6天前
琴日去咗間台式餐廳,門口裝修得幾有特色,紅色嘅招牌醒目到爆,入到裏面,牆上貼住好多台灣嘅風景相,環境熱鬧又有台灣味。• 台式擔擔麵 價錢:$60,呢碗擔擔麵一上台,賣相真係唔話得,湯底呈乳白色,好似奶昔咁濃稠,上面鋪住嘅食材豐富到好似一座小山。麵條爽滑彈牙,應該係用咗高質嘅麵粉製成,煮嘅時間控制得啱啱好,唔會過軟或者過硬,口感一流。湯底嘅味道濃郁到不得了,應該係用豬骨、雞骨等食材精心熬制而成,入口醇厚,咸鮮味十足,不過可能因為熬制嘅時間太長,有少少膩嘅感覺,如果可以搭配返啲清爽嘅蔬菜,例如豆芽或者酸菜,就可以中和返個膩味,令口感更加平衡。上面嘅肉臊真係靈魂所在,肉粒細膩,應該係用咗肥瘦適中嘅豬肉製成,經過精心炒制,肉香四溢,同湯底嘅味道融合得好好,每一口都充滿咗肉香同湯底嘅鮮味。同其他台式餐廳嘅擔擔麵相比,呢間餐廳嘅麵條口感更加出色,肉臊嘅味道亦都更加濃郁,但係湯底嘅清爽度方面就稍微遜色咗少少。不過整體嚟講,都算係一碗令人滿意嘅擔擔麵。講起擔擔麵,真係勾起咗我好多回憶。以前去台灣旅行嘅時候,幾乎每日都會食一碗擔擔麵,喺街頭巷尾嘅小店裏,坐喺簡陋嘅桌椅上,感受住台灣嘅人情味,一碗熱騰騰嘅
講起擔擔麵,真係勾起咗我好多回憶。以前去台灣旅行嘅時候,幾乎每日都會食一碗擔擔麵,喺街頭巷尾嘅小店裏,坐喺簡陋嘅桌椅上,感受住台灣嘅人情味,一碗熱騰騰嘅擔擔麵就好似可以帶走所有嘅疲憊。而家喺香港食到呢碗擔擔麵,雖然冇咗喺台灣嘅那種氛圍,但係味道依然可以帶我返到以前嘅美好時光,好似喺嘴裏面上演咗一場台灣美食之旅,真係令人回味無窮