岩岩同朋友去依間餐廳食飯,經過已經無咩人,仲諗緊咁好唔駛等位,因為一年前食過幾好食,好好的回憶,都係一樣叫咖哩飯,點知叫左唔夠3分鐘就黎左,心諗都知咩事,幾時變左快餐店,見到個樣都唔開胃,個咖哩汁唔單止凍,又傑坦坦,最大獲係個豬扒,一定係翻叮,d肉鞋過我蒸豬扒,之後已經食到好嬲,點知餐廳連水都唔提供,最近埋單直情唔想比直接走,不過基於禮貌,最後係我一生人做左最難的決定,放低左一百蚊食左過所謂的日式咖哩豬扒飯,我會形容為垃圾一樣,完全無心同無食物基本的質素,我發誓之後都唔會再去食,因為我的心情食完之後一直未能平伏,被人欺騙的感受一點都唔好受。
2023-08-13
2023-07-19 69 浏览
職員會明顯扮睇唔到你舉手多達6次先至會有人唔情願咁行過嚟我哋喺慶祝生日,十五分鐘內講咗兩次想要蛋糕都未有回應,只係好求其咁執枱我行出去搵其中一個食了蛋糕,佢就話收每人20切餅費,我覺得OK再坐返埋位,結果佢成個蛋糕連盒,繩都冇砌,就咁放咗喺枱面。我好奇行過去問職員,收咗切餅費都會咁,只係多咗幾隻甜品碟,佢話係,得碟,冇嘢送我本鍾意間餐廳,因為裝修好靚,但唔知點解服務變成呢個質素職員執嘢時重會故意製造大量噪音
職員會明顯扮睇唔到你
舉手多達6次先至會有人唔情願咁行過嚟
我本鍾意間餐廳,因為裝修好靚,但唔知點解服務變成呢個質素
職員執嘢時重會故意製造大量噪音
2023-07-19
庆祝纪念
生日
2023-07-15 62 浏览
馬鞍山有許多餐廳和小吃攤位,提供各種美食選擇。你可以品嚐到中式、西式、日式等各種不同風味的菜餚。在馬鞍山,你可以找到許多受歡迎的餐廳和咖啡店,提供高質量的餐點和飲品。屋子生活主打日本定食,包括主菜、配菜、湯和米飯的傳統日本餐食。他的日本定以新鮮的食材和精緻的製作方式著稱。這餐廳品嚐到正宗的日本定食,例如炸豬排定食、生魚片定食、炒牛肉定食等。炸豬扒,定食,豬扒非常juicy . 不能不吃。日本米也煮得非常好,一粒粒。

炸豬扒,定食,豬扒非常juicy . 不能不吃。
日本米也煮得非常好,一粒粒。
2023-06-16
午餐
2023-06-18 88 浏览
今日同朋友去睇咗一套好睇嘅戲,心情好開心,想搵個地方食啲嘢。我哋喺附近發現咗一間日式餐廳,睇落好有特色,就決定入去試試。餐廳嘅裝修以木色為主,整出一種溫暖而自然嘅氣氛。枱椅都係木製嘅,音樂係輕鬆嘅歌。服務員都好有禮貌地招呼我哋,令我哋覺得好親切。我哋點咗兩道主菜,一個係和風蛋漢堡,一個係日式素菜咖喱。和風蛋漢堡係夾住牛肉漢堡同煎蛋,上面淋住特製嘅醬汁,邊度配咗啲沙律同泡菜。呢道菜好有創意,將西式同日式嘅元素結合埋一齊,口感豐富而多變。飯餅好彈牙,牛肉漢堡好多汁,煎蛋好滑溜,醬汁好香甜。沙律同泡菜就增加咗清新同辣爽嘅感覺,平衡咗成道菜嘅味道。日式素菜咖喱就係用各種新鮮嘅菜瓜燴煮喺咖喱醬入面,配上白飯同味增湯。呢道菜好適合素食者或者想食啲清淡嘅人。菜瓜都好鮮甜,咖喱醬好濃郁而辣香,白飯好軟綿,味增湯好鹹香。呢道菜令我哋食得好飽肚,又好健康。我哋都對呢間日式餐廳印象好好,覺得佢嘅食物既有特色又好味,環境都好舒服,服務都好周到。我哋覺得呢間係一間值得推介嘅餐廳,下次仲會再黎。
2023-06-18 79 浏览
日系文青店舖裝修,以為去咗Muji 傢俬店,落地大玻璃,開揚景觀。重點就是四週也是打咭處,你幫襯食物一半在於裝修費。最特別之處係有近🪟窗座位係榻榻米,但係冇個放窿放對腳,一定要盤膝而坐,我就冇興趣啦!店內樓底這麽高,應該建築一層閣樓, 更勝一籌,樓梯上閣樓用膳更顯特別,更型格啊!食物方面,選擇不太多,叫木魚玉子燒,薯仔沙律,山泥牛肉冷烏冬,(應該係准山泥,好味)牛肉就級數一般過一般,朱古力香蕉窩夫,一粒栗子窩夫,恕我冒昧,點解窩夫唔係一格格嘅,一般賣相 的甜品,中間的雪糕就幾好味!
重點就是四週也是打咭處,你幫襯食物一半在於裝修費。

,一般賣相 的甜品,中間的雪糕就幾好味!
今次係第二次去「屋子生活」,上一次去嘅係大圍分店,今次係第一次去馬鞍山分店。呢間餐廳嘅環境相當有驚喜😌,近住落地大玻璃既座位係榻榻米既設計,可以一邊食嘢一邊欣賞出邊單車徑嘅風景,而且出邊嘅日光透入晒成間餐廳,有啲曬日光浴嘅感覺,另外樓底非常之高,成個空間好廣闊,感覺好舒服。 我地order左一個玄米茶戚風蛋糕🍰(配季節水果),同埋桂花烏龍奶蓋茶🍵。戚風蛋糕有微微嘅茶香,配上嘅cream口感輕盈而且好香,加埋入邊嘅提子一齊食,甜度適中,好適合夏天食!另外,冰凍嘅桂花烏龍奶蓋茶,冰涼嘅口感🧊同清香既桂花味有一個煥然一新嘅感覺。

玄米茶戚風蛋糕(配季節水果)
桂花烏龍奶蓋茶
玄米茶戚風蛋糕(配季節水果)
桂花烏龍奶蓋茶
2023-05-22 54 浏览
踏入餐廳,見到柔和的陽光,透過落地玻璃窗,灑在放着塌塌米坐墊的木地台上,感覺舒服就像家中的客廳。屋子空間,當真店如其名。至於食物,造型也很日系。就如這個可愛的二軒茶屋草莓大福華夫,口感QQ的大福包着軟滑的忌廉,下面還有酸酸甜甜的士多啤梨和鬆化充滿蛋香的waffle, 是一個味道很豐富的甜品,當作餐前小食也不錯。柚子汽泡水咖啡口味清新,伴甜品完全不膩。喜歡食甜品的人會明白,其實甜品是任何時候都可以食的然後是正餐了,我的和風蛋漢堡外面煎得香香的而裏面有肉汁,加上太陽蛋的蛋黃很能下飯老公選的紅酒味噌炆牛肋也炆得入味,不過可能肉質本身比較瘦,入口還是有點粗糙。配菜的蘿蔔和甘荀是白烚放上去的,這樣顏色是好看,但如果一齊炆,吸收了醬汁的味道會更好吃。真想多吃一個飯後甜品,可是真的吃不下了,也許留待下次專程來吃下午茶吧
屋子空間,當真店如其名。
至於食物,造型也很日系。

喜歡食甜品的人會明白,其實甜品是任何時候都可以食的

今日工作關係嚟到 #美食沙漠 之一嘅 #烏溪沙 #迎海薈 #DoubleCovePlace 深深明白點解係沙漠🤦🏻‍♀️堂食餐廳 十間都冇 唔係連鎖野 就係見到都覺得🚁🚁🚁睇水牌 俾我見到有 #屋子生活點知 原來 真係係呢到開咗分店💛樓面幾大 最入係大玻璃窗 加 #tatami 座位#打卡 一流😍而且大玻璃窗好透光 所以啱哂 #慢活 一吓食物方面 有 #家庭料理 #cusine 嘅 #combination #冷配菜 #溫配菜 #定食 #Udon麵 #素食 自己隨意組合不過最吸引嘅🤩係 #Dessert 一入門口 旁邊個雪櫃已經開始引誘緊您有 #戚風蛋糕 #舒芙蕾 #華夫 係掙扎咗好耐嘅情況吓😂😂😂揀咗 華夫 #Waffle #一顆和栗華夫 #ChestnutWaffle $55圓底Waffle 中間加上雲呢拿雪糕球再圍邊唧上栗子蓉 頂頂放上🌰 上枱前再灑上可可粉點綴一下栗子蓉同雲呢拿雪糕好match waffle較軟身 有啲蛋糕嘅感覺#IcedAmericano $40食甜野 配返杯americano 最適合不過☺️💁🏻‍♀️留意返 佢地有 #加一服務費
睇水牌 俾我見到有 #屋子生活

💁🏻‍♀️留意返 佢地有 #加一服務費
2023-05-20
Iced  Americano
2023-05-10 73 浏览
基本上每個星期都會有一晚去屋子生活食飯,因為本人住喺附近,迎海薈的餐廳選擇不多。晚餐嘅三文魚定食$118.價錢唔算特別平定食有煎三文魚,麵豉湯同跟餐嘅一杯茶,三文魚好細塊,而且切得好薄,比較乾身唔juicy, 味道還可以,係口感麻麻。服務有待改進,用餐中同女店員要一杯水,店員態度不友善地回我一句唔夠人,水你自己出去斟,但我明明見之前男店員同我旁邊嘅一台食客添水,對待食客都有區別待遇 ?我當時都好疑惑屋子生活係需要俾+1服務費,如果連一杯水都唔得閒比食客,我建議取消+1服務費呢個選項。

晚餐嘅三文魚定食$118.

2023-05-10
2023-05-02 84 浏览
我地馬鞍山山友出動搵好野食💕當然要約埋fd子@noah著住浴衣食日本野👘我地去咗烏溪沙嘅🏠屋子生活cafe💕 ᴜᴄʜɪ屋子日式嘅裝修風格,Cafe好高樓底,好有空間感,枱凳以用木為主🪵入面仲有榻榻米,同落地玻璃,強烈建議有陽光時黎打卡!簡約日系風格,悠閒舒適,一定可以令你放鬆忘憂💕⭐️ 和風蛋漢堡x三文魚茶漬飯手打漢堡厚身肉嫩,切開肉汁爆出好juicy,配上流心太陽蛋加埋甜甜嘅醬汁,好yummy🥰加錢可以轉三文魚茶漬飯,清新嘅茶漬飯意外地同漢堡好搭😋⭐️ 關西牛肉定食x明太子拌飯半肥瘦牛肉量好多😋牛下面仲有粉絲,個汁偏甜,配搭鮮味明太子拌飯,真係好好味👍⭐️木魚花玉子燒賣相都好靚,甜味夾雜木魚香,食落軟綿綿,波兒就好鍾意啦💕⭐️蘿蔔明太子沙律少少辣味嘅明太子配搭鮮甜嘅蘿蔔,原來係咁搭嫁!味道好清新可口!⭐️ 抹茶白玉雙層華夫唔好講笑,呢個甜品一定要食,造型有啲似兩個冬甩疊起,一上枱就謀殺菲林,面頭再有一層濃郁甘醇嘅抹茶忌廉,上面灑上抹茶粉,外面脆卜卜內裡鬆軟嘅窩夫充滿陣陣抹茶香味,加埋QQ煙靭嘅白玉🥰冇得彈!⭐️ 草莓奶蓋茶飲落去好香草莓味,而奶蓋鹹鹹甜甜,好順滑🍓
我地馬鞍山山友出動搵好野食💕
當然要約埋fd子@noah著住浴衣食日本野👘
我地去咗烏溪沙嘅🏠屋子生活cafe💕 ᴜᴄʜɪ屋子
簡約日系風格,悠閒舒適,一定可以令你放鬆忘憂💕

⭐️ 和風蛋漢堡x三文魚茶漬飯

⭐️ 關西牛肉定食x明太子拌飯

⭐️木魚花玉子燒
賣相都好靚,甜味夾雜木魚香,食落軟綿綿,波兒就好鍾意啦💕

⭐️蘿蔔明太子沙律

⭐️ 抹茶白玉雙層華夫

⭐️ 草莓奶蓋茶
飲落去好香草莓味,而奶蓋鹹鹹甜甜,好順滑🍓
2023-05-01 84 浏览
夜晚約埋朋友去樓下食飯 朋友專登過嚟食 所以一定要揀埋好味既一齊食 暢談▪️日式咖哩雞唐揚定食揀左米飯去配呢個咖哩唐揚雞 唐揚雞炸到外脆內軟 唔會太乾 咬落去仲有雞汁 再配埋個微辣 咖哩 令到個味道更出色 ▫️鱈魚西京燒定食 +明太子拌飯銀鱈魚西京燒肉質細緻 油脂豐厚既銀鱈魚 用日式調料調味醃漬 食落口感鮮甜 配埋個明太子拌飯 成個味道真係一流 ▪️蘿蔔明太子沙拉 白蘿蔔清甜既味道配上明太子 滋味意外的融合 味道清新可口 ▫️木魚花玉子燒 呢碟玉子燒賣相好靚 玉子呈淡黃色 醬汁 配料亦上得均勻 蛋身滑溜 食落口感好綿密 配埋個木魚花令到個口感別有一番風味▪️草莓拿鐵咖啡呢杯Latte 咖啡味唔算太重 草莓味道濃郁 加埋牛奶已經滿滿香氣 唔會太甜 味道剛剛好▫️焙茶奶蓋茶焙茶控一定要試呢杯奶蓋 呢杯奶蓋茶係厚到不得了 仲要配埋調到好香焙茶味 成個口感唔會太膩 甜度都拿捏得非常好 真推介▪️鐵觀音千層酥呢個千層酥味濃醇厚香氣十足 鐵觀音比例的調配將成個千層酥味道提升 即使作為甜品都甜而不膩

▪️日式咖哩雞唐揚定食

▪️草莓拿鐵咖啡

▫️焙茶奶蓋茶

▪️鐵觀音千層酥
2023-04-25 667 浏览
極少到馬鞍山,這天少有地到訪這區的我,就與太太來到這間在區內好評不少的咖啡店吃了一頓都幾滿意的午餐。餐廳環境明亮舒適,牆上的彩繪美麗悅目,靠近玻璃窗邊的範圍是一個特別的日式席地而坐的用膳空間,要是想和外面的路人近距離打過招呼又或是感受多些陽光的話,絕對是一個合適的地方。不過太太怕曬,我倆就坐在榻榻米以外的地方用餐好了。我的「關西牛肉煮定食」($82)是包米飯和日替小菜的,不過就不包飲品和湯,如果加 $25可以享用「滑子菇白味噌湯」和在三款指定冷熱飲品中揀選一款做餐飲,不想吃飯的話,也可以加錢改吃多款拌飯、泡飯、冷熱烏冬或拉麵。而我就以冷烏冬代替了米飯,還補錢要了味噌湯和「西柚冰茶」。關西牛肉煮挺大份的,好像吃極都有一樣,而且味道也不錯。味噌湯湯味適中,不會過鹹。至於西柚冰茶,清涼解渴,也是佐飯佳選。她的「日式咖喱豚扒定食」($82)沒有轉烏冬,黏糯的日本珍珠米加了少許飯素,口感和味道都十分不錯。日式咖喱偏於甘口,配以香脆的吉列豬扒,味道及格。這裡的日系甜食款式不少,看來都幾吸引,便選了我倆都喜歡的「蜂巢鐵觀音戚風蛋糕」($68)。這美味的甜點,蛋糕鬆軟,面上厚厚的一層鐵觀音味奶油甜味怡
這裡的日系甜食款式不少,看來都幾吸引,便選了我倆都喜歡的「蜂巢鐵觀音戚風蛋糕」($68)。這美味的甜點,蛋糕鬆軟,面上厚厚的一層鐵觀音味奶油甜味怡人,加上最上面大小不一的蜂巢脆脆,讓我倆都甚為滿意。
舒適的環境,不差的食物質素,難怪這間「屋子咖啡」的大圍店和馬鞍山店都有那麼多的好評了。
午餐
  • 蜂巢鐵觀音戚風蛋糕
2023-04-12 73 浏览
OpenRice咁多人like抺茶窩夫、我就叫嚟食下啦;食物的確如照片一樣的。不過食物的口感和味道就幾實好一般。Creamy texture and lack in taste of matcha 🍵🫠 甜味主導。抺茶控表示失望。waffle 本身都唔係趣、似兩件普通軟身d geh breads 咁⋯ 雞蛋味道唔香。well 飽肚但唔算係satisfying 不過,裝修都幾日系的,坐得舒服嘅。甚至乎聽到有日本人講日文😂

2023-04-12
打完拳就走去食呢d,今次真係食完先講😂我地2個人食野,到底有幾豐富,大家一定要睇我嘅食評啦☺️🍷紅酒味噌燒牛肋套餐 $95呢個價錢包埋飯/麵、日式餐湯「味噌湯」同飲品😎 牛肋肉由大廚親自烹煮調製醬汁🔥,配上紅酒汁,每塊牛肋條都煮到入曬味,加$8有明太子拌飯,簡直係完美嘅組合👊🏻  個餐仲包括左菌味濃郁、甜甜地嘅白味噌湯,配上昆布、嫩豆腐等配料,好足料🫦 加$25有配菜,揀左柚子醋冷蕃茄,蕃茄非常新鮮,食完好開胃!餐飲就揀左熱「桂花烏龍茶」花香茶味濃,整體來講呢個餐好抵食,非常推介🤤🥔馬鈐薯沙拉 $35呢個沙拉好CUTE CUTE!! 一球球咁上,賣相好特別😋 味道都好有驚喜,食到入面有煙肉碎同紅蘿蔔碎,好有口感👍🏻🐠鱈魚西京燒定食 (配烏龍冷麵+$18)鱈魚西京燒定食係一道非常受歡迎嘅日式料理,鱈魚片拌上西京燒醬汁,再經過炭火烤制而成,肉質細嫩,口感鮮嫩多汁😋 個烏龍麵口感彈牙、加埋個清湯,完全係烏龍麵嘅靈魂🤓🥗紫蘇醬油拌豆腐 $38紫蘇醬油拌豆腐係一道簡單好食嘅小食,豆腐濃郁口感同紫蘇醬油都幾夾😃 豆腐本身係一種健康食材,富含蛋白質、鈣質等營養成分,非常適合素食主義者🌱🍵焙茶奶蓋茶 $

🍷紅酒味噌燒牛肋套餐 $95

🥔馬鈐薯沙拉 $35

🐠鱈魚西京燒定食 (配烏龍冷麵+$18)

🥗紫蘇醬油拌豆腐 $38

🍵焙茶奶蓋茶 $45
焙茶奶蓋茶好好飲,濃郁茶香同奶香🍼,口感柔滑順口,同甜品一齊食仲可以中和返個甜膩感😌

🍰鐵觀音千層酥 $43
層次分明嘅酥皮,每一啖都好脆口,食得出落左好多功夫去整每塊千層酥,配上鐵觀音味嘅cream,中和翻個甜味,絕對為呢餐畫上完美句號😎

總括而言 (5個💜係最高)
好味指數 : 💜💜💜💜💜
服務態度 : 💜💜💜💜💜
環境打卡 : 💜💜💜💜💜
回頭指數 : 💜💜💜💜💜

📍屋子生活
🏢 馬鞍山烏溪沙路8號迎海薈地下4A舖
🕗星期一至日 11:30 - 22:00

#荃灣美食 #荃灣必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-03-28
屋子是我其中一間愛店,這天只想外出走走,先來填肚再由烏溪沙漫步去馬鞍山,沿途風景必令你驚嘆不已🥰 這店簡約日系風格,悠閒舒適,絕對可令你放鬆忘憂🌱🔆和風蛋漢堡x明太子拌飯手打漢堡厚身肉嫩,切開肉汁爆出好juicy,配上流心太陽蛋、甜甜嘅醬汁、鮮味明太子拌飯,真係好好味。😋🔆豚角煮x明太子拌飯豚肉肥瘦均勻,入口軟稔不油不膩,只是份量有點少。

🔆和風蛋漢堡x明太子拌飯

🔆豚角煮x明太子拌飯
豚肉肥瘦均勻,入口軟稔不油不膩,只是份量有點少。
2023-03-25