2018-09-11 50 浏览
又一間台灣過江龍嚟到香港開業選址仲要係好旺嘅老虎堂隔籬唔知係唔係質素好高所以咁沙膽開喺老虎堂隔籬?即管試試聽講幸福堂係台灣都幾有名所以排隊嘅人龍都幾長大約都要排45分鐘先買到飲品門口有簽筒可以比人客抽簽,簽文可以喺收銀下面嘅櫃自己拎員工係舖面炒緊一大鍋黑糖珍珠,都幾吸引途人目光論外表來講唔錯,雖然黑糖嘅紋理有啲多論味道嚟講鮮奶加奶霜,連黑糖攪勻之後奶味未至於淡但唔係好夠濃最上面嘅奶霜燒完之後唔覺得對味道有影響而珍珠算彈牙嘅,但黑糖味就無乜呢一方面就有啲失望喇
又一間台灣過江龍嚟到香港開業
選址仲要係好旺嘅老虎堂隔籬
唔知係唔係質素好高
所以咁沙膽開喺老虎堂隔籬?
即管試試

聽講幸福堂係台灣都幾有名
所以排隊嘅人龍都幾長
大約都要排45分鐘先買到飲品
門口有簽筒可以比人客抽簽,簽文可以喺收銀下面嘅櫃自己拎
員工係舖面炒緊一大鍋黑糖珍珠,都幾吸引途人目光
論外表來講唔錯,雖然黑糖嘅紋理有啲多
論味道嚟講
鮮奶加奶霜,連黑糖攪勻之後奶味未至於淡
但唔係好夠濃
最上面嘅奶霜燒完之後唔覺得對味道有影響
而珍珠算彈牙嘅,但黑糖味就無乜
呢一方面就有啲失望喇
2018-09-11 92 浏览
呢排興飲黑糖珍珠鮮奶,今日經過就喺云云幾間台灣過江龍中,揀左朋友大推嘅幸福堂。去到足足排左半粒鐘,飲品終於到手!賣相已經十分吸引😍😍😍杯嘅周圍澆滿手炒黑糖,黑糖珍珠墜底,淋上鮮奶,面頭仲有一層灼過嘅焦糖。就咁飲左一啖,一暖一凍好得意,但味道未均勻。於是攪拌之後再飲,甜度適中,珍珠偏軟身但口感唔錯,奶味夠,最出色係嗰陣手炒嘅焦香味,係會令人想一飲再飲!排就半個鐘,但飲就五分鐘,不過係值得嘅,就算下次要再排都會飲!
賣相已經十分吸引😍😍😍
等候时间
30 分钟 (堂食)
2018-09-09 85 浏览
想試一次,排左五分鐘,等左十五分鐘,第一啖很不錯,亦飲到面頭焦糖味道,但之後吃珍珠,只是淡而無味,明顯係黑糖融入不到珍珠,而且淋淋地,好似煮過龍咁,我覺得唔算好飲,應該試一次就算,都是鹿鹿最好味
等候时间
20 分钟 (堂食)
2018-09-08 50 浏览
之前飲完老虎堂,今日決定去試埋幸福堂!見到隔黎又開左間醋頭家,飲品店開到成行成市,逐間咁飲真係有排試。今次我同朋友嗌左招牌黑糖珍珠鮮奶同草莓珍珠鮮茶。黑糖珍珠奶茶賣相好靚,食落去冇老虎堂咁甜,不過珍珠既黑糖味較薄弱,同鮮奶溝埋左之後都無乜黑糖味,但口感尚算Q彈。我另外嗌咗一杯草莓珍珠鮮奶,個賣相好夢幻!連珍珠都係粉紅色!而且有草莓粒粒,酸酸甜甜,味道好天然,但都係黑糖珍珠鮮奶飲好多!試一次就夠!總括黎講,都係老虎堂既珍珠更勝一籌!下次都係飲番老虎堂!

今次我同朋友嗌左招牌黑糖珍珠鮮奶同草莓珍珠鮮茶。

總括黎講,都係老虎堂既珍珠更勝一籌!下次都係飲番老虎堂!
2018-09-08 24 浏览
黑糖珍珠鮮奶見個面有蕉糖好似好正 又見今日少人排所以試下都係無乜特別 黑糖味都唔錯既珍珠有d林 無乜咬口 奶味都可以 正正常常唔算好飲 但又唔難飲試一次夠晒 無乜需要唔會排隊飲
見個面有蕉糖好似好正 又見今日少人排所以試下
都係無乜特別 黑糖味都唔錯既
珍珠有d林 無乜咬口 奶味都可以 正正常常
唔算好飲 但又唔難飲
試一次夠晒 無乜需要唔會排隊飲
2018-09-08 51 浏览
OMG this is a little devil, indeed! Seeing that the line up is much shorter than it used to, my colleagues and I have decided to give a try on this bubble tea place after lunch today, and it is called 幸福堂. In English, it means a place with happiness. 🤗With only one person in line, unhesitatingly we have decided to give it a go. Within five minutes of waiting time, we have received our orders. Looking back at it, five minutes was really nothing, but the heat, the environment and the crowdedne

With only one person in line, unhesitatingly we have decided to give it a go. Within five minutes of waiting time, we have received our orders. Looking back at it, five minutes was really nothing, but the heat, the environment and the crowdedness of the street, where this bubble tea place is located, this five minutes was, in fact, something like hell. 👹

I have tried their famous milk tea with black sugar bubbles. With high expectations, I am, however, very disappointed with the drink. The bubbles were very soft and not chewy at all. The milk tea was thick with lots of milk, and the taste was overly sweet. Perhaps, only real sugar lovers could accept the sweetness of this bubble tea. 🥤

Perhaps the line up from 老虎堂 proves a point. My next stop would definitely be 老虎堂. 👍🏻

2018-09-07 17 浏览
開嘅頭幾日食完飯經過見到冇咩人排隊就即興買杯嚟飲店員話等返幾杯好好彩咁買到係幾香嘅黑糖味重珍珠略淋過頭奶味好出幸福在係唔駛排隊嘅幸運價錢係同級嚟講唔算貴但試過就算 唔會飲第二次
開嘅頭幾日食完飯經過見到冇咩人排隊
幸福在係唔駛排隊嘅幸運

價錢係同級嚟講唔算貴
但試過就算 唔會飲第二次
2018-09-07 70 浏览
最幸福的事 就係飯後一杯台式飲品終於 可以 飲到 幸福堂 唔洗再撞板而今晚食完野之後 終於排到今次我前面排左10 個人左右所以都好快當然我都係叫招牌飲品【黑糖珍珠鮮奶】第一口 感覺好甜之後攪拌左15下去飲就好d la但係d黑糖 未煮得溶晒仲會食到黑糖結晶但我個人就like呢杯 多過傍邊果杯因為奶味唔會太重 同較少冰量雖然唔大杯 但份量啱啱好即炒黑糖珍珠現整黑糖紋
最幸福的事 就係飯後一杯台式飲品

即炒黑糖珍珠
現整黑糖紋

外卖自取
2018-09-07 69 浏览
前几日试了老虎堂,觉得好好味。昨晚突然有点想念黑糖奶,就又去到铜锣湾。这次决定试试边上这家幸福堂,听说也是台湾名店。两家排队都不长,前面得五六个人,3分钟就排到。但等出货好慢,因为是人手现炒,等了20分钟才拿到手。怪不得边上围着那么多人,原来都是在等……杯是鹿角巷那种矮圆杯,上层是冻冻的牛奶,下层是热乎乎的黑糖珍珠,握在手里冰火两重天好特别表层还炙烧过,有一层焦糖色。不过杯身的纹路好似不如老虎堂靓噢。搅拌均匀后就开饮啦!不知道是不是炙烧过的缘故,奶的口感好醇厚,有种绵绵的感觉珍珠都有黑糖味,口感也软腍。奶味黑糖味都重,不过就不如老虎堂那么恰到好处的和谐,感觉还是钟意老虎堂多d另外不知道是不是黑糖粉末没融尽,饮到后面有点粉末感,喉咙不太舒服

2018-09-06 115 浏览
見到IG同Facebook 既熱潮,自己今日經過銅鑼灣時,也來潮個聖🤣,避不了的長龍,本來是想試老虎堂的,但條龍應該有5,60人😱,退而投其次,試隔離的幸福堂,大概只有十幾人左右排左三個字左右終於排到,比較特別的是購買時可以抽枝籤現場解籤,然後,還有現場炒黑珍珠😆試左黑糖珍珠奶茶,少糖,黑珍珠不黏牙,偏甜,夠煙韌,加上黑糖味,味道不錯,可能會比其他珍珠奶茶好飲小小,但未至於值得花咁多時間排隊。

黑糖珍珠奶茶
等候时间
15 分钟 (堂食)
黑糖珍珠奶茶
2018-09-05 2376 浏览
有時候當你想要努力達到目標時,難免有點焦急,但往往現實未必如預期,小挫折會不期而至😔欲速則不達⋯⋯可能就是要提醒你勿忘初衷,還有要顧及內心的感受吧!因為受傷影響,很多預定計劃都無法繼續,完成治療後就給自己一點Comfort 😛去了聞名已久的幸福堂買黑糖珍珠奶茶!近期黑糖珍珠奶茶可謂紅到發紫,幾乎每間台式飲料店都想分一杯羹,不讓某間店專美!而幸福堂更是正面迎戰👊跟強勁對手毗鄰而居!這天是星期五下午三點正,不愛排隊等候的我,滿心期待不用等,誰不知看到街上一列列隊伍就知道我太天真了🤦🏻‍♀️學生們還沒開課呀!但想到這天沒要事,而且人龍不算太長,就等一下吧!大概對名字有種情意結,很喜歡招牌那種帶古舊氣質的風格,金漆招牌雖然有點old school 卻深得我心💕更喜歡幸福堂在門前設立巨型籤筒,誠心想要求支好籤🤣或者無聊來玩玩亦無不可抽到籤後記著號碼,待排到收銀前就可以在前面的櫃桶自行找出相應的籤文☺️幸福堂的賣點是即場煮製黑糖珍珠,每杯手調黑糖珍珠奶茶/鮮奶都會從杯邊放入一圈特濃黑色的珍珠!放入鮮奶茶就形成美麗的紋理。經過購買及等候飲品約25分鐘時間,終於拿到幸福焰遇黑糖珍珠鮮奶!幸福果然是值得等待

去了聞名已久的幸福堂買黑糖珍珠奶茶!
而幸福堂更是正面迎戰👊跟強勁對手毗鄰而居!

經過購買及等候飲品約25分鐘時間,終於拿到幸福焰遇
黑糖珍珠鮮奶!
幸福焰遇黑糖珍珠鮮奶

幸福果然是值得等待的😍
相比起鄰店的厚奶霜,我更喜歡這杯濃郁的黑糖味,同樣選擇鮮奶調製,這杯奶味更真實,而黑糖味雖甜卻不蓋過茶味,茶奶味道較平均😋而珍珠也很軟而Q彈!很喜歡😘!

最後看了一下籤文,希望跟幸福不期而遇吧💕
幸福焰遇黑糖珍珠鮮奶
原本見朋友snapchat post左幸福堂嘅黑糖珍珠鮮奶,經詢問過後,得知朋友認為幸福堂嘅黑糖珍珠鮮奶比老虎X好飲,於是抱住非常大嘅期望去排隊飲佢。當日食完飯後,見飽飽地,打算同朋友一杯2份share黎飲。排隊人數唔算多,大約20人內,15分鐘到野飲已經到手。淨看外型,幸福堂係明顯細杯啲,但價錢都係$30。不過幸福堂面頭有層燒左嘅泡沫奶,頗為吸引。第一啖飲落去,除左發覺鮮奶係屬於比較滑,珍珠屬軟淋mochi外,但發覺伴隨珍珠嘅係一大團未溶嘅黑糖。嘴嚼落去沙沙聲。原以為等多陣攪拌吓佢會溶化,點知完面頭約四分一嘅滑鮮奶後,未溶化嘅黑糖極多,好甜已經係其次嘅問題,啖啖鮮奶到喉嚨都有嗰種食花生卡住係喉嚨嘅感覺,非常唔舒服,實在十分失望。

2018-09-05 51 浏览
《尋找幸福滋味》放工在銅鑼灣等朋友晚飯,見有時間,所以決定排隊一戰幸福堂。我排隊排了20分鐘,再等10分鐘就成功買到黑糖珍珠奶茶$30 排隊付款的旁邊,有一個幸福的求簽筒,可以順手求簽,付款的counter下面寫個大櫃擺左100張唔同嘅籤文,你可以一邊付款一邊拎你所求的簽文,所以非常有趣。價值$30的黑糖珍珠奶茶由於即炒的黑糖珍珠,所以必須攪勻才可以飲。攪左幾下就飲,黑糖的味好濃郁,珍珠亦好有口感彈牙👍🏻最重要是,甜度剛剛好,如果可以大杯小小就好了。但我再攪勻再飲,口感又唔同左,好明顯淡左好多,而且珍珠變返普通無味的珍珠,証明佢手炒得唔夠入味,所以我覺得幸福堂不及老虎堂的黑糖珍珠我嗰杯係最後一杯,又要再炒多一大獲😂——————💵總消費 $30😋食味質素: 8/10💸性價比:9/10🍱環境:NA👩🏻‍🍳服務:NA👍🏻整體評分:8/10——————
《尋找幸福滋味》
放工在銅鑼灣等朋友晚飯,見有時間,所以決定排隊一戰幸福堂。

價值$30的黑糖珍珠奶茶

由於即炒的黑糖珍珠,所以必須攪勻才可以飲。

我嗰杯係最後一杯,又要再炒多一大獲😂
——————
👍🏻整體評分:8/10
——————
2018-08-31
等候时间
30 分钟 (堂食)
2018-09-01 111 浏览
落大雨見到幸福堂開左喺老虎堂隔離!結果2間都買左~ 幸福堂新開所以人龍亦較長..但排隊同取飲品時間都控制得幾好,比完錢唔駛等好耐就有得拎~ 佢主打嘅喺黑糖珍珠奶茶,見到入面人手即炒嘅黑糖珍珠就口水都流~珍珠的確喺香啲!口感煙韌但奶就冇咁香濃,茶味就適中~ 可以encore~
但排隊同取飲品時間都控制得幾好,比完錢唔駛等好耐就有得拎~

• 焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶
台飲控大召集😛身為foodie又點可以唔試幸福堂呢?😎打完老虎堂之後💪🏻🐯等fullfoodie一探究竟先!😜 招牌黑糖珍珠鮮奶☕️($30)杯邊被濃厚黑糖包圍住😳聽説是叫做「幸福紋路」呀😍亮點是奶蓋面會灑上黑糖粉再炙燒❗️令黑糖味道更加突出👏🏻有畫龍點睛之效呀!🐲 「幸福堂」有咩咁吸引?🤔原來是採用古法手炒黑糖珍珠!😳黑糖濃厚杰稠。回甘味濃☺️令每粒珍珠均勻沾滿黑糖漿😛 值得一讚的是珍珠非常煙韌彈牙!👏🏻咬落去係真係會彈番上黎架😳非常chewy!👄濃郁香甜古法灸燒黑糖🍯加上煙韌彈牙的珍珠🖖🏼很好喝喔!👅
台飲控大召集😛
身為foodie又點可以唔試幸福堂呢?😎
打完老虎堂之後💪🏻🐯
等fullfoodie一探究竟先!😜

招牌黑糖珍珠鮮奶☕️($30)
杯邊被濃厚黑糖包圍住😳
聽説是叫做「幸福紋路」呀😍
亮點是奶蓋面會灑上黑糖粉再炙燒❗️
令黑糖味道更加突出👏🏻
有畫龍點睛之效呀!🐲

「幸福堂」有咩咁吸引?🤔
原來是採用古法手炒黑糖珍珠!😳
黑糖濃厚杰稠。回甘味濃☺️
令每粒珍珠均勻沾滿黑糖漿😛

加上煙韌彈牙的珍珠🖖🏼
很好喝喔!👅
2018-08-30
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
  • 黑糖珍珠鮮奶