻太陽蛋,不過隻蛋已經凍哂..😅豬扒有兩大塊,而且有少少厚度,啖啖肉。不過香茅味偏淡,而且係炸出嚟,比較熱氣。香茅雞翼飯 $48生牛肉湯河 $45碳燒豬扒三文治 $38其實係越式法包,不過無用蟹膏,改用沙律醬同牛油;法包烘到好脆,豬扒份量好滿;芫茜放面,中意就自己加。略嫌酸蘿蔔份量少左D。順帶一提,餐廳下午茶星期一至六下午2點開始,星期日及假期要2:30先開始。以後星期六我又多一間飯堂選擇🙊。

碳燒豬頸肉撈檬 $48
碳燒豬頸肉撈檬

碳烤香茅豬扒飯 $48
碳烤香茅豬扒飯

估唔到仲有一隻太陽蛋,不過隻蛋已經凍哂..😅
碳烤香茅豬扒飯

碳燒豬扒三文治 $38

2022-12-24
碳燒豬頸肉撈檬
2022-12-13 222 浏览
這間新開業的越南菜館深得個人喜愛,要特別推薦他們的越南湯河同牛丸,本人有味精過敏,吃完之後沒有口喝的情況出現,問過店內人為何牛丸那麼好吃,他說牛丸是百份百牛肉製成,所以很有口感同肉味同彈牙。其他小食也很出色:春卷新鮮炸,所以特別脆,雞翼很入味,越南粉卷有一點點辣,牛油果奶昔很特別,深感廚師是用心製作。另外環境新裝修,很整潔,服務員服務有禮有效率,價錢合理,值得推介。這次是本人小試餐廳食物,下次再來時,要嘗嘗他們的晚餐食物。
2022-11-09 378 浏览
喺門口睇緊有咩食嘅時候經理行左出黎介紹,話廚房入面嘅廚都係越南人,見餐牌啲菜式幾吸引就決定試下叫左個2人餐同單叫一碟金邊粉2人餐揀左1個沙律,1個豬頸肉炒飯,1個咖喱雞,另包兩杯野飲雞絲沙律,好大份同好食,不過味道偏甜咖哩雞用鍋上,黎到嘅時候poppop聲,賣相吸引,咖啡味香同濃厚,雞正常唔鞋口,好食豬頸肉炒飯同金邊粉,唔知係咪因為沙律同咖啡雞太濃味,相比之下呢兩味就比較淡,不過味道都係正常,火喉夠哂watt整體黎講都係好同抵食,啲野食大大份,另外員工服務態度都好好,會覆桌,值得推介👍🏻,希望呢間野之後會有多啲人黎幫襯

叫左個2人餐同單叫一碟金邊粉

雞絲沙律,好大份同好食,不過味道偏甜

2022-11-09 265 浏览
先講結論: 用餐體驗好,野食cp值高,坐得舒服,店員親切有禮,會再嚟!本身諗住吃隔離嘅燒肉/酸菜魚 ,但太多人懶得等就求其入咗去唔洗等位嘅小河內。蕃茄蟹湯金邊粉想食啲fresh 啲的但又唔係幾想食撈檬,本住試伏心態叫呢個蕃茄乜乜乜,點知出黎個湯嘅味道又幾好,蕃茄味中帶啲辣,會令人一口接一口,唯一敗筆就係隻蝦:冇味。個扎肉我覺得大快活果個好食好多。炸蝦餅唔會成炸粉, 熱辣辣,配埋泰式辣醬quite good生菜包肉碎呢個可以唔洗試,內有紫洋蔥🧅同埋啲香料酸酸地不錯,但偏油同埋肉碎唔夠香辣惹味,辣味完全來自咬左個辣椒🌶️而來。椰青麻麻地,清甜但飲落缺少咗椰青獨有果隻香味,勝在夠便。

蕃茄蟹湯金邊粉

炸蝦餅
唔會成炸粉, 熱辣辣,配埋泰式辣醬quite good

生菜包肉碎

椰青
麻麻地,清甜但飲落缺少咗椰青獨有果隻香味,勝在夠便。