2024-06-16 1 浏览
呢間油麻地名物聽就聽咗好耐今次第一次幫襯,地方細得驚人,只有一張四人圓枱,再加長條枱類似吧檯位五至六個,不過佢入面啲餸就認真兼抽,除咗見到有大大隻嘅鹽焗蟹同花螺,當然仲有佢嘅招牌老火湯,聽講日日唔同款,足料到爆,今日呢一碗係花膠石崇魚豬骨湯,個湯又香又濃,材料足火候足,淨係睇啲湯渣就知啲料有幾堅,完全冇味精無添加,呢碗係細size,已35蚊一碗呢個價錢真係冇得輸。呢度另一個招牌菜係豬油渣麵,今日食咗嘢所以冇空間食多一碗麵,下次會嚟再試埋佢。

2024-05-24 47 浏览
好多人都話呢一間油麻地非常唔顯眼嘅豬油渣麵好好食,今日終於有機會試到,感覺都係一般,可能期望太高啦,佢唔係唔好食嘅,不過以38蚊嚟講就畀想像中略為貴咗少少。食落去我覺得個上海粗麵畀豬油渣更加出色。另外我梗係有落到傳說中必食嘅辣菜脯啦,都真係幾辣,不過落咗之後碗面嘅味道有提升咗好多。
食落去我覺得個上海粗麵畀豬油渣更加出色。

如果不是細佬極力推介,我根本唔會行既街道,因為晚上附近都比較多流鶯。聽講平時要排隊等位,因為入面非常簡陋,只有一張4人圓枱,而旁邊是面壁排櫈。如果坐出面就沒有枱,只能用椅子當枱吃飯,所以一團人最好不要多過4人。旺角自家小店地方細小簡陋,遊客及年青人生絕對不敢也不會去的地方但食評好評如潮,只因沒有落任何味精而且份量又大大碗。最好賣竟然係是日例湯。禽晚係雞骨草煲豬環脷,今晚係石頭魚花膠湯,我地連續都幫襯左2晚,另外蒸鱔,糯米飯,油渣麵,都係賣點。

,只因沒有落任何味精而且份量又大大碗
。最好賣竟然係是日例湯
,另外蒸鱔,糯米飯,油渣麵,都係賣點。

蒸鱔餸飯一流
雞骨草豬環脷
石頭魚花膠湯
豬油渣麵(細碗)記得加辣菜脯
  • 是日例湯
一入去幾分鐘已經知道呢間係人情味小店,因為出出入入嘅客人都會同老闆娘吹水,好順口咁落單,人均最少都嗌碗湯,見佢都係30幾蚊住家老火湯,真係好平好良心🐽 招牌豬油渣麵(細) $3x第一次黎無胃口無食到,但見個個都會叫豬油渣,所以專程再黎多次。成碗麵都鋪滿豬油渣,好足料喎,同埋好淋,都幾爽口,有啲似食緊肉咁其實唔佢口感食落其實唔似食緊豬油肥膏,如果想食香脆口感嘅咁佢未必啱。配上海麵底,有啲似食緊扁烏冬但無咁濟咁飽,不自覺會食好多,老細話呢啲麵唔飽肚🥹,btw記得要配埋佢哋自製辣菜脯更加清新解油膩,辣得幾過癮🌶️(以前食過第二間豬油渣乾到硬,就算索左汁都會痴牙同埋好油,果次食到有陰影,但呢間完全顛覆咗我嘅壞印象🥰)🫁 豬肺湯 $3x佢話每日一個湯,逢星期四係豬肺湯,我諗佢嘅意思應該係唔係隨便嗌,就又要星期四去先至會有得食豬肺,因為我上次第一次去已經想飲豬肺㗎喇,今次去到直接嗌咗,原來係佢是日例湯黎,黐線真係超平囉$30一碗⋯好癲⋯完全係良心價,仲要勁乾淨勁淋好好食🥹,老闆娘話洗得好辛苦,要洗成個幾兩個鐘🐷 好多豬紅 $3x勁多粒豬紅,最鍾意豬紅出邊嗰層好似膜咁嘅東西,輕輕咬會咬唔開嘅口感,唔會

🐽 招牌豬油渣麵(細) $3x
招牌油渣麵(細)
辣菜脯

🫁 豬肺湯 $3x
豬肺湯

🐷 好多豬紅 $3x
勁多粒豬紅,最鍾意豬紅出邊嗰層好似膜咁嘅東西,輕輕咬會咬唔開嘅口感,唔會一夾就散同埋唔會腥,粥底都幾綿滑,煲到爛哂,好有住家feel好似屋企老人家煲果啲粥咁,食完都唔會頸渴
豬紅粥
招牌油渣麵(細)
辣菜脯
豬肺湯
豬紅粥
  • 油渣麵
2023-05-05 726 浏览
「恆達油渣麵」係由一家四口一同經營嘅油渣麵店,深受大眾街坊歡迎,有滿滿嘅人情味。 舖頭細細間,但係食品多選擇到嚇親大家!又有小炒、蒸品、湯品、糖水、粥品、粉麵等等……多到唔知點選擇😆此店沒有華麗嘅裝修,但有光芒嘅出品,佢個老火湯正是其中之一,係值得推介!此店老火湯每日不一,今日就係(魚翅豬骨湯)-魚翅味道非常出,飲出時間換來嘅精華。裡面應該還放咗魚落去熬製,入口鮮甜而帶骨香味,不過飲落去會有啲碎魚骨,大家小心。(豬大腸油渣麵)-記得加佢個菜脯,完全令到碗油渣麵提升了唔少精華。不過麵質冇想像中咁好食,但亦都唔難食嘅,油渣唔太乾身,大腸夠入味同淋,入口軟滑帶滷香味,配搭油渣麵是正確的😍下次一定要試埋佢個蒸魚同炒花甲!

下次一定要試埋佢個蒸魚同炒花甲!
2023-03-22
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-04-11 579 浏览
快將凌晨才下班,同事一行幾個帶我去他們宵夜老地方,就是這家油渣麵!聽說所有小炒都是老闆娘落手煮,這個椰菜花炒雞肉超好食!推介的花甲更加是不能抗拒!醬汁直頭可以送好多碗白飯!最特別一定係一碗沒有味精的湯! 太好飲的關係,離開之前更外賣一碗帶回家,因為每天的湯都是新鮮製作,差不多店家要休息,直接多送我一碗! 實在太好了!

聽說所有小炒都是老闆娘落手煮,這個椰菜花炒雞肉超好食!

推介的花甲更加是不能抗拒!醬汁直頭可以送好多碗白飯!

2023-01-14 887 浏览
石崇魚花膠湯$30😳好飲。店舖雖小,五臟俱全。仲有鱷魚肉煲川貝$200。食物唔係叫好好味,不過不失吧😊會再去😋油渣麵普通啦!糯米飯好食👍🏻不過潤腸唔好食🤭有潔癖嘅人千其唔可以去😂
石崇魚花膠湯$30😳
  • 花膠湯
2022-12-12 570 浏览
夜晚喺旺角飲完野又想食野,本身想去食果間已經 last order 左,行行下講起網上介紹過呢間 恆達油渣麵,於是就行過去睇下仲有冇得食, 好彩仲有, 好多年無食過 油渣麵 喇真係。一家小店坐位唔多,聽得出好多都係成日嚟嘅熟客,一坐低店員問飲唔飲湯,本身因為啱啱先飲完一輪酒都無意慾要飲湯,就同佢講聲唔好意思下次先試啦, 點知佢話:「飲啦,好正架,個個嚟都一定飲架~」,好! 既然出呢招就試下,湯係「石崇魚煲花膠」又真係幾好飲,真係好似住家飯有碗湯飲嘅感覺。 佢個油渣麵,同之前食過果啲好唔同,佢唔係炸到好盡好乾好脆果種,係仲有咬口仲有味道,配合埋佢啲菜脯爽呀~ 佢亦可以兩拼其他食品,我地就揀左豬手,亦係好腍好入味,成碗野你話係咪美酒佳淆?老實講就真係唔係,但係作為街坊小店深宵食堂,的確係唔會輸。另外雖然佢招牌係油渣麵,但係見其他客人 好多都係食小菜客飯,似乎都係高手嚟,搵次要試下先。

石崇魚煲花膠

油渣麵加豬手

宵夜
石崇魚煲花膠
油渣麵加豬手
2022-09-14 1187 浏览
幾年前~朋友帶過我地食恆達食海鮮黎之前 佢話預左有d迫既~我地唔介意 最重要好食🙊🙊🙊係門口望的確唔會留意加上佢個牌寫 食油渣麵~所以應該自己行過唔會入去因為朋友係熟客仔知有咩好食~叫左蜆~蝦~蟹~螺花膠湯( 最後仲送左幾碗比我地拎走❤️)蟹係老闆娘自家醬汁❤️好好食❤️
幾年前~朋友帶過我地食恆達食海鮮
黎之前 佢話預左有d迫既~
我地唔介意 最重要好食🙊🙊🙊

係門口望的確唔會留意
加上佢個牌寫 食油渣麵~
所以應該自己行過唔會入去

因為朋友係熟客仔
知有咩好食~
叫左蜆~蝦~蟹~螺
花膠湯( 最後仲送左幾碗比我地拎走❤️)

蟹係老闆娘自家醬汁❤️
好好食❤️

我相信唔係被人領住我嚟都未必知道呢間店(係我孤陋寡聞🥲)唔好睇佢遠離大街,亦唔好睇小佢無乜裝潢,佢都有人慕名而來嘅。1️⃣9️⃣3️⃣0️⃣ 晚餐時間🍚 生炒糯米飯加臘腸係凍嘅天氣食係非常非常有風味😋 飯夠熱多花生,醬油恰到好處,臘腸係超juicy 唔硬又香,真心想再食!🍲招牌油渣麵佢嘅油渣麵成碗麵用五花腩肉煮,就咁食我就覺得唔夠好食,配店主特製辣菜脯簡直畫龍點睛😆🧆蘿蔔牛腩蘿蔔夠腍無渣,牛腩對我而言有啲騷,但整體不錯嘅。其實恆達係煮家庭菜,佢仲有燉湯、豬肺湯、蒸魚、肉餅呢啲餸賣相都不俗,即使無美麗嘅裝潢,坐摺檯,但最重要店舖嘅人好nice,好似返咗屋企食飯咁,好有人情味,有機會都要嚟食多次呢。

1️⃣9️⃣3️⃣0️⃣ 晚餐時間

🍚 生炒糯米飯加臘腸

🍲招牌油渣麵

🧆蘿蔔牛腩
蘿蔔夠腍無渣,牛腩對我而言有啲騷,但整體不錯嘅。

2021-11-25
2021-10-29 1231 浏览
恆達油渣麵特色-家庭式經營,牆上貼滿不同種類嘅菜式蝦醬腩肉蒸飯腩肉嘅份量好多,每匙可以係一半飯一半腩肉咁食落口,total要叫一碗半飯先食得晒全部腩肉,白飯可以免費任裝🤤豬肺湯值得一試好清甜,好大碗都係$25整豬肺湯要花好多時間工序先可以清洗乾淨整個豬肺,所以呢個價錢真係好抵飲。豬肺湯最正就係無落味精都可以做到咁清甜,非常推介👍👍不過日日會有唔同款式的湯當然會重複的,所以去到都要碰吓運氣睇下會否有豬肺湯😃💪🏼
恆達油渣麵

特色-家庭式經營,牆上貼滿不同種類嘅菜式

蝦醬腩肉蒸飯

豬肺湯值得一試好清甜,好大碗都係$25
2021-10-28
  • 蝦醬腩肉蒸飯
  • 豬肺湯
一年多沒有來,感覺還是和上年一樣。這間店好得太過份了,小小的店,食物選擇很多,而且很便宜,店員又nice。在門口望望已有店員招呼我們,邊介紹今晚有花膠湯。我們點了想吃的油渣麵$33二人分享,因為我們不太餓。朋友想吃辣菜莆,我叫他拿小碗,店員立即聽見,邊說想要什麼叫就得啦,邊拿過來。辣菜莆辣度太高,我受不了,但通常都這麼辣吧。油渣麵湯底很好喝,不會太鹹,麵和油渣也很合口味。花膠湯30,湯濃郁得很,像家常湯,好正,花膠大大塊,不論是否真花膠,也誠意十足。抵飲得太過份。白菜豬手汁$12是隱藏menu,烚菜加上豬手汁,味道不再沉悶,令我們驚訝的是份量之多,通常在外吃到只有一半或更少吧,價錢卻只是$12,埋單時令我不敢相信。走的時候店員又友善講拜拜。整體感覺好好,香港平靚正小店,如果在家附近有這樣的店就好了。下次想試其他野食
一年多沒有來,感覺還是和上年一樣。
在門口望望已有店員招呼我們,邊介紹今晚有花膠湯。
我們點了想吃的油渣麵$33二人分享,因為我們不太餓。

辣菜莆辣度太高,我受不了,但通常都這麼辣吧。
油渣麵湯底很好喝,不會太鹹,麵和油渣也很合口味。

走的時候店員又友善講拜拜。

下次想試其他野食
2021-07-04 1155 浏览
健康老火靚湯各式小菜俱全上湯肉味濃郁小店人情更濃吃過很多「he」做的油渣麵,亦吃過不小名牌油渣麵,恆達就一直沒去過。晚上九點才完成工作,只剩一小時堂食時間,於是便專程去恆達吃頓簡單的晚飯。到達後當然要點招牌油渣麵。很快便端上一大碗熱騰騰的麵。先喝一口湯,覺得肉味很濃郁,是豬骨湯的味道。豬油渣不是炸得很乾那種,而是有點像去了大部份肥油的豬腩肉。另外還有很多嫩滑的豬肉片。比較喜歡老三的麵條,但這裡的亦是不過不失,份量頗多,吃得飽足。看見很多客人點蒸魚和其他客飯。大家都吃得津津有味,聽說這裡的老火湯和碗仔翅很有水準,所以點了這兩碗外賣。可能快要關門,所以點了小碗但都給我大碗。店員都很友善親切,充滿笑容。老火湯確實很鮮甜入味,碗仔翅亦十分足了,有很多肉絲和木耳絲,味道濃郁,確實沒有介紹錯。
健康老火靚湯
各式小菜俱全
上湯肉味濃郁
小店人情更濃

到達後當然要點招牌油渣麵。很快便端上一大碗熱騰騰的麵。

2021-04-10 1644 浏览
今日好想飲湯,友人介紹飲湯必試呢間。但黎之前佢同我講果度環境超地道,地方比較細,家庭式經營嘅,驚我去到唔鍾意,所以同我講聲先。係街頭已經見到門口有堆人,佢話就係果度啦,門口放左好多已蒸熟大大隻嘅蟹同瀨尿蝦已經夠晒吸引😋裡面環境果然係好細幾狹窄,成間加埋都冇10個位,一嚟道就試左個湯先😋今日係土茯苓煲豬橫脷 $20,可以去下濕,好大碗好多有料豬骨豬利,一飲落去,果然冇介紹錯,冇落味精,好甜好好飲,聽講聽日係花膠湯,我都好想試😍之後叫咁係門口見到嘅膏蟹同瀨尿蝦😋蟹係凍食 #港式醬油蟹講 $180,好大隻,超多膏,真心勁抵,仲要好鮮甜,超滿足瀨尿蝦都係蒸嘅,好大隻都只係$40,都係咁鮮味最後叫左個豉椒炒花甲 $100, 份量都都,好夠味,我本身好鐘意豉椒,好夠鑊氣今晚食左樣樣野都好正呀😋超滿足,又平又好食,仲有我好想試埋其他湯,係日日唔同架

土茯苓煲豬橫脷

之後叫咁係門口見到嘅膏蟹同瀨尿蝦😋

醬油蟹(勁大隻)

醬油蟹

蒸瀨尿蝦

瀨尿蝦

瀨尿蝦都係蒸嘅,好大隻都只係$40,都係咁鮮味

豉椒炒花甲

2021-04-09
等候时间
2 分钟 (堂食)
土茯苓煲豬橫脷
醬油蟹(勁大隻)
醬油蟹
蒸瀨尿蝦
瀨尿蝦
豉椒炒花甲
  • 醬油膏蟹
  • daily 靚湯
2020-11-15 1505 浏览
沒有華麗裝修,牆上掛著彩色菜單說實在要不是家人說要來試一下,想必我也不會過來這個位置家庭式小店,當晚過來有很多熟客幾乎每個人來都會點這裡的老火湯相信是每一晚都不同這晚是蟲草花生魚湯,湯夠熱而且很濃味更有湯渣豬骨,很不錯油渣麵油渣麵很好吃,湯底不錯,必加辣菜脯吃完立即感到十分罪惡炒蜆,即叫即炒,好有鑊氣而且足一斤蜆,黑椒味濃蜆來得肥美無沙時令糯米飯(加臘腸)好香口,而且足料,個人很喜歡下次再來要試一下肉餅餅跟牛腩
沒有華麗裝修,牆上掛著彩色菜單
說實在要不是家人說要來試一下,想必我也不會過來這個位置
家庭式小店,當晚過來有很多熟客

幾乎每個人來都會點這裡的老火湯
相信是每一晚都不同

這晚是蟲草花生魚湯,湯夠熱而且很濃味
更有湯渣豬骨,很不錯

油渣麵
油渣麵很好吃,湯底不錯,必加辣菜脯
吃完立即感到十分罪惡

炒蜆,即叫即炒,好有鑊氣
而且足一斤蜆,黑椒味濃
蜆來得肥美無沙

時令糯米飯(加臘腸)
好香口,而且足料,個人很喜歡

下次再來要試一下肉餅餅跟牛腩
  • 油渣麵