2019-06-22 169 浏览
Weekday中午係德福搵地方食飯唔係一件易事,見到呢間算是唔多人排就拎飛等下,等左10分鐘左加就有位。逐樣講之前毛講結論︰唔使試。五香牛肉乾拌面牛肉好多筋,非常難咬,質感我覺得什至係嘔心,味道奇怪。配菜係青瓜同洋蔥,完全冇為個面加分因為唔夾。醬係一匙酸菜同一少少XO醬樣有少少辣嘅醬,首先醬嘅份量完全唔夠撈成個面,另外一D都唔惹味,成個面算得上難食。台式肉燥滷蛋飯一D都唔正宗嘅味道,完全唔香,味道唔好。一口鹽酥雞賣相係OK,應該係岩岩炸好,可惜粉太多,食落去直程覺得粉同肉份量好似5:5咁。洛神花山楂茶聽個名已經大概有心里有底味道會係酸酸味味,不過一上台睇個顏色已經感覺不妙,個樣完全就係一杯色素水。飲落果然係假甜,完全冇洛神花/山楂嘅天然口味。食左3款送同一杯野飲,全部差評。喺又要等,環境又唔係特別好嘅情況下實在俾唔到一個再試嘅理由。
五香牛肉乾拌面
五香牛肉乾拌面
台式肉燥滷蛋飯

台式肉燥滷蛋飯
一D都唔正宗嘅味道,完全唔香,味道唔好。
一口鹽酥雞
一口鹽酥雞

洛神花山楂茶
洛神花山楂茶

2019-04-26
午餐
2019-06-21 111 浏览
係德福廣場唔想食快餐店,但又冇錢既話,其實真係選擇唔多。對呢間連鎖店其實真係冇咩期望,但求平平地食飽個肚。咁岩2點9左右入去,係下午茶時間。下午茶平均$4x~6x,要加一下午茶份量比較少,但係都包一杯飲品,算係咁啦。叫左肉燥滷蛋飯+蜂蜜綠茶見到隔離枱單點,份糧係多啲。不過對女士黎講下午茶份量可能已經岩岩好了。肉燥飯平平無奇,無咩野可以品評,就是肉燥,青瓜,蛋同飯。完。夠充飢既。如果問我仲想唔想再黎食。我可以即答唔會!但若然同朋友一齊諗唔到食咩,呢個都係一個選擇。肉燥飯就冇野可以講,但杯野飲就真係不得了!飲一啖就可以將血糖推到頂點!應該一杯就飲左一個月份量既糖份。嗜甜既一定要試下
係德福廣場唔想食快餐店,但又冇錢既話,其實真係選擇唔多。

下午茶平均$4x~6x,要加一
下午茶份量比較少,但係都包一杯飲品,算係咁啦。

叫左肉燥滷蛋飯+蜂蜜綠茶

肉燥飯就冇野可以講,但杯野飲就真係不得了!
2019-06-16 90 浏览
今日是星期日,周圍都人多,見這間唔洗排隊,就入來事但食個下午茶,叫左個半肋半腩麵,碗野黎到食了兩啖見有條好短的毛,拿走佢算數,繼續食。個湯又好咸...點知當我想食舊牛肋時,點解成舊牛肋都係毛??即刻上網睇下食評,發現原來這間店成推人話食到有毛 ,有毛原來係正常?我鄉下仔真係見識少,真係當堂嚇一跳,原來得啖笑。之後一淡都冇食就走了,我先唔會食埋d毛落肚。諗住飲埋杯奶茶就走,但連杯飲品都不行,甜到飲左兩啖就冇飲。
2019-06-13 55 浏览
一早去到九龍灣training!完左已經11:30.累到丫媽都唔認得先醒起自己一早飲左杯咖哩到依家未食過野,即刻9秒9係淘大搵野食,放眼望有幾多選擇,但同同事想飲珍珠奶茶!一於決定小王!入去一坐低即叫半筋半肉粗面一個加$10有杯凍珍珠奶茶!同事話飲珍奶緊係台到底!鹽酥雞肉燥飯啦!野食都算快上。我餓到食左两啖先影相😂🤣😂🤣肉得!但筋就麻麻啦,好碎。。。。。面夠「煙un」~~湯底有少少藥材味~我都飲左幾啖~反而同事個鹽酥雞一上!我認唔住要分甘同味!like it!夠咸夠脆!配珍奶真係一流~珍奶我比天仁寵壞左🤣~~小王5分啦!😅😂
珍奶我比天仁寵壞左🤣~~小王5分啦!😅😂
2019-05-27 59 浏览
行過入左黎點左3個湯面 一個椒鹽花枝丸 牛肚直情係臭 碗湯正情係凍 花枝丸食落去直情味炸熟 成口都係粉 70$食碗咁既湯面真係1d都唔值 真心如果有睇openrice果d千其唔好食 唔想你地中伏 真係好好好好難食
2019-05-16 93 浏览
午餐到德福廣場 朋友介紹我到小王 💁🏻‍♀說是她的最愛哈哈😂。❤鹽酥雞扒麵 $60來小王並沒有點牛肉麵因為被「鹽酥雞扒」吸引🤤一上枱被塊雞扒驚嚇🤯好大塊又厚肉完全係「熱氣」兩字雖然係炸 但不乾反而juicy 兼惹味 麵方面有幼或粗可以選擇 今次揀左粗麵 幾煙韌 $60一碗麵雖然小貴但大大塊雞扒再加上粗麵已經好飽 。📍小王牛肉麵 (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓410舖

❤鹽酥雞扒麵 $60

📍小王牛肉麵 (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓410舖
2019-04-29 109 浏览
午餐時段接近尾聲去食午餐,所以不需要等候。睇下餐牌,其實都算有選擇,有飯有麵。一個餐,一杯飲品,可加錢再配上一個小食。雖然不算超值,但味道很香濃,飲品夠特色。(未食之前)最後叫左台式肉躁豬扒飯色香味俱全,肉躁睇落唔多,又好似冇汁咁,但足夠伴勻成個飯,而豬扒有黑椒,好惹味。加錢叫埋鹽酥小黃魚第一次見到條魚係咁上碟😅,好似一個雕像咁食落好酥脆,但味道真係唔好食,成隻碟都見到椒鹽粉,都僻唔到陣煋味。還有一杯山楂茶味道很膠很假食飯都有分主次,整體來說,主菜係有水準,小食同飲品都欠佳。至於服務方面:服務員也不夠專業,上枱客人離開不久就有話兒。雖說我不知道實情,但感覺不好。
午餐時段接近尾聲去食午餐,所以不需要等候。

雖然不算超值,但味道很香濃,飲品夠特色。(未食之前)

最後叫左台式肉躁豬扒飯

加錢叫埋鹽酥小黃魚
第一次見到條魚係咁上碟😅,好似一個雕像咁

還有一杯山楂茶
味道很膠很假

食飯都有分主次,整體來說,主菜係有水準,小食同飲品都欠佳。

至於服務方面:服務員也不夠專業,上枱客人離開不久就有話兒。

雖說我不知道實情,但感覺不好。
2019-04-21 77 浏览
很喜歡這種較乾身粒子形的肉燥,對本人黎講,這才是正宗台灣肉燥飯,所以每次去到甚至係其他分店,我都會選擇台灣肉燥飯。 有時都會點甜品就必亦custard 奶凍,因為外形夠精緻,奶凍口感很香滑。
2019-04-13 110 浏览
下班與同事在九龍灣找吃的。這家位於德福廣場二期4樓的小王牛肉麵還是第一次來。店裡不是很大,但坐位還算舒適。我和同事點了兩個 晚市二人套餐    每個套餐 只是 $188份量出奇的多!! 味道還不錯!首先有一個小食: 麻醬拌黃瓜因為個人很喜歡麻醬的味道,配以青瓜,味道清爽。接著便是前菜: 夜市鹽酥拼盤有花枝丸, 一口雞, 骰子豆腐,鹽酥很惹味,,但太熱氣了,所以我只吃了少許 然後到主菜,由於我們6個人點了兩個2人套餐,所以我們刻意選了兩個不同的主菜,之後大家分享 我們要了一個古早味三杯雞 和 京蔥爆牛肉。味道正常,不過不失。套餐配以白飯 還有蔬菜一款,我們兩個餐,就點了蒜子魚湯娃娃菜 和 台式豆醬炒A 菜。我們還另加了蚵仔煎,最後6個人都飽到吃不下....整體來說,二人套餐性價比不錯,可以再來
店裡不是很大,但坐位還算舒適。

份量出奇的多!! 味道還不錯!

首先有一個小食: 麻醬拌黃瓜
因為個人很喜歡麻醬的味道,配以青瓜,味道清爽。

麻醬拌黃瓜

接著便是前菜: 夜市鹽酥拼盤

夜市鹽酥拼盤

古早味三杯雞
京蔥爆牛肉

套餐配以白飯

我們還另加了蚵仔煎,
最後6個人都飽到吃不下....
蚵仔煎

整體來說,二人套餐性價比不錯,可以再來
台式豆醬炒A 菜
蒜子魚湯娃娃菜
2019-03-31
2019-04-12 54 浏览
走入小王牛肉麵,最愛他們的肉燥飯,之前食開鹽酥雞排,但今日唔想咁熱氣,想一想不如試豬手吧,而且他們在餐單上是推介菜式,於是說不如試試看吧,一碟有3隻大豬手,一大碗飯,份量真的不少,肉燥味道不錯,但豬手和我平日吃的有點不同,他們家加了麻油,還有不是炆到好稔那種,所以不是我喜歡的類似,覺得要用些力去咬,也不是太入味,而麻醬黃瓜味道不錯,好爽口,又有麻醬香味,朱古力雪和的忌廉很好吃,點了少甜少冰出做到恰到好處,飲品令人滿意
肉燥豬手飯
麻醬拍黃瓜
朱古力雪香
麻醬拍黃瓜
朱古力雪香
2019-03-25 78 浏览
18分落order 5分鐘後送到跟住食到搭九個店員就走黎同我地講話我地食咗一個鐘趕我地走。呆咗😀其實話出面有人等緊咪得囉,食咗廿幾分鐘,野都未飲完就出咗黎:>•••
2019-03-18 96 浏览
話說今日同女朋友打算去九龍灣德福夾公仔,出門前未食野,見三點幾鐘,就打算去到德福先搵野食。我地去到德福都接近四點,周圍望下呢頭有咩食,見到呢間小王牛肉麵,星期日都難得有下午茶,嘩,下午茶喎.. 講真香港打工仔有幾可有機會嘆返個下午茶,難得有機會,就決定試一試佢。我同女朋友分別點左一個台式肉燥滷蛋飯同一個台式炸醬麵,飲品就點左蜂蜜冰茶。先講下我個台式肉燥滷蛋飯,賣相方面其實就係普通一碗肉燥滷蛋飯,無咩特別既點綴。肉燥既份量麵算足,拌飯攪勻去岩岩去,味道方面5會太咸,聞落都幾香。滷蛋5夠入味,同食普通蛋差5多。至於女朋友個炸醬麵,麵條係粗麵果種,食落既口感同759買既差5多,相較之下彈牙小小。佢既肉醬其實就係佢啲肉燥黎,上面有評過就5再多講啦。撈埋之後食落去加埋青瓜既味,食落5會覺得太油膩,但味道就一般啦。最後都講埋呢杯蜂蜜冰茶啦!呢杯蜂蜜冰茶係我最滿意既,佢既茶味5會太淡,而且蜂蜜味幾足,飲淡甜而不膩,可能自我感覺既關係,飲落都幾潤口添!價錢方面因爲下午茶,埋單加埋都5洗一舊水!認真抵食呀!今次係甘多,下次食好野再分享!

滷蛋5夠入味,同食普通蛋差5多。

佢既肉醬其實就係佢啲肉燥黎,上面有評過就5再多講啦。

最後都講埋呢杯蜂蜜冰茶啦!

價錢方面因爲下午茶,埋單加埋都5洗一舊水!認真抵食呀!

今次係甘多,下次食好野再分享!

下午茶
  • 蜂蜜冰茶
2019-03-09 88 浏览
估唔到第一次寫食評係比左呢間野,真係未食過咁難食既牛肉面,難食到我要寫食評鬧,諗住是但食個下午茶,無諗過中伏,牛肉面個湯底有藥材味我都當係你既style都算,又話半筋半肉麵,根本幾舊都係牛筋得一舊肉,仲要索晒陣藥材味,最慘係啲麵硬,完全好似未煮熟咁既質感,另一豬骨湯底貢丸麵,個所謂個豬骨湯底好似水咁,搵啲雞粉開水都濃過佢...最搞唔掂個杯山楂茶,難飲度爆燈,飲左一啖即時擺底,完全地係一杯藥水,啲待應唔係鬧客,不過佢地自已講野好似鬧交咁,間野嘈到街市咁,係得個盬蘇雞正常啲,呢間野唔執真係一個奇蹟
2019-03-07 52 浏览
又到了世紀難題,今日食咩的時候?徳福商場都算多野食,眼花繚亂,我同朋友都唔知點選擇,眼前就見到呢間食台灣野的小王牛肉麵,我地嗌左個半筋半肉牛肉麵,牛肉好Q彈,湯底好濃味,價錢適中。
又到了世紀難題,今日食咩的時候?
  • 半筋半肉麵
2019-03-06 67 浏览
今日放假所以特登去九龍灣搵朋友食飯,好彩有預早時間,好多人排隊等,等左十幾分鐘有位。係等朋友既時候係到研究食咩⋯⋯都算多款式可揀本人揀左肉燥雞球飯,雞球既炸皮較厚,而雞肉比較少,雖然雞球數量算多但主要得皮,肉燥so far so good ,飯好大碟,一定夠飽朋友點既半筋半肉麵,但出來基本係全筋麵⋯⋯有少少失望花枝丸既賣相普通,但味道還可,有些略略偏咸🙊餐廳午市用餐有限時一個鐘,不過朋友放lunch 都有限時,所以冇影響

係等朋友既時候係到研究食咩⋯⋯都算多款式可揀

台式肉燥香酥雞球飯

半筋半肉麵

朋友點既半筋半肉麵,但出來基本係全筋麵⋯⋯有少少失望

花枝丸

花枝丸既賣相普通,但味道還可,有些略略偏咸🙊

2019-01-14