2015-07-28 268 浏览
由於買二送一認真抵一日後再試 沙律煙肉腸仔包 $6/個腸仔 煙肉 沙律醬 芝士 煙肉都大片 料係哂包上面(想減料都冇可能包係腸仔包味 再加上煙肉芝士係上層 層次豐富沙律醬令包冇咁膩值得一提包周邊有沙律醬 食落唔會乾好食
由於買二送一認真抵

2015-07-28
外卖自取
沙律煙肉腸仔包
2015-07-27 286 浏览
類似自助茶記門面 但外面每次麪包出爐都散發著烘焙麪粉嘅味道兩點後麪包更有買二送一優惠椰絲奶油包$5.5/個椰絲香味好香食落包質足料 唔係好多其他店鋪整得過份鬆軟加上cream甜膩感 十分飽肚Cream香甜 有質量 好滑留左好多cream最後食(會好膩 不過個人喜好好鍾意整體好味道 一定會encore
類似自助茶記門面 但外面每次麪包出爐

整體好味道 一定會encore
2015-07-27
外卖自取
2014-05-14 750 浏览
作為一個屯門街坊, 已有很多年沒有在屯門吃早餐了。但因一些事情, 每朝都要到一到新墟, 好讓我再一次重新認識此地。為什麼叫“重新認識”? 因為多年來以往屯門的轉變都不算太大, 感覺還都是慢人半拍的地區。但近一年半載切入了V-city, 加上樓價鋪租高昇, 令不少鋪頭要不轉型, 就是搬離最佳競爭地, 讓我對此好像很陌生。但雖如此, 這天我在新墟商場打算看看早場之際, 就讓我發現多年來還存在商場之內的這家老店。茶餐廳存在於商場之中, 全線有冷氣, 但因商場行人走廊分隔, 所以座位, 落單與出菜位置卻被割開。除此之外, 餐廳還有賣麵包的位置。想想屯門, 舊區地價還未如新地段貴, 早餐還都可以平一點。一個兩餸麵, 一個熱飲還有HK$24的光景, 在今日的時勢已是可以了。見出菜的哥仔甚有幹勁, 哪有不幫襯之理?! 看他如摩打手般同一時間一人掌握十多二十個麵單, 心想如現在的年輕工作者也有連煮麵都要比人煮得好煮得快的熱情, 你說這世界不是更美妙嗎?兩餸麵點上沙嗲牛肉加叉燒公仔麵, 感覺很豐富。公仔麵味道上沒有太大的分別, 掌控主要在於水煮時間。可是餐廳的單密集, 根本麵也不會煮得太耐, 所以麵條依
兩餸麵點上沙嗲牛肉加叉燒公仔麵, 感覺很豐富。公仔麵味道上沒有太大的分別, 掌控主要在於水煮時間。可是餐廳的單密集, 根本麵也不會煮得太耐, 所以麵條依然保持足夠的彈性。
沙嗲牛肉明顯經醃過, 肉質結構略鬆散, 但是洋蔥沙嗲配味足, 味道還好。叉燒啖啖肉, 入湯後沒有燒烤的味道, 但是肉質腍滑, 口中又有嚼勁, 感覺不錯。
老實說, 來這類型的餐廳吃早餐, 吃的不是什麼珍味, 什麼巧手。不需庖丁, 不需易牙, 只是吃那種舊街坊朝夕而對的親切感。希望這樣的一種感覺不會被無情的時間沖走吧! 繼續加油呀!
2014-05-10
$24 (早餐)
2013-03-07 270 浏览
兩個人叫左一個火腿奄列,一碗魚蛋河同一隻炸雞脾火腿奄列同魚蛋河都ok最後先食炸雞脾隻雞脾塊皮超脆入面d肉多汁 ,唔算咸其實之前都黎過呢間餐廳食過幾次,多數都係叫咖喱飯,味道都ok,但未致於要令我的起心肝打食評
兩個人叫左一個火腿奄列,一碗魚蛋河同一隻炸雞
火腿奄列同魚蛋河都ok
最後先食炸雞
隻雞脾塊皮超脆
入面d肉多汁 ,唔算咸

2013-03-07
  • 炸雞脾
2013年2月24日大約晚上8時,當時和朋友身在屯門新墟找晚飯地方,朋友便提議到他姑姐以前去過也算抵食的餐廳(屯門鄉事會路141-145號巴黎倫敦紐約戲院購物中心地下),原來這裡是半自助形色的。點了3個小菜椒鹽炸雞中翼 48元 (連湯及白飯各一碗)豆豉蒸烏頭 53元 (連湯及白飯各一碗)咸魚炒介蘭 32元 (不連飯,但有一碗湯)小菜套餐加7元 可加凍或熱飲一杯合共140元3個小菜不過不失 本人比較覺得蒸魚入味介蘭咸味不太重,作為街坊小菜不過不失了。食物份量和質素過得去,晚飯來說價錢算是相宜,又是即叫即炒。
點了3個小菜

椒鹽炸雞中翼 48元 (連湯及白飯各一碗)
豆豉蒸烏頭 53元 (連湯及白飯各一碗)
咸魚炒介蘭 32元 (不連飯,但有一碗湯)
小菜套餐加7元 可加凍或熱飲一杯
合共140元

3個小菜不過不失 本人比較覺得蒸魚入味
介蘭咸味不太重,作為街坊小菜不過不失了。
食物份量和質素過得去,晚飯來說價錢算是相宜,又是即叫即炒。
题外话/补充资料: 題外話: 本人希望藉這次晚飯的遭遇,警惕各位食家和餐飲服務業的同事, 在此家餐廳有位態度非常之差,完全不懂什麼是從事服務行業, 或是個人處事方法有偏差,不知道她只是一位普通的女樓面還是該餐廳的老板娘, 他是我到目前為止遇見的最不懂從事服務行業、態度超級極差、處事待人極有偏差的女員工。 事件人物 — 本人(男) 我的朋友(男) 女員工A 女員工B 男員工(以經理自稱) 事緣,本人在收銀處點了菜後,收銀阿姐給回我點菜單紙仔和牌仔,當時本人不知道這些紙仔要用來做什麼, 不知是否等叫號碼還是怎的,於是回去座位問問朋友,剛巧前面有一位樓面阿姐正在清理食盤 (女員工A) ,我朋友於是想問問她這些紙仔要怎樣做,叫了女員工A (蓄小丸子髮形) 幾聲後,發現她完全沒有反應聽不到,因大家相隔 不多於兩個人位,叫了一會也沒反應,於是我朋友便下意識地用手指篤一篤女員工A的背部,不料,女員工A 一個轉身,說了一句大約是:你篤我啊 (普通聲線),便一言不發地行到近門口女員工B的位置,我們離遠隔了幾張枱也聽到女員工們的對話, 女員工A對女員工B說:有人篤我。 女員工A繼續工作去。 我和朋友都心知不妙,女員工A一定是誤會了,其實當朋友篤完女員工A背部後,她一轉身那個表情和言行,我的經驗直覺地告訴我, 女員工A不是一般的普通人。 本人為免誤會加深,於是行到女員工B面前,本人有禮地問女員工B,請問有沒有經理或主管之類,女員工B回答說不知。 女員工B態度一直很差,我再問有沒有老板之類,總之問什麼女員工B都答不知 (態度惡劣地答) 服務態度極奇惡劣,我還按著怒火對女員工B說,這種服務態度不行啊,女員工B終於按奈不住, 大聲地說,類似什麼男仔篤女仔就係唔岩,又警告本人不要手指指(本人只是說說時會雙手有做手勢打圈的習慣), 我對女員工B說,所以本人便想找個能話事的人來相討,但女員工B什麼都答不知,這是否有點氣弄人! 女員工B還大聲話我態度羞,不似來解釋事件。 當時真的氣上心頭,從未試過,去餐廳食飯做客的被一個不講道理的女員工B大聲地罵, 貼錢買難受,女員工B還可以大條道理這樣對待客人,還敢說自己做服務行業,一單還一單,未弄清事情真相時, 就不應妄下結論,處事手法又有問題,這女員工B真是到目前為止我所遇見態度最羞的,雖然她工作效率不錯,認真工作, 但對客人態度處事手法非常有問題。 在爭吵過程中,一位從水吧走出來的男員工(黑上衣),把我和女員工B拉開,問我發生了什麼事,聽罷,男員工對我說,請不要怪她們, 她們有病的,大家心照啦,男員工希望平息事件,還請我先回去用餐。 回到座位後,聽到女員工B高談闊論地與收銀阿姐討論剛才我們之間的事件,女員工B真的完全沒有操守,於是我便走到水吧前, 跟剛才的男員工說,女員工B還不斷高談闊論,造成不便,男員工又再次請我回座位,說他會處理。 用完餐後,本人走到收銀台面前,詢問收銀阿姐這裡有沒有老板、主管、商業、餐館牌照登記等一些資料,收銀阿姐什麼都答沒有、不知道, 老板要明天才回來,最後也叫了剛才的男員工和我和朋友一起相談。 最後我朋友對女員工A賠了不是,女員工A也對我朋友賠了不是,他們的篤背事件就在互相對歉後結束了,只是一場誤會。 但是,那名態度惡劣的女員工B,無理取鬧,不分青紅皂白,不敢面對自己的過失,不肯面談,敢做不敢認,裝模作樣。 那男員工也努力保護該女員工B,還說自己以經理身份代女員工B向我賠不是,還叫女員工A對我賠不是。 我心想女員工B一是位高權重,可能根本就是老板娘,或是女員工B與男員工關係密切,以致不敢叫女員工B來說清楚,或是女員工B病入膏肓,其他員工也怕了她? 女員工B從沒有面對事件,操守低劣,本人定必以此為鑒,警惕自己。 女員工B是頭髮及肩,沒有帶眼鏡。 是次事件中,每人都各有不是之處,最重要能坦然相對,不要讓誤會加深。 謝謝該名男員工的客套話,認出我是常客,雖然本人是首次光顧。^^
2013-02-24
2012-03-19 174 浏览
今日同老婆睇完戲之後揾野食,之前都見過幾次有人据扒份量.都好多.幾吸引.所以今次決定試下.睇吓先ok以決定.....老婆點了西冷扒...我就點了什扒~~~~~等左十多分鐘...(寫到明扒餐要等15分鐘咖)~~~~~~WOO~~~鐵板來了.先黎的是西冷扒鐵板燒到好熱.當黑椒汁淋上面時,那些(炸炸聲)聽見時相當興奮.鐵板餐一般都是跟薯條和西籣花.薯條都炸得很香脆.主角(西泠扒)好厚.切落都有小小肉汁.比起出面2.3百蚊的扒餐.呢到唔會差太多.肉質方面都ok唔會話好似食牛肉干咁........什扒也來了份量十足分別有腸仔,煙肉,火腿,豬扒,牛扒.薯條和西籣花.致於啲肉質就忍真麻麻地.味道方面都ok~~~總結...四+零蚊可以食到熱辡辡鐵板餐.仲想點呀!!!!!大家有機會去開睇戲.防行過去睇下丫~~~~~~.
西冷扒
什扒餐

2012-03-17
西冷扒
什扒餐
2011-12-31 118 浏览
很久沒有出外吃飯,偶爾出來一家人吃一下晚飯,也不失為人生一大樂事到了這家,是在商場裏的一個以自助形式運作的餐廳,一邊是出餐處一邊是飯堂,食物即叫即出,新鮮滾熱辣,先搶了個香,晚飯當然是叫餸吃飯啦,4個人叫了3個餸,叧+白飯,沙嗲肥牛雜菜煲、椒鹽魷魚、咕嚕排骨,三個都係套餐,每個套餐送一碗例湯、一碗白飯,每個套餐大約$43左右,這頓總共合計大約$140左右,尚算合理,沙嗲肥牛雜菜煲,沙嗲味十分香而且濃郁,肥牛有肉香,而且不會太老,熟度剛好,雜菜吸收了沙嗲肉汁,超開胃,正!,椒鹽魷魚卻失色了少訐,魷魚肉質ok,有咬口,但炸得不夠香脆=(,至於咕嚕排骨就中中挺挺,酸甜汁開得不錯,排骨食落香,但無乜肉,多數都係骨。整體來說,大致上挺好,在晚飯來說,很有往家飯的味道。
沙嗲肥牛雜菜煲XP
椒鹽魷魚=p
咕嚕排骨

,晚飯當然是叫餸吃飯啦
,沙嗲肥牛雜菜煲,沙嗲味十分香而且濃郁
,肥牛有肉香,而且不會太老,熟度剛好
,雜菜吸收了沙嗲肉汁,超開胃,正!
,椒鹽魷魚卻失色了少訐
,排骨食落香,但無乜肉,多數都係骨
。整體來說,大致上挺好
,在晚飯來說,很有往家飯的味道
2011-12-09
沙嗲肥牛雜菜煲XP
椒鹽魷魚=p
咕嚕排骨
  • 沙嗲肥牛雜菜煲
2011-11-01 90 浏览
早前聽朋友講breakfast set 有波羅油仲要廿一蚊埋單!!! 咁即時搵日去食下la去到見到加左一蚊,廿二蚊la,個set仲要set死左係牛柳c配米/麵咁就叫一個首先個米線真係唔係好得,牛柳c唔多,個湯得湯粉個味個波羅油個包唔熱,但係味道唔算好差其實廿二蚊有波羅油都唔好要求咁多la........
咁就叫一個
首先個米線真係唔係好得,牛柳c唔多,個湯得湯粉個味
個波羅油個包唔熱,但係味道唔算好差
其實廿二蚊有波羅油都唔好要求咁多la........
2011-11-01
$24 (早餐)
2011-09-04 56 浏览
不嬲係德興呢度都只係食過中式飯,今次試下西式,叫左焗牛脷飯,由於即叫即焗,所以都等左十幾分鐘,單叫焗飯都有一碗例湯送,湯麻麻地不過焗飯真係唔錯,汁夠惹味,炒飯底乾身,牛脷香軟,GOOD哦!!
焗牛脷飯
2011-09-02
焗牛脷飯
2011-05-15 88 浏览
今日睇早場...附近冇咩好食茶餐廳好貴..有d加加埋埋要$30蚊一個早餐真係嚇死人呀...諗起lee間茶餐廳又未係到食過早餐就不如試下.平時夜晚就試過都ok..見佢早餐平平地又豐富..好決定個餐先~$21我叫左炸菜肉絲通粉+火腿煙肉炒蛋+牛油方包+熱檸水先講個通粉好淋..炸菜肉絲幾好唔會好鹹火腿煙肉炒蛋...d料都ok多但可惜煎得太耐la..d蛋好老熱檸水ok..因為自己落糖所以唔會太甜$21 + $2相公叫左同一個餐但佢要公仔麵...d公仔麵勁難食..相公竟然食淨好多炒蛋一樣la..佢同樣覺得好老,好"鞋"菠蘿油反而幾好味..但牛油唔夠凍..好味在於個包到熱熱地好鬆軟..凍檸茶都唔錯廿蚊鬆d一個餐真係算叫平ga la...份量其實唔少..只可惜d野食就差d囉....但係一分錢一分貨..都可以比個機會佢試下既~
我叫左炸菜肉絲通粉+火腿煙肉炒蛋+牛油方包+熱檸水
先講個通粉好淋..炸菜肉絲幾好唔會好鹹

熱檸水ok..因為自己落糖所以唔會太甜
$21 + $2
炒蛋一樣la..佢同樣覺得好老,好"鞋"
凍檸茶都唔錯

2011-05-14
$22 (早餐)
2010-09-02 58 浏览
十次到這裡,有七次都是叫一碟相同的小菜,就是$39的「粟米班塊」,再加$6配杯凍飲。湯:是中式例湯,有兩三件小小已煲散的木瓜,是一碗可口的湯水。只是有點味精,失缺了家的感覺。 粟米班塊:比一般茶餐廳都好,因為新鮮炸起,班塊又大件又有口感,再配上濃郁的蛋花粟米汁,真有啖啖肉的感覺。可以一邊吃、一邊撈飯,真好。 凍朱古力小甜:好開心,因為佢地真的有造到小甜,所以上面係淡少許。 GOOD! 因為白飯夠大碗,食完即刻飽晒,真開心。

因為白飯夠大碗,食完即刻飽晒,真開心。
2010-09-02
  • 粟米班塊
2010-04-02 55 浏览
我唔敢肯定堂食的是否一樣,因堂食多數食飯,水準也不錯!但有一次偶然買了些炸魚角回家打邊爐,嘩,真係好好食,魚角炸了多了一份香口的感覺,(我只的不是脆),內裹軟滑彈牙,之後再買炸魚片(長方磚形要回家自己片那種),及白魚旦,樣樣都好好味,不過魚旦唔襟放,全部都唔好放冰格,特別是白魚旦,否則入面有冰之後會鞋,我個人最愛魚角,但如怕肥魚片都好好,所以兩者最貴,要56元一斤,買半條約6吋長要28元,魚角冇認真數,因有時大件有時細件!白魚旦最平,但忘了多少錢!另外佢都有墨丸及牛丸,都唔平,但冇特別,但牛丸都可以一試!
2010-03-30
  • 炸魚角炸魚片
2009-12-22 55 浏览
女友帶我來,話好好吃,去到都半爆,都有位坐,坐好再買飛,菜粒臘炒飯…嘩…好大碟,潤腸好味呀,用來送飯,正到難以形容。點知我叫了北菇雞煲仔飯…中招…等了咁耐…打開蓋,飯好多,但雞無肉,俾d頸位我,得兩舊肉,點送飯呀…士油無味,又係送唔到飯,吃了三分一,我放棄了,下次都係叫炒飯炒麵就算。
女友帶我來,話好好吃,去到都半爆,都有位坐,坐好再買飛,
2009-12-20
2009-11-28 44 浏览
之前係 新翠華 & 新成興試過唔掂既煲仔飯後, 繼續努力周圍尋找美味煲仔飯估唔倒近近地係屯門都有得食, 今晚特登去試, 叫咗個 廚師煲仔飯 $37, 包中湯 & 油菜, 加 $6 配凍檸茶, 等咗大約 15 mins 就有得食, 香噴噴出晒煙, 好似好正咁~打開煲蓋一睇, 嘩, 有臘腸啦, 潤腸, 臘鴨, 滑雞 & 排骨, 好多料喎, 落些少豉油, 試一啖飯, 有淡淡既臘鴨香味, 好好食, 白飯乾爽唔會 "濕立立", 食到尾仲有飯焦, 好耐無食過飯焦啦,暫時係試過當中最理想既煲仔飯, 哈哈, 好開心, 個中湯都幾好飲的, 煲得夠火喉另外仔仔叫咗 鐵板雜扒餐, $40 包西湯 & 冷熱飲品, 嘩, 個扒餐原來有牛扒, 豬扒, 火腿, 腸仔, 牛脷, 煙肉 同 薯角, 件牛扒竟然係脆邊的, 凍咗之後都仍然係脆既下次如果行開呢頭, 要再試吓其他食品同埋奶茶

下次如果行開呢頭, 要再試吓其他食品同埋奶茶
廚師煲仔飯
跟煲仔飯餐的菜同例湯
雜扒餐 $40
  • 鐵板牛扒
2009-08-27 35 浏览
AUG 23, 2009 (SUN) DINNER $162鐵板牛柳餐 $40 配凍奶茶牛柳跟黑椒汁,跟往常一樣兩塊,夠軟腍!薯角好脆,蕃茄煎得好香,配菜好新鮮!抵食之選!鐵板西冷扖餐 $40 配凍檸茶未喺呢度叫過西冷扖,好大塊,睇落6成熟,食落亦夠腍,但不及牛柳好味!楊州炒飯 $26 配凍檸茶 +$2材料豐富,蝦、火腿、叉燒、蛋絲,飯炒得一粒粒分開,有咁嘅水準真係算驚喜 la !咖喱雞意粉 $26 配凍奶茶 +$2 (飯轉意粉配餐飲無湯)本來想食炒麵,不過今日有咖喱雞食,忍唔住叫咗個咖喱雞意粉食,呢度D咖喱雞整得幾好味架,不過第一次配意粉,咖喱汁夠多熱辣辣,用嚟撈意粉好好味!本來一向叫開凍檸茶,不過聽弟弟話呢度D奶茶好味,所以我今晚專登試吓,不過天氣太熱,都係試住凍奶茶先!不過都好好味,茶味濃,OK架,真係無介紹錯喎!咖喱雞意粉 $26 配中湯 (唔飲餐飲配大湯)老黃瓜煲瘦肉比較清淡,但還是OK,最欣賞係無味精!『是日晚餐如果選配飯 (送湯 & 熱飲)』係唔駛另加錢,算好抵食 la !

鐵板牛柳餐 $40 配凍奶茶
牛柳跟黑椒汁,跟往常一樣兩塊,夠軟腍!
薯角好脆,蕃茄煎得好香,配菜好新鮮!抵食之選!

鐵板西冷扖餐 $40 配凍檸茶

楊州炒飯 $26 配凍檸茶 +$2

咖喱雞意粉 $26 配中湯 (唔飲餐飲配大湯)
老黃瓜煲瘦肉
比較清淡,但還是OK,最欣賞係無味精!

2009-08-23
$32.4 (晚餐)