1K
2011-08-15 26 浏览
老豆專程入來沙田找我食晏, 本想食d 特色d 既沙田野, 但時間關係,只能在火車站附近食, 食完佢仲要上返車, 趕出深水埗... 真忙....1點, 超多人, 還好呢度等3張飛就有位了.我要個泡菜石頭飯.老豆叫了星期二daily special, 今日係個意粉;泡菜石頭飯既快上過老豆個daily special?! 都算足料, 加少許辣醬, 麻油, 好香又好刺激~老豆個意粉竟係我食了大半才上, 怪!唔太大住意粉的, 好齋, 又好普通, 蕃茄醬汁, 只有隻細的雞蛋切開幾"kai" 放左在意粉上面就是; 唔怪得咁慢上, 可能真係冇人叫, 要特別煮俾老豆咦, 叫了餐飲係凍飲, 不必要加錢, 讚!服務很快手. 兩人食了百幾, lunch 日式定食差不多了.不過老豆個意粉同我個石頭飯係差不多價錢, 相對係唔抵食o羅.

1點, 超多人, 還好呢度等3張飛就有位了.

我要個泡菜石頭飯.
老豆叫了星期二daily special, 今日係個意粉;

泡菜石頭飯既快上過老豆個daily special?!
都算足料, 加少許辣醬, 麻油, 好香又好刺激~

老豆個意粉竟係我食了大半才上, 怪!

唔怪得咁慢上, 可能真係冇人叫, 要特別煮俾老豆

咦, 叫了餐飲係凍飲, 不必要加錢, 讚!

服務很快手.

兩人食了百幾, lunch 日式定食差不多了.
2011-07-16 19 浏览
今日同班朋友去左睇戲LA~~睇完戲之後我地去左食和民了~~真係好好味~~塊PIZZA好薄囉~~份量都OK架係第1次食~~聞到真係好香~~食落去真係唔錯的哩樣已經食左好多次~~百食不嚴囉WA~~3個人份量岩岩好~~食到我地LUMLUM利哩個窩其實都幾大~~但都唔錯架哩個岩D減肥人士食~~因為係菜多過肉囉
今日同班朋友去左睇戲LA~~睇完戲之後我地去左食和民了~~
溫泉蛋PIZZA
肥牛窩
燒雞沙律
  • 燒雞沙律~~D菜真係好多~岩晒減肥人士
2011-07-10 20 浏览
當日媽咪生日,原本打算早一晚訂和民,豈料booking已full!唯有walk-in.幸好當晚早點到(六時多),等了大約五分鐘便能入座,不過等位時有些混亂,因為等位時是以排隊方式的,有個正在等位的食客竟誤以為我們想'打尖',但我們完全沒有打尖的意欲呢!不過這小事沒有影響我們的心情.信用卡有優惠,所以我們四人要了一個豪華爐端燒盛合套餐,再以優惠價要一些小食(特價小食真的十分超值!!)豪華爐端燒盛合:有多春魚,魚餅,粟米,蕃薯,露荀,豆腐,蕃茄,菇.配料有牛油片,鹽,醬油和沙律醬.燒食物時把食物放在網爐上燒,不同食物有不同的燒烤時間.燒好後加上牛油片,鹽,醬油或沙律醬便成.燒後的食物味道一般,和BBQ食物差不多,較深刻的是蕃薯,魚餅和露荀.蕃薯燒後外表脆脆的,內裡的蕃薯肉仍能保持濕潤和軟身.露荀燒後則仍可保住內裡的菜汁,甘甘甜甜的挺好吃.魚餅原本已熟了,再燒後外表有點香脆,味道則是可以啦,不是特別的美味.烤雞沙律:推介!和民的沙律一向出色,這個也不例外,蔬菜很新鮮和爽脆,雞肉也嫩滑好吃,冷度適中整盆沙律也弄得很美味.薯仔年糕餅:咬下既有香口的外皮,內裡薯味極香濃,口感軟稔稔的,超好吃!!炸

炸洋蔥圈:這個是點沙律醬吃.洋蔥圈炸得十分香脆,洋蔥也很新鮮,咬下有洋蔥汁,而且賣相非常特別.不過這個十分熱氣,我只吃了一個.
明太子Pizza:這個pizza賣相比平時吃的有些不同,由於有不少明太子和薯仔,吃下口感豐富.另外pizza包底焗得頗脆,加了沙律醬使我倍感好吃,感覺像吃日式燒餅.
另外沒有拍照的---
燒牛肉石頭飯:生肥牛鋪在飯上,但加以搞拌後飯和牛肉變得熱辣辣,香噴噴.吃下味道極濃,個人認為咸了一點.
枝豆:起初不太懂得吃,原來是把整條枝豆放在嘴邊,然後用手指把枝豆吱到口中,枝豆吃下口感有趣,少少脆少少稔,味道是咸咸的.有得食有得玩,不錯!
炸雞軟骨:這個我不太喜歡,很油膩,只覺得熱氣!

套餐還包4杯飲品,可選南國梳打芒果牛乳.我選了南國梳打,酸酸甜甜而且幾清新的
當日食物眾多,可能數漏了一些食物,但整體上不論質素份量價錢和服務上,我們都挺滿意,吃到捧著肚子走,在A1買來的生日蛋糕也要拿回家吃.唯一不滿的是店內抽氣系統不足,弄了爐端燒一會,我們已經熱得像正在BBQ般...

PS:那日沒有帶相機,又要用手機影沒有對焦的照片
2011-06-03
2011-07-10 30 浏览
沙田和民晚上如不用等位,那絕對是奇景。女兒9:15pm先到並取飛等位,9:30pm可入座。和民基本裝修和擺設也差不多,服務也差不多。七色刺身 - 不夠凍,上枱是已見不少水珠在刺身海老天婦羅冷麵 - 這是第一次見沒有炸漿的天婦羅,欠羅白蓉,女兒便向侍應取,居然全店已沒有羅白蓉。冷麵更不見了鵪鶉蛋,冷麵汁更少,於是女兒要求多一點冷麵汁,侍應收到這ORDER後就失了踪刺身泠麵 - 這麵較彈口,好味麵豉湯 - 更要三請四喚才在甜品上枱前出現,可能等了太久,所以女兒說不好飲,自己用湯粉開比它還好一口漢保球 - 要好吃是非常困難,沒期望,所以沒有失望,一般雜錦燒物 - 居然有進步,雞皮也不過乾,雞保(軟骨)香口,整体南瓜天婦羅 - 炸漿太少,南瓜薄了少少,炸過火清酒蜆 - 蜆是鮮甜,仔仔不幸地中了兩粒有沙蜆味道OK但不夠熱海鮮冷麵沙律 - 仔女上次在淘大一試難忘,今次更難忘。首先侍應送上海鮮沙律(走冷麵),我即時要求更換。約15-20分鐘後,粗肥過淋冷麵蓋在沙律上,不用放入口也知味道。上次淘大和民是"天堂",今次要下"地獄"燉蛋 - 單看買相已知中計,但也可全吃下,啊仔真係"唔話得、夠義氣!"心太
和民基本裝修和擺設也差不多,服務也差不多。

七色刺身
七色刺身
- 不夠凍,上枱是已見不少水珠在刺身

海老天婦羅冷麵
冷麵
海老天婦羅

刺身泠麵
- 這麵較彈口,好味

麵豉湯
麵豉湯

一口漢保球
一口漢保球
- 要好吃是非常困難,沒期望,所以沒有失望,一般

雜錦燒物
- 居然有進步,雞皮也不過乾,雞保(軟骨)香口,整体

南瓜天婦羅
南瓜天婦羅
- 炸漿太少,南瓜薄了少少,炸過火

清酒蜆
- 蜆是鮮甜,仔仔不幸地中了兩粒有沙蜆
味道OK但不夠熱

海鮮冷麵沙律
海鮮冷麵沙律
- 仔女上次在淘大一試難忘
,今次更難忘
。上次淘大和民是"天堂",今次要下"地獄"

燉蛋
燉蛋

- 這個買相和味道都OK

4杯凍特飲 - 好味

共721元 - 抵吃吧
2011-07-01
冷麵
2011-07-03 1 浏览
和民一向好多人,沙田更加多,'環境有點吵,食咗天婦羅,好脆.最好味係南瓜,仲食咗鰻魚壽司,.同三文魚刺身,好新鮮,但個芝士年糕就太黏,特飲做梗特價,買一送一,都幾值0得飲
和民一向好多人,
沙田更加多,'
環境有點吵,
食咗天婦羅,
好脆.最好味係南瓜,
仲食咗鰻魚壽司,.
同三文魚刺身,
好新鮮,
但個芝士年糕就太黏,
特飲做梗特價,
買一送一,
都幾值0得飲
2011-06-30
2011-06-28 7 浏览
因為每餐come here食都食壽司同set lunch, tea menu, 但這dinner experience就好食得多~!價格唔貴, $60per person就可以食2款!salmon carrot tofu onion cabbage bean sprout green spring onion scallop野菜鍋都唔錯的, a bit too cold but service very good that they gave us three times the gas to reheat...韓風辣版 beef egg rice很掂, 真係好好嘅 Quality , carrot shred味香啲, 肉比例上not too much but i love it~!同tsim sha tsui korean restaurant食到的是同一個spicy味道 ! 不錯, exciting and好好味, 不過就係at last a bit hard like over-baked cookie, bite唔落D rice...建意everyone去食
價格唔貴, $60per person就可以食2款!
韓風辣版 beef egg rice很掂
建意everyone去食
2011-06-28
韓風辣版 beef egg rice很掂
2011-05-09 4 浏览
本來諗住食泰國菜,點知嗰間餐廳居然已經結業,就進選了這間頗受好評的和民。因為去的早,所以冇等位,不過我們出來之後外面就已經排起了一條長龍。燒物套餐真喺話好好味!鮮嫩可口,而且入味三分,醬燒的帶子尤其惹味不記得名的披薩一向都中意食薄批,又蘇又脆,熱辣辣的尤其好食。這份批味道也相當不錯壽司套餐有點失望,不過可能是個人口味問題,因為我不太中意食魚生。糯米有些鬆散,也不夠香甜。明太子芝士玉子燒難食到極,居然仲有些許的雞蛋腥,芝士有些稀。今次最失望就喺呢道菜了聽講呢度嘅牛肉石鍋飯好正,不過兩個人已經有D食不下了,只好留待下一次Anyway,味道都算唔錯嘅啦!而且,呢度光線柔和,環境頗私密,甚為安靜,傾計再好不過了。今次來的早,又唔使排隊,餐飯真喺食得好開心
燒物套餐
真喺話好好味!鮮嫩可口,而且入味三分,醬燒的帶子尤其惹味
不記得名的披薩
壽司套餐

明太子芝士玉子燒
2011-04-16
2011-03-09 7 浏览
我已有多年未有光顧,老公剛剛和同事光顧尖沙嘴店,印象不錯,故便再往沙田店試試.因時間尚早(只是下午六時多),故不用多久便可安排入座.我們叫了: (1) 燒雞沙律, (2) 串燒拼盤(有五枝串燒),(3)牛肉火鍋,加拉面,(4)燒鯖魚,(5)一客朱古力雪糕給小B。每樣東西不能說超級美味,但總算味道不錯,不難食。侍應大多很年青,但態度整體不錯,令人留下不錯的印象。東西價錢不算很便宜,但和數年前相比,好像不是有很大的增幅。座位也算寛敞,環境算清靜。總括來說,整體不錯,會再光顧。

總括來說,整體不錯,會再光顧。
2011-02-27
  • 燒物。
2011-01-28 26 浏览
係沙田睇完電器, 都唔知食乜好, 諗諗下好耐冇食和民, 就去幫襯啦~老公先去拎飛仔, 諗住都只係等十幾張枱, 記得以前沙田呢間唔洗點等位, 諗住應該唔會太耐, 點知等到差不多8:45-9PM先有位~ 餓死人咩~坐係門口等果時, 已經拎左餐牌睇定食乜~一入去ORDER, WAITER如以往都係欣勤~ 海老麻麻地, 三文魚OK, 最好味係帶子~ 叫左幾樣, 最好味係呢樣, 襯熱吃, 啖啖肉, 入面好似仲有少少菜, 仲少少一絲絲芝士, 好正啊~ 不過呢........ 最好3-4人吃, 因每人一串, 其實都幾膩~ 唔太記得叫咩名, 開頭望落以為外面果層係燒餅的皮, 但咬落先知係蛋皮咁, 入面都幾好味, 但個皮就麻麻地, 係D醬令到呢個豚燒好味D~ 個湯底真係超正, 真係想ORDER個拉麵/烏冬烚來吃, D牛腸肥肥地, UNUN地, 肥牛好好味, D菜先最好味, 吸哂D湯汁, 好正啊~ 總括, 其實而家周圍都有日本料理吃, 真係好耐有時醒唔起和民, 但咁耐冇去, 都仲保持到水準~ 讚~
坐係門口等果時, 已經拎左餐牌睇定食乜~

一入去ORDER, WAITER如以往都係欣勤~
三文魚, 帶子, 海老SUSHI
海老麻麻地, 三文魚OK, 最好味係帶子~
燒芝士豚肉卷

豚X燒
韓式牛腸鍋

2011-01-27
韓式牛腸鍋
燒芝士豚肉卷
2011-01-15 12 浏览
去左沙田和民食飯....好衰的,唔比人book位><咁惟有等位啦....等左成粒鐘....講真,一向都好少去呢間食....皆因見佢成日都勁多人....見到都唔想入去食ar...另外, 佢d價錢唔算話好貴,但d野食份量就較少。今次, 最好味的係果個燒餅啦~ anyway, 有得比我揀...唔會再黎hehe~幾好味~呢個八爪魚...值得推介...份量都ok ge

去左沙田和民食飯....好衰的,唔比人book位><
咁惟有等位啦....等左成粒鐘....
另外, 佢d價錢唔算話好貴,但d野食份量就較少。

幾好味~
呢個八爪魚...值得推介...份量都ok ge
2011-01-14
2010-10-22 2 浏览
見到DBS信用卡有優惠,最重要係可以訂檯,所以我們便去了和民食飯。DBS卡餐有以下的食物:海老帶子沙律、薯仔年糕餅、鮭魚刺身、爐端盛合、辣辣泡菜炒飯。樣樣食物都OK,唯獨是爐端盛合的食物比較齋,只有多春魚、粟米、竹筍、蝦餅等等,連一片牛肉或豬肉都沒有,食完都好似無食過乜野咁。如果個爐端盛合有番些肉就比較好。我再睇餐牌,發覺餐牌上的爐端盛合都和這個DBS卡餐的內容一樣。如果你想食肉的就不要食爐端盛合啦。這次飯的最後一道炒飯要等了很久和三催四請才來,不知其他人有無相同問題。

DBS卡餐有以下的食物:

如果你想食肉的就不要食爐端盛合啦。

2010-10-03
2010-10-16 6 浏览
午飯時間黎到等左一陣先有位,好在店員效率頗佳。流心芝士漢堡定食 ($54):芝士唔香芝士味,個醬超級咸,完全蓋晒漢堡扒既肉味。豬扒鍋定食 ($49):豬扒炸粉太厚身,sauce味道也是太咸了。石鍋海鮮飯 ($49):魚生好快已熱熟左,醬汁辣味唔夠,麻麻地。和民自家制咖哩烏冬配吞拿魚腩卷 ($54):咖哩加入好多水,香味唔夠,好在烏冬彈下彈下好正。吞拿魚腩卷就無乜特別。焗海鮮飯 ($49):材料焗得香濃,飯有味和有咬口,可惜份量太少。店內冷氣唔夠,食到我地出晒汗。
午飯時間黎到等左一陣先有位,好在店員效率頗佳。
店內冷氣唔夠,食到我地出晒汗。
流心芝士漢堡定食 ($54)
豬扒鍋定食 ($49)
石鍋海鮮飯 ($49)
焗海鮮飯 ($49)
吞拿魚腩卷
沙律前菜
焗海鮮飯 ($49)
2010-10-02 14 浏览
今次系我第3次尼和民上兩次尼;我都覺得和民d野食好細碟今次同同學2個人去食;睇下有咩吾同左 peach soda; 蜜桃好甜;好好味 但d soda好似水lor 泡菜石鍋飯; 我個人食得辣;所以我覺得喱個吾算太辣 但好熱 be careful!!! 芝士焗薯蓉; wow...d cheese可以拉出尼嫁 薯蓉裏面有明太子...nice!!! 和民拉麵; fd話好淡; 我覺得好油 同埋好似無乜味 甜蝦刺身; 得8條 同好幼 吾抵食...總括尼講; 都okay既...只不過系貴左d
今次系我第3次尼和民

上兩次尼;我都覺得和民d野食好細碟

今次同同學2個人去食;睇下有咩吾同左

peach soda; 蜜桃好甜;好好味
但d soda好似水lor

泡菜石鍋飯; 我個人食得辣;所以我覺得喱個吾算太辣
但好熱
be careful!!!

芝士焗薯蓉; wow...d cheese可以拉出尼嫁
薯蓉裏面有明太子...nice!!!

和民拉麵; fd話好淡; 我覺得好油

泡菜石鍋飯
芝士焗薯蓉
和民拉麵
甜蝦刺身
其實一向對和民無mug好感,無話舟別鍾意,因為不嬲都知佢d野食好日本風,就是超細碟!!不過竟然有朋友話未食過,咁就再黎啦,點知人依舊的多,足足等左近八十分鐘呀.....因為6個人要等大桌,過左<5個籌的人又不斷番黎.........正是這樣,很餓,餓到變到很期待!!!布新既menu,不過轉左做DBS咭既優惠,叫左石鍋海鮮奄列飯,韓式泡菜石頭鍋飯,星鰻魚天婦羅卷,草莓芭菲, 牛油焗帶子,焗芝士年糕,牛肉火鍋,魷魚燒,蕃茄海鮮火鍋追加烏冬,五x目飯!1/韓式泡菜石頭鍋飯炸炸聲,熱烘烘既石頭鍋,朋友要即刻拌勻材料,把飯壓向石鍋,做出更多飯焦既效果,成功!d泡菜酸酸辣辣,超級開胃!飯焦既脆加埋d菜既Q口,實在一絕!2.石鍋海鮮奄列飯同樣係石頭鍋飯,呢個比起一號就失色得多了.....配料又普通,將一堆烚既蝦同魷魚放在已調味既飯上,再加一個奄列with茄醬,拌勻後,完全無mug香味,飯不及泡菜飯味濃!3.星鰻魚天婦羅卷係整定既,咁令原本天婦羅既意義盡失,個炸鰻魚個脆漿係lum左囉///同平時食既天婦羅卷,外冷內熱大有不同!!差勁呀....而且只有頭尾既卷有一大件鰻魚,中間個d我食過,fee
1/韓式泡菜石頭鍋飯

2.石鍋海鮮奄列飯

3.星鰻魚天婦羅卷

係整定既,咁令原本天婦羅既意義盡失,個炸鰻魚個脆漿係lum左囉///同平時食既天婦羅卷,外冷內熱大有不同!!差勁呀....而且只有頭尾既卷有一大件鰻魚,中間個d我食過,feel唔到有mug鰻魚,只食到醋飯加芝麻!
4.魷魚燒

外形一百分,不過食落毫無特別,而且我覺得佢本身既燒汁唔夠,所以旁邊放一大pat沙律醬都無用.....
5.焗芝士年糕

個年糕其實係無味,得米味,雖然佢係好煙un咁,但有d汁會好d,成件事太乾了,得d芝士,得個笑字囉,狂拉出芝士條......扯極都唔斷咁既年糕!
6.牛油焗帶子

呢個幾好,有7粒帶子,她有牛油味,連伴碟既姑物都有牛油味,不錯..放埋檸檬汁,確令牛油香味更出
7.五x目飯

我點呢個既,見到個menu圖,好吸引以為係魚生飯,點知上桌,要等20分鐘用那酒精去煮熟,))好好味呀,因為d飯吸o西d海鮮既汁,超甜呀,再配上最後加上既蔥花同蟹子,好鮮呀成件事.....
8.牛肉火鍋

同吉野家既一樣味,d湯底超甜,所以好味,特別係d配菜,黃牙白,吸o西d湯甜到正,牛肉份量都算蠻多!
9.蕃茄海鮮火鍋追加烏冬

個湯底又係一山還有一山高,個湯底超濃呀,係蕃茄湯加左芝士,所以你會覺得有蔬菜既甜味之餘,仲刈一份芝士既濃香味
.......配埋d上桌都出o西煙好新鮮好滑既烏冬,真係正,湯都莓差不多清o西....不過入面既海鮮,只食左蝦,我覺得隻蝦d肉有d梅.

10.士多啤莉芭菲

nestle雪尼拿既雪糕加幾粒士多啤莉,下層全是粟米片.其實成個野味道不差,不過太多,我唔可以一次過咁食到d雪糕同粟米片.......可能食$9一球既雪糕還好,但仲算完美結束是日晚餐!
五xx飯
sushi
蕃茄海鮮火鍋
  • 鍋物
2010-09-10 9 浏览
一向都知道和民等位會等到炆.. 所以 1早已經有心理準備好耐都無食和民喇.. 期待已久既和民沙律.. 今日終於可以食到喇和風Pizza - 薄薄的.. 夠脆.. 好味石鍋泡菜飯 - 辣辣的.. 好味!! 撈埋隻生蛋.. 無得頂呀!!!!豚平燒 - 第 1次食.. 太多油了....和民沙律 - 每次去和民都必食的!!!!!魷魚燒 - 第 1次食.. 比想像中好食.. 不算太乾!!!炸雞軟骨 - 每次去和民都必食的!!!!! 但水準好像比以前差了=="
一向都知道和民等位會等到炆.. 所以 1早已經有心理準備

和風Pizza - 薄薄的.. 夠脆.. 好味

豚平燒 - 第 1次食.. 太多油了....

和民沙律 - 每次去和民都必食的!!!!!

太油了..
2010-09-01