疫情在世界各地有😷兩年沒有出外旅行😷不如留港一於食豪😷今日天時地利人和,忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!🙆🏻‍♀️🙆🏼‍♂️ 謝謝經理很細心又安排很好,送給我們白桃果汁,足夠為低調生日作一個漂亮的點綴,呢一點真係必要讚因對食客好友善。🥳🥳 呷一杯凍白桃果汁,歎刺身壽司,過日式生活!😋😋 一於睇吓最正嘅幸匠燒,Omakase 每道醉人,用料講究,色香味賣相使人開胃,每道菜CP值高,對我們來說更添欣喜,充滿幸福感。🥰🥰 最驚喜的是大開眼界,師傅揸住保留整個成串生筋子,並連薄膜整個醃漬,清新果香,滑溜滿在齒頰間震盪,真係齒頰留香~令人讚嘆,顏值和味道雙雙爆表,「筋子」魅力没法擋!🤤🤤 很高興見到遞上道菜~~石垣貝刺身是我們至愛,口感一流。😍😍 來到尾聲,還有一份熱辣辣的舞茸味噌湯,好飲,一飲上癮~想再飲,令整個Omakase更為圓滿。🤩🤩 環境都似日本嘅感覺,但就勝在邊欣賞師傅的刀功及手勢,邊吃刺身壽司。🤓🤓 最後一讚這裡的服務,服務員不停地自動添茶,相當貼心又有禮。👍🏻👍🏻 整體來說,美味的食物,高質量的食材,值得推介。👏🏻👏🏻
疫情在世界各地有😷
兩年沒有出外旅行😷
不如留港一於食豪😷
筋子
Omakase
2021-11-07
筋子
Omakase
😍顏值和味道雙雙爆表——筋子魅力没法擋!😍疫情在世界各地有,兩年沒有出外旅行,不如留港一於食豪。今日天時地利人和,忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!謝謝陳經理很細心又安排很好,送給我們白桃果汁,足夠為低調生日作一個漂亮的點綴,呢一點真係必要讚因對食客好友善。呷一杯凍白桃果汁,歎刺身壽司,過日式生活!一於睇吓最正嘅幸匠燒,Omakase 每道醉人,用料講究,色香味賣相使人開胃,每道菜CP值高,對我們來說更添欣喜,充滿幸福感。最驚喜的是大開眼界,星師傅揸住保留整個卵巢膜的成串生筋子,並連薄膜整個醃漬,清新果香,滑溜滿在齒頰間震盪,真係齒頰留香~令人讚嘆,顏值和味道雙雙爆表,「筋子」魅力没法擋!很高興見到遞上道菜~~石垣貝刺身是我們至愛,口感一流。來到尾聲,還有一份熱辣辣的舞茸味噌湯,好飲,一飲上癮~想再飲,令整個Omakase更為圓滿。環境都似日本嘅感覺,但就勝在邊欣賞星師傅的刀功及手勢,邊吃刺身壽司。最後一讚這裡的服務,服務員不停地自動添茶,相當貼心又有禮。整體來說,美味的食物,高質量的食材,值得推介。
😍顏值和味道雙雙爆表——筋子魅力没法擋!😍

疫情在世界各地有,兩年沒有出外旅行,不如留港一於食豪。
今日天時地利人和,忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!
呷一杯凍白桃果汁,歎刺身壽司,過日式生活!
很高興見到遞上道菜~~石垣貝刺身是我們至愛,口感一流。
星師傅表演
白桃果汁
忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!
2021-11-11
星師傅表演
白桃果汁
忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!
顏值和味道雙雙爆表——筋子魅力没法擋!疫情在世界各地有,兩年沒有出外旅行,不如留港一於食豪。今日天時地利人和,忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!謝謝陳經理很細心又安排很好,送給我們桃果汁,足夠為低調生日作一個漂亮的點綴,呢一點真係必要讚因對食客好友善。呷一杯凍桃果汁,歎刺身壽司,過日式生活!一於睇吓最正嘅幸匠燒,Omakase 每道醉人,用料講究,色香味賣相使人開胃,每道菜CP值高,對我們來說更添欣喜,充滿幸福感。最驚喜的是大開眼界,星師傅揸住保留整個卵巢膜的成串生筋子,並連薄膜整個醃漬,清新果香,滑溜滿在齒頰間震盪,真係齒頰留香~令人讚嘆,顏值和味道雙雙爆表,「筋子」魅力没法擋!很高興見到遞上道菜~~石垣貝刺身是我們至愛,口感一流。來到尾聲,還有一份熱辣辣的舞茸味噌湯,好飲,一飲上癮~想再飲,令整個Omakase更為圓滿。環境都似日本嘅感覺,但就勝在邊欣賞星師傅的刀功及手勢,邊吃刺身壽司。最後一讚這裡的服務,服務員不停地自動添茶,相當貼心又有禮。整體來說,美味的食物,高質量的食材,值得推介。
顏值和味道雙雙爆表——筋子魅力没法擋!

疫情在世界各地有,兩年沒有出外旅行,不如留港一於食豪。
今日天時地利人和,忙裹偷閒歎Omakase 16道菜唞下!
呷一杯凍桃果汁,歎刺身壽司,過日式生活!
很高興見到遞上道菜~~石垣貝刺身是我們至愛,口感一流。
最後一讚這裡的服務,服務員不停地自動添茶,相當貼心又有禮。
整體來說,美味的食物,高質量的食材,值得推介。
探索沙田要吃好西,靠OpenRice 撳「新餐廳」,見到呢間新開又日本野種類多元化,所以就揀左呢間新開既幸匠燒。員工服務水準很高及有禮貌,經理都係對食客很友善。勝在都有拉下簾營造私人空間,私隱度高,好鬼正呀!嗌左四樣嘢幸福串燒七盛合、燒魚定食、特上刺身御膳和石垣貝剌身。員工擔心大家溝通誤會,佢溫馨地問我們要吃四樣嘢,我們點點頭,其實我們當係Brunch食。串燒太好食又正,最有驚喜係石垣貝刺身口感一流,樣樣食物CP值高,非常滿意,食完都已經好飽啦!另外,吃石垣貝刺身時,經理行過嚟打簡單手語問我們好唔好食,大家簡單聊一聊才知道原來經理,呢一點真係要讚因餐廳好體貼,主動同客人溝通。期待第日必試壽司 Omakase。
探索沙田要吃好西,靠OpenRice 撳「新餐廳」,
員工服務水準很高及有禮貌,經理都係對食客很友善。
勝在都有拉下簾營造私人空間,私隱度高,好鬼正呀!
嗌左四樣嘢
幸福串燒七盛合、燒魚定食、特上刺身御膳和石垣貝剌身。
期待第日必試壽司 Omakase。
2021-11-05
2021-11-06 195 浏览
星期六和女兒吃好一點,試了這間真材實料的日本餐廳。抵讚位:1. 服務員個個都醒目、爽手、有禮貌。會自動幫你添茶,很有交帶,唔會要你白等。2. 午餐定食多選擇,有10款,並且質素很高。3. 午餐定食包括前菜、茶碗蒸、麵豉湯、米飯和主菜。全部都非常好食!餐廳好唔好要看細節。前菜:今天的前菜是芝麻豆腐沙律,材料新鮮,車厘茄皮薄很甜,豆腐和沙律菜唔會水淋淋,沙律菜不是求其俾幾塊生菜你,是直正有各種款沙律菜的green salad , 個芝麻醬都好好味茶碗蒸:茶碗蒸不得了,好滑好滑,好似布甸咁。蛋的上面淋了一陣薄薄的透明汁液,配上茶碗蒸很清甜很夾麵豉湯也是真材實料,有很香的麵豉味。米飯又香又軟,連平時不吃飯的我也吃了半碗4. 我點了小牛排定食。是上等的牛肉,肥瘦平均,顏色很美,medium raw 火路剛剛好, 唔會太靭又唔會太淋,燒出甘香的牛肉味。5. 女兒點了吉列黑豚定食,黑豚肉炸得很仔細,肉汁豐富,但相對比較一般,不是不好味,只是沒有小牛排突出。6. 發生了小插曲,女兒想吃燒雞皮,師傅也盡量配合安排。7. 我喜歡吃牛舌,點了極品燒牛舌芯。價錢是高一點但真的物有所值。如果你喜歡牛舌一定明白,
星期六和女兒吃好一點,試了這間真材實料的日本餐廳。抵讚位:

2. 午餐定食多選擇,有10款,並且質素很高。

6. 發生了小插曲,女兒想吃燒雞皮,師傅也盡量配合安排。

7. 我喜歡吃牛舌,點了極品燒牛舌芯。價錢是高一點但真的物有所值。如果你喜歡牛舌一定明白,一定要試!

唯一希望提升的是餐枱空間,如果二人枱的尺寸可以大一點就更好,可以自如地放多一些食物。

坊間有不少日本餐廳,不是有很多突出的選擇,很多碟碟菜式都是差不多一樣的味道。今天吃得很滿足!難忘!下次要帶媽媽去試一試晚餐, 十分期待!
小牛排定食
前菜
小牛排
極品燒牛舌芯
吉列黑豚
今日生日,兩個仔請食飯,因為要就返爸爸返工,所以揀咗幸匠燒。坐位安排好好,枱與枱之間有竹簾相隔,坐得舒服😌阿仔叫咗好多嘢食,有刺身拼盤、串燒、燒三文魚松葉蟹卷 、山葵日山和牛卷 、沖繩海膽卷 、炸雞沙律、明太子芝士蛋卷、吉列黑豚豬扒、蒲燒鰻魚飯…😋😋每人送咗一客甜品- 柚子泡夫,好好食餐廳每位服務員包括經理都好專業同細心,服務非常好👍🏻睇得出用心經營,值得推介,亦會繼續幫襯😊

刺身拼盤
山葵日山和牛肉卷
2021-11-05
庆祝纪念
生日
刺身拼盤
山葵日山和牛肉卷
2021-10-25 217 浏览
路過幾次都唔捨得食。怕仲伏嘛,市場實在太多了?但...唔試唔知有幾好味。以下前菜是每set 必包。當我剛吃蒸蛋時便上主菜。如果可以選擇的話我想先食冷(生野)後才食熱(熟野),因為我有腸胃敏感。蒸蛋最頂的一層有約半cm透明的東西,應該是濃湯吧? 可以再造淡一點。玉子、必滑。波菜沒泥味,讚~餐牌最貴的 lunch set HKD358. 整體味道不錯,特別是隻蝦,好鮮甜又爽口,勁讚~海膽味道極不鮮甜外還有點怪味(不是壞了),不想吃下去了。最肥美拖羅,入口即溶。飯不太多,真好喔~如果店舖可以介紹一下碗內是什麼類魚生便更好了。唔平嘅 壽司御膳(10貫)] HKD238。朋友話呢個好味,特別是蝦,很甜很新鮮爽口,勁讚~海膽味很難接受,快想吐出來了。以上是10貫,能數出10款壽司,但對照餐牌上相片10貫和以上10貫好像有點不同。
路過幾次都唔捨得食。
怕仲伏嘛,市場實在太多了?
但...唔試唔知有幾好味。

以下前菜是每set 必包。
當我剛吃蒸蛋時便上主菜。
波菜沒泥味,讚~

餐牌最貴的 lunch set [幸匠、海鮮丼] HKD358. 整體味道不錯,特別是隻蝦,好鮮甜又爽口,勁讚~
海膽味道極不鮮甜外還有點怪味(不是壞了),不想吃下去了。
最肥美拖羅,入口即溶。
飯不太多,真好喔~
如果店舖可以介紹一下碗內是什麼類魚生便更好了。

唔平嘅 [特上壽司御膳(10貫)] HKD238。
朋友話呢個好味,特別是蝦,很甜很新鮮爽口,勁讚~
海膽味很難接受,快想吐出來了。

2021-10-23
2021-10-21 147 浏览
So glad this Omakase + Izakaya-style Japanese resto opened up in Shatin!! 😍🍣🍢In addition to their popular location in TST, @shiawasehk has launched their latest shop in Shatin! So lucky I walked pass it! This branch exclusively offers fresh sushi and sashimi on top of their famous skewers! 🤤 I loved the assortment of fatty cuts of tuna belly and 左口魚! It had 10 different kinds of sashimi!! Their rolls were one of my favs; enjoyed the burst of flavor when melt-in-your-mouth fish mixes with various

In addition to their popular location in TST, @shiawasehk has launched their latest shop in Shatin! So lucky I walked pass it! This branch exclusively offers fresh sushi and sashimi on top of their famous skewers! 🤤 I loved the assortment of fatty cuts of tuna belly and 左口魚! It had 10 different kinds of sashimi!! Their rolls were one of my favs; enjoyed the burst of flavor when melt-in-your-mouth fish mixes with various sauces! If you want to take pics in their HIYAMA-style interiors, call them up about the rental!

🍣 佐酒小食: 雞泡魚干
🍣 刺身: 特上刺身拼盤 (10款)
🍣 卷物 | 創作卷: 燒三文松葉蟹卷
🍣 壽司: 壽司拼盤
🍣 串燒: 免治雞肉棒 X 2, 雞腿肉 X 2
🍣 和食: 清酒煮蜆
沙田新開賣貴價日本菜,11:30剛開門,weekend有 lunch set都唔算貴, 入去試下。午餐包括appetizer ,份量少得可憐。沙律👌🏻啲菜好新鮮不過份量實在太少,芝麻醬過多,太喧賓奪主。茶碗蒸👍🏻呢個唔錯,好重菇鮮味,多菇,個蛋都蒸得好滑。菜👎🏻完全唔知想點。得幾條菠菜,仲有6條金菇,但係零味道。Miso soup👍🏻正常miso soup。蒲燒鰻魚飯 $168👎🏻鰻魚都幾厚身,冇骨,好嫩滑,肉質柔軟。 有腥味,扣分。 醬汁微甜,亦都唔多,要再額外上, 整體個蒲燒鰻魚唔夠惹味。蛋絲砌得好細而且好多,但又無乜蛋味, 勝在食佢個口感。個飯都煮得好食,濕潤。紫菜絲壓在鰻魚底下都冧曬, 食嘅時候係一餅嘢咁,白芝麻少,食唔到芝麻香味。特上壽司御膳 $238👍🏻朋友點做了壽司,壽司比一般食嘅偏細,但係新鮮嘅。最難接受係隻蛋,凍而且冇味。服務水準超高,經常添茶而且員工非常有禮貌。環境好好,坐在梳化,仲可以有拉下簾營造私人空間。我唔太 like個蒲燒鰻魚,勝在 lunch set唔算貴。 可能佢比較出名燒物和魚生。

午餐包括appetizer ,份量少得可憐。

沙律👌🏻
啲菜好新鮮不過份量實在太少,芝麻醬過多,太喧賓奪主。
茶碗蒸👍🏻
呢個唔錯,好重菇鮮味,多菇,個蛋都蒸得好滑。
菜👎🏻
完全唔知想點。得幾條菠菜,仲有6條金菇,但係零味道。
Miso soup👍🏻
正常miso soup。

蒲燒鰻魚飯 $168👎🏻
蛋絲砌得好細而且好多,但又無乜蛋味, 勝在食佢個口感。
個飯都煮得好食,濕潤。

蒲燒鰻魚飯

特上壽司御膳 $238👍🏻
朋友點做了壽司壽司比一般食嘅偏細,但係新鮮嘅。最難接受係隻蛋,凍而且冇味。

2021-10-08 257 浏览
.早前介紹過位於尖沙咀海港城的和食店- 幸匠燒⛩ 正式登陸沙田新城市廣場🥳🎊 新餐廳更聯乘東京和香港sukiyaki名店 - 日山🐂 雖然沒有維港海景加持,但環境非常寬敞舒適,而且食物種類比尖沙咀店更多元化🤩 除了供應串燒和天婦羅外🍢🍤 還有刺身、壽司🍣 甚至近年深受港人歡迎的omakase🙌🏻 .上星期首訪沙田店,食物質素令人滿意👍🏻 個人認為比尖沙咀店更出色呢😋😋「雞泡魚干」上桌時 熱辣辣香噴噴🔥 絕對是最佳的佐酒小食!而「 特上刺身拼盤」吸睛指數爆燈👀 1️⃣0️⃣時令款刺身皆鮮甜肥美!個人尤其喜歡當日的金目鯛、牡丹蝦、帆立貝和輕火炙過的大拖羅🐟 質素不輸許多市面的omakase呢😉 兩款創作卷物亦富有特色,「沖繩海膽卷」的海膽非常creamy,加上沖繩特產「海葡萄」、帆立貝、甜蝦和蘆筍等食材💚 配搭創新,口感豐富清爽、味道清新🌱 個人十分喜歡💯 另一款「山葵日山和牛肉卷」用上知名的「日山」和牛,山葵味突出,卷物內則包有三文魚,也算是誠意之作😽 「壽司拼盤」一共有1️⃣2️⃣貫,魚料質素同樣不俗☺️ 不過舍利的酸度和鹹度略嫌薄弱🍚 反而「清酒煮蜆」有驚喜😍😍 大蜆肥美無沙,清酒的濃度剛好🍶 十
早前介紹過位於尖沙咀海港城的和食店- 幸匠燒⛩ 正式登陸沙田新城市廣場🥳🎊 新餐廳更聯乘東京和香港sukiyaki名店 - 日山🐂 雖然沒有維港海景加持,但環境非常寬敞舒適,而且食物種類比尖沙咀店更多元化🤩 除了供應串燒和天婦羅外🍢🍤 還有刺身壽司🍣 甚至近年深受港人歡迎的omakase🙌🏻

反而「清酒煮蜆」有驚喜😍😍 大蜆肥美無沙,清酒的濃度剛好🍶 十分鮮甜好吃👅
兩款串燒「免治雞肉棒」和「雞腿肉」則與尖沙咀店的出品一致👌🏻

是此用餐體驗很不俗,服務態度更值得一讚,非常attentive👏🏻👏🏻 言談之間才知道原來餐廳經理曾經任職多間5⭐️酒店的餐廳,難怪服務水準咁高✨ 誠意推薦給住沙田區的朋友🙋🏻‍♀️
  • 清酒煮蜆
  • 特上刺身拼盤
  • 沖繩海葡萄海膽卷
2021-10-02 1823 浏览
☾︎來一餐日本菜盛宴|刺身串燒我都要🥰☽︎ 𝒂𝒕 𝑺𝒉𝒊𝒂𝒘𝒂𝒔𝒆 𝒙 𝑯𝒊𝒚𝒂𝒎𝒂⠀⠀沙田最近也開了 @shiawase 啦,與海港城不同的是這分店跟日山 @hiyamahk 聯乘,所以除了串燒之外還有刺身壽司提供呢~⠀這陣子見到好多好評,好在都沒有失望,食物質素不錯,環境服務也不錯,只是以沙田來說價位真的偏高呢。⠀座位方面有一部分是有簾相隔的卡位,私隱度高,很適合幾個人一起吃飯聊天,那天去到都full house呢。⠀不過大家如果想要慶祝生日紀念日,就比較推薦尖沙嘴總店啦,始終有海景確實是比較美的~⠀⠀這次特別一點,以下介紹的順序為最喜歡到最不喜歡🤣 給大家參考參考~⠀⠀ఌ︎ 免治雞肉棒 $48⠀一致跟朋友認為是最好吃的,果然是招牌菜!免治雞肉不會鬆散,裡面還有粒粒雞軟骨好好咬,當然重點還是要蘸上蛋黃啦,超濃郁超正~不過份量就略嫌有點不夠,寧可貴一點但大條點比較滿足呢⠀⠀ఌ︎ 特上刺身拼盤10款 $568 ⠀所有刺身都質素好好!好新鮮~唯獨當天的吞拿魚有點腥和有筋。⠀特別出色的有:⠀海膽 - 超甜超濃郁呢,好好吃啊!⠀三文魚 - 非常肥美~⠀左口魚 - My Favourite! 油脂香滿

ఌ︎ 免治雞肉棒 $48⠀

ఌ︎ 特上刺身拼盤10款 $568 ⠀
特別出色的有:⠀
海膽 - 超甜超濃郁呢,好好吃啊!⠀
三文魚 - 非常肥美~⠀
左口魚 - My Favourite! 油脂香滿滿的超正!

蝦 - 膠質超重,好甜~正!⠀
帆立貝 - 好鮮甜,唔錯!⠀

ఌ︎ 清酒煮蜆 $98⠀
清酒湯底不會酒味過濃,有淡淡的清甜味,加上肥美的蜆肉,天氣冷的時候來一碗就好了!⠀

ఌ︎ 沖繩海葡萄海膽捲 $268⠀
只要有海膽就無敵~好甜的海膽~海葡萄脆脆的也好好吃喔!非常特別!味道上是非常滿意的,只是質感上略嫌壽司飯有點太實⠀

ఌ︎ 雞泡魚干 $68⠀
鹹香的雞泡魚乾真的伴酒一流,冷掉了之後會比較硬,但不知道為何就是想不斷吃,停不了🥲 ⠀

ఌ︎ 特上壽司拼盤12貫 $398⠀
壽司拼盤好colourful呢!~特別喜歡左口魚,三文魚籽,三文魚,帆立貝~⠀

ఌ︎ 山葵日山和牛肉捲 $238⠀
這個其實和牛是好吃的,但奈何上面的山葵真的有點搶味,感覺有點搶了和牛風頭。看見好幾個評論都說山葵有點嗆,希望餐廳可以參考一下意見吧~⠀

ఌ︎雞腿肉 $48⠀
可能吃完雞肉棒再吃這個就覺得分別很大了,就非常普通的雞腿肉串燒,然後有點overcooked了所以有點乾柴呢。⠀

𝐒𝐚𝐤𝐞⠀
ఌ︎ Sohomare 惣誉 辛口 特釀酒 $248⠀
山田錦 ,純米吟釀 - 熱飲 ⠀
朋友說難得高興當然要點酒了~⠀
店員推薦下點了這款Sake,比較適合熱飲!⠀
喝下去不會嗆,甜甜的,喉嚨有點辣辣的!爽~⠀

.⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_jap⠀
ᴛᴀsᴛᴇ#168hk_yum⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lᴏᴄᴀᴛion#168hk_shatin⠀
Rᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀
Minced chicken skewer, sashimi, 沖繩海葡萄海膽捲, 清酒煮蜆⠀
Rᴇᴠɪsɪᴛ¿ maybe⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍幸匠燒⠀
沙田沙田正街18號新城市廣場1期6樓632號舖⠀

2021-10-02 325 浏览
同家姐慶祝生日,同屋企人去咗新開嘅幸匠燒試下。點咗雜錦刺身沙律、雞泡魚乾、和牛烏冬、清酒煮蜆、牛油果軟殼蟹卷、炙燒三文魚松葉蟹卷、雜錦刺身沙律、各式串燒。最推薦刺身沙律同清酒煮蜆,勝在啲海鮮夠新鮮夠甜。清酒煮蜆夠香酒味、蜆夠大隻。牛油果軟殼蟹卷都唔錯,軟殼蟹炸得夠脆夠香。三文魚松葉蟹卷就一般啦,調味太甜,蓋過食材嘅原味。和牛烏冬夠大碗,肉質唔差,但牛肉味唔濃。雞泡魚乾就甜甜地,無咩特別。串燒整體來講都幾香,幾好食,但係豚肉菠蘿串燒唔推薦。菠蘿令到塊肉好腍、碎晒,口感唔好,啲味都唔夾。最後送咗柚子泡芙畀我哋,幾香柚子味幾好食,唔會太甜。
同家姐慶祝生日,同屋企人去咗新開嘅幸匠燒試下。

牛油果軟殼蟹卷都唔錯,軟殼蟹炸得夠脆夠香。
刺身沙律

牛油果軟殼蟹卷
炙燒三文魚松葉蟹卷
和牛烏冬

雞肉串燒

最後送咗柚子泡芙畀我哋,幾香柚子味幾好食,唔會太甜。
柚子泡芙
炙燒三文魚松葉蟹卷
和牛烏冬
雞肉串燒
2021-09-30 1533 浏览
系雜誌見到推介,難得中午無咩人,特登去試下。去到見到又有人拍野,果然名氣不小。叫了兩個午餐套餐,沒有想像中貴,份量亦可以,但問題是,唔好吃。叫的餐其中一個系七串燒,基本除咗一串不知名有餡的串燒外,其他全部都無味,要不斷沾燒汁才能入口,但燒汁又唔夠。唯一好處系份量不小。另一個燒牛肉,不過不失,份量細啲,肉質亦沒有覺得有什麼特別,只能說可以入口。飲料選擇不多,有28元一杯的可樂或48元的可必思,當然願者上釣。總體而言,可能因為新開店,味道遠遠未配上其知名度。
系雜誌見到推介,難得中午無咩人,特登去試下。
去到見到又有人拍野,果然名氣不小。
總體而言,可能因為新開店,味道遠遠未配上其知名度。
1K
❀ 日山x SHIAWASE #沙田 ❀❗新開張高質日本餐廳 壽司刺身串燒一應俱全❗——————————————————近日位於尖沙咀嘅人氣串燒居酒屋SHIAWASE 開到沙田,呢間聯同日山提供壽司、刺身、Omakase,選擇更多😆雖然冇咗維港景色,但係取而代之係有簾蓬嘅卡位,私隱度大大提升,而且感覺更加高級舒適。食物質素亦都幾好,鍾意日本嘢嘅記住試吓🔥!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 佐酒小食: 雞泡魚干 $68係我第一次品嚐雞泡魚乾🙈覺得同魷魚乾有啲相似,都係有少少咬勁,乾身鹹香咁。.☞ 刺身: 特上刺身拼盤 $568超多刺身,有超級厚切嘅吞拿魚!另外亦有我最愛嘅入口即溶炙燒左口魚,爽口生蝦,鮮甜帶子等等。絕對係個食刺身嘅好地方😋。.☞ 壽司: 壽司拼盤 $398壽司方面水準同樣有保證🍣。.☞ 卷物: 山葵日山和牛卷 $238和牛入口即溶!好正。不過唔太明白點解要喺表面鋪咁大量嘅wasabi🤣,好攻鼻🙈。☞ 創作卷: 燒三文松葉蟹卷 $158好好食😋!明明唔算係特別嘅配搭,但係啲食材真係好高質,三文魚好肥美,配上鮮甜嘅松葉蟹,當中好似仲有少少蟹膏🥰推薦!.☞ 串燒: 免治雞肉棒 $48, 雞腿肉
❀ 日山x SHIAWASE #沙田 ❀
❗新開張高質日本餐廳 壽司刺身串燒一應俱全❗
——————————————————
近日位於尖沙咀嘅人氣串燒居酒屋SHIAWASE 開到沙田,呢間聯同日山提供壽司刺身、Omakase,選擇更多😆雖然冇咗維港景色,但係取而代之係有簾蓬嘅卡位,私隱度大大提升,而且感覺更加高級舒適。食物質素亦都幾好,鍾意日本嘢嘅記住試吓🔥!

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 佐酒小食: 雞泡魚干 $68
雞泡魚干

刺身: 特上刺身拼盤 $568
超多刺身,有超級厚切嘅吞拿魚!
絕對係個食刺身嘅好地方😋。
刺身: 特上刺身拼盤

壽司: 壽司拼盤 $398
壽司方面水準同樣有保證🍣。
壽司拼盤

☞ 卷物: 山葵日山和牛卷 $238
和牛入口即溶!好正。
山葵日山和牛卷

☞ 創作卷: 燒三文松葉蟹卷 $158
燒三文松葉蟹卷

☞ 串燒: 免治雞肉棒 $48, 雞腿肉 $48
另外因為佢哋係聯同日式居酒屋SHIAWASE,所以亦會有啲串燒。
之前曾經去過SHIAWASE,當時已經勁鍾意佢哋嘅免治雞肉棒,配上蛋黃汁真係好好食,內裏仲有少少爽脆嘅雞軟骨,推薦💓!
雞腿肉就相對正常
免治雞肉棒
雞腿肉

☞ 和食: 清酒煮蜆 $98
蜆肉都幾大隻,而且仲有少少creamy嘅口感。

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度:4.1/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
質素真係唔錯,選擇又多,服務態度又好,絕對係間食日本菜嘅好選擇!
雞泡魚干
刺身: 特上刺身拼盤
壽司拼盤
山葵日山和牛卷
燒三文松葉蟹卷
免治雞肉棒
雞腿肉
清酒煮蜆
今次要介紹嘅係位於沙田嘅幸匠燒,係聯乘日山開立嘅新分店。有別於尖沙咀嘅分店,只有沙田嘅幸匠燒先有供應壽司同 Omakase,令人可以一次過享用兩間店嘅名物。整體而言,裝潢富格調,座位之間設簾,私隱度高,服務友善,且食物款式多,值得推薦。A new branch of SHIAWASE-Hiyama crossover is recently opened in Sha Tin, and it's the only branch of SHIAWASE where you can enjoy both skewers, sushi, and even Omakase. Overall, the interior decoration is stylish with curtains between the seats. Services are attentive and it's recommending predominately because of the quality and variety of cuisines.◽特上刺身拼盤 (10款) (Deluxe Sashimi

特上刺身拼盤 (10款) (Deluxe Sashimi Platter) $568

刺身拼盤包括款式多樣,拖羅,油甘魚,帆立貝,右口魚等,當中尤其欣賞拖羅同帆立貝。拖羅無筋富油脂感,而帆立貝則富厚度,帶有青檸嘅酸甜去提味。
The sashimi platter includes a variety of sashimi, including toro, hamachi, scallop, righteye flounders etc. Among them, toro and scallops are especially appreciated. The toro is rich in fat, while the flavour of scallops is enhanced by the sweetness and sourness of lime.

壽司拼盤 (12貫) (Sushi Platter) $256

食材新鮮,款式多樣,且份量十足,適合幾位朋友一同分享。當中以赤身同真鯛較為出色。
The isushi is fresh with a range of variety. The portion is suitable for friends to share. Among them, makuro and seabream are more outstanding.

燒三文魚松葉蟹卷 (Flamed Salmon with Matsuba Crab Roll) $158

表面嘅三文魚微燒後富焦香同油香,與內裡松葉蟹嘅清甜形成對比。
The flamed salmon is rich in oily aroma, which contrasts with the sweetness of the Matsuba crab inside.

免治雞肉棒 (Tsukene) $48 / 雞腿肉 (Chicken Thigh) $48

免治雞肉有切紋,更容易蘸上蛋醬,與微甜嘅醬油極為搭配。雞腿肉質感彈牙,肉味香濃。The tsukene is sliced to facilitate you in dipping the egg sauce. It goes well with the sweetness of soy sauce. The texture of chicken thighs is springy and rich in taste.

清酒煮蜆 (Stewed Calm in Sake Soup) $98

⁣蜆肉厚身,無沙,而清酒嘅味道濃烈,好好咁提升蜆肉嘅鮮味。
The clam is fresh and plump. The strong taste of sake brings out the flavour of clams

雞泡魚干 (Grilled Puffer Fish) $68

雞泡魚干嘅鹹味適合佐酒,而質感嘅硬度剛好,建議盡快享用。
The grilled puffer fish is a perfect match with alcoholic beverage, and the softness is just right.

幸匠燒
SHIAWASE