2023-07-19 637 浏览
#港女覓食到元朗餐廳屬小店,細細間~有飯類撈麵類小食提供💁🏻‍♀️✨酥炸雞球撈麵 $58雞球由雞腿肉捲成再炸,上枱熱辣辣,食落肉質嫩滑好Juicy!撈麵個汁係自家制甜豉油食落甜甜地好快就食曬成個麵啦~仲有識食嘅人一定會加多隻太陽蛋$5去跟撈麵食😆蛋汁撈埋落個面到不得了❗️✨總結人均消費💸:$60/1人味道:🌕🌕🌕🌗🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌗🌑質素:🌕🌕🌕🌗🌑🍴 御麵 (元朗)📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife#foodholiceatdiary #元朗#炸雞
#港女覓食到元朗
餐廳屬小店,細細間~
有飯類撈麵類小食提供💁🏻‍♀️

✨酥炸雞球撈麵 $58
撈麵個汁係自家制甜豉油食落甜甜地好快就食曬成個麵啦~

✨總結
人均消費💸:$60/1人
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
質素:🌕🌕🌕🌗🌑

🍴 御麵 (元朗)

#hkfoodie#eat#gathering
#foodholiceatdiary
#元朗#炸雞
. 🥢元朗酥炸雞球撈粗 特色小店買少見少🥹🥢酥炸雞球撈粗 $58 + 豬手 $15 + 凍飲 $2呢度最出名一定係雞球😍由雞腿肉卷成再新鮮炸起🔥上枱仲熱辣辣架!雞球外表主要係雞皮唔係炸粉⚡️啖啖肉好香口、一啲都唔油膩🥹配埋甜豉油撈粗👍🏻非常夾、仲有豬手好淋好入味🐷好快食哂成碟😋🥢香茅豬扒撈粗 $60 + 凍飲 $2香茅豬扒都有小驚喜喎🙀本身都唔預同越南菜咁🙊點知餣得幾入味、好香香茅味😇又大塊又有厚到👍🏻無話好乾柴咁、讚!呢啲港式特色小店執剩唔多🥺香港人都係鍾情多國菜、連啲舊式茶餐廳都被淘汰😣好多變左貴價冰室🫥真係要珍惜呢啲小店🙌🏻多多支持——————————————-御麵📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖📆星期一至日:12:15~22:00 📆星期一:全日休息#hkfoodstep #hkfoodstep港式 #yummy #hkfood #hkfoodie #hkcouple #元朗美食 #香港特色小店#御麵 #hkfoodstep元朗
. 🥢元朗酥炸雞球撈粗 特色小店買少見少🥹

#御麵 #hkfoodstep元朗
  • 酥炸雞球撈麵
  • 香茅豬扒撈粗
2023-06-08 375 浏览
•御麵•元朗人放工之後都係喺返元朗國覓食😝鍾意食雞嘅你一定唔可以錯過🤣呢度嘅炸雞球好出名~🤍酥炸雞球撈粗麵 $60其實我真係好一般食炸野但御麵嘅酥炸雞球真係深得我心😍雞球即叫即炸所以好熱好辣口記得唔好即刻食🤣由雞腿肉捲成~雖然係炸物但意外咁唔油膩🥰亦都唔會乾爭爭炸得岩岩好♥️佢嘅撈麵係用咗甜豉油嚟撈~甜甜地好快就食晒成個面🤣🤍紅燒豬手撈粗麵 $60呢度嘅另一個招牌係豬手~豬手炆得好琳亦好入味🤓感覺膠質滿滿🤭平時唔係特別鍾意食豬手嘅我都覺得幾好❤️餐廳推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅為半分)🌟私心覺得食撈麵一定要食粗面~御麵 (元朗)元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖🚇港鐵朗屏站行約15分鐘
•御麵•

元朗人放工之後都係喺返元朗國覓食😝
鍾意食雞嘅你一定唔可以錯過🤣
呢度嘅炸雞球好出名~

🤍酥炸雞球撈粗麵 $60
其實我真係好一般食炸野
但御麵嘅酥炸雞球真係深得我心😍
雞球即叫即炸所以好熱好辣口記得唔好即刻食🤣
由雞腿肉捲成~
雖然係炸物但意外咁唔油膩🥰
亦都唔會乾爭爭炸得岩岩好♥️
佢嘅撈麵係用咗甜豉油嚟撈~
甜甜地好快就食晒成個面🤣

🤍紅燒豬手撈粗麵 $60
呢度嘅另一個招牌係豬手~
豬手炆得好琳亦好入味🤓
感覺膠質滿滿🤭
平時唔係特別鍾意食豬手嘅我都覺得幾好❤️

餐廳推薦程度:🔆🔆🔆🔆
(5個🔆為滿分;🔅為半分)

🌟私心覺得食撈麵一定要食粗面~

御麵 (元朗)
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖
🚇港鐵朗屏站行約15分鐘
食過幾次水準都keep到唔錯呀,冇網上話水準參差情況,雞球脆過18嘅歲肚波🤡,必試👍!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 蒜香雞球撈粗 HK$60 (外賣+$2) ・味道:雞球醃得好入味香口,食落似係用蒜爆炒,唔係就咁落炸蒜當蒜香。粗麵同甜豉油好啱,食晒都唔覺鹹,yum!・口感:雞肉有啲鞋,不過超脆炸皮搭救。即使膠盒有開窿都可以脆到卜卜聲真係unbelivable。粗麵好掛汁,豉油份量啱啱好,食晒唔會有豉油係底淨,粗麵亦冇鹼水味,好食~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:杯熱檸水係凍飲size笑咗XD個雞球仲脆真係好impress因為買完佢仲去咗第度買嘢食再行返屋企搞呢搞路,至少15分鐘以上先開個膠盒都脆到薯片咁,大癲🤘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・環境:唔知點解門口好多烏蠅⋯⋯今次去直頭有個職員專負責喺門口用電蚊拍拍烏蠅(?),多到係隔離個紅外線除蚊器,企喺到10分鐘聽到3/4次除咗蚊嘅「噠噠聲」🥶。不過有膠簾喺門口遮住嘅,入去比錢so far冇嘢飛嚟飛去嘅,不過介意嘅話都係外賣比較好~

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🍜 蒜香雞球撈粗 HK$60 (外賣+$2)

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-05-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-05-22 215 浏览
✍︎︎酥脆雞球撈粗麵 $58包飲品四粒大大雞球,香脆唔油甜豉油更加無得輸吧( ̄∇ ̄)男朋友就揀咗豬手撈粗麵豬手軟淋入味••••••••••••••••••••••••••••••🔎御麵 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

酥脆雞球撈粗麵 $58包飲品
四粒大大雞球,香脆唔油
甜豉油更加無得輸吧( ̄∇ ̄)

男朋友就揀咗豬手撈粗麵
豬手軟淋入味
🔎御麵
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖
2023-04-03 344 浏览
經常幫襯嘅小店,最鍾意食炸雞球撈粗配凍檸茶酥炸雞球每一件都會炸到雞皮好似薯片/魚皮咁,又香又脆,雞球好滑,加咗黃薑粉,食起嚟更香,點埋調較過嘅甜豉油,好好食,撈麵好大個,汁好夠味,又唔會太濃,伴碟嘅菜芯都好新鮮,凍檸茶正常,茶底濃啲就更好,整體係好食同抵食
經常幫襯嘅小店,最鍾意食炸雞球撈粗配凍檸茶

2023-03-19 213 浏览
🍽️ 御麵📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖-💫 酥炸雞球撈麵,配幼麵( $50 )撈麵好夠味,重點係個酥炸雞球!同老闆傾偈嘅時候得知,雞球係將雞皮反轉嚟炸,亦都加咗黃薑粉,主打冇味精!表面有少少微甜嘅汁,食落外皮香脆,肉質嫩滑多汁,必試必試 !💫 蒜香炸雞球米線(酸辣湯底)($50 ,拼豬手加$15 )酸辣湯底夠酸夠辣,超級惹味👍🏻👍🏻蒜香炸雞球表面有香噴噴嘅蒜粉,配合埋酥炸雞球個醬仲正😍😍豬手軟林林,一放入口就已經Sir左落喉嚨--🌟老細好sweet,同唔同客人都會傾幾句🌟炸雞食過返尋味,係暫時人生裏面食過最好食嘅炸雞👍🏻🫶🏻🌟每一碗麵都有嘢飲,凍飲或特飲要額外加錢推薦指數:5/5抵食指數:5/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #YuenLong #元朗 #御麵 #爆分之選
🍽️ 御麵
📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖
💫 酥炸雞球撈麵,配幼麵( $50 )

🌟老細好sweet,同唔同客人都會傾幾句
🌟炸雞食過返尋味,係暫時人生裏面食過最好食嘅炸雞👍🏻🫶🏻
🌟每一碗麵都有嘢飲,凍飲或特飲要額外加錢

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

2023-02-13 279 浏览
元朗大坑渠有好多餐廳其中御麵都係多人推介的炸雞撈麵係好多人的推介不過我今日想食米線,所以叫左炸雞米線先炸雞好大件,又會分碟上皮好脆,唔油, 肉好嫩,有d油脂,好香又好味鐘意炸雞真係要黎試下不過依度位置唔多,要多數都要等位的
元朗大坑渠有好多餐廳
其中御麵都係多人推介的
炸雞撈麵係好多人的推介
不過我今日想食米線,所以叫左炸雞米線先
炸雞好大件,又會分碟上
皮好脆,唔油, 肉好嫩,有d油脂,好香又好味
鐘意炸雞真係要黎試下
不過依度位置唔多,要多數都要等位的
2023-02-07 211 浏览
入嚟元朗成日都經過呢間野門口,但係次次都過門而不入🙈今次一於試吓呢度名物雞球米線🍜金黃色嘅酥炸雞球香脆可口,雞皮炸得紙咁薄,雞肉乾左少少,但總算keep到有肉汁!😚米線可揀配雪菜or 榨菜,我就揀咗雪菜🥢雪米唔似其他嗰啲咁咸,中和到雞球嘅醎香味👍🏻總算無令我失望!下次要試吓佢嘅豬手撈麵&酥炸雞球撈麵!Ps : 元朗最令我情有獨鍾嘅地方,係好多呢類型嘅街坊小店,乜類型嘅餐廳都有!👍🏻👍🏻相比出邊市區嘅餐廳好多都又貴又唔好食…
入嚟元朗成日都經過呢間野門口,但係次次都過門而不入🙈

今次一於試吓呢度名物雞球米線🍜

米線可揀配雪菜or 榨菜,我就揀咗雪菜🥢
雪米唔似其他嗰啲咁咸,中和到雞球嘅醎香味👍🏻

總算無令我失望!

下次要試吓佢嘅豬手撈麵&酥炸雞球撈麵!

相比出邊市區嘅餐廳好多都又貴又唔好食…
酥炸雞球米線
酥炸雞球米線
2023-02-02 217 浏览
元朗小店 必食撈麵✨蒜香炸雞球撈幼麵 $60連熱飲有四粒大大粒嘅炸雞球 雞球炸得好香脆 咬落唔會有油溢味 而且用黃薑粉去炸 顏色好靚仔幼麵爽口彈牙 份量都唔少 甜豉油撈得好均勻 唔會太鹹 不過鹼水味有少少重 但可以接受✨香茅炸豬扒撈粗麵 $62 連熱飲豬扒都好大塊 炸得乾身但仲有肉汁 唔會好鞋而且豬扒醃得好入味 食到香茅嘅香味粗麵份量都唔少 不過略嫌有少少硬身 可以再煮淋少少呢間小店鋪仔細細 座位都唔算多 如果撞岩食飯時間黎係要等位既 而且佢雞球同豬扒應該即炸 要等少少時間價錢黎講算小貴 性價比普通 但味道算唔錯 會再黎食🙌🏻
元朗小店 必食撈麵

但味道算唔錯 會再黎食🙌🏻
2023-02-02
  • 蒜香炸雞球撈麵
2023-01-13 247 浏览
御麵係間我經常食嘅麵店,水準長期都保持得好穩定,今次食酥炸雞球撈粗同炸花枝丸四大粒雞球,永遠會有一塊薯片大細嘅皮,炸到脆一脆,雞肉好嫩,入面有黃薑粉,好香口,佢個秘制甜豉油,好食到我次次會要多一小碟,撈麵豉油都調過味,甜甜地,個麵本身又唔會重鹼水味花枝丸就粒粒都炸到脆卜卜熱辣辣,點泰式辣醬係一流奶茶檸茶冇特別影低,都係一般正常發揮啦,小店座位細細係逼啲,但性價比係高嘅,老闆又殷勤有禮,絕對值得支持

花枝丸就粒粒都炸到脆卜卜熱辣辣,點泰式辣醬係一流

2023-01-07 316 浏览
今集又係孤獨的美食家時間,中午一條友放飯搵食,呢間御麵網上睇到不少好評都想試下,今日就一於試試。小店鋪面好細,數埋無10張枱,其中有3張4人枱,家庭式經營,夫妻檔,當日仲見到帶住2個仔仔幫手,睇落幾溫馨。望下餐牌,食物款式主要都係果幾樣,差在係跟飯定係湯麵或撈麵,比較有特色就係炸雞球,其他丸類都係來貨現成野。酥炸雞球撈麵網上最多人推薦既招牌菜,我就照揀粗麵,先講賣相幾靚,粗麵我覺得略硬左少少,自家製甜豉油既份量岩岩好,味道不會好甜,鹼水味就唔太覺好重,仲有少少蔥花同菜點綴下,份量黎講正常一碗湯麵份量,男士黎講可能會覺得爭少少,再講講主角炸雞球,有4大粒,炸雞球聽老闆講係反轉d皮黎炸,入面再加左d類似黃薑粉咁既,味道唔會太單調,先食個皮好脆口,本身都調左味就咁食皮都好好食,雞球既質地係外脆內軟型,但當日食到既我略慊外層乾左d,中間部份還可以,如果有d醬再點下食可能會好d,餐黎講係幾好不過炸雞較乾所以食完會比較口乾。熱檸茶跟餐送基本熱飲要杯熱檸茶,味道正常。整體黎講小店製作算幾有誠意,當然你話好高質就未算,但炸雞球黎講做得有特色都推薦一試,價錢方面就元朗區黎講略貴一d,服務方面老闆對每枱客

炸雞球撈麵

酥炸雞球撈麵

熱檸茶
跟餐送基本熱飲要杯熱檸茶,味道正常。

熱檸茶

整體黎講小店製作算幾有誠意,當然你話好高質就未算,但炸雞球黎講做得有特色都推薦一試,價錢方面就元朗區黎講略貴一d,服務方面老闆對每枱客都好有禮貌,值得一試。

酥炸雞球撈麵
2022-12-14 242 浏览
元朗大坑渠附近呢間御面,朋友介紹主打酥炸雞球,特登來試,果然冇令人失望,雞球揸得好香脆,試咗米線同埋撈粗,都好好食,撈粗比較特別,撈甜豉油,另外值得一讚佢老闆好好服務
2022-09-13 554 浏览
睇相已經流曬口水嘅撈粗🤤 去到完全無失望之餘仲要超~級~驚~嘆~好想再食過🤰🍴酥炸雞球撈粗 (併炸花枝丸) $68開頭一上枱覺得四粒雞球咁少~點知到最後連四粒都食唔曬LOLS雞球係新鮮炸起,全部大大粒,仲要連埋雞皮🥹 入面加咗啲黃薑粉調味,咬落去超級juicy,啲肉汁同爆曬出嚟💦粗麵唔會煮得太淋,咬落去有彈性而且無!鹼!水!味!岩曬我hehe 個汁應該係舖頭自己調的,甜甜地咸咸地,而且撈得好均勻,每條麵都充滿醬汁,好幸福(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🍴蒜香雞球撈粗 (加煎蛋) $63呢個麵同另一個分別唔大~只不過係酥炸雞球變左蒜香雞球,多左陣蒜香味~但蒜香味唔會重到蓋住雞球本身嘅味,都值得一試😆嗌完呢個之後發現半生熟嘅煎蛋蛋汁撈埋落個粗麵到食都好好食,建議一定要加蛋🍳🍳🍳🍳

🍴酥炸雞球撈粗 (併炸花枝丸) $68

🍴蒜香雞球撈粗 (加煎蛋) $63

Intro: 元朗出名多野食,多到揀唔落手,而今次專登黎元朗去試下一間出名食酥炸雞球同撈麵嘅小店!___________________🍽 酥炸雞球撈粗 (配凍飲)💰 56 ⭐️8.5/10✍🏻 大大粒雞球炸得好有蒜香味✍🏻 撈粗醬汁分配好好,爽口彈牙✍🏻 可能太好食,略嫌麵嘅份量少🍽 魚四寶撈麵💰 52 ⭐️7/10✍🏻 唔建議叫呢個餐✍🏻 丸嘅份量少,同相比下好普通___________________🏠 御麵📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下4號舖⭐️ 8/10___________________
___________________
🍽 酥炸雞球撈粗 (配凍飲)
💰 56 ⭐️8.5/10
✍🏻 大大粒雞球炸得好有蒜香味
✍🏻 撈粗醬汁分配好好,爽口彈牙
✍🏻 可能太好食,略嫌麵嘅份量少

🍽 魚四寶撈麵
💰 52 ⭐️7/10
✍🏻 唔建議叫呢個餐
✍🏻 丸嘅份量少,同相比下好普通
🏠 御麵
⭐️ 8/10