今日同朋友去德福食午餐, 咁啱見到呢間嘢出面少人排隊, 又諗住冇食過就試下啦. 點知就瀨嘢.啲員工服務態度幾好, 我哋叫咗2個鹽酥雞扒麵, 一杯朱古力奶蓋同咖啡奶蓋.過咗一陣就上菜了, 碗麵啲湯望落去好白, 好似譚仔清湯咁, 但係食落超淡!!!係一啲味都冇!!!我朋友仲要加咗3次辣椒油先勉強食得落, 小妹唔食得辣就要硬食......諗住啲雞會好啲啦, 咬落都唔知食皮定食肉呀一口粉, 杯咖啡奶蓋仲要有涼茶味咁勁....真係免費我都唔會再食....依家諗起碗冇味嘅麵都想嘔...都唔知呢碗嘢點解拎到出嚟賣....齋賣鹽酥雞算吧啦.....
2018-05-19
2018-05-16 232 浏览
收工買完野之後過去求其搵左呢間嚟食, 10分平凡兩個人叫咗三樣嘢,第一樣係半筋牛肉麵,不過不失,但係牛肉有啲少鹽酥雞都幾好味,另外果樣就完全冇味道,唔知自己食咗啲咩。
收工買完野之後過去求其搵左呢間嚟食, 10分平凡

鹽酥雞都幾好味,另外果樣就完全冇味道,唔知自己食咗啲咩。

2018-05-13 236 浏览
好少餐廳星期六日仲會有下午茶😍估唔到小王牛肉麵竟然有🤣叫咗個半筋半肉牛肉麵 $47仲配埋飲品一杯☕️半筋半肉果然名不虛傳😍牛筋嫩滑 半筋半肉都非常林身😋😋配上藥材湯底 台灣風味十足😆但麵條質地略為厚身 食落有點過硬
好少餐廳星期六日仲會有下午茶😍
半筋半肉都非常林身😋😋
配上藥材湯底 台灣風味十足😆
但麵條質地略為厚身 食落有點過硬

2018-04-10 360 浏览
如果要慳錢 我通常skip左午餐 食下午茶點知今次就中中地伏 食一餐仲貴過午餐😢我要左個半筋半肉麵 ($49)肉嘅份量還可以 但係麵真係太少😑不過真心中意食佢嘅粗麵🤤另外追加左香脆雞軟骨 ($26)係熱辣辣脆卜卜嘅 可以一試嘅😗________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
如果要慳錢 我通常skip左午餐 食下午茶
點知今次就中中地伏 食一餐仲貴過午餐😢
我要左個半筋半肉麵 ($49)
肉嘅份量還可以 但係麵真係太少😑
不過真心中意食佢嘅粗麵🤤
另外追加左香脆雞軟骨 ($26)
係熱辣辣脆卜卜嘅 可以一試嘅😗
________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
香脆雞軟骨
香脆雞軟骨
2018-04-01 205 浏览
尋日🍋👧🏻芒果妹同朋友系九龍灣覓食👅突然想食台灣菜 又咁岩見到小王牛肉麵 咁啱又唔使等位 就行左入去食了👣.🍲半筋半腩麵 $56筋腩的份量都很多😯 🍋👧🏻不吃筋🥩腩的比例很好不會太多肥肉 肉質也不乾 湯底微微帶一點點藥材的味道 挺有趣的👻顏色看上去很濃👀但喝下去還可以的😙不會過咸✔️點的是粗麵😍麵質有咬口🤤比刀削麵厚身一點 ☺️最欣賞的是每碗均附上數條小唐菜🌱感覺好像健康一點 不只是食肉🤩評分:7.5/10.🍜鹽酥雞扒麵 $58點餐的時候以為是牛肉湯🍲所以有點失望了這個是豬骨湯底🐖比牛肉湯清淡🐓像砂窩雲呑雞的那個味道 奶白色的🥛跟牛肉麵一樣 送多好多小唐菜呢🌱主角鹽酥雞扒❤️果然沒有讓我失望 好嫩的雞扒🤤咬一口就深深愛上了 份量也不少🤩一大塊切開了四件 炸得脆脆的 炸漿也剛好💯不像某些台式料理餐廳般炸漿很厚但肉很薄👻麵同樣是點了粗麵 總括來說 好吃 ~~~評分:8.5/10.洛神花柚子蜜 跟餐+$3柚子蜜份量一點也不吝嗇😱好漂亮的深粉紅色🌷甜甜的 淡淡的花香 🌸聽說洛神花可以降血脂之餘 還能美容瘦身呢🌞評分:8/10

🍲半筋半腩麵 $56

評分:8.5/10
洛神花柚子蜜 跟餐+$3
評分:8/10
2018-03-27 165 浏览
小王牛肉麵有很多分店,但我未曾嚐過,故收工後相約友人一同嚐試。餐牌上的選擇也算多,而我則選了牛筋麵,及青瓜作小食。牛筋麵評分:4/10大失所望。牛筋不入味,麵質太軟,完全不彈牙,不會再試。友人點了牛肉麵,同樣十分失望,牛肉無牛味,麵條出現同樣問題,過淋。麻醬青瓜,味道正常。食物質素有待改善。
牛筋麵
評分:4/10
大失所望。牛筋不入味,麵質太軟,完全不彈牙,不會再試。

麻醬青瓜,味道正常。

食物質素有待改善。
2018-03-09 232 浏览
下午茶時間一行4人食下嘢先半根半腩牛肉麵~份量大一D都唔孤寒~牛根又淋又入味~牛腩唔會痴牙同乾~麵質彈牙~湯味又濃~正酸辣湯麵偏辣略酸~唔加葱會好D鹵肉茄子飯D餸同個飯分量差咁遠嘅~食落得鼓油味仲要冇咩味炸雞翼同西多沙律一齊嘅~不過分開上~雞翼好入味唔油花生醬多士配沙律~冇特別鹽酥花枝丸好彈牙偏深色一口鹽酥雞好有台式風味~鹽酥味十足但唔會咸~一碟7-8舊左右算係咁下午茶餐跟飲品4選1~熱嘅有洛神花柚子蜜、桂花檸檬蜜~每樣各2杯~超甜服務就麻麻~好彩食物都可以
下午茶時間一行4人食下嘢先

炸雞翼
鹽酥花枝丸
一口鹽酥雞
2018-03-07 216 浏览
星期六的午市時間,經過這店,見到不用等位就決定試一試啊!有lunch set,選一款主食飲品可免費配蜂蜜綠茶或加$10來享用價值$20以下的飲品點了半筋牛肉麵和肉燥鹽酥雞扒飯飲品是珍珠奶茶和香芋珍珠奶茶半筋牛肉麵,選了粗麵湯底香濃而不鹹,帶藥材香麵質爽滑牛肉和牛筋夠軟稔,牛筋更吸收了湯的味道,好吃!肉燥鹽酥雞扒飯,沒嚐肉燥,只嚐了鹽酥雞扒雞扒夠熱夠香脆,脆漿不會過厚肉質不會太乾,仍有點汁配飯來說,略鹹了一點將雞扒浸一浸湯來吃,則比較好吃!香芋珍珠奶茶珍珠是大珠,份量夠多,煙韌而不會過甜香芋味重,但都是人工造的味道整杯飲品偏甜了一些總的來說,食物的味道不過不失就只是對飲品有點失望~~
星期六的午市時間,經過這店,見到不用等位就決定試一試啊!

有lunch set,選一款主食
飲品可免費配蜂蜜綠茶或加$10來享用價值$20以下的飲品

點了半筋牛肉麵和肉燥鹽酥雞扒飯
飲品是珍珠奶茶和香芋珍珠奶茶
半筋牛肉麵
半筋牛肉麵,選了粗麵
湯底香濃而不鹹,帶藥材香
麵質爽滑
牛肉和牛筋夠軟稔,牛筋更吸收了湯的味道,好吃!
肉燥鹽酥雞扒飯
肉燥鹽酥雞扒飯,沒嚐肉燥,只嚐了鹽酥雞扒
雞扒夠熱夠香脆,脆漿不會過厚
肉質不會太乾,仍有點汁
配飯來說,略鹹了一點
將雞扒浸一浸湯來吃,則比較好吃!
香芋珍珠奶茶(上)
香芋珍珠奶茶
珍珠是大珠,份量夠多,煙韌而不會過甜
香芋味重,但都是人工造的味道
整杯飲品偏甜了一些

總的來說,食物的味道不過不失
就只是對飲品有點失望~~
2018-01-27
半筋牛肉麵
被朋友叫去這間食,,心裡都幾想食牛肉麵既,但我看到餐牌就叫了碗39的淨牛肉湯麵,基本上同其他牛類麵份量一樣的。我朋友叫左55元的原汁牛肉麵,其實張相一望,牛肉只是多三舊而已!我朋友還分了兩舊比我,她就只吃了一塊小的!其實我不明白,55同39差16元。。。個16元原來只是值三舊肉?麵份量夠的,兩條菜都好大條,但我比較想食生菜。酸菜份量不夠,那一少勺子,個比例不太好。後來加花枝丸吃,叫個時以為是二十幾。。睇單原來係32!?之前忘了有家的花枝丸幾好食又大粒都是二十幾,但這個雖然幾好吃,但細粒左少少,$8一粒真的不能常吃。三樣野就140,真誇張!我估如再去。。。我寧願同朋友叫淨麵算。慳16。不過額外說聲,豬骨湯麵係32元,即轉牛肉湯就多7元。

兩碗麵

花枝丸
三樣野就140,真誇張!
兩碗麵
花枝丸
今次晚飯來到德福廣場的小王牛肉麵。呢間主打嘅係台灣牛肉麵。味道Okay,算不上有驚喜,湯底濃得來不會過鹹,值得一讚,估計加了少少藥材炮製,有啲似肉骨茶的湯底。牛肉雪太耐,感覺肉質有點硬梆梆,亦沒有多少牛肉味。最令人失望的是份量實在太少了。麵少、牛肉也少,2啖食晒。50-60蚊一個湯麵,連女孩子都會覺得吃不飽,感覺係專登局你嗌其他小食。之後可加$6點一杯熱飲,凍飲大概是加$14,埋單的時候發現原來有加一服務費(10%)價錢不算太貴,可是份量真的太少,建議可酌量增加。
今次晚飯來到德福廣場的小王牛肉麵。
牛肉雪太耐,感覺肉質有點硬梆梆,亦沒有多少牛肉味。
價錢不算太貴,可是份量真的太少,建議可酌量增加。
2017-12-16 283 浏览
【小王牛肉麵】,我依稀記得自己好耐以前食過一次。今次係第二次,主打台灣菜,一開始掙扎左好耐要單叫定食二人餐,最後選擇左二人餐。叫左香辣牛肚粉皮,鹽酥拼盤,鳳梨黑醋骨,蒜子魚湯娃娃菜(漏影相),飲洛神花山渣茶。兩個白飯😂唔記得係咪附送定另計,因為我都食左一兩個星期先有空閒時間寫下。鹽酥拼盤有雞粒,有豆腐,調味唔錯,唔會過鹹 ,但雞粒比豆腐粒稍遜。雞粒炸粉較多,肉質較韌。鳳梨黑醋骨味道係似咕嚕肉個種,酸酸地,青椒依舊只係裝飾,冇咩味道可言。黑醋骨好食,但每一舊都會有骨,有時啲骨都有啲尖,要慢慢食。我都唔小心整損左😑。菠蘿甜味較酸味重,係幾好食。香辣牛肚粉皮辣味可接受,主要係香,唔係辣。牛肚腍入味,比街邊牛雜好食。粉皮有通透感,食落係有咬口的腸粉,但唔似腸粉個種質感,可能加入左薯粉🤔?粉皮感覺幾新鮮。魚湯娃娃菜,係灼菜,較健康,娃娃菜比較吸水,充滿魚湯味,算唔錯。洛神花山渣飲品要另外加錢,視乎叫邊種飲品加幾多,店員會講。我認為如果少冰會更好飲,洛神花配山渣,味道上有層次感,幾特別,一開始飲到洛神花,之後係山渣味。當你飲到中段,因為冰融化,味道好淡,似飲無味冰水。晚飯二人餐價錢🤔加一,大約22

鹽碟拼盤

鹽酥拼盤

鳳梨黑醋骨

鳳梨黑醋骨

菠蘿甜味較酸味重,係幾好食。

香辣牛肚粉皮

香辣牛肚粉皮

辣味可接受,主要係香,唔係辣。牛肚腍入味,比街邊牛雜好食。

洛神花山渣

飲品要另外加錢,視乎叫邊種飲品加幾多,店員會講。

晚飯二人餐價錢🤔加一,大約220,如果冇記錯。(根據男朋友記憶)
因為要出去外面俾錢,所以冇另外一張單附價錢。

晚飯時間,經常要搭枱坐
2017-11-07 308 浏览
Lunch時間全個德福都爆場,今日約靚女朋友食午飯,我12:45到小王,等左5分鐘就有位,店員很有禮貌地帶我入坐。午餐時段選擇很多,麵食是主打,場內比較多食客揀麵,我們就點了各一。鹽酥雞扒麵雞扒勁大件,大過靚女塊面兩倍,具視覺效果,雞扒炸得很脆,雞肉亦不失軟滑,肉汁保存得很好。麵滑,口感夠彈牙。 台式肉燥香酥雞球飯相比鹽酥雞扒麵,賣相相對是失色左少少,但值得一提是雞皮炸得非常香口,肉燥的味道也是我欣賞的,因為沒有多餘肥肉,咸度也剛剛好,撈飯感覺開胃,的確唔錯呀。

鹽酥雞扒麵

麵滑,口感夠彈牙。

台式肉燥香酥雞球飯
2017-11-06
2017-10-01 382 浏览
上次食過半筋半肉粗麵, 今次試食半筋半腩粗麵, 多付點錢, 比較一下有甚麼分別啊! 12點食飯真好,到餐廳約12點半前, 餐廳還有不少對食坐位, 一個人出外食飯無所謂啦! 被伙計帶好坐位, 點了 K餐半筋半腩粗麵+ 蜂蜜綠茶走冰❨因為無熱蜂蜜綠茶,唯有走冰。❩﹐ 食物不够5分鐘就到枱, 即刻飲一淡湯先, 帶有當歸味, 香氣撲鼻, 但可惜不是半筋半腩,而是七分牛筋3分腩呢! 大部份牛筋, 幾乎全部, 只有一件牛腩呀! 一落單就發現說錯半筋半腩, 應該點半筋半肉, 只差10秒鐘,跟侍應要求立轉回半筋半肉, 她告訴已經出單,不能更改, 動作這樣快,餐廳無得輸啦! 才做就今次試食半筋半腩粗。只有一件牛腩, 太多牛筋啦!
半筋半腩粗麵
只有一件牛腩, 太多牛筋啦!
  • 半筋半肉麵
2017-09-23 341 浏览
第一次光顧這間小王,以前公司係沙田常與同事去沙田小王食lunch<環境>Weekend 中午十二點,基本上得幾枱人,我地被安排坐卡位,waitress有告知限時1個鐘。卡位幾好,但冷氣勁凍,加上我地都趕時間,1個鐘肯定夠慢慢食。<食物>叫咗一個半牛肉牛筋粗麵午餐:包一杯凍蜂蜜綠茶:另外一個香酥雞排飯午餐:牛肉麵唔錯,湯底有啲藥材香味,牛&牛筋都唔差,麵亦有咬感。飲品可以加錢換其他台式飲料,不過我地都唔太好甜飲所以無換。最失望反而係最期待既雞排,好重味,唔夠乾身搞到一口油味,啲飯都好油好重味。同之前係沙田食既相差太遠<服務>不過觀其服務員態度,大概估到食物質素都相差無幾。明明全場客人寥寥可數,搵個waiter都難,終於搵到人問嘢,又黑面無禮,未講完就走咗去。我地無加錢叫特飲,問蜂蜜綠茶係熱定凍㗎?佢話你地飲免費嘢凍㗎喇無得揀擺低食物時係好大力「放」上張枱上,最後因為好重味問佢攞咗杯熱水飲,杯水入面竟然有異物,開頭以為係個杯低唔乾淨照飲咗少少,點知一郁飄飄下就⋯⋯雖然人少但都不停大呼小叫都幾嘈下,直到離座仍然好少人,我估我地應該唔會再光顧啦

<環境>

<食物>
叫咗一個半牛肉牛筋粗麵午餐:
半牛肉牛筋粗麵

包一杯凍蜂蜜綠茶:
餐飲凍蜂蜜綠茶

另外一個香酥雞排飯午餐:
香酥雞排飯

牛肉麵唔錯,湯底有啲藥材香味,牛&牛筋都唔差,麵亦有咬感。
。同之前係沙田食既相差太遠

<服務>

半牛肉牛筋粗麵
2017-09-04 376 浏览
9月3日晚與好友行經小王, 見座位寬敞而又有空位, 決定一試 ,入座時(約6:20)已被侍應安排搭枱, 但見當時場內只坐滿約5成客人, 故不同意安排, 選擇坐卡位 (當時內場3張卡位只有第1張坐了1對夫婦,各坐一邊). 侍應再度要求我們2人同坐一邊, 我拒絕, 並表示當有搭枱需要時會再配合坐同邊。有感侍應對待客人差別待遇6:24落單, 點了3樣食物, 油炸大排飯, 台式燒香腸, 鳳梨黑醋骨及2杯凍珍珠奶茶, 大排飯份量夠大, 味道亦不錯~ 但鳳梨黑醋骨偏酸, 有骨及粉漿偏厚, 所以試過一次便算了~在大約7時多, 我們決定再加多一個A菜滷肉煲, 肉夠林, 菜亦十分多, 是最滿意的一道菜但才剛享用了不到一會,侍應竟然走來說:用餐時間係60分鐘, 請我地食快少少。當時滷肉煲才吃了2成, 全枱食物也才食了一半, 卻被店員暗示趕客。 如果真的有用餐時限, 為什麼不是在入座時提醒客人, 而是在客人用餐一半才說?由落單到結帳只有70分鐘時間,離座後發現場內也有空位,場外亦沒有客人等侯安排入席,卻被催促賣單。原本想舒舒服服享受一餐台灣美食卻帶著一肚氣離開!這次是首次光顧小王,但對於德福小王的安排和侍應

這次是首次光顧小王,但對於德福小王的安排和侍應服務態度差劣深感失望!我與好友都決定永不再光顧此公司其下的食店!
2017-09-03