做冬日屋企無做冬同男友去左旺角食街頭小食當做節買完星期日打war game 既野見到依檔魚旦檔名都幾得意而且仲咁多款式既然魚旦個樣都幾似湯丸,就食魚旦當做節我地選左「BBQ肉鬆燒烤醬汁魚旦」($20/10粒)細細粒好彈牙軟身既外層配埋BBQ醬汁同肉鬆食好創新好特別「日本天婦羅黃金炸旦」蘸左炸漿再炸,比平時炸魚蛋外層仲鬆脆而且加左新既紫菜粉再shake勻Shake Shake 魚旦,值得一試我地都選擇左「細版既黃金炸旦」加左芝士粉食一樣都好味另外仲有「墨汁魚旦」感覺似墨魚丸同魚旦crossover 墨汁無嗆到魚旦味道比平時食到墨魚丸還彈牙「香脆大薯角」即叫即炸,用甜筒裝住賣相似雪糕,實際係大薯角再加埋自製芝士醬,Yummy👍🏻整體黎講宜家魚旦都有咁多款式依晚做冬真係食魚旦都飽
做冬日屋企無做冬
同男友去左旺角食街頭小食當做節
買完星期日打war game 既野
見到依檔魚旦檔
名都幾得意
而且仲咁多款式
既然魚旦個樣都幾似湯丸,就食魚旦當做節
我地選左
「BBQ肉鬆燒烤醬汁魚旦」($20/10粒)
細細粒好彈牙
軟身既外層配埋BBQ醬汁同肉鬆食
好創新好特別
「日本天婦羅黃金炸旦」
蘸左炸漿再炸,比平時炸魚蛋外層仲鬆脆
而且加左新既紫菜粉再shake勻
Shake Shake 魚旦,值得一試
我地都選擇左「細版既黃金炸旦」
加左芝士粉食一樣都好味
另外仲有「墨汁魚旦」
感覺似墨魚丸同魚旦crossover
墨汁無嗆到魚旦味道
比平時食到墨魚丸還彈牙
「香脆大薯角」
即叫即炸,用甜筒裝住
賣相似雪糕,實際係大薯角
再加埋自製芝士醬,Yummy👍🏻

整體黎講宜家魚旦都有咁多款式
依晚做冬真係食魚旦都飽

2016-12-21
其他
2016-12-23 1444 浏览
掃街新選擇呢個位原來變左彈彈旦主打魚蛋 當然要一試究竟魚蛋有炸有唔炸首先食左bbq肉鬆燒烤醬汁既白魚蛋好惹味既醬汁 唔會太咸 味道岩好上面重有肉鬆添 口咸不錯呢魚蛋好彈牙 好好咬唔怪得叫彈彈旦黑椒芝士醬汁必食,我大愛!芝士醬多到呢😍絕對可以點哂d魚蛋蛋蛋芝士味又濃又多絕對可以encore除左魚蛋 原來重可以加撈麵當lunch食 幾抵呀撈麵可以揀4隻招牌醬其中一隻我當然揀芝士啦另外可配白魚蛋或者天婦羅炸旦頭先食過白魚蛋 呢個配炸旦先朋友大愛炸旦 食唔停口所以另外食多左個大粒版炸旦揀左新既shake shake蛋佢可以好似shake shake薯條甘shake shake shake揀左紫菜粉 係杯入面shake幾下食得炸左既魚旦的確香口 惹味呀!呢個係極濃火焰芝士香脆薯角甜筒 開估 其實中間係薯角😎加埋濃濃的芝士醬😍薯角熱辣辣!加埋芝士醬一齊放入口 正!食哂薯角先再食個筒都係脆架😙高質掃街好地方
掃街新選擇

唔會太咸 味道岩好
上面重有肉鬆添 口咸不錯呢
魚蛋好彈牙 好好咬
唔怪得叫彈彈旦

黑椒芝士醬汁必食,我大愛!
芝士醬多到呢😍

佢可以好似shake shake薯條甘
shake shake shake
揀左紫菜粉 係杯入面shake幾下
食得
炸左既魚旦的確香口 惹味呀!

呢個係極濃火焰芝士香脆薯角甜筒
開估 其實中間係薯角😎
加埋濃濃的芝士醬😍
薯角熱辣辣!
加埋芝士醬一齊放入口 正!
食哂薯角先再食個筒都係脆架😙

高質掃街好地方

• 黑椒芝士醬魚蛋
  • 極濃芝士火焰薯角甜筒
2016-12-21 951 浏览
兒時好喜愛放學後買小食回家吃,時常都向媽咪撒嬌要吃魚蛋燒賣,加少許豉油已經美味十足。長大後,也不忘小時既貪吃行為,不時吃串魚蛋過下口癮,可能人大了對食物有左要求,一般食既魚蛋都先前炸過成黃色外皮,但我現時更愛吃潮州魚蛋,而依間既手打白魚蛋同潮州魚蛋非常相似,係我近期愛吃既小食之一有好多款自家製醬汁配手打魚蛋,撈麵同糖水都有,愛吃魚蛋既我揀左好耐先決定到要邊款好,靚仔老闆見我諗咁耐都特意推介<<日式天婦羅金黃炸蛋>>一碗有十粒,粒粒都炸至金黃色,口感外皮酥脆,魚蛋超彈牙同重魚味,皮超薄又唔多粉,同埋食落一點都不覺得油膩,另加左初榨椰子油咖哩汁,係用左來自緬甸秘方調製醬汁,味道夠辣又香濃,沾住食好惹味,的確整得非常出色<<黑椒芝士醬汁>>白魚蛋一樣夠哂彈牙,淋左芝士醬汁係魚蛋面,芝士粉同黑椒一齊沾黎食,芝士食落唔會漏,醬汁又唔算好結身,仲好重芝士味,微微既黑椒香,估唔到芝士配魚蛋又幾好食,食完完全唔覺口乾,創意滿分<<初榨椰子油咖哩汁配白魚蛋>>整體而言,將普通既手打魚蛋用秘製既特色醬汁一齊撈埋
<<日式天婦羅金黃炸蛋>>
<<黑椒芝士醬汁>>
<<初榨椰子油咖哩汁配白魚蛋>>
整體而言,將普通既手打魚蛋用秘製既特色醬汁一齊撈埋食,味道出奇地好食之餘,創意十足,唔想成日食普通魚蛋落豉油咁悶,食依個反而仲好,價錢以創意同味道作賣點,確實係物超所值,真心推介
2016-12-18 124 浏览
彈彈旦 $20.哩間魚蛋有一排好hit不過我冇去食 宜家唔使排隊唔使等當然要試下 鋪頭位置算易揾.叫左個蒜蓉辣椒油味 原來係就咁淋辣椒油 心諗咁hea既 唔算太辣所以覺得爭d野😂 魚蛋係算彈牙但冇乜鮮味 價錢兩蚊粒又唔算平 個人覺得可以有空先試下
彈彈旦 $20

香港地道小食, 其中一樣就係魚蛋! 旺角有間新開主打魚蛋既小店, 味道款式接近十款~ 今日我就試左呢兩款口味:【日本天婦羅金黃炸旦】HK$20/10粒 即炸魚蛋, 好脆口, 炸皮夠薄, 魚蛋帶少少甜...就算炸完, 魚蛋入面都keep到水份~ 我仲加左芝士醬汁, 成個感覺好日式 ~ 慢慢食, 食到最尾粒魚蛋仲脆ga~【新口味 #避風塘】HK$20/10粒 原味潮州白魚蛋, 帶點彈牙, 淋上少少避風塘醬汁, 少少辣【薏米杏仁雪耳露】HK$20 飲落幾清甜, 將所有既食材磨到細細粒, 細細支, 一邊食街頭小食, 一邊飲, 幾方便~

今日我就試左呢兩款口味:

【日本天婦羅金黃炸旦】HK$20/10粒 [另加HK$2自家制特色醬汁]

【新口味 #避風塘】HK$20/10粒

原味潮州白魚蛋, 帶點彈牙, 淋上少少避風塘醬汁, 少少辣

【薏米杏仁雪耳露】HK$20

2016-11-30 120 浏览
超彈潮州白魚蛋🍡($20)白魚蛋又滑又彈牙 好好味👍🏻除左原味 仲推出左4款口味 咖哩汁 bbq肉鬆 黑糊椒芝士 蒜香辣汁試左bbq肉鬆 覺得同魚蛋唔係太夾 但魚蛋真係正😋下次試埋其他味😁
超彈潮州白魚蛋🍡($20)
白魚蛋又滑又彈牙 好好味👍🏻
下次試埋其他味😁
Bbq肉鬆
1K
2016-11-28 115 浏览
掃街唔少得篤魚旦,廣華街一帶都幾好掃架,又有野食又有野飲。聽講呢度啲魚旦幾彈牙,仲有4款自家製醬汁可以揀,包括椰子油咖喱醬、BBQ肉鬆醬、黑胡椒芝士醬同蒜香香辣醬。鋪位都幾大,齋做魚旦就唔夠做,所以都仲有薯角、撈麵、糖水呢啲小食。椰子油咖喱醬魚旦 $20/10粒價錢唔平唔貴,得我同男朋友食所以只係叫左一兜試下。咖喱醬混入初榨鮮椰子油,咖喱會冇咁辣,又帶椰子油香。主魚魚旦係潮州式果種白魚旦,都算彈牙。雖然未至於超好食(因為個人黎講通達係no.1)但都有興趣再黎試下其他醬汁。
掃街唔少得篤魚旦,廣華街一帶都幾好掃架,又有野食又有野飲。

椰子油咖喱醬魚旦 $20/10粒

價錢唔平唔貴,得我同男朋友食所以只係叫左一兜試下。

咖喱醬混入初榨鮮椰子油,咖喱會冇咁辣,又帶椰子油香。

主魚魚旦係潮州式果種白魚旦,都算彈牙。
椰子油咖喱醬魚旦
雖然未至於超好食(因為個人黎講通達係no.1)

但都有興趣再黎試下其他醬汁。
2016-11-18
外卖自取
$20 (宵夜)
Hehe~今晚終於食到!平時成日經過都因為食飽飯無食到!新出咗紫菜味同避風塘味,不過一間小食店好唔好食,就梗係試佢哋嘅招牌先,就係咖哩魚蛋啦!魚蛋魚味濃!唔會俾咖哩汁蓋過佢嘅味道,但嫌唔夠彈牙!咖哩汁椰味濃!唔似平時食果啲咖哩魚蛋得咖哩辣味同蒜蓉味,唔錯!絕對收貨!
咖哩魚蛋
2016-11-27
咖哩魚蛋
2016-11-25 122 浏览
(蒜香香辣汁白魚蛋 $20)賣相 3/5味道 4/5返食指數 5/5呢度無平時黃色嘅炸魚蛋,而係用上白色嘅潮州魚蛋,無咁油膩,比較健康魚蛋非常爽口彈牙,而且有淡淡嘅魚味,同出面嘅白魚蛋唔同。可見店家係選取食材方面都落足功夫。辣醬方面無咩特別,不過咁樣反而唔會搶左魚蛋嗰味。我一定會再黎試埋其他味。
蒜香香辣汁魚蛋
(蒜香香辣汁白魚蛋 $20)
賣相 3/5

味道 4/5

返食指數 5/5

魚蛋非常爽口彈牙,而且有淡淡嘅魚味,同出面嘅白魚蛋唔同。

可見店家係選取食材方面都落足功夫。

蒜香香辣汁魚蛋
2016-11-21 94 浏览
魚蛋呢種街頭小食係香港不論大人定細路都咁鐘意食,當然我都係啦~ 開業一段時間既彈彈旦以醬料見稱,有多款口味選擇。而我揀左最為邪惡既黑胡椒芝士醬。一拎上手濃郁既胡椒芝士香氣不斷湧上,色澤鮮豔既芝士遍佈爽彈白滑魚蛋既表面。輕咬一啖,原來芝士中仲有煙肉,增添鹹香感,非常滋味。朋友則鐘意食天婦羅炸蛋~魚蛋表皮既炸醬只有薄薄既一層,炸醬薄但好有口感,而且本身就好有味道,炸蛋外酥內彈。其他醬料都幾吸引,可以下次一試。
開業一段時間既彈彈旦以醬料見稱,有多款口味選擇。
而我揀左最為邪惡既黑胡椒芝士醬。
朋友則鐘意食天婦羅炸蛋~
其他醬料都幾吸引,可以下次一試。
2016-11-21 89 浏览
廣華街除了是甜品集中營之外,這陣子還有許多不同類型的食店進駐!對於饞嘴的我來說又多了一個好去處!近商場門口處位開了一間魚蛋檔!朋友一直想試,湊巧今天來旺角便順理成章陪她去試。店名很過癮!細看下魚蛋醬汁挺多選擇,價格尚算合理!不好魚蛋的話可以轉食麵食及薯角~黑胡椒芝士醬汁白魚蛋 - 白魚蛋面積適中,食落軟熟彈牙!沿用瑞士芝士,質地濃厚不太稠!再滲上黑胡椒,使味道更香~日本天婦羅金黃炸旦 - 炸粉不厚,食落亦不算油膩!白魚蛋內裡同樣軟熟彈牙,外皮炸得爽脆,食落有微微的「嗦嗦聲」!另外滲上淮鹽,香香的蠻惹味開胃!
對於饞嘴的我來說又多了一個好去處!

店名很過癮!
黑胡椒芝士醬汁白魚蛋 - 白魚蛋面積適中,食落軟熟彈牙!
沿用瑞士芝士,質地濃厚不太稠!再滲上黑胡椒,使味道更香~
日本天婦羅金黃炸旦 - 炸粉不厚,食落亦不算油膩!

2016-11-20 263 浏览
係等待期待小籠湯包之際🤓我地以九秋九既速度買左彈彈旦🍢彈彈旦顧名思義姐係彈牙既魚蛋啦😂咁我地就試左bbq肉鬆味😋真係估吾到個味係咁夾架😚個味道適中 魚蛋彈牙 因為好味道 所以無野可以彈下次可以試下另外一隻味😌
係等待期待小籠湯包之際🤓
因為好味道 所以無野可以彈
下次可以試下另外一隻味😌
2016-11-20
2016-11-20 77 浏览
Was wandering around in Mongkok before dinner the other day and I suddenly remembered this fish ball place of which the reviews are mostly positive. Since it was my first time to visit, I had my fish balls with their most popular curry sauce. To my disappointment, the fish balls were quite small, not as bouncy and fishy as the others have claimed. The sauce, however, was very flavourful and gave a good kick to the rather bland fish balls. Probably won't go back anytime soon considered there are
To my disappointment, the fish balls were quite small, not as bouncy and fishy as the others have claimed. The sauce, however, was very flavourful and gave a good kick to the rather bland fish balls. Probably won't go back anytime soon considered there are so many other choices in the area.
2016-11-13 119 浏览
有四款醬比你試啱先買,咁就包揀啱口味,抵讚。如果鍾意食辣的話,佢個咖喱醬都幾辣,個人覺得好味過街邊咖哩魚蛋或者「龍津」呀嗰啲至於價錢就$20/10粒,平貴就每個人睇法唔同
有四款醬比你試啱先買,咁就包揀啱口味,
抵讚。
蒜香辣油 N  bbq  醬

至於價錢就$20/10粒,平貴就每個人睇法唔同
2016-11-13
2016-11-08 112 浏览
呢到附近好多小食,魚蛋到底可以做到幾突岀?望住個芝士就覺得佢邪惡!呢個芝士胡椒炸魚蛋,真係好邪惡以為佢炸魚蛋平平無奇,但原來係用白魚蛋即炸,而唔係普通魚蛋咬落有一層脆、又香口個芝士醬有小小煙肉咬 胡椒又唔會太多Jeng!!
呢到附近好多小食,魚蛋到底可以做到幾突岀?
望住個芝士就覺得佢邪惡!
呢個芝士胡椒炸魚蛋,真係好邪惡
以為佢炸魚蛋平平無奇,但原來係用白魚蛋即炸,而唔係普通魚蛋
咬落有一層脆、又香口
個芝士醬有小小煙肉咬 胡椒又唔會太多
Jeng!!