2016-03-16 288 浏览
元朗區的食店特別多,但友人想吃拉麵,就帶朋友來到這間個人幾喜歡的拉麵天王. 小店裝潢很和風的,雖然舖位細細的,但處處見心思,尤其喜歡那些面譜及小擺設呢!忌廉 ($10)很久沒見過枝裝忌廉,總覺得玻璃瓶的比罐裝更好喝!黑天王 ($79)是次選了黑天王拉麵,要了超硬的麵條,即使拍照良久,麵條依然煙韌富彈性,湯頭是濃濃的黑蒜油豬骨湯味,香濃不油膩,個人很喜歡! 至於叉燒則偏瘦,對於不愛吃肥肉的我,覺得也不錯; 糖心蛋則相當流心,整碗麵的水準實在不俗!櫻海老天王 ($89)友人則選了限定的櫻海老天王,拉麵放滿了大量櫻海老刺身,鮮味十足! 不消一會,友人已把整碗拉麵吃光光,相信味道也不錯呢!烤餃子 ($28)一客5件的烤餃子,外層相當香脆,內裡亦充滿肉汁,吃拉麵當然就是要配上餃子同吃啦元朗西菁街20號益輝大廈12號地舖3956 4584
忌廉 ($10)

很久沒見過枝裝忌廉,總覺得玻璃瓶的比罐裝更好喝!
黑天王 ($79)

櫻海老天王 ($89)

烤餃子 ($28)

元朗西菁街20號益輝大廈12號地舖

3956 4584

2016-03-08 360 浏览
放假天起床後的第一餐,拉麵是也。不知為何,近來總是沉迷喜歡吃不同款式的拉麵,或許是中了拉麵的毒吧。這間拉麵店外表掛著巨型紅色大燈籠,在街道上看到的話會顯得特別的搶眼,具日本風格裝潢。店舖內擺放著大大小小不倒翁,還有不同款式的圖案面具。店內位置不算太大,但亦可大概容納十多人左右。侍應細心地送上冰凍檸檬水,罕有地是檸檬水而非冰水,想必要中和一下拉麵濃味感。店內展示四款不同拉麵,分別是白天王、赤天王、黑天王及限定天王。望著限定一詞,即意味著短暫或季節性地提供。是次限定原來有兩款,胡椒天王及櫻海老天王。店內提供點餐紙,方便讓人自由地選擇湯底濃淡、拉麵軟硬度等。另外,追加配料、小食及飲品也可從點餐紙中選擇。胡椒天王 (限定拉麵)還未開動下,已感覺強烈的胡椒香氣。從整體上看來,流心蛋、芝士、粟米、紫菜及叉燒搭配下,外貌還算不錯。湯底是黑胡椒混合豬骨湯頭,先淺嚐一口,滿滿濃郁的胡椒味道,香濃但沒有絲毫嗆鼻。滿滿芝士碎粒,對於鍾情芝士的我,心中無疑加分了不少。半融化的芝士黏滿了拉麵,伴隨胡椒味,是非常特別的配搭。滿滿芝士伴隨下,拉麵口感吃起來與平時所感覺的不同,屬不錯款式。流心蛋不會顯得太熟,控制烹調
胡椒天王
胡椒天王 (限定拉麵)
滿滿芝士碎粒,對於鍾情芝士的我,心中無疑加分了不少。
流心蛋不會顯得太熟,控制烹調程度剛好。一啖入口,蛋味非常。
豚角煮 HK$25
這樣的擺法,明顯地是刻意供客人有兩種不同的吃法;半肥瘦的豚肉灑上蔥粒及以小碗盛載著的豚肉粒。
以小碗盛載著的豚肉粒配合醬汁,吃起來較有咬口。
這塊半肥瘦豚肉外表充滿光澤,本以為會顯得很油膩。然而肉質竟非常嫩滑,肉質充滿甜甜醬油味道,非常入味,看來在這款食物上下了一些苦功。

整體食物味道不錯,豚角煮是沒預期的情況下,意料之外的美味。
2016-03-08 262 浏览
話說呢日又係元朗買圍走走到去千色附近,行到西菁街 見到有間拉麵店,見幾特別就入左去了~ 食拉麵 我通常都係揀黑天王(黑蒜油)今次都唔例外。而我朋友就揀左佢個限定(黑胡椒芝士)佢有得比大家揀要咩口味(淡/普通),香油(淡/普通),叉燒(要/不要),蔥(要/不要),以及麵(超硬/硬/普通/軟/超軟)仲有topping 揀添有味蛋/蔥/芝士年糕/椰菜/叉燒/黑木耳/豚角煮/紫菜/烤餃子/加麵底我地揀左烤餃子同黑木耳 呢個係黑天王 唔會太鹹,又夠味麵質彈牙,份量剛剛好而且d叉燒係半肥瘦燒,好好咬,又唔膩L-i-k-e但過隻蛋凍左小小 呢個就係限定版-黑胡椒芝士芝士唔會溶得好快~ 味道好似車打芝士,應該真是車打芝士佢黏住D麵 口感特別,但芝士味太香濃,搶了黑胡椒ge味~整體感覺良好 wakaka~小食一定要點烤餃子熱辣辣,即叫即烤而且外脆肉軟~ d豬肉都好爽
話說呢日又係元朗買圍走

仲有topping 揀添

我地揀左烤餃子同黑木耳
呢個係黑天王

唔會太鹹,又夠味

麵質彈牙,份量剛剛好

而且d叉燒係半肥瘦燒,好好咬,又唔膩

L-i-k-e

但過隻蛋凍左小小

呢個就係限定版-黑胡椒芝士

芝士唔會溶得好快~ 味道好似車打芝士,應該真是車打芝士

佢黏住D麵 口感特別,但芝士味太香濃,搶了黑胡椒ge味~

整體感覺良好

wakaka~小食一定要點烤餃子

熱辣辣,即叫即烤

而且外脆肉軟~ d豬肉都好爽
2016-03-05
  • 烤餃子
2016-03-08 241 浏览
上次去過拉麵天王食蕃茄拉麵, 很想念那個蕃茄的味道, 身為拉麵控的我, 也拉麵癮起。星期日的晚上, 原以為要排隊, 想不到在店外不見有人龍, 裡面有四個空位, 真幸運不用等位。但入到去才知道, 限定天王蕃茄拉麵已經無左, 真是晴天霹靂, 我們可是專程來吃這蕃茄的, 不過反正來到, 也決定在這吃拉麵。限定天王是胡椒芝士拉麵和櫻花蝦, 因怕胡椒的辣, 便選了櫻花蝦。櫻花蝦眼見有兩個品種, 堆疊成小山丘一樣, 用料十足, 湯底鮮味濃, 有櫻花蝦香味, 不會太咸, 有些椰菜很健康, 櫻花蝦有咬口, 麵是幼麵來, 掛湯一流, 櫻花蝦隻隻鮮甜脆爽, 半熟蛋處理得恰好, 濃香軟滑, 這個麵有90分, 很有日本風味!

2016-03-06
  • 櫻花蝦拉麵
2K
2016-03-05 288 浏览
話說, 某日路過 元朗 西菁街 看見這一間掛著有 " XX天王 " 字樣招牌的拉麵店 .... 心諗, 夠膽自封為天王, 究竟是自以為是, 還是真的有一手絕技呢 ? 為了探究真相, 便入內一試 ~  昆布醋 ~ 簡單易明的餐牌,  介紹四款拉麵, 分別是原味的白天王、 唐辛子味的赤天王、黑蒜油味的黑天王、限定天王 ~ 點單紙 , 想要什麼口味 , 由自己話事 ~ 我點了黑蒜油味的 黑天王, 口味要重, 麵質要硬 ~ 湯底的蒜味夠濃郁亦帶點骨膠感, 入口感覺順喉, 鹹度適中, 油份亦不算多 ~ 我點的是要硬麵質 , 但來的麵質只是普通 , 麵條是幼身的 , 掛湯能力一般 ~ 叉燒不太厚身, 肥瘦適中, 肉味夠濃既入味又軟腍, 味道不俗 ~ 溏心蛋, 還真是煮得不錯, 口感既溫和又軟綿 ~ 是否天王級 .... 我不予置評, 但這間拉麵店的出品還算是不錯 ~本篇完 ~
昆布醋 ~
點單紙 , 想要什麼口味 , 由自己話事 ~
我點了黑蒜油味的 黑天王, 口味要重, 麵質要硬 ~
溏心蛋, 還真是煮得不錯, 口感既溫和又軟綿 ~

本篇完 ~
2016-02-26 371 浏览
情人節前有很多的準備, 忙碌了好一段時間, 心情緊張, 終於都順利過渡了, 今天已預先請了一天假, 休息一下。晚上繼續陪我的灰熊先生, 休假不想出城, 近近地就在元朗晚餐, 灰熊是個拉麵控, 今晚就找拉麵給他咬吧, 呵。在千色行入去, 找到了拉麵天王, 去到時已滿座, 還好很快有位。餐廳的食客流轉速度頗快, 生意似乎做得不錯。店子小小的, 甚有日本風味, 座位只有約十來個。大家都對著counter坐, 師傅會直接遞上食物。左邊有一隻黑色怪獸會間中表演跳舞唱歌, 不知是否煮拉麵的計時器?店家賣的拉麵有四至五款, 今期限定天王有蕃茄拉麵和胡椒芝士, 所以共有五款選擇。像很多日本拉麵店的模式, 自己選擇拉麵款式及有關口味。餐廳用上小杯子裝水, 加了檸檬的水特別好喝, 由於是小杯子斟水會較頻繁, 水樽放在桌上讓食客自己斟就比較方便。香蕉梳打 $18 - 從沒見過的飲品, 用上波子汽水的樽, 味道有很濃郁很香的蕉味, 很有趣, 也蠻好喝的。綠茶可樂 $18 - 早前在元朗某沾麵店見過這綠茶可樂, 灰熊都很喜歡, 綠茶與可樂又幾夾得來喎。限定天王 蕃茄拉麵 $89在蕃茄肉之上, 放上了不少蟹肉絲。

餐廳的食客流轉速度頗快, 生意似乎做得不錯。
店子小小的, 甚有日本風味, 座位只有約十來個。
大家都對著counter坐, 師傅會直接遞上食物。
像很多日本拉麵店的模式, 自己選擇拉麵款式及有關口味。
限定天王 蕃茄拉麵
限定天王 蕃茄拉麵 $89
在蕃茄肉之上, 放上了不少蟹肉絲。
從側面看有堆如山的蟹肉, 用蟹肉拆絲而成, 有蟹味, 絕不是蟹柳貨色。
拉麵選了普通軟硬度, 質感偏軟, 麵是幼身, 掛湯能力強。
湯頭雖不是很橙紅色, 但蕃茄味很濃, 似乎師傅已把蕃茄的精華迫到湯中。
拉麵內除了蕃茄和蟹肉, 底下還有兩片叉燒及一些椰菜, 整個拉麵很豐富又營養均衡。
黑天王 $79
相對蕃茄拉麵, 黑蒜油拉麵的賣相較普通, 黑蒜油沒呈黑色, 黑蒜的獨特香味並不明顯, 不知是否因我選擇了口味較淡及香油較淡的關係, 湯頭就是有蒜味的豬骨湯底, 不過那豬骨湯仍然蠻香濃的吧。我也喜歡份量頗多的椰菜和木耳, 兩者都很爽口新鮮, 最合我這種愛吃菜多於吃肉的人。
叉燒有三片, 半肥半瘦, 有一定厚度, 口感較佳, 亦是眾拉麵店中算比較軟腍可口的叉燒, 幾乎入口即溶。
半熟蛋處理得亦很好, 非常軟滑, 蛋味香濃。
豚角煮 $25
左邊烤得賣相很吸引, 咬落有陣焦香味, 肉裡藏有軟骨, 頗特別, 部分位置較肥較軟腍, 部分較有嚼勁。
這一碗豚肉外觀像叉燒, 原來已煮得很入味, 口感軟綿, 可以單吃也可以放在拉麵一起吃。
烤餃子
烤餃子 $28 賣相漲卜卜的好過癮, 還細心附上餃子酸汁同吃。
日式餃子中, 菜肉餡料算是比較多, 外皮烤得脆口, 蠻特別的, 這餃子也值得推介。

今晚又轉涼了, 吃完暖笠笠的拉麵人也特別舒服, 拉麵控同時又是蕃茄控的灰熊表示很滿意蕃茄拉麵, 餃子及香蕉梳打也很令人留有印象, 這小小的拉麵店蠻受歡迎的。

2016-02-15
限定天王 蕃茄拉麵
2016-02-24 282 浏览
新年過後,勞碌的日子依舊如常。幸好有一班老友記掛,新一年第一「聚」!😘一班老友鬼鬼👯縱使多年無見,一見面依舊話題不斷,大家都忍不住互相分享身邊所發生的趣事。一路上邊講邊笑,忘形到連吃午餐時間也過了😂😂要不是肚子一響,提醒了我們,相信我們真的可以傾到天荒地老。今次這間餐廳是朋友推介的,聽聞上年7月已開,距離至今未到一年,難怪餐廳內的擺設還沒有出現被時間洗禮的「污積」。讓我跟大家推介下這餐廳佈局吧,這餐廳門面有點像日本的居酒屋(可惜忘記拍下來...未能與大家分享😟),店內面積不大,大大小小的擺設也一目了然,客人所行的通道尚算寬敞,整體環境佈局也遺傳了日本的簡約風格。 💁🏻拉麵有四種供選擇,一開始便要決定湯底,然後你可以指定拉麵的硬度、湯底的濃度等,最後再揀選你所要的配料便完成了。所有拉麵即叫即整,等了大約十分鐘,我點選的「黑天王」登場了😎 由於我對拉麵沒有甚麼研究,平時更是少接觸,所以我在揀選湯底濃度、拉麵硬度中都選了普通😋這黑天生湯底香中帶點辣,愈食愈過癮😍😍拉麵的口感也剛好!品嚐後,雖然我依舊不太懂何謂正宗拉麵,但對於一個普通食客來說,過程吃得開心滿足,這食物便是

黑天王

由於我對拉麵沒有甚麼研究,平時更是少接觸,所以我在揀選湯底濃度、拉麵硬度中都選了普通😋這黑天生湯底香中帶點辣,愈食愈過癮😍😍拉麵的口感也剛好!品嚐後,雖然我依舊不太懂何謂正宗拉麵,但對於一個普通食客來說,過程吃得開心滿足,這食物便是一道美食!😋

這拉麵店整體都很好,唯美中不足的是🤔:一. 地點不太容易搵到,朋友需致電該餐廳,花了不少時間溝通後才搵到;二. 座位全是面向廚師,不太適合一班朋友聚會,聊天有點困難。雖說如此,但我還是會再去的!😘
2016-02-20
  • 芝士年糕
2016-02-22 394 浏览
拉麵店開得成行成市, 經常也是到連鎖店吃拉麵, 感覺有點悶, 今天到元朗一家“ 拉麵天王” 試試新東西, 或許會找尋到一些破框的新味道。這拉麵店位於元朗千色店附近, 路不算是太難找。門面橫額是日文, 估計此店就是我的目的地。店舖小小的人不多, 牆上有很多日本掛飾, 還有沖繩歲獸。menu 上只有5款拉麵, 白黑亦和限定2款。而麵可以自己填軟硬度, 還有湯的濃度。烤餃子 烤餃子皮是脆的, 非常惹味, 內裡是椰菜與豬肉, 鮮而多汁, 味道剛剛好, 如果想味道更濃還可點餃子汁,味道更濃更鮮。芝士年糕我非常喜歡的菜色, 外脆內軟, 中間的芝士濃,黏口, 而重芝士味, 芝士在口中久久未散。黑天王即黑蒜油拉麵, 端上桌子已經有非常香的黑蒜味, 湯熱而濃, 不會太肥膩, 而且有黏口感。拉麵剛剛好, 彈牙而掛湯。叉燒肉與肥膏分明, 肉是一絲絲而juicy。流心蛋黃味很濃很滑,軟軟的流出來, 蛋白剛剛熟不會過分。胡椒天王是芝士胡椒拉麵, 胡椒味夠, 太多會搶走芝士味。芝士溶化在拉面上, 每一口拉麵也溶化芝士, 配上胡椒微辣, 口感層次一流。我喜歡黑天王, 特別是上面的流心蛋, 還回味著蛋黃那入味濃, 而
汽水
黑天王流心蛋
胡椒天王流心蛋
胡椒天王

我喜歡黑天王, 特別是上面的流心蛋, 還回味著蛋黃那入味濃, 而亦欣賞胡椒天王, 能讓吃拉麵這回事多一點驚喜。
黑天王流心蛋
  • 流心蛋
2016-02-12 279 浏览
胡椒天王 ($89)今次司令試左元朗既拉麵店,仲左一般menu上既拉麵,佢地仲有限定既款式添。其實司令一早見過人地既post,所以鎖定左要食胡椒天王。雖然佢係胡椒天王,但重點係麵上面一大堆既芝士🧀🧀🧀,芝士係上枱前放上去既,熱辣辣既湯好快就整融曬佢地啦。玩完啲拉絲,梗係快手食麵啦。麵質係幼既,浸左一陣都冇話發脹變淋,湯入面加左胡椒,其實好似打邊爐既湯底,芝士非常多,基本上每啖既麵都會伴隨一大啖既芝士,中意芝士既朋友冇理由唔試下喎。
胡椒天王 ($89)

2016-02-08 465 浏览
呢幾日都仲係好凍,食拉麵就岩哂喇,熱呼呼,又暖胃見到呢間拉麵天王門面同格局好有日本地道拉麵店feel,價錢又唔貴,就入左去店中主要出售4款不同湯底拉麵,另外仲有兩款期間限定,我就揀左勁多芝士既胡椒天王胡椒天王 $89好多芝士啊湯底有濃濃既胡椒味,一邊食芝士一邊溶入湯中,每一口麵都掛有芝士同湯,麵揀左硬身,都幾彈牙,胡椒+芝士呢個組合好暖胃,真係無揀錯呀原來桌上有一碗芽菜可以自己加入麵度食,辣辣地又爽脆,好味呀,我都加完再加黑天王 $79濃郁既豬骨湯加上黑蒜油,味道獨特,很香很惹味,叉燒肥瘦平均,肉質鬆化味蛋略嫌生了點,凝固多點會更好吃芝士年糕 $12年糕外皮烤至脆卜卜,但不夠煙un,流心芝士餡澎湃烤餃子 $28脆口不油膩,皮非常薄,餡也多,二十八元算是好抵食樽裝汽水 $10/支
呢幾日都仲係好凍,食拉麵就岩哂喇,熱呼呼,又暖胃
胡椒天王 $89
好多芝士啊
黑天王 $79
黑天王
味蛋略嫌生了點,凝固多點會更好吃
芝士年糕 $12
年糕外皮烤至脆卜卜,但不夠煙un,流心芝士餡澎湃
烤餃子 $28
脆口不油膩,皮非常薄,餡也多,二十八元算是好抵食
汽水
樽裝汽水 $10/支
2016-01-28 350 浏览
在戀愛前總是有段所謂曖昧的時刻,你還記得我倆瞹昧時的點滴嘛?聽說你是位善忘的大頭蝦,我也不奢望你會記得,就讓小妹逐一為你回顧一下那段瞹昧過程吧!那年分班,我倆恰好在一班上,你當上你的男班長,每每老師同學有困難就會叫喚你來幫忙。而我則常拿你開玩笑,叫著叫著我倆終於熟絡一點。我總不明白你為何愛出風頭,愛威風,還有對足球的熱情,再多再多的疑問也只是在心裡疑問著,從不會把這些說出口。當我倆熟絡過後,交換電話後,一傳一收的簡訊,大概兩個多月,我從別人口中聽到你喜歡上我,但你忘了嘛,就算多喜歡也不可能,因為當時我有了他…………你比他好,你總在我生病時照顧我,你總會打著電話說:起身溫書了!那句說話我永遠忘不了。______________________________先回食評:每逢限定必有小妹,對啊對啊,限定二詞也解釋過其吸引之處,今次再次光臨也為了限定天王的蕃茄天王$89,蕃茄可以加增免疫力仲對身體好。蕃茄內含的糖份、蘋果酸和檸檬酸。當它們結合產生化學作用時,便形成甜中帶酸的鮮美味道。蕃茄中的維他命和礦物質亦很豐富,纖維素也很高。(網上資料)而小妹熱衷於蕃茄全因那酸甜的味道,今次限定天王在寒冬中

先回食評:

,蕃茄可以加增免疫力仲對身體好。
而小妹熱衷於蕃茄全因那酸甜的味道,今次限定天王在寒冬中推出蕃茄天王,天王職人採用特製香蔥油,配撘上新鮮香濃蕃茄肉蓉,及天王專屬豬骨湯底,最後堆砌上矜貴的松葉蟹小山丘
簡介中已經簡單介紹了蕃茄天王的用料及其獨特之處,小妹就是衝著那蕃茄肉蓉來的。
蕃茄天王$89
小妹每次吃拉麵都是先嘗頭湯後吃拉麵
,湯頭看似油膩感十足
乾涸在拉麵之上,但是湯底是店家用特制的香蔥油混上熬煮多個小時的豬骨濃湯。
入口不會感到太多油膩感,蔥油味香而不涸喉,豬骨濃湯充滿豬骨的甜味。(ps.小妹食完冇解渴的)
松葉蟹肉
用筷子拌勻蕃茄蓉跟湯底之前,小妹再嘗了兩口蕃茄肉蓉,蕃茄屬鮮甜的那種蕃茄,略帶點蕃茄酸感。蟹肉只有一小個山丘,白滑拆去殼的松葉蟹肉
,入口一絲一絲
,入口味道也沒有太特別,但蕃茄加上蟹肉,這配搭很得小妹心!
流心蛋的蛋
紫菜
一下間已經變成軟腍
,潮濕掉的狀態,但配角反正不重要。流心蛋
蛋白色澤白入口滑溜,蛋黃流心也順口。

拉麵的麵質
比上次的更有彈性,軟身易入口,同樣是可以選軟硬度的。在蕃茄底下也藏了兩塊叉燒
,比上次的肥些許,上次猶如瘦肉般有點乾,今次好得多。

日式烤餃子$28

這個年頭廿八蚊有五隻餃子已經算是值了,五隻餃子油光不多,微微煎香兩面,入口椰菜豬肉份量不多,餃子皮有點嚼口半香脆狀態

無論多少個年頭,愛你的必定會記得住,小妹愛的是蕃茄。蕃茄,你從不愛,但你也會屈就陪我吃,這不就是愛的最好行為嘛!你從來不會把愛掛在口邊,你說過:說出口的愛只是為說而說。

瞹昧的時刻總是過得快,停留沒多久,最後我當然選了你。一年後,我問你你記得我們為何要一起?你似乎忘了……兩年又過去,我忍不住口問:瞹昧比較好,還是現在?你沒有答 第三年了,甚麼答案也不重要了,愛不用說出口,只要行動便足夠……

瞹昧雖然是一段感情中最美好,但沉溺過去只會令你忘了你現在這刻的快樂……幸福一直在,只是你還未發覺。
蕃茄天王$89
松葉蟹肉
流心蛋的蛋
2016-01-27 377 浏览
作為日本愛好者,知道拉麵天王有限定拉麵,咁當然馬上黎試試啦!最近去完日本九洲,鋪頭好似日本格局,裝飾好可愛嫁!鋪內的設計好有日本屋台同拉麵店的感覺!加上當天係香港最凍既一日,帶住耳套,食拉麵好回到日本旅行既感覺!拉麵店最正宗的地方,係提供凍水!而且凍水入面仲有檸檬!餐廳有3種拉麵同2個限定款!分別有 白天王 豬骨湯底 ,赤天王 辣味豬骨湯底 ,黑天王 !而限定有 蕃茄天王同 胡椒芝士天王!拉麵均是幼身拉麵,可選軟硬度!..............推介: 限定蕃茄天王 $89👍👍👍👍(5分滿分).............我選了硬面 , 合乎我要求!拉面有糖心蛋 , 椰菜 , 叉燒及等配料,相當豐富 。叉燒肉質軟軟淋淋,吾洗咬都分得開,勁入味,好吃!蕃茄湯底係拉面既重頭戲,上面一大團蟹肉碎好鮮!而且湯底滿佈蕃茄蓉, 酸味湯更減小減低油膩感!..............推介: 限定胡椒天王 $89👍👍👍👍👍(5分滿分).............此拉麵極度推介!胡椒湯底有一大堆的芝士! 愛吃芝士的你必食!先等等,讓芝士溶小小仲正!芝士可以拉絲,味道濃郁惹味!湯底係濃濃的胡椒味,好香好濃!有小小

拉麵店最正宗的地方,係提供凍水!而且凍水入面仲有檸檬!
拉麵均是幼身拉麵,可選軟硬度!
..............
推介: 限定蕃茄天王 $89👍👍👍👍(5分滿分)
.............
我選了硬面 , 合乎我要求!
拉面有糖心蛋 , 椰菜 , 叉燒及等配料,相當豐富 。
叉燒肉質軟軟淋淋,吾洗咬都分得開,勁入味,好吃!
..............
推介: 限定胡椒天王 $89👍👍👍👍👍(5分滿分)
.............
此拉麵極度推介!
芝士可以拉絲,味道濃郁惹味!
湯底係濃濃的胡椒味,好香好濃!有小小嗆口的感覺,冬天食一流!!!
最後芝士溶左越黎越濃,更好吃!!!
..............
推介: 日式煎餃 $28👍👍👍👍(5分滿分)
.............
餃子一碟有5隻,新鮮煎起,更加好食 !
拉麵天王的餃子,皮較厚身,較有口感!但都十分香脆,餡料及味道都不錯 !
總共$200幾元2個人。

2016-01-24
2016-01-13 346 浏览
去元朗推淋巴前,先醫醫肚先。元朗美食咩都有,我今日嚴選左拉麵天王!呢間拉麵店巴影閉之處係人客絡繹不絕。坐左廿分鐘,客人團團轉,好野! 店內不大,約十五個位,每張桌都有調味料,檸檬水。我睇左佢地四種拉麵,最後選擇左原味既豬骨濃湯。HK 69 驚唔夠飽,小食選左䐁角煮。HK 25十分鐘,拉麵到。我雖然叫左少香油,碗湯底似乎都好邪惡,哈哈! 濃湯,叉燒,生菜,木耳,温泉蛋,紫菜,樣樣齊。即刻試一下佢既濃湯先。湯濃而有蒜粒,飲落去並唔肥膩,熱呼呼的,先敬三大啖! 麵係我要求既微硬,合格,好咬,掛湯! 叉燒半肥瘦,正! 一口蛋,蛋黃係口中溶化,美味! 木耳料足而爽脆! 䐁角煮有點失色,小碗內既「燒肉粒」好乾,唔係係咪要落湯浸軟先食? HK 25 䐁肉本身脂肪位唔多,加上煮過火,所以都係有點乾。不過燒過既表層好有焦香,係全場亮點! 都係翻去飲我既濃湯。。。濃湯幾乎飲曬,大滿足!
去元朗推淋巴前,先醫醫肚先。

元朗美食咩都有,我今日嚴選左拉麵天王!

呢間拉麵店巴影閉之處係人客絡繹不絕。

坐左廿分鐘,客人團團轉,好野!

驚唔夠飽,小食選左䐁角煮。HK 25

湯濃而有蒜粒,飲落去並唔肥膩,熱呼呼的,先敬三大啖!

麵係我要求既微硬,合格,好咬,掛湯!

叉燒半肥瘦,正!

一口蛋,蛋黃係口中溶化,美味!

木耳料足而爽脆!

HK 25

都係翻去飲我既濃湯。。。

濃湯幾乎飲曬,大滿足!
2016-01-11 309 浏览
今日跟朋友巧經紅磡,剛好還沒吃東西,餓起來時隨即想起紅磡這裡有一間叫拉麵天王的食肆,所以就決定一試.來到拉麵天王鋪內的設計第一感覺 很地道很和風 座位大小也很舒適坐下後看了看餐牌 分別有 四 個湯底由左計起 分別是 白天王 赤天王 黑天王 而最後的 限定天王是一款會因不同限定期間用不同"特別材料"的拉麵湯底而這次的限定天王分別是以下這兩款蕃茄湯底 / 芝士胡椒湯底我選了芝士胡椒湯底 因為這款胡椒湯底還會配上一大堆的芝士 愛吃芝士的人有福了哈哈而我朋友選了黑醬油湯底,另外我們還選了兩個特色小食,分別是豚角煮和流心芝士年糕.期待!!另外特意一提 這裡拉麵可以選擇粗幼大細 和 麵的軟硬度哦!!非常細心 值得一讚 而我跟朋友都選了硬麵呢.第一款要說的當然是這款限定期間的芝士胡椒拉麵 濃濃的胡椒味再配上一堆芝士粒 芝士溶化後跟拉麵混合在一起 味道真的非常濃郁 再配上原本的胡椒湯底更是絕配^_^之後朋友點的這款黑醬油拉麵 黑醬油味道非常夠 也很香濃 配上叉燒和糖心蛋 料非常的夠 味道也是非常的好 也是值得一吃之選以下就是我們點的兩款小食豚角煮 這款小食 分為兩邊 一邊是肉粒 另一邊是原塊一整
坐下後看了看餐牌 分別有 四 個湯底
由左計起 分別是 白天王 [豬骨湯底] 赤天王 [辣味豬骨湯底] 黑天王 [黑醬油豬骨湯底] 而最後的 限定天王
是一款會因不同限定期間用不同"特別材料"的拉麵湯底
而這次的限定天王分別是以下這兩款
蕃茄湯底 / 芝士胡椒湯底
^_^
以下就是我們點的兩款小食
豚角煮 這款小食 分為兩邊 一邊是肉粒 另一邊是原塊一整片肉片 先說肉粒 味道 濃香,很帶出原本肉的鮮味, 再說另一邊的肉片 一整塊的肉片 相當大片 外面是一層糖醋 吃下去甜甜的同時夾雜著肉的油脂香味和本身的鮮味 也是相當不錯的一款小食
流心芝士年糕 這款小食 想必大家也會想在外邊很多食肆也能吃到,但這個是我吃過眾多食肆裡面最夠份量的,感覺還不錯,味道方面也不錯,但還有進步空間.
總結來說 對於這次的午餐是非常滿意 可能本人真的很喜歡吃拉麵吧哈哈,
另外這裡的服務態度和上菜速度也很好很快,本次二人消費約$200,價錢也合適,所以是值得回頭之選.
2016-01-04
2015-12-19 372 浏览
是日朋友AD-HOC約食飯, 大多數平日既元朗都好多人食..所以今次係好求其地睇下邊到唔多人等位就去邊到食..呢間拉麵係我其中一間一直都好想一試既地方..因為近呢一兩年, 元朗開左好多間小型拉麵店...而呢D既拉麵店多數係款食少, 而且好似快餐咁, 食完就走...好似日本個D拉麵店咁..快上快落..貴精不貴多..咁先可以KEEP到一定既客源...因為依家香港人食野要求都高左, 就算比十幾二十樣野你揀, 唔好食既咪就係唔會再幫襯..所以選擇少D, 咁唔洗D人唸咁多...講番呢間拉麵店, 佢STANDARD有三款麵, 再加一款UNKNOWN既限定...呢個UNKNOWN限定會不時轉一轉, 所以我本人最鍾意試新野就一定會揀UNKNOWN既限定...唔知自己會食到D咩既吸引力係會令人特別想食..HAHA所以今次呢個係胡椒芝士拉麵, 麵底既麵質好好...起初個侍應都會提一提你呢個限定係有小小SPICY..但唔識得辣就轉其他...但我都會想試, 因為我超愛CHEESE...一黎到梗係試湯底, 有好濃既胡椒味, 但一D都唔會好辣, 而且完全唔味精, 配上豬骨湯底, 加上溶溶地既CHEESE, 食落真
所以今次係好求其地睇下邊到唔多人等位就去邊到食..
呢間拉麵係我其中一間一直都好想一試既地方..
因為近呢一兩年, 元朗開左好多間小型拉麵店...
貴精不貴多..咁先可以KEEP到一定既客源...

所以選擇少D, 咁唔洗D人唸咁多...

唔知自己會食到D咩既吸引力係會令人特別想食..HAHA

一黎到梗係試湯底, 有好濃既胡椒味, 但一D都唔會好辣, 而且完全唔味精, 配上豬骨湯底, 加上溶溶地既CHEESE, 食落真係意想唔到咁夾...我好少連湯飲..但呢個不得不試...
而且如果麵底唔夠, 可以FREE一定加麵底...
亦都可以自由配搭你想既味道...想濃味D / 麵淋D / 小D油之類既REQUEST都有...用點菜紙就得啦..

胡椒芝士拉麵 (限定)
2015-11-10
$98 (宵夜)
胡椒芝士拉麵 (限定)