【灣仔區】【拾味山西刀削麵館】有一日落咗灣仔 SOLO 買黑膠碟,冇計呀都唔知邊度先有平靚正嘅黑膠碟,都係邊睇邊買吓咁。睇完咯,就當然想食吓嘢,不過嗰頭冇乜嘢食,我就行吓先,行行吓就行咗上灣仔道,喺集成中心附近就見到呢間嘢。見佢寫住刀削麵,諗吓其實我都幾中意食,煙煙韌韌咁,熱辣辣咁一碗麵夠晒飽肚,咁就走咗入去。入到去發現餐廳都幾黃,起碼擺啲口號喺度,啲侍應冇好似啲扮黃餐廳咁話會令到啲人尷尬先,所以一睇就知大概係點架喇。當時嘅天氣都幾熱,行到成個身㷫熻熻咁,所以又冇之前咁想食熱嘢。點知佢又真係有「冷刀削麵」供應,正喎。咁有特色,整返份「消暑冷刀」嘆吓,可以揀一款餸,我揀咗「豬肚絲」,加 $10 要埋「手撕雞」,就 $78。佢有青瓜、粟米等等嘅食材撈埋入去,加埋個酸酸哋嘅汁,勁開胃,佢又勁大份,食到我超飽。味道上,兩款餸切碎咁撈埋落個麵度,幾好,令到口感豐富咗。加上啲刀削麵本身煙韌,凍食的話更加發揮到佢呢個特性,好正。夾埋質飽我嘅,仲有 $40 五隻嘅「酥炸雲呑」,佢炸得都幾好,熱辣辣,做小食一流。飲埋杯 $6 嘅「凍豆漿」,加加埋埋食咗 $124,唔講政治,淨係呢個質素已經值啦,唔係太大

夾埋質飽我嘅,仲有 $40 五隻嘅「酥炸雲呑」,佢炸得都幾好,熱辣辣,做小食一流。飲埋杯 $6 嘅「凍豆漿」,加加埋埋食咗 $124,唔講政治,淨係呢個質素已經值啦,唔係太大食嘅話記得叫佢扣底,無謂浪費廚師心機吖。。。

(地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #拾味山西刀削麵館 #刀削麵 #冷刀削麵 #消暑冷刀 #豬肚絲 #手撕雞 #酥炸雲呑 #凍豆漿 #1am0738 #1ambackup
2023-04-29 50 浏览
上海水餃刀削麵凍檸樂刀削麵即叫即削即煮,落單之後大概要等5-10分鐘,一碗新鮮熱辣嘅刀削麵就會送到你面前。超大碗刀削麵,清湯很甜,刀削麵份量很多,有4粒上海水餃,粒粒都好大隻,餃子皮厚薄適中,肉汁味濃。刀削麵麵條厚薄均勻,非常掛湯。消暑刀削麵牛肉絲凍豆漿刀削麵本身就為中式菜式,除咗熱食估唔到仲有凍食,有種日本冷麵的感覺。消暑刀削麵,配料包含青瓜絲、粟米、芝麻醬,另外可以加餸,我揀咗牛肉絲,原來係牛展,切條配芝麻醬都幾惹味。刀削麵麵條爽彈,凍食口感更有咬口。
上海水餃刀削麵
凍檸樂
刀削麵麵條厚薄均勻,非常掛湯。

消暑刀削麵
牛肉絲
凍豆漿
刀削麵麵條爽彈,凍食口感更有咬口。
2023-04-27 55 浏览
之前係電視機見過介紹,一直都想試下,因為香港又唔係好多地方有得食~~~呢到餐牌好多選擇,有湯、有熱伴、有冷伴~ 不過眼闊肚窄,都只能試到湯面。湯面湯底濃郁,重醬油味,但又唔會好鹹。面就淥到岩岩好,每淡都有啲煙韌,原來又真係幾好食!仲可以睇到師傳削,都真係唔容易!餸方面,好多選擇。叫左麻辣豬扒。麻辣醬好香口惹味,同豬扒十分夾。另一樣係蒜泥燻蹄。個蒜泥好香,而且少少酸味,食過非常開胃!最後飲埋野飲就超滿足!

最後飲埋野飲就超滿足!
🔺食物🔸 豬頸肉熱拌刀削麵 $63另加香辣豬軟骨 + $10 熱辣辣 既 麵🍜 加埋 辣醬 拌麵掛醬一流🍲豬頸肉邊邊勁脆皮 香酥入味 ✨必食✨豬軟骨🤤 軟熟、好淋 入口即溶 肥瘦適中👍麵條彈牙 首次食刀削麵 😂超飽肚.🔸 口水豬耳刀削麵 $62另加上海水餃+$10 、 麻辣醬+$5豬耳爽口 酸酸辣辣 作為開胃菜唔錯✅***麻辣醬***推薦試 湯頭會更添風味✔️上海水餃🥟啖啖肉 配湯頭一齊食🥳.---另加配熱豆漿、凍蜂蜜柚子茶---味道唔錯,唔會過份甜🙌 柚子茶格外清新夏日炎炎 最啱飲解暑既飲品💛➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🌕🌕🌕🌕🌗自私評論:鋪面雖面積唔大,但勝在味道、服務都唔錯~人情味濃濃,落單唔夠幾分鐘就已經準備上枱🥡 估唔到渣甸街都有間性價比咁高既麵食小店✨➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
🔺食物
🔸 豬頸肉熱拌刀削麵 $63
另加香辣豬軟骨 + $10
熱辣辣 既 麵🍜 加埋 辣醬 拌麵掛醬一流🍲
豬頸肉邊邊勁脆皮 香酥入味 ✨必食✨
豬軟骨🤤 軟熟、好淋 入口即溶 肥瘦適中👍
麵條彈牙 首次食刀削麵 😂超飽肚

🔸 口水豬耳刀削麵 $62
另加上海水餃+$10 、 麻辣醬+$5
豬耳爽口 酸酸辣辣 作為開胃菜唔錯✅
***麻辣醬***推薦試 湯頭會更添風味✔️
上海水餃🥟啖啖肉 配湯頭一齊食🥳

---另加配熱豆漿、凍蜂蜜柚子茶---
味道唔錯,唔會過份甜🙌 柚子茶格外清新
夏日炎炎 最啱飲解暑既飲品💛

➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
自私評分:🌕🌕🌕🌕🌗
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
  • 上海水餃刀削麵
  • 刀削麵
2023-04-22 53 浏览
今日去灣仔探朋友,朋友介紹我去怡康大廈的拾味山西刀削麵館,佢話之前食過覺得好好食,叫我去試下,我地即刻走去食。 雖然仍早,只是6點,但已有幾枱人食緊。餐廳佈置有特色,打開Menu,有好多選擇,有好多自由配搭的套餐,有辣有唔辣,餸款有好多,小食飲品又多,價錢又唔貴。 朋友叫左麻辣牛筋腩刀削麵和凍檸樂,我鍾意凍食,叫左手撕雞消暑冷刀削麵和豆漿。 *牛筋腩夠淋夠多,麻辣好味,刀削麵有咬口*手撕雞配上芝麻醬好正,凍食的刀削麵更煙韌,更有咬口,仲好食,好鍾意。*豆漿好有豆味,比其他店好飲

*牛筋腩夠淋夠多,麻辣好味,刀削麵有咬口
*豆漿好有豆味,比其他店好飲
2023-04-20 67 浏览
不嬲都鍾意食刀削麵,但可以食到嘅地方唔算多,之前路經灣仔見到有間刀削麵館,今日過開嚟,特登嚟試試。小店裝修簡約,枱上有qr code,可以方便我地自助落單。我地叫咗個肥牛+手撕雞+熱拌刀削麵($73),麻辣燻蹄+牛展刀削麵($70)。飲品就一杯凍檸7(+$10)同埋凍檸樂(+$10)。🫧肥牛+手撕雞+熱拌刀削麵($73)熱拌麵分量幾大,落單時麵質我揀咗淋啲,真係有做到!淋得嚟,又不失煙韌,唔錯呀!肥牛鮮味彈牙,仲有好多塊,至於手撕雞,啖啖肉又入味,推介!四川擔擔醬,果道輕辣,食落甜甜地,幾開胃!🫧 麻辣燻蹄+牛展刀削麵($70)麻辣麻味香濃,辣度比一般輕微,可以叫辣啲。燻蹄彈牙,牛展鬆化軟淋。值得一提嘅係,刀削麵係師傅手削,唔係機削,所以麵條粗幼厚薄長短都有分別,手削麵比機削麵有彈性好刀,口感有層次。🫧 凍檸7(+$10) 凍檸樂(+$10)兩杯飲品正常發揮,啱哂天氣最近熱熱地飲。

🫧肥牛+手撕雞+熱拌刀削麵($73)

🫧 麻辣燻蹄+牛展刀削麵($70)
麻辣麻味香濃,辣度比一般輕微,可以叫辣啲。

🫧 凍檸7(+$10) 凍檸樂(+$10)
兩杯飲品正常發揮,啱哂天氣最近熱熱地飲。
2023-04-16 43 浏览
大食妹最愛刀削麵,整得好食的刀削麵買少見少,食到好食的一定要介紹下雖然灣仔道唔系好就腳,地鐵站都仲要行一段路先去到,但拾味的手工刀削麵真系無得輸每碗刀削麵都系即叫即削即煮,麵條Q彈超級好咬麻辣牛筋腩+雲吞+豬軟骨刀削麵可以簡辣度,唔食得辣都唔駛太擔心牛筋腩勁腍,咬落無渣,麻辣多麻少辣豬軟骨都一樣夠入味夠腍,碗麵好大碗性價比極高手撕雞+燻蹄消暑冷面冷麵可以簡多粟米多青瓜多醬手撕雞其實系雞肉粒,唔會鞋烚烚
每碗刀削麵都系即叫即削即煮,麵條Q彈超級好咬

麻辣牛筋腩+雲吞+豬軟骨刀削麵
可以簡辣度,唔食得辣都唔駛太擔心
牛筋腩勁腍,咬落無渣,麻辣多麻少辣
豬軟骨都一樣夠入味夠腍,碗麵好大碗性價比極高

手撕雞+燻蹄消暑冷面
冷麵可以簡多粟米多青瓜多醬
手撕雞其實系雞肉粒,唔會鞋烚烚

「正宗四川刀削麵,灣仔隱藏麵館好滋味」灣仔拾味正宗刀削麵館是一家擅長山西刀削麵的小店,店內整潔簡單,掛著大大的「山西刀削麵」招牌,一進門就有辣椒和麵條的香氣撲鼻。我點了一碗手撕雞刀削麵,麵條是現切的,口感極為Q彈,味道也很地道,底味香濃配合香濃麻醬口味,加上雞絲和青瓜絲,一口吃下肚感覺良好。這家刀削麵館的刀削麵和小菜都做得很地道也很美味,菜式選擇很多,價格也很親民,是灣仔隱藏版的人氣麵館,值得麵粉們前往一嚐。
「正宗四川刀削麵,灣仔隱藏麵館好滋味」

• 手撕雞刀削麵
2023-04-06 54 浏览
平時成日食米線,有時都想試下啲新野😋😋今次黎到灣仔的「拾味山西刀削麵館🍜」,佢地主打多款口味配搭的刀削麵,仲有上海菜飯、滋味小食等選擇~~鍾意食刀削麵的朋友要試試❤️❤️🍜口水雞刀削麵 $62✨賣相唔錯!口水雞肉質嫩滑,味道麻辣惹味🌶️🌶️刀削麵好大碗,份量好多~而且佢地的麵條係採用人手削麵,所以口感特別煙韌😋😋另外仲加($10)加配了上海水餃🥟,一共有3大粒~~水餃外皮Q彈,內餡飽滿多汁!一啖一粒好滿足👍🏻👍🏻🍹凍豆漿 (+$6)✨味道香甜, 入口帶濃郁豆香~幾抵飲!!
平時成日食米線,有時都想試下啲新野😋😋
鍾意食刀削麵的朋友要試試❤️❤️

🍜口水雞刀削麵 $62✨
賣相唔錯!口水雞肉質嫩滑,味道麻辣惹味🌶️🌶️

另外仲加($10)加配了上海水餃🥟,一共有3大粒~~
水餃外皮Q彈,內餡飽滿多汁!一啖一粒好滿足👍🏻👍🏻

🍹凍豆漿 (+$6)✨
味道香甜, 入口帶濃郁豆香~幾抵飲!!
2023-03-30 60 浏览
係銅鑼灣返工, 其實都幾多野食選擇, 又有時代, sogo, 希慎廣場,等等…平時午餐食好啲放鬆下都唔錯,不過打工仔糧尾或者有時好多野做, 想快食既話, 刀削麵都係一個唔錯既選擇.我係時代廣場附近返工, 行過去約7 分鐘左右, 大部分食客快食為主,所以通常去到都有位, 唔洗等, 就算等都係等-陣.凍檸茶糖心旦: 好入味, 半熟狀熊👍👍消暑冷刀削麵: 有青瓜, 粟米, 燻蹄絲+黃金芝麻醬, 冰冰涼涼,d 餸都幾多, 同好大碗, 刀削麵粗身, 煙煙韌韌, 口感唔錯

凍檸茶

糖心旦: 好入味, 半熟狀熊👍👍

2023-03-28
午餐
2023-03-27 47 浏览
灣仔有一家超級正宗地道的刀削麵店———拾味正宗刀削麵館,這家餐館的刀削麵是十分出名的,我都吃過好幾次,想到刀削麵,又嘴饞了,這次又要來探店了😋小食點了雙拼:蒜泥燻蹄和蒜泥牛展這裡的牛展是最受歡迎必食之選,每次都點來吃,超級好吃,這次來個雙拼,發現燻蹄也好好吃喔,主要蒜泥這個味道真的超級搭配,大家真的要試試。主食點了兩份麵食:1. 麻辣風味冷刀削麵(豬肚絲加手撕雞)2. 上海雲吞(麻辣肥牛)兩份風味不同,冷面還有青瓜絲和醬汁,撈著好好吃喔。上海雲吞配麻辣肥牛,麻辣肥牛分開上,味道又麻又香,份量也多,真的好吃到炸,必食麻辣肥牛喔。
小食點了雙拼:蒜泥燻蹄和蒜泥牛展
主食點了兩份麵食:
1. 麻辣風味冷刀削麵(豬肚絲加手撕雞)
2. 上海雲吞(麻辣肥牛)
兩份風味不同,冷面還有青瓜絲和醬汁,撈著好好吃喔。
2023-03-15
2023-03-23 88 浏览
我很喜歡食刀削麵,最正宗的刀削麵在山西。相傳元朝時蒙古人佔領中原,沒收各家各戶刀具,有人就想到用鐵皮代替刀具切麵,演變至今。灣仔這家刀削麵館就相當正宗,每日師傅都搓幾個大麵糰,用特製的弧形削刀來削麵,麵條邊緣較薄,中間較厚,入口軟而不粘,越嚼越香。刀削麵可配熱湯,或是冷拌或熱拌。湯麵用雞和粟米熬湯,非常鮮甜。拌麵則用擔擔麵醬,香濃惹味。麵條份量十足。見新出麻辣牛筋牛腩,也叫了一碟。一上枱被粗壯的牛筋嚇了一跳,哈,咬落去卻又軟糯軟腍。好食。

刀削麵可配熱湯,或是冷拌或熱拌。
湯麵用雞和粟米熬湯,非常鮮甜。
拌麵則用擔擔麵醬,香濃惹味。
麵條份量十足。
花雕醉雞刀削麵
東坡肉上海雲吞熱拌麵
麻辣牛筋腩

見新出麻辣牛筋牛腩,也叫了一碟。
一上枱被粗壯的牛筋嚇了一跳,哈,咬落去卻又軟糯軟腍。好食。
2023-03-21 43 浏览
蒜泥燻蹄刀削麵 62蚊超多款唔同嘅刀削麵揀 ,最後因為返工返到口淡淡,揀咗個重口味嘅蒜泥燻蹄! 蒜泥燻蹄 同刀削麵分開上, 燻蹄上面超多蒜泥 ,正!勁重口味 !😆而且份量好多,成個碗都係肉😋涼拌海蜇42蚊由於我唔知佢個蒜泥 燻蹄 份量咁多🙈所以我一開始我仲嗌咗個涼拌海蜇作為我嘅前菜,上面嘅青瓜絲再配埋個酸酸地嘅醬汁 好開胃👍🏻最後不得不說佢嘅份量真係超級多!我都有少少 食唔曬 🙈建議大家可以 兩個人 一人一碗麵一個小食就啱啱好👍🏻
蒜泥燻蹄刀削麵 62蚊

涼拌海蜇42蚊

2023-03-18 40 浏览
刀削麵1️⃣東坡肉熱拌刀削麵依幾舊東坡肉係勁大塊又厚身好有重量,個皮好淋,油脂食落好正. 個肉醬係辣辣地的,醬都夠多同濃味💰HKD$632️⃣蒜泥牛展湯刀削麵超多蒜泥,好香.牛展食落好淋. 個湯底都好夠味,刀削麵個厚度好有咬口.👍🏻💰HKD$623️⃣紅油抄手入味D肉同菜係多過出面食嘅抄手.夠哂辣.😋💰HKD$42飲品加$8見到廚房係真係即時用刀削D麵出黎,廚師勁快手,見到個麵團咁大舊都覺得重.
刀削麵

3️⃣紅油抄手
入味D肉同菜係多過出面食嘅抄手.夠哂辣.😋
💰HKD$42

飲品加$8

因為媽媽話想食刀削麵,就諗起成日搭巴士經過見到既呢間「拾味」😌還掂成日經過見到一次都未食過,就嚟試吓啦😋🌟蒜泥牛展刀削麵 $62🌟蒜泥係呈泥狀,好幼細嘅口感,鋪滿整塊牛𦟌,相當惹味😌刀削麵口感係煙煙韌韌👍🏻🌟仿鮑片溫泉蛋木耳刀削麵 $63🌟媽媽唔係咁鐘意食咁多肉類,佢揀咗呢個仿鮑片溫泉蛋木耳刀削麵,佢話好清淡岩曬佢,見餐牌大部分都係辣,好彩都有啲唔辣既選擇😍🌟涼拌海蜇 $42🌟好開胃既涼拌海蜇,連埋青瓜絲一齊食,相當爽口鮮甜☺️

🌟蒜泥牛展刀削麵 $62🌟

🌟仿鮑片溫泉蛋木耳刀削麵 $63🌟

🌟涼拌海蜇 $42🌟

好開胃既涼拌海蜇,連埋青瓜絲一齊食,相當爽口鮮甜☺️