2024-02-29 39 浏览
好中意呢度嘅裝修間隔,有獨立嘅半開放式房,座位寬敞而且私密度高!👉🏻原味四季椰子雞鍋 $199(半隻)先落左4個椰青,天然無添加,滾熱,伴隨住椰子嘅香氣,再落海南文昌雞,好清潤,唔會涸喉!文昌雞無皮下脂肪,皮好爽彈,肉質鮮嫩,配埋青檸同沙姜,好夾!飲完個椰子雞湯後,就會落豬骨雞湯繼續打邊爐!👉🏻美國薄切三國肥牛 $198(小)大約18片,色澤鮮紅,雖然係薄切,但肉筋少而且雪花均勻,好有牛味!👉🏻瑤柱三層墨魚磚 $99共六件,整件墨魚磚有好特別嘅三層: 菠菜汁、瑤柱粒同南瓜汁,口感好豐富,好彈牙!👉🏻手工鮮蝦雲吞 $78自家製,大大粒脹卜卜,有蝦肉嘅鮮美,真係皮薄餡靚!👉🏻冰菜 $58新鮮,份量多,好脆爽!👉🏻杞子元肉雪梨茶 $29好足料,滋補清甜!👉🏻烏梅湯 $29酸酸甜甜,清新又健康!而家火鍋配料做緊85折! (優惠不包括湯底、海鮮、餐前菜、主食、煲仔飯及飲品)

👉🏻原味四季椰子雞鍋 $199(半隻)

飲完個椰子雞湯後,就會落豬骨雞湯繼續打邊爐!

👉🏻美國薄切三國肥牛 $198(小)

👉🏻瑤柱三層墨魚磚 $99

👉🏻手工鮮蝦雲吞 $78
自家製,大大粒脹卜卜,有蝦肉嘅鮮美,真係皮薄餡靚!

👉🏻冰菜 $58
新鮮,份量多,好脆爽!

👉🏻杞子元肉雪梨茶 $29
好足料,滋補清甜!

👉🏻烏梅湯 $29
酸酸甜甜,清新又健康!

2024-02-27 77 浏览
係Openrice訂座 火鍋配料可享5折優惠!(優惠不包括湯底、海鮮、餐前菜、主食、煲仔飯及飲品)折扣後每位最低消費$150/位18:00前埋單離座方可享受此優惠美國薄切三國肥牛(小) $198: 肥牛肥瘦均勻 牛味夠濃郁火鍋湯底原味椰子雞鍋(半隻): 用新鮮椰青水加入椰子肉及杞子煲火鍋湯底,先飲湯 後食文昌雞 再加配料,清甜可口🥥 雞肉嫩滑新鮮😍 食完唔會好大負擔✌🏼四色手打丸 $139(手打鮮蝦丸, 黑松露墨魚丸, 牛肝菌豚肉丸,花膠牛丸)手工韭菜水餃 $78: 好大粒 皮薄餡豐富😋 韭菜比例好多👍🏼墨魚滑 $99: 墨魚滑爽彈 好有口感🤤鮮腐竹 $49特長皇帝蟹柳 $58蜂巢冰豆腐 $58油麥菜 $49—稻庭烏冬 $26西檸薄荷冷泡茶 $29
係Openrice訂座 火鍋配料可享5折優惠!
(優惠不包括湯底、海鮮、餐前菜、主食、煲仔飯及飲品)
折扣後每位最低消費$150/位
18:00前埋單離座方可享受此優惠

美國薄切三國肥牛(小) $198
: 肥牛肥瘦均勻 牛味夠濃郁
火鍋湯底
四色手打丸 $139
(手打鮮蝦丸, 黑松露墨魚丸, 牛肝菌豚肉丸,
花膠牛丸)

蜂巢冰豆腐 $58
油麥菜 $49

稻庭烏冬 $26

西檸薄荷冷泡茶 $29
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 F̾l̾a̾v̾o̾u̾r̾f̾u̾l̾ ̾C̾o̾c̾o̾n̾u̾t̾ ̾C̾h̾i̾c̾k̾e̾n̾ ̾H̾o̾t̾p̾o̾t̾ ̾J̾o̾u̾r̾n̾e̾y̾ @ 🌟 幸福四季椰子雞《👽食神大媽打邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐 HKD 636- Coconut Chicken Pot- Sichuan Style Pickled Black Fungus- Cucumber with Minced Garlic and Vinegar- Handmade Shrimp Balls- Black Truffle Cuttlefish Balls- Fresh Porcini Pork Balls- Fresh Fish Maw Beef Balls- Prime Grade US Blade Beef Slice- Handmade Fried Bean Curd Roll- Assorted Vegetables- Purple Yam Noodles- Cold Pear Tea with Qizi & Dried Longan Pulp.👽 大媽作為邊爐怪,而家呢啲
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Fresh Porcini Pork Balls
- Fresh Fish Maw Beef Balls
- Assorted Vegetables
- Purple Yam Noodles
👽 大媽作為邊爐怪,而家呢啲天氣最適合就係約埋朋友仔去打邊爐!唔想燥熱又想健康嘅話,呢間位於銅鑼灣嘅椰子雞火鍋專門店就絕對係好選擇!
😋 佢有個「幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐」,個價錢包左湯底、頭盤、肉類、手工系列、蔬菜拼盤、主食、仲有飲品!真係超級抵,仲要坐得超級舒服,私人空間十足!

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🐔 店員一路上菜嘅時候一路介紹,呢度椰子雞鍋湯底係用左足足四個椰青嘅水製作而成,所以係超清甜又濃郁!雞呢就係用走地海南文昌雞,全部都係一百日以上並且未生過蛋蛋嘅雌雞,所以係非常之嫩口,全部皮下肥膏近乎零。

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🥒 頭盤「川味雲耳」同「手拍青瓜」,一啲都唔細碟,擺盤靚,好惹味,超開胃!

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🍢 自選手工系列我哋就揀咗佢哋嘅招牌手打丸類,包括:手打鮮蝦丸、黑松露墨魚丸、牛肝菌豚肉丸、花膠牛丸。全部都超級級彈牙,同埋個調味係一流,大小適中,絕對優質。

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🥩 打邊爐當然唔可以冇肉肉,「美國頂級牛板腱」油花均勻,絕對唔會令個湯底變肥。非常之鮮嫩,堅正!

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🥠 咁正嘅湯底,佢配埋「手工珍寶響鈴」,新鮮炸起超爽口,仲要真係比市面上一般嘅大隻好多,索晒啲湯超好味!

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🥬 仲有「雜菜拼盤」完全冇揸流攤,好大兜,各款蔬菜都有,配埋個湯真係超級清新同埋好健康。

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🍠 咁都唔止,仲有「紅薯粉」,都係好大兜,胃口細啲都爭啲食唔晒。同埋好粗身,浸落湯度好有咬口。

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🍹 好細心地配上「杞子圓肉雪梨茶」,絕不過甜,配合打邊爐一流,飲落好舒服。

幸福椰子雞鍋高質手工丸牛肉二人餐

🌟 呢度食材絕對優質,湯底夠足料,仲要坐得超舒服,物超所值,絕對係約埋朋友仔吹水打邊爐嘅好選擇啦!😁👍

📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓
☎️ +(852)2198-1228
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2024-02-07 86 浏览
天氣又轉凍 啱哂打邊爐😏今次去咗呢間火鍋店湯底有別一般係主打養生湯底 健康得嚟又有營養餐廳環境有一大好處 就係間成咗好多間細房就算兩個人嚟食都可以有得坐房 私隱度夠高👍值得一提係店員服務非常好 我哋揀咗原味椰子雞鍋🐔選用海南椰青肉比泰國椰青更清甜仲有半隻海南文昌走地雞 絕對係養顏滋潤😍先飲椰青水同品嚐嫩滑嘅雞肉之後再加由豬骨同雞腳熬製成嘅湯底就可以正式打邊爐啦😚先嚟餐前小菜 川味雲耳同柚子沙律酸酸甜甜幾開胃手工系列配料 全部都係師傅人手打造😲我哋叫咗手打鮮蝦丸👍、花膠牛丸、瑤柱三層墨魚磚👍同黑松露豚肉餃子 真係各有特式蝦丸食落爽口彈牙🦐第一次食有花膠嘅牛丸感覺好得意瑤柱三層墨魚磚印象最深刻🤤由菠菜汁、瑤柱、日本南瓜三層組成日本南瓜比較清甜而瑤柱就比較令到墨魚比較特出😚!肥牛同響鈴係打邊爐必備😍揀咗美國手工肥牛🐮👍同平時食嘅肥牛好唔同原來係用醃料醃過 所以食落好滑嫩口再加係人手切而唔係其他普通用機切嘅急凍肥牛可以話係我食過最出色嘅肥牛😍另加$100 升級二人煲仔飯🤭啱哂寒冷天氣 送到上嚟個煲熱辣辣店員即場加上甜豉油再焗幾分鐘打開蓋見到材料非常豐富有潤腸、臘腸同芋頭😲 夠哂惹味米飯粒粒分明
天氣又轉凍 啱哂打邊爐😏

手工系列配料 全部都係師傅人手打造😲
蝦丸食落爽口彈牙🦐
第一次食有花膠嘅牛丸感覺好得意
瑤柱三層墨魚磚印象最深刻🤤
由菠菜汁、瑤柱、日本南瓜三層組成
日本南瓜比較清甜
而瑤柱就比較令到墨魚比較特出😚!

肥牛同響鈴係打邊爐必備😍

另加$100 升級二人煲仔飯🤭
啱哂寒冷天氣 送到上嚟個煲熱辣辣
店員即場加上甜豉油再焗幾分鐘
打開蓋見到材料非常豐富
有潤腸、臘腸同芋頭😲 夠哂惹味
米飯粒粒分明 食落仲有香甜飯焦
估唔到呢度都食到咁高質嘅煲仔飯😋

杞子元肉雪梨茶

人均價錢: $400
味道: 8/10
環境: 8/10
服務: 9/10
回頭率: 8/10

📍 幸福四季椰子雞 (永光中心)
地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓
電話: 29181228
在寒冷天氣下,火鍋都係一個幾唔錯嘅選擇。而我更偏好食椰子雞,所以揀了位於銅鑼灣的一間椰子雞專門店同朋友作為飯聚的地方。餐廳除了有卡位外,還有一個個包箱的位置,少少似客棧的格局,位置寬闊,坐得舒適,又很有私隱度,是一個唔錯相聚的好地方。❄️🥢☺️👍🏼✨ 幸福四季套餐(二人份量),套餐每位($318 加一),包了很多不同種類的配料,食得豐富又唔使傷腦筋。🥥🐥🥗🍲✨ 湯底方面,選了店舖的主打原味椰子雞鍋,半隻鮮嫩的海南文昌雞待鮮椰子水煮沸後,就可以再一齊煮約五分鐘。先飲椰子雞湯,後打邊爐。餐廳因選用純天然椰青水,令湯底味道極鮮甜,雞肉嫩滑,又很有雞味。真的二話不說每人飲了二碗。健康清潤又暖笠笠。之後職員會過黎加豬骨湯底開始火煱的部分。🐥🥥✨ 餐前小菜(三選二),手拍青瓜夠哂新鮮爽脆,醃了醋和辣椒,帶點惹味。柚子沙律,沙律菜撈了很多柚子醋,酸酸甜甜份外開胃。🥗🥒✨ 手工系列(八選四),揀了手打蝦丸、黑松露墨魚丸、瑤柱三層墨魚磚、黑松露豚肉餃子,每款各2件,手工丸新鮮製作,鮮嫩彈牙。瑤柱三層墨魚磚色的外型突出,三色的成份都各有不同,綠色是菠菜、白色是墨魚、橙色是南瓜,真的很有特色。🍢😙✨ 選擇肉類(

✨ 選擇肉類(四選一),選了美國頂級牛板腱,牛肉色澤紅潤,雪花均勻,脂肪比例唔高,入味牛味香濃,相當高質。🥩🐮

✨ 手工響玲,新鮮炸起,在湯底浸3秒即食得,非常脆口,又浸入了湯底豬骨湯的味道。🤩

✨ 雜菜拼盤,精選了粟米、蕃茄、金菇、鮮冬菇、生菜、娃娃菜,全部都很新鮮。🍄🥬🍅

✨ 主食可選出前一丁/烏冬/紅薯粉,我地就選了升級至煲仔飯(+$100),煲仔飯是芋頭臘味飯,底層焗至有一層薄薄的飯焦,加入甜醬油,連芋頭、臘腸、潤腸、臘肉一起撈,飯焦有點脆口,飯又有少少煙靭的口感,煲得夠哂火候又出色,同時也很適合冬天點的飯。🍲🍚😚

✨ 飲品是杞子元肉雪梨茶,味道清甜、材料養生,夠哂滋潤。🍐🍻☺️
2024-02-06 16 浏览
椰子雞唔知大家鍾唔鍾意食?曾經在內地曾經食過非常好吃的椰子雞奈何在香港很難找到類近質素的店但經過今晚後 我相信我找到了—就是永光中心呢間幸福椰子雞!淨係飲個湯都夠晒幸福☺️我點咗椰子雞花膠湯 佢係用4個椰青加椰子肉烹調而成味道十分香甜又清新 煲滾之後忍唔住飲咗三碗 實在太好飲飲完啖湯食完件雞佢嘅海南文昌雞肉質白嫩 咬口夠實淨 沾上青檸沙薑辣椒豉油 更能把雞味帶出不經不覺就食晒啲雞 同大大塊彈牙花膠食完雞之後就會加入湯加入由豬骨雞件熬製而成的湯 非常濃稠 叫了美國薄切肥牛拼盤唔使$200 擺盤相當精美 每片厚薄一切除此之外 蟹柳淮山冰菜也不能少!冰菜出邊好少食到 但呢度卻青綠又嫩呢他們的質素比外面高 而且價錢上真吸引只是售八五折呢 值得推介的是花雕雞子 當你吃過這裏的雞之後 外面火鍋店的簡直是不值一提!因為入口已立即被花雕的濃郁味道籠罩且花雕香噴噴 醇香撲鼻 完全把雞子難聞的味道辟走了!十分有驚喜最後要讚一讚他們大大渣自家製飲品 雪梨無花果 杞子圓肉 蜜棗 凍飲 非常滋補潤喉 喝下去十分解膩解渴
椰子雞唔知大家鍾唔鍾意食?
曾經在內地曾經食過非常好吃的椰子雞
奈何在香港很難找到類近質素的店
但經過今晚後 我相信我找到了—
就是永光中心呢間幸福椰子雞!

淨係飲個湯都夠晒幸福☺️

食完雞之後就會加入湯
加入由豬骨雞件熬製而成的湯 非常濃稠
叫了美國薄切肥牛拼盤唔使$200

擺盤相當精美 每片厚薄一切
除此之外 蟹柳淮山冰菜也不能少!
冰菜出邊好少食到 但呢度卻青綠又嫩呢

他們的質素比外面高 而且價錢上真吸引
只是售八五折呢
值得推介的是花雕雞子
當你吃過這裏的雞之後
外面火鍋店的簡直是不值一提!

因為入口已立即被花雕的濃郁味道籠罩
且花雕香噴噴 醇香撲鼻
完全把雞子難聞的味道辟走了!十分有驚喜

最後要讚一讚他們大大渣自家製飲品
雪梨無花果 杞子圓肉 蜜棗 凍飲
非常滋補潤喉 喝下去十分解膩解渴
2024-02-02
🥥半隻雞椰子雞鍋 $189🥟雙拼餃(韭菜餃,鮮蝦雲吞) $88🥩美國頂級牛板腱 $178🫓鮮腐竹 $49🥚鮮准山 $68🍜紅薯粉 $26🍹杞子元肉雪梨茶 $29x2🔸早幾日咁凍梗係要搵間椰子雞鍋暖下啦,呢間水準係唔錯😆先食半隻雞椰子雞鍋,椰子水係好清香,配文昌雞食鮮香無比,令人味蕾為之一振。啲雞肉都好嫩好多汁,同埋同啲椰子湯嘅結合,真係好開胃😋🔸食完雞會加豬骨湯繼續打邊爐。雙拼餃真心係一絕,韭菜餃同鮮蝦雲吞同樣出色,口感豐富,餃子皮薄薄咁,入口即溶👍🏻🔸如果你係牛肉控,一定要試下佢嘅美國頂級牛板腱!牛肉質地鮮嫩,每一啖都帶有濃郁嘅牛肉香味🔸而鮮腐竹同鮮准山都好新鮮,質感爽脆,好啱好凍嘅天氣食🔸紅薯粉爽滑嫩口,搭配火鍋湯一齊食,味道更加豐富🔸而杞子元肉雪梨茶係一個好滋補嘅選擇,飲落去令人心曠神怡
🥥半隻雞椰子雞鍋 $189
🥟雙拼餃(韭菜餃,鮮蝦雲吞) $88
🥩美國頂級牛板腱 $178
🫓鮮腐竹 $49
🥚鮮准山 $68
🍜紅薯粉 $26
🍹杞子元肉雪梨茶 $29x2

🔸而鮮腐竹同鮮准山都好新鮮,質感爽脆,好啱好凍嘅天氣食

🔸紅薯粉爽滑嫩口,搭配火鍋湯一齊食,味道更加豐富

🔸而杞子元肉雪梨茶係一個好滋補嘅選擇,飲落去令人心曠神怡
這間火鍋店位於銅鑼灣的登龍街,鄰近時代廣場,主打四季皆宜又養生的椰子雞。店內環境寬敞舒適,設有多個獨立房間具私隱度,抽風系統亦完善,衣物不沾油煙味。幸崰四季套餐 - $318/位(2位起)已包括醬料費原味椰子雞鍋(半隻)每鍋使用四個海南椰子,椰子水特別清香甘甜,並加入絲絲軟綿的椰肉;嚴選優質的海南文昌雞,以椰子為飼料自由放養,肉質特別緊緻彈牙,慢慢滲出鮮雞油香,椰子雞湯清甜不膩。川味雲耳滑潤薄脆的雲耳酸酸辣辣很開胃。柚子沙律新鮮翠綠的沙律菜拌以酸甜的柚子醋,亦有多汁的車厘茄。黑松露墨魚丸爽滑彈牙的墨魚丸很鮮味,帶淡淡松露飄香。花膠牛丸紮實彈牙的牛丸充滿牛肉味,肉汁豐富,有晶瑩剔透的花膠。瑤柱三層墨魚磚顏色層次分明,分別混合清新的菠菜、鮮味的瑤柱及香甜的南瓜,爽滑彈牙。黑松露豚肉餃子薄透的餃子皮富彈性,包裹著飽滿的鮮豚肉餡很鮮味,帶陣陣松露飄香。美國頂級牛板腱一片片鮮紅色的牛板腱份量十足,結實的肉質脂肪雖少,但勝在肉味香濃,有少許嚼勁,中間的透明嫩筋很爽脆。手工響鈴金黃酥脆很掛湯。雜菜拼盤多款新鮮蔬菜如生菜、金菇、蕃茄及粟米等鮮甜解膩。烏冬煙煙韌韌富有彈性,咬口十足。杞子圓肉雪梨茶純天然
幸崰四季套餐 - $318/位(2位起)
已包括醬料費
川味雲耳
滑潤薄脆的雲耳酸酸辣辣很開胃。
柚子沙律

新鮮翠綠的沙律菜拌以酸甜的柚子醋,亦有多汁的車厘茄。
黑松露墨魚丸
爽滑彈牙的墨魚丸很鮮味,帶淡淡松露飄香。
花膠牛丸

紮實彈牙的牛丸充滿牛肉味,肉汁豐富,有晶瑩剔透的花膠。
瑤柱三層墨魚磚

黑松露豚肉餃子

美國頂級牛板腱
美國頂級牛板腱
手工響鈴
手工響鈴
金黃酥脆很掛湯。
雜菜拼盤
雜菜拼盤
多款新鮮蔬菜如生菜、金菇、蕃茄及粟米等鮮甜解膩。
烏冬
烏冬
煙煙韌韌富有彈性,咬口十足。
杞子圓肉雪梨茶
杞子圓肉雪梨茶
純天然糖水含豐富維他命,有甘甜的雪梨果香,清熱生津、滋潤袪燥。
2024-01-28
午餐
2024-02-01 45 浏览
-天氣凍最岩就係打邊爐 雖然已經係咁打🤣朋友話銅鑼灣有間主打椰子雞既火鍋店平時一般打邊爐都比較肥膩🫣呢個就比較上健康啲(?)😝餐廳裝修都幾好 有幾間卡位獨立間隔 2人又有 6-8人又有今次第一次來就揀返最Basic嘅✅原味椰子雞鍋 (半隻)$199湯底另外仲有野生竹笙/野生馬蹄/養生花膠/麻辣可以選擇原味就有清澈見底既純椰子水同椰子肉店員介紹火鍋前先飲椰子湯🥥再食雞件之後再加入骨湯 🍲滾後放火鍋配料打邊爐🐥文昌雞雖然比較細 但肉質確實比較嫰滑✅四色手打丸 $139 85折 $117手打鮮蝦丸、黑松露墨魚丸、牛肝菌豚肉丸、花膠牛丸✅美國頂級牛板腱 (小) $178 85折 $151✅美國黑豚肉 $119 85折 $101✅珍寶響鈴(3條) $49✅香脆墨魚餅 $78🍹咸0七 $29🍹泰國椰青 $45整體今次打完邊爐嘅感覺都幾舒服💨唔會有好油膩嘅感覺 😍椰子雞湯的確出色 好清甜四色手打丸既花膠牛丸最特別 入面真係可以見到一粒完整嘅花膠🐷黑豚肉 肉質嫩滑有彈性其他配料熟食都唔錯👍🏻下次過嚟會想試吓野生竹笙椰子雞湯

天氣凍最岩就係打邊爐 雖然已經係咁打🤣

店員介紹火鍋前先飲椰子湯🥥再食雞件
之後再加入骨湯 🍲滾後放火鍋配料打邊爐
🐥文昌雞雖然比較細 但肉質確實比較嫰滑

✅四色手打丸 $139 85折 $117
手打鮮蝦丸、黑松露墨魚丸、牛肝菌豚肉丸、花膠牛丸

✅美國頂級牛板腱 (小) $178 85折 $151

四色手打丸既花膠牛丸最特別 入面真係可以見到一粒完整嘅花膠
🐷黑豚肉 肉質嫩滑有彈性
其他配料熟食都唔錯👍🏻下次過嚟會想試吓野生竹笙椰子雞湯
2024-01-26 48 浏览
#銅鑼灣地膽 今次去幸福四季椰子雞食椰子雞!地點喺銅鑼灣永光中心,餐牌主打鮮甜椰子雞鍋!2人套餐有齊招牌菜啱哂我地!餐廳以黑色型格裝潢,坐位私隱度高! 🍲幸福四季套餐 $318/2位起 🥥🍗原味椰子雞鍋:用左4個海南椰青水,然後放哂半隻雞落去煮,滾左立即飲返碗先開始打邊爐。湯頭超鮮甜,口感滑順;雞肉嫩滑而且脂肪少,口感軟嫩!半隻雞份量都多!🥩美國頂級牛板腱:色澤亮麗、脂肉均勻,肉味香濃,薄薄一片口感嫩滑!🥒手拍青瓜:好清爽嘅涼拌菜,解膩又開胃!🥗柚子沙律:酸酸甜甜,好開胃!🦑🍄手打丸:牛肝菌豚肉丸,好彈牙好鮮美!搖柱三層墨魚丸磚有齊三種味道,口感爽彈!🥟手工鮮蝦雲吞:大大粒嘅雲吞皮薄餡靚,滿滿鮮蝦及豬肉肉,層次豐富!🔔手工響鈴:自家製手工響鈴,香酥脆口!🥬雜菜拼盤:有冬菇、粟米、番茄同蔬菜等,全都新鮮,可平衡返油膩感!🍐飲品點了杞子圓肉雪梨茶,好滋潤!幸福四季椰子雞 (永光中心)📍銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓

🍲幸福四季套餐 $318/2位起

🥒手拍青瓜:好清爽嘅涼拌菜,解膩又開胃!
🥗柚子沙律:酸酸甜甜,好開胃!

🔔手工響鈴:自家製手工響鈴,香酥脆口!
🍐飲品點了杞子圓肉雪梨茶,好滋潤!

幸福四季椰子雞 (永光中心)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓
2024-01-26 30 浏览
呢間餐廳主打椰子雞鍋,然後加入新鮮熬製嘅豬骨雞濃湯打邊爐🍲💗原味椰子雞鍋($199 /半隻) 每個椰子雞鍋用上4個海南椰青水,加入椰肉同杞子,煮滾後放入海南文昌雞件。椰子雞湯天然清甜,飲完暖笠笠🥥文昌雞非常嫩滑,而且皮下脂肪少較健康🐓💗四色手打丸 ($139)有齊黑松露墨魚丸、蟹籽鮮蝦丸、牛肝菌豚肉丸、花膠牛丸,全部自家製手打,粒粒爽口彈牙🍡💗牛胸爽 ($188)牛胸爽口感爽脆,油香極濃🐂💗鮮鵝腸 ($98)鵝腸非常爽脆,腸身清洗得乾淨🦆
呢間餐廳主打椰子雞鍋,然後加入新鮮熬製嘅豬骨雞濃湯打邊爐🍲

💗原味椰子雞鍋($199 /半隻)
原味椰子雞鍋
海南文昌雞

💗四色手打丸 ($139)
四色手打丸

💗牛胸爽 ($188)
牛胸爽口感爽脆,油香極濃🐂
牛胸爽

💗鮮鵝腸 ($98)
鵝腸非常爽脆,腸身清洗得乾淨🦆
鮮鵝腸
原味椰子雞鍋
海南文昌雞
四色手打丸
牛胸爽
鮮鵝腸
2024-01-11 108 浏览
環境乾淨舒適,卡位闊落,職員殷勤,食物還很新鮮~原味椰子雞鍋~用了4個海南椰青水,在不溝水下跟鮮雞滾湯,湯底非常清甜,很潤很順喉~手拍青瓜~餐前小食不錯,帶點微辣,很清新開胃~川味雲耳~跟青瓜一樣帶點微辣,還加入了大量芫荽,很清香~黑松露墨魚丸~墨魚丸很有嚼勁彈牙,帶著香濃的黑松露味~牛肝菌豚肉丸~豬肉丸用新鮮豬肉打成,牛肝菌獨有的香味滲到豬肉裡,味道吸引~手工鮮蝦雲吞~很多蝦肉,相比平日吃到的較大隻一點,性價比高~手工韭菜水餃~同樣很大隻,內裡的豬肉都塞得滿滿的~美國黑豚肉~肥瘦適中,肉質冧軟,豬肉味濃~手工響鈴~大大件,炸香了的腐皮味道,沾一沾湯來吃已是一流~雜菜拼盤~有好幾種蔬菜,材料豐富,有金菇、油麥菜、雞肶菇、粟米、冬菇及番茄等等~杞子圓肉雪梨茶~很清香,不太甜,喝起來味道剛剛好,很舒服~
環境乾淨舒適,卡位闊落,職員殷勤,食物還很新鮮~

手拍青瓜~餐前小食不錯,帶點微辣,很清新開胃~

川味雲耳~跟青瓜一樣帶點微辣,還加入了大量芫荽,很清香~

黑松露墨魚丸~墨魚丸很有嚼勁彈牙,帶著香濃的黑松露味~

手工韭菜水餃~同樣很大隻,內裡的豬肉都塞得滿滿的~

美國黑豚肉~肥瘦適中,肉質冧軟,豬肉味濃~

手工響鈴~大大件,炸香了的腐皮味道,沾一沾湯來吃已是一流~

杞子圓肉雪梨茶~很清香,不太甜,喝起來味道剛剛好,很舒服~

2024-01-09 994 浏览
天氣轉涼, 最近密密打邊爐, 食得太多重口味湯底, 今晚同媽咪想食返D清清地, 滋潤喉嚨嘅湯底, 所以揀咗呢間主打養生椰子雞鍋湯底嘅「幸福四季椰子雞」餐廳。餐廳座位格局太多偏向頗高私隱度, 間成了多間房間。我地揀咗呢款幸福四季套餐 (HK$318 兩位起), 套餐精選多款人氣火鍋配料, 湯底同埋種類更可因應喜好而挑選, 而且套餐仲包醬油費, 更為抵食!川味雲耳、手拍青瓜, 兩款冷盤小食爽脆, 辣得開胃。原味椰子雞鍋(半隻):係正式打邊爐前先飲啖湯, 以純天然椰子水, 再加入了少許椰肉, 上檯滾起再加入雞件, 以漏斗計時五分鐘就食得。雞件熟度果然剛剛好, 肉質嫩, 湯底清甜潤喉, 非常適合乾燥天氣時享用, 滋潤一下。然後店員協助加入豬骨湯底正式打邊爐。美國頂級牛板腱: 脂肪比例平均, 肉質鮮嫩。手工鮮蝦丸: 微彈鮮甜, 細味有淡淡鮮蝦味。黑松露墨魚丸: 混入了墨魚碎粒, 既有爽彈層次, 又食到陣陣松露香。花膠牛丸: 較為林, 帶有少少鹹, 中心有細小花膠粒。手工鮮蝦雲吞: 皮薄, 豬肉餡料有鹹鮮, 有好幾粒爽口蝦粒。手工響鈴: 響鈴即炸大大卷, 脆得鬆化, 做到一秒浸湯, 半脆半吸湯汁精

餐廳座位格局太多偏向頗高私隱度, 間成了多間房間。

川味雲耳、手拍青瓜, 兩款冷盤小食爽脆, 辣得開胃。

原味椰子雞鍋(半隻):

然後店員協助加入豬骨湯底正式打邊爐。

美國頂級牛板腱: 脂肪比例平均, 肉質鮮嫩。

手工鮮蝦丸: 微彈鮮甜, 細味有淡淡鮮蝦味。

花膠牛丸: 較為林, 帶有少少鹹, 中心有細小花膠粒。

手工響鈴: 響鈴即炸大大卷, 脆得鬆化, 做到一秒浸湯, 半脆半吸湯汁精華。

雜菜拼盤: 蔬菜嫩綠, 配有東菇、粟米、蕃茄;

紅薯粉: 煙韌彈牙, 非常飽肚。

飲品: 杞子元肉雪梨茶
清甜潤喉, 適合邊打邊爐邊清熱。
2024-01-08
2023-12-04 199 浏览
基本上比較少喺香港食椰子雞,但係有一日有啲口痕,又返唔到深圳,咁就誤打誤撞去咗呢一間餐廳度食椰子雞,又發覺味道都幾好同埋基本上香港定係大陸呢,都一定會夾雜埋邊爐去食,佢雖然款式唔算多,但係就係勝在正正常常,冇乜伏,有機會都可以試多次幾啱同埋啲朋友一齊喺度聚會

幾啱同埋啲朋友一齊喺度聚會
2023-12-04 164 浏览
你吃过甜甜的“鸡煲”嘛?经常吃口味比较重的各类煲以后,有时候也想试一试清淡一些的打边炉~这家铜锣湾的幸福椰子鸡可以同时满足“轻甜的鸡”➕“暖暖的打边炉”~ 离铜锣湾地铁站C出口只有几百米的距离,非常方便,在永光中心的1楼,一进门就看到四周可爱的椰树背妆~无论是小隔间还是卡座,都有着非常清新的感觉~ 既然是椰子鸡,肯定选它们家招牌的文昌椰子鸡(汤底➕半只鸡),还没大开,香甜的味道就已经开始弥漫了! ⭐1.招牌文昌鸡 鸡肉真的超级软嫩!味道滑滑的,配上甜爽的汤底,真的每一口都超级满足! ⭐2.蒜泥白肉 不同于普通的菜色,他们家的白肉无论是蘸料还是清吃,味道都特别好,不辣不咸刚刚好!强烈安利一波! ⭐3.羊肉卷➕牛肉粒➕牛舌 肉食者大满足,牛味超足➕羊味超正!重点来了: 配上椰子汤底好好吃! 配上椰子汤底好好吃! 配上椰子汤底好好吃! 强烈建议大家多点几份涮肉,味道真的超级棒!而且,他们家中午火锅配料和部分肉类都是半价,并且现在还有活动,1元可购三文鱼刺身一份! 吃完以后暖暖的好舒服~强烈推荐大家来试一试!
⭐1.招牌文昌鸡
⭐2.蒜泥白肉
⭐3.羊肉卷➕牛肉粒➕牛舌
肉食者大满足,牛味超足➕羊味超正!重点来了:
配上椰子汤底好好吃!
吃完以后暖暖的好舒服~强烈推荐大家来试一试!