2021-09-28 952 浏览
朋友住喺大圍,平時都多數去沙田食飯,佢話因為選擇豐富啲,今次去探佢佢就約左我喺沙田食,而大家都鍾意日本野所以就揀左呢間新開既幸匠燒。我同朋友講話其實我食過尖沙咀嗰間,朋友話佢都食過,覺得唔錯,而沙田店既幸匠燒原來更加同日山相連,而且沙田店既幸匠燒更加可以食到壽司同刺身添,所以我同朋友都決定一齊嚟沙田呢間食。沙田店原來可以食到 omakase 廚師發辦,不過我同朋友都決定單點食物先。位於沙田新城市6樓既幸匠燒,門外裝潢令人猶如置身日本鳥居隧道一樣。平日晚上 7點嚟到,慶幸都有座位食。店內座位Menu 都有唔少野食,當中唔能夠唔提沙田店有既刺身同壽司。首先叫左雞泡魚干 ($68),其實適合送酒,食落幾香口,不過唔好放太耐,否則會變硬身。幸匠燒有唔少創意卷物,我同朋友叫左兩款。山葵日山和牛肉卷 ($228),食落幾惹味,和牛帶點脂香,山葵味道亦頗突出。沖繩海葡萄海膽卷 ($268),海葡萄加上海膽,帶子同蝦,確係幾豐富既配搭。清酒煮蜆 ($98),其實酒味淡,所以適合大眾食,而蜆都幾滑既。特上刺身拼盤 (10款) ($568),朋友見到刺身拼盤一上枱已經幾興奮下,畢竟大家都好鍾意食刺身,而特
朋友住喺大圍,平時都多數去沙田食飯,佢話因為選擇豐富啲,今次去探佢佢就約左我喺沙田食,而大家都鍾意日本野所以就揀左呢間新開既幸匠燒。我同朋友講話其實我食過尖沙咀嗰間,朋友話佢都食過,覺得唔錯,而沙田店既幸匠燒原來更加同日山相連,而且沙田店既幸匠燒更加可以食到壽司刺身添,所以我同朋友都決定一齊嚟沙田呢間食。沙田店原來可以食到 omakase 廚師發辦,不過我同朋友都決定單點食物先。

店內座位

Menu 都有唔少野食,當中唔能夠唔提沙田店有既刺身壽司

幸匠燒有唔少創意卷物,我同朋友叫左兩款。

特上刺身拼盤 (10款) ($568),朋友見到刺身拼盤一上枱已經幾興奮下,畢竟大家都好鍾意食刺身,而特上刺身拼盤更加有海膽添。整體刺身水準嚟講新鮮,而且厚切。

朋友都想食啲壽司所以就叫左壽司拼盤 ($258),有12件,壽司飯食落唔會太硬。

嚟到幸匠燒點都要叫番D串燒嚟食試既,招牌之一就當然有免治雞肉棒 ($48/1串)。外層帶點焦香,食落帶爽口質感,撈埋生蛋黃同埋醬油一齊食就最夾。

雞腿肉 ($48),食落啖啖肉,肉質都夠鬆軟。

同朋友一路食飯一路傾計,同樣地認為沙田幸匠燒整體嚟講食物選擇豐富多元化,想食串燒/壽司/刺身/和食/卷物都應有盡有,適合朋友聚會甚至一家人食。
幸匠燒在沙田開分店啦!心想 為何尖沙咀都有要跑到沙田去吃?因為他們新添了壽司和刺身啊 尤其刺身質素很不錯呢!和尖沙咀店一樣參考了和風鳥居的特徵⛩ 不過個人覺得尖沙咀環境要再勝一籌🤣𓎦 特幸匠燒 @shiawasehk 在沙田開分店啦心想 為何尖沙咀都有要跑到沙田去吃?因為他們新添了壽司和刺身啊 尤其刺身質素很不錯呢!和尖沙咀店一樣參考了和風鳥居的特徵⛩ 不過個人覺得尖沙咀環境要再勝一籌🤣𓎦 特上刺身拼盤10款 Premium Sashimi Platter (10items) $568 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 足足十款刺身的拼盤性價比高~每片刺身都是厚切啖啖肉!海膽鮮美完全沒苦味;炙燒過的左口魚油香豐富;而大池魚肉質微彈夠肥,深得我心🥰⁡𓎦 雞泡魚干 Grilled Fugu Fish $68 ☻ ☻ ☻ ☻滋味豐富的它 趁熱佐酒一流 冷了會偏硬一點⁡𓎦 免治雞肉棒 Minced Chicken Skewer $48 ☻ ☻ ☻ ☻雞肉做得很濃味 有雞軟骨碎和比較肥美的雞肉 點蛋黃吃很惹味! 個人覺得咸了點⁡𓎦 ⁡⁡⁡清酒煮蜆 $98 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻酒味不重 適合一家大細吃 蜆肉大粒飽

幸匠燒在沙田開分店啦!
心想 為何尖沙咀都有要跑到沙田去吃?
因為他們新添了壽司刺身啊 尤其刺身質素很不錯呢!
和尖沙咀店一樣參考了和風鳥居的特徵⛩
不過個人覺得尖沙咀環境要再勝一籌🤣

𓎦 特
幸匠燒 @shiawasehk 在沙田開分店啦
心想 為何尖沙咀都有要跑到沙田去吃?
因為他們新添了壽司刺身啊 尤其刺身質素很不錯呢!
和尖沙咀店一樣參考了和風鳥居的特徵⛩
不過個人覺得尖沙咀環境要再勝一籌🤣

燒雞泡魚乾

滋味豐富的它 趁熱佐酒一流 冷了會偏硬一點
月見雞肉棒

𓎦 ⁡⁡⁡清酒煮蜆 $98 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
酒味不重 適合一家大細吃 蜆肉大粒飽滿👍🏻👍🏻

𓎦 山葵日山和牛肉捲 $238 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
和牛油脂豐富 燒了更香 不過面頭大片的燒山葵則因人而異 個人十分喜愛它的辛辣味所以覺得很好吃 男友則是碰都不碰😂

𓎦 沖繩海膽捲 Okinawa Urchin Roll $268 ☻ ☻ ☻ ☻
海膽和刺身拼盤中的一樣軟滑甜口,用薄薄青瓜片中和膩感,加上咸後回甘的海葡萄,口感和味道都很豐富~ 喜歡吃青瓜的人要注意了

𓎦 特上壽司拼盤12貫 Premium Sushi Platter (12)
pcs) $398 ☻ ☻ ☻
刺身算新鮮而醋飯調味不錯,唯獨質感鬆身一點會較好~
柚子泡芙
  • 特上刺身拼盤
  • 山葵日山和牛牛肉卷
2021-09-27 92 浏览
同家姐慶祝生日,同屋企人去咗新開嘅幸匠燒試下。點咗雜錦刺身沙律、雞泡魚乾、和牛烏冬、清酒煮蜆、牛油果軟殼蟹卷、炙燒三文魚松葉蟹卷、雜錦刺身沙律、各式串燒。最推薦刺身沙律同清酒煮蜆,勝在啲海鮮夠新鮮夠甜。清酒煮蜆夠香酒味、蜆夠大隻。牛油果軟殼蟹卷都唔錯,軟殼蟹炸得夠脆夠香。三文魚松葉蟹卷就一般啦,調味太甜,蓋過食材嘅原味。和牛烏冬夠大碗,肉質唔差,但牛肉味唔濃。雞泡魚乾就甜甜地,無咩特別。串燒整體來講都幾香,幾好食,但係豚肉菠蘿串燒唔推薦。菠蘿令到塊肉好腍、碎晒,口感唔好,啲味都唔夾。最後送咗柚子泡芙畀我哋,幾香柚子味幾好食,唔會太甜。
同家姐慶祝生日,同屋企人去咗新開嘅幸匠燒試下。

牛油果軟殼蟹卷都唔錯,軟殼蟹炸得夠脆夠香。

最後送咗柚子泡芙畀我哋,幾香柚子味幾好食,唔會太甜。

• 清酒煮蜆
2021-09-27 760 浏览
𝙖 𝙟𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙛𝙚𝙖𝙨𝙩 𝙖𝙩 @shiawasehk ! 𝙞 𝙖𝙢 𝙖𝙢𝙖𝙯𝙚𝙙 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙛𝙡𝙖𝙢𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙢𝙖𝙩𝙨𝙪𝙗𝙖 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙧𝙤𝙡𝙡. 𝙝𝙖𝙡𝙛 𝙗𝙧𝙤𝙞𝙡𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙚𝙣𝙬𝙧𝙖𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙤 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧𝙛𝙪𝙡🤤 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙖𝙫𝙞𝙖𝙧 𝙝𝙖𝙨 𝙖 𝙨𝙩𝙧𝙤𝙣𝙜 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 𝙗𝙪𝙩 𝙙𝙤𝙚𝙨𝙣'𝙩 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙥𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞! 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙖𝙧𝙚 𝙧𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙖𝙗𝙡𝙮 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚𝙙!.之前見到 @shiawasehk 係海港城開張已經心郁郁想試,今次黎左沙田新分店,雖然冇左海景但呢間有壽司又有onakase,都算係有唔同賣點~ 燒三文魚松葉蟹卷必叫!三文魚燒至半熟逼哂啲魚油出黎,卷住松葉蟹肉同蟹膏,加埋面頭既魚子醬點綴,一啖過超豐富勁濃味,好食到留左一舊最尾食😂 另外刺身拼盤幾物超所值,十款刺身全部都勁厚切大大舊,食完凍野再進攻熱食,清酒煮蜆好鮮甜,忍唔住入埋淨低果啲湯,免治雞肉棒添入粒粒雞軟骨好有咬口,整體黎講幾唔錯~
雞腿肉
壽司拼盤
雞腿肉
  • 特上刺身拼盤
2021-09-26 249 浏览
幸 • 匠燒 最近聯乘日山係沙田開左新分店!除左有招牌串燒,仲有全新壽司刺身餐牌同埋限定嘅Omakase!居酒屋私隱度同尖沙咀分店一樣咁高,可以拉簾享受私人空間,係同朋友密密傾嘅好地方~▪️特上刺身拼盤 $568十款時令刺身 有海膽、帶子、拖羅、三文魚、炙燒左口魚、鯛魚等等,款款都夠晒新鮮厚切。我就最鍾意肥美帶子,口感軟滑鮮味十足,吸收埋青檸嘅香氣,相當清新。炙燒左口魚都幾有驚喜,凍食嘅無平時咁油膩,但又能夠保持炙燒香氣。▪️燒三文魚松葉蟹卷 $158見到好多人都推介呢款自家創作卷!三文魚經火炙後,滿口油脂同炙燒香。配埋蟹肉蟹膏魚子,口感味道豐富,仲有陣好熟悉嘅甜味。▪️山葵日山和牛肉卷 $238軟滑富油香嘅和牛入面竟然係包住三文魚。最頂嘅山葵醬刺激嗆鼻,剛好能夠平衡其油脂感,好惹味嘅一款卷物呢~▪️免治雞肉棒 $48係幸匠燒好signature嘅一款串燒!當中加入粒粒雞軟骨增添口感。免治雞肉唔會太鬆散或者太實。醬汁帶甜,調味到位,加埋蛋汁,入口更滑嫩。▪️雞腿肉$48食落雞味幾濃喎!紮實彈牙,完全唔鞋。燒汁味道唔會過重而蓋過雞肉本身嘅香味。▪️清酒煮蜆 $98蜆肉大隻飽滿,鮮甜無沙。

▪️特上刺身拼盤 $568

▪️燒三文魚松葉蟹卷 $158

▪️山葵日山和牛肉卷 $238
山葵日山和牛肉卷

▪️免治雞肉棒 $48

▪️雞腿肉$48

▪️清酒煮蜆 $98
清酒煮蜆
蜆肉大隻飽滿,鮮甜無沙。
2021-09-26 193 浏览
今晚要同姨生女👱🏻‍♀️farewell dinner 特別選咗呢間新店,位置就腳方便佢食完可以快啲返屋企繼續拾行李🧳講番呢間日本餐廳🍱環境都以日系深木色裝修為主,侍應都非常禮貌,就算冇點飲料她們都不斷過嚟加茶🍵呢一點真係要讃👍食物方面以燒物🍢壽司刺身🍣為本,沙律🥗和卷物🍙🍘選擇都非常多,只是烏冬和飯類就真少咗d選擇
2021-09-20
蒲燒鰻魚飯
泡夫
  • 丶牛油果軟殻蟹反卷
  • 薄燒鰹魚沙律丶刺身拼盤
۵ ❥ SʜɪᴀᴡᴀSᴇ X ʜɪʏᴀᴍᴀ ⋆ ۵⑀∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝✑ ✑特上刺身拼盤 ﹙₁₀款﹚$₅₆₈ ✑ ✑沖繩海膽卷 $₂₆₈ ✑ ✑山葵日山和牛肉卷$₂₃₈ ✑ ✑壽司拼盤$₂₅₈ ✑ ✑免治雞肉棒 雞腿肉 $₄₈/ᴘᴄ✑ ✑ 清酒煮蜆$₉₈✑ ✑ 雞泡魚干$₆₈ ➴ 沙田分店SʜɪᴀᴡᴀSᴇ X ʜɪʏᴀᴍᴀ新開張 鍾意食日本菜嘅我表示♡ᴠ♡最特別係SʜɪᴀᴡᴀSᴇ沙田分店有壽司同ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ﹗ 日山 ᴍɪɴ ᴄʜᴀʀɢᴇ ʟᴜɴᴄʜ $₃₀₀₀ ᴅɪɴɴᴇʀ $₆₀₀₀今次我地睇ᴀ̀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ落單➴ 魚生方面點左特上刺身拼盤 壽司拼盤 同創作卷,魚生都好新鮮鮮甜 特別拖羅刺身好肥美﹙●°ᴜ°●﹚​ 」壽司拼盤壽司飯份量比平時嘅少 更有胃口食唔同菜式卷物更加係必點菜式沖繩海膽卷 海膽好口感細膩幼滑加上帶子甜蝦同山葵魚籽 鮮甜味爆發➴佐酒小食串燒同熱食例如免治雞肉棒配上生蛋黃同壽喜燒醬汁 雞肉棒加入脆脆雞軟骨同軟嫩雞肉 好食!/✿˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
۵ ❥ SʜɪᴀᴡᴀSᴇ X ʜɪʏᴀᴍᴀ ⋆ ۵

➴ 魚生方面點左特上刺身拼盤
卷物更加係必點菜式沖繩海膽卷
海膽好口感細膩幼滑加上帶子甜蝦同山葵魚籽 鮮甜味爆發

/✿

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ SʜɪᴀᴡᴀSᴇ X ʜɪʏᴀᴍᴀ
沙田沙田正街₁₈號新城市廣場₁期₆樓₆₃₁﹐ ₆₃₂號舖

♡ 𝑃𝑙𝑒𝑎𝑠𝑒 𝑙𝑖𝑘𝑒, 𝑓𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑎𝑛𝑑 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒 ⍢ ♡

∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝

🥯𝐿𝑜𝑣𝑒 𝑡𝑜 𝑘𝑛𝑜𝑤 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑔𝑜﹣𝑡𝑜 𝑠𝑝𝑜𝑡𝑠 𝑖𝑛 𝐻𝐾🥯
2021-09-21 151 浏览
沙田開左幸匠燒啊!同朋友即刻黎食,門口都有鳥居打卡位除左主打串燒之外,沙田店仲增添壽司同Omakase呢🤩幸匠燒主打串燒、佐酒小食、和食、刺身等等其中剌身都升左級,多左呢款✨特上刺身拼盤✨共10款時令刺身,包括拖羅、海膽、三文魚、深海池魚等等,味道鮮甜!壽司有卷物、手卷、拼盤等等,當中壽司拼盤有12貫,水準都唔錯!推薦大家一定要試試佢地既自家創作卷💕分別有燒三文松葉蟹卷、沖繩海膽卷、山葵日山和牛肉卷其中✨燒三文松葉蟹卷✨超好味!厚切卷三文魚,配啖啖蟹肉,鮮味十足,滿滿幸福既味道
沙田開左幸匠燒啊!同朋友即刻黎食,門口都有鳥居打卡位

除左主打串燒之外,沙田店仲增添壽司同Omakase呢🤩

幸匠燒主打串燒、佐酒小食、和食、刺身等等

2021-09-21 152 浏览
在新城市廣場6樓一個人流不多的角落,新開張了日本餐廳,不太多顧客,想靜靜地享受午餐就入內試試。午餐定食有分熱食和刺身/壽司類,價錢由百多元至三百多元都有,熱食有照燒雞扒、鰻魚飯等等。點了一客燒魚定食,沙律、茶碗蒸、味噌湯和小菜先上。沙律菜已經隔走了很多水份,值得一讚。茶碗蒸好滑,好香蛋味。味噌湯鹹度適中。唯獨係小菜 (有菠菜、金菇、甘筍絲) 無味,要扣分。燒魚和飯後上,燒魚是一夜干,鹹香和魚鮮,伴飯一流。

燒魚和飯後上,燒魚是一夜干,鹹香和魚鮮,伴飯一流。
2021-09-19 136 浏览
『當串燒遇上壽司,味蕾感到好滿足』⁡時隔幾月,位於尖沙咀坐享無敵海景的Shiawase 係沙田開設左新分店,同日山合作推出全新menu,有壽司刺身選擇之餘仲有omakase供客人選擇~新店面積同樣夠大,座位之間有足夠空間同私隱度,同尖沙咀一樣坐得好舒服。⁡推介 🥢特上刺身拼盤🥢免治雞肉棒 🥢芥末牛肉捲 ————————————————————► 特上刺身拼盤10款 (HKD568) │ 3.5/5有十款刺身超豐富,每片刺身都肥厚冇雪味,當中最有驚喜係海膽同炙燒左口魚⁡► 特上壽司拼盤12貫(HKD398) │ 3.5/5每款壽司都有一貫,壽司飯握得幾實⁡► 雞泡魚干 (HKD68) │ 3/5送酒一流~不過要趁熱食哦,如果唔係會有d乾⁡► 免治雞肉棒 (HKD48) │ 4/5Always my fav! 月見汁雞肉棒唔會輸⁡► 雞腿肉 (HKD48) │ 3/5雞肉紮實彈牙⁡► 清酒煮蜆 (HKD98) │ 3.5/5蜆肉肥厚鮮甜,份量仲好大添,酒味就偏向清淡⁡► 山葵日山和牛肉捲 (HKD238) │ 4/5炙燒得焦脆鹹香,牛肉燒到油脂奔湧,山葵頗重有點嗆鼻(•͈˽•͈)⁡►沖繩海膽捲

『當串燒遇上壽司,味蕾感到好滿足』

推介 🥢特上刺身拼盤🥢免治雞肉棒 🥢芥末牛肉捲
————————————————————
► 特上刺身拼盤10款 (HKD568) │ 3.5/5

► 特上壽司拼盤12貫(HKD398) │ 3.5/5
每款壽司都有一貫,壽司飯握得幾實

► 雞泡魚干 (HKD68) │ 3/5
送酒一流~不過要趁熱食哦,如果唔係會有d乾

► 免治雞肉棒 (HKD48) │ 4/5
Always my fav! 月見汁雞肉棒唔會輸

► 雞腿肉 (HKD48) │ 3/5
雞肉紮實彈牙

► 清酒煮蜆 (HKD98) │ 3.5/5
蜆肉肥厚鮮甜,份量仲好大添,酒味就偏向清淡

► 山葵日山和牛肉捲 (HKD238) │ 4/5

►沖繩海膽捲(HKD268) │ 3.5/5
海膽超軟滑帶甜,青瓜平衡左海膽的濃重

📌SHIAWASE X Hiyama ~沙田沙田嘅朋友仔有福啦‼️今次主打日式串燒嘅幸匠燒 @shiawasehk 聯同人氣壽喜燒店日山 @hiyamahk 喺新城市廣場開設新分店😍今次沙田分店推出埋壽司刺身 仲有Omakase🍣新店面積一樣咁大 而且空間感十足🤩裝修係紅色暗黑風 座位之間有私隱度食物選擇多 主打串燒、刺身、壽司、和食、卷物、佐酒小食等等👅店員服務態度友善 整體體驗好似去咗轉日本咁🥰1️⃣ 特上刺身拼盤10款 𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝟭𝟬 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀 $𝟱𝟲𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)超級豐富嘅刺身拼盤 包含咗十款唔同嘅刺身🐟賣相都幾澎湃 一次過滿足晒唔同願望 刺身非常新鮮 厚度十足😋其中仲有拖羅、海膽、三文魚、深海池魚等等特別喜歡帶子和甜蝦 入口鮮甜🤤2️⃣ 壽司拼盤12貫 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝟭𝟮 𝗣𝗶𝗲𝗰𝗲𝘀 $𝟮𝟱𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)壽司拼盤上面的魚類也是非常新鮮🍣包括醬油漬赤身、甜蝦、真鯛、鱆紅魚、帆立貝、蔥吞拿魚腩卷、深海池魚、三文魚、左口魚、蟹籽、三文魚籽同玉子😙整體水準不錯 食完都已經好飽啦🤣3️⃣ 燒三文松葉蟹卷 𝗙𝗹𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁
📌SHIAWASE X Hiyama ~沙田

沙田嘅朋友仔有福啦‼️
今次沙田分店推出埋壽司刺身 仲有Omakase🍣
新店面積一樣咁大 而且空間感十足🤩
裝修係紅色暗黑風 座位之間有私隱度
食物選擇多 主打串燒、刺身壽司、和食、卷物、佐酒小食等等👅
店員服務態度友善 整體體驗好似去咗轉日本咁🥰

超級豐富嘅刺身拼盤 包含咗十款唔同嘅刺身🐟
賣相都幾澎湃 一次過滿足晒唔同願望
刺身非常新鮮 厚度十足😋
其中仲有拖羅、海膽、三文魚、深海池魚等等
特別喜歡帶子和甜蝦 入口鮮甜🤤

壽司拼盤上面的魚類也是非常新鮮🍣
整體水準不錯 食完都已經好飽啦🤣

3️⃣ 燒三文松葉蟹卷 𝗙𝗹𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝘂𝘁𝘀𝘂𝗯𝗮 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟭𝟱𝟴 (𝟵/𝟭𝟬)
成餐最鍾意嘅菜式 一向都對燒三文魚冇抵抗力😆
一上枱已經超級香火炙味 三文魚亦都非常肥美
包住鮮味十足嘅松葉蟹 配上三文魚油香😍
絕對想encore!🤤

4️⃣ 清酒煮蜆 𝗦𝘁𝗲𝘄𝗲𝗱 𝗖𝗹𝗮𝗺 𝗶𝗻 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗽 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
大愛清酒煮蜆 一碟份量唔算多😬
蜆肉全部都大大粒 肉質鮮甜🔥
清酒濃度都剛剛好 作為前菜都一流
但略嫌洗得唔夠乾淨 有少少沙係入邊🤔

5️⃣ 免治雞肉棒 𝗧𝘀𝘂𝗸𝘂𝗻𝗲 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
呢款之前都係尖沙咀嘅幸匠燒食過🤪
雞肉棒燒得很有焦香 點上含有雞蛋的醬汁
肉質厚實 味道都係比較偏鹹😮

6️⃣ 雞腿肉 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗵𝗶𝗴𝗵 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
採用左福岡博多嘅華味鳥 雞肉味濃
肉質都幾彈牙 醬汁偏鹹🐔

7️⃣ 雞泡魚干𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝘂𝗳𝗳𝗲𝗿 𝗙𝗶𝘀𝗵 $𝟲𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
送酒一流嘅雞泡魚干 鹹香十足😎
韌度十足 擺耐咗就會偏硬身同乾
所以要盡快食啊~

💡整體嚟講 魚生刺身質素新鮮👍🏻

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: 幸匠燒
📍: 沙田沙田正街18號新城市廣場1期6樓632號舖
🔍: 12:00-16:00; 18:00-22:00 (Mon-Fri); 11:30-16:30, 18:00-20:00 (Sat-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie沙田
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie日本菜
#hkhungryfoodie串燒
2021-09-19 175 浏览
沙田都有Omakase食喇!主打日式串燒嘅幸匠燒聯乘人氣壽喜燒店日山正式登陸沙田新城市🤤可以喺度一次過食到兩間店舖嘅名物!沙田新分店更有限定嘅壽司同Omakase餐單添😚• 雞泡魚干 $68雞泡魚干一向都係居酒屋嘅必點item!經過烘香之後微暖,鹹鹹哋嘅海鮮味最啱餸酒😌• 特上刺身拼盤(十款) $568超豐富嘅刺身拼盤,包含咗十款唔同嘅海鮮,質素毋庸置疑非常新鮮,每一片都毫不吝嗇地切得非常厚身,入口嘅滿足感up!特別鍾意深海池魚,真係好有彈性同鮮味,係成盤裡面嘅MVP😚😚• 壽司拼盤(十二貫) $258懶得散叫壽司一於嗌個拼盤唔洗諗🥴~十二貫壽司包括醬油漬赤身、甜蝦、真鯛、鱆紅魚、帆立貝、蔥吞拿魚腩卷、深海池魚、三文魚、左口魚、蟹籽、三文魚籽同玉子,建議由白身魚開始食起,感受由淡至濃味嘅味覺變化🥰• 燒三文魚松葉蟹卷 $158望落已經見到舊三文魚超肥美,包住鮮味十足嘅松葉蟹,成件放入口中滿口嘅魚油香,超級好食🧡• 免治雞肉棒(一串) $48嚟到當然要試吓幸匠燒嘅拿手串燒,免治雞肉棒燒得微焦,醬汁帶甜,點上日本雞蛋口感更滑☺️• 雞腿肉(一串) $48採用福岡博多嘅華味鳥,雞肉味濃,肉質彈

• 雞泡魚干 $68

• 特上刺身拼盤(十款) $568

壽司拼盤(十二貫) $258

• 燒三文魚松葉蟹卷 $158

• 免治雞肉棒(一串) $48

• 雞腿肉(一串) $48
採用福岡博多嘅華味鳥,雞肉味濃,肉質彈牙😌

• 清酒煮蜆 $98
蜆肉大大粒脹卜卜,清酒更可以突顯蜆肉嘅甜味😳
2021-09-18 141 浏览
沙田開了新分店!當然要試試~沙田店除了串燒及熟食料理這裡的壽司刺身餐單亦很吸引而且卷物特別有創意,食材豐富又美味其中沖繩海膽卷賣相好好看有齊帶子、蝦及海膽,配海葡萄鮮味十足!海葡萄的清爽口感好棒,這配搭特別好吃另外燒三文魚松葉蟹卷香濃惹味三文魚燒過的魚油脂香配蟹肉蟹膏最夾~再來一盆好新鮮的大刺身盛及招牌串燒刺身有多款選擇,海膽和吞拿魚是我最愛!串燒方面有肉有菜,亦有招牌雞免治肉串配雞蛋!飽肚又滿足~~~
沙田開了新分店!當然要試試~

沙田店除了串燒及熟食料理
這裡的壽司刺身餐單亦很吸引
而且卷物特別有創意,食材豐富又美味

其中沖繩海膽卷賣相好好看

有齊帶子、蝦及海膽,配海葡萄鮮味十足!
海葡萄的清爽口感好棒,這配搭特別好吃
另外燒三文魚松葉蟹卷香濃惹味

三文魚燒過的魚油脂香配蟹肉蟹膏最夾~
再來一盆好新鮮的大刺身盛及招牌串燒

刺身有多款選擇,海膽和吞拿魚是我最愛!
串燒方面有肉有菜,亦有招牌雞免治肉串配雞蛋!

飽肚又滿足~~~
沙田都有Omakase食喇!最近主打日式串燒嘅《幸匠燒》聯乘人氣壽喜燒店《日山》正式登陸沙田新城市啦🤤一次過可以食曬兩間舖嘅名物!沙田新分店仲有限定嘅壽司同Omakase比大家食☺️⁣_🫓雞泡魚干 $68⁣作為小食佐酒一流,食落去帶鹹香,外皮仲有少焦香,值得一試😌⁣⁣🐟特上刺身拼盤(十款) $568⁣刺身拼盤擺盤好吸睛,刺身都夠新鮮,值得一提每一塊都係勁厚身,食落去更加滋味滿足😆小編同朋友都覺得三文魚同深海池魚特別好食⁣🍣壽司拼盤(十二貫) $258食完⁣刺身當然要食壽司啦!拼盤有曬多款壽司包括醬油漬赤身、甜蝦、真鯛、鱆紅魚、帆立貝、蔥吞拿魚腩卷、深海池魚、三文魚、左口魚、蟹籽、三文魚籽同玉子,味道都唔錯⁣⁣🐟燒三文魚松葉蟹卷 $158輕輕燒過既⁣三文魚帶焦香,三文魚亦夠肥美,配上松葉蟹口感更加豐富🥳⁣🥠免治雞肉棒 $48⁣黎到就梗係要試吓佢地既串燒啦,今次食既兩款味道都唔錯☺️免治雞肉棒燒得微焦,外皮少少香脆,醬汁甜甜地配搭得宜,沾上日本雞蛋一齊食好滿足😎⁣🍗雞腿肉 $48⁣採用福岡博多嘅華味鳥,雞肉味濃,肉質彈牙😌⁣⁣清酒煮蜆 $98有冇朋友仔同小編一樣鐘意食煮蜆呢?😂⁣蜆肉都幾大粒,

⁣_

🥠免治雞肉棒 $48⁣

🍗雞腿肉 $48⁣
採用福岡博多嘅華味鳥,雞肉味濃,肉質彈牙😌

清酒煮蜆 $98
有冇朋友仔同小編一樣鐘意食煮蜆呢?😂⁣蜆肉都幾大粒,食落去亦有鮮甜味💜⁣

2021-09-17 104 浏览
呢間日式串燒料理終於開到了沙田啦🎉趁新開張一星期,book左檯lunch去試一試!可能仲好新,店內仲有陣陣裝修味同埋加上位置係以前利苑果度,應該唔多人知道,所以午市入座率一半都冇😌可能因為價錢都唔係平🤔雖然串燒出名,但就俾個吞拿魚腩丼吸引住🤓另外朋友就叫左9件壽司set。因為新開張,如果成為會員,就有免費小食一客,我地揀左枝豆😀講返個午餐,個丼好多吞拿魚仲有溫泉蛋。下面鋪左一層紫菜,再下就係飯。可以話係好大份😳 一定飽😏 餐包括miso soup,蒸蛋同蹟物👍🏻個人覺得好好食😬至於朋友既壽司set,等待時間真係好耐,吞拿魚仲有腥味😳整體黎講唔建議因為內容極普通😞至於服務方面,職員好勤力幫我地倒茶,態度ok。下次應該食返串燒好啲😂
呢間日式串燒料理終於開到了沙田啦🎉

至於服務方面,職員好勤力幫我地倒茶,態度ok。

下次應該食返串燒好啲😂