餐厅: 意寧谷
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-26 3375 浏览
🇭🇰Nicholini’s·Staycation Experience $888pp今次呢個晚餐我哋超級期待 最後完全冇失望😍😍一路食一路覺得我地個package越黎越抵😈不過唔知係咪因為我哋揀咗食第二輪 所以佢就安排咗我哋坐入去佢個房仔度 雖然感覺exclusive啲 而且呢個位係有海景睇既 不過就好似冇出邊咁有空間感 所以如果大家去嘅話可以睇下自己鍾意坐邊keke☺️☺️·Complimentary Bread l Snacks佢一坐低會先俾咗啲麵包你 佢個麵包好鬆軟 面頭啲芝士焗到好香 好鹹香 配埋佢個芝士脆片超好食🧀️之後佢仲有一個白松露嘅泡芙 佢個泡芙超酥脆 中間個松露cream好濃 成個combo好正🤤🤤之後佢個鵝肝mousse好順滑 配埋面頭個apricot jam好開胃 不過我自己就略嫌佢個jam個味搶左少少 不過都已經令你對成餐勁期待😍😍😚·Beef Carpaccio l Traditional Pumpkin Cream佢每個course都有兩個選擇既 所以我哋就全部都試曬 開心🥳佢個生牛肉片切得好薄 而且口感好好 配埋少少pesto同alioli已經好夠😌😌之後佢個南
🇭🇰Nicholini’s
Staycation Experience $888pp
Staycation Experience

l Snacks
黑松露泡芙
鵝肝mousse

l Traditional Pumpkin Cream
Traditional Pumpkin Cream

佢每個course都有兩個選擇既 所以我哋就全部都試曬 開心🥳佢個生牛肉片切得好薄 而且口感好好 配埋少少pesto同alioli已經好夠😌😌之後佢個南瓜湯都好濃 而且入邊有好多蝦 帶子粒同pine nuts 口感好豐富🤤
l Scallop Fusilli
Scallop Fusilli

之後佢個貓耳朵我哋超鍾意 佢意粉個質地煮到好好 好煙韌 而且真係掛汁🤤之後佢個黑松露醬係creamy得黎唔會漏 個黑松露味又好濃😍😍之後個帶子螺絲粉就淡味少少 主要都係個蒜油味 不過都唔錯既 係個帶子煎得有啲老左🙊
l Pan-fried Cod
Pan-fried Cod

之後個羊架完全就係highlight of the dinner🌟佢係真係煮到完美嘅medium 中間係超粉嫩 而且個肉質好好 就咁少少調味已經超狗😋😋之後佢伴菜嗰啲西蘭花都好好食 之後個魚都唔錯嘅 佢個皮煎到超脆 魚油好香 中間都嫩既 不過側跟嗰啲邊邊位就偏老咗少少🤏
l Sorrento Lemon Tart
Sorrento Lemon Tart

之後佢個tiramisu上枱嘅時候我哋以為佢一定會好實 點知佢切落去都係軟身嘅☺️而且中間個咖啡味係好濃郁 好有層次感個種咖啡粉 之後佢中間個cream都做得好出色 成個combo超正🤤🤤之後個檸檬撻都唔錯嘅 不過佢中間嗰檸檬curd就偏甜咗少少 但係佢面頭個cream做得好好 係超輕盈個種 不過都係tiramisu再出色啲😈😈
Petite Four

食完甜品佢最後仲有啲小點俾你食 超豐富😍佢個士多啤梨撻好好食 個撻底好脆 之後啲士多啤梨超甜🍓之後佢個biscotti都好好味 佢好脆 而且每一啖都有啲開心果啊 果仁咁樣 係一個唔痴牙版嘅鳥結糖 我自己幾鍾意😌之後個甜麵包同朱古力就正正常常啦 我自己就鍾意黑朱古力嗰粒多啲 因為食落rich啲 而且無咁甜😎😎
#rbyeat #rby好去處 #rbystaycation
#rby西餐
Scallop Fusilli
Pan-fried Cod
Sorrento Lemon Tart
Petite Four
之前去左Conrad嘅staycation,間房個大窗望正維港,野食包左早晚餐,仲要係Nicholini’s既4-course dinner,真係超抵!┄┅┄┅┄┅┄┅┄𖣒 4-𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 $888/1其實每個course都有2款揀,基本上除左starter我地都叫哂2款黎試。-/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 /¸.·´¯❧ 𝑩𝒓𝒂𝒔𝒔𝒆𝒓𝒊𝒆'𝒔 𝑵𝒐𝒓𝒘𝒆𝒈𝒊𝒂𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕雖然話係油浸,但係有酸蘿蔔同d酸既cream & sauce解膩中和返。三文魚冇咩特別,係食刺身既feel😂評分:🌕🌕🌕🌗🌑-/ 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 /¸.·´¯❧ 𝑪𝒂𝒗𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒊 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 "𝑪𝒂𝒄𝒊𝒐 & 𝑷𝒆𝒑𝒆"呢個貓耳朵粉超好食!Al dente既質感食落唔會淋晒好有咬口,個汁雖然有芝士又creamy但一d都唔膩,反而越食越惹味!黑松露都好香~~評分:🌕🌕🌕🌕🌕 ¸.·´¯❧ 𝑭𝒖𝒔𝒊𝒍𝒍𝒊螺絲粉都係煮得岩岩好,但味道就冇上面個意粉咁好食,感覺上好似食緊肉醬意粉咁。評分:🌕🌕🌕🌕🌘-/ 𝑴𝒂𝒊𝒏 /¸.·´¯❧ 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒆𝒂𝒏 𝑺𝒆𝒂 𝑩𝒂𝒔𝒔 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕魚肉好嫩滑,加埋d青豆
┄┅┄┅┄┅┄┅┄

¸.·´¯❧ 𝑭𝒖𝒔𝒊𝒍𝒍𝒊
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
𝑭𝒖𝒔𝒊𝒍𝒍𝒊

/ 𝑴𝒂𝒊𝒏 /
魚肉好嫩滑,加埋d青豆粒同蓉成道菜好fresh,但份量都幾少。另外唔鍾意食青豆既就唔好叫啦,因為都幾多青豆。
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
𝑪𝒉𝒊𝒍𝒆𝒂𝒏 𝑺𝒆𝒂 𝑩𝒂𝒔𝒔 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕

¸.·´¯❧ 𝑼𝑺 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑫𝒖𝒐
呢道菜有烤西冷同慢煮牛面頰,西冷juicy有嚼勁,牛面頰真係腍到輕輕一咬就可以咬開!
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
𝑼𝑺 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑫𝒖𝒐

/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /
¸.·´¯❧ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖
感覺上大部分都係cream。。
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖

¸.·´¯❧ 𝑴𝒊𝒍𝒍𝒆𝒇𝒐𝒈𝒍𝒊𝒆 𝑨𝒍𝒍𝒂 𝑭𝒓𝒂𝒈𝒐𝒍𝒂
呢個千層酥既酥皮好脆,士多啤梨酸酸甜甜,就算食到最後都唔覺得滯!
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
𝑴𝒊𝒍𝒍𝒆𝒇𝒐𝒈𝒍𝒊𝒆 𝑨𝒍𝒍𝒂 𝑭𝒓𝒂𝒈𝒐𝒍𝒂
𝑭𝒖𝒔𝒊𝒍𝒍𝒊
𝑼𝑺 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑫𝒖𝒐
𝑴𝒊𝒍𝒍𝒆𝒇𝒐𝒈𝒍𝒊𝒆 𝑨𝒍𝒍𝒂 𝑭𝒓𝒂𝒈𝒐𝒍𝒂
2021-10-14 3892 浏览
今次揀咗Conrad Bliss & Brunch package $2600 (未連加一) 包一晚升級海景房. Champaign Brunch🍻🥂早餐. 首先講講個Champaign Brunch, 巴黎之花香檳、紅白酒、cocktail、mocktail 🍸🥂🍹🍾任飲😍😍 連酒量不太好嘅我哋都忍唔住一杯接一杯🤣🍾 食物以半自助形式,食物質素非常之好,果然係香港數一數二嘅brunch😋😋😋服務方面亦都冇得彈👍👍一見到香檳飲完即刻自動refill, 收碟亦非常快,完全表現出五星級酒店應有嘅服務態度👏👏推介菜式👍👍Roasted Pork Loin🐷Pan-fried Halibut Fillet凍龍蝦🦞Crabmeat omelette 🦀自選配料醬汁意粉🍝當然唔少得係巴黎之花香檳🍾️整個staycation推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟

推介菜式👍👍
自選配料醬汁意粉🍝
當然唔少得係巴黎之花香檳🍾️

整個staycation推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟
2021-08-22 3119 浏览
太太生日去唔到旅行就去試試港麗既Bliss & Brunch Deluxe Package食物質素真心係高既,主菜可以任點任食。仲有最愛既香檳任飲。最難忘既係主菜焗茄子,材料本身無咩特別,但係係五星酒店餐廳煮出來唔同D。另外,服務員態度和藹親切,不過一開始可能人太多,排隊入場安排就差少咗D,有需要改善。

食物質素真心係高既,主菜可以任點任食。
仲有最愛既香檳任飲

2021-08-18 2134 浏览
Had red prawn pasta there and it turned out fine minced prawn and the sauce tasted like baby canned food… the waiter was nice enough to switch my dish to a different mushroom pasta but the flavour was not impressive either. Guess going there for brunch would be a better choice.
適逢我生日就去咗staycation😍而今次呢個dinner set就係個package入面包左🤩係意大利四道菜晚餐但由於屋企人食唔夠所以就叫多了😂又係樣樣都高質有心思有邊個話staycation就係要食自助餐😬❤️推介指數: 8.5/10 等候時間:Booked(平日6:30PM)——————————————————————(點解佢個菜式名咁長打死我啦🙈)😍前菜:蟹肉,地中海粗麥沙律,牛油果忌廉,檸檬汁,茴香 真係超新奇還是第一次見用酒杯擺沙律😂入面反而少沙律菜因此唔係好普遍嘅沙律多的反而係好鮮甜嘅蟹肉再加上裏面的牛油果忌廉醬好香而且意外地好配🤤😍前菜:麵包(?)另外係menu冇列明比左我地嘅麵包😂係整碟好大份🤩好香且軟軟地👍🏻吃完第一舊就忍唔住食第二舊啦🤤😍長通粉,虎蝦,番茄白蘭地汁,香草味道令人回味雖然睇賣相似肉醬意粉其實唔係肉醬係虎蝦加番茄醬番茄醬好濃夠多而且好濃郁自然虎蝦又鮮且有口感👍🏻長通粉煮得剛剛好有點濕潤所以唔會好dry🙈但份量同人分嘅話就有啲少啦🥲😍西冷牛扒,羊鞍和香煎龍利魚柳我覺得佢無論係咩肉類定係魚都係咁好食🥰份量剛好的牛扒應該係5-7成熟好煙韌且咬落去有肉汁牛扒都
適逢我生日就去咗staycation😍
係意大利四道菜晚餐
但由於屋企人食唔夠所以就叫多了😂
又係樣樣都高質有心思
有邊個話staycation就係要食自助餐😬

❤️推介指數: 8.5/10
等候時間:Booked(平日6:30PM)
——————————————————————
(點解佢個菜式名咁長打死我啦🙈)

😍前菜:蟹肉,地中海粗麥沙律,牛油果忌廉,檸檬汁,茴香
真係超新奇
還是第一次見用酒杯擺沙律😂
入面反而少沙律菜因此唔係好普遍嘅沙律
多的反而係好鮮甜嘅蟹肉
再加上裏面的牛油果忌廉醬
好香而且意外地好配🤤

😍前菜:麵包(?)
另外係menu冇列明比左我地嘅麵包😂
係整碟好大份🤩
好香且軟軟地👍🏻
吃完第一舊就忍唔住食第二舊啦🤤

😍長通粉,虎蝦,番茄白蘭地汁,香草
味道令人回味
雖然睇賣相似肉醬意粉
其實唔係肉醬係虎蝦加番茄醬
番茄醬好濃夠多而且好濃郁自然
虎蝦又鮮且有口感👍🏻
長通粉煮得剛剛好有點濕潤
所以唔會好dry🙈
但份量同人分嘅話就有啲少啦🥲

😍西冷牛扒,羊鞍和香煎龍利魚柳
我覺得佢無論係咩肉類定係魚都係咁好食🥰
份量剛好的
牛扒應該係5-7成熟
好煙韌且咬落去有肉汁
牛扒都好厚身😻
配上紅酒汁好正!
羊鞍同魚柳就本身好鮮
魚柳還配上干貝同埋啲醬好入味🙈

😍甜品:提拉米蘇和西西里卡撒塔雪糕蛋糕
甜品嘅賣相真係好吸引~
第一次見提拉米蘇嘅杯裝😂

為何會出現一啲個menu完全冇嘅野嘅🤣
大家如果有睇到最底就發現我已經將名稱縮簡了🥲
——————————————————————
🤩小編有話想講
1. 我有信心講我食嘅野係五星級酒店有嘅水準😍而且個窗可以見到維多利亞港😻好有feel🙈
2. 店員都好nice🤪經常好勤力收碟😂
3. 唯一唔能夠去到9分嘅係太貴了😭如果唔係跟package牛排(真高級)要$600…豪一次就夠了😞

💯小編分數表
5️⃣以下:不合格😣 (小編好少比呢個分🥺)
6️⃣:其中一些食物唔好食
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
2021-07-22 1862 浏览
👨🏻‍🍳食物:今次係介紹Conrad staycation包既晚餐, 可選: 意大利餐廳Nicholini, 法國餐廳Brasserie on The Eighth, 最後揀咗Nicholini!4道菜晚餐 + $220/pp 餐酒 (一杯白酒&一杯紅酒) 除咗主角冇簡到鱸魚; 已試曬其他菜式。 味道係唔錯, 不過比起上次Hyatt HUGO, Hugo 係好食D, 又可能因為係staycation dinner, 所以菜式比較大路!🏙環境: 今次安排坐窗口位, 望泳池景, 位連接另一間房的走廊, 比較多人出出入入。 如冇人出出入入都可自成一角! 枱比較細張, 如果可坐中間圓枱更舒服, grand d! 記得book 牆邊圓枱!🤵🏻服務:送上生日蛋糕時都有同我Happy Birthday 🥳🥳🥳 主動&親切地幫我地影相!不過要彈下reception 位, 因為同一層有Pacific Bar, 三間唔同的餐廳, 冇分流, 要個個係𨋢口慢慢等入座。💰價錢:問埋拎正常餐牌睇吓ser dinner 價錢: 4 Courses Menu $1088/pp & $1288/pp. 以五星級餐廳算合

以五星級餐廳算合理, 份量適中, 唔會食唔曬又唔會過飽!
餐前小食
餐前小食
2021-07-20 1385 浏览
今次參加左某橙色平台嘅 Staycation Package,房價包括 Nicholini's 4-course 晚餐、行政貴賓廳下午茶及黃昏雞尾酒、Garden Cafe 自助早餐。呢個就係餐牌,除咗 Main 之外,我哋每款各叫一客可以比較返~首先係送嘅包同埋餐前小食(已經唔記得咗係咩)個包個樣好似 Cupping Room/ La Vina 有一個好好味好邪惡嘅蒜蓉包但咬落去好普通,冇乜味可能好高期望所以失望餐前小食OK~~~Starter~~•Granchio - Snow Crab Salad, Mediterranean Cous Cous, Avocado Cream, Sorrento Lemon Dressing, Marinated Fennel蟹肉,地中海粗麥沙律,牛油果忌廉,檸檬汁,茴香呢個好味•Zuppa Di Funghi - Summer Mushrooms Soup, Burrata Cheese, Toasted Almond蘑菇湯,水牛芝士,杏仁~~Carbs~~•Penne - Marsigliese Style, Prawns Ragout Br

首先係送嘅包同埋餐前小食(已經唔記得咗係咩)
包 & 餐前小食

但咬落去好普通,冇乜味
可能好高期望所以失望
餐前小食OK~

~~Starter~~

Granchio

蟹肉,地中海粗麥沙律,牛油果忌廉,檸檬汁,茴香
呢個好味

Zuppa Di Funghi

蘑菇湯,水牛芝士,杏仁

~~Carbs~~

Penne

•Penne - Marsigliese Style, Prawns Ragout Brandy Sauce, Chives
長通粉,虎蝦,蕃茄白蘭地汁,香草
超~普通~~

Fusilli

•Fusilli - Light Cream of Mushrooms, Green Peas, Taleggio Cheese
螺絲粉,蘑菇汁,青豆,意大利牛奶芝士
超~普通~~

~~Protein~~

Manzo

•Manzo - Grilled US Beef Sirloin, Yellow Polenta, Chianti Wine Sauce, Green Asparagus
西冷牛扒,玉米忌廉,紅酒汁,蘆筍
傳說中呢個牛係佢最出名,但都幾韌

~~Dessert~~

Traditional Tiramisu

•Traditional Tiramisu
意大利芝士蛋糕
呢個好味

Cassata

•Cassata - Sicilian Iced Parfait, Candied Orange & Lemon Peel, Roasted Pistachio
西西利卡撒搭雪糕蛋糕

餐後送 Petit Four,擺盤擺得好 depressing,depressed 到唔想影相

What you see is what you get,無驚喜,得個甜字
我見有 Petit Four 咁甜,問下侍應餐有無包括茶啡
侍應冷冷一句話無包就走咗,都唔 offer 我問我使唔使叫返杯

本身對於 Nicholini's 期望好高,但係可能因為佢將貨就價
張單就話晚餐值 $888一位,但味道質素只係普通西餐水平,我個人認為好普通,唔值呢個價錢

呢啲 Staycation package 原意係平啲比你試吓,等你之後正價都願意返嚟再食
但係將貨就價令質素下降真係唔係咁好
2021-07-14
Granchio
Zuppa Di Funghi
Cassata
2021-07-15 1386 浏览
生日之際,男朋友Book 左港麗staycation ,package 包埋Nicholini’s dinner ,無包酒。去到由門口到坐低到食完飯走,都有侍應好好禮貌咁接待,成個用餐服務好開心🥳野食方面,因為我地果個係set dinner ,同男朋友order 左成個menu 上面嘅野,想試多啲🤤前菜、主菜同甜品之中,我最欣賞係甜品,除左每人一款甜品之外,仲會送幾粒朱古力,不得不讚朱古力同甜品嘅甜度適中,軟硬度適中,蛋糕好綿滑👍 成餐飯最有驚喜就係甜品。至於主菜,我叫左鱸魚扒,味道不過不失,皮魚仍是脆的!🤤 很石可惜係餐廳位於較低層,望出去嘅城景未算壯麗,但室內環境不錯,坐位闊落,枱同枱之間有一定嘅空間,保持私隱度。

至於主菜,我叫左鱸魚扒,味道不過不失,皮魚仍是脆的!🤤

2021-06-19
  • 意大利芝士蛋糕
2021-07-11 1663 浏览
星期六早上同同事去咗依間食brunch buffet,用膳時間係11:00-2:00。雖然我哋係去Conrad Hotel 意寧谷餐廳,但其實依個brunch buffet嘅食物係牽涉三間餐廳,所以食物種類非常多,非常豐富,味道非常好。再加上我哋一行有八人,所以可以book到一間房,由房內所望出嘅景色非常優美。 呢個brunch buffet係一個半自助餐,你可以喺出面攞食物之餘,亦可以喺Menu再揀食物。而Menu內嘅食物亦可以不斷再叫。當中仲包括一盤海鮮拼盤,海鮮新鮮。飲品方面,咖啡好香,出面有個酒吧,無論係咪酒精飲品,都係free flow。佢最特別嘅地方,係會有快閃食物,間唔中喺出邊就會開一個counter有快閃食物。當食物沒有後,大約半小時後,會再出另一種快閃食物。呢個實在係一個好大嘅驚喜!雖然價錢不菲,但係確實無論餐廳環境、食物種類、食物質素、侍應服務態度、酒店餐廳位置都非常好。

當中仲包括一盤海鮮拼盤,海鮮新鮮。

• 海鮮拼盤
  • 咖啡
  • 所有快閃食物
  • Eggs  en  Cocotte  spinach
  • summer  truffle
2021-07-06 1051 浏览
staycation package 包意寧谷4個 courses 嘅意大利2人晚餐,我哋各選一款,可以試齊咁多樣嘢!套餐唔包飲品,我哋另外加錢要紅白酒🍷🥂但餐廳位於酒店8/F低層,所以冇景觀可言,只係望到花園道🤷🏻‍♀️香草麵包軟熟,但唔熱😓蕃茄水牛芝士湯,蕃茄味湯都夠濃👌🏻三文魚他他,三文魚新鮮,配上少量松子仁更有咬口。蕃茄香草虎蝦長通粉,但一隻蝦都冇🤷🏻‍♀️,普通茄汁長通粉野菌螺絲粉,有蘑菇,正常冇特別西冷牛扒,睇落幾靚好似唔錯,不過肉質有啲’鞋‘同埋有啲乾😥香煎鯛魚,魚唔夠嫩滑,皮煎得唔夠香脆!意大利芝士蛋糕 Tiramisu 都Ok !cream 比例佔得比較多,上面嘅杏仁脆餅幾好食。不過隔離嗰三件曲奇🍪加一粒朱古力,就好一般!曲奇疏氣淋咗雪糕蛋糕,裏面有少少果仁粒。如果以酒店fine dining 嘅水準,我覺得唔達標,只係有氣氛,冇景觀,食物水準一般,唔知係咪因為staycation package ,所以個餐嘅質素比想像中差😐
香草麵包軟熟,但唔熱😓
蕃茄水牛芝士湯,蕃茄味湯都夠濃👌🏻
三文魚他他,三文魚新鮮,配上少量松子仁更有咬口。
蕃茄香草虎蝦長通粉,但一隻蝦都冇🤷🏻‍♀️,普通茄汁長通粉
野菌螺絲粉,有蘑菇,正常冇特別
西冷牛扒,睇落幾靚好似唔錯,不過肉質有啲’鞋‘同埋有啲乾😥
香煎鯛魚,魚唔夠嫩滑,皮煎得唔夠香脆!
意大利芝士蛋糕 Tiramisu
雪糕蛋糕,裏面有少少果仁粒。
2021-06-29
2021-07-02 963 浏览
一間燈光比較通明的fine dining, 環境氛圍下有一定的風格,加上用餐時間比較趕促,會同其他fine dining餐廳比下去,勝在服務質素有一定水準來補返菜式的平穩。一般來到都會叫一兩杯酒去襯托返個氣氛,而且摸下酒杯去欣賞下食物同時又可以感受下fine dining 的過程前菜係幾吸引,個包尚算可以。三文魚前菜係比想像中好食,果份魚油係有所不同。兩碟意粉真係比較失色,一來主打係意大利菜,係咪應該要做得更出色呢牛都算正正常常,酒店風格呢個魚好用心煮,皮同邊都煎到好香甜品都算水準之作,tiramisu 提拉米蘇做得比較出色

前菜係幾吸引,個包尚算可以。

三文魚前菜係比想像中好食,果份魚油係有所不同。

牛都算正正常常,酒店風格

呢個魚好用心煮,皮同邊都煎到好香

甜品都算水準之作,tiramisu 提拉米蘇做得比較出色

2021-06-19 1142 浏览
今次去Conrad staycation 佢包左Nicholini’s既4-courses dinner🍽 係得酒店入面環境裝潢的確唔錯🌆首先佢比左一小籃面包 面包普通唔係好鬆軟 然後剩係倒左d欖欖油又無問我地需唔需要醋🤔 佢每個course都會有兩款比你揀,呢個幾好👍🏻🔸三文魚他他三文魚份量都多,加埋少少松子令個口感豐富d🔸虎蝦長通粉🦐佢個蕃茄白蘭地汁其實味道唔錯 不過本身諗住佢寫虎蝦 係會一隻蝦甘上 點知原來係碎蝦肉 呢個有d失望😖🔸香煎鯛魚配甘荀mousse亞枝竹 - main course 1全晚最好食係個煎鯛魚 佢煎到皮脆肉嫩 而個甘荀汁帶點微甜 唔錯👍🏻😊🔸西冷牛扒配紅酒汁蘆荀 - main course 2個牛其實都唔錯 但叫medium個感覺比較似medium rare😆配紅酒汁都唔錯 而d蘆筍都烤得岩岩好🔸Tiramisu 🍨個tiramisu好creamy 但個人覺得唔夠酒香🔸Cassata奶味好濃 又唔會太硬 幾好食🥰另外我地有叫到wine pairing 但好有趣 諗住叫魚佢會配番白酒 但原來佢fix左一定係特定既一紅一白🤔唔算真係好pairing整體⭐️⭐️⭐️✨有

佢每個course都會有兩款比你揀,呢個幾好👍🏻
🔸三文魚他他
三文魚份量都多,加埋少少松子令個口感豐富d

🔸虎蝦長通粉🦐

🔸西冷牛扒配紅酒汁蘆荀 - main course 2

🔸Tiramisu 🍨
個tiramisu好creamy 但個人覺得唔夠酒香

🔸Cassata
奶味好濃 又唔會太硬 幾好食🥰

整體⭐️⭐️⭐️✨有d失望😖
2021-06-18 1235 浏览
平日食lunch 黎過幾次,亦試過Saturday brunch,質素不錯,是信心的保証,一直想來吃經典的Sunday brunch,於是疫情好轉一點就來了。星期日的brunch 分兩輪,我們吃的是第一輪,人均約 938 +10%, 不算便宜,但星期日的早午餐是跟Brasserie on the Eigth 聯合一起的,感覺會更多選擇更豐盛,所以期望也更高。 我們故意訂Nichollini’s 因為這邊的景觀更好,座位也更舒適。11時多來到已經很多客人,香檳是free flow 的,但全不夠冰,大概是隨便放進雪櫃雪一下便拿出來,放進冰桶內不夠5分鐘又忙著為客人添飲,溫度一喝大概都是10多度,酸度明顯提高,不好喝。環顧四周人人的香檳都是放著的便知道了。幸好我跟侍應提出要求後他們很快便更正,服務算不錯。再講食物,所有餐牌上的食物都是任點任吃的,這個很好。先來一客海鮮…. 一吃便出事,是我在香港吃過的自助餐裏最難的的。一點味道也沒有,不要說鮮味,就連海水味或丁點的咸味也沒有,感覺像吃橡膠。我跟我的朋友真的吃了一次便算了…. 原不想再點,但還是再點了第二盤,只點龍蝦看看如何….. 結果一樣,是

再講食物,所有餐牌上的食物都是任點任吃的,這個很好。先來一客海鮮…. 一吃便出事,是我在香港吃過的自助餐裏最難的的。一點味道也沒有,不要說鮮味,就連海水味或丁點的咸味也沒有,感覺像吃橡膠。我跟我的朋友真的吃了一次便算了…. 原不想再點,但還是再點了第二盤,只點龍蝦看看如何….. 結果一樣,是橡膠。

出去看看其他食物, 意式頭盤也有平日的水準,但去到刺身壽司便連旺角的中下壽司店也不如,只有最普通的貨色如三文魚及下價的赤身等,建議不要浪費quota。再看看其他…. 原來冷盤已沒有什麼好吃,不出10分鐘已要攻熱葷了。可惜熱盤選擇也不多,沒有小菜,只有乳豬以及填鴨較吸引,味道也不錯,可惜乳豬切出來的脆皮帶著大塊肥膏,而北京填鴨是用斬燒味的方式切,大隻超多肉而最好吃的皮只有一丁點,所以吃了一次便算。

再看看自助區,只剩下中式點心跟麵食了。中式點心中規中矩,麵食可選意大利麵及雲吞等,味道不錯,但我付出一千多元吃早午餐不會只想吃這些呀!

之後再點了餐牌上的主食,也是任吃,但味道真的很一般,像egg benedict,差不多全熟的蛋下只有幾條菠菜,其實你可以搭上三文魚或火腿,味道立即好很多,也不貴,不知為什麼連這樣都不做,可想而知這家餐廳的做早午餐的誠意真的很一般。我們吃了一轉主菜便沒有點了,因為真的不好吃。當連牛扒這麼簡單的菜式也沒有味道的時候你便會放棄了。

甜品不過不失,個人覺得自家製雪糕很不錯,芝士也很好。

總括而言,這個價位的早午餐選擇還是有很多的,當然近年酒店做brunch 己買少見少,但還是有餐廳做得很出色。這裏的早午餐質素是想像不到的下滑,可說是近年香港吃過最難吃的brunch, 怪不得從前月月爆滿的情況已不復再,Brasserie on the eigth 已有一半空枱。當近幾個月疫情好轉後周圍餐廳都爆滿並且需要一個月前訂枱的情況下,你可以想像這裏難吃的程度。

對這類的食物評價是真心的,只想其他人不要中伏。說的是早午餐而已,並不代表平日午餐或晚餐的質素,因為之前吃過還是可以的(不知道有沒有下滑)。報告完畢。
2021-06-13
$1000 (其他)
2021-06-10 1055 浏览
星期六訂咗一晚staycation,我哋住58/F,景觀開揚冇得頂,一入房就見到攞咗隻熊仔、水果同朱古力喺度。呢次包咗4餐,首先3pm有下午茶,原本話係tea set,點知去到變咗buffet,賣相打咗折扣,仲只係得7款食物選擇,味道好一般😒 之後5pm原本仲有餐evening cocktail,不過佢話食啲嘢都係差唔多,所以直接skip咗呢餐🤣到8pm就去Nicholini食意大利餐,好彩呢餐水準好好多,啲嘢真係幾好食😋 4個course,我覺得最好味係個白汁螺絲粉同鯛魚。個螺絲粉好creamy同好香芝士味,個鯛魚外皮脆卜卜,但魚肉仍然可以keep到軟嫩😋 反而甜品就一般般!另一樣扣分嘅係佢哋helpdesk嘅態度,其實我只係整濕咗隻拖鞋打去想問佢攞多一對,佢就話房裡面已經有兩對,又乜又乜咁,唉😮‍💨 算喇!唔俾就算,唔想同佢嘈!其實客人要求好簡單,見面打個招呼,俾少少笑容,俾啲禮貌,俾啲主動,俾啲幫忙就OK!總括嚟講,呢次到訪整體感覺一般啦,所以俾70分!