2008-06-01 18 浏览
朋友介紹黎食,好多人排隊,等左都有一個鐘!不過d野幾好食,都值得既!呢度有好多吞拿魚腩系列,其吞拿魚腩蔥粒卷----正!有軟軟綿綿的口感及香蔥粒,$15有六件,好低食!!三文魚壽司---三文魚都幾大塊,加埋洋蔥絲,正!蟹捧壽司------蟹捧好味!唯一美中不足既係所有壽司既飯都好少,令到「餸多過飯」,飯大舊d會更好! 同埋舊飯唔夠實,好易散。(因為是用人手搓的緣故?)
朋友介紹黎食,好多人排隊,等左都有一個鐘!
不過d野幾好食,都值得既!

呢度有好多吞拿魚腩系列,
其吞拿魚腩蔥粒卷----正!有軟軟綿綿的口感及香蔥粒,
$15有六件,好低食!!

三文魚壽司---三文魚都幾大塊,加埋洋蔥絲,正!
蟹捧壽司------蟹捧好味!

唯一美中不足既係所有壽司既飯都好少,

令到「餸多過飯」,飯大舊d會更好!
同埋舊飯唔夠實,好易散。(因為是用人手搓的緣故?)
  • 吞拿魚腩蔥粒卷
2008-06-01 21 浏览
見到有咁多好評,昨日決定同男朋友去試下!我覺得一麻麻地啦最好食都係火炙三文魚,其他都係屬於一般同埋d飯好散完全沒有驚喜反而有d失望。
見到有咁多好評,昨日決定同男朋友去試下!
我覺得一麻麻地啦
最好食都係火炙三文魚,
其他都係屬於一般
同埋d飯好散
完全沒有驚喜

反而有d失望。
2008-05-13 35 浏览
之前家姐食過,覺得幾抵食,所以母親節就一家人嚟食,等位等得耐都預左,因為我地total 7個人,但係服務員態度唔係幾好…安排左好耐都未入得去坐…其實d壽司都ok,三文魚9蚊碟算抵食,鰻魚都幾好味,只係間唔中有d壽司既飯好散,一夾就散開。最大問題在於衛生方面,食完之後我嗰晚有少少肚痛,以為只係自己食得太多,原來我阿姨仲慘,肚屙屙左十幾次,第二日既佛誕假期就係咁渡過左…我地傾過後發現應該係d海膽壽司出事,因為我地其餘6個人都冇食到海膽壽司,而家中兩位腸胃比較敏感既屋企成員都冇肚屙…雖然知道食壽司食物中毒既風險較大,所以肚屙只好怪自己唔好彩,但係為免再中招,都唔會再去峰壽司。亦都奉勸各位食客,如果真係要去峰壽司,唔好食海膽,都係食番三文魚或鰻魚此類普通嘢穩陣…

2008-05-10 14 浏览
以前係銅鑼灣分店,夜晚要等成個幾兩個鐘先有位.. 但堅持要等 ~ 依家旺角有分店,對我呢 d 非港島人來說是有福了。雖然喜歡吃魚生,但黎峰壽司,都係鍾意叫熟食 ~ 今日都唔例外:火炙牛肋骨壽司:火喉真係岩岩好﹗用甜甜地既燒汁醃過,只需點好少好少既醬油已經好夠味火炙牛舌壽司:有檸檬汁調味,而牛舌又幾大塊下,口感比較煙 un,都幾開胃架。軟殼蟹壽司:是剛炸起的,但唔會食到成口油 (唔好講笑,以前在別的壽司舖真係試過... 一咬落去就好多油湧出黎) ~ 同埋佢隻蟹都幾肥美,食到最後一啖都仲食到蟹。不過有時會冇咁大隻,所以今日真係好彩。至於魚生就食左兩款劍魚腩:比元氣的新鮮肥美,但硬係有根.. 在日本既 100 yen 壽司店食過 d 係入口即溶,但在香港始終搵唔返。油甘魚腩:呢個就真係入口即溶了.. 新魚同埋都幾夠份量。因為都係一個人入去食,所以今次唔係食得好多 ~ 連三文魚同火炙三文魚都冇食添... 唯有下次再去食返 ~

至於魚生就食左兩款

油甘魚腩:呢個就真係入口即溶了.. 新魚同埋都幾夠份量。

• 火炙牛肋骨壽司
  • 火炙牛舌壽司
2008-05-08 18 浏览
旺角的峰壽司數數看今次已是第三次光顧, 今晚由派籌輪候至過了2個籌的號碼, 不需半個小時, 相比以前開店時已快了很多! 是好事定壞事? 從前在銅鑼灣總店沒一個半小時甚至兩個多小時也繼續勢死等候.吃過了的壽司有: 普通的三文魚, 軟殼蟹手卷, 三文魚手卷, 芝士蟹柳, 大蝦, 特長鰻魚, 特大秋刀魚, 牛肋骨(但似打邊爐用的牛肉),牛舌, 蛤仔湯等....進食過程當中還提起某壽司店因毛髮事件影響生意..... 我是坐在回轉bar枱, 看見隔壁兩位西人(相信是外國遊客, 因不懂拿起筷子及不懂用醬油,wasabi 點壽司) 拿著菜單指指點點, 研究當中吃的是什麼.我們沒有再叫任何食物, 只是坐著........ 忽然後面傳來嘩然大叫, 回頭一望, 原來有一隻淨計身長不計尾巴, 應該沒一呎長的老鼠從天而降, 跌下來時已經暈倒, 身驅忽然顫抖, 疑似是帶病期間因看不開跳下去了斷生命? 抑或是已吃了迷藥帶醉, 不能行直線, 所以在天花板上的冷氣槽不慎"線"腳滑下??當時掉下來的位置剛好是回轉bar枱後的路中心, 附近位位目到整個過程都胃口大減, 職員看到也迅速地先找面紙把牠蓋上作遮掩, 之後再拿掃

進食過程當中還提起某壽司店因毛髮事件影響生意.....

當時掉下來的位置剛好是回轉bar枱後的路中心, 附近位位目到整個過程都胃口大減, 職員看到也迅速地先找面紙把牠蓋上作遮掩, 之後再拿掃把掃掉, 我另外那隔壁兩位食客馬上要求離開, 因他們剛坐不久, 只取了2碟壽司還未動口.

相繼有其他顧客埋單因不能吃下去了
, 另外包廂卡位有4位女士議論紛紛時, 其中一位突然作嘔, 該女士真是給老鼠嚇 "瘋" 了! 我看見店長神情也緊張視察她的動靜, 而另外那兩位外國遊客也相對無言, 我們也結帳離開.

我臨走時, 也聽到知客帶位繼續叫輪籌號, 之後再說: 我們現在內部有點問題, 請等等......

為了衛生, 是不是應該立即截停顧客暫時的不再繼續做生意較好呢? 老鼠牠是有腳四周到處跑, 希望這隻不是在 "蜂" 養大, 真是不幸了!

唉! 我居然今次給 "蜂" 的總評是喊及衛生是1.......
2008-05-08 6 浏览
原本我係開飯網只係睇人地食評多,今次實在怒不可遏所以留言比各位知道峰有幾好味。今日,我同愛人在係旺角區行街食壽司,得知開飯網峰壽司及北海道活壽司都係好壞參半,兩間壽司店人潮及人龍都吾見,而愛人之前試過(活),今日我本著勇於嘗試精神拖左佢入去試(峰),差吾多六點半去到,店內人員服務態度尚可,我地order左約12,13樣野食,上菜速度很快,第一碟食既係甜蝦壽司,飯面有wasabi,女友見到面色一沉,蝦只係普通蝦毛仔,第二碟係北寄貝,壽司飯好鬆散份量勁少,第三碟係佢地招牌峰玉子壽司,蛋味算香但得個大舊,但飯好似米糠咁少夾係中間,第四五碟係粟米沙律同吞拿魚沙律,味道算係正常,同樣地飯一樣係熱同散,筷子技藝差既人完全夾吾到,第六碟係全晚精華所在,明太子沙律壽司,賣相好似紅色既屎一pad~~,入口味道除左咸味同腥味完全食吾到係咩野,食到我差d反白眼,第七碟北寄貝沙律,北寄貝碎混入青介同一堆吾知係咩既野再加一pad沙律係面,入口有令人嘔吐既感覺,跟住上既係蜆仔面豉湯,湯只係沖出黎既普通野,蜆好明顯洗吾干淨,連續幾隻都有沙。果一刻我同內子作左一個好難堪既決定,取消所有未上既order埋單走人,最後帶
,蝦只係普通蝦毛仔,第二碟係北寄貝,壽司飯好鬆散份量勁少
,筷子技藝差既人完全夾吾到
。果一刻我同內子作左一個好難堪既決定,取消所有未上既order埋單走人,最後帶著不安同極之失望既心情離店。埋單$106蚊。好心啦,峰壽司執左佢啦~!我情願食明將都好過佢~!!
2008-05-05 4 浏览
各式壽司全部冇咩鮮味三文魚冇甜味又不大塊..海膽壽司仲有d腥臭味總括: 完全不值..我味公主建議執左佢呢個價去百佳買黎食會滿意好多
各式壽司

全部冇咩鮮味
三文魚冇甜味又不大塊..
海膽壽司仲有d腥臭味
總括: 完全不值..我味公主建議執左佢
呢個價去百佳買黎食會滿意好多
2008-05-04 6 浏览
話說上次和JKY來到旺角逛時想吃壽司,初試峰壽司失望而回,今次唔信邪再試,諗住有咁多好評就點都有少少實力,點知.....唉,我都唔想咁,不過,永別了,峰壽司!!!! 我們餓著肚子來,速速點了幾碟壽司。*我地點的都是較相宜的壽司*三文魚壽司- 講真,入口無味無口感,條魚究竟死左幾耐?雖然三文魚係平野,但係作為一間壽司店,連三文魚都搞到咁,叫人點咁試貴野?仲有,食壽司係想食鮮味,峰壽司放一大堆洋荵絲係D魚生上面究竟有咩用意呢?洋荵陣味咁出,睇怕都唔係用來襯托魚的鮮味吧甜蝦壽司- 賣相好唔ok,入口麻麻,元祿外賣唔太好食都好過佢,應該係話,仲樣衰過百佳果D鮮墨魚壽司- 哇咩事呀,賣相我唔理你,但係點解可以食到入面D軟骨?!仲要韌到咬唔到, 補COLLAGEN咩依家 又唔係好食,唉,服左你章紅魚壽司 - 係九洲/北海道果塊餐牌上面,賣相唔錯,不過一入口呢.....令我不禁問道,條魚死得耐到連connective tissues 都無咁d?=_= 塊魚雖然都算厚,但係咬落散散地,無口感,有d似....都唔識講lu,不過味道好過上面兩樣。魷魚壽司 - 對唔住,咬落去果下我完全辨認唔到呢塊係咩!

我們餓著肚子來,速速點了幾碟壽司
*我地點的都是較相宜的壽司*

又唔係好食,唉,服左你

魷魚壽司 - 對唔住,咬落去果下我完全辨認唔到呢塊係咩! 無味,又韌

旬池魚壽司 -味道來說,這是我們今晚吃到的比較香口的,(因為都相應而貴少少),鹹鹹地乾乾地,不過,多骨到 (碎骨),救命 =_=

食物整體表現令人失望,一次比一次差。唔係失望因為太有期望,而係,不折不扣的唔好。當然,你可以話鬼叫我地食埋D平野,不過我地就覺得,如果真係好,俾貴D就無所謂啦。如果平少少的品種 (其實唔平過出面) 就做差D,咁不如串串地唔好放上餐牌啦。誠意,實在不足。

另外,我覺得大家可以思考一下的是,在其他壽司舖很少吃到醃鹹/加大味伴碟(如洋蔥)的壽司,唯獨峰壽司將魚生調了味。無疑這樣某程度上可令壽司吃上來香口點,符合港人口味,但須要將原本SELL鮮味的魚生調味,但壽司口感又一般,那其實峰壽司的魚生是否不夠新鮮呢? 認為峰壽司好吃的,是否因為旺角實在沒好日本料理吃 ?

服務方面,感覺麻麻,因為D人態度都麻麻,(但係好似我地一影相同抄低D野時佢地就成日望過來,浸茶都密左
,"識 DO"喎 =_=)。仲有,拜托,侍應們D日文真係好難聽,不如你地唔好嗌啦,搞到無晒FEEL,TOO BAD。

食到無癮,埋單去食燒餅皇同章魚丸。

永別了,峰壽司。請我都唔再黎。

各位前輩,其實旺角有無D真正OK的日本料理?
甜蝦壽司
墨魚壽司,軟骨無整走
章紅魚
旬池魚壽司,有好多骨
2008-05-02 3 浏览
星期三晚假期前夕去食, 九點幾都要等一個鐘。但職員服務幾好, 有耐性, 抵讚!不過真係好失望...今次食, 啲飯勁散, 總之一夾就散開哂。啲魚生都唔覺好新穌, 啲肉無乜光澤; 火炙嗰啲又唔熱比之前喺白沙道嗰間食, 遜色咗, 同埋唔知點解啲豉油咁鹹

啲魚生都唔覺好新穌, 啲肉無乜光澤; 火炙嗰啲又唔熱

比之前喺白沙道嗰間食, 遜色咗, 同埋唔知點解啲豉油咁鹹
2008-04-23 1 浏览
第一次本人和友人都係sushi 愛好者, 平日都會週圍試下唔同鋪既sushi。一直都好想試下4 分的峰。今日終於夾到時間食。好期待! 服務, 環境就唔多講了,叫既東西如下:三文魚(好似前幾個post 所講, 三文魚無味, 無脂肪(全件橙色的,其實大家可以從前面post d 相睇下), 鞋口, 金水既半價三文魚還要比佢好好多!! )鱆紅魚(依個普通, 不過多筋)油甘魚(這個無咩筋但係無魚味的)三文魚子(ok)帶子(又貴, 又細隻, 而味道一般)叫左5 款後, 就沒有再order 了, 因為以咁既價錢真係唔值。完全沒有食完sushi的滿足! 亦覺得之前既期待係多餘。這值四分嗎? 如果板前/長係三分, 佢只值2 分而已…….
第一次

分的峰。

鱆紅魚(依個普通, 不過多筋)

油甘魚(這個無咩筋但係無魚味的)

三文魚子(ok)

帶子(又貴, 又細隻, 而味道一般)

2008-04-21 8 浏览
前幾日食完D難食壽司,心思思要食番最愛既峰補番數!所以今晚同另一個峰壽司迷,心靈相通下一齊去食峰~三文魚壽司: 起碼有三文魚味,但略嫌太薄~峰玉子壽司x2: 暖暖地、甜甜地,好好味!赤貝壽司: 好新鮮,好爽口!海螺壽司: 呢個都好有鮮味~峰蝦壽司: 峰煆不嬲都係信心保証!火炙蟹棒壽司x2: 燒過既蟹棒同沙津醬融為一體,好好食!火炙海蟃壽司: 個汁同舊魚都好味~火炙帶子壽司: 燒過既帶子好似仲鮮味~火炙(汁)盛合: 包括有火炙蟃魚、火炙三文魚同火炙帶子三款,個三文魚好食過生既好多!炸軟殼蟹手卷: 熱辣辣、啖啖肉,每次必食!蛤仔湯: 有好多好多隻蜆,正!兩個人食到好飽先走,但我始終都係覺得白沙道既峰最好食!

三文魚壽司: 起碼有三文魚味,但略嫌太薄~
峰玉子壽司x2: 暖暖地、甜甜地,好好味!
赤貝壽司: 好新鮮,好爽口!
海螺壽司: 呢個都好有鮮味~
峰蝦壽司: 峰煆不嬲都係信心保証!
火炙蟹棒壽司x2: 燒過既蟹棒同沙津醬融為一體,好好食!
火炙海蟃壽司: 個汁同舊魚都好味~
火炙帶子壽司: 燒過既帶子好似仲鮮味~
炸軟殼蟹手卷: 熱辣辣、啖啖肉,每次必食!
蛤仔湯: 有好多好多隻蜆,正!

兩個人食到好飽先走,但我始終都係覺得白沙道既峰最好食!
2008-04-20 9 浏览
第一次試, 同fd去食叫左4碟壽司試下先1. 三文魚走蔥2. 峰池魚3. 油甘魚4. 海膽第一次食三文魚係無三文魚味, 都唔知自己食緊乜, 真係唔怪得佢要加蔥啦, 原來係因為咁, 真係仲衰過元氣元綠峰池魚同油甘魚都係唔知自己食緊乜, d魚全部都無味的, 同板前d壽司差成條街, 池魚又"諧", 油甘魚又有筋, 難食到死仲要佢d豉油係超咸的, 可能因為佢d食物唔得, 所以要加d蔥, 整d咸的豉油來蓋過食完呢幾碟野, 真係走夾唔抖, 即刻走左去食板前峰壽司係我食過最難食的壽司, 一試難忘
第一次試, 同fd去食
叫左4碟壽司試下先
1. 三文魚走蔥
2. 峰池魚
3. 油甘魚
4. 海膽

食完呢幾碟野, 真係走夾唔抖, 即刻走左去食板前
壽司係我食過最難食的壽司, 一試難忘
2008-04-14 13 浏览
上個月月頭去左呢間峰試下個lunch set一黎首先叫左...釧路產秋鲑 他他三文魚無乜特別, 味道仲麻麻地峰玉子   有特色~ 最緊要係即做! d玉子仲出緊煙火炙三點盛 帶子, 鰻魚同三文魚都幾好特大海鰻  大就夠大, 但肉質有點散Lunch set (約$60) 有:味噌湯     竟然遲過壽司黎... 味道普通帆立具壽司   幾好食~ 但雪左好耐蝦壽司     ok蟹棒壽司    ok樟紅魚壽司   未試過一間好食...三文魚壽司   ok吞拿魚壽司   唔知點解無味ge...北寄貝沙律軍艦 加埋d 沙律醬幾好食~軟殼蟹手卷   唔錯喎~ 但有點太油...本來一早叫左炸蠔, 原來漏左單, 最後補落單先黎...即炸熱辣辣, 但本人不好蠔, 女友話唔錯~甜品叫左紅豆擂沙糕, 幾好食~但d 醬好"結", 好難點, 食起上黎有少少麻煩overall 黎講ok~ 個lunch set 好抵食!!lunch/tea time同板前比, 我一定會揀峰!!環境: 一般啦~ 服務: 有點懶散, 明明人手好充足, 但手腳慢而且成日傾計
上個月月頭去左呢間峰試下個lunch set

一黎首先叫左...

釧路產秋鲑 他他三文魚無乜特別, 味道仲麻麻地
峰玉子   有特色~ 最緊要係即做! d玉子仲出緊煙
火炙三點盛 帶子, 鰻魚同三文魚都幾好
特大海鰻  大就夠大, 但肉質有點散

Lunch set (約$60) 有:

味噌湯     竟然遲過壽司黎... 味道普通
帆立具壽司   幾好食~ 但雪左好耐
壽司     ok
蟹棒壽司    ok
樟紅魚壽司   未試過一間好食...
三文魚壽司   ok
吞拿魚壽司   唔知點解無味ge...
北寄貝沙律軍艦 加埋d 沙律醬幾好食~
軟殼蟹手卷   唔錯喎~ 但有點太油...

本來一早叫左炸蠔, 原來漏左單, 最後補落單先黎...
即炸熱辣辣, 但本人不好蠔, 女友話唔錯~

甜品叫左紅豆擂沙糕, 幾好食~
但d 醬好"結", 好難點, 食起上黎有少少麻煩

lunch/tea time同板前比, 我一定會揀峰!!

環境: 一般啦~
服務: 有點懶散, 明明人手好充足, 但手腳慢而且成日傾計
2008-04-06 28 浏览
今日放假同女友行街街,剛經過此店門口,女友二話不說就拉我入去,鬼叫佢係壽司焚化爐咩.可能過了午飯時間,都唔需要等位一坐埋位,佢就聲order佢至愛:劍魚腩,油甘同彰紅魚,但我女友話部份魚生冇咁新鮮,可能係琴晚賣剩......我就叫了招牌菜特大鰻魚,同埋我覺得最好食火炙三文魚,唔知係唔係心理因素影響,總覺得較銅鑼灣總店的水準相差一段距離....同埋人手好似不足,成日叫order都好耐先有人理

同埋人手好似不足,成日叫order都好耐先有人理
2008-03-31 2 浏览
第一張左上: 三文魚→普通, 如果連薑食, 會冇三文魚味右上: 甜蝦→幾鮮甜左下: 平貝→唔夠帆立貝好食, 口感有少少膠感覺右下: 蛋→唔夠甜第二張左上: 蟹棒→唔醮豉油, 將醬搽勻成條蟹棒, 幾好食右上: 秋鮭(釧路/ 他他三文魚) →唔出眾, 枉稱特別壽司, 口感一塊冇味肉only左下: 劍魚腩→仲有少少冰味, 口感有少少膠感覺右下: 油甘魚→一鮮味都冇第三張左上: 旬池魚(長崎) →難食都嘔, 仲有少少骨右上: 章紅魚→口感有少少膠感覺左下: 吞拿魚沙律→又係超市油浸罐頭feel, 完全一樣右下: 鮮墨魚→好"un" !!!仲有叫腐皮壽司, 都係好差, 又唔夠甜佢壽司飯好細舊, 又鬆散, gf 仲食到佢有陣味服務不過不失啦, 筷子套食成半粒鐘先有人收埋單$240, 唉~~ 唔會再
第一張
左上: 三文魚→普通, 如果連薑食, 會冇三文魚味
右上: 甜蝦→幾鮮甜
左下: 平貝→唔夠帆立貝好食, 口感有少少膠感覺
右下: 蛋→唔夠甜

第二張
左上: 蟹棒→唔醮豉油, 將醬搽勻成條蟹棒, 幾好食
左下: 劍魚腩→仲有少少冰味, 口感有少少膠感覺
右下: 油甘魚→一鮮味都冇

第三張
左上: 旬池魚(長崎) →難食都嘔, 仲有少少骨
右上: 章紅魚→口感有少少膠感覺
左下: 吞拿魚沙律→又係超市油浸罐頭feel, 完全一樣
右下: 鮮墨魚→好"un" !!!

仲有叫腐皮壽司, 都係好差, 又唔夠甜

壽司飯好細舊, 又鬆散, gf 仲食到佢有陣味

服務不過不失啦, 筷子套食成半粒鐘先有人收

埋單$240, 唉~~ 唔會再