2022-09-21 26 浏览
🥚蛋美今次係元朗發現左一間高質又平民嘅泰國餐廳❣️.今次蛋美嚟到元朗比較隱蔽嘅正宗泰國菜餐廳☺️門口以木系裝修為主😚店舖內有兩層不過下層當然坐得舒服啲啦🔥禮拜日諗住佢會比較貴🥹但係佢地竟然提供午市套餐🥺🤍$250就食咗兩個主菜一個小食再加兩個椰青😍@shangthaithai @lemonmediahk .1️⃣泰式肉碎生菜包(💰$78)呢碟份量十足又開胃🤤首先肉碎以檸檬葉/紅蔥頭/香茅等等嘅香料配上辣椒去炒🤩味道酸酸辣辣十分開胃😋生菜亦都好清新包肉碎食好清爽🤍肉碎嘅份量多到最後要加多盆生菜先食得嗮🥹性價比真係一流❣️2️⃣青咖哩雞飯 + 新鮮椰青 (💰$58+30)青咖哩汁香滑又惹味送飯食簡直一流😚滑雞嘅份量亦相當多😋再配上青椒同枝豆等等嘅配菜辣辣地好惹味🥺午市套餐加$6就有特飲❣️不過今次選擇左+30$飲椰青😛絕對冇後悔🥹佢哋粒椰青好大個好清甜😚椰青果肉亦都好嫩滑食得出好新鮮🤤淡淡飲落都好正又清甜解渴❣️3️⃣海南雞冬陰功湯河 + 新鮮椰青 (💰$52+30)午餐份量而言呢碗冬陰功湯河真係抵食❣️湯底味道濃郁😋酸辣湯底配上唔同香料番茄菇等等望落食落一樣開胃😍河粉滲入湯底做到軟硬適中又入味抵讚🥺佢嘅海南雞超
🥚蛋美今次係元朗發現左一間高質又平民嘅泰國餐廳❣️
@shangthaithai @lemonmediahk
1️⃣泰式肉碎生菜包(💰$78)

2️⃣青咖哩雞飯 + 新鮮椰青 (💰$58+30)

3️⃣海南雞冬陰功湯河 + 新鮮椰青 (💰$52+30)
午餐份量而言呢碗冬陰功湯河真係抵食❣️湯底味道濃郁😋酸辣湯底配上唔同香料番茄菇等等望落食落一樣開胃😍河粉滲入湯底做到軟硬適中又入味抵讚🥺佢嘅海南雞超級嫩滑份量幾夠☺️不過雞皮俾少啲就好了🥲不過講真呢個價錢呢個質素真係好不錯了🥹
📍尚泰太(元朗)
元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖
🤍[8.5/10]
#蛋美在元朗 #蛋美吃泰國菜 #咖喱 #椰青 #冬蔭功 #肉碎生菜包 #泰式 #泰式美食 #元朗美食 #香港美食 #湯河 #河粉 #咖喱雞 #青咖喱 #豬肉碎 #泰國菜 #椰青水 #椰汁 #海南雞 #雞絲 #生菜包 #香葉肉碎 #尚泰太 #lemonmediahk #香辣美食 #生菜 #咖喱雜菜 #雜菜 #滑雞 #咖喱飯
2022-09-19 32 浏览
在元朗的小區 小店形式經營有親切的員工 他們都很熱情會幫你介紹下菜品 招牌菜也很推冬蔭公烏頭魚類都可以任你選擇 魚類骨頭都偏較少烏頭的骨頭只有中間部分 所以不怕在吃時候帶刺湯底帶點點的酸 但整體偏甜冬蔭味道都跑到了魚裡面去旁邊有小蕃茄 洋蔥去煮 味道上的層次也加強會帶有點菜味魚肉都是偏嫩滑的 配飯吃是剛好肉碎生菜包用蔥和香料拌炒肉碎 肉碎帶有葉香肉碎6瘦4肥的的比例 有許乾焦的建議加了店舖的沙嗲醬 是帶有濃郁花生香 先基本上把肉碎放在生菜上增加沙嗲醬會讓風味濃郁點 也不會太膩泰式奶茶泰式奶茶有獨特的香料味比較起台式飲品來講那種香氣是另外種感受很適合家庭式眾餐 能品嚐到更多菜式
在元朗的小區 小店形式經營

比較起台式飲品來講
那種香氣是另外種感受
很適合家庭式眾餐 能品嚐到更多菜式

2022-09-18 30 浏览
尚泰太(Yuen Long)週末同朋友去元朗行吓街 點知試咗間唔錯嘅泰國菜🇹🇭 店內裝修充滿泰式風格 有得坐室內或室外 寵物friendly㗎🐶 最緊要係哩度嘅Lunch Set真係好抵食😙😙⌖ 香葉肉碎煎蛋燴飯 🌶️🐷🍳🍚💰$52香辣惹味嘅一款🔥 肉碎肥瘦適中 同九層塔、豆角、紅椒炒埋鑊氣十足 配埋個煎蛋🍳撈飯食 份量又夠 性價比好高😋😋⌖ 泰國新鮮椰青 🥥💰$30(加配價)椰青夠大個 好清甜🍃🍃⌖ 泰式炒金邊粉 🦐🍝💰$52金邊粉同樣係好有鑊氣😌 配料都幾豐富 除咗有基本嘅芽菜、韭菜、蝦米乾、鮮蝦、蛋絲、豆乾 仲有少見嘅菜脯😳 撈埋啲花生碎🥜同青檸汁 成個口感都好豐富☺️☺️⌖ 珍多椰汁冰 🥥🧊💰$6(加配價)濃郁嘅椰汁配上海量嘅珍多 消暑解渴一流😛⌖ 碳燒豬頸肉 🐖💰$88小編太想食多款小食🙊 所以喺Main Menu嗌咗份豬頸肉 賣相望落唔錯 肉質偏腍身少少🤏 配埋泰式辣汁🌶️夠晒惹味 ☻ 回頭指數:7 / 10 ❝ #Amiの新界覓食記#Fatshit_ami #Lunchtime #元朗美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #元朗泰國餐廳 #元朗泰國菜 #香葉肉碎煎蛋飯 #泰式炒
尚泰太(Yuen Long)

⌖ 香葉肉碎煎蛋燴飯 🌶️🐷🍳🍚
💰$52

⌖ 泰國新鮮椰青 🥥
💰$30(加配價)
椰青夠大個 好清甜🍃🍃

⌖ 泰式炒金邊粉 🦐🍝
💰$52

⌖ 珍多椰汁冰 🥥🧊
💰$6(加配價)
濃郁嘅椰汁配上海量嘅珍多 消暑解渴一流😛

⌖ 碳燒豬頸肉 🐖
💰$88

☻ 回頭指數:7 / 10

❝ #Amiの新界覓食記
#Fatshit_ami #Lunchtime #元朗美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #元朗泰國餐廳 #元朗泰國菜 #香葉肉碎煎蛋飯 #泰式炒金邊粉 #炭燒豬頸肉 #泰國新鮮椰青 #珍多椰汁冰 #泰式料理 #元朗泰國餐館
2022-09-17 26 浏览
未食之前先講下環境~ 原來餐廳係pet friendly😍可以帶埋狗狗出嚟食飯 各位愛寵之人又多個選擇😙餐廳都算闊落光猛 晚市時間嚟都唔洗等好耐位 very good 的!泰式香葉肉碎炒金邊粉 💰$72 🐷超多料!大大份!蔬菜食落爽脆 味道適中 仲帶點鑊氣~ 個人覺得唔錯 係會想食到最後嘅金邊粉🤭配埋杯咸檸七 perfect!泰式豬頸肉炒飯 💰$68 🥢🍚食落好香胡椒味😋 豬頸肉份量比想像中多添!見到個飯壓到實哂,就知份量真係好大 🤣另外叫左杯特飲 紅豆珍多冰( ̀⌄ ́) 好少見有呢款飲品 好新鮮嘅感覺😆 大大杯!紅豆煮得綿,甜度我個人覺得可以,但追求健康可能要預先叫少甜😙天氣熱辣辣 飲呢個消暑一流🤩唯一少少🤏🏻可惜就係 我同朋友都好想食芒果糯米飯,但竟然已經賣晒ಥ_ಥ 泰菜重點呀⋯ 唔緊要!有藉口下次再嚟過🥹(P.S 侍應姐姐係泰國人 見佢落單個陣寫泰文 陣”泰”味即刻出哂嚟 夠哂地道😍)

泰式香葉肉碎炒金邊粉 💰$72 🐷

泰式豬頸肉炒飯 💰$68 🥢🍚

2022-08-30 36 浏览
一家人去食生日飯,又想食泰國菜,見到元朗呢間好似唔差,就行左入去食晚飯三個人 叫左4樣野要加個甜品,超級飽🤤生蝦刺身配個泰式醬汁 (4/5)泰式串燒拼盤 (2.5/5)烏頭芒果沙律 (4.5/5)呢個超特別 炸魚配酸芒果 味道好夾炒金邊粉 (4/5)超大碟價錢超抵 超好食 一d都唔油仲有3隻大蝦泰北豬手冬陰功(3.5)有無見過白色既冬陰功湯😂個湯夠酸 豬手好食芒果糯米飯(4/5)當係生日蛋糕 好想食多碟 但食唔晒因為太飽啦下次會再食 真係又大碟又唔貴 店員仲好有禮貌
三個人 叫左4樣野要加個甜品,超級飽🤤

生蝦刺身配個泰式醬汁 (4/5)

泰式串燒拼盤 (2.5/5)

烏頭芒果沙律 (4.5/5)

呢個超特別 炸魚配酸芒果 味道好夾

炒金邊粉 (4/5)

超大碟價錢超抵 超好食 一d都唔油
仲有3隻大蝦

泰北豬手冬陰功(3.5)

有無見過白色既冬陰功湯😂
個湯夠酸 豬手好食

芒果糯米飯(4/5)

當係生日蛋糕 好想食多碟 但食唔晒
因為太飽啦
下次會再食 真係又大碟又唔貴
店員仲好有禮貌

2022-08-13
庆祝纪念
生日
2022-08-27 711 浏览
放假既第一日,衝左入元朗覓食搵左間係元朗市中心既泰國餐廳🍴平日既下午茶時間,唔算好多人,空間感好好,坐得好舒服餐廳有提供午市套餐,價錢由$46蚊起,仲包飲品!好抵!!我地兩個人叫左個午市套餐- 海南雞冬蔭功湯金邊粉$52 再加杯珍多杯只係需要加$6!份量正常- 但咁既價錢,性價比實在係高!個湯唔會好喊,酸酸辣辣好開胃海南雞都好嫩滑,最鐘意係佢d菇呢個係個人推介必食之一珍多冰既驚喜係唔會死甜,因為我好鐘意椰香,但同時怕好甜既飲品!呢杯珍多冰完全乎合哂我要求! 由於見佢午市套餐性價比好高,於是我地再單點左兩樣野食- 沙嗲串燒+ 蒜蓉包串燒有6串-3串豬+3串雞.上台時好熱,點上沙嗲醬,一流!個人比較欣賞佢既豬,好有口感,厚切以保流水份,一d都唔乾雞就好滑最後上埋個蒜蓉包份量太多如果3個人食就岩岩好蒜蓉包焗到外脆內軟,好鐘意如果多人食,一定要叫埋個咖喱 去配搭個包總括嚟講,呢間係一間性價比好高嘅餐廳!下次再入元朗都會食
放假既第一日,衝左入元朗覓食

搵左間係元朗市中心既泰國餐廳🍴
平日既下午茶時間,唔算好多人,空間感好好,坐得好舒服

餐廳有提供午市套餐,價錢由$46蚊起,仲包飲品!好抵!!

我地兩個人叫左個午市套餐-
海南雞冬蔭功湯金邊粉$52 再加杯珍多杯只係需要加$6!

份量正常- 但咁既價錢,性價比實在係高!
個湯唔會好喊,酸酸辣辣好開胃
海南雞都好嫩滑,最鐘意係佢d菇
呢個係個人推介必食之一

串燒有6串-3串豬+3串雞.
雞就好滑

最後上埋個蒜蓉包
份量太多

如果3個人食就岩岩好
蒜蓉包焗到外脆內軟,好鐘意

如果多人食,一定要叫埋個咖喱 去配搭個包

總括嚟講,呢間係一間性價比好高嘅餐廳!
下次再入元朗都會食

2022-08-25
  • 串燒拼盤
2022-08-23 440 浏览
在元朗小巷子裡,開了一家吃泰菜的餐廳,門口還有戶外位置可坐。最近就打風天氣太熱了,所以戶外位置暫時收起。環境裝修泰式風情,樓高兩層環境舒適。午市以套餐為主,食物格價中等,另可加HKD$6升級飲品。-▪︎泰式奶茶 HKD$6 | 三色冰 HKD$28吃泰菜當然要點泰奶吧😆,還有特別的飲品。泰式奶茶味道濃郁,甜度不會太甜,不會感到飲糖水的。三色冰是用椰汁沖製成,是天然的椰子香甜味,三色啫喱軟滑口感煙韌。-▪︎焗牛油雞翼 HKD$88平常很喜歡吃的泰式小吃,熱辣辣的味道很香,雞翼一份有六件。雞翼外皮脆脆的,肉質嫰滑,很香牛油味。用了很多香料製成,所以味道濃郁。-▪︎海南雞冬蔭公湯河 HKD$52這個是午餐份量,湯底味道濃郁,酸酸辣辣的很開胃。海南雞肉質嫰滑,雞皮爽口不油膩。湯河吸入湯汁挺入味的,軟硬適中份量多。-▪︎香芒糯米飯 HKD$78夏天胃口不太好,吃點酸酸甜甜的感覺挺好的。用了紫和白糯米飯,口感煙韌粒粒分明。芒果酸酸甜甜熟成度剛好,配椰汁吃更香口😎。-

▪︎泰式奶茶 HKD$6 | 三色冰 HKD$28

▪︎焗牛油雞翼 HKD$88

▪︎海南雞冬蔭公湯河 HKD$52

▪︎香芒糯米飯 HKD$78
2022-08-22
午餐
2022-08-22 67 浏览
正宗泰國菜由泰籍廚師親自處理,味道夠晒地道。室內裝修充滿泰國情懷以木色系列作主題,感覺有如置身泰國,室內地方闊落室外更可以攜帶狗仔來一齊用膳。冬陰功蝦湯河湯底有好多材料,料味道夠晒正宗,大量蕃茄仔、蝦、草菇、洋蔥及香葉,令鮮蝦及河粉爽滑又入味。泰式素春卷即叫即炸熱辣辣,餡料有粉絲、冬菇、椰菜和蘿蔔,點酸辣醬一齊食是一道醒胃的小食。泰式無骨海南雞半隻雞皮金金黃黃肉質鮮嫩中間有一層啫喱狀,雞肉粉嫩。配上兩種醬料,泰式酸辣汁及薑蔥蓉Yummy😋加多碗白飯,就變咗無骨海南雞飯了。芒果沙冰賣相吸精看似雪糕,上枱後已急不及待地飲一啖,香甜濃郁的芒果味即湧上心頭,店員說是用新鮮呂宋芒果制成的,真是不可不試。珍多椰汁冰青翠嫩綠的珍多椰汁冰,椰汁味濃郁,綠色粉條用糯米粉製作並以斑蘭葉染色,質感爽滑味道清甜。

冬陰功蝦湯河

泰式素春卷

泰式無骨海南雞半隻

芒果沙冰

珍多椰汁冰

2022-08-08 80 浏览
尚泰太📍元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖=====================元朗出名多好食小店,呢間「尚泰太」成日經開,但都未有機會試過,今次就同屋企人試下~「尚泰太」裝修泰式風情,分上下兩層,另外郁亦都有室外部分呢間餐廳係Pet Friendly ,狗仔主人亦都可以帶埋狗仔🐶,一齊坐係室外範圍用餐「泰式肉碎生菜包$78」泰式肉碎生菜包酸酸辣辣,非常開胃。炒肉碎加入泰式調味,將惹味辛辣的肉碎加入清爽生菜🥬一定要試下呢個泰式料理「馬拉盞通菜鮮魷$88」個人好中意食炒通菜,所以黎到就想試下^o^馬拉盞+通菜絕配,而且拌飯一流👍🏻👍🏻👍🏻「冬陰功蝦湯河$72」冬陰公一定係泰國經典菜式,加上夏天胃口差,食冬陰功酸酸辣辣又特別開胃~「芒果沙冰$33」呢個勁推薦必叫!!!重點係勁大杯🍹即點即製,好新鮮,當食完酸辣泰國菜後,飲啖沙冰舒服哂😌
尚泰太
📍元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖
=====================

「尚泰太」裝修泰式風情,分上下兩層,另外郁亦都有室外部分

「泰式肉碎生菜包$78」

「馬拉盞通菜鮮魷$88」
個人好中意食炒通菜,所以黎到就想試下^o^
馬拉盞+通菜絕配,而且拌飯一流👍🏻👍🏻👍🏻

「冬陰功蝦湯河$72」

「芒果沙冰$33」
呢個勁推薦必叫!!!重點係勁大杯🍹
即點即製,好新鮮,當食完酸辣泰國菜後,飲啖沙冰舒服哂😌
2022-08-07 65 浏览
好味 #晚餐 分享 ~泰國餐廳尚泰太由泰籍廚師處理室內以木色系列的簡約裝潢連餐具也是充滿泰國風味真係好似去咗泰國旅行咁😄室外也有設座位仲可以帶毛孩一齊👏👏~泰式蝦炒金邊粉 88有3隻大蝦,先炸金再炒,連蝦殼都好脆口,蝦肉新鮮彈牙,味道酸酸甜甜好味,有塊好薄好的網紋蛋皮包着金邊粉,粉很細滑,配有芽菜、肉粒、蛋絲,不油膩,賣相很有心思😊😋~馬拉盞通菜炒鮮魷 88鮮魷份量不吝嗇,我鍾意魷魚鬚好多,好有鑊氣😋~凍生薑蜜 22薑味好濃,仲有啲薑絲,真材實料, 甜甜辣辣,好好飲😋~椰汁涼粉冰28涼粉切了細細粒,滑滑煙靭椰汁好香,甜度啱啱好😋😋享受了正宗又美味的泰國晚餐真滿足😄😄👍249/2人尚泰太元朗大陂頭徑2~12號華盛樓地下E號舖
好味 #晚餐 分享 ~泰國餐廳
室外也有設座位
仲可以帶毛孩一齊👏👏

~泰式蝦炒金邊粉 88
~馬拉盞通菜炒鮮魷 88
鮮魷份量不吝嗇,我鍾意魷魚鬚好多,好有鑊氣😋
~凍生薑蜜 22
薑味好濃,仲有啲薑絲,真材實料, 甜甜辣辣,好好飲😋
~椰汁涼粉冰28
涼粉切了細細粒,滑滑煙靭
椰汁好香,甜度啱啱好😋😋
享受了正宗又美味的泰國晚餐
真滿足😄😄👍
249/2人

尚泰太
元朗大陂頭徑2~12號
華盛樓地下E號舖

2022-08-06 54 浏览
今天在元朗工作,中午突然傾盆大雨,幸好侍應友善,在忙在整理露天位時仍不忘招待我內進整理行裝。這些日子,有雨傘也沒有用,但人情味有用。午飯時間人流頗多,食物選擇也多。泰式炒金邊粉個人很喜歡金邊粉,醬汁酸酸甜甜的,加上花生碎來吃,味道配合,十分開胃。金邊粉很軟腍,炒得夠乾身,不油膩。鮮蝦和肉粒也很入味。青芒果沙律青芒果選用了不同甜度的芒果,配上紅蔥頭、辣椒,又酸又甜又辣的,十分開胃!還加上花生粒,添上脆卜卜的口感。

午飯時間人流頗多,食物選擇也多。

泰式炒金邊粉

青芒果沙律

🐳以前住在元朗經常經過這間餐廳,一直覺得沒有什麼特別。但今次有機會嘗試這間餐廳,是我最近吃過的泰國菜當中最好吃的泰國菜,我絕對會再來光顧的。🐳西蘭花炒蝦💰88看來這款菜式沒有什麼特別,但由於我想吃西蘭花,所以點了這個。不過,這個西蘭花炒蝦球非常非常好吃,很有鑊氣,醬汁調配得很好, 十分惹味,一試難忘!🐳泰式香芒蟹肉炒飯💰78菠蘿炒飯就吃得多,芒果炒飯我是第一次吃的,但原來芒果和炒飯是很好的配搭,芒果的清甜配上炒飯的香口,再加上有蟹肉的鮮味,非常美味的一碟炒飯。🐳冬陰功蝦湯河💰72店員一放上枱,已經聞到很香很香的冬陰功材料的味道,再嚐了嚐,絕對是我在泰國吃的冬陰功湯一樣,甜酸辣都做得剛剛好,令我很懷念在泰國旅遊時刻。🐳芒果沙冰💰33這個沙冰高度不可能再高了,絕對是超值!味道香甜,沙冰幼細。

🐳西蘭花炒蝦💰88

🐳泰式香芒蟹肉炒飯💰78

🐳冬陰功蝦湯河💰72

🐳芒果沙冰💰33
這個沙冰高度不可能再高了,絕對是超值!味道香甜,沙冰幼細。

2022-08-03 42 浏览
อร่อยมากจริงๆ >> 真的非常好食อร่อย >> 好食มาก >> 非常จริงๆ >> 真的不專業廣東音:A萊/mak/(要加ng音的)賤賤-本橘一直好鐘意泰國,有禮貌的風土人情,友善的微笑,超好食的泰菜,喜歡到走到工聯會學左大半年泰文,果真,泰文就學吾識,泰Feel就沾染左吾少,去到泰國如果吾開聲大家都以為係同鄉喎,一開聲呀同鄉就話佢查實識講英文,吾洗本橘咁辛苦講半咸淡泰文。。。-因為思念泰國,泰菜經常係本橘口袋名單入面,今日又同Bao Bao 親一齊去元朗搵野食,搵到餐泰Fu 濃濃的尚泰太,一定要試下-果真,好泰國Bangkok Feel嘅裝修,金光閃閃der,仲有仲有待應姐姐又Talk 得又好人,仲要吾只一個,係個個都好好人,好似真係返左泰國咁,同去茶記係兩個大嘅級數分別-之後就係期待之泰菜,BUT 因為真心熱,忍吾住先叫野飲-1/ 紅豆椰汁冰 ($28)Bao 君點嘅係紅豆冰,感覺同泰國無咩connection,但係不是也,一飲落去好香椰汁味,比起港式只有淡奶多左一分層次,亦都多左一分嘅厚實,多左一分嘅泰F
อร่อยมากจริงๆ >> 真的非常好食
อร่อย >> 好食
มาก >> 非常
จริงๆ >> 真的
不專業廣東音:
A萊/mak/(要加ng音的)賤賤

之後就係期待之泰菜,BUT 因為真心熱,忍吾住先叫野飲
1/ 紅豆椰汁冰 ($28)

Bao 君點嘅係紅豆冰,感覺同泰國無咩connection,但係不是也,一飲落去好香椰汁味,比起港式只有淡奶多左一分層次,亦都多左一分嘅厚實,多左一分嘅泰Feel
2/ 芒果沙冰 ($33)

姐姐話芒果近泥好靚,要試下芒果沙冰,是的,真係must have item ! 一上枱,嘩,勁大杯,大杯到差啲要瀉出泥,真心好滑好smooth,打完卡影相之後立刻要飲返兩啖,多謝Bao 君手手,真係好大好大杯,係泰大杯,芒果好香好濃,消暑是一流的
3/ 泰式肉碎生菜包 ($78)

泥到泰餐吾可以吾點其中之一一定就係泰式生菜包,而且亦都好睇到廚房師傅用吾用心嘅其中一道菜,可以抄得好求其,反正一堆材料炒成一碟上菜,食過好多間嘅生菜包,本橘可以自信地說,尚泰太暫時係TOP ONE 好食!
一上菜就見到好乾身,好油亮,豬肉碎同其他配料,例如蒜頭,乾蔥粒,炒米碎等等blend in 得好好,似一隊band 而吾只係咁岩比人炒埋一碟嘅炒肉碎,咸香咸香,吾會辣得過分,酸得離譜,配埋超新鮮生菜,TOP ONE TOP ONE,只能夠講,絕了!!
4/ 泰式炒金邊粉 ($88)

另一道考起餐廳誠意嘅係炒金邊粉,真心又係食得太多太多Hea 炒的餐廳,是的,九龍城有一堆都炒得勁Hea,吾講以為自己食緊金邊粉炒金邊粉
尚泰太堅係炒得好好食,非常足料,吾只蝦大大隻又有炸過,連粉入面嘅芽菜,韭菜,豆乾都好足料,仲有酸甜度岩岩好,金邊粉本身炒得好乾身,條條分明,是TOP ONE TOP ONE之黑馬

最後泥張大合照
姐姐:你地知吾知點解炒得咁好?
We:因為有秘密材料?
姐姐:因為你地สวยเสย (靚靚)
之後後面有姐姐和應喎竟然
給她們一個大笑同大心心,啲嘢咁好食,環境咁乾淨,姐姐又咁好人,之後吾ENCORE 都吾得啦!ขอบคุณมากๆนะครับ!

2022-08-02
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式肉碎生菜包
  • 芒果沙冰
2022-08-03 34 浏览
下班約了朋友到元朗品嚐一間新開的泰國菜「尚泰太」,餐廳裝修十分地道的泰式風格,環境舒適闊落,設有樓上雅座和戶外座區域。餐牌上食物種類繁多,多款泰國菜及沙律、小食、主菜、特色飲品、甜品等!鐵板蠔仔煎蛋,賣相吸引,份量大碟,蛋煎得微微燶邊,炸得外脆內軟,蠔仔鮮甜爽口,配上泰式辣醬更加惹味,伴飯一流,馬上點了一碗黃薑飯,黃薑味道濃郁,帶有油香,推介!飛天炒時蔬西蘭花,炒得出色夠鑊氣,西蘭花炒過後保持到翠綠,不會過油,口感爽脆,簡單蒜蓉炒已經很美味!椰汁涼粉冰,椰汁冰夠香濃,椰子味道很香,解渴清涼的感覺!甜度恰到好處,加入了冰涼的涼粉,爽口解油脂感。整體而言這是一間不錯的泰國菜,這晚飯性價比十足,同時食物質素水準好,調味很有泰國地道風味,加上職員友善熱情,上菜快,下次會再品嚐!

• 鐵板蠔仔煎蛋
  • 飛天炒時蔬西蘭花
  • 椰汁涼粉冰
2022-08-02 27 浏览
呢度的午市套餐,50幾蚊已經連埋凍飲,價錢都幾相宜,而且份量同味道我地都覺得正宗,好味道。海南雞冬陰功湯配金邊粉冬陰功湯真係值得一讚,酸酸辣辣,而且香料味夠,夏天食真係好開胃。配上金邊粉,索埋d湯汁,湯底KO冇難度。海南雞雖然不算超級幼滑,但有雞味,反而岩我口味。泰式炒金邊粉金邊粉份量多,而且炒得乾爽,不油膩,在水準之上。比較特別的是店家落了一些泰式臘肉下去炒,非常惹味。也配上菜脯粒,增添口感。跟餐的龍眼冰亦都透心涼,有頗多的原粒龍眼肉,飲落冰凉清甜,又是解暑良品。另一杯鹹檸七,冰底配上原罐七喜,有誠意。全部特飲跟餐只是加6蚊,算是非常合理。另外單點了泰式肉碎生菜包肉碎肥瘦適中,加上乾蔥、香茅、檸檬葉等香料,炒得香辣惹味。配上生菜的爽口,是一道非常適合夏天的開胃菜。蝦餅厚身,上枱時熱辣辣,彈牙爽口,有蝦味,基本上沒有什麼可挑剔。夏天的食慾都比較差,食泰國菜就最開胃。呢間平民小店的菜式都高水準,價錢又經濟,一定會encore。

海南雞冬陰功湯配金邊粉

冬陰功湯真係值得一讚,酸酸辣辣,
而且香料味夠,夏天食真係好開胃。
配上金邊粉,索埋d湯汁,湯底KO冇難度。

海南雞雖然不算超級幼滑,但有雞味,反而岩我口味。
泰式炒金邊粉
金邊粉份量多,而且炒得乾爽,
不油膩,在水準之上。

另外單點了
泰式肉碎生菜包

肉碎肥瘦適中,加上乾蔥、香茅、檸檬葉等香料,炒得香辣惹味。

配上生菜的爽口,是一道非常適合夏天的開胃菜。

2022-07-30
午餐