2008-08-01 28 浏览
噚日細姑姐帶咗我同阿嫲嚟咗鼎鼎大名的峰壽司食lunch精明的我們為避開等位0既命運, 下午兩點鐘先嚟到, 哈哈!唔駛等位~強高興一坐低就急不及待叫嘢食!好新鮮呀~~~~~樣樣嘢都好好食, 鰻魚好juicy魚生肥美~親子壽司上的三文魚籽新鮮到好似恐怖片0既片段-- 幾十隻發光0既眼望實你|||一啖質落口, 爆炸質感令人興奮無比鵝肝好豐腴, 有金箔响面, 香得嚟有少許羶最差(比較嚟講)係軟殼蟹手卷, 軟殼蟹有回油跡象(i.e應該係放得太耐先畀客人)三個女人仔, 食咗21碟嘢.......第一次食壽司食得咁放AI (artificial intelligence)侍應.....雖然表情木訥, 但服務唔錯!我哋唔覺意將軟殼蟹手巻剔錯為炸蝦手巻(講起都覺得唔好意思), 件炸蝦巻拎到嚟我哋話唔要啲侍應都冇托我哋手踭, 換番件軟殼蟹手巻畀我哋~抵讚期待下一次再嚟拆過
噚日細姑姐帶咗我同阿嫲嚟咗鼎鼎大名的峰壽司食lunch

一坐低就急不及待叫嘢食!
好新鮮呀~~~~~
樣樣嘢都好好食, 鰻魚好juicy

一啖質落口, 爆炸質感令人興奮無比

鵝肝好豐腴, 有金箔响面, 香得嚟有少許羶

期待下一次再嚟拆過
肥腩們~好好食
出色的鰻魚
嘩!好多隻眼ar!
鵝肝壽司
肥腩們~好好食
出色的鰻魚
嘩!好多隻眼ar!
  • 刺身
2008-07-28 7 浏览
尋晚同男友諗緊食咩小菜好ge時候...行過lee間峰壽司就入左去食....我對上次都係2,3個月前食.....而第一次係朋友介紹而到此進食晚餐,當時發現峰蝦壽司十分新鮮,可能係因為多人食的關係..(我本身係愛蝦之人...但從不食生蝦)....而尋晚同唔多點食生野ge男友就點左以下食品....峰蝦壽司($20),三文魚壽司($12),吞拿魚沙律壽司($9),粟米壽司($9),蠔情卷($25),wasabi八爪魚壽司($12),蟹柳沙律壽司($12),北寄貝沙律壽司($12),芝士薯容($20),蛤仔湯($15),炸八爪魚($20)峰蝦壽司 - 蝦夠爽口新鮮~三文魚壽司 - 夠新鮮,厚肉~吞拿魚沙律壽司 - 只是面有少許沙律cream..咁就叫沙律咩?!粟米壽司 - 正常~蠔情卷 - ok~wasabi八爪魚壽司 - 八爪魚夠爽口新鮮~蟹柳沙律壽司 - ok~北寄貝沙律壽司 - ok~芝士薯容 - 好味~要親熱食...凍左芝士會一舊舊左...唔好食~熱食..芝士重溶緊~正~蛤仔湯 - 正常~炸八爪魚 - ok~ 連加一共$183~服務一般...有啲waitress發晒呆咁企係到...

峰蝦壽司 - 蝦夠爽口新鮮~
三文魚壽司 - 夠新鮮,厚肉~
粟米壽司 - 正常~
蠔情卷 - ok~
wasabi八爪魚壽司 - 八爪魚夠爽口新鮮~
蟹柳沙律壽司 - ok~
北寄貝沙律壽司 - ok~
蛤仔湯 - 正常~
炸八爪魚 - ok~

連加一共$183~

服務一般...有啲waitress發晒呆咁企係到...要壽司師父叫...佢先知...= =...

總括黎講lee一餐都係滿意的~以lee個食物ge質素,價錢亦不算高~值得一吃再食~
  • 峰蝦壽司
  • wasabi八爪魚壽司
2008-07-25 2 浏览
是否心理作用? 還是覺得銅鑼灣店比較好吃...不過,與元氣比較起來,我仍然覺得峰壽司更抵吃呀!覺得他的質素較高、選擇多很多,說真的,價格也貴不了元氣太多,反正都是要排隊的了!最喜歡仍是:特大峰蝦壽司、帶子壽司、蟹柳壽司、三文魚刺身、軟殼蟹手卷
是否心理作用? 還是覺得銅鑼灣店比較好吃...

不過,與元氣比較起來,我仍然覺得峰壽司更抵吃呀!
覺得他的質素較高、選擇多很多,
說真的,價格也貴不了元氣太多,反正都是要排隊的了!

最喜歡仍是:

特大峰蝦壽司、帶子壽司、蟹柳壽司、三文魚刺身、軟殼蟹手卷
  • 特大峰蝦壽司、帶子壽司、蟹柳壽司、三文魚刺身、軟殼蟹手卷
2008-07-25 12 浏览
呢度係手握壽司而唔係機整, d飯唔會一夾就散我喜歡試唔同o既野見回轉上見一碟紅卜卜, 唔知咩黎o既壽司拎左落黎試, 入口即溶, 超好味問清楚原來係吞拿魚腩從此之後, 愛上吞拿魚腩, 所有魚生魚腩都要一試
呢度係手握壽司
而唔係機整, d飯唔會一夾就散
我喜歡試唔同o既野
見回轉上見一碟紅卜卜, 唔知咩黎o既壽司
拎左落黎試, 入口即溶, 超好味
問清楚原來係吞拿魚腩
從此之後, 愛上吞拿魚腩,
所有魚生魚腩都要一試
2008-07-21 6 浏览
menu 好似無改過, 所以我諗對於我嚟講先係新野....其實係芝士薯蓉波波, 嘩, 一咬開, 好香芝味呀! 溶溶地, 加埋薯蓉, 襯晒啦!
menu 好似無改過, 所以我諗對於我嚟講先係新野....

2008-07-16 4 浏览
好耐冇嚟峰壽司啦! 水準仍然保持到, 帶子仲係好新鮮, 好實在, 好鮮甜, 正!! 峰蝦壽司既蝦好彈牙, 好爽!另外有個super碎蔥吞拿魚壽司好特別, 好似人腦咁, 口感雖然麻麻地, 但係味道都不錯, 好得意. 最抵食應該係海鮮沙律, 入面有好多款刺身, 好味道!! 峰玉子壽司亦好特別, 蛋上有個峰字啊! 好靚!整體都好好, 服務都不錯, 價錢又合理, 等四十五分鐘入座都值得, 好想再嚟!!

峰玉子壽司亦好特別, 蛋上有個峰字啊! 好靚!

帶子壽司
峰蝦壽司
super碎蔥吞拿魚壽司
帶子壽司
峰蝦壽司
super碎蔥吞拿魚壽司
  • 海鮮沙律
2008-07-13 6 浏览
其實自己一次都未食過咁多人話好食既峰。有次行街行到支力,就同朋友o黎呢度食,等位唔使好耐。入到去呢座最角落既位。後面度門d員工成日開,搞到呢好熱,之後佢地又唔記得俾杯,真係扣晒分。食o左好多三文魚同鏝魚,差過板前喎-_-冇咩味!o係迴轉o個度d壽司仲衰d魚生乾到痴o左隻碟.........................睇見都唔想食=,=真係唔係人地講到咁好食-_-是次朋友請吃 多謝晒^v^
其實自己一次都未食過咁多人話好食既峰。

有次行街行到支力,就同朋友o黎呢度食,等位唔使好耐。

食o左好多三文魚同鏝魚,差過板前喎-_-冇咩味!
真係唔係人地講到咁好食-_-
是次朋友請吃 多謝晒^v^
好硬-_-
D三文魚仲差過吉之島
  • -_-
2008-07-10 4 浏览
尋日响呢度食下午茶, 一入到去覺得好嘈, 啲staff播緊dsico音樂, 仲要好大聲, 於是就同一個著黑色套裝既中國女staff講, 問佢可唔可以細聲d, 佢話好, 但係無做到, 我估佢係店長之類, 真係覺得d音樂好煩擾, 於是搵另外一個黑色套裝既女staff講, 原來係日本人, 佢唔識廣東話亦唔識英文, 佢d同事見到都唔埋黎幫佢,於是再搵番第一個店長之類既staff講, 佢先細聲d, 我覺得我呢個要求唔係好過份, 我都無要求唔好開佢既disco音樂, 仲有做緊生意既時候又搵人係度檢查冷氣系統, 有無諗過衛生既問題, 或可以搵d帆布遮住做野既地方, 真係印象一次比一次差, 以前又試過miss單, 啲staff又鐘意企埋傾計, 可能我地去既時間比較少人, 佢地覺得無咩所謂, 始終覺得銅鑼灣間好d, 我唔會再去旺角間,
2008-06-29 9 浏览
和女朋友在旺角看電影,想不到吃甚麼,便在彌敦道逛逛。女朋友喜愛吃壽司,便試試峰壽司吧。坐在bar「木台」位,看著師傳做壽司。吃了多款壽司,實在普普通通,不少在水準以下。最美味的,竟然是峰玉子壽司?!甜甜的,暖暖的,口感和味道也挺好。海膽壽司也不錯﹐鮮甜的。但除此以外,其他的都實在不太出色。那三文魚壽司,一點肥美的感覺也沒有……而蟹棒壽司,由於沙律醬實在太多,結果蟹的鮮味被蓋過了,好像在吃沙律壽司。而火炙壽司,是水準以下之作。由於坐在bar「木台」前,可以說說那師傅的做法。那師傅先將食材放在鐵板上,(有時還把不同食材疊在一起)然後用火燒。最後才把食材放在壽司飯上。我不知道這樣的做法是否正宗 (希望其他食家解答解答),結果一種食材,有不同的味道,而且食材和壽司飯經常分離。不太滿足的一餐,應該不會再光顧了。

不太滿足的一餐,應該不會再光顧了。
峰玉子壽司
三文魚壽司
蟹棒壽司
火炙壽司
峰玉子壽司
2008-06-28 4 浏览
其實本人唔太喜歡吃日本野, 不過自從食過一次ge峰壽司, 就忍唔住再去, 今次係第三次~一入門面, 個waitress見到我地把遮濕左, 就幫我地將d遮入膠袋!!真係細心呢!我同二個朋友去, 叫左一個set A, 兩個set B初初仲諗, 怕唔夠食, 會肚餓~~偷食左朋友個個鉄火卷, 真係幾好味唯一缺點係, 點解峰壽司d豉油咁鬼鹹!!好鹹!! 下次要醒目d唔好點咁多la我唔係一個鍾意食生冷野ge人, 但係食d吞拿魚、生蝦、章紅魚, 都覺得ok, 至少唔腥先ma!~d魚生又鬼咁大舊, 一舊壽司分兩次食呢~haha~可惜我食帶子壽司個陣, 可能我太飽啦....有d想嘔ge感覺....蟹柳壽司依然咁好食!!!正!!~我朋友都話玉子壽司好甜好好味~~不過三文魚就麻麻地wor最後吃我最愛ge軟殼蟹手卷~~~啖啖肉~hehe~~d醬真係一流~個麵豉湯都不過不失啦~三個人$168!!~大家食得咁開心, 都抵啦~

我同二個朋友去, 叫左一個set A, 兩個set B
初初仲諗, 怕唔夠食, 會肚餓~~
偷食左朋友個個鉄火卷, 真係幾好味
唯一缺點係, 點解峰壽司d豉油咁鬼鹹!!好鹹!!
下次要醒目d唔好點咁多la

d魚生又鬼咁大舊, 一舊壽司分兩次食呢~haha~
蟹柳壽司依然咁好食!!!正!!~
我朋友都話玉子壽司好甜好好味~~不過三文魚就麻麻地wor
個麵豉湯都不過不失啦~
三個人$168!!~大家食得咁開心, 都抵啦~
lunch set A
lunch set A
2008-06-22 4 浏览
同朋友一齊去食,一致認為太鹹,唔抵食。一齊食左幾次sushi,最唔滿意係今次。軟殼蟹手卷、山葵蝦軍艦鹹到唔駛鼓油,更何況呢度d鼓油本身都係太鹹,點左一次就冇再點過其他例如生蝦,帶子壽司都只係不過不失,唔算鮮甜只有蟹棒壽司比較滿意呢種質素實在配不上這個價錢,係樓下買幾蚊一舊個d sushi仲好
其他例如生蝦,帶子壽司都只係不過不失,唔算鮮甜
只有蟹棒壽司比較滿意
2008-06-17 3 浏览
第一次認識峰壽司是銅鑼灣軒尼斯道分店,六點前黎到不用排隊﹔否則.....食後感是刺生夠鮮飯醋味夠香服務態度好,聽聞總店水準更高,可惜不是香港人其非經常到香港區走走,到現時還未能到總店品嘗。幸好旺角有分店,所以經常結伴同來大吃一番。必食最愛蟹棒壽司﹑蝦天婦羅(綠茶鹽)壽司﹑軟殼蟹手卷﹔其次是芥末甜蝦壽司﹑三文魚壽司﹔每次食蟹棒壽司兩三碟也不為過 講個秘密俾峰既FANS 知︰旺角店晚市基本都要等上一個鐘, 1 JUNE 08 曾到 SILVER CORD 地庫FOOD COURT 翻新後開了分店,那次星期日七點亦不用排隊,係咪太好呢!
食後感是刺生夠鮮飯醋味夠香服務態度好,聽聞總店水準更高,
幸好旺角有分店,所以經常結伴同來大吃一番。
必食最愛蟹棒壽司﹑蝦天婦羅(綠茶鹽)壽司﹑軟殼蟹手卷﹔

講個秘密俾峰既FANS 知︰
  • 蟹棒壽司﹑蝦天婦羅(綠茶鹽)壽司﹑軟殼蟹手卷
2008-06-15 3 浏览
之前同男朋友去食, 點解? 見D食評話幾好就去試.....本來D都SUSHI都唔錯, 但之後食2碟, 2碟都有魚骨!! 仲要唔係細細條.....好彩我冇成舊擺落口je (睇o黎d師父手勢都.....)~~另外我又叫o左salmon同tuna, 但都唔夠我食開o個間咁厚切同delicious~同埋真係sushi為主, 冇其他日本dishes食......不過佢就provide到一D冇咁common ge 魚類, 都幾特別~
之前同男朋友去食, 點解? 見D食評話幾好就去試.....
$100(約) (晚餐)
2008-06-14 2 浏览
很喜歡它的洋蔥三文魚壽司,很香。但等位太耐了, 61號籌竟然只係叫到12。我係19 ,由6開始拿,竟然要等50分鐘。三文魚壽司加左價, $9-->12, 我覺得如果12就唔抵食了,又有雪味。火焰鏝魚好乾, 好似食魷魚絲咁。蟹棒買相很差,不似板x咁肥美。
很喜歡它的洋蔥三文魚壽司,很香。
但等位太耐了, 61號籌竟然只係叫到12。
我係19 ,由6開始拿,竟然要等50分鐘。
火焰鏝魚好乾, 好似食魷魚絲咁。
蟹棒買相很差,不似板x咁肥美。
2008-06-02 1 浏览
去開朗豪坊睇戲,一想就想起來峰壽司Dinner,知道這食店等位的人龍很長,為怕等位所以6點半前就到,食物方面都OK,唯獨是整壽司D師父無帶口罩(又不停講野)及冷氣太大,原先店員安排第一個吧位,未坐低已感到頭頂的冷風勁吹,立即要求店員更換另一個位,店員再安排尾尾第三及第四個吧位,坐低感受一下先,雖然細風少少但都吹得幾 "應" ,眼見隔離最尾尾o個兩個位有人埋單,又立即要求店員再換位,今次我坐最尾"好好多",老公個位都係吹得勁,但老公話: 算啦唔好再換位"拿拿臨"食完走人,食完頭2碟壽司卒之頂唔順要攞風褸著(想帶埋帽添),食得慢的話有D壽司吹到干干地,10碟壽司約半小時極速食完埋單走人(老公話吹到頭痛),然後坐隔離個一PAIR又話要換我地個位,你話咁"吹"法仲點會有下一次???