2024-06-03 193 浏览
餐廳食物水準高、環境也舒適、價錢更是非常划算,整體性價比超高💖▫️跟朋友精心挑選下決定一試餐廳的ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙᴇɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ,可以品嚐不同的菜式太棒了🙌🏻🙌🏻▫️❥$𝟰𝟯𝟴 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙᴇɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ /ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢~~~~~~~~~~~~~~~~酒漬鮑魚:Q嫩的鮑魚散發淡淡的清酒氣息,相當不錯👍🏻✂︎雜錦魚生他他:放入鐵盒中顯得小巧精緻✂︎和牛壽喜燒小鍋:小鍋中有魔芋、芋絲、豆腐、菇菌,湯底甜甜的🍲~~~~~~~~~~~~~~~~ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ:玉子燒/炸蟹肉可樂餅/赤飯/鮟鱇魚肝醬多士/合桃小女子擺放在木盒中,最喜歡軟綿綿帶甜的玉子燒💛 一整盒賣相極為吸睛👀✨另外還有香脆可口的燒鱈魚片和翠綠的枝豆🫛~~~~~~~~~~~~~~~~ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ:鯛魚/三文魚/赤蝦🍣 三款刺身都很新鮮,尤其喜歡肥美的三文魚和軟糯甘甜的赤蝦🐟😻~~~~~~~~~~~~~~~~ꜱᴋᴇᴡᴇʀꜱ:隔著玻璃櫃看着廚師不慌不忙的製作串燒,過程相當療癒呢💖 分別有皮脆肉嫩的燒雞翼🐥/清甜的紫洋蔥🧅/一咬爆汁的櫻花蝦茄子🍆 三款串燒都讓人很滿意🍢👍🏻重口味的朋友可自行加上炭鹽、胡椒或是帶辣
▫️
▫️
酒漬鮑魚:
Q嫩的鮑魚散發淡淡的清酒氣息,相當不錯👍🏻

雜錦魚生他他:
放入鐵盒中顯得小巧精緻

和牛壽喜燒小鍋:
小鍋中有魔芋、芋絲、豆腐、菇菌,湯底甜甜的🍲

ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ:
另外還有香脆可口的燒鱈魚片和翠綠的枝豆🫛

ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ:
ꜱᴋᴇᴡᴇʀꜱ:
隔著玻璃櫃看着廚師不慌不忙的製作串燒,過程相當療癒呢💖
重口味的朋友可自行加上炭鹽、胡椒或是帶辣的七味粉🧂

ᴍᴀɪɴ:
有多款的主食可供選擇,當中部分需另加收費✍🏻
味噌蠔鍋/另+$𝟭𝟬𝟴
鍋中飄來一彈濃郁的味噌香氣,喝著不過鹹😋 生蠔雖小但肥嘟嘟的外形依然很不錯🦪

炭燒 A4 伊藤和牛/另+$𝟵𝟴
油脂豐腴,吃得滿咀油脂香,很喜歡🥩👍🏻

ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ:
滑溜的抹茶奶凍口感很清新🍮💚

2024-06-03 116 浏览
好耐都冇同老公撐枱腳啦~今次朋友介唔灣仔有間私隱度好高嘅日本餐廳一入到去係比較有格調嘅餐廳 唔似平時嘅日式餐廳咁暖色🤣🤣仲有兩間更私隱嘅房間可以book公司食飯、一大班朋友都可以book嚟一齊食飯傾計💬可以book房都會有1-2位師傅專門為你整嘢食☺️我地可以揀自己鍾意嘅酒杯飲清酒🍶前菜係蟹籽沙律評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好特別嘅蟹籽沙律,同平時嘅蟹籽唔同,每食一啖都爆汁🤣🤣四品刺身評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每款刺身都好鮮甜好肥美,油脂分布得好平均串物評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻龍蝦🦞和牛都係勁好食🤤龍蝦勁新鮮,蝦肉好爽口鮮甜,和牛係入口即化,所有食材都好用心製作蟹膏蟹肉甲羅燒飯評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級好食‼️好足料好多蟹肉蟹膏,每啖都爆膏,真係好惹味,仲要有埋蟹籽係面頭,令到整個飯更昇華甜品仲有豆腐雪糕🍨好重豆腐味好正😋😋😋
好耐都冇同老公撐枱腳啦~
今次朋友介唔灣仔有間私隱度好高嘅日本餐廳
一入到去係比較有格調嘅餐廳
唔似平時嘅日式餐廳咁暖色🤣🤣
仲有兩間更私隱嘅房間可以book
公司食飯、一大班朋友都可以book嚟一齊食飯傾計💬

可以book房都會有1-2位師傅專門為你整嘢食☺️

我地可以揀自己鍾意嘅酒杯飲清酒🍶

前菜係蟹籽沙律
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好特別嘅蟹籽沙律,同平時嘅蟹籽唔同,每食一啖都爆汁🤣🤣

四品刺身
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
每款刺身都好鮮甜好肥美,油脂分布得好平均

串物

蟹膏蟹肉甲羅燒飯

甜品仲有豆腐雪糕🍨好重豆腐味好正😋😋😋
餐廳環境闊落, 裝潢設計以型格為主調, 有提供吧枱, Omakase 區及ᴠɪᴘ廂房~餐牌有兩款, All Day Bench Menu - $438/person, 另外一款係主打串燒YAKITORI SET - $550/person, 我今次就揀左colourful menu 的All Day Bench Menu - $438/person, 很豐富多種類, 仲可以加錢飲料free flow 2小時, 喜歡飲酒的朋友又多個選擇。* SPECIAL: (酒漬鮑魚 >雜錦魚生他他 >和牛壽喜燒小鍋)~ 凍鮑魚用鮑魚器皿擺放, 好襯, 鮑魚食落爽口彈牙,酒漬令味道更加提升了。~ 魚生鮮甜,用小圓盤裝載很精緻。~ 一小鍋和牛壽喜燒,和牛很大片, 夾雜小小甜甜地既湯底一齊食,唔錯。* APPETIZER:燒鱈魚片和枝豆 ~ 餸啤酒的一流小食鮟鱇魚肝醬多士 >合桃小女子 >炸蟹肉可樂餅 >赤飯 >玉子燒 ~ 同樣擺放得很精美, 可以自由選擇由淡味去到濃味進食, 我個人就比較喜歡鮟鱇魚肝醬多士, 鹹香味濃配多士, 有口感, 合桃小女子很脆口,

~ 魚生鮮甜,用小圓盤裝載很精緻。

* APPETIZER:

燒鱈魚片和枝豆 ~ 餸啤酒的一流小食

~ 同樣擺放得很精美, 可以自由選擇由淡味去到濃味進食, 我個人就比較喜歡鮟鱇魚肝醬多士, 鹹香味濃配多士, 有口感, 合桃小女子很脆口, 酸酸地很開胃呀~

*SASHIMI  (三文魚 >鯛魚 >赤蝦)

三款剌身都很鮮甜肥美;赤蝦肉質爽口彈彈的。

*SKEWERS  (紫洋蔥 > 茄子> 雞翼)

紫洋蔥有驚喜, 平時食串燒比較小叫, 估唔到食落同茄子一樣, 鮮嫩多汁,清新爽甜。雞翼燒至皮外脆內嫩, 油香滿溢, 入面咬落好juicy~

串燒會另附上3款調味:炭鹽, 黑胡椒, 七味粉, 個人覺得唔駛點都好夠味, 食佢原味最正。

*MAIN  (炭燒A4伊藤和牛) +$98

有十款可以揀, 我有選擇困難正, 哈哈, 樣樣都好味咁, 最後選擇了最愛的和牛, 之前係台灣食過炭燒和牛一試難忘, 所以今次都叫左, 無失望, 呢到燒到剛好, 不會太熟, 呢點好重要, 和牛切成厚厚一小件,色澤粉嫩, 入口軟嫩多汁,肉味濃郁, 推介。
炭燒A4伊藤和牛

*DESSERT (抹茶布甸)

入口軟滑,甜度適中,抹茶味很香, 配搭埋滑溜溜的布甸, 為這道晚飯劃上完美的句號。

整體用餐感覺舒服愉快, 店員也殷切有禮,服務好好, 會再次回訪。
2024-05-29
  • 紫洋蔥
2024-05-29 69 浏览
估吾到呢間餐廳咁抵食~😍😍 餐廳係灣仔永倫立方,一入到去整個格局好舒適,仲好有高級feel😗 但你絕對估吾到原來係咁抵食的👍🏻👍🏻餐廳有分串燒專區、omakase專區,仲有獨立房間,可以約埋一班朋友一齊玩,一定會玩得好盡興🥳💃🕺🏻同朋友試左個$438既餐,有主食之餘仲有前菜、小食,菜式都好精美~ 😻最鍾意串燒部份,由大廚即場燒,每款串燒都熱辣辣好惹味,雞翼仲皮脆肉嫩好好食😍 食物出色之餘餐廳既店員服務都夠晒細心,有時d器皿太熱會再三提醒我地要小心d進食,非常吾錯~❤️

估吾到呢間餐廳咁抵食~😍😍

2024-05-29 60 浏览
我們坐在一個非常有情調的位置,環境充滿著日式風格的氛圍。餐廳的燈光柔和而溫暖,讓你們感到放鬆舒適。桌上擺放著精緻的餐具,並且每位客人都附送了一瓶宮寒梅純米大吟釀,這款清酒散發著芳香和醇厚的口感。首先上來的是前菜,一碟日本水果蕃茄沙律。新鮮的紅熟蕃茄搭配著微酸的醬汁,清爽又開胃。接著,服務員將四款精緻的刺身端上桌。牛秋魚的肉質鮮嫩,帶有淡淡的甜味;深海池魚肉質鮮美,口感滑嫩;石垣貝的鮮味濃郁,帶有微咸的風味;鯛魚肉質細緻,入口即化。每一款刺身都展現著日本料理的精髓,讓你們感受到海產的豐富美味。接下來是炭火燒物,有六款不同的串燒。日本和牛串燒的肉質鮮嫩多汁,散發著誘人的香氣;牛舌串燒口感彈牙,肉味鮮美;雞中翼經過炭火燒烤後,外脆內嫩,帶有微微的炭香;翠玉瓜的口感鮮脆,搭配著炭火燒烤的香氣十分美味;大冬菇的肉質鮮嫩,滋味濃郁;水晶蝦則是鮮嫩多汁,帶有微甜的味道。每一款炭火燒物都經過細心的烹調,保留了食材的原汁原味,讓你們享受到炭火燒烤的獨特風味。之後上來的是迷你香蔥碎吞拿魚腩飯。飯粒白潤飽滿,散發著香氣,與香蔥碎和吞拿魚腩完美融合,帶來豐富的口感和鮮美的風味。接著,服務員端上了一道令人垂涎的
我們坐在一個非常有情調的位置,

並且每位客人都附送了一瓶宮寒梅純米大吟釀,

這款清酒散發著芳香和醇厚的口感。

牛舌串燒口感彈牙,肉味鮮美;

服務員端上了一道令人垂涎的蟹膏蟹肉甲羅燒飯。這道菜以新鮮的蟹膏和蟹肉為主要材料,經過烹調後,蟹味濃郁,米飯吸收了蟹膏的香氣,每一口都充滿著濃郁的蟹香,令人回味無窮。緊接著上桌的是蟹味噌湯,這道湯品以蟹味噌為基礎,加入了鮮美的蟹肉和香蔥碎,湯汁濃稠而滋味豐富。每一口都帶來濃郁的蟹味,溫暖了你們的胃和心。

最後,甜品溫室蜜瓜信玄登場。信玄糕是一款以蜜瓜為主要成分的日式甜點,口感細膩,入口即化。溫室蜜瓜的甜美與信玄糕的口感完美結合,帶來清新的甜味,結束這餐豐富的日式晚餐。

整個用餐過程充滿著美食的享受和驚喜,每一道菜都展現了高級日式餐廳的精湛烹調技藝和對食材的嚴選。食物的味道鮮美,口感豐富,讓你們彷彿置身於日本的美食文化中,享受著一場盛宴。這樣的用餐環境和美食體驗必定讓你們留下難以忘懷的回憶。
朋友帶咗我去食一個好特別嘅餐廳,佢係有得食刺身日本菜同串燒😌而家佢哋有個all day $438 set食勻晒刺身、前菜同埋串燒🤩✨*前菜*-酒漬鮑魚夠彈牙入味-雜錦魚生他他-和牛壽喜燒小鍋有兩片和牛油脂感重味較濃-燒鱈魚片好香脆-玉子燒食落質感似蛋糕-炸蟹肉可樂餅入面有一絲絲蟹肉-枝豆-合桃小女子初時睇個名唔知係咩,原來喺合桃+小魚乾-赤飯係紅豆飯-鮟鱇魚肝醬多士鮟鱇魚肝醬夠咸香🍣*刺身*-三文魚-鯛魚-赤蝦刺身好新鮮💫*串燒*-雞翼-紫洋蔥-茄子我哋坐嘅位置見到師傅即場燒串燒,整體燒得好香調味啱啱好,其實都唔使自己再落調味料。雞翼外皮焦脆,入面肉勁juicy。茄子上面再有櫻花蝦。⭐️*主菜*炭燒A4伊藤和牛份量唔多,生熟度啱啱好,肉都幾juicy。🌸*甜品*紅豆抹茶布甸滑嘟嘟嘅抹茶布甸奶味重,加埋紅豆食正。

✨*前菜*
-炸蟹肉可樂餅
入面有一絲絲蟹肉
-枝豆
-合桃小女子
初時睇個名唔知係咩,原來喺合桃+小魚乾
-赤飯

-紫洋蔥
-茄子

⭐️*主菜*
炭燒A4伊藤和牛
份量唔多,生熟度啱啱好,肉都幾juicy。

🌸*甜品*
紅豆抹茶布甸
滑嘟嘟嘅抹茶布甸奶味重,加埋紅豆食正。
2024-05-27 2295 浏览
幾次過完海經海底隧道出黎,都見到伊利莎伯大廈外牆上大大個廣告牌,介紹灣仔「心一 · 影」嘅週末早午餐有「Dom Pérignon」放題!上網查証過,發現任飲限時兩小時,$2,118/位(另收加一服務費)即等同香檳王零售價枝半左右,深覺幾抵玩,所以就約同檳友們狂歡一番!灣仔新過吓嘅餐廳佔用面積全層,步出𨋢門已可見到水吧擺出強而有氣勢嘅Dom Dom陣!享用早午餐嘅貴客均被安排入座於左方嘅一間大房內,二至多人合拼式散座分佈得都幾開,通爽衛生。專用區域光線充裕,開揚闊落,除咗設有洗手間之外,仲有個梳化位客廳,十分舒適。室內並無花巧之裝潢,玻璃吊燈時尚雅緻,簡單嘅燈籠、窗簾及餐墊設計自然地流露出日系畫風。每位席上都擺有自用餐具及餐牌。兩頁餐牌中英對照,簡單易明。放題用餐時間為中午十二點至下午三點,最後落單時間為下午兩點半。如果選擇唔飲香檳,淨食單價為$438/大人、$268/小童(年齡限3至11歲);如欲任飲清酒、啤酒、紅酒、白酒可另加$238/位;如欲任飲果汁及汽水則另加$98/位。無限追加項目包括各式前菜、刺身、串燒;其餘嘅魚子醬海膽蕎麥素麵、自選主菜、日式季節點心三點、甜品拼盤則每人只有
每位席上都擺有自用餐具及餐牌。
兩頁餐牌中英對照,簡單易明。放題用餐時間為中午十二點至下午三點,最後落單時間為下午兩點半。如果選擇唔飲香檳,淨食單價為$438/大人、$268/小童(年齡限3至11歲);如欲任飲清酒、啤酒、紅酒、白酒可另加$238/位;如欲任飲果汁及汽水則另加$98/位。無限追加項目包括各式前菜、刺身、串燒;其餘嘅魚子醬海膽蕎麥素麵、自選主菜、日式季節點心三點、甜品拼盤則每人只有一客。
香檳群組一到齊,經理哥哥迅即開Dom Dom兼計時。
Dom Pérignon放題
香檳王酒色清亮,芳香馥鬱,炎炎夏日尤其爽妙
Dom Pérignon放題
餐廳刻意安排頭輪前菜、刺身、串燒每樣都上少少先,之後再交由食客追加自己喜愛嘅款式。第一碟前菜拼盤中,右方嘅幾款漬物爽脆開胃,枝豆都好清脆,不過個雞肉八幡卷就乾嚡咗啲
,芥辣八爪魚個辣味有啲過搶。
前菜拼盤
椰菜蟹籽沙律尚算清爽嘅。
椰菜蟹籽沙律
炸至金黃嘅日式炸雞皮層香脆,個人只係略嫌雞件厚肉得黎偏咗少少實。
日式炸雞
炸雞軟骨嘅色澤睇落似係千年油炸出,咬落層炸漿遠比炸雞厚硬,略為失色。
炸雞軟骨
三色刺身中,帆立貝算係中規中矩。
刺身拼盤:三文魚、油甘魚、帆立貝
橙白紋理鮮明嘅三文魚香甜柔潤,油甘魚則鮮爽肥美,屬整頓追加之冠
刺身拼盤:三文魚、油甘魚
串燒共有五款,其中只有一串肉同一串海鮮,選擇比較少兼且唔係咁精彩
!三種蔬菜索得最多油,不吃也吧。魷魚勁韌,最正就係彈牙多汁嘅雞腿肉
串燒拼盤
成餐飯嘅高潮位唔係主菜,而係中途出現嘅魚子醬海膽蕎麥麵
魚子醬海膽蕎麥麵
意日混血兒金黃亮麗,擺盤精美尤甚
,有效地刺激食慾。蕎麥麵條軟韌Q彈,海膽忌廉秘醬份量恰到好處,混入幼嫩嘅海膽及以金箔點綴嘅魚子醬,交織出嘅鮮濃與芬芳令味蕾於口腔內翩翩起舞
,美妙極!
魚子醬海膽蕎麥麵
主菜各有各點,食肉獸徒弟仔欣賞炭燒澳洲和牛封門柳夠鬆潤,唯一冇得追加感覺份量就少咗啲,畢竟發育中嘅男孩胃口特別好。
炭燒澳洲和牛封門柳
靚靚媽咪話早午餐菜菜不多,沙律唔夠綠時啲串燒又好油,主菜就揀咗個暖胃嘅日本季節野菜鍋。
日本季節野菜鍋
XO仔所點嘅黑部之糸和牛蕎麵素麵不單隻碗夠大,藏於肉底仲有修長量足嘅素麵,個湯底仲好夠清。如相所示,浸至三四成熟嘅和牛片都有成四大片,靚牛軟滑到半溶於舌上,超
黑部之糸和牛蕎麵素麵
結尾嘅甜品環節夾硬每人有份三色拼盤,其實都好難消化
;或許小肥頭腦比較簡單,飲完香檳最想食嘅甜品係朱古力,點知拼盤入面竟然冇朱古力
!拼盤中以右上角兩塊柿柿最輕巧清甜。
甜品拼盤
見到中間件紅豆芝士蓉最中餅咁大舊其實已經嚇驚咗,食落仲好溜滯
紅豆芝士蓉最中餅
右上角件綠茶蛋卷偏乾且唔得鬆,入面嘅忌廉更毫不軟滑,飲咗咁多酒酒都覺得似係隔夜貨色
,有被迫浪費食物之嫌囉!
綠茶蛋卷
樓上日式料理「心一 · 影」格調優雅,環境絕對一流!貌似G4嘅服務生帶哂耳機,效率高又有耐性,斟酒仲要冇留手
,好客專業得很!唯一食物質素略為參差,唔飲酒的話,$438/位嘅價位倒不如去酒店食自助餐,但基如自己$2,118/位包埋兩個鐘任飲Dom Dom喎,空肚入場食到三點,有醉意得黎連晚飯都可以唔食,即一餐頂三餐,抵食指數直令酒鬼們「檳」至如歸
2023-07-15
$2330 (其他)
刺身拼盤:三文魚、油甘魚、帆立貝
刺身拼盤:三文魚、油甘魚
黑部之糸和牛蕎麵素麵
越來越喜歡居酒屋的環境,燈光昏暗,談心一流喜歡看師傅展現廚藝的(e.g我😂),可以選擇坐bar枱餐廳設計細心,烤爐與bar枱有玻璃幕牆相隔,完全不會令食客感覺到油煙味😍親切有禮的服務也是令這家餐廳大大加分!😆 🍴加一服務費:✔ ✿ Yakitori Set $550 • 清酒一壺 170ml 🍶味道偏甜,很易入口,尤其配合肉類串燒😋 <前菜>• 鰻魚玉子 | 三文魚配漬物 | 甜薯第一感覺鰻魚玉子像半熟芝士蛋糕🤣全部調味甜甜的,日式開胃 <刺身>• 深海池魚 | 鯛魚每款兩片,兩片是來自不同部位,挺有巧思池魚的魚腩(?)部位最有驚喜,類似拖羅感覺😳 <炭火燒> 特別喜歡當中有些串燒調味不重,有空間來配搭附上的三款調味粉😆• 雞腿&雞翼:肉嫩汁多,而且雞皮脆而不焦!• 雞腎: 爽彈有咬口• 豬頸肉:爽口多汁,配以香草,減低膩感• 魷魚:魷魚鮮味,配搭鮮甜的燒汁海苔調味👍• 免治雞肉棒:是我吃過最有雞味的免治雞肉棒😳配上蛋黃超開心≧▽≦)• 翠玉瓜&冬菇:燒得熟透,軟身多汁,富牛油香• 芥蘭:爽口帶甘味, 感覺更適合放在中段來😛 <小
越來越喜歡居酒屋的環境,燈光昏暗,談心一流
喜歡看師傅展現廚藝的(e.g我😂),可以選擇坐bar枱

親切有禮的服務也是令這家餐廳大大加分!😆

🍴加一服務費:✔

✿ Yakitori Set $550

• 清酒一壺 170ml 🍶
味道偏甜,很易入口,尤其配合肉類串燒😋

<前菜>

• 鰻魚玉子 | 三文魚配漬物 | 甜薯
第一感覺鰻魚玉子像半熟芝士蛋糕🤣
全部調味甜甜的,日式開胃

<刺身>
• 深海池魚 | 鯛魚

每款兩片,兩片是來自不同部位,挺有巧思
池魚的魚腩(?)部位最有驚喜,類似拖羅感覺😳

<炭火燒>

• 雞腿&雞翼:肉嫩汁多,而且雞皮脆而不焦!
• 雞腎: 爽彈有咬口
• 豬頸肉:爽口多汁,配以香草,減低膩感
• 魷魚:魷魚鮮味,配搭鮮甜的燒汁海苔調味👍

• 翠玉瓜&冬菇:燒得熟透,軟身多汁,富牛油香
• 芥蘭:爽口帶甘味, 感覺更適合放在中段來😛

<小食>
• 酸汁金菇
酸甜解膩,味道有點像乳酪,出奇地配合😳
職員見我喜歡,就很大方地讓我追加了一份🤣

<食事>

• 松葉蟹肉茶漬飯
蟹肉鮮甜,味噌湯底鹹度適中
面頭的海苔是畫龍點睛,增加層次之餘很提味

這部分是固定的,不是廚師發辦,肚子(和銀包🤣)有quota的話,也可以加錢升級至其他料理

<甜品>
• 綠茶雪糕最中餅

旁邊的像是雞蛋布丁😯甜度不高適合我
最中餅是糯米做的,偏向薄脆,很香米味
配中間綠茶雪糕是很好的結尾😋

畢竟服務和環境也是成本一部分,又包了一壺清酒,個人覺得整體而言價格都算合理
若串燒部分可以加入一些更矜貴的食材就更抵食~
2024-05-15 51 浏览
同朋友放工均後,來個輕鬆聚會灣仔日本料理,心一·影有齊廚師發辦、割烹同炭火串燒每個都獨立分隔開餐廳仲有VIP包廂,想開party有自己空間都無問題如果你鍾意清酒嘅,呢間岩哂你最近推出清酒優惠$48-$78,每日仲有唔同清酒選擇Yakitori Set ($550)🔶前菜 ▪️有胡麻豆腐、白飯魚仔菠菜、酸汁水雲醋豆腐好香豆味,水雲醋酸酸地幾清爽🔶刺身 ▪️有2款,立魚同深海池魚兩款新鮮厚切,口感鮮嫩🔸炭火燒 ▪️日本雞腿肉:金黃雞皮十分香脆,雞肉保留好多肉汁▪️手羽:超高水準的燒雞翼,香脆又多汁▪️雞肉球:雞球肉一樣係肉汁飽滿,裡面軟腍又脆脆口感,沾上蛋黃更滋味▪️雞頸肉:口感軟腍又有咬口,油脂豐富▪️牛舌芯:厚切口感彈牙軟腍,師傅配上芥末籽豐富味道層次▪️魷魚:充滿魷魚香,彈牙又柔軟▪️仲有脆玉瓜、豆腐同雞脾菇,每款火喉調味都控制得幾好🔶食事 (+$98 蟹膏蟹肉甲羅燒)舖滿蟹膏蟹肉,蟹香在口中爆發,鮮味十足🔶甜品 玉子燒 配 雪糕🔶清酒一壺170ml
同朋友放工均後,來個輕鬆聚會
灣仔日本料理,心一·影
有齊廚師發辦、割烹同炭火串燒
每個都獨立分隔開
餐廳仲有VIP包廂,想開party有自己空間都無問題

如果你鍾意清酒嘅,呢間岩哂你
最近推出清酒優惠$48-$78,每日仲有唔同清酒選擇

Yakitori Set ($550)
🔶前菜
▪️有胡麻豆腐、白飯魚仔菠菜、酸汁水雲醋
豆腐好香豆味,水雲醋酸酸地幾清爽

🔶刺身
▪️有2款,立魚同深海池魚
兩款新鮮厚切,口感鮮嫩

🔸炭火燒

▪️日本雞腿肉:金黃雞皮十分香脆,雞肉保留好多肉汁

▪️手羽:超高水準的燒雞翼,香脆又多汁

▪️雞頸肉:口感軟腍又有咬口,油脂豐富

▪️牛舌芯:厚切口感彈牙軟腍,師傅配上芥末籽豐富味道層次

▪️魷魚:充滿魷魚香,彈牙又柔軟

▪️仲有脆玉瓜、豆腐同雞脾菇,每款火喉調味都控制得幾好

🔶食事 (+$98 蟹膏蟹肉甲羅燒)
舖滿蟹膏蟹肉,蟹香在口中爆發,鮮味十足

🔶甜品 玉子燒 配 雪糕

🔶清酒一壺170ml
位於灣仔立倫坊·集合多元化日本料理的心一·影將Omakase、割烹同炭火串燒集一身·體驗多種享受裝修很有格調·別樹一格喜歡這種有情調又帶點神秘感的氛圍餐廳更設有VIP包廂· 聚會派對也很不錯最近還推出全日優惠每日精選十多款清酒·只需$48起!⍥⃝ Yakitori Set ($550)ꕺ清酒一壺170mlꕺ前菜 |胡麻豆腐·白飯魚仔菠菜·水雲醋很清爽的前菜組合·剛好喚醒一下味蕾ꕺ刺身 |立魚·深海池魚立魚散發淡淡的鮮甜;池魚肥美爽嫩⟡炭火燒 ꕺ燒鳥四款|日本雞腿肉·手羽·免治雞肉丸·雞頸肉超推手羽·是近期吃過最好吃的!外脆又香又脆·咬下去是滿滿肉汁·怎能不好吃免治雞肉丸· 同樣很超多汁·而且口感豐富ꕺ肉類|牛舌芯充滿牛舌香氣· 口感爽嫩· 肥美可口·ꕺ海鮮 |魷魚上枱以為是帶子!原來是魷魚!賣相同口感一樣滿滿驚喜ꕺ季節蔬菜|脆玉瓜|豆腐|雞脾菇串燒中最愛蔬菜一定是脆玉瓜外層燒到微脆·而裡面軟腍多汁豆腐不是油揚炸過·更像是絹豆腐的綿密口感· 又脆又嫩·還有濃濃豆香!ꕺ食事|鹿兒島和牛壽喜燒(+$168)將主食升級成我最愛的壽喜燒有無人同我一樣見到壽喜燒會特別開心·͜· ︎︎和牛份量很大方· 配上

位於灣仔立倫坊·集合多元化日本料理的
心一·影
將Omakase、割烹同炭火串燒集一身·體驗多種享受
裝修很有格調·別樹一格
喜歡這種有情調又帶點神秘感的氛圍
餐廳更設有VIP包廂· 聚會派對也很不錯

最近還推出全日優惠
每日精選十多款清酒·只需$48起!

⍥⃝ Yakitori Set ($550)
ꕺ清酒一壺170ml

ꕺ前菜 |胡麻豆腐·白飯魚仔菠菜·水雲醋
很清爽的前菜組合·剛好喚醒一下味蕾

刺身 |立魚·深海池魚
立魚散發淡淡的鮮甜;池魚肥美爽嫩

⟡炭火燒

ꕺ燒鳥四款|日本雞腿肉·手羽·免治雞肉丸·雞頸肉
超推手羽·是近期吃過最好吃的!
外脆又香又脆·咬下去是滿滿肉汁·怎能不好吃

上枱以為是帶子!原來是魷魚!賣相同口感一樣滿滿驚喜

ꕺ季節蔬菜|脆玉瓜|豆腐|雞脾菇
串燒中最愛蔬菜一定是脆玉瓜
外層燒到微脆·而裡面軟腍多汁

ꕺ食事|鹿兒島和牛壽喜燒(+$168)
將主食升級成我最愛的壽喜燒
有無人同我一樣見到壽喜燒會特別開心·͜· ︎︎
和牛份量很大方· 配上蛋黃更加幼滑
醬汁香甜香甜·配上蔬菜更昇華

甜品 |玉子燒·雪糕
玉子燒是師傅自家製作·口感如芝士蛋糕般細滑
而抹茶雪糕用最中餅乘載·又脆又凍·超滿足
2024-05-12 73 浏览
我最鍾意周圍試新嘢啊今日喺灣仔食到一間令我非常滿意嘅日本餐廳,呢間高級日本餐廳主要係食串燒同埋燒物+omakase無論環境,食物質素同店員嘅態度,我都比滿分💯餐廳門口就見到一張好特別嘅心形枱,呢度啱晒鍾意打卡嘅朋友,餐廳嘅燈光校為暗淡,咁受到非常浪漫,而枱面有着唔同顏色嘅燈,非常特別,入面仲有埋K房😌鍾意唱歌嘅朋友仔都好適合過嚟前菜,野菜醬油醋汁配木魚絲,味道較為清淡,但口感豐富,入面有爽口嘅日本淮山粒,西蘭花,同埋冬菇粒,全部切粒之後再加入醬油醋汁,酸酸的,非常開胃😚刺身,鯛,帆立貝,鰹魚,螢光魷魚🦑全部都好新鮮,但不得不提的就是螢光魷魚入口有種海水鮮魚嘅香味食完之後,喺嘴裏面仲散發着一陣陣嘅新鮮魚味,加埋sake😁就真係人間嘅鮮味💕味道鮮甜口感爽脆😋串燒,雞腿肉,雞肉非常嫩滑,燒到雞皮卜卜脆,外脆內滑,咬落每一啖仲非常Juice,日本番薯🍠,入口甜甜的,有三少片,口感一流捥物,毛蟹茶碗蒸,蛋入邊有非常多嘅蟹肉好鮮甜又滑身真係落足料,入口熱辣辣,剛剛蒸起就送到我面前❤️燒物,雪景銀鱈魚西京燒,我一見到就諗起日本三月融雪時嘅景象,外觀非常吸引上面放有一朵花型嘅紅蘿蔔,仲有一片蓮藕酸酸的😚

燒物,雪景銀鱈魚西京燒,我一見到就諗起日本三月融雪時嘅景象,外觀非常吸引上面放有一朵花型嘅紅蘿蔔,仲有一片蓮藕酸酸的😚用沙律醬+ 蘿蔔蓉煮成嘅醬汁,銀鱈魚配埋特製嘅醬汁入口非常特別,擺碟仲好靚💕銀鱈魚入口夠晒滑身又冇骨💕
煮物,日本和牛,近江和牛,近江牛係牛肉之中歷史最悠久嘅最適合火鍋時食用,牛肉肉質細緻,脂肪甘甜,口感又夠柔嫩,油花分布得非常細緻有入口即溶嘅口感風味十足能夠展現到近江牛嘅肉質甜味鮮味十足❤️

赤身,卜口,牡丹海路,壽司嘅飯加入左酸酸嘅醋,令到胃口大增每件壽司都非常新鮮,真係食到停唔到口,師傅非常細心仲教我地食壽司嘅次序,最尾入口梗係拖羅壽司,拖羅嘅脂肪分布好像雪花一樣擁有魚又知嘅甘香,脂肪精華味道濃郁所以師傅話先建議食完交淡嘅壽司,再品嚐最美嘅肥美拖羅

去到日本咁高級嘅餐廳點能夠少得14代嘅日本清酒,香氣令人難以忘懷,真係最佳品質嘅清酒花多年嘅培育果然係唔同啲,容易入口😍

#高級日本餐廳#十四代
ALL-DAY BENCH Menu 只係$438一位就可以試晒十幾款食物,包括日式前菜、刺身、燒鳥、壽喜燒,飽到捧住肚走,真係覺得性價比超高!一入去就覺得環境非常高級雅緻,以黑色為主調,牆身繪製咗好多櫻花,中心巨型吧台以心形設計,包圍住透明廚房,用餐過程中可直接觀賞廚師用備長炭火燒鳥Special Complimentary ItemsAbalone Marinated w/ Sake酒漬飽魚 鮑魚鮮嫩易咬,用酒調味帶出鮮味,另配秘製醬油,但就咁食已經好夠味Assorted Sashimi Tartare 雜錦魚生他他 目測有3-4款魚生,用橄欖油醃過,口感油嫩鮮香Wagyu Sukiyaki Pot 和牛壽喜燒小鍋牛肉索晒壽喜燒汁甜味,十分嫩滑,入口即溶,其他配料都好入味朋友唔食牛都可以轉豬,同樣滑嫩無比!Appetiser燒鱈魚片 枝豆 Stew Monk Fish Liver Sauce with Toast鮟鱇魚肝醬多士多士好香,魚肝醬濃而不腥Fried Crab Croquette炸蟹肉可樂餅 熱辣辣新鮮炸起,炸衣係超薄,咬落去係軟棉棉嘅蟹肉奶油餡Dried Fish an

Special Complimentary Items
Abalone Marinated w/ Sake
酒漬飽魚

Assorted Sashimi Tartare
雜錦魚生他他
目測有3-4款魚生,用橄欖油醃過,口感油嫩鮮香

Wagyu Sukiyaki Pot
和牛壽喜燒小鍋
牛肉索晒壽喜燒汁甜味,十分嫩滑,入口即溶,其他配料都好入味
朋友唔食牛都可以轉豬,同樣滑嫩無比!

Appetiser
燒鱈魚片 枝豆
鮟鱇魚肝醬多士
多士好香,魚肝醬濃而不腥

Fried Crab Croquette
炸蟹肉可樂餅
熱辣辣新鮮炸起,炸衣係超薄,咬落去係軟棉棉嘅蟹肉奶油餡

Dried Fish and Walnut
合桃小女子
香脆少甜嘅琥珀合桃同鹹鹹地嘅魚乾

Red Bean Rice
赤飯
即係紅豆飯,微甜又煙韌

Tamago
玉子燒
甜甜地好滑溜,有蛋味

Sashimi
三文魚 鯛魚 赤蝦
Salmon, Snapper, Red Shrimp

全部都好鮮甜,尤其係三文魚油香十足,赤蝦軟綿帶爽

Skewer
雞翼 紫洋蔥 茄子
Chicken wing, Red Onion, Eggplant
以備長炭燒製嘅串燒十分有炭香,有玻璃隔住所以一啲油煙都感受唔到

燒雞翼鮮嫩一咬勁爆汁,燒得勁香

燒茄子滲滿醬油味,再配上櫻花蝦錦上添花

燒洋蔥好甜,本身朋友麻麻洋蔥都忍唔住食晒,咬落索索聲超有層次

真心覺得呢三串表現已好過一啲專做串燒嘅舖頭

食到呢到已經勁飽以為要上甜品,點知店員話仲有個主菜,心諗唔係咁抵食掛,下面呢兩個主菜都係唔使加錢!

Main
銀鱈魚西京燒
Saikyo Miso Cod Fish
銀鱈魚魚肉白淨,西京味噌偏甜好入味

迷你炙燒左口魚邊丼
Mini Seared Flounder Skirt Rice
本來係有啲後悔叫飯因為真係超飽,但個左口魚邊充滿魚油,入口即溶,個飯又用醬油煮過好好食,所以真係食到十成飽都要繼續😂

Seasonal Dessert
抹茶奶凍
Matcha Pudding
抹茶奶凍質感滑溜,帶有淡淡抹茶香,輕盈不膩
2024-05-01
📍心一 · 影 (灣仔)灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓———————————————前幾日同朋友去咗灣仔心一影餐廳食日式料理😆一出𨋢門就感受到食店好放鬆好日系既氛圍,加上店員細心既款待,真係好似置身日本咁啊👍🏻我地坐左係bar枱望住師傅整串燒,好有旅行既感覺。我地揀左ALL-DAY BENCH menu (💰: 438hkd/person),有曬唔同類型既日本料理,包括魚生、串燒、日式小食同埋主菜,總共有十幾款野食,非常豐富❤️Special complimentary items:酒漬飽魚鮑魚鮮甜爽口,用微微既酒味作調味剛剛好,加埋秘製醬油就更加好食雜錦魚生他他雜錦魚生他他師傅有用橄欖油醃過,令魚生既鮮味更突出和牛壽喜燒小鍋和牛壽喜燒啲牛十分嫩滑,入口即溶,壽喜燒汁甜度適中,其他配料都煮得好入味Appetiser:燒鱈魚片、玉子燒、炸蟹肉可樂餅、枝豆、合桃小女子、赤飯、鮟鱇魚肝醬多士鮟鱇魚肝醬多士嘅多士好脆,魚肝醬濃而不膩👍🏻赤飯即是紅豆飯,甜甜地又煙煙韌韌,一啖食曬好滿足炸蟹肉可樂餅炸皮超薄,師傅新鮮炸起,好香口😆玉子燒甜甜地,食落好滑,蛋香十足合桃小女子好似少甜版嘅琥珀合桃,既香
📍心一 · 影 (灣仔)
灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓
———————————————

Special complimentary items:
酒漬飽魚

雜錦魚生他他
雜錦魚生他他師傅有用橄欖油醃過,令魚生既鮮味更突出

和牛壽喜燒小鍋

Appetiser:

鮟鱇魚肝醬多士嘅多士好脆,魚肝醬濃而不膩👍🏻
赤飯即是紅豆飯,甜甜地又煙煙韌韌,一啖食曬好滿足
炸蟹肉可樂餅炸皮超薄,師傅新鮮炸起,好香口😆
玉子燒甜甜地,食落好滑,蛋香十足
合桃小女子好似少甜版嘅琥珀合桃,既香脆又唔膩,好快就食曬成兜😎

Sashimi:
三文魚 鯛魚 赤蝦
全部刺身都好鮮甜又唔腥,三文魚油脂豐富好滑溜

Skewer:
雞翼 紫洋蔥 茄子
睇住師傅用火爐燒串燒,技巧純熟,火候控制得啱啱好,坐吧枱望住啲火時大時細好有趣(但係完全無油煙味!)

雞翼嘅肉又嫩又多汁,燒得好香😍 燒茄子鮮甜有口感,配上櫻花蝦作調味令味道同口感更加有層次💯
燒洋蔥調味剛好,咬落完全感受到新鮮蔬菜嘅鮮味

Main:
銀鱈魚西京燒
未食到主菜其實都已經七成飽🤣
銀鱈魚魚身顏色雪白,肉質嫩滑,西京味噌加入清酒後令味噌的香氣更明顯,好滿足🤍食到十成飽都要繼續食!😆

Dessert:
抹茶奶凍
抹茶奶凍微甜並帶有淡淡的抹茶香,質感滑溜,輕盈不膩,配上士多啤梨一齊食為晚餐畫上一個完美既句號。

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽🐽🐽

🐾: 會展站A出口步行9分鐘
2024-05-03 28 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯一日辛苦工作都係為咗食返餐好嘢,放工就去咗灣仔永倫中心樓上嘅「心一影」同朋友飲番杯。餐廳啲清酒款式選擇都好多,店員仲會詢問你嘅喜好幫你挑選適合你嘅清酒,所以清酒新手嘅我都冇有怕。土田 尾瀨之木道 純米 6號酵母味道相對上較柔和同埋容易入口,有輕微嘅甜味。磯自慢純米吟釀55/57需要開樽熟成,有如水果般嘅香甜,中段會有酸味。櫻花蝦蒜枝豆充滿櫻花蝦嘅鹹香同埋蒜蓉嘅蒜香味,餸酒一流呀。慢煮雞胸沙律雞胸一啲都唔怕韌,沙律菜亦都好新鮮,可以清下腸胃。海老天婦羅蝦頭都經過油炸,可以連埋頭一齊食。另外佢哋嘅串燒都好出色,都係新鮮燒製。白鱔雞腿肉雞頸肉茄子山芋蟹肉茶漬飯如果驚唔夠飽可以試埋佢哋嘅茶漬飯,面頭勁多蟹肉。心一 · 影 (灣仔)灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

土田 尾瀨之木道 純米 6號酵母
味道相對上較柔和同埋容易入口,有輕微嘅甜味。

磯自慢純米吟釀55/57
需要開樽熟成,有如水果般嘅香甜,中段會有酸味。

櫻花蝦蒜枝豆
充滿櫻花蝦嘅鹹香同埋蒜蓉嘅蒜香味,餸酒一流呀。

慢煮雞胸沙律
雞胸一啲都唔怕韌,沙律菜亦都好新鮮,可以清下腸胃。

海老天婦羅
蝦頭都經過油炸,可以連埋頭一齊食。

另外佢哋嘅串燒都好出色,都係新鮮燒製。
白鱔
雞腿肉
雞頸肉
茄子
山芋

蟹肉茶漬飯
如果驚唔夠飽可以試埋佢哋嘅茶漬飯,面頭勁多蟹肉。

心一 · 影 (灣仔)
灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓
[ 心一 · 影 ]灣仔呢間餐廳集Omakase、割烹、炭火串燒等日式料理於一身。最近餐廳推出清酒🍶優惠,只需$48-$68就有一杯約100ml日本清酒,款式有十多種。在場有唎酒師🤵‍♂️,可以按自己口味揀選唔同款式清酒或者唎酒師推介💁🏻‍♀️。另外配搭不同小食佐酒,有前菜、揚物、串燒等。前菜✿ 炸甘海老🦐🦐 $88✿ 炸雞軟骨 $88✿ 味醂魚乾 $98炸物炸得香口。炸甘海老原隻蝦炸香,入口仍保留蝦肉口感,不會過乾;而魚乾係雞泡魚乾,沾美乃滋醬增添風味😋。揚物✿ 野菜天婦羅 $108款式有粟米芯、茄子、南瓜、冬菇、秋葵,炸得皮薄香脆。串燒✿ 雞腿肉 $48✿ 黑豚腩肉 $48✿ 冬菇 $28✿ 茄子 $28✿ 銀杏 $48串燒種類有海鮮、肉類、蔬菜等,即點即燒夠哂滋味。總結🫦 餐廳地方寬敞,有吧枱位、廂房等。另外餐廳有不同日式套餐,如果叫套餐+$238就可以2小時無限暢飲清酒、啤酒、玫瑰酒、紅酒或白酒,啱哂中意飲酒嘅朋友嚟Happy Hour👍。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿心一 · 影地址:灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓電話:2121 5199✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 心一 · 影 ]

前菜
✿ 炸甘海老🦐🦐 $88
炸雞軟骨 $88
✿ 味醂魚乾 $98

揚物
✿ 野菜天婦羅 $108
款式有粟米芯、茄子、南瓜、冬菇、秋葵,炸得皮薄香脆。

串燒
✿ 雞腿肉 $48
✿ 黑豚腩肉 $48
✿ 冬菇 $28
✿ 茄子 $28
✿ 銀杏 $48
串燒種類有海鮮、肉類、蔬菜等,即點即燒夠哂滋味。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿