2021-05-05
因為上次印象非常好,所以唔夠一個月就再黎lunch,仲幫另一半book 晚市。佢應該唔會cancel照去試下🥲人真會有食運同無食運既時刻。之前我一點幾平日打去鮨㐂,佢話有一位俾我食到好開心,質素同第一次差唔多。再之前另一半晚市問我銅鑼灣食咩,我叫佢打去碰吓運氣,間野話可能有機,個客遲左未到,會打電話問佢仲黎唔黎;佢個下係食唔到既,我仲係咁笑:我有食運啲。今次好失望,上次係最矮個個師傅認真握壽司飯,同埋材料真係個價錢以上,係平但超值既omakase既質素。壽司飯今次既師傅握得太鬆,係食咁耐以黎最鬆,鬆到散個種(唔係sushi zo有空氣感,入口化,夾住唔散個種🥲)係夾都散散地今餐個師傅係當日四位入面無帶眼鏡個位。第一件帶子加咩紫蘇花望落都唔鍾意,入口今次帶子係似超市刺身既質素,乾身唔鮮。仲加紫蘇花搶味;壽司飯又太散,已經.......🥲今次呢件大塊既魚無燒過,上面既有。上次係無多舊魚,雖然又炙灸炙(唔明點解港式咁鐘意呢樣野😅)正正路路但飯太散正常白身魚正常(後尾第13件仲想叫返呢件,熟蟹肉最唔伏)又加咩芝麻醬上去,今次件貝既鮮度差,少少腥,如果方便可隨心吐出黎會吐。上次第一件係就咁掃下醬
係夾都散散地
今餐個師傅係當日四位入面無帶眼鏡個位。
今次呢件大塊既魚無燒過,上面既有。
上次係無多舊魚,雖然又炙灸炙
(唔明點解港式咁鐘意呢樣野😅)
正正路路但飯太散
正常白身魚
正常(後尾第13件仲想叫返呢件,熟蟹肉最唔伏)
上次第一件係就咁掃下醬油既貝,一入口成個人醒左咁,會期待下一件。
呢件一放低,望到上面放野:攪咩😑
食落真係出事
赤身,放芥末醬。唉.......普通食得落,但:唉~~~唉~~~唉~~~
有筋。放細蔥唔係港式,算。但成件野唔可以講話好味
呢件灸到熟晒,入口有啲燙咀。我已經係成日食到好熱既野同飲好熱既水既人(唔應該既我知😅)
腥,超市 刺身既質素。又放咩蛋鬆🥲
中身,腥到我望到無人留意我,之後吐左落紙巾,放入保鮮袋(放狗常備袋係身)
腥過上次
呢件還好,油脂重既魚燒完難食有個譜。
佢壽司啲飯太散,其中唔記得係邊件,夾起甩左底部既少少出黎,係件壽司既八分一左右。
我自己食到中途係扁晒咀,唔開心咁。見到旁邊嘅人:佢其中一件一夾一定會散到跌,我陰陰咀笑佢會點夾。
點知佢都睇得出會散晒。將成個放壽司既碟拎起黎食😂😂😂
無得食花生😂😂😂
同埋上次serve我既師傅serve table,唉。望落佢似最後生,唔通做野謹慎微小啲?所以上次食到佢勁認真咁握?
我無要到第13件,叫埋單;侍應即同時上湯同甜品。我即話我唔要甜品,飲幾啖湯即逃離現場。
唉.....真心掉轉次序唔會有第二次😅
今次既感覺::壽司飯差,其中一件超酸,無撈均;材料腥;差唔多全部都好港式對比起上一次
不過呢啲都係試間野唔夠深入,普通人一次二次既體驗。可能你食間野二三十餐&唔同既時間可以有一個完整啲既心得。
但普通人就係咁架啦,好似你食雲吞麵同一間一次,差都唔會有下次,即使下次既質素係你成世人最好既一次。