又係唔使等位的一個下午。入黎立即叫左軟X蟹手卷.好軟哎.....D紫菜!退步左!仲有芥末甜蝦都係必食的.叫左甜蛋,仲有火X三文魚 X2.但係唔出色,仲有炸蠔,熱死我喇!都幾的色。3隻細細粒,其實食左唔多野留意到既係,{掌櫃}的不同了人,唔通因為咁而無咁好味?
又係唔使等位的一個下午。
入黎立即叫左軟X蟹手卷.
好軟哎.....D紫菜!退步左!
仲有芥末甜蝦都係必食的.
叫左甜蛋,仲有火X三文魚 X2.
但係唔出色,
仲有炸蠔,熱死我喇!
都幾的色。3隻細細粒,
其實食左唔多野
留意到既係,
{掌櫃}的不同了人,
唔通因為咁而無咁好味?
2007-09-09 5 浏览
銅鑼灣白沙道的峰壽司以往食過三次,給我的印象非常OK,第一次(約年半前)覺得好正,第二次(約一年前)己經無咁好,但若到銅鑼灣又想食壽司的話,門口又不太多人,我都會首選到此。但1/9/2007 約下午二時半,是第四次去食,但十分失望,d 壽司飯完全唔掂,三文魚是鮮橙色,完全無魚味,其他的食物亦未見好好,軟殼蟹手卷比"元氣壽司"差好多,吃不到以往的質素,本人應該不會再去第五次了。
2007-09-09 3 浏览
一向無耐性的我同我個frd 上星期六竟然係傳聞勁好食的峰壽司門口排左成粒鐘都算唔話得唔知係咪我倆期望太高... 所以失望的指數去到頂點我地的選擇及評語如下:1) 峰元貝( 唔記得係咪咁的名) 帆立貝黎到好大隻但外表好乾身感覺放左好耐好唔新鮮食落口無味完全無帆立貝的鮮味好乾... 唔掂2) 三文魚刺身- d 色水係深橙色... 好驚又係乾"真真" 咁...唔掂3) 蟹子軍艦- 嘩d 色水又係深橙色....仲驚...4) 長蔥吞拿魚軍艦- d 色水好似豬肉咁又係乾"真真" 想點? 入口完全無魚同蔥的鮮味好難食好似放左好耐咁5) 北寄貝沙律- 諗住沙律唔死得人誰不知.... 好鹹... 攪錯6) 峰玉子- ok 啦... 比較好最后叫左鑵可樂... 係全場最有信心保証的野灰晒... 點解會有咁多人話好食而我又咁好彩食仲唔好食個幾碟??? 我以后都唔會再去食峰壽司
唔知係咪我倆期望太高... 所以失望的指數去到頂點

我地的選擇及評語如下:

3) 蟹子軍艦- 嘩d 色水又係深橙色....仲驚...

6) 峰玉子- ok 啦... 比較好

最后叫左鑵可樂... 係全場最有信心保証的野

我以后都唔會再去食峰壽司
2007-09-05 3 浏览
其實10點先食完野.就係想食少d野先去食sushi點知一黎到已經比佢個芥辣甜蝦吸引到了我自己好喜歡食芥辣8爪魚的一上枱.冰冷的芥辣甜蝦{好大條}仲有d紫菜趣卜卜,正哎€~~~~~佢的三文魚子都是特別的,炸蟹手卷,YUMMI!!好正哎~又{咁岩?}有有羔的部分,仲叫左海膽加3文魚子加吞拿魚蓉=北海道壽司SET甜蛋都是好味的!墨魚so都係好可口哎~仲叫左個梅子海”節”~好特別好正哎~又是冰涼的!好彩唔使等位咋~!最愛峰sushi!最愛芥辣甜蝦!
其實10點先食完野.
就係想食少d野先去食sushi
點知一黎到已經比佢個芥辣甜蝦吸引到了
我自己好喜歡食芥辣8爪魚的
一上枱.冰冷的芥辣甜蝦{好大條}
仲有d紫菜趣卜卜,正哎€~~~~~
佢的三文魚子都是特別的,
炸蟹手卷,YUMMI!!
好正哎~又{咁岩?}有有羔的部分,
仲叫左海膽加3文魚子加吞拿魚蓉=北海道壽司SET
甜蛋都是好味的!
墨魚so都係好可口哎~
仲叫左個梅子海”節”~
好特別好正哎~又是冰涼的!

好彩唔使等位咋~!

最愛峰sushi!
最愛芥辣甜蝦!
2007-09-04 4 浏览
我經常去這裡吃午飯,因為近公司,而且味道唔錯。旺的餐廳位子較細我認為可以忍耐。早前看到有網友感到不衛生是因為它的壽司沒有蓋,我想說的是,在日本,好的迥轉壽司店,新鮮的壽司在頭兩個轉是不蓋上的。(我在日本住了一段時間)所以呢,我還會特定選取沒有蓋上的呢。我不知道這樣是不是不衛生,也不肯定它是不是因為這樣不上蓋,不過我仍很滿意啊。
我經常去這裡吃午飯,因為近公司,
而且味道唔錯。
旺的餐廳位子較細我認為可以忍耐。
早前看到有網友感到不衛生是因為它的壽司沒有蓋,
我想說的是,在日本,
好的迥轉壽司店,
新鮮的壽司在頭兩個轉是不蓋上的。(我在日本住了一段時間)
所以呢,我還會特定選取沒有蓋上的呢。
我不知道這樣是不是不衛生,
也不肯定它是不是因為這樣不上蓋,
不過我仍很滿意啊。
2007-09-02
我覺得呢間峰壽司既食物同其他同類壽司店差不多,但價錢唔貴仲有幾壽司幾特別例如旁蟹糕軍艦壽司,不過刺身款式太小佢地D服務真係唔錯,非常主動地加茶,我從未試過食一間壽司店可以唔駛周圍搵人加茶,呢度竟然做得到,我地食完臨走既時候,個waiter見我地有相機仲主動行埋黎問我地駛唔駛幫手影合照...夠細心,抵讚

2007-09-01 1 浏览
尋晚同家姐2個人由6點9等到8點先有位,由於我哋2個都未試過,見咁多人排隊應該都會ok,但等得太耐都餓到要買零充餓<食物>1)軟殼蟹卷3件~幾好食,上枱時微暖2)三文魚~ok3)香蔥三文魚腩~ok4)海胆~海胆凍凍地比較奇怪,但都ok5)鰻魚卷3件~因為有牛油果,所以覺得麻麻6)魷魚~ok7)特大平貝~無帶子咁鮮,但幾有口感<衞生>1)迴轉帶既壽司好多都無用蓋,久缺衞生2)壽司師傅果對透明手套做壽司之餘,仲要周圍摸櫃,摸其他嘢,跟住又繼續做壽司,衞生可想而之

<食物>
7)特大平貝~無帶子咁鮮,但幾有口感
<衞生>
1)迴轉帶既壽司好多都無用蓋,久缺衞生
2007-08-31 3 浏览
我經常幫親峰寿司(sogo隔離個間),水準次次都keep到,點解你會食到咁差d野,你食個間響边呀
2007-08-31 1 浏览
峰壽司& 板前,我唸我prefer 峰壽司1. 冇咁嘈(可能因為峰壽司細D,所以感覺上靜D;又可可能係板前D music 太勁,次次入去板前都覺得去咗街市)2. o野食賣相靚D (以蟹柳壽司為例,峰嘅蟹柳壽司永遠都係蟹柳上面squeeze咗小小mayo,乾乾淨淨靚靚仔仔咁上碟,但係板前蟹柳壽司上面D mayo 係zigzag形咁squeeze,有時D師傅squeeze 得冇咁好,碟壽司搞到一\"pack\" 嘢咁...仲有D卷物,板前D卷物外面D蟹籽成日跌哂落隻碟度,峰果D係唔會有嘅~)3. 感覺上係乾淨D (廚房搞D乜我唔理,但係響板前度個manager 經常響D客食緊野其間清理ceiling冷氣滴水,我覺得係有D滋擾,同埋有可能有D野跌落D食物果度加嘛)
壽司& 板前,我唸我prefer 峰壽司

2007-08-31 25 浏览
那天是周四下午3點多,已過了午飯時間,但店內仍有六成入座率。在迴轉帶上拿了一碟油甘魚壽司,看着色澤不太有光澤,可能放了一段時間,吃下感覺是不太新鮮。於是放棄迴轉,轉而order,叫了一客油甘魚、一客吞拿魚盛(有三件不同部位的吞拿魚壽司)、一客三文魚手卷。味道不錯,特別是吞拿魚腩,而且新鮮度大大提高。雖然吃了一碟不太新鮮的迴轉壽司,但,吃迴轉通常都有這類問題,而且,我通常一發現不新鮮就即場order的了,所以影響不太。以一位百多元的價錢,我覺得很便宜,十分滿意。
味道不錯,特別是吞拿魚腩,而且新鮮度大大提高。
以一位百多元的價錢,我覺得很便宜,十分滿意。
2007-08-30 3 浏览
睇完大家對峰壽司的評價,出左糧請FD去左試下2點到,唔使排隊就有位食左以下的壽司1. 蟹柳7分2. 海膽7分3. 3件一碟的鹽燒壽司(火焰燒鰻魚,燒三文魚,燒帶子) 7分4. 3件一碟的醬汁壽司10分好食5. 甜蝦太細6分6. 墨魚太UN 6分7. 海鮮沙拉X2 10分抵$25有好多刺身(坐BRA枱司父幾靚仔,俾左好多芝士醬我~^^)好開心,因為我好喜歡吃日本料理...不過唔係成日有幾會食貴野2百幾蚊一餐都抵的,一定會再幫襯
睇完大家對峰壽司的評價,出左糧請FD去左試下
2點到,唔使排隊就有位
食左以下的壽司
1. 蟹柳7分
2. 海膽7分
4. 3件一碟的醬汁壽司10分好食
5. 甜蝦太細6分
6. 墨魚太UN 6分
7. 海鮮沙拉X2 10分抵$25有好多刺身

(坐BRA枱司父幾靚仔,俾左好多芝士醬我~^^)
可能我會寫得太過偏激.但真係好很難食.一間自稱為." 日本知名壽司專門店.在九州熊本縣已有三十二年歷史." 既峰.令我好想一試.但一試之後.真係一試難忘.因為難食到飛起.我同女朋友兩個人叫了六碟壽司.難食到我都唔太記得食.因為除左蟹柳同峰蝦壽司係新鮮小小甘多之外.其他果啲 真係好差.難食到.食左都唔知咩黎.一食就知啲壽司整左出黎好耐.所以超唔新鮮.真係好唔明白點解連啲飯都可以甘難食.甘唔新鮮.全店最有水準既.都莫過於相中既" 綠茶"真係就算請我.都唔會再去第二次.
可能我會寫得太過偏激.但真係好很難食.
但一試之後.真係一試難忘.因為難食到飛起.

我同女朋友兩個人叫了六碟壽司.
真係好唔明白點解連啲飯都可以甘難食.甘唔新鮮.
全店最有水準既.都莫過於相中既" 綠茶"
真係就算請我.都唔會再去第二次.
2007-08-25 4 浏览
同老婆六點鐘去到,唔使等位,好彩.我哋坐bar枱,即刻order咗海膽壽司,軟殼蟹手卷,火焰燒鰻魚,燒三文魚,燒帶子,芝士薯蓉,炸蝦,特大炸蠔,蟹柳壽司海膽壽司:極力推介,入口即溶,有海水味軟殼蟹手卷:高度推介,次次都叫,紫菜脆卜卜,軟殼蟹即炸,好好味!火焰燒鰻魚,燒三文魚,燒帶子:燒汁極濃郁,另有一番味道芝士薯蓉:即叫即炸,上枱熱辣辣,咬落口芝士’‘咇’哂出嚟,’正’炸蝦:居然係壽司bar攞都熱辣辣特大炸蠔:真係特大,睇menu講原產地廣島,唔知係唔係真?蟹柳壽司:非一般蟹柳,每次必食!
同老婆六點鐘去到,唔使等位,好彩.

海膽壽司:極力推介,入口即溶,有海水味
火焰燒鰻魚,燒三文魚,燒帶子:燒汁極濃郁,另有一番味道
炸蝦:居然係壽司bar攞都熱辣辣
特大炸蠔:真係特大,睇menu講原產地廣島,唔知係唔係真?
蟹柳壽司:非一般蟹柳,每次必食!
2007-08-16 19 浏览
這家長年十大最多笑面的餐廳, 真係好多好多人排隊. 是晚比較夜收工, 文迪又過了來, 就行過來試試.之前試過另外兩間分店, 這家還是第一次來. 都等了三十分鐘先有得入內, 勉強接受到.來這裡不同去見城或者廣, 你要講刀法講新鮮就唔好係度排, 食過幾次都係覺得這裡的熟食比較好, 係不太傳統, 但係都幾出色.一共要了十二樣.蝦: 6分, 最便宜的蝦壽司, 感覺麻麻, 飯本身只係麻麻, 死實實的, 無個性的倒模, 蝦肉當然唔係靚野, 又唔至於唔新鮮的.吞拿魚: 7分, 文迪喜愛吞拿魚, 所以都要了一碟, 但係小弟就麻麻, 加上沙律醬, 又被蝦壽司容易入口. 突然想起姨姨弄給我的吞拿魚三文治.火炎鰻魚: 8分, 輕輕燒過的鰻魚, 沒有了那份腥味, 好香口, 不俗.火炎吞拿魚腩: 9分, 比火炎鰻魚更吸引. 大大塊的吞拿魚腩, 相當肥美同厚身, 燒過後不會太熱, 食落口剛好.軟殼蟹手卷: 7分, 文迪的至愛, 當然要叫. 軟殼蟹都炸得幾勁, 稍嫌過火. 係幾香口, 不過過份油益了.龍之卷: 8分, 要了兩個美式卷, 龍之卷主要有鰻魚同牛油果, 出來的感覺係幾匹配, 口感不錯.軟殼蟹卷: 7分,

一共要了十二樣.

軟殼蟹卷: 7分, 另一個美式卷, 軟殼蟹都係炸得太勁.

峰玉子: 8分, 峰字燒印的峰玉子, 玉子看似一道橋, 飯就係中間. 玉子幾滑, 不錯.

蝦天婦羅(綠茶鹽): 8分, 天婦羅火候控制得比軟殼蟹好, 熱辣辣, 炸得剛好, 面頭的綠茶鹽作為調味, 都幾特別. 不過問題係件天婦羅同見飯係不相往還.

炸蠔: 7分, 蠔都算新鮮, 但係太多粉, 炸得麻麻.

火炎牛肋骨肉: 9分, 姍姍來遲的火炎牛肋骨肉, 值得等, 牛肋骨肉的肉質幾靚, 帶點點肥肉, 燒過後帶點烤肉味, 又同飯粒有出其不意的化學作用. 要再叫一碟先夠皮.

峰鰻魚: 7分, 份量相當大, 鰻魚比飯更加長身, 係相當肥美, 但感覺上比較喜歡火炎鰻魚多一點, 這碟鰻魚係夠大, 不過未夠鮮, 有點點腥味.

整體食物水準係滿意的, 服務就一般, 價錢就叫做合理, 但係真係值得等那麼久?

視乎閣下的看法了.
2007-08-12 6 浏览
好食,不過我同細老兩個人去食左$3xx給我們坐張細得過份了都唔知有冇二個平方尺的桌子野食又唔夠位放還要不是對住坐我面對走廊,我細老面牆壁
好食,不過我同細老兩個人去食左$3xx
給我們坐張細得過份了都唔知有冇二個平方尺的桌子
野食又唔夠位放
還要不是對住坐我面對走廊,我細老面牆壁